Enkele tips om gitaar te leren spelen

Laatste update: 29.03.24

 

Ben je gebeten door de muziekmicrobe en toon je vooral heel wat interesse in het gitaar spelen dan loont het alvast de moeite om even verder te lezen. Is het mogelijk om snel gitaar te leren spelen en welke tips & tricks kunnen daarbij handig van pas komen? Ben je benieuwd? Aarzel dan niet en ga met ons mee op een trip doorheen de gitaarwereld! 

 

Kun je snel gitaar leren spelen?

Is muziek een belangrijke factor in je leven en wil je er toch wel wat mee doen, dan is het bespelen van een instrument vaak een eerste stap in de goede richting. Onderzoek en menig enquête heeft ondertussen aangetoond dat – naast de piano – ook de gitaar een veelbesproken en geliefd instrument onder jong en oud blijkt te zijn. De zin én de drang om diverse leuke gitaar liedjes te tokkelen laat weinigen onberoerd. 

Maar hoe leer je gitaar spelen? Hoewel er vandaag – met dank aan verschillende mediakanalen zoals YouTube – de mogelijkheid bestaat om gratis gitaar te leren spelen, kun je eveneens opteren voor betalende versies zoals het gitaar leren spelen via een app. Dat dit duidelijk een pak sneller én misschien zelfs goedkoper zal zijn dan wanneer je de klassieke weg via de muziekschool volgt, hoeft alvast niet te verwonderen. Maar de vraag blijft natuurlijk of je kennis op termijn evenwaardig zal zijn.

Bovendien is het gebruik van een app of YouTube nog altijd geen garantie voor het feit dat je ook effectief sneller gitaar zult spelen. Je moet nu eenmaal ook rekening houden met je eigen inbreng die dan weer samenhangt met bepaalde kenmerkende factoren. Ben je iemand die bijvoorbeeld snel leert of heb je best wel wat tijd nodig om leerstof te verwerken en eventueel – al dan niet meermaals – te herhalen? Begrijp je de leerstof – in dit geval met betrekking tot het gitaarspelen – moeilijk(er), dan kan het best wel wat langer duren alvorens je je eerste liedjes speelt.

Daarnaast is het eveneens afhankelijk van hoeveel je precies leert. In dit geval gaat het dan vooral om de frequentie en de regelmaat waarmee je gaat oefenen en spelen. Als je je gitaar slechts eenmaal per maand ter harte neemt dan zal het leertempo uiteraard een pak trager gaan dan iemand die bijvoorbeeld meermaals per week een half uurtje probeert te oefenen. 

Tot slot blijkt ook de manier waarop je leert een belangrijke factor te zijn. Zoals hierboven reeds aangehaald bestaat vandaag de dag de mogelijkheid om gitaar te leren spelen via een bijbehorende applicatie of via video’s die je online – bijvoorbeeld op YouTube – terugvindt. Deze manier van leren zal vaak sneller resultaten opleveren dan wanneer je investeert in bijvoorbeeld de muziekschool of persoonlijke lessen van een ervaren gitarist. Toch dienen we daarbij een kleine kanttekening te maken. Kies je voor de “gemakkelijke/ snelle” weg dan ben je niet zeker dat je alles 100% goed aangeleerd krijgt. Bij een leraar of in de muziekschool gaat het dan wel trager, je bent anderzijds wel 100% zeker van de leerstof waardoor de kwaliteit op langere termijn alleen maar beter zal zijn!

Stap 1: De anatomie van de gitaar

Wil dat dan zeggen dat het helemaal onmogelijk is om in een relatief korte tijdspanne behoorlijk goed zelf gitaar te leren spelen? Helemaal niet! Verwacht uiteraard niet dat je na amper 2 weken oefenen het niveau van pakweg een Jimi Hendrix evenaart maar toch is het niet ondenkbaar om op een snelle manier gitaar te leren spelen zoals het min of meer hoort. Hoewel je daar online heel wat tips & tricks voor kunt terugvinden, zetten wij de belangrijkste graag even voor jou op een rijtje.

Of het nu gitaar leren spelen voor kinderen dan wel gitaar leren spelen voor volwassenen betreft, als beginnend gitarist is het uiteraard noodzakelijk om op de hoogte te zijn van de anatomie van je instrument. Niet verwonderlijk dus dat het gitaarspelen voor beginners ook effectief bij het ontleden van het muziekinstrument van start gaat. Weet als het ware waar alles staat maar vooral waarvoor alles dient, alvorens aan de eerste basislessen te beginnen. 

Zo zijn de meeste gitaren voorzien van maar liefst 6 afzonderlijke – meestal uit nylon vervaardigde – snaren. De snaar die het dichtste tegen je bovenlichaam aanleunt, wordt beschouwd als de E-snaar; ook wel 6e snaar genaamd. Het is meteen de laagst klinkende van de 6 snaren. De daaropvolgende 5 snaar is de A-snaar, gevolgd door de D – G en B snaar. De eerste snaar – en dus degene die zich het dichtste tegen de vloer bevindt – is de hoge E-string. Tokkel even rustig alle snaren door en probeer het verschil in geluid waar te nemen én te herkennen. Dit is bovendien ook bijzonder belangrijk om de snaren op een correcte manier te stemmen.

Eenmaal je goed op de hoogte bent van de anatomie, de verschillende klanken en de manier waarop je de gitaar perfect/ correct kunt stemmen; kun je verder gaan met de volgende stap; het leren spelen van gitaar akkoorden.

 

Stap 2: Leer basisakkoorden spelen

Ben je voldoende op de hoogte gesteld van alles wat met de anatomie van de (grote) gitaar te maken heeft alsook zijn verschillende klankkleuren en geluiden? Dan is het nu tijd om te focussen op het aanleren van enkele basisakkoorden. Hoewel online als in het bekende doe-boek “gitaarspelen voor dummies” alles inzake akkoorden haarfijn wordt uitgelegd, zullen we er hier in dit stukje ook even verder op ingaan. 

Alvorens effectief de akkoorden van de gitaar te leren, is het niet onbelangrijk om te weten wat precies bedoeld wordt met de term “akkoorden”. Zo is er een groot verschil tussen een enkelvoudige noot en een akkoord. In het laatste geval betreft het een groep van noten die op hetzelfde moment worden gespeeld. In sommige gevallen volstaan daarvoor 2 vingers terwijl je bij andere akkoorden zelfs 3 tot 4 vingers kunt gebruiken. Het spreekt voor zich dat het aantal vingers meteen ook de moeilijkheidsgraad van een akkoord aantoont.

In de eerste stap werd duidelijk dat de gitaarsnaren de noten aanduiden waardoor – bij het spelen van een akkoord – vaak meerdere snaren tegelijkertijd dienen aangeslaan te worden. Om een noot te kunnen aanslaan, is het belangrijk om de snaar – met behulp van je vingertop – goed vast te houden, mede gesteund door de kracht van je duim die zich op dat moment in het midden van de gitaarnek bevindt. Bij het spelen van een akkoord worden bijgevolg meerdere snaren aangedrukt gehouden en dien je dus ook meerdere vingertoppen te gebruiken. Het is daarom handig om te starten met basisakkoorden waarbij je amper 2 vingertoppen per keer nodig hebt. In een later stadium kun je dan ook de akkoorden met 3 of 4 vingers makkelijker aanleren.

Besluit je niet naar de muziekschool te gaan noch te investeren in een prive leraar, dan kun je zowel online alsook in diverse studieboeken informatie terugvinden over hoe eenvoudig akkoorden te spelen. 

Stap 3: Gevoel voor ritme

Dat brengt ons uiteraard meteen naar de derde stap die alles te maken heeft met het gevoel voor ritme. Zodra je gitaar leert spelen, zul je het belang van ritme vrijwel meteen erkennen. Scoor je daar niet al te best op, dan hoef je nog niet meteen te panikeren aangezien er heel wat tips & tricks voorhanden zijn om ritme te leren houden.

Zo is het aangewezen om in eerste instantie om een correcte manier akkoorden te leren spelen. Laat de beweging daarbij vooral voortvloeien vanuit je elleboog en niet zozeer vanuit de pols, zoals velen wel zullen verwachten. Naast het feit dat het belangrijk is om de pols niet teveel te bewegen, is het eveneens aangewezen om de akkoorden elkaar op het juiste ritme te laten opvolgen zodoende het liedje correct te laten klinken. Als je het daar moeilijk mee lijkt te hebben, kan het misschien helpen om – weliswaar in je hoofd – zachtjes mee te tellen zodoende het akkoord op het juiste ritme te spelen.

 

Stap 4: De eerste liedjes

Eenmaal je de basisakkoorden onder de knie hebt alsook hebt bijgeschaafd – indien nodig – aan het creëren van ritme, is het tijd om de eerste gitaarliedjes te tokkelen. Wanneer je voor het eerst liedjes op de gitaar gaat tokkelen, is het uiteraard verstandig om te kiezen voor makkelijke gitaarliedjes. Onder makkelijke gitaarliedjes verstaan we deuntjes of melodietjes bestaande uit heel wat basisakkoorden die regelmatig terug lijken te komen. 

Vind je dit in het begin toch best nog wel spannend of moeilijk dan kan het misschien helpen om op zoek te gaan naar gitaarliedjes met cijfers. Daarnaast kun je er eventueel ook de lijst met “25 bekende kinderliedjes voor gitaar” of de “gitaarliedjes top 100” eens even op naslaan zodoende heel wat extra inspiratie op te doen. 

Heel wat artiesten raden bovendien aan om het liedje op de gitaar te spelen op het moment dat het effectief afspeelt omdat je dan meteen hoort aan de klanken wanneer je verkeerd zit. 

 

Stap 5: Creëer je eigen oefenroutine

Tot slot slot raden we aan om zoveel mogelijk te oefenen. Het is bijgevolg belangrijk om voor jezelf een degelijke oefenroutine te creëren. Zo luidt het advies van menig expert om dagelijks zo’n 10 tot 15 minuutjes gitaar te spelen zodoende het gevoel met het instrument niet te verliezen. Bovendien zorgt het kweken van routine eveneens voor een vaste constante en enkel en alleen regelmatig oefenen kan leiden tot succes!

Conclusie

Kortom, is het mogelijk om snel gitaar te leren spelen? Uiteraard, zolang je geen al te hoge verwachtingen creëert. Bovendien is de snelheid waarmee je leert spelen eveneens afhankelijk met het gemak waarmee je leert, het gemak waarmee je oefent en de routine die je jezelf bereid bent op te leggen. Besef eveneens dat het leren gitaar spelen via een app of YouTube vaak sneller gaat dan wanneer je de officiële weg van de muziekschool of privé leraar volgt. Anderzijds zul je misschien wel inboeten op de kwaliteit van de aangeleerde leerstof.

Echter, komt er toch wel heel wat bij kijken. “Hoe houd je een gitaar vast?” en “Hoe moet je het plectrum vasthouden” zijn maar enkele van de veelgestelde beginnersvragen. Daarom willen wij graag nog enkele tips & tricks aanreiken die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is het aangewezen om steeds te starten op een akoestische gitaar indien je weinig tot geen ervaring hebt. Eenmaal wat ervaring opgebouwd, kun je uiteraard probleemloos elektrische gitaar leren spelen. Daarnaast kan ook de aanschaf van een kwalitatief gitaarakkoordenboek, een bijbehorende gitaarstoel, meerdere plectrums en eventueel een stemapparaat een pluspunt betekenen. Besef eveneens dat een linkshandige akoestische gitaar niet door rechtshandige personen kan worden gebruikt en dat dit niet altijd aan bod komt in de gitaarlessen op YouTube.

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE