Laatste update: 27.05.22

 

Beste plectra – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Om gitaar te spelen kun je naast het “fingerpicking” ook gebruik maken van een plectrum om mooie en zuivere klanken ten gehore te brengen. Vooral voor beginnende gitaristen is een plectrum een must om de juiste controle aan te leren en je speeltechniek te ontwikkelen. We hebben voor jou alvast 3 sets uitgezocht om eens van nabij te bekijken. De Dunlop plectrum standard nylonset bestaat uit 6 stuks met een variërende dikte tussen 0,38 mm en 1,00 mm. Daarnaast zul je merken dat de 60-delige gitaar plectrumset gemaakt is uit de hoogwaardige kunststof ABS en wordt geleverd in een handige opbergdoos.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste plectra (Reviews) van 2022

 

Elke muzikant heeft een eigen speelstijl en om de mooiste klanken uit je snaarinstrument te halen kun je een plectrum gebruiken. Het beste plectrum voor jou hangt af van enkele  persoonlijke voorkeuren. Ben je op zoek naar een Fender plectrum waarmee je jouw favoriete gitaar kunt bespelen? Of verkies je meteen een plectrumset waarin verschillende formaten zitten om diverse muziekgenres te spelen. Om je te helpen bij het maken van je keuze hebben we met het advies van enkele ervaren muzikanten een lijst samengesteld met topproducten waarin je zeker jouw gading zult vinden.

 

1. Dunlop plectrum standard nylonset 6 pack

 

Het Dunlop plectrum is het populairste accessoire voor beginnende gitaristen. Door hun eenvoud en hun souplesse zijn deze plectra bijzonder geliefd bij muzikanten van verschillende muziekgenres.

Deze set bestaat uit 6 verschillende plectra die uit nylon werden gemaakt. Het witte plectrum heeft een dikte van 0,38 mm, het crèmekleurige 0,46 mm en het lichtgrijze is 0,60 mm dik. Daarnaast is er het grijze plectrum met een dikte van 0,73 mm, het donkergrijze van 0,88 mm en het zwarte plectrum van 1 mm dik.

Hierdoor kun je er al verschillende uittesten om aan te voelen welke dikte voor jou het beste in de hand ligt. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Keuzemogelijkheden: doordat deze set uit 6 verschillende formaten bestaat kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor jou de beste dikte is.

Kleur: deze plectra hebben diverse neutrale kleuren waardoor je het verschil in dikte makkelijk uit elkaar kunt houden.

Design: de set heeft een eenvoudige driehoekige vorm die ook de meest gangbare is.

Gebruikte materialen: de plectra zijn gemaakt uit nylon waardoor ze heel soepel zijn en mooi glad aanvoelen.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: hoewel deze set in de laagste prijsklasse valt, vinden enkele klanten dat hij nogal prijzig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. 60-delige gitaar plectrumset Pick Packs met plectrumhouder

 

De gitaar plectrumset Alice is een aanbieding en bestaat uit wel 60 stuks in verschillende maten en kleuren. Ze worden geleverd in een handig kunststof opbergdoos die je zelf in verschillende compartimenten kunt onderverdelen.

Bovendien is de plectrumset gemaakt uit de kunststof ABS (acrylonitril butadieen styreen) dat vorm- en slagvast is. Deze kunststof wordt ook gebruikt om de bekende legoblokken te maken. De plectra zijn dan ook heel duurzaam en voelen comfortabel aan.

Daarnaast hebben de plectra diverse diktes van 0,58, 0,71, 0,81, 1,20 en 1,50 mm zodat je ze kunt gebruiken om verschillende muziekstijlen te spelen. In de reviews merken we dat de klanten positief zijn over deze set.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze set bestaat uit wel 60 stuks met 6 verschillende gewichten waardoor je steeds een ander plectrum kunt uitkiezen om te gebruiken.

Materialen: de plectra zijn vervaardigd uit de kunststof ABS waaruit ook de bekende legoblokken zijn gemaakt.

Opbergdoos: de set wordt geleverd in een doorzichtige opbergdoos die je naar eigen wens in verschillende compartimenten kunt verdelen.

Duurzaam: deze plectra zijn dankzij de hoogwaardige kunststof bijzonder duurzaam, vorm- en slagvast.

 

Nadelen: 

Onvolledige sets: enkele klanten melden dat hun set onvolledig werd geleverd wat heel spijtig is omdat je toch wel voor 60 stuks hebt betaald.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Fender plectrum celluloid medley plectrums 12 stuks

 

Fender zette in de jaren 40 met zijn elektrische basgitaren meteen zijn bedrijf op de wereldkaart. Als we praten over Fender kunnen we stellen dat dit vaak als het beste merk wordt beschouwd door gitaristen die een authentiek elektrisch instrument bespelen. Bovendien is Fender ook de grondlegger voor alles wat te maken heeft met de elektrische basgitaar.

Elk plectrum met naam van Fender heeft een exacte dikte en gewicht waardoor je steeds dezelfde klanken en toonhoogtes kunt produceren. Deze set bestaat uit 12 stuks in verschillende kleuren met een print alsof je een edelsteen in je handen zou hebben.

Daarnaast zijn deze “thin” plectra ook nog te verkrijgen in de “medium” en de “heavy” uitvoering waardoor je een set kunt uitkiezen die voor jou het beste aanvoelt. Er zijn voor deze plectra nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Design: de set bestaat uit 12 stuks met elk hun eigen aparte kleur en mooie print. Sommige picks zien eruit als ware edelstenen.

Formaat: de Fender plectra worden aangeboden in 3 verschillende formaten namelijk thin, medium en heavy.

Materialen: ze zijn gemaakt uit celluloid wat oorspronkelijk een vervanger was voor ivoor. Hierdoor zijn deze plectra heel stevig en duurzaam.

Gebruik: de plectra voelen goed aan en liggen comfortabel in de hand waardoor je de beste klanken uit je gitaar kunt halen.

 

Nadelen:

Dikte: doordat deze set bestaat uit plectra met 1 dikte moet je om verschillende genres te spelen ook nog andere diktes aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Gitaar plectrumset in koffer met 30 plectrums verschillende diktes en kleuren

 

De plectrumset van Ecostar bestaat uit 30 plectra die met een bijbehorende doorzichtige opbergdoos worden geleverd. Ze kunnen trouwens voor de akoestische-, de elektrische- en de basgitaar worden gebruikt.

Bovendien hebben deze plectra diverse kleuren en wel 6 verschillende diktes van 0,58, 0,71 en 0,81 mm. De overige drie diktes zijn 0,96, 1,20 en 1,50 mm waardoor elke muzikant hierin wel zijn gading zal vinden.

Daarnaast zijn de plectra gemaakt uit een uitstekende kwaliteit ABS kunststof waardoor ze heel duurzaam zijn en bijzonder comfortabel om te gebruiken. In de reviews kreeg deze set de maximale score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Kwaliteit: de plectra zijn gemaakt uit een uitstekende kwaliteit ABS-kunststof waardoor ze vorm- en slagvast zijn. Daarnaast is deze set heel duurzaam.

Diverse diktes: de 30-delige set is onderverdeeld in 6 verschillende diktes waaronder 0,58, 0,71 en 0,81 mm en daarnaast 0,96, 1,20 en 1,50 mm.

Opbergdoos: de plectrumset wordt geleverd in een doorzichtige opbergdoos waarin ze overzichtelijk kunnen worden bewaard.

Gebruiksvriendelijk: door de diverse diktes kan deze set door elke gitarist worden gebruikt om verschillende muziekstijlen te spelen.

 

Nadelen:

Niet voor beginners: deze set lijkt minder geschikt voor beginnende muzikanten omdat er veel verschillende formaten in zitten die meer speelervaring vragen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Specter vilt plectrums voor ukelele vilten plectrums accessoires 5 stuks

 

Bepaalde instrumenten vragen een ander accessoire dan normaal wordt gebruikt. Zo is dit vilten ukelele plectrum het ideale hulpmiddel om jouw nylon snaarinstrument te bespelen. Daarnaast is dit type van plectrum ook bijzonder geschikt om een banjo en een Spaanse gitaar te bespelen of een sopraan- of tenor snaarinstrument.

Door gebruik te maken van een vilten plectrum bekom je de authentieke klank van het betreffende instrument. Bovendien zullen ook de klankkast en de snaren minder snel slijtage oplopen waardoor je langer van je instrument kunt genieten. 

Daarnaast bestaat deze set uit 5 plectra met een dikte van 3,2 mm waardoor je er een stevige grip op hebt. De plectra zijn trouwens heel duurzaam waardoor je ze voor een lange periode kunt gebruiken. Er zijn voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: met deze vilten plectra kun je naast banjo, ukelele en Spaanse gitaar ook nog sopraan- en tenor snaarinstrumenten bespelen. De plectra hebben een dikte van 3,2 mm waardoor je ze heel goed kunt vasthouden.

Beschermend: door gebruik te maken van een vilten plectrum is je instrument minder onderhevig aan slijtage.

Geluid: het authentieke geluid van je instrument wordt bewaard omdat je niet de klik hebt van een plastic plectrum.

De prijs: deze set valt in de goedkope prijsklasse van onze selectie waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Nadelen:

Beperkt gebruik: deze vilten plectra dienen enkel om te worden gebruikt op nylon snaren waardoor je voor akoestische of elektrische gitaren ander exemplaren moet aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Plectra Koopgids

 

Als gitarist is het belangrijk om over verschillende plectra te beschikken waarmee je diverse muziekgenres kunt spelen. Zeker als beginnend muzikant is het een aanbeveling om een plectrum te gebruiken om zo de juiste speeltechniek goed onder de knie te krijgen. Maar wat is nu juist een plectrum en waarom is de dikte zo van belang? Vooraleer je je keuze maakt is het beter om de verschillende aanbiedingen te vergelijken omdat de ene set al wat uitgebreider is dan de andere. 

Wat is een plectrum en waarvoor wordt hij gebruikt

Een plectrum is een klein dun schijfje dat wordt gebruikt om een snaarinstrument te bespelen. Een gitaar plectrum of een gitaar pick is het meest fundamentele accessoire wanneer je een gitaar bespeelt. Het is overigens ook het goedkoopste attribuut dat je nodig hebt om een goede speeltechniek aan te leren en de mooiste klanken voort te brengen. Een plectrum wordt meestal gemaakt uit kunststof en kun je daarnaast ook terugvinden in schildpad, schelp of ivoor.

Een gitaar pick of plectrum wordt gebruikt om luidere klanken te produceren die je niet bekomt wanneer je met je vingers zou tokkelen of aan “fingerpicking” doet. Bij gebruik van een plectrum zul je weinig ongemakken ondervinden in tegenstelling tot wanneer je hard met je vingertoppen zou spelen wat heel pijnlijk kan zijn. Bovendien is het perfect mogelijk om met een gitaar pick snellere akkoorden en ook vollere tonen te spelen.

 

De diverse diktes 

Het is belangrijk om een plectrum uit te kiezen dat voor jou het beste aanvoelt en waarmee je bovendien ook jouw favoriete muziekgenre kunt spelen. We onderscheiden 5 verschillende diktes. Het extra dun plectrum is minder dan 0,44 mm dik en is heel flexibel waardoor hij lichte en levendige tonen voortbrengt. De dunne gitaar pick valt tussen 0,45 en 0,69 mm dikte en deze is iets stugger. Dit soort plectrum zorgt voor meer bass in tegenstelling tot de extra dunne pick. Het medium plectrum varieert in dikte tussen 0,70 en 0,84 mm waardoor hij stijver is. Hierdoor moet je meer kracht uitoefenen waardoor je wel nauwkeuriger het ritme kunt genereren.

Het dik of zwaar plectrum heeft een dikte tussen 0,85 en 1,2 mm en is veel stijver zodat je gemakkelijker in een snel tempo kunt spelen. Deze gitaar pick wordt vooral gebruikt om luidere klanken te maken die vaak in de metal- of hardrockmuziek voorkomen. Het extra dik of extra zwaar plectrum is dikker dan 1,21 mm en staat bekend voor het maken van booming bass geluiden die ook op een akoestische gitaar kunnen worden gespeeld. Dit plectrum is bovendien ook bijzonder aangenaam om snelle noten te spelen.

 

Het formaat van een gitaar pick

De maatserie van een plectrum wordt onderverdeeld in grote en kleine picks. Op het gebied van tonen en klanken zal het formaat niet veel verschil uitmaken. De maat is enkel belangrijk voor het speelcomfort van de muzikant. Met een groot plectrum zal de gitarist een betere en comfortabelere greep hebben op de pick waardoor je met meer gemak de snaren kunt aanslaan. Deze zijn bovendien uitermate geschikt als je nog over weinig vingervaardigheid beschikt en/of wanneer je langzamere akkoorden wilt spelen.

Een kleiner plectrum vraagt meer vingerbehendigheid. Hij heeft ook de mogelijkheid om veel nauwkeuriger te spelen waardoor ingewikkelde akkoorden met meer gemak kunnen worden opgevoerd. Een grote gitaar pick is een aanrader voor een beginnend gitarist om een correcte speeltechniek goed aan te leren. Een klein plectrum wordt meer gebruikt door de ervaren muzikant die al over enige speelervaring beschikt.

De vorm van het plectrum

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende vormen op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke nu de beste vorm is is moeilijk om bij te houden en zal vooral ook met een persoonlijke voorkeur te maken hebben. Het belangrijkste aandachtspunt bij de vorm is de punt van de gitaar pick. De scherpte van de tip zal bepalen welk geluid je gaat produceren omdat dit als enige contact maakt met de snaren.

Een plectrum met een afgeronde tip maakt een zachte klank en is geschikt voor ontspannen akkoorden die vooral op een akoestische gitaar worden gespeeld. Wanneer je een agressieve speelstijl hebt en luidere klanken wilt maken, dan kies je beter voor een pick met een scherpe tip. Deze soort plectra helpen je om nauwkeuriger elke noot te tokkelen. Een plectrum met een puntige tip wordt meestal gebruikt door muzikanten die ingewikkelde en/of snelle solo’s willen uitvoeren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe houd je een plectrum vast?

De meeste gitaristen houden hun plectrum vast tussen duim en wijsvinger. Er zijn echter 2 manieren om je plectrum vast te houden. Bij de eerste manier leg je het plectrum op de top van je wijsvinger en klem je hem zacht met je duim vast. Je kunt hem ook op de zijkant van je wijsvinger leggen en hem vastdrukken met je duim. De andere vingers vouw je naar binnen toe zoals je een vuist zou maken of je laat ze gewoon naar beneden hangen. Je kunt het best zelf uitzoeken welke manier het beste aanvoelt en waarmee je de mooiste akkoorden ten gehore kunt brengen.

Q2: Wat is een plectrum en waar kun je hem aankopen?

Een plectrum is een klein driehoekig schijfje waarmee je de snaren van tokkelinstrumenten kunt aanslaan. Hij wordt vooral gebruikt bij de banjo, de mandoline en de gitaar. Een plectrum kun je tegenwoordig in verschillende vormen, diktes en kleuren terugvinden om de muzikant het beste van zichzelf te laten geven.

Meestal is een plectrum gemaakt uit kunststof maar je kunt ze ook terugvinden in been of andere materiaalsoorten. Wanneer je een instrument bespeelt met een plectrum is er een duidelijk contrast in toonhoogte en helderheid dan wanneer je met de vingers speelt. Je kunt een pakket plectra online aankopen op gespecialiseerde websites en je kunt ze ook terugvinden in diverse muziekwinkels.

 

Q3: Welke plectrum dikte gebruik je het best?

Wanneer je een plectrum gaat aankopen zijn vooral het formaat, de vorm en de dikte van belang. De grootte van het plectrum is belangrijk voor het speelcomfort en is een erg persoonlijke keuze. Hij moet voor de muzikant goed in de hand liggen. Voor de dikte van het plectrum kun je er beter eentje uitkiezen met een dikte tussen 0,7 en 1,5 mm om er de beste controle over te hebben. 

Een dunner plectrum gaat bepalen welke klanken hij voortbrengt terwijl een dikker plectrum de gitarist de klank laat aansturen. Een dikker plectrum vergt echter meer speeltechniek waardoor hij meer geschikt is voor ervaren muzikanten.

 

Q4: Welke plectrum is goed voor een beginner?

Een belangrijke eigenschap om het beste plectrum uit te kiezen is de dikte ervan naargelang de muziekstijl die je wilt spelen. Harde en dikke plectra worden vaak gebruikt voor harde metalmuziek en zijn meestal 1 tot 1,5 mm dik. Voor dit type van plectrum moet je al een technisch hoog speelniveau hebben vanwege de hoge precisie waarmee moet worden gespeeld.

Een medium plectrum heeft ongeveer een dikte tussen 0,7 en 1 mm wat meteen ook de meest voorkomende dikte is die door de meeste gitaristen wordt gebruikt. Hiervoor moet je ook al over enige speelervaring beschikken. Een dun plectrum is 0,3 tot 0,7 mm dik en is ideaal voor startende gitaristen.

 

 

Laatste update: 27.05.22

 

Beste gitaarstandaards – Vergelijkingstest & Koopgids 

 

Elke ervaren gitaarspeler zal je ongetwijfeld de raad geven om een gitaarstandaard aan te schaffen. Op een dergelijke standaard kun je je mooie instrument goed zichtbaar opstellen waardoor je vaker de intentie zult hebben om te oefenen. In onze top 3 van beste producten zul je merken dat je met de Universele gitaarstandaard zeker en vast voor een degelijk exemplaar kiest. De stevige stalen constructie kan voor elk type gitaar worden gebruikt. Ook de Universele Gitaar Muurbeugel hoeft zeker niet onder te doen en is een meer dan waardig alternatief. Het frame is voorzien van schuimrubber om je instrument tegen krassen te beschermen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste gitaarstandaards (Reviews) van 2022

 

Als ervaren gitarist zul je zeker weten voor welke gitaarstandaard je moet kiezen. Echter, beginnende gitaarspelers zullen wel wat hulp en advies kunnen gebruiken om er de beste gitaarstandaard uit te kiezen. Zoek je een gitaarstandaard om meerdere gitaren op te plaatsen?  Of gaat je voorkeur misschien uit naar een gitaarstandaard waarop je precies 5 gitaren kunt bewaren? We hebben alvast 5 topexemplaren geselecteerd om jou te helpen bij je keuze. Neem even de tijd om alles rustig te bekijken en passeer zeker ook eens langs de koopjeshoek voor een leuke aanbieding.

 

1. Universele gitaarstandaard – voor elke soort gitaar en basgitaar

 

Deze universele gitaarstandaard is momenteel in de aanbieding en kreeg een goedkope prijs waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Deze gitaarstandaard is dan ook de ideale starter om je eerste gitaar veilig in te bewaren.

Bovendien heeft deze standaard een speciale triangelvorm waardoor je hem voor verschillende gitaartypes, waaronder elektrische-, akoestische- en basgitaren, kunt gebruiken. Doordat hij uit staal vervaardigd is en met een zwarte coating werd afgewerkt, kun je hem in elk interieur plaatsen om je instrument als blikvanger te etaleren.

Daarnaast is deze stevige en stabiele constructie voorzien van beschermende rubberen stootvlakken zodat je gitaar niet beschadigd kan raken. Door zijn lichte gewicht van 1,6 kg kun je hem trouwens heel gemakkelijk verplaatsen. In de reviews merken we dat dit exemplaar een zeer goede score van 4,7 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze universele gitaarstandaard kan voor elektrische gitaren, akoestische- en basgitaren worden gebruikt.

Materiaal: deze stalen constructie kreeg een zwarte afwerkingslaag waardoor hij in elke ruimte goed tot zijn recht komt. Bovendien is hij voorzien van rubberen stootvlakken om je instrument tegen krassen en andere beschadigingen te beschermen.

Plaatsing: de stevige gitaarstandaard dient om op de grond te worden geplaatst en is bijzonder stabiel zodat het instrument niet kan vallen.

De prijs: doordat hij tijdelijk in de aanbieding is, heeft hij een heel betaalbare prijs waardoor hij in elk budget past.

 

Nadelen:

Vormgeving: we merken dat deze standaard geen halssteun heeft waar normaal de gitaarhals op leunt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Universele Gitaar Muurbeugel om gitaar op te hangen – Gitaarhaak

 

De universele muurbeugel van Aengus heeft de laagste prijs in onze selectie met toppers waardoor je zonder probleem meerdere gitaarhaken kunt aanschaffen om je instrumenten mooi naast elkaar te hangen. Door je instrument aan de wand te hangen, loop je veel minder risico dat je gitaar beschadigd zal raken. 

Bovendien spaar je heel wat ruimte uit omdat het instrument niet op de grond staat. De muurbeugel is vervaardigd uit stevig zwart metaal dat met schuimrubber werd afgewerkt waardoor hij geen krassen op de lak kan veroorzaken. Daarnaast kan hij voor bijna elke gitaarsoort worden gebruikt en is hij zelfs geschikt om een ukelele aan op te hangen.

Hij kan trouwens heel eenvoudig met de meegeleverde pluggen en schroeven aan de muur worden vastgemaakt. In de reviews zien we dat de meeste klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van deze muurhaak.

 

Voordelen:

Ruimtebesparend: met deze muurbeugel voor gitaren kun je heel wat ruimte winnen omdat het instrument niet op de grond moet staan.

Universeel: deze functionele gitaarstandaard voor aan de muur kan voor elk gitaartype worden gebruikt zodat je zowel je akoestische- als je elektrische gitaar aan de wand kunt hangen.

Materiaal: hij is gemaakt uit metaal met een zwarte coating en hij is afgewerkt met schuimrubber zodat de gitaarlak niet kan beschadigen.

Montage: hij kan gemakkelijk met schroeven en pluggen aan de muur worden vastgemaakt. De benodigde materialen worden in het pakket meegeleverd.

 

Nadelen:

Uitstraling: één klant merkt op dat zijn gitaar als het ware aan de muur bungelt waardoor het geheel visueel iets minder aantrekkelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Áengus standaard voor akoestische en klassieke gitaar- hout

 

Deze houten gitaarstandaard van Aengus is de populairste keuze van gitaristen die met hun akoestische of klassieke gitaar willen pronken. Hoewel we dit niet echt als een aanbieding kunnen beschouwen, kun je deze gitaarstandaard aan een goedkopere prijs krijgen als je meerdere stuks aankoopt.

Deze gitaarstandaard wordt bij voorkeur op de grond geplaatst zodat je instrument gemakkelijk kan worden opgenomen om een melodie te spelen. Doordat hij uit 2 in elkaar schuivende delen bestaat, kun je hem heel compact opvouwen om in je muziektas mee te nemen.

Bovendien is hij gemaakt uit MDF dat met houtlook fineerlaag werd afgewerkt zodat hij goed bij jouw instrument past en het geheel heel mooi en klassevol oogt. Op de steunvlakken is er trouwens een rubberen beschermlaagje aangebracht waardoor de gitaarlak geen krassen kan krijgen. In de reviews merken we dat dit product een uitstekende score kreeg van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Uitstraling: de gitaarsteun in MDF kreeg een fineerlaagje in houtlook waardoor een klassieke of akoestische gitaar hier heel mooi op staat.

Compact: deze gitaarstandaard voor akoestische gitaren bestaat uit 2 delen die in elkaar schuiven zodat je hem gemakkelijk kunt dichtvouwen om hem overal mee naartoe te nemen.

Bescherming: het rubberen beschermingslaagje zorgt ervoor dat het raakoppervlak van de gitaar geen krassen kan oplopen.

Het prijskaartje: bij aankoop van meerdere stuks krijgt deze standaard een goedkopere prijs waardoor je gemakkelijk verschillende exemplaren kunt aankopen om al jouw instrumenten op dezelfde manier te bewaren.

 

Nadelen:

Plaatsing: doordat deze standaard geen halssteun heeft, moet je je instrument ver genoeg van de muur plaatsen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. GS523B 3-fach Rack voor elektrische, akustafele gitaar, voor 3 gitaren

 

Hercules Stands wordt door velen als het beste merk voor gitaarstandaards beschouwd omdat ze een heel ruim assortiment aanbieden om verschillende gitaarsoorten optimaal te bewaren. Deze Hercules gitaarstandaard kan universeel worden gebruikt om elektrische-, bas-, klassieke en akoestische gitaren in te stockeren.

Bovendien biedt deze gitaarstandaard ruimte om 3 gitaren in te zetten waarbij elke standplaats, individueel kan worden aangepast naargelang het instrumenten dat je erin wilt plaatsen. Je kunt trouwens in elke halssteun 4 plectra bewaren zodat je alles direct bij de hand hebt om je instrument te bespelen.

Verder heeft deze metalen gitaarstandaard een hoogte van 64 cm en een gewicht van 3,6 kg waardoor je hem in dichtgevouwen toestand gemakkelijk kunt meenemen als je bijvoorbeeld een optreden moet geven. In de reviews zien we dat deze vrij recente uitgave nog geen reviews kreeg.

 

Voordelen:

Capaciteit: in deze gitaarstandaard kun je 3 gitaren samen bewaren zodat je tijdens een optreden snel tussen de instrumenten kunt wisselen.

Gebruiksvoordeel: doordat er in elke halssteun is ruimte is voorzien om 4 plectra in te plaatsen, zijn al je speelbenodigdheden grijpklaar.

Transporteerbaar: de gitaarstandaard kan compact worden opgevouwen en heeft een vrij licht gewicht van 3,6 kg waardoor je hem gemakkelijk kunt meenemen.

Instelbaar: elke standplaats kun je individueel aanpassen zodat hij voor bijna elke gitaarsoort past.

 

Nadelen:

De prijs: deze gitaarstandaard is best wel prijzig waardoor hij niet voor iedereen toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Universele Gitaarstandaard Opbouwbaar 

 

Deze universele gitaarstandaard kan in bronskleur, zilver- of in het zwart worden aangekocht zodat je hem perfect bij jouw gitaar en/of interieur kunt laten passen. In de reviews merken we dat dit product een heel goede score van 4,7 sterren kreeg en dat de klanten heel blij zijn met hun aankoop.

Deze gitaarstandaard heeft een A-vormige frame waardoor hij voor elke type gitaar en basgitaar kan worden aangewend. Bovendien beschikt deze stevige aluminium constructie over draagarmen en een halssteun die met rubber werden bekleed om jouw instrument optimaal tegen krassen en beschadiging te beschermen.

Daarnaast zijn de poten voorzien van antislip voetjes zodat de standaard stabiel op zijn plaats blijft staan. Deze gitaarstandaard met een licht gewicht van 422 g, kan trouwens gemakkelijk worden opgevouwen om hem in een compact formaat mee te nemen of op te bergen.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze gitaarstandaard kan probleemloos voor bijna elk gitaartype worden gebruikt.

Vormgeving: door zijn A-vormig frame biedt hij een uitstekende ondersteuning waardoor je er zelfs basgitaren op kunt plaatsen. Hij is bovendien te verkrijgen in het zilver, brons en zwart zodat je er eentje kunt uitkiezen die perfect met jouw instrument matcht.

Materiaal: deze gitaarstand is vervaardigd uit solide aluminium en hij werd op de draagarmen en ruggensteun met rubber afgewerkt om je gitaar te beschermen.

Transporteerbaar: doordat hij eenvoudig kan worden opgevouwen en overigens amper 422 g weegt, is hij heel gemakkelijk te vervoeren.

 

Nadelen:

Formaat: hoewel hij voor elk gitaartype geschikt is, stellen we ons de vraag of hij met zijn kleine formaat wel voldoende ondersteuning biedt om een akoestische gitaar in te plaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gitaarstandaard Koopgids 

 

Als beginnend gitarist zul je er misschien niet meteen aan denken, maar een degelijke gitaarstandaard is een goede aanbeveling om jouw instrument optimaal te bewaren. Je stelt je misschien de vraag of je op een dergelijk systeem elke gitaar kwijt kunt? En welke soorten gitaarstandaards bestaan er zoal? Zijn er goedkope exemplaren of kun je toch maar beter de aanbiedingen en promoties in de gaten houden als je de verschillende testen gaat vergelijken?

Wat is het nut van een gitaarstandaard

Bijna elke gitarist heeft een gitaarstandaard in huis omdat het de meest praktische manier is om je instrument te bewaren. Bovendien is je gitaar op die manier sneller toegankelijk en kun je hem onmiddellijk ter hand nemen als je een melodie wilt spelen. Je zult trouwens ook veel sneller geneigd zijn om te repeteren of spontaan een melodie te spelen als je jouw mooie instrument ziet staan. De gitaarstandaard kan gewoon in je woonkamer of in elke andere ruimte worden geplaatst om van jouw prachtige gitaar een pronkstuk te maken.

Daarnaast is het gebruik van een gitaarstandaard niet alleen praktisch, maar het is ook een veilige manier om je instrument te bewaren. Als je een gitaar gewoon met de gitaarkop tegen de muur plaatst, dan kan het instrument vallen waardoor hij beschadigd zal raken en krassen krijgt. Omdat een gitaar een dure investering is, kun je er dus ook maar beter goed zorg voor dragen zodat je er lang van kunt genieten.

 

De soorten gitaarstandaards

De meest voorkomende gitaarstandaard is de vloerstandaard waarop één gitaar kan worden geplaatst. Dit systeem bestaat uit een onderstuk en een verhoging waartegen het instrument met zijn lichaam leunt. Gitaristen die over meerdere gitaren beschikken, geven de voorkeur aan een gitaarrek omdat ze dan bijvoorbeeld tijdens een concert snel tussen de verschillende gitaren kunnen wisselen. Er zijn trouwens rekken (racks) waarop je 3 gitaren kunt plaatsen en er zijn er zelfs die groot genoeg zijn om 10 gitaren te stockeren. 

Daarnaast is er ook de driepootstandaard waarop je één gitaar kwijt kunt. Een dergelijke standaard is stabieler dan de gewone vloerstandaard en bovendien is hij inklapbaar waardoor je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt. Een muurbeugel zou ook een goed optie kunnen zijn omdat je veel ruimte kunt besparen. De muurbeugel hangt stevig aan de wand vast waardoor je gitaar er veilig in hangt en bijgevolg veel minder risico op beschadiging loopt.

 

De materiaalkeuze en de afwerking

Er worden gitaarstandaards uit verschillende materiaalsoorten aangeboden zodat je ze perfect met je interieur kunt laten matchen. Wanneer je een strakke inrichting hebt, is er meer dan voldoende keuze uit metalen gitaarstandaards in diverse vormen en kleuren. Daarnaast is er ook het exemplaar in hout dat in combinatie met een akoestische gitaar een klassevolle en aparte uitstraling heeft.

Doordat een gitaarstandaard altijd in contact komt met het instrument kun je beter vooraf bepalen voor welk materiaal je kiest. Gitaren met een nitrocellulose afwerkingslaag raken snel beschadigd als ze met metaal of plastic in aanraking komen. Sommige standaards worden daarom speciaal voorzien van vilten of rubberen stootvlakken waardoor je dit probleem kunt voorkomen. Een houten standaard heeft dan weer geen enkele invloed op gitaren die met nitrocellulose gitaarlak zijn afgewerkt.

De compatibiliteit

Wanneer je een gitaarstandaard gaat aankopen is het belangrijk om te kijken of het rek wel compatibel is met jouw instrument. Voor elke gitaarsoort kun je namelijk een speciale gitaarstandaard aankopen of je zou voor een universeel systeem kunnen kiezen. Een gitaarstandaard voor een akoestische gitaar moet hoog en breed zijn zodat je het instrument er met zijn volumineuze lichaam gemakkelijk in kunt plaatsen.

Een elektrische- of een basgitaar is dan weer een pak kleiner waardoor je deze niet in een gitaarstandaard voor een akoestische gitaar kunt bewaren omdat hij zijn stabiliteit verliest. Sommige gitaarstandaards zijn in breedte verstelbaar zodat je er zelfs een Ukelele in kwijt kunt. Gelukkig zijn de meeste uitvoeringen universeel en kun je deze zodanig aanpassen dat je er zowel akoestische als bas- en elektrische gitaren in verschillende formaten in kunt bewaren. 

 

 

 

Laatste update: 27.05.22

 

Beste capo’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijke capo die geschikt is voor gebruik op verschillende snaarinstrumenten dan lijkt de Capo voor Akoestische/Elektrische Gitaar alvast een schot in de roos. Daartegenover staat de Luxe Aluminium Gitaar Capo die eveneens geschikt blijkt voor akoestische, klassieke en elektrische gitaren en bovendien gekenmerkt wordt door een handig klemsysteem. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste capo’s (Reviews) van 2022

 

Hoewel ze allen hetzelfde principe en doel vooropstellen, kun je vandaag uit een uitgebreid assortiment aan capo’s kiezen. Zo bestaan er – naast de klassieke gitaar capo – eveneens capo’s voor ukelele’s, capo’s om electric guitar te spelen en capo’s in combinatie met de western gitaar. Bedenk daarbij eveneens of je kiest voor een Capo van Fender dan wel een G7TH capo, een capo van Dunlop of de voorkeur geeft aan één van de vele andere populairste en beste merken. Bekijk de onderstaande top 5, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews, alvorens er de voor jou beste capo uit te kiezen.

 

1. Capo voor Akoestische/Elektrische Gitaar Chroom BC-85-TI Boston

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve gitaar capo die specifiek geschikt blijkt voor gebruik op een akoestische en/ of elektrische gitaar, dan is dit apparaatje van Boston alvast het bekijken waard. Zo wordt de Boston BC-85-TI capo gekenmerkt door het veerkrachtig principe waarbij de veerspanning met uiterste nauwkeurigheid en precisie werd afgesteld. Dit maakt de capo overigens ook ideaal om in combinatie met andere snaarinstrumenten zoals de mandoline en ukelele te gebruiken.

De capo blijkt overigens vooral vervaardigd uit duurzaam chroom waarbij de klemmen aan de binnenkant werden afgewerkt met een soort van rubberen coating. Deze is voornamelijk bedoeld om het snaarinstrument zoveel mogelijk te beschermen tegen eventuele krassen en/ of andere beschadigingen.

Een blik op de online reviews toont aan dat deze capo best wel goed in de markt ligt. Klanten reageren bijzonder tevreden over de aangeboden kwaliteit in combinatie met de gebruiksvriendelijkheid en uiteindelijke prijs.

 

Voordelen:

Materiaal: de capo blijkt voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam chroom waarbij de klemmen aan de binnenkant voorzien zijn van een rubberen coating.

Gebruiksgemak: deze capo is niet alleen geschikt voor gebruik in combinatie met een akoestische of elektrische gitaar maar kan ook dienst doen bij tal van andere snaarinstrumenten zoals de mandoline, banjo of ukelele.

Comfort: ondanks zijn compacte formaat en relatief lichte gewicht, is deze capo met veer toch bijzonder stevig.

 

Nadelen:

Prijs: hoewel er tot op heden geen negatieve reviews werden geplaatst, moet je er toch wel rekening mee houden dat er altijd nog goedkopere capo’s op de markt te vinden zijn. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Luxe Aluminium Gitaar Capo / Klem – Capodaster Akoestische, Klassieke & Elektrische Guitar

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én tevens één van de laagst geprijsde capodasters uit de reeks, dan kunnen we alvast dit exemplaar van Eggy aanraden. In tegenstelling tot het vorige product, blijkt deze capo hoofdzakelijk uit stevig doch lichtgewicht aluminium vervaardigd en vervolgens afgewerkt in een neutrale zilveren kleur. Toch kun je dit capodaster nog in tal van andere kleuren verkrijgen zoals rood, wit en zwart.

Dit unieke luxe capodaster kent een totale afmeting van 8 x 7,2 x 1,1 cm en wordt aangevuld met een diameter van ongeveer 1,4 cm en een beperkt gewicht van amper 60 gram. Waar het vorige exemplaar vooral functioneerde in combinatie met veerspanning, gaat het hier hoofdzakelijk om een klemsysteem.

Wanneer we de reacties bekijken dan zien we ook hier alleen maar overtuigde en enthousiaste kopers, wat gelijk de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Formaat: het capodaster kent een totaal formaat van 8 x 7,2 x 1,1 cm in combinatie met een doorsnede van 1,4 cm.

Gewicht: met een beperkt gewicht van amper 60 gram, blijkt dit capodaster alvast bijzonder aangenaam in gebruik. Ideaal in combinatie met de klassieke, akoestische en/ of elektrische gitaar én ukelele.

Materiaal: bij de productie van dit capodaster met klembevestiging heeft men ervoor gekozen om te werken met een aluminium legering.

Budgetvriendelijk: het is alvast één van de budgetvriendelijke mogelijkheden binnen deze selectie en het zou zomaar eens een aanbieding kunnen zijn.

 

Nadelen:

Design: hoewel er heel wat designmogelijkheden voorhanden zijn, zijn de capodasters wel steeds afgewerkt in opvallende designs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Clx Capo Slv Nyl – Capo voor Klassieke Gitaar // Knijper 

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke SLV NYL capo van het bekende en populaire merk CLX waarbij kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid én betaalbaarheid moeiteloos met elkaar worden gecombineerd. Het CLX capodaster werkt als een soort van knijper en is daarbij makkelijk op de hals van het betreffende snaarinstrument te plaatsen.

Net zoals heel wat andere exemplaren blijkt ook dit capo voornamelijk uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium vervaardigd en vervolgens afgewerkt in een neutraal zilveren design met hier en daar een zwart accent. De rubberen coating aan de binnenkant van de klemmen dient dan weer ter bescherming van het snaarinstrument.

Ook hier stellen we gelijk een mooie eindscore van 5 sterren vast waarbij klanten bijzonder tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding. Echter is het wel zo verstandig om er bij te vermelden dat de capo hoofdzakelijk bedoeld is voor de klassieke/Spaanse gitaren die voorzien zijn van nylon snaren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: of dit capodaster nu voorzien is van de laagste prijs of niet, laten we even in het midden. Toch is het wel één van de goedkope en budgetvriendelijke exemplaren uit de selectie.

Knijper: de capo werkt als een soort van knijper die je zonder problemen op de hals van het snaarinstrument kunt plaatsen.

Uitvoering: de aparte bolling/ vorm van het capodaster toont aan dat dit exemplaar bijzonder geschikt is voor gebruik met de klassieke/ Spaanse gitaren.

 

Nadelen:

Gebruiksgemak: houd er rekening mee dat dit geen universeel type capodaster betreft en dus niet op eender welk snaarinstrument kan worden geplaatst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Clx Capo Blk Stl – Capo voor Western/Elektrische Gitaar 

 

Net zoals het vorige product, wordt ook dit unieke capodaster jou aangeboden en geleverd door het bekende en populaire merk CLX. Echter zul je voor dit type capodaster best wel wat meer budget hoeven te voorzien aangezien het één van de duurdere exemplaren uit onze selectie blijkt. Toch lijken de meeste klanten zich daar niet meteen aan te storen wat bevestigd wordt door de mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren.

Het BLK STL capo van CLX blijkt vervaardigd uit duurzame materialen en afgewerkt in een robuust gedurfd zwart design. Net zoals zijn voorganger werd ook hier de binnenkant van de klemmen afgewerkt met rubber ter bescherming van het snaarinstrument.

Dit unieke capodaster werkt bovendien als een soort knijper dat eenvoudig op de hals van het desbetreffende snaarinstrument kan worden geplaatst. Houd er wel rekening mee dat het capodaster vooral ontworpen is voor gebruik in combinatie met western en/ of elektrische gitaren die voorzien zijn van stalen snaren.

 

Voordelen:

Comfort: zijn compacte formaat en relatief beperkte gewicht, maken van dit capodaster alvast een bijzonder handzaam en comfortabel apparaatje.

Gebruiksgemak: net zoals heel wat andere capodasters werkt ook dit exemplaar als een soort van knijper die je vervolgens op de hals van het snaarinstrument moet plaatsen.

Design: het capodaster springt er – vanwege zijn robuuste zwarte design – vrijwel meteen uit.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel hij nog tot de betaalbare capodasters behoort, is het toch één van de duurdere exemplaren binnen onze top 5 selectie.

Beperkt gebruik: dit capodaster kan enkel en alleen gebruikt worden in combinatie met western en/ of elektrische gitaren die zijn uitgerust met stalen snaren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Capo – Capo Gitaar – met Plectrums – Universeel – Licht en stevig

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke capodaster jou aangeboden en geleverd door Roegaarden. Het betreft een vrij compact en lichtgewicht capodaster dat kan gebruikt worden op elektrische, klassieke en/ of akoestische gitaren. Net zoals de meeste andere – bovengenoemde – exemplaren, blijkt ook dit capo met een soort klemsysteem te werken.

Bij de productie van het capo heeft men de voorkeur gegeven aan duurzame, solide doch lichtgewichte materialen zoals aluminium waardoor niet alleen de duurzaamheid en stevigheid maar ook het gebruikscomfort hoog in het vaandel worden gedragen. Bovendien wordt het capodaster geleverd met maar liefst 10 gratis plectrums in alle mogelijke kleuren en designs en dit alles voor een bijzonder budgetvriendelijk prijskaartje.

Hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop, lijkt een kleine minderheid dat jammer genoeg niet. Zo vermeldt één koper dat de kwaliteit eerder matig is en het capodaster niet voldoende kracht zet op de hals van het snaarinstrument.

 

Voordelen:

Formaat: het betreft een vrij compact en lichtgewicht capodaster dat makkelijk overal mee naartoe te nemen is.

Plectrums: bij de aankoop van dit capodaster worden meteen 10 verschillende en kleurrijke plectrums meegeleverd.

Budgetvriendelijk: de combinatie van het capodaster en de plectrums maken dit alvast een bijzonder budgetvriendelijke optie.

Multifunctioneel: het capodaster met klemsysteem is niet alleen geschikt voor de klassieke gitaar maar kan ook gebruikt worden in combinatie met akoestische en/ of elektrische gitaren.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg blijkt een beperkt aantal klanten niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Capo’s Koopgids

 

Heb je reeds een gitaar en/ of ander snaarinstrument in huis en wil je graag de toonaard van een muziekstuk veranderen, dan lijkt de aanschaf van een kwalitatieve en degelijke capo alvast een meer dan goede aanbeveling. Hoewel alle capo’s hetzelfde principe garanderen, kunnen ze zich van elkaar onderscheiden op basis van de uitvoering, het klemsysteem, het design en het eventuele prijskaartje. Het lijkt ons daarom een goed idee om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende capo’s en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een capo en hoe zit het met zijn gebruiksgemak?

Een capo – in de volksmond door velen ook wel eens omschreven als een zogenaamde barréklem – is de verkorte vorm van “capodaster” en wordt beschouwd als een praktisch en veelzijdig apparaatje in de muziekwereld. Het capodaster – dat overigens voornamelijk in combinatie met gitaren en diverse andere snaarinstrumenten wordt gebruikt – is over het algemeen behoorlijk compact en licht van gewicht wat het gebruiksgemak en comfort aanzienlijk doet toenemen.

Met behulp van de barréklem wordt het mogelijk om een nummer een toon lager of een toon hoger te spelen dan normaal wat dus betekent dat je de toonaard van een muzieknummer kunt aanpassen. Het gebruik van een capodaster is bijzonder eenvoudig en levert vrijwel nooit problemen op. Het spreekt natuurlijk voor zich dat het capodaster niet zal bijdragen aan je speelwijze en bijgevolg niet zal bepalen of je juist dan wel vals speelt. 

 

Het type capodaster op basis van het klemsysteem

Hoewel de wereld van de capodasters op het eerste zicht bijzonder beperkt lijkt – doordat ze allemaal hetzelfde doel en principe nastreven – kunnen er wel degelijk – al dan niet kleine – verschillen worden genoteerd. Zo kun je de keuze voor een bepaald type capodaster laten bepalen door het gebruikte klemsysteem. Algemeen kunnen we 3 verschillende klemsystemen van elkaar onderscheiden die elk afzonderlijk voor- en nadelen met zich meebrengen maar waarbij de persoonlijke voorkeur uiteindelijk de bovenhand zal halen.

Zo zullen de meeste capodasters gekenmerkt worden door een handig klik- en klemsysteem waarmee je ze eenvoudigweg op het desbetreffende snaarinstrument kunt bevestigen. Daarnaast bestaan er echter ook bepaalde capodasters die door middel van een riempje of een schroefje op het snaarinstrument moeten worden geïnstalleerd. Welke bevestigingswijze jij uiteindelijk het aangenaamst vindt, is uiteraard een 100% persoonlijke keuze.

 

Waar moet je het capodaster bevestigen?

Zoals hiervoor reeds aangegeven wordt het capodaster of de barréklem voornamelijk gebruikt in combinatie met snaarinstrumenten zoals bijvoorbeeld de gitaar. Door het capodaster op de hals van het desbetreffende instrument te bevestigen, wordt het mogelijk om de toonaard van het te spelen muzieknummer te veranderen. Extra handig dus indien je een bestaand nummer een toon lager dan wel een toon hoger wenst te spelen.

Budget in verhouding tot het design

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het uiteindelijke prijskaartje van een capodaster. Afhankelijk van het type, zijn design en de gebruikte bevestigingsmethode kan de prijs makkelijk variëren van zo’n 5 euro tot maar liefst 500 euro of misschien wel meer. Houd er wel rekening mee dat het in het laatste geval wel degelijk om een luxueus uitziende capodaster gaat die in 9 op de 10 gevallen ook nog eens met diamanten steentjes bewerkt werd.

Kortom, een kwalitatieve capodaster of barréklem hoeft echt helemaal niet zo duur te zijn. Het komt er vooral op neer om voor jezelf op voorhand uit te maken waar je naar op zoek bent, waar je verwachtingen liggen en welk budget je er maximaal wilt maar vooral ook kunt aan spenderen. En indien je ook maar een tikkeltje handig en creatief ingesteld bent – wat bij de meeste muzikanten wel het geval is – dan kun je het capodaster ook gewoonweg zelf creëren met behulp van een potlood en een eenvoudig elastiekje. Veel succes!

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Wat is een capo en wat doet het?

De capo – afkorting van “capodaster” en in de volksmond ook wel eens omschreven als een zogenaamde barréklem – is een praktisch hulpmiddeltje dat voornamelijk gebruikt wordt bij snaarinstrumenten. Met behulp van de capo – die overigens op de hals van het desbetreffende snaarinstrument wordt vastgezet – wordt het mogelijk om de toonaard van een nummer aan te passen. Kortom, met een capodaster kun je eender welk nummer een toon hoger dan wel een toon lager laten klinken.

Q2: Hoe werkt een capo op een gitaar?

Zoals bij de eerste vraag reeds min of meer duidelijk werd, wordt een capo – afkorting van “capodaster” – gebruikt om de toonaard van een nummer te gaan aanpassen. Dergelijk hulpmiddel wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met snaarinstrumenten waaronder de gitaar de meest voor de hand liggende lijkt te zijn. 

Afhankelijk van het type capodaster dat je besluit aan te kopen, dien je het exemplaar door middel van een klemsysteem, schroef of riempje op de hals van de gitaar – of eender welk andere snaarinstrument – vast te klikken. Eenaam het capodaster correct werd bevestigd, kun je gewoon je nummertje spelen.

 

Q3: Waar moet je de capo plaatsen?

Het capo (capodaster) of de barréklem dient op de hals van het desbetreffende snaarinstrument te worden geïnstalleerd. Aangezien er vandaag de dag behoorlijk wat capodasters te vinden zijn, zal niet elk exemplaar op dezelfde manier op de hals gemonteerd worden. Zo bestaan er barréklemmen die je door middel van een klemsysteem eenvoudigweg kunt vastklikken terwijl andere modellen dan weer gebruik maken van een handig schroefje of een klein riempje. Kortom, kies voor de capodaster die voor jou het beste lijkt te werken.

 

Q4: Hoe maak je zelf een capo?

Ben je op zoek naar een degelijk capodaster dan zijn er uiteraard heel wat mogelijkheden. Zo kun je er in de eerste plaats gewoon eentje aankopen. Afhankelijk van het type, de bevestigingsmethode en het design kunnen de prijskaartjes makkelijk variëren van zo’n 2 à 3 euro tot maar liefst 550 euro of meer. In dit laatste geval gaat het echter wel om een luxueuze capodaster die bezet werd met duizenden kleine diamantjes, wat misschien niet meteen hoeft natuurlijk.

Echter, kun je een capodaster ook gewoon zelf maken met behulp van een eenvoudig potlood en een sterk elastiekje. Plaats het potlood daarbij in de voor jou gewenste positie waarna je het elastiekje steeds een beetje verder gaat aantrekken en klaar is Kees!

 

 

 

Laatste update: 27.05.22

 

Beste muziekstandaards – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de König & Meyer 10065-000-55 muziekstandaard, kies je voor een degelijke 2-delig uitschuifbare standaard die je – vanwege zijn unieke uitvoering – makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Daartegenover staat de Classic Cantabile Classic Cantabile muziekstandaard die dan weer in het oog springt vanwege zijn unieke designvolle geperforeerde blad dat – weliswaar na gebruik – zelfs afneembaar blijkt en bijgevolg makkelijk opbergbaar. In de onderstaande tabel hebben we nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen de keuze hierdoor net iets makkelijker en aangenamer te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste muziekstandaards (Reviews) van 2022

 

De beste muziekstandaard is degene die zo goed mogelijk aan de verwachtingen weet te voldoen. Of je keuze daarbij uitgaat naar een goedkope zwarte muziekstandaard dan wel een muziekstandaard uit hout, een lichtgewicht muziekstandaard of een inklapbare muziekstandaard; blijft een persoonlijke keuze. Wij selecteerden alvast 5 toppertjes inclusief bijbehorend advies uit de desbetreffende online reviews. Neem zeker even een kijkje en kies uit diverse leuke aanbiedingen en/ of laagst geprijsde én populairste muziekstandaarden.

 

Muziekstandaard opvouwbaar

 

1. König & Meyer 10065-000-55 muziekstandaard // 2-delig uitschuifbaar

 

De opvouwbare K&M muziekstandaard – van het bijgevolg bekende en misschien wel beste merk König & Meyer – kent een meerdelige constructie bestaande uit een statief en bijbehorend blad. De hoogte van het statief is daarbij verstelbaar gaande van 58,5 tot 122 cm, aangevuld met een bladformaat van 48,5 x 24 x 4,2 cm. 

Bovendien is het mogelijk om de standaard 2-delig uit te schuiven, waardoor je na gebruik heel wat ruimte kunt besparen tijdens het opbergen en/ of transporteren ervan. Daarbij komt ook nog eens dat deze zwarte muziekstandaard zonder problemen in een normale muziekkoffer past wat het geheel bijzonder handzaam maakt.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien waarbij klanten bijzonder positief reageren op de aangeboden kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van deze unieke muziekstandaard.

 

Voordelen:

Inklapbaar: de K&M 10065 muziekstandaard blijkt inklapbaar en bijgevolg makkelijk om overal mee naartoe te nemen en/ of op te bergen.

Constructie: het betreft een tweeledige constructie bestaande uit een – in hoogte verstelbaar – statief en bijbehorend blad waardoor de maximale hoogte op zo’n 143 cm komt.

Statief: de hoogte van het statief varieert van minimaal 58,5 cm tot maximaal 122 cm.

Blad: het blad kent een totaal formaat van 48,5 x 24 x 4,2 cm en zou daardoor ook geschikt zijn voor gebruik als muziekstandaard om je tablet of iPad op te bevestigen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere muziekstandaarden, lijkt het prijskaartje hier toch wel wat boven het gemiddelde uit te steken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Muziekstandaard zwart

 

2. Classic Cantabile Classic Cantabile geperforeerde muziekstandaard heavy

 

Met de Classic Cantabile standaard kies je geheid voor een duurzame én betaalbare zwarte muziekstandaard die gekenmerkt wordt door een geperforeerd afneembaar blad enerzijds en een in hoogte verstelbaar statief anderzijds. 

Het blad kent daarbij een totaal formaat van 49 x 35 cm in combinatie met een statiefhoogte variërend van 62 tot maximaal 115 cm, gemeten tot aan de onderkant van het boek. Doordat het statief uitmondt in een driepotige voet ben je eveneens verzekerd van stabiliteit, stevigheid en een optimale grip. Het geheel kent daarbij een maximaal gewicht van 3 kg en is relatief eenvoudig te verplaatsen.

Met een mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren doet deze muziekstandaard het zeer goed binnen ons lijstje. Klanten zijn bijzonder tevreden over de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het mooie correcte prijskaartje.

 

Voordelen:

Statief: de muziekstandaard wordt gekenmerkt door een driepotig statief dat in hoogte kan worden versteld gaande van 62 tot maximaal 115 cm.

Blad: het geperforeerde blad blijkt afneembaar en kent een totaal formaat van 49 bij 35 cm.

Grip: de 3 stalen poten waaruit de voet bestaat, garanderen een optimale stabiliteit, grip en stevigheid op eender welke ondergrond.

Budgetvriendelijk: klanten reageren enthousiast op de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding.

 

Nadelen:

Niet opvouwbaar: hoewel het blad afneembaar blijkt, is de muziekstandaard niet echt inklapbaar te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Muziekstandaard inklapbaar

 

3. Lessenaar verstelbaar voor bladmuziek – Opklapbaar + tasje // Boston

 

De muziekstandaard van Boston – overigens het product met de laagste prijs binnen deze reeks van 5 topproducten – wordt geleverd inclusief een bijbehorende draagtas mét brede schouderriem. Dit maakt het net iets makkelijker om de verstelbare standaard overal mee naartoe te nemen.

De muziekstandaard kent daarbij een meerledige stalen constructie bestaande uit een stevig blad enerzijds en een – in hoogte verstelbaar – driepotig statief anderzijds. Dankzij de unieke uitvoering van het statief kan een optimale grip, stabiliteit en stevigheid op eender welke ondergrond worden gegarandeerd wat bij heel wat muzikanten goed van pas komt. Verder is het blad uitgerust met 2 stevige armpjes waarmee je de bladmuziek of teksten kunt vastklikken.

Hoewel de muziekstandaard geen verlichting of andere speciale kenmerken aanbiedt, lijken de meeste klanten wel degelijk overtuigd van hun aankoop.

 

Voordelen:

Opklapbaar: hoewel het geen tafelmodel muziekstandaard blijkt, kun je het geheel na gebruik eenvoudig dichtklappen waardoor je heel wat ruimte bespaart en het transport aanzienlijk makkelijker maakt.

Statief: het statief kan eenvoudig en snel in hoogte worden versteld.

Blad: het blad van de muziekstandaard werd voorzien van 2 armpjes zodat het mogelijk wordt om de teksten en/ of bladmuziek veilig vast te zetten.

Toebehoren: op het moment van aankoop worden een stevige draagtas met bijbehorende brede schouderriem meegeleverd.

 

Nadelen:

Geen tablet: om er een tablet op vast te klikken, zal deze muziekstandaard misschien net iets te groot zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Muziekstandaard hout

 

4. König & Meyer 11611-000-00 muziekstandaard // Materiaal: Hout

 

Net zoals het eerste product, blijkt ook deze muziekstandaard aangeboden en geleverd door het bekende en immens populaire merk König & Meyer. In tegenstelling tot het eerste apparaat echter, blijkt deze standaard 100% vervaardigd uit duurzaam natuurlijk walnoot, wat meteen zijn rustieke karakter en design verklaart.

Zijn meerledige constructie kent daarbij een stevig blad dat moeiteloos gecombineerd wordt met een in hoogte verstelbaar statief. Terwijl het blad een formaat kent van 46 x 30 x 71,5 cm wordt de maximale hoogte van het statief op 122,5 cm geschat. Bovendien mondt het statief uit in een vierpotig onderstel waardoor stabiliteit, duurzaamheid en stevigheid worden gegarandeerd.

Hoewel de kenmerkende eigenschappen alleen maar in een positieve richting lijken te wijzen, werden er tot op de dag van vandaag nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hoge prijskaartje mogelijks wel eens een domper op de feestvreugde betekent.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze muziekstandaard heeft men ervoor gekozen om te werken met duurzaam walnoot.

Design: de standaard valt meteen op vanwege zijn houtachtige kleur wat resulteert in een rustiek en natuurlijk karakter.

Blad: het blad kent een totaal formaat van 46 x 30 x 71,5 cm.

Statief: het statief kun je makkelijk uitschuiven en bijgevolg in hoogte gaan verstellen.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven stellen dat de hoge prijs mogelijks wel eens een struikelblok zou kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Muziekstandaard lichtgewicht

 

5. Neuma muziekstandaard voor kinderen muziekstandaard metalen standaard

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke metalen muziekstandaard van NEUMA die – vanwege zijn unieke uitvoering en formaat – speciaal bedoeld is voor de jonge muzikantjes onder ons. De muziekstandaard – die overigens geleverd wordt inclusief bijbehorende stevige draagtas – kent een meerledige constructie bestaande uit blad enerzijds en in hoogte verstelbaar statief anderzijds.

Het statief is eenvoudig te verstellen van 58 tot maximaal 124 cm en kan – na gebruik – eenvoudig worden dichtgeklapt tot een lengte van amper 46 cm. Handig om op te bergen en overal mee naartoe te nemen. Het blad kent dan weer een afmeting van 29 bij 50 cm en kan eventueel als tablethouder muziekstandaard worden gebruikt. Het geheel biedt een aanzienlijk draagvermogen van 1,5 kg.

Tot slot kun je eveneens gebruik maken van de 2 aanwezige veerklemarmen waarmee je bladmuziek eenvoudig kunt vastklikken en – indien gewenst – van een ruime kijkhoek tot 180º kunt genieten. Kortom, een heus paradepaardje maar tot op heden nog zonder reviews.

 

Voordelen:

Draagtas: bij aankoop van deze muziekstandaard wordt een waterdichte draagtas meegeleverd.

Kijkhoek: de 2 veerklemarmen maken het mogelijk om bladmuziek/ boeken eenvoudig vast te klikken en garanderen daarbij een kijkhoek van 180º.

Draagvermogen: de combinatie van het stevige metaal en de driepotige voet garanderen een aanzienlijk draagvermogen van maar liefst 1,5 kg.

 

Nadelen:

Te klein: aangezien de muziekstandaard bedoeld is voor kinderen, zou hij voor sommige volwassen spelers misschien wel wat te klein kunnen uitvallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Muziekstandaards Koopgids

 

Of je nu een muziekinstrument bespeelt, in de studio een zangnummer opneemt dan wel een orkest of fanfare tracht te leiden; de aanschaf van een kwalitatieve muziekstandaard blijkt in dergelijke situaties een meer dan aangewezen investering te zijn. Toch is de keuze niet altijd even makkelijk en dat heeft vooral te maken met het toch wel aanzienlijke assortiment. Zo kun je tegenwoordig kiezen uit diverse uitvoeringen, materialen, formaten en doeleinden. Het lijkt ons een goede aanbeveling om de onderstaande gids even door te nemen alvorens de verschillende muziekstandaarden en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Het belang van een degelijke muziekstandaard

Een muziekstandaard is een handig object dat hoofdzakelijk aan bod komt in de muziekwereld en bedoeld is om bij te dragen aan het comfort. Afhankelijk van het type en de uitvoering, is een muziekstandaard bedoeld om de partituren of tekst eenvoudig en efficiënt op te plaatsen. Best wel handig indien je bijvoorbeeld een muziekinstrument bespeelt of in de studio één van je zelfgemaakte nummertjes probeert op te nemen.

Toch heeft ook hier de evolutie en dagelijkse ontwikkeling niet stilgestaan. Zo kun je vandaag de dag eveneens opteren voor een degelijke muziekstandaard die specifiek ontwikkeld werd om tablets op te installeren. Of je kiest eenvoudigweg voor een exemplaar dat – vanwege de verschillende verstelbare optiemogelijkheden – voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen die je zult moeten doorhakken.

 

Met welk prijskaartje moet je rekening houden?

Alvorens we hier even verder op ingaan, willen we toch even kort halt houden bij het mogelijke prijskaartje dat hieraan verbonden blijkt. Zo kan de prijs makkelijk variëren van ongeveer 10 à 15 euro tot maar liefst 400 à 450 euro voor een uiterst kwalitatieve muziekstandaard met alles erop en eraan. Daarbij zal de prijs mede door verschillende factoren worden bepaald gaande van het formaat, de af/ aanwezigheid van verstelbare opties, de gebruikte materialen en het uiteindelijke design.

Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en welke doelstellingen je voor ogen hebt. Ben je van plan om de muziekstandaard regelmatig/ dagelijks te gebruiken dan is de investering in een duurder model misschien niet mis te verstaan. 

 

Formaat en gebruikte materiaalsoorten

De zoektocht naar een degelijke muziekstandaard begint bij het bepalen van het formaat. Zo worden muziekstandaarden wel degelijk in verschillende maten en gewichten aangeboden. Het is daarom verstandig om bij je keuze rekening te houden met de leeftijd en het gebruiksgemak dat je er wilt aan toekennen. Zo is het voor kinderen handiger om te investeren in een compacte lichtgewicht muziekstandaard die door hen zelf makkelijk kan worden verplaatst.

Als volwassen muzikant of artiest zou je eventueel kunnen kiezen voor een kwalitatieve muziekstandaard met meerdere verstelbare opties. Zo bestaan er tegenwoordig heel wat handige muziekstandaards waarvan het tafelblad in breedte kan worden aangepast én de standaard in hoogte kan worden versteld. Extra handig aangezien hij op die manier in verschillende situaties goed van pas kan komen.

Hecht daarnaast eveneens belang aan de gebruikte materiaalsoorten aangezien deze een inkijk geven in de stevigheid, stabiliteit en duurzaamheid van de standaard. Zo zullen de meeste standaards uit duurzaam RVS, staal, aluminium of hout vervaardigd blijken.

Eventuele bijkomende opties en eventuele kenmerken

Tot slot willen we nog even kort wijzen op bepaalde bijkomende kenmerkende optiemogelijkheden die – al dan niet – een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is het misschien wel handig indien de muziekstandaard zowel in hoogte als in breedte kan worden aangepast. Op die manier kan hij niet alleen door verschillende leeftijden (volwassenen + kinderen) worden gebruikt maar tevens ook voor verschillende doeleinden gaande van partituren tot songteksten, tablets en notebooks.

Daarnaast blijken sommige muziekstandaards ook nog eens opvouwbaar en inklapbaar te zijn. Best wel handig aangezien ze op die manier makkelijker op te bergen zijn én een heleboel ruimte weten te besparen. En indien het volledige setje dan ook nog eens in een stevige duurzame draagtas wordt aangeboden dan mag je er echt wel zeker van zijn dat je met een topproduct huiswaarts keert.