5 beste Luidsprekers Test van 2024

Laatste update: 03.12.24

 

Beste luidsprekers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een krachtige speaker set die je zonder problemen op je laptop of computer kunt aansluiten? Dan lijken de Audioengine A5+ Luidsprekers alvast een schot in de roos. Hoef je de set niet meteen op de laptop aan te sluiten maar is hij gewoon bedoeld om de woonkamer in een fantastische geluidskwaliteit onder de dompelen, dan raden wij aan om de Jamo S 805 Vloerstaande set speakers even van naderbij te bekijken. In de onderstaande tabel hebben we meteen nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van bijkomende voor- en nadelen. Bekijk de mogelijkheden even rustig en wie weet zit er wel een speaker tussen die helemaal aan het verwachtingspatroon kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste luidsprekers (Reviews) van 2024

 

Het ruime assortiment luidsprekers maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Op basis van het merk zou je onder meer kunnen opteren tussen Yamaha luidsprekers en Bose luidsprekers of Jamo luidsprekers, Elac luidsprekers en JBL luidsprekers. Bedenk vervolgens of je op zoek bent naar passieve dan wel actieve luidsprekers, bedraad of toch liever een setje draadloze luidsprekers, hifi luidsprekers of wifi luidsprekers? Wij zetten hieronder 5 topproducten, inclusief online reviews en bijbehorend advies, op een rijtje. Neem rustig de tijd om de opties te bekijken alvorens er de beste luidspreker uit te kiezen. 

 

1. Audioengine A5+ Luidsprekers Gemiddeld vermogen: 50 W

 

Ben je op zoek naar een set goedkope pc luidsprekers of een leuke aanbieding, dan lijkt dit apparaat van Audioengine niet meteen een schot in de roos. Echter lijken de klanten wel tevreden te zijn over de aangeboden geluidskwaliteit en het gebruiksgemak waarmee deze speakers werken wat uiteindelijk, ondanks het hoge prijskaartje, leidt tot een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Zo wordt deze Audioengine A5+ eerst en vooral gekenmerkt door zijn universele werking waardoor hij op eender welk type pc, ongeacht het besturingssysteem, kan worden aangesloten. Hierbij dien je rekening te houden met een standaard 3,5 mm speaker interface type. 

Verder levert deze set luidsprekers een uniek gemiddeld vermogen van maar liefst 50 Watt, aangevuld met een ruim frequentiebereik van wel 50 tot 22.000 Hz. Uiteraard heeft men ook gedacht aan het comfort en ultieme gebruiksgemak zodanig dat deze 2.0 speakerset makkelijk van op afstand kan worden bediend.

 

Voordelen:

Aansluiting: het is een krachtige pc luidsprekerset die gekenmerkt wordt door een typische 3.5 mm Jack interface aansluiting.

Design: hij is afgewerkt in een neutraal wit design waardoor hij makkelijk eender waar in het interieur past. Echter kun je hem ook bekomen in een stoer zwart of retro bruin jasje.

Connectiviteit: zoals je ondertussen al wel kon vermoeden, wordt deze universele speakerset gekenmerkt door een bedrade connectiviteitstechnologie.

Handig in gebruik: hij levert een ruim gemiddeld vermogen van 50 Watt in combinatie met een frequentiebereik dat zich uitstrekt van 50 tot 22.000 Hz.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere luidsprekers kunnen we alvast besluiten dat hij niet over het laagste prijskaartje beschikt. Desondanks behoort hij wel tot de populairste binnen deze selectie.

Geen bluetooth: houd er rekening mee dat het hier geen bluetooth luidspreker betreft. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Jamo S 805 Vloerstaande set luidsprekers 160 Watt Passieve speaker

 

Kies je voor de Jamo S 805 dan kies je voor een unieke vloerstaande luidspreker die meteen opvalt vanwege zijn compacte én makkelijk in het interieur te plaatsen design. Hij kent hierbij een maximale afmeting van 191 x 787 x 252 mm aangevuld met een relatief licht gewicht van 29,5 kg en afgewerkt in een prachtige mat zwarte kleur.

Deze unieke 2-weg passieve luidsprekers worden steeds aangeboden per paar en leveren een bijzonder ruim vermogen van maar liefst 160 Watt over een frequentiebereik van 49 tot 26.000 Hz. Daarbij ben je verzekerd van een gevoeligheid van 88 dB wat resulteert in een prachtige en bijzonder unieke geluidskwaliteit.

Een blik op de online reviews toont dan ook alleen maar positieve reacties van klanten aan. Zo zijn kopers duidelijk overtuigd van de intensiteit van de diepe en lage bastonen alsook de gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige installatie.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Jamo S 805 vloerstaande speaker wordt steeds geleverd in een setje per 2.

Vermogen: eenmaal correct geïnstalleerd kan hij zonder problemen een ruim vermogen genereren van maar liefst 160 Watt aan een gevoeligheid van 88 dB.

Handige in gebruik: het betreft een 2-weg passieve speakerset die functioneert onder een ruim frequentiebereik gaande van 49 tot 26.000 Hz. Verder blijken de speakers ook nog eens magnetisch afgeschermd te zijn.

 

Nadelen:

Niet waterbestendig: houd er rekening mee dat de speakers niet waterbestendig zijn en je er dus maar beter niets op gaat morsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. JBL Go 2 Draagbare Bluetooth Mini Speaker Waterdicht

 

In tegenstelling tot de vorige apparaten kies je met de JBL Go 2 wel degelijk voor een bluetooth luidspreker die ook nog eens 100% water- én spatwaterdicht blijkt te zijn. De combinatie van het compacte formaat met een breedte van 8,6 cm en een relatief laag gewicht, maken van hem een handzaam toestelletje dat je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Zo blijkt de JBL luidspreker uitgerust met een krachtige oplaadbare batterij die makkelijk tot wel 5 uren lang kan meegaan. Bovendien hoef je niet alles via bluetooth te streamen maar kun je de speaker ook gewoon aansluiten met behulp van de 3.5 mm Jack input. Daarnaast blijkt hij eveneens geschikt voor gebruik als ruisvrije speakerphone wat dus betekent dat je eender welk inkomend telefoongesprek kunt beantwoorden.

Kortom, de moeite waard om deze speaker alvast even van naderbij te bekijken. De meeste klanten lijken dan ook overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding. Slechts één koper vindt het behoorlijk jammer dat er geen 3.5 mm jack-kabel wordt meegeleverd.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: deze JBL Go 2 speaker afkomstig van het, misschien wel beste, merk JBL wordt geleverd inclusief een micro USB-kabel, een snelstartgids, een veiligheids- én garantiekaart.

Bluetooth: dankzij de bluetooth functie is het mogelijk om je favoriete muziek te streamen. Echter kun je hem ook bedraad aansluiten via de 3.5 mm Jack input.

Vermogen: eenmaal correct ingeschakeld, kan hij zonder problemen een ruim vermogen van ongeveer 3 Watt leveren.

Handig in gebruik: het compacte en lichtgewichte design maken deze speaker makkelijk om te verplaatsen en mee te nemen. Verder blijkt hij water- én spatwaterbestendig te zijn én geschikt om inkomende telefoongesprekken te beantwoorden.

 

Nadelen:

Geen 3.5 mm Jack kabel: volgens 1 gebruiker zou er bij de aankoop geen 3.5 mm Jack kabeltje worden meegeleverd, wat uiteraard jammer is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Bose Soundlink Revolve Plus Bluetooth Speaker

 

Net zoals het vorige apparaat blijkt het ook hier om een krachtige bluetooth speaker te gaan die jou wordt aangeboden door het bekende merk Bose, afkomstig uit de Bose Soundlink serie. Op basis van de online reviews kunnen we duidelijk stellen dat de overgrote meerderheid tevreden is met de aangeboden kwaliteit en het gebruiksgemak. Slechts enkelen vinden de speaker behoorlijk prijzig en beschouwen dit als een struikelblok.

Desondanks lijkt het ons de moeite waard om de mogelijkheden ervan even uitvoerig op een rijtje te plaatsen. Zo valt deze speaker meteen op vanwege zijn compacte formaat en lichte gewicht van slechts 900 gram waardoor hij bijzonder handzaam is en makkelijk om overal mee naartoe te nemen. Bovendien kan het apparaat zowel bedraad als draadloos worden gebruikt dankzij de aanwezige 5.0 bluetooth functie en heb je de mogelijkheid om inkomende telefoongesprekken te beantwoorden.

Verder blijkt hij eveneens in staat om als powerbank te fungeren en is hij 100% waterbestendig en spatwaterdicht. Met een IP55 certificering mag je er trouwens ook zeker van zijn dat hij stofbestendig en helemaal sproeidicht is wat uiteraard bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

 

Voordelen:

Stroomvoorziening: je kunt deze speaker makkelijk op het lichtnet aansluiten of snoerloos gebruiken. Indien volledig opgeladen kan hij makkelijk 16 uren lang meegaan.

Verpakkingsinhoud: deze krachtige SoundLink Revolve luidspreker wordt jou aangeboden inclusief een USB-kabel, een USB-voeding en netstroomadapter.

Veiligheid: de speaker blijkt niet alleen waterbestendig en spatwaterdicht te zijn maar verder ook sproeidich én stofbestendig wat aangeduid wordt met behulp van een IP55 certificering.

Gebruiksgemak: hij biedt een 5.0 bluetooth functie aan met een ruim bereik. Verder kun je er ook inkomende telefoongesprekken mee beantwoorden, hem bedienen via een bijbehorende applicatie of gebruiken als powerbank.

 

Nadelen:

Prijzig: sommige klanten vinden het prijskaartje toch wel behoorlijk duur en beschouwen dit als een werkpuntje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Elac Uni-Fi FS U5 Slim luidspreker

 

We kunnen het rijtje vervolgens afsluiten met de Elac Uni-Fi FS U5 Slim die, zoals de naam doet vermoeden, jou wordt aangeboden door Elac. Het betreft hier een universele vloerstaande 3-weg speaker met een breedte van 17,8 cm en gekenmerkt door de aanwezigheid van 5 afzonderlijke drivers. 

Door deze speaker correct aan te sluiten, kun je genieten van een ruim vermogen van 150 Watt aangevuld met een gevoeligheid van 85 dB. Dit alles over een ruim frequentiebereik gaande van 42 tot maximaal 25.000 Hz, wat gelijk resulteert in een unieke geluidskwaliteit waarbij ook de lage diepe bastonen uitzonderlijk goed aan bod komen.

Ondanks deze positieve eigenschappen moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen online reacties werden geplaatst. We durven vermoeden dat het apparaat nog maar recent wordt aangeboden of dat het hogere prijskaartje er misschien voor iets tussen zit.

 

Voordelen:

Connectiviteit: deze unieke vloerstaande 3-weg speaker wordt gekenmerkt door een bedrade connectiviteitstechnologie.

Frequentiebereik: hij biedt een ruim frequentiebereik aan dat zich situeert van 42 tot 25.000 Hz.

Handig in gebruik: deze universele speaker met 1.0 audio uitgangskanalen is makkelijk bedienbaar en levert moeiteloos een ruim vermogen van 150 Watt.

 

Nadelen:

Prijzig: het hoge prijskaartje maakt deze prachtige zwarte speaker net iets minder toegankelijk bij het brede publiek. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Luidsprekers Koopgids

 

Of je nu graag en vaak games speelt, naar je favoriete muziek luister en/ of films en series bekijkt, een optimale geluidskwaliteit maakt de beleving nog net iets intenser. Wanneer je dus besluit op zoek te gaan naar een degelijke speaker(set), lijkt het een goede aanbeveling om rekening te houden met bepaalde factoren. Daarbij denken we meteen aan het vermogen, het frequentiebereik, de aansluitingsmogelijkheden en de soort speaker. Neem onderstaande koopgids alvast even rustig door alvorens je de verschillende optiemogelijkheden en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een luidspreker

Een luidspreker of speaker kan het best vergeleken worden met een mechanisch systeem, ook wel omschreven als dynamische omzetter, waarbij elektrische energie probleemloos wordt omgezet in kinetische energie. Deze kinetische energie kan vervolgens tot uiting komen onder de vorm van bewegingsenergie of, in het geval van speakers, geluid. 

Dat betekent dus dat we de werking of het principe van een speaker het best zouden kunnen vergelijken met een omgekeerde microfoon. Doordat luidsprekers de lucht in beweging zetten, worden geluidsgolven geproduceerd die uiteindelijk door onze oren worden waargenomen als een soort van trilling in de lucht. Deze trillingen in de lucht, bewegingen, worden vervolgens door het apparaat in geluid getransformeerd.

 

Het type luidspreker in functie van de gelegenheid/situatie

Aangezien er tegenwoordig luidsprekers in allerlei formaten, uitvoeringen en soorten bestaan, is het misschien handig om in eerste instantie te focussen op het type. Bekijk met welk type luidspreker je te maken hebt en uit hoeveel speakers/ kanalen hij bestaat en of hij misschien voorzien is van een handige subwoofer? Dit alles wordt weergegeven door middel van een cijfercombinatie onder de vorm: 1.0, 2.0, 2.1, 5.1.

Daarbij duidt het eerste cijfer het aantal standaard (gewone) luidsprekers aan terwijl het tweede cijfer aantoont of er al dan niet sprake is van een subwoofer. De aanwezigheid van een subwoofer wordt door velen sterk aanbevolen aangezien op die manier ook de lage bastonen perfect tot uiting kunnen komen. Baserend op deze informatie, kunnen we een onderscheid maken tussen 4 verschillende speakers.

Zo is er de 1.0 speaker bestaande uit slechts één luidsprekersysteem die je voornamelijk terugvindt in heel wat mobiele telefoons. Daarnaast zijn er de 2.0 speakers die, zoals je onderhand wel al kunt vermoeden, bestaat uit de combinatie van 2 gewone luidsprekers. Dergelijk type speaker kun je hoofdzakelijk terugvinden in laptops, computers en desktops.

Wil je graag een speakersysteem met ingebouwde subwoofer dan kun je opteren voor de 2.1 of 5.1 speakers die respectievelijk uit 2 en 5 standaard luidsprekers bestaan aangevuld met een krachtige subwoofer. Daarbij zorgt de 2.1 speaker voor een ruimer volumebereik wat hem uiteraard geschikt maakt op feestjes. De 5.1 speakers zijn dan weer in staat om een surround sound te creëren waardoor hij een goede keuze is als je een home cinema wilt installeren.

 

Het belang van de klankkast 

Naast het type, het aantal kanalen en de aan- of afwezigheid van een subwoofer is het minstens even belangrijk om aandachtig te zijn voor de klankkast. Het formaat van de klankkast bepaalt in grote mate het bereik van het geproduceerde volume en de uiteindelijke geluidskwaliteit. 

Geluid heeft nu eenmaal ruimte nodig en hoe groter die ruimte, hoe beter de uiteindelijke geluidskwaliteit. Wat meteen verklaart waarom heel wat laptopspeakers en sommige smartphone speakers een matige tot slechte kwaliteit leveren vanwege hun compacte klankkast.

 

Stroomvoorziening en aansluitingsmogelijkheden

Afhankelijk van het type speaker kunnen ook de stroomvoorziening en eventuele aansluitingsmogelijkheden afwijkend zijn. Zo zullen bluetooth luidsprekers steeds gebruik maken van een losse stroomvoorziening terwijl andere speakers dan weer moeten aangesloten worden op het stroomnet. Dit laatste kan met behulp van een USB-kabeltje, een 3,5 mm jack-kabel of een standaard stekker die je in het stopcontact dient te pluggen.

Daarnaast zul je zien dat bepaalde speakers nog net iets meer mogelijkheden bieden op het vlak van aansluitingen. Zo is het handig indien de speaker(set) eveneens voorzien is van een hoofdtelefoonaansluiting of een aansluiting voor de microfoon.

Frequentiebereik, vermogen en eventuele kostprijs

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het frequentiebereik en het vermogen van de luidspreker(s). Daarbij wordt het frequentiebereik meestal uitgedrukt in “Hertz”, ook wel bekend onder de afkorting “Hz” en het vermogen in Watt. Hoe hoger het aantal Hertz, hoe ruimer het frequentiebereik zal worden alsook de mogelijkheden door de speaker aangereikt. Hetzelfde principe geldt natuurlijk ook voor het wattage. 

Ben je dus op zoek naar een speaker die in staat is om een optimale geluidskwaliteit te leveren, dan raden wij jou aan om te kiezen voor een apparaat met een ruim frequentiebereik en relatief hoog vermogen. Uiteraard zal dit alles wel zijn prijskaartje hebben. Afhankelijk van het frequentiebereik, het vermogen, de aansluitingsmogelijkheden en het type speaker kan de prijs variëren van enkele tientjes tot maar liefst 7000 euro of misschien wel meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een luidspreker en hoe werkt het?

Een luidspreker kan beschouwd worden als een mechanisch systeem, ook wel dynamische omzetter genoemd, waarbij elektrische energie wordt omgezet naar kinetische energie. Deze kinetische energie kan tot uiting komen onder de vorm van bewegingsenergie of geluid. 

Als we iets dieper ingaan op de werking, kunnen we stellen dat luidsprekers lucht op een bepaalde manier in beweging gaan brengen zodat vervolgens geluidsgolven worden geproduceerd. Deze geluidsgolven zullen wij door onze oren worden waargenomen als een trilling en vervolgens worden omgezet in geluid. We zouden dus kunnen stellen dat een luidspreker een soort van omgekeerde microfoon blijkt te zijn.

Q2: Hoe lang gaan luidsprekers mee?

Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om een rechtlijnig en eenduidig antwoord te bieden op deze vraag. Veeleer omdat de duurzaamheid afhankelijk blijkt te zijn van het gebruik, de frequentie waarmee de speakers worden gebruikt en de zorg die eraan besteed wordt. Echter kunnen we stellen dat een setje kwalitatieve speakers in normale omstandigheden makkelijk 3 tot 5 jaar meegaat. 

En wanneer de luidsprekers dan toch verslijten, zul je dat voornamelijk zien aan de conus. Deze rand bestaat in de meeste gevallen uit rubber en zal, door veelvuldig gebruik, sneller verslijten dan andere delen van de speaker.

 

Q3: Hoe kun je luidsprekers aansluiten?

De aanschaf van één of meerdere speakers vraagt natuurlijk ook een woordje uitleg over de mogelijke aansluitingen. Zo zullen de meeste speakers eenvoudig aan te sluiten zijn door middel van een 3,5 mm Jack kabel die, al dan niet, wordt meegeleverd op het moment van aankoop. Deze bedrade aansluiting wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste of hoofdaansluiting van het apparaat.

Daarnaast bestaan er ook heel wat luidsprekers waarbij de aansluiting tot stand komt door middel van een USB-poort. Dergelijke speakers zijn meestal uitgerust met een persoonlijke geluidskaart die geheel automatisch wordt geïnstalleerd zodra het apparaat wordt aangesloten.

Naast de bedrade aansluitingsmogelijkheden zijn er tegenwoordig ook heel wat speakers te spotten waarbij een snoerloze aansluiting het belangrijkste “keyword” is. Denk daarbij maar aan een verbinding via wifi en/ of bluetooth.

 

Q4: Hoe maak je een luidspreker?

Ben je vooral een creatieve geest en houd je ervan om met je handen bezig te zijn? Dan is het misschien een leuk idee om helemaal zelf een luidspreker in elkaar te zetten. Daarvoor dien je uiteraard enkele eenvoudige benodigdheden te hebben zoals een stuk papier, een dun geïsoleerd koperdraadje, een magneet en een plakband.

Start met het tekenen van een grote cirkel op het blad papier die je vervolgens uitknipt en omvormt tot een Chinees hoedje. Daarna dien je de magneet in een blad papier te wikkelen en deze nogmaals te omhullen met een kokertje, eveneens gemaakt uit een stevig blad papier. Vervolgens kun je het kokertje voorzien van de geïsoleerde ijzerdraad aangevuld met een propje aluminium aan de uiteinden om de aansluiting te vergemakkelijk. Plaats het Chinese hoedje op de koker en sluit eventueel een versterker op het geheel aan.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE