Het beste uit de jaren 70 muziek

Laatste update: 27.03.23

 

Wanneer we het hebben over de muziek uit de jaren 70 dan denken velen onder ons meteen aan jazz. Toch hoef je niet spontaan een saxofoon te kopen aangezien de jaren 70 muziek veel meer is dan alleen maar jazz. Welke stromingen kenden hun intrede en werden populair? Wat zijn de grootste hits en welke artiesten en/ of groepen kenden hun debuut in de jaren 70. Hoewel heel wat jaren 70 muziek op YouTube te vinden is, bieden we in de onderstaande tekst alvast een korte inkijk.

 

Voorwoord

Alvorens verder in te gaan op de verschillende muziekstromingen en genres die doorheen de jaren 70 hun debuut kenden, is het misschien aangewezen om even te bekijken wat de jaren 70 op wereldschaal heeft bereikt. Zo kennen de meesten onder ons vast en zeker de “Bohemian Rhapsody” van Queen, uitgebracht in 1975 en in diverse landen meteen doorgestoten naar de eerste plaats in de muziekwereld. Maar niet alleen voor Queen waren het hoogdagen, ook ABBA kende een grote toename in populariteit met hits zoals onder meer “Dancing Queen” dat in 1976 uitkwam. Kortom, het was een unieke periode voor de muziek die niet alleen Europa maar ook landen ver daarbuiten wist te overtuigen.

Zo kennen onder meer In Noord-Amerika, Europa en Oceanië disco én punk muziek – grotere tegenpolen bestaan er niet – een duidelijke opmars in de jaren 70. Tot op de dag van vandaag zijn er velen die nog steeds op zoek gaan naar de typische discomuziek uit de jaren 70 en/ of jaren 70 disco parties organiseren. Daarnaast werd ook funk steeds belangrijker met dank aan George Clinton; leider van diverse bands waaronder “Funkadelic” en “Parliament”. Het lijstje kan verder worden aangevuld met Fusion jazz, HipHop en de bekende reggae muziek afkomstig uit het Caribische eiland Jamaica; die overigens ook één van ‘s werelds meest bekende reggae artiesten “Bob Marley” naar voren wist te brengen. Kortom, het is meer dan alleen maar jazz of de typische jaren 70 discomuziek; er is wel degelijk voor elk wat wils te vinden!

 

Opkomst belangrijke stromingen

Zoals in het voorwoord al min of meer duidelijk werd, worden de jaren 70 beschouwd als een belangrijke pijler in de muziekgeschiedenis. Zo ontstonden heel wat nieuwe muziekgenres of kregen reeds bestaande stromingen en stijlen eindelijk de eer die hen toekwam. 

Zo denken we meteen aan de opkomst van de hardrock, arenarock en heavy metal muziek die vooral in de jaren 70 een duidelijke opmars wisten te veroveren. Niet verwonderlijk dus dat diverse jaren 70 rockbands het hart van talloze fans wist te veroveren. Zo had je tijdens de eerste helft van de jaren 70 vooral de opkomst van bands zoals  Deep Purple, Led Zeppelin, Uriah Heep en Black Sabbath. In de tweede helft werd dit lijstje verder aangevuld met tal van bekende artiesten zoals Mountain, Grand Funk Railroad, Alice Cooper, Cactus, James Gang, AC/DC, Blue Öyster Cult, Kiss , Aerosmith, Van Halen en Ted Nugent.

Wat betreft de progressieve rock werd een verschuiving genoteerd van het ietwat eclectische/ innovatieve tot het meer poprock-georiënteerde genre. We denken hierbij spontaan aan Frank Zappa, Captain Beefheart en Blood, Sweat and Tears die overgingen naar meer poprock georiënteerde bands zoals  Boston, Foreigner, Journey, Kansas en Styx. Naast de rockmuziek uit de jaren 70 werd ook de zogenaamde “new wave” steeds belangrijker. Tal van Amerikaanse new wave bands deden in de tweede helft van de jaren 70 hun intrede gaande van Talking Heads en The Cars tot The Knack, The B-52’s en Devo

Het lijstje kan verder worden aangevuld met bekende stromingen zoals punkrock, bluesrock en zachte pop-rock die ongeveer halverwege de jaren 70 aan een duidelijke opmars begonnen. Zo denken we onder meer aan The Ramones, Patti Smith en Blondie wanneer we het hebben over punkrock; aan Eric Clapton en ZZ Top in het bluesrock genre en aan de Carpenters, de Jackson 5, The Doobie Brothers en The Osmonds wanneer we denken aan de zachte rock en pop stijl. Tot slot worden ook stijlen zoals disco, R&B, reggae, urban, HipHop en country muziek uit de jaren 70 als belangrijke en invloedrijke pijlers beschouwd.

Beste albums uit de jaren 70

Dat de jaren zeventig heel wat verschillende stromingen, genres en hits hebben voortgebracht, hoeft ondertussen al niet langer te verwonderen. Zo zijn er heel wat rock bands uit de jaren 70  of artiesten uit de jaren 70 die tot op heden nog steeds successen kennen. Voor velen hebben de jaren 70 tot op heden voor de beste muziek gezorgd en zijn er heel wat oude liedjes die iedereen kent. Wij geven jou graag een inkijk in enkele van de beste albums uit de jaren 70 muziek met typerende jaren 70 liedjes die vast en zeker een bepaalde emotie bij je zullen oproepen.

• Blondie – Parallel Lines

• James Brown – The Payback

• David Bowie – Hunky Dory

• David Bowie – Low

• David Bowie – Heroes

• The Clash – London Calling

• Miles Davis – Bitches Brew

• Bob Dylan – Blood on the Tracks

• EaglesHotel California

• Earth Wind & Fire – All ’n All

• Fleetwood Mac – Rumours

• Funkadelic – Maggot Brain

• Serge Gainsbourg – Histoire de Melody Nelson

• Marvin Gaye – What’s Going On

• Herbie Hancock – Head Hunters

• Michael Jackson – Off the Wall

• Joy Division – Unknown Pleasures

• Kraftwerk – Trans-Europe Express 

• Led Zeppelin – Houses of the Holy

• Bob Marley & The Wailers – Babylon by Bus

• Joni Mitchell – Blue

• Van Morrison – Moondance 

• Pink Floyd – Wish You Were Here

• Queen – A Night at the Opera

• Rolling Stones – Exile on Main Street

• The Police – Outlandos d’Amour

• Sex Pistols – Never Mind the Bollocks

• Bill WithersStill Bill 

• Stevie Wonder – Talking Book

• Stevie Wonder – Songs in the Key of Life

• Neil Young – After the Gold Rush

De populairste groepen, zangers en zangeressen

Tot slot willen we dit artikel graag afsluiten met een korte opsomming van enkele groepen, zangers en/ of zangeressen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de jaren 70 muziekgeschiedenis.

Zo denken we onder meer spontaan aan Van McCoy van de “Van McCoy & The Soul City Symphony” band uit de jaren 70 die vooral bekend werd met de nummers “The Hustle” en “Soul cha cha”. We gaan meteen verder met de bekende groep “Led Zeppelin” die in de eerste helft van de jaren 70 heel wat hits wist te scoren; liedjes die iedereen nog steeds kent. 

Misschien niet bij iedereen even bekend maar toch van belangrijke invloed op de muziek en bijgevolg de jaren 70 hits; Les Humphries Singers. Een zogenaamde flowerpower gospel-popband die zijn oorsprong kende in het Duitse Hamburg maar al snel de wereld wist te veroveren. Verder denken we ook gelijk aan het bekende Meat Loaf die – hoewel reeds bekend dankzij het rock duet met Ellen Foley – pas echt aan populariteit inwonnen met het nummer “Paradise by the Dashboard light”. Het lijstje kan verder worden aangevuld met de populaire Britse band “Mud”, de groep “Mungo Jerry” die met het nummer “In the Summertime” in 1970 een grote nummer 1 hit wist te pakken, het Amerikaanse duo “Peaches & Herb”, de Amerikaanse soulgroep “Shalamar”, het bekende “Sheila & Black Devotion” en de populaire band “The Surfers”.

Maar naast tal van bands waren er ook heel wat zangeressen en zangers uit de jaren 70 die hun stempel wisten te drukken op deze unieke muziekperiode. Denk onder meer aan Neil Diamond die voornamelijk in de jaren 70 als een echte muziekheld en superster werd beschouwd; bekend van nummers zoals “Sweet Caroline” en “Song song blue”. Eveneens in de beginjaren 70 kunnen we een duidelijk debuut van Rod Stewart optekenen; de man die wereldwijde bekendheid verwierf vanwege zijn typerende rauwe stem en tal van hits zoals “Sailing” en “Ain’t love a bitch” wist te scoren. En last but not least; Queen; de man die bekendheid verwierf met zijn topschijf “Bohemian Rhapsody”. Een knap staaltje muziek waar je als muziekliefhebber niet zomaar omheen kunt en niets voor niets in de top van diverse muzieklijsten.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE