Laatste update: 03.12.22

 

Beste mondharmonica’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je van plan om een mondharmonica aan te schaffen, dan zijn er best wel enkele zaken waarover je goed moet nadenken. Zo bestaan er tegenwoordig verschillende types waarbij vaak toch wel enige ervaring vereist is om deze te kunnen bespelen. Om het voor jou alvast wat aangenamer te maken, zijn we op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Hohner Blues Harp MS G Mondharmonica die vervaardigd blijkt uit diverse stevige en duurzame materiaalsoorten zoals roestvrij staal, Doussie hout en messing. Daarnaast merk je dat de Mondharmonica Goki een instrument is voor kinderen om hun muzikale, motorische en creatieve ontwikkeling aan te moedigen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste mondharmonica’s (Reviews) van 2022

 

Ben je een beginnend speler die zijn eerste stappen zet met dit muziekinstrument? Of misschien ben je een meer ervaren speler die nieuwe uitdagingen zoekt met een chromatische mondharmonica? We hebben 5 instrumenten geselecteerd met de hulp en het advies van muziekleraars en muzikanten. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken en kies er dan de beste mondharmonica uit die jou het meest aanspreekt. Bekijk ook even de outletstore voor een leuke aanbieding.

 

1. Hohner Blues Harp MS G Mondharmonica 1 stuk – Body van hout 

 

Beginnend dan wel professioneel muzikant en dol op blues muziek? Dan is dit unieke Hohner mondharmonica misschien wel wat voor jou. Zo wordt het diatonische mondharmonica alvast gekenmerkt door een opmerkelijke uitvoering gaande van een stevige body tot hoge deksels zonder zijsplitten én een set hoogwaardige stemtongen.

Hoewel de body uit Doussie hout vervaardigd werd en het oppervlak van het mondstuk uit gelakt Doussie hout, heeft men voor het oppervlak van het deksel een beroep gedaan op duurzaam roestvrij staal en voor de stemschijven op messing materiaal. Het muziekinstrument is overigens afgewerkt met een G toonsoort en kent maar liefst 20 stemtongen uit duurzaam messing.

Bekijken we de online reviews dan stellen we vast dat de koper duidelijk tevreden is over de aangeboden kwaliteit en het gebruiksgemak wat meteen de mooie eindscore van 5 van de 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van dit unieke mondharmonica heeft men een beroep gedaan op verschillende materiaalsoorten gaande van messing tot Doussie hout en roestvrij staal.

Toonsoort: de mondharmonica wordt gekenmerkt door een toonsoort G waardoor een typische Blues klank kan worden geproduceerd.

Doelgroep: het kwalitatieve en gebruiksvriendelijke muziekinstrument is niet alleen geschikt voor de ervaren muzikant maar kan ook door aspirant artiesten worden gebruikt.

Stemtongen: de diatonische mondharmonica is voorzien van maar liefst 20 degelijke stemtongen vervaardigd uit duurzaam messing materiaal.

 

Nadelen:

Design: hoewel de koper 100% tevreden blijkt over de aankoop, zou het opvallende design bij sommigen een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Mondharmonica Goki voor kinderen

 

Goki is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van speelgoed dat vervaardigd is uit hoogwaardige materialen met een uitstekende kwaliteit. Het speelgoed is gemaakt met het doel om bij te dragen aan de motorische, intellectuele en creatieve ontwikkeling van kinderen. Dit instrument is dus echt wel de populairste mondharmonica voor kinderen om hun muzikale vaardigheden te oefenen.

Deze goedkope mondharmonica heeft een lengte van 15,5 cm en een hoogte van 2,5 cm. Hij is bovendien gemaakt in metaal en heeft trouwens hele leuke graveringen waar je kleintje dol op zal zijn. Bovendien is het instrument getest met de modernste technieken om de veiligheid van je kind te garanderen.

Deze harmonica heeft 20 verschillende tonen en is dan ook het perfecte instrument waarop je kleintje zijn creativiteit kan loslaten. Het instrument wordt geleverd in een mooi blauw doosje waar hij in kan bewaard worden zoals een echte schat. In de reviews zien we dat de klanten heel blij zijn met hun aankoop en vooral dan de kinderen.

 

Voordelen:

Opbergdoosje: het instrument wordt geleverd in een mooi blauw doosje waardoor je kind hem makkelijk kan meenemen.

Tonen: deze mondharmonica heeft 20 verschillende tonen.

Het prijskaartje: het instrument valt in de laagste prijsklasse.

Kindvriendelijk: dit toestelletje is eigenlijk voornamelijk bedoeld als speelgoed voor kinderen om hun muzikale gevoel te ontwikkelen.

 

Nadelen:

Formaat: we merken op dat het instrument nogal lang is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. New Classic Toys Speelgoedinstrument – Mondharmonica // First Melodies mondharmonica

 

Wil je graag mondharmonica leren spelen en ben je bijgevolg op zoek om een dergelijk muziekinstrument aan te schaffen? Dan kunnen wij jou alvast dit exemplaar van New Classic Toys warm aanbevelen. Hoewel het hier wel degelijk een speelgoedinstrument betreft, is aangewezen om een dergelijke mondharmonica te kopen zodoende uit te zoeken of het wel iets voor jou is. In een later stadium kun je dan overgaan naar een degelijke mondharmonica zoals de Hohner mondharmonica die we bij product 1 besproken hebben.

Deze unieke speelgoed mondharmonica maakt onderdeel uit van de bekende First Melodies productielijn van het populaire – en misschien wel beste – merk “New Classic Toys”. Het instrument wordt daarbij gekenmerkt door een relatief compacte uitvoering met bijbehorend licht gewicht die makkelijk te hanteren is door zowel kinderen als volwassen personen. Je geniet daarbij een uitmuntende toonsoort C wat het apparaatje geschikt maakt om blues, folk, jazz, rock en/ of country muziek nieuw leven in te blazen.

Een blik op de online reviews laat dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,3 sterren zien waarbij de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de prijs-kwaliteitverhouding en het fraaie design. Slechts een enkele koper is van mening dat de toon onjuist is.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met heel wat andere mondharmonica’s, blijkt dit instrument gekenmerkt door een vriendelijk prijskaartje.

Toonsoort: de mondharmonica is voorzien van een bekende toonsoort C en daardoor geschikt om blues, country, folk, rock en/ of jazzmuziek naar een hoger niveau te tillen.

Compact: het compacte en lichtgewicht formaat maakt deze mondharmonica eveneens geschikt voor jonge beginnende muzikantjes.

 

Nadelen:

Speelgoed: houd er rekening mee dat het een speelgoed instrument betreft dat dus minder geschikt is voor ervaren muzikanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. BWS diatonische harmonica 24 Tremolo  C-majeur 

 

De mondharmonica van het merk BWS is een diatonisch instrument. Hij heeft een hele knappe uitstraling en is bovendien gemaakt uit de beste materialen. De metalen kast heeft nummer graveringen waardoor je gemakkelijk de tonen kunt vinden. Hij is gemaakt uit roestvrij staal, koper en kunststof. Dit instrument heeft meer mogelijkheden dan de andere toestellen in onze top 5.

Door de dubbele rij gaatjes kun je met dit instrument hele mooie akkoorden spelen waardoor hij het perfecte begeleidingsinstrument is. Daarnaast is hij gestemd in C-majeur waardoor je een uitgebreid repertoire kunt spelen. Deze mondharmonica meet 17,7 x 2,9 cm en weegt bovendien slechts 90 gr.

Ben je op zoek naar een mondharmonica met meer mogelijkheden? Deze fraai uitgevoerde BWS harmonica 24 Tremolo is zowel geschikt voor beginners als voor de gevorderde mondharmonicaspeler. In de reviews merken we dat de klanten dit een goede oefenharmonica vinden.Voordelen:

Gaten: dit instrument heeft 48 gaten waardoor hij 24 tremelo heeft.

Accessoires: hij wordt geleverd in een handig opbergdoosje uit kunststof en een poetsdoekje.

Stemming: de harmonica is gestemd in C-majeur.

Gebruiksvriendelijk: dit toestel kan zowel gebruikt worden door beginnende als gevorderde spelers.

 

Nadelen:

Gravering: één klant merkt op dat de nummers niet in zijn instrument gegraveerd zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Seydel 1847 Blues Classic – Toonsoort C – A-kwaliteit – bluesharp // Seydel mondharmonica

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Seydel 1847 mondharmonica die – net zoals de meeste andere toppertjes binnen dit segment – gekenmerkt wordt door een toonsoort C en daardoor uitermate geschikt is om allerhande blues, jazz, rock, folk en/ of country muziek nieuw leven in te blazen. 

De Seydel mondharmonica wordt daarbij gekenmerkt door een totale afmeting van 25 bij 5 cm en is voorzien van roestvrijstalen rieten en bijbehorende klinknagels. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij de fijne rietplaten die zorgen voor een verminderd luchtverlies, baard- én lipvriendelijke afdekplaten en een vochtbestendige behuizing.

Hoewel deze Seydel 1847 Blues Classic mondharmonica heel wat positieve kenmerken naar voren weet te duwen werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje daar misschien wel voor iets tussen zit.

 

Voordelen:

Toonsoort: de Seydel 1847 Blues Classic wordt gekenmerkt door een toonsoort C en is onder meer geschikt om blues, jazz en folk naar een hoger niveau te tillen.

Duurzaam: de roestvrijstalen rieten inclusief bijbehorende klinknagels en de fijne rietplaten dragen bij aan een duurzaam karakter.

Afdekplaten: de afdekplaten worden gekenmerkt door afgeronde hoeken en zijn daardoor niet alleen baard- maar ook lipvriendelijk.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mondharmonica’s Koopgids

 

Wanneer je een mondharmonica gaat aanschaffen zie je dat er heel wat verschillende types bestaan. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een diatonische en een chromatische mondharmonica? Welke stemming neem je het best en hoeveel gaten moet een instrument voor een beginner hebben? Denk er gerust even over na en ga de verschillende mogelijkheden eens vergelijken. Bedenk welk budget je er wilt aan spenderen en bekijk zeker ook de aanbevelingen van de ervaren spelers.

Wat is een mondharmonica en hoe wordt hij bespeeld

De mondharmonica is een blaasinstrument dat op het gebied van toonvorming sterk verwant is aan de doedelzak of trekzak. De harmonica werkt doordat lucht met de mond door de gaten wordt geblazen en gezogen. De luchtstroom laat de rieten of lamellen die in de gaten zitten verwerkt, trillen waardoor je verschillende tonen verkrijgt. Bovendien is de mondharmonica een wisseltonig instrument waarbij je verschillende tonen krijgt door te blazen en te zuigen.

Bij het bespelen van een mondharmonica heb je een sterke ademtechniek nodig waarbij je met weerstand gaat in- en uitademen. Daarom wordt dit instrument ook vaak gebruikt in het revalidatieprogramma van longpatiënten om het diafragma en de longspieren te versterken.

 

De diatonische mondharmonica

De diatonische mondharmonica is de eenvoudigste en het meest geschikt voor beginnende spelers. Deze harmonica heeft meestal maar tonen uit één specifieke toonladder. Een harmonica die gestemd is in C-majeur zal alleen maar akkoorden kunnen spelen met de tonen C, D, E, F, G, A en B in meerdere octaven of toonhoogtes. Bij de diatonische mondharmonica onderscheiden we nog 3 verschillende soorten. De Blues-harp die bekend staat als de standaard harmonica voor beginnende spelers en daarnaast zijn er nog de octaaf- en de tremolo-uitvoeringen.

De diatonische harmonica heeft ook nog 2 verschillende speelsystemen. De harmonica met het tremolo-systeem heeft 2 rijen gaatjes die dezelfde toonhoogte hebben met een heel klein verschil in tremolo of geluidssterkte. De muzikant moet de onderste gaatjes met de tong blokkeren als hij geen tremolo wilt. Bij het Richter-systeem zijn de tussenschotjes tussen een 4-tal gaatjes weggenomen. Bij dit systeem is er geen tremolo en kun je 2 tonen maken per gaatje door te blazen of te zuigen.

 

De chromatische mondharmonica

Er is een groot verschil tussen een diatonische en een chromatische mondharmonica in de manier waarop het instrument wordt bespeeld. De chromatische harmonica heeft een ventielschuif op de zijkant van het instrument dat je kunt bewegen met een knopje. Hierdoor zal de klank een halve toon omhoog gaan waardoor je de 12 tonen van de westerse muziek kunt spelen zonder dat je hiervoor speciale speeltechnieken moet gebruiken. Bij de chromatische kun je ook de verschillende speelsystemen terugvinden net zoals bij de diatonische harmonica.

Daarnaast zijn de rieten of de tongen van een chromatische harmonica meestal steviger dan bij de diatonische harmonica waardoor je een rijkere klank krijgt. Dit chromatisch instrument is trouwens nogal complex en moeilijk te bespelen. Daarom wordt hij meer aangeraden voor gevorderde harmonicaspelers die reeds voldoende ervaring hebben. Enkele beroemde muzikanten waaronder Toots Thielemans en Stevie Wonder bespelen de chromatische mondharmonica.

 

De toonsoorten

Een beginnend harmonicaspeler wordt aangeraden om te starten met een instrument in C-majeur ongeacht welk type van harmonica hij kiest. Met deze toonsoort kun je kiezen uit een uitgebreid repertoire van liedjes. Speciale edities en duurdere harmonica’s die bijvoorbeeld meer gaten hebben worden vaak alleen maar uitgebracht in C-majeur.

Daarnaast komen de toonsoorten G-majeur en F-majeur ook vaak voor. Wanneer je kiest om muziek te spelen uit het blues of rock genre dan ga je beter voor een instrument in het F-model zodat je de toonsoort C kunt spelen. Wanneer je kiest voor het G-model dan kun je in D spelen en zo ga je verder in de toonsoorten.

De accessoires 

Meestal wordt een mondharmonica geleverd in een handig opbergdoosje of een hoesje met een bijpassend poetsdoekje. Er zijn echter nog andere accessoires op de markt die je zullen helpen bij het onderhoud en het vinden van een optimale manier om mondharmonica te spelen. Zo is er bijvoorbeeld de mondharmonica houder die handig is voor muzikanten die hun handen moeten vrij hebben om gitaar of piano te spelen.

Er is een uitgebreid aanbod aan les- en songboeken op de markt waarin je zeker melodieën en akkoorden zult vinden die je nog kunt aanleren om je repertoire uit te breiden. Daarnaast zijn er speciale onderhoudssets te verkrijgen waarin smeermiddel, schoonmaakmiddel en gereedschap zit om je harmonica goed af te stellen. Bovendien kun je het geluid van je harmonica gaan versterken door gebruik te maken van microfoons of versterkers. 

 

Het prijskaartje

Een mondharmonica kan in verschillende prijsklassen worden aangekocht. De prijs is afhankelijk van het type harmonica dat je kiest en ook van de fabrikant van het instrument. Zo zijn er speelgoed harmonica’s voor kinderen die je kunt aankopen voor nauwelijks 10 euro. 

Voor een standaard mondharmonica voor beginners betaal je gemiddeld tussen 20 en 35 euro. Chromatische instrumenten vallen onder de duurdere prijsklasse waardoor je al gauw tussen 40 en 80 euro zult betalen. Laat ook de aanbiedingen niet aan je voorbijgaan misschien zit jouw ideale instrument er wel tussen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe speel je mondharmonica?

In een harmonica zitten minuscule stukjes metaal, dit zijn de rieten, die bewegen als je erlangs blaast of zuigt. Elke type mondharmonica wordt op dezelfde manier bespeeld. Doordat je op het instrument in- en uit gaat ademen verkrijg je andere tonen. Bij het bespelen van een harmonica is het dus heel belangrijk dat je eerst goed de juiste ademhalingstechniek aanleert. Daarnaast zijn er 2 verschillende manieren om te spelen, namelijk tongblocking en lipblocking.

De basis is bij elke techniek hetzelfde, je plaatst het instrument tussen je lippen, niet te veel vooraan en je ontspant je lippen. Met tongblocking bedek je de gaatjes die je niet wilt bespelen. Lipblocking is een iets moeilijkere techniek waarbij je je lippen gaat ontspannen rond de harmonica en je de gaatjes afsluit met de zachte binnenkant van je lippen tot je een duidelijke toon krijgt. Deze manier van spelen vraagt wat meer oefening.

 

Q2: Welke mondharmonica is het best voor beginners?

Voor beginnende mondharmonicaspelers wordt er aangeraden om te kiezen voor een instrument in C majeur, op die manier heb je al een goede basis voor later. C majeur is een toonsoort waarmee je een uitgebreid repertoire aan liedjes kunt spelen. Speciale uitvoeringen van bepaalde harmonica’s en de duurdere instrumenten met 16 gaatjes zijn overigens meestal maar in C majeur te verkrijgen. Een diatonische harmonica blijkt het eenvoudigst te zijn om te bespelen omdat deze maar 10 gaatjes heeft en speciaal ontworpen is om de diatonische toonladder te spelen.

Q3: Wat is een diatonische mondharmonica?

De diatonische mondharmonica wordt ook wel de bluesharmonica genoemd. Het is een instrument dat je kunt bespelen met de zuig- en de blaastechniek waardoor je verschillende tonen zult krijgen. Een diatonische mondharmonica is een instrument dat alleen maar tonen kan voortbrengen uit een bepaalde majeur of mineur toonladder. Een harmonica die afgestemd is in C-majeur zal enkel akkoorden en melodieën maken met de tonen A, B, C, D, E, F en G. Deze tonen zul je meestal wel hoog of laag kunnen spelen in meerdere octaven.

 

Q4: Waar kun je een mondharmonica kopen?

Een mondharmonica wordt op verschillende plaatsen te koop aangeboden. Je kunt ze vinden in verschillende webstores die gespecialiseerd zijn in muziekinstrumenten of in algemene webwinkels. We willen je aanraden om als beginnend mondharmonicaspeler eerst goed je inlichtingen te nemen alvorens je online gaat aankopen want er zijn toch heel wat verschillende soorten op de markt. Wanneer je kiest voor de aankoop in een speciaalzaak voor muziekinstrumenten zal de verkoper ter plaatse je graag met raad en daad bijstaan.

 

Q5: Wat is een chromatische mondharmonica?

Een chromatische mondharmonica is in principe hetzelfde als een diatonische harmonica. Het kleine verschil zit hem in het knopje op de zijkant van de harmonica waarmee je de ventielschuif kunt bewegen. Hierdoor zal de klank met een halve toon omhoog gaan waardoor je 12 verschillende tonen kunt spelen zonder dat je hiervoor speciale technieken moet gebruiken.

Daarnaast zijn de metalen tongen of rieten bij een chromatische harmonica wat steviger waardoor je een rijker klankrepertoire krijgt. Een chromatische harmonica is vaak wat duurder en deze worden bovendien aangeraden voor meer ervaren spelers. Beroemde harmonicaspelers die de chromatische mondharmonica bespelen zijn Toots Thielemans en Stevie Wonder.

 

 

Laatste update: 03.12.22

 

Beste saxofoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een volwaardige sopraansaxofoon met een rechte hals uit één stuk? Dan lijkt de Yamaha YSS-475 Sopraan Saxofoon vast en zeker wel iets voor jou. Let wel dat zijn prijskaartje best wel een hele uitdaging kan zijn, anderzijds is het een topinstrument voor de ervaren saxofonist. Daartegenover staat de Dimavery Alto Saxofoon; een kwalitatieve en duurzame alt saxofoon die geleverd wordt inclusief stevige opbergkoffer en de nodige accessoires. In de onderstaande tabel hebben we  – voor de volledigheid – nog een derde toppertje aan het lijstje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste saxofoons (Reviews) van 2022

 

Een ervaren saxofoonspeler weet al zo ongeveer welk instrument hij moet kiezen. Als beginnend sax speler raak je soms de weg kwijt. Wil je een sopraansaxofoon of ga je toch maar voor de bassaxofoon? Misschien zoek je een speelgoed saxofoon voor de kinderen? Leren spelen op een sax kost heel wat tijd en moeite en daarom wil je het liefst de beste saxofoon uitkiezen waarmee je een eindje verder kunt. We hebben 5 topinstrumenten uitgekozen met de hulp en het advies van ervaren muzikanten. Neem je tijd om alles even rustig te bekijken en passeer ook even langs de koopjeshoek voor een leuke aanbieding.

 

1. Yamaha YSS-475 Sopraan Saxofoon – Met vaste, rechte hals Inclusief koffer

 

Net zoals de bekende Custom EX én Selmer saxofoons behoort ook dit exemplaar van Yamaha zonder twijfel tot de beste saxofoons binnen deze top 5. Zo blijkt een groot deel van het ontwerp van de Yamaha YSS-475 gebaseerd op de voornoemde Custom EX-saxofoons en gekenmerkt door een vaste rechte hals en een unieke in goud gelakte afwerking.

Verder blijkt zowel de hals alsook de beker en de volledige body uit duurzaam en hoogwaardig geelkoper te zijn vervaardigd in combinatie met polyester toetsen. Het geheel wordt afgewerkt met een bijbehorend Yamaha 4C mondstuk en een verstelbare duimhaak die elk op hun beurt bijdragen aan het uiteindelijke gebruiksgemak. Met de Yamaha YSS-475 kun je genieten van een scala aan warme heldere klanten en geniet je de mogelijkheid om tevens ook langere en ietwat snellere muziekstukken tot een goed einde te brengen.

Hoewel deze saxofoon heel wat positieve kenmerken naar voren weet te brengen, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje – hoewel voor deze kwaliteit gerechtvaardigd – best wel roet in het eten zou kunnen strooien.

 

Voordelen:

Toebehoren: de Yamaha YSS-475 sopraan saxofoon wordt jou aangeboden inclusief een stevige opbergkoffer, 2 jaar garantie, gratis onderhoud én een instructieve handleiding.

Materiaal: het muziekinstrument werd voornamelijk uit hoogwaardig koper vervaardigd en nadien voorzien van een in goud gelakte afwerking.

Nieuwstaat: het betreft een instrument in nieuwstaat wat het hogere prijskaartje enigszins zou kunnen verklaren.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Handleiding: houd er rekening mee dat de handleiding enkel en alleen in het Engels beschikbaar blijkt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dimavery Alto Saxofoon – SP-30 Eb – Inclusief koffer en accessoires

 

Ben je niet alleen op zoek naar kwaliteit maar ook naar betaalbaarheid? Dan loont het alvast de moeite om de Dimavery Alto saxofoon eens even van naderbij te bekijken. Zoals meteen duidelijk wordt kies je hier – in tegenstelling tot het voorgaande product – voor een alt saxofoon die meteen in het oog springt vanwege zijn opvallende rode design, meegeleverde opbergkoffer, instructieve handleiding en tal van handige accessoires.

De Dimavery alt saxofoon kenmerkt zich door een stevige body die uitloopt in een gebogen hals en bijbehorend mondstuk wat resulteert in een uitstekende respons én optimale intonatie en klank. Ook hier blijkt het instrument voornamelijk uit hoogwaardig koper te zijn vervaardigd in combinatie met een – in rood afgewerkte – coating.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er tot op heden nog geen online reacties werden geplaatst wat het voor ons moeilijker maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: prijs-kwaliteit is deze saxofoon een goede start voor beginnende muzikanten en bovendien goed toegankelijk bij een brede laag van de bevolking.

Uitvoering: de saxofoon wordt gekenmerkt door een stevige gebogen hals en bijbehorend mondstuk die resulteren in een excellente respons en een prachtige intonatie en klank.

Hoge F: de alt saxofoon van Dimavery wordt zelfs uitgebreid met een hoge F toets.

Verpakkingsinhoud: de Dimavery alt saxofoon wordt jou aangeboden inclusief stevig mondstuk, een uit ABS vervaardigde opbergcase en tal van handige accessoires.

 

Nadelen: 

Niet gevorderd: houd er rekening mee dat deze saxofoon voor ervaren muzikanten misschien net iets te beperkt zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. SML Paris A420II altsaxofoon inclusief BG kit met Flex ligatuur

 

SML Paris maakt sinds 1935 blaasinstrumenten in samenwerking met muzikanten van over de hele wereld. Door hun ervaringen te delen hebben ze een breed assortiment gecreëerd met instrumenten die voldoen aan ieders behoefte zowel van de beginnende speler als die van de ervaren/professionele sax speler. Deze heel mooi afgewerkte altsaxofoon heeft de Mib/Es toonaard waarmee hij zijn unieke klanken voortbrengt.

Bovendien heeft hij een hoge Fa en Fis klep met daarnaast beschermkappen met lage noten die kunnen afgesteld worden met regelbare schroeven. Het S-vormig instrument is volledig gemaakt uit messing dat een goudkleurige afwerking kreeg met daarnaast een gegraveerde beker. De bocht kan trouwens worden afgenomen om hem gemakkelijk te kunnen opbergen. Deze sax beschikt over een metalen duimsteun waardoor het speelcomfort wordt verhoogd.

Hij wordt geleverd in een koffer in de vorm van een rugzak die bovendien een apart compartiment heeft waarin je partituren en andere accessoires kunt opbergen. Daarnaast wordt ook het mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur bijgeleverd. Dit is een metalen stukje om op het mondstuk over het riet te plaatsen waardoor je open heldere klanken krijgt die krachtig vibreren van de bovenkant van het riet naar beneden toe. Voor dit instrument werden nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Accessoires: de sax wordt geleverd met een opbergkoffer in rugzakmodel, een mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur, een nekriem, doortrekwisser, doekje, polster drogen en mondstukplakker. 

Materialen: het instrument is gemaakt uit messing en kreeg een goudkleurige laklaag.

Het prijskaartje: deze saxofoon valt in de laagste prijsklasse.

Afneembare bocht: de bocht is afneembaar om hem gemakkelijk te kunnen opbergen.

 

Nadelen: 

Ervaring: we merken op dat dit instrument eigenlijk meer gemaakt is voor beginnende spelers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Yamaha YTS-280 Tenor Saxofoon // Inclusief koffer, mondstuk en accessoires

 

Net zoals één van de voorgaande saxofoons, wordt ook dit exemplaar jou aangeboden door het bekende en immens populaire merk “Yamaha”. Met de Yamaha YTS-280 kies je dan ook meteen voor een volwaardige tenorsaxofoon die geleverd wordt inclusief bijbehorend mondstuk, een stevige opbergkoffer, tal van handige accessoires en een instructieve handleiding. Kortom, de moeite waard om de kenmerkende eigenschappen ervan eens even onder de loep te nemen.

Zo wordt de – voornamelijk uit duurzaam koper vervaardigde – Yamaha YTS-280 tenorsaxofoon gekenmerkt door een stevige body die moeiteloos overloopt in een prachtige gebogen hals en bijbehorend Yamaha 4C mondstuk. Bij correct gebruik, geniet je dan ook een prachtige egale, heldere en bijzonder volle klank die heel wat muzikanten weet te beroeren.

Verder kent de saxofoon een behoorlijk dunne wand waardoor zijn uiteindelijke gewicht iets lager ligt dan gemiddeld wat eveneens bijdraagt aan het uiteindelijke speelcomfort. Bovendien zijn de kleppen ook geschikt om door personen met kleinere handen te worden bespeeld wat van de Yamaha YTS-280 een perfect beginnersinstrument maakt.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de saxofoon heeft vrij weinig onderhoud nodig en garandeert een behoorlijk lange levensduur die steevast uitmondt in een hoge restwaarde.

Verpakkingsinhoud: de Yamaha YTS-280 wordt geleverd inclusief koffer, Yamaha 4C mondstuk, tal van accessoires, een instructieve handleiding, 2 jaar garantie en gratis onderhoud.

Doelgroep: zijn unieke ontwerp en dito lichte gewicht maken het voor beginnende muzikanten net iets makkelijker om gewoon te worden aan het instrument.

 

Nadelen:

Geen bariton: ben je vooral op zoek naar een geschikte baritonsaxofoon dan is dit exemplaar uiteraard niet de beste aanbeveling.

Prijzig: hoewel de prijs zeker te rechtvaardigen valt, zou het voor sommige klanten een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cherrystone Sopraan Saxofoon Gebogen – Mondstuk met bladbinder en beschermkap

 

We sluiten het rijtje van deze top 5 af met de bekende Cherrystone sopraansaxofoon die – afgaande op het prijskaartje – eveneens tot de goedkopere instrumenten binnen de reeks behoort. Dit maakt de sopraansaxofoon meteen een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking en bijgevolg tal van beginnende muzikanten. 

De sopraansaxofoon kenmerkt zich door een typische standaard uitvoering waarbij de body uitmondt in een gebogen hals en bijbehorend mondstuk wat resulteert in een warme bijzonder heldere en volle klank. De Bb stemming, de lederen bekleding en gouden afwerking, de goed verwerkte mechanica en het unieke mondstuk met bladbinder én bijbehorende beschermkap dragen alvast bij aan het totaalplaatje van deze topper.

Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. We vermoeden dat het instrument vrij recentelijk aan de lijst werd toegevoegd waardoor kopers misschien nog niet de kans hebben gekregen om te reageren.

 

Voordelen:

Schaalbeker: de saxofoon wordt gekenmerkt door een schaalbeker waarvan de diameter ongeveer 88 mm bedraagt.

Mondstuk: het meegeleverde mondstuk is voorzien van een bladbinder en bijbehorende beschermkap.

Verpakkingsinhoud: naast het mondstuk worden ook een instructieve handleiding en een prachtige stabiele opbergkoffer meegeleverd.

Comfort: een ervaren saxofonist zorgt ervoor dat de saxofoon vlak voor verkoop correct wordt afgesteld en bijgevolg speelklaar wordt gemaakt.

 

Nadelen:

Enkel beginners: houd er rekening mee dat deze saxofoon voor gevorderde saxofonisten mogelijks niet voldoende uitdaging biedt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Saxofoons Koopgids

 

Bij de aankoop van een saxofoon ga je niet over één nacht ijs en bovendien doe je het ook meestal maar 1 of 2 maal in je leven. Als beginnend speler zul je je wel heel wat vragen stellen want welk type saxofoon kies je nu het best om mee te starten? Welke muziekstijl kun je met je instrument spelen en met welk budget moet ik rekening houden? Neem even rustig de tijd om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Vraag misschien naar de aanbeveling van een collega muzikant om uiteindelijk de beste saxofoon uit te kiezen die voldoet aan jouw persoonlijke maatstaven.

Wat is een saxofoon, hoe werkt hij en van waar is hij afkomstig

De saxofoon werd voor het eerst voorgesteld in 1841 door zijn Belgische ontwerper Adolph Sax en hij werd toen de “bassaxofoon” genoemd. Het instrument was onderdeel van een tentoonstelling in het “Brussels Museum of Industry” waar meerdere geavanceerde instrumenten werden geïntroduceerd. In 1844 werd de saxofoon in première gebruikt in het eerste instrumentale werk naar een transcriptie van de “Heilige Hymne” van Berlioz. Dit werd uitgevoerd in “The Herz Room” in Parijs voor een belangstellend publiek die verrukt was over het unieke geluid van het instrument.

Een saxofoon is gemaakt uit koper of messing en behoort tot de houtblaasinstrumenten. Het instrument ziet eruit als een lange conische buis die uitloopt in een beker. De sax heeft vaak 25 kleppen die worden afgesloten met lederen pads of posters om de openingen goed af te dichten zodat je heldere klanken krijgt. Aan de smalle bovenkant kun je het mondstuk vinden met meestal een houten riet. Door de lucht die in het instrument wordt geblazen zal het riet beginnen trillen en worden er geluidsgolven gemaakt. Deze worden door de klankkast versterkt waardoor je een hoorbaar geluid krijgt.

 

Waarvoor wordt de saxofoon gebruikt  

Adolph Sax ontwierp de saxofoon om de kloof tussen koper- en houtblazers te dichten. Het was in eerste instantie de bedoeling om de uiteenlopende tonen van de twee groepen blaasinstrumenten te verbinden zodat je een balans kreeg in de verschillende tonen. De saxofoon helpt om de charme en de rijke tonen en stemmen van een band nog meer naar voren te brengen. Bovendien heeft de sax het breedste en het meest dynamische bereik van alle houtblazers.

De tonale kwaliteiten van de sax leunen het dichtst aan bij de menselijke stem. Daardoor kreeg hij in de jazzmuziek een prominente plaats als solo-instrument mede dankzij zijn uitgebreide scala aan expressies. Tevens wordt hij in de klassieke muziek vaak gebruikt in instrumentale groepen zoals een orkest, kamerorkest en zelfs in de fanfare. Dit komt vooral door zijn robuuste klanken die eigen zijn aan dit instrument.

 

De kenmerken van de saxofoon

Een sax is een handgemaakt instrument uit metaal. Dit kan koper zijn of messing, wat een mengsel is van koper en zink. In het mondstuk waarin je lucht moet blazen zit een riet bevestigd met een soort klem, die klem wordt een BG kit genoemd. Hiermee kun je het riet meer of minder aanspannen om de mate van de trillingen en dus ook de toon te veranderen. Het bijzondere geluid van de sax is afkomstig van dit riet dat door de verplaatsing van de luchtstroom zeer snelle trillingen teweegbrengt waardoor je geluidsgolven creëert. 

Bovendien heeft het instrument een aantal openingen die door ze te bedekken met je vingers, geluiden produceren. Daarnaast zijn er ook openingen waarop kleppen zitten en die worden afgedicht met lederen pads zodat er geen lucht kan ontsnappen. De geluiden van een saxofoon lijken sterk op die van een klarinet en leunen ook dicht aan bij de dwarsfluit. Vandaar dat hij tot de houtblaasinstrumenten wordt gerekend. Een saxofoon kan verschillende vormen en formaten hebben al naargelang het type instrument waartoe hij behoort.

De soorten saxofoons

We zien 4 verschillende types bij de saxofoon. Als beginnend speler kun je beter kiezen voor een altsaxofoon omdat dit type kleiner is en dus ook gemakkelijker te bespelen. Vooral voor kinderen is dit de beste keuze omdat alles wat dichter bij elkaar zit. Deze sax heeft een warme klank waarmee je in elke muziekstijl terecht kunt. Daarnaast heb je de sopraansax die qua uitzicht heel erg lijkt op een klarinet. De sopraan heeft een rechte conische buis die smal begint bij het mondstuk en wijd uitloopt in een metalen beker. Zijn klank is meer metaalachtig en hij heeft zijn specifieke geluid dat onder andere te horen is op heel wat cd’s van Sting.

Vervolgens heb je de tenorsaxofoon die vooral wordt gebruikt in de jazzwereld. Zijn klank is rijker en zwoeler dan de alt of de sopraan. Voor een beginnend speler is een tenorsax nog net iets gemakkelijker dan een altsax. Tenslotte zie je de baritonsaxofoon die qua formaat de grootste is van de 4. Hij klinkt lager dan de alt en is vooral te horen in bigbands, saxofoonkwartetten en harmonieorkesten. Hij komt minder vaak voor omdat hij zo groot is en moeilijker bespeelbaar. Hij is herkenbaar aan de 3 opvallende bochten in de hals.

 

Het prijskaartje

Het geluid van de saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit waarmee hij is gemaakt. Een saxofoon is een instrument dat goed moet worden afgesteld omdat hij anders niet bespeelbaar is. De kleppen moeten bovendien goed afsluiten om een heldere klank te verkrijgen. Wanneer je een instrument aankoopt dat niet goed of niet is afgesteld mag je rekenen op een bijkomende kost van 600 à 700 euro om hem volledig te reviseren.

Er zijn aanbiedingen op de markt waarvoor je ongeveer tussen 400 en 500 euro zult betalen. Je stelt je hierbij best de vraag of de geluidskwaliteit van dit instrument wel naar behoren is. Voor beginnende spelers mag je rekenen op een gemiddelde kost tussen 700 en 1000 euro voor een goede studiesaxofoon. Het prijskaartje voor een professioneel instrument van de beste merken loopt gemiddeld tussen 2800 en 4000 euro.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een saxofoon?

De prijs van een saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen, maar ook van de tijd die nodig was om de sax te vervaardigen. Dure instrumenten zijn gemaakt van betere materialen en hebben bovendien meer massa waardoor je een betere klank krijgt. Voor beginners zijn er studiesaxofoons te verkrijgen rond 750 euro. Instrumenten voor professionals zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen variërend tussen 1000 en 4000 euro. Wanneer je pas begint met sax spelen, zijn er ook mogelijkheden om eerst een instrument te huren.

Q2: Wat is een saxofoon en door wie werd hij uitgevonden?

De saxofoon werd uitgevonden door Adolph Sax rond 1840 en is een transponerend instrument.  Dit wil zeggen dat het geluid wordt gemaakt door het riet in het mondstuk dat trilt en zo door elk stuk van de sax stroomt om zijn uiteindelijke klank weer te geven. Het blaasinstrument heeft een conische vorm en hij valt bovendien onder de houtblaasinstrumenten. Dit komt voornamelijk omdat de klank heel erg lijkt op het geluid van een klarinet en een dwarsfluit.

De sax bestaat uit 3 onderdelen waaronder het mondstuk, de hals en het klankgat. Daarnaast wordt het instrument vanaf het mondstuk tot het uiteinde van de beker breder. De conische buis heeft trouwens een S-vorm en hij is voorzien van kleppen. In het mondstuk zit een riet dat begint te trillen bij het blazen waardoor het geluid ontstaat. 

 

 Q3: Hoe lang duurt het voordat je saxofoon kunt spelen?

In vergelijking met bijvoorbeeld een trombone of een viool, is de saxofoon minder moeilijk om mee te starten. Je zult al snel een liedje kunnen spelen met de nodige foute klanken maar dit zal verbeteren in de loop van de tijd. Na het eerste jaar moet het al behoorlijk lukken om een mooie klank te spelen. Net zoals bij alle nieuwe dingen baart oefening kunst. Wanneer je iedere dag een half uurtje oefent zul je na enkele jaren al mooie stukken kunnen spelen. Saxofoon bespelen blijft een eeuwigdurend proces van werken aan je sound om steeds beter te worden.

 

Q4: Hoe moet je op een saxofoon blazen?

Je rolt je onderlip lichtjes over je onderste tanden en plaatst het mondstuk ongeveer 1,25 cm in je mond. Het riet moet op je onderste lip liggen en je tanden moeten de bovenkant van het mondstuk aanraken. Nu sluit je je mondhoeken en druk met je linkerhand op de eerste toets. Vervolgens blaas je een gelijkmatige luchtstroom door het mondstuk terwijl je druk uitoefent tegen het riet. Dit zal beginnen trillen waardoor het geluid zal voortbrengen. Om een aangename toon te bekomen gebruik je je hele luchtvoorraad terwijl je een evenredige druk blijft houden met je middenrif.

 

 

Laatste update: 03.12.22

 

Beste klarinetten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als beginnend klarinetspeler is een nieuwe klarinet kiezen geen lachertje. Het kost je een flinke duit en daarbovenop is de keuze tussen de vele verschillende instrumenten enorm. Om je een beetje vooruit te helpen hebben we enkele klarinetten geselecteerd die misschien wel een goed starters instrument zouden kunnen zijn. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Klarinet Eb Stewart Ellis Pro die geleverd wordt in een stevige en bijzonder handzame softcase opbergkoffer.  Daarnaast zie je de zeer mooi afgewerkte SML Paris CL400 klarinet die over verzilverde kleppen beschikt en die trouwens een bes-klarinet is.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

4 beste klarinetten (Reviews) van 2022

 

De juiste klarinet uitkiezen is geen sinecure. Vraag daarom aan een ervaren klarinettist om je te vergezellen wanneer je een instrument gaat aankopen zodat hij je advies kan geven bij de aankoop van de beste klarinet. Kies je als beginnend speler voor een es-klarinet of wil je liever meteen een basklarinet? We hebben 4 instrumenten geselecteerd om je keuze iets gemakkelijker te maken. Vraag zeker ook even na of er een aanbieding is voor studenten die verbonden zijn aan een muziekacademie.

 

1. Klarinet Eb Stewart Ellis Pro Series SE-860 incl. softcase

 

Wil je – nu je reeds enige ervaringen verworven hebt – je tweedehands blaasinstrument vervangen door een volledig nieuw exemplaar en ben je bijgevolg op zoek naar een kwalitatieve klarinet? Dan kunnen wij jou dit model van Stewart Ellis alvast warm aanbevelen. Of het ook meteen het instrument met de laagste prijs is, valt echter nog even af te wachten en zou eveneens een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reviews. Toch lijkt het ons de moeite waard om deze klarinet te kopen dan wel op zijn minst in overweging te nemen.

Zo springt de Eb Stewart Ellis Pro Series SE-860 klarinet meteen in het oog vanwege zijn unieke body uit geborsteld ABS materiaal in combinatie met vernikkelde toetsen en Luciano Pisoni kleppen. Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want verder wordt dit instrument afgewerkt met een verstelbare borst, een geïntegreerde afstandhouder voor 440 en 442Hz én een bijbehorende verstelbare duimsteun.

Bij aankoop van dit instrument wordt tevens ook een zachte opbergkoffer meegeleverd zodat je de klarinet na ieder gebruik weer veilig kunt opbergen. Ook op het gebied van transport, biedt dit heel wat mogelijkheden en comfort aan waardoor het prijskaartje alles bij elkaar best wel goed lijkt mee te vallen.

 

Voordelen: 

Handig in gebruik: de verstelbare duimsteun, de verstelbare borst en de afstandhouder voor 400 en 442Hz, dragen alvast bij aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak.

Softcase: de meegeleverde zachte softcase koffer maakt het mogelijk om de klarinet eenvoudig van punt A naar punt B te verplaatsen en/ of na ieder gebruik veilig weer op te bergen.

Materiaal: de body van deze unieke klarinet blijkt voornamelijk uit duurzaam geborsteld ABS materiaal te zijn vervaardigd en afgewerkt met vernikkelde toetsen en Luciano Pison pads.

 

Nadelen:

Prijzig: hoewel hij niet meteen tot de goedkope blaasinstrumenten lijkt te behoren, is zijn prijskaartje wel correct en recht evenredig met de geleverde kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. SML Paris CL400 klarinet met opbergkoffer en verschillende andere accessoires

 

SML Paris werd opgericht door drie partners, namelijk Strasser, Marigaux en Lemaire die bovendien elk hun specialiteit hadden voor het bouwen van instrumenten. Sedert eind jaren ‘30 heeft SML Paris van blaasinstrumenten haar specialiteit gemaakt. 

Door de nauwe samenwerking met de populairste muzikanten van over de ganse wereld zijn ze dan ook in staat een kwaliteit te leveren die leidt tot top instrumenten. We kunnen dan ook met recht en reden SML Paris als het beste merk beschouwen in onze selectie met instrumenten voor beginnende spelers. De bes-klarinet van SML Paris heeft 17 verzilverde kleppen en werkt met het Böhm systeem om mooie klanken te kunnen maken op een vrij eenvoudige manier.

De klarinet is gemaakt uit kunststof waardoor hij heel licht is van gewicht. Daarnaast is het instrument gestemd in B-flat die wordt gebruikt in verschillende muziekstijlen. De bes-klarinet is trouwens de meest voorkomende soort klarinet. Er zijn voor dit muziekinstrument nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gewicht: doordat dit instrument gemaakt is uit kunststof is het bijzonder licht van gewicht en dus ideaal voor beginnende klarinettisten.

Stemming: de bes-klarinet heeft een B-flat stemming en kan dus worden gebruikt om verschillende muziekstijlen te spelen.

Aantal gaten: het instrument heeft 17 gaten die worden bedekt met 17 verzilverde kleppen die door middel van het Böhm systeem kunnen worden bediend.

Accessoires: een koffer met aparte vakjes voor de accessoires, een SML Paris klarinet mondstuk, een klarinet rietbinder, een BG kit (kit met verschillende doortrekwissers),een reinigingsdoekje en een polster droger worden bij het instrument bijgeleverd.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: deze klarinet lijkt iets prijziger te zijn waardoor hij voor sommige mensen minder toegankelijk zal zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Stagg Bb klarinet – Geborsteld ABS, houtimitatie – massief metaal

 

Op zoek naar een kwalitatieve én relatief betaalbare nieuwe klarinet? Dan lijkt deze bes-klarinet, overigens ontworpen volgens het bekende Boehm-systeem, misschien wel wat voor jou. Bovendien wordt het plaatje vervolledigd met een degelijke softcase inclusief schouderbanden, een mondstuk met rietbinder én kap, een klarinetwisser, een rietenhouder met rietje en een informatieve handleiding. De moeite waard dus om er even verder op in te gaan.

Zo zien we dat deze bes-klarinet van de hand van Stagg gekenmerkt wordt door een stevige uit geborsteld ABS en houtimitatie vervaardigde body. Deze wordt vervolgens afgewerkt met de nodige kleppen en ringen – respectievelijk 18 en 6 – gemaakt uit duurzaam massief vernikkeld metaal. Het plaatje wordt verder aangevuld met een praktische duimsteun die – indien gewenst – makkelijk kan worden versteld zodoende het gebruiksgemak en het speelcomfort te bevorderen.

Een blik op de online reviews leert ons dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat de voorlopige eindscore van 5 op 5 sterren lijkt te verklaren.

 

Voordelen:

Body: de bes-klarinet van Stagg wordt gekenmerkt door een uit geborsteld ABS, houtimitatie vervaardigde body.

Kleppen: de klarinet telt maar liefst 18 afzonderlijke kleppen, allen vervaardigd uit duurzaam massief vernikkeld metaal.

Ringen: het plaatje wordt verder aangevuld met een totaal van 6 ringen, eveneens uit kwalitatief massief vernikkeld staal.

Softcase: de meegeleverde softcase – die tevens voorzien is van schouderbanden – kent een totale afmeting van 36 x 22 x 12 cm.

 

Nadelen:

Handleiding: houd er rekening mee dat de handleiding tot op heden enkel en alleen in het Engels wordt aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Klarinet mini voor kinderen zonder kleppensysteem – met opbergtas

 

Deze klarinet van Cherrystone is specifiek bedoeld om jonge kinderen het instrument te leren bespelen. Uiteraard is dit instrument ook geschikt voor jonge klarinettisten die nog weinig ervaring hebben met het instrument.

De mooie en kleine klarinet is gemaakt uit ebonite en heeft een zwarte gesatineerde kleur. Door zijn hoogwaardige afwerking heeft het instrument met Bb-stemming een perfecte en mooie klank. Het instrument kan trouwens uit elkaar worden gehaald in 3 aparte delen om hem gemakkelijk in de bijgeleverde opbergtas te kunnen opbergen.

Doordat dit instrument geen kleppen heeft en dankzij de kleine afstand tussen de gaten is dit het beste starters instrument voor kinderen. We konden voor deze klarinet geen reviews terugvinden. We vermoeden dat een muziekinstrument minder snel online wordt aangekocht.

 

Voordelen:

Kinderinstrument: deze klarinet is specifiek bedoeld voor kinderen die hun eerste stappen zetten bij het bespelen van de klarinet.

Gebruikte materialen: het instrument is gemaakt uit ebonite waardoor hij slechts 1 kg weegt.

Gaten: de gaten staan dichter bij elkaar zodat het voor kinderen iets gemakkelijker is om het instrument te bespelen.

Stemming: de Bb-stemming van deze klarinet maakt het mogelijk om diverse muzieksoorten te leren spelen.

 

Nadelen:

Minder gebruiksvriendelijk: doordat het instrument geen kleppen heeft die moeten worden bediend is de overstap naar een gewone klarinet misschien wel een grote aanpassing voor kinderen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klarinetten Koopgids

 

Wanneer je een nieuwe klarinet gaat aankopen kun je beter hulp vragen aan de ervaren verkoper die je een aanbeveling kan geven omtrent het geschikte instrument voor jouw spelersniveau. Er is immers een uitgebreid gamma op de markt dat over verschillende toonaarden beschikken. De materialen waaruit de instrumenten zijn gemaakt zijn bovendien bepalend voor de klankkwaliteit van het instrument. Neem de tijd om alles eens te vergelijken alvorens een keuze te maken. Vraag zeker ook naar de aanbiedingen die mogelijk zijn voor beginnende spelers die verbonden zijn aan een muziekschool.

Wat is een klarinet

Een klarinet is een enkel riet instrument dat behoort tot de houtblazers. De klarinet wordt trouwens vaak verward met de hobo die er bijna identiek uitziet maar die met een dubbel riet wordt bespeeld. Het enkel riet wordt door middel van een rietbinder aan het mondstuk bevestigd en door erop te blazen gaat het riet trillen zodat er geluid uit voortkomt. De body van het instrument (of het lichaam) lijkt op een cilinder en eindigt in een klankbeker. In de cilinderbuis zitten gaten die je met de vingers en een ingenieus kleppensysteem moet bedekken. 

De buis heeft bovendien een cilindrische boring wat wil zeggen dat hij een constante diameter heeft over zijn volledige lengte. Daarnaast zorgt deze constante vorm voor de heldere klanken van het instrument. Een klarinet is een transponerend instrument wat wil zeggen dat er geen verschil is tussen de bladmuziek en de klanken die uit de klarinet komen. Het is trouwens een erg veelzijdig instrument dat wordt ingezet bij orkesten, concertbands, fanfares en jazzbands. Bij symfonieorkesten worden vaak 2 klarinetten gebruikt, de grote A-klarinet en de standaard B-vormige klarinet.

 

De verschillende soorten klarinet

Er bestaan wel 13 verschillende soorten klarinetten maar de meesten worden niet of bijna niet meer gebruikt. We onderscheiden 5 types die het vaakste voorkomen zowel in klassieke muziek als in populaire hedendaagse muziekgenres. De es-klarinet is het kleinste instrument en lijkt qua afmeting op een altblokfluit. Hij werkt met een kleiner riet en hij heeft een hoge en scherpe toon. Hij speelt bovendien een kwart hoger dan de bes-klarinet. De es-klarinet is ideaal voor kinderen die beginnen met klarinet spelen.

De bes-klarinet is het meest gebruikte instrument in zijn soort. Hij is ongeveer 66 cm lang en zijn klank en het bereik is quasi vergelijkbaar met het menselijk geluid. De A-klarinet heeft een body die iets langer is dan die van de bes-klarinet. Dit instrument komt vaak voor in symfonieorkesten om de klank van de basklarinet te evenaren. De altklarinet is nog een stuk groter en heeft een beker die naar omhoog gebogen is. Daarnaast klinkt hij een octaaf lager dan de es-klarinet. Tenslotte heb je de bas-klarinet die groter en zwaarder is dan de alt-klarinet. Dit instrument speelt een octaaf lager dan de bes-klarinet.

 

Uit welke materialen is een klarinet gemaakt 

Een klarinet wordt meestal gemaakt uit hout en dan denken we vooral aan grenadille hout. Echter, tegenwoordig worden ook vaak andere materialen waaronder metaal en kunststof gebruikt. Het harde grenadille hout is bijna zwart van kleur en wordt ook gebruikt bij het vervaardigen van piccolo’s en hobo’s. Er wordt vaak kunststof gebruikt bij instrumenten voor beginnende spelers en bij klarinetten van de middenklasse. Hiervoor wordt meestal het duurzame polymeer of ABS-hars gebruikt omwille van het lichte gewicht en daarom is het ook heel geschikt voor instrumenten voor beginners.

Daarnaast heb je de harde rubbersoort ebonite dat wordt gebruikt als vervanging voor ebbenhout. Een klarinet uit ebonite is een adequaat instrument voor beginnende spelers. Daarnaast hebben we het mondstuk en het riet waaruit eigenlijk de klanken voortkomen. Je hebt een houten riet nodig dat over de juiste hardheid en de goede snijding beschikt om mooie klanken te produceren. De toetsen en de kleppen van de klarinet zijn gemaakt uit nikkel of ze zijn vernikkeld en krijgen soms een zilverlaagje. Deze hebben echter weinig tot geen invloed op het geluid van het instrument.

Uit welke onderdelen bestaat de klarinet 

Een klarinet bestaat uit 5 onderdelen die allemaal op elkaar kunnen worden gemonteerd. Bovenaan heb je het mondstuk waarop ook het riet kan worden vastgemaakt met een rietbinder of ligatuur. Een riet is meestal gemaakt uit hout en kan apart worden aangekocht. Je zorgt beter voor een aantal rieten die je regelmatig met elkaar gaat afwisselen omdat een riet moet worden ingespeeld. Onder het rietstuk zit het tonnetje dat een binnendiameter heeft die van klein naar groot loopt.

Het lichaam of de body waarin de gaten zitten kan ook in 2 delen worden opgesplitst zodat je het instrument gemakkelijk kunt opbergen om mee te nemen. Helemaal aan het andere uiteinde van de klarinet bevindt zich de klankbeker. Alle onderdelen kunnen trouwens gemakkelijk op elkaar worden gemonteerd en passen perfect in elkaar door een afdichting van kurk dat ervoor zorgt dat de verbindingen luchtdicht zijn. 

 

Het onderhoud en het stemmen van het instrument

Voor een lange levensduur en een optimale klankkwaliteit is het belangrijk om je instrument goed te verzorgen. Na het spelen kun je daarom beter je klarinet goed droog maken alvorens hem op te bergen. Dit kan met een speciale doortrekwisser die vaak bij het instrument wordt geleverd. Om het kurk goed te onderhouden smeer je hem regelmatig in met kurkvet. Zo zal het in elkaar zetten veel soepeler verlopen en gaat het kurk langer mee. Het mondstuk kan na gebruik worden gereinigd met lauw water en schoonmaakazijn om de kalkaanslag te verwijderen.

De overige delen van de klarinet kunnen met een zachte stofdoek en een zachte kwast worden schoongemaakt. De polsters, de tappen en de toongaten moeten ook steeds goed worden schoongemaakt en gedroogd eventueel door gebruik te maken van een wattenstaafje. Het riet wordt voor bewaring beter van het mondstuk gehaald en gedroogd alvorens het op te bergen anders zal het krom trekken. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is zeker nodig om de goede werking en de precieze afregeling van het instrument te behouden. Een vakman zal ondertussen ook de boring van de klarinet behandelen met een speciale olie.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een klarinet?

De aankoop van een klarinet neemt al snel een flinke hap uit je budget. Ben je een beginnende speler die zijn eerste klarinet wilt aankopen, dan kun je misschien gebruikmaken van een samenwerkingsovereenkomst die je muziekschool heeft met een speciaalzaak voor muziekinstrumenten. Vraag dit even na want je kunt beter een degelijk starters instrument kopen dat je later kunt doorverkopen. Voor een beginnende klarinetspeler mag je rekenen dat je voor een geschikt instrument met een body uit kunststof ongeveer 400 euro zult betalen. De instrumenten voor gevorderde spelers liggen nog een stuk hoger.

 

Q2: Wat is een klarinet?

Een klarinet is een blaasinstrument dat behoort tot de houtblazers. Hij kan vervaardigd zijn uit ebbenhout of kunststof. Net zoals de saxofoon beschikt een klarinet over een enkel riet waarvan de trillingen zorgen voor de klank van het instrument. De body of het lichaam van de klarinet is een lange buis met gaten die worden afgesloten met je vingers en door metalen kleppen die je met een ingenieus systeem kunt bewegen.

Het lichaam loopt uit in een trechtervormige klankbeker waaruit de klanken komen. De klarinet heeft bovendien een groot toonbereik door een gat aan de achterkant van het instrument dat kan worden afgesloten met de duim en een klep zodat de klank een octaaf hoger gaat.

Q3: Waar komt de klarinet vandaan?

De uitvinding van de klarinet gebeurde in Neurenberg door Johann Christoph Denner. De voorloper van het instrument, de chalumeau werd door Vivaldi en Händel reeds aan verschillende muziekstukken toegevoegd maar het instrument werd pas later beter bekend. De klarinet werd vanaf de achttiende eeuw in Duitsland en Frankrijk verder ontwikkeld en er werden steeds meer kleppen toegevoegd om complexere muziek te kunnen spelen. 

 

Q4: Hoe blaas je op een klarinet?

Het is niet zo eenvoudig om als leek ook maar enig geluid uit het instrument te halen. Eigenlijk heb je maar heel weinig blaaskracht nodig om op het riet te blazen. Je moet echter wel weten op welke manier je het instrument gaat aanblazen. Je maakt als het ware een kussentje van je lippen zoals je zou een zoen geven maar zonder je lippen te tuiten. Trek vervolgens de bovenste kinspieren naar omhoog en de onderste spieren naar omlaag.

Zorg ervoor dat het vlezige gedeelte van je lippen soepel en zacht blijft wat heel belangrijk is bij de ontwikkeling van je embouchure of het aanblazen. Plaats vervolgens het mondstuk van de klarinet voor ongeveer een centimeter in je mond. Trek nu met je lippen gesloten een lichte glimlach zonder ze te spitsen. Tenslotte blaas je op de klarinet en laat de lucht gewoon door je keel en mondholte stromen. Nu zouden er klanken uit het instrument moeten komen.

 

Q5: Hoe speel je klarinet?

Om klarinet te leren spelen kun je beter les nemen op een muziekschool. De klanken en de kwaliteit van de geluiden die je voortbrengt zijn voornamelijk afhankelijk van je embouchure. Dit zijn alle factoren waaronder je adem, de kracht en de richting van de luchtstroom en de stand van je mond. Een docent zal je vol overgave leren hoe je je vingers moet plaatsen en waar welke noten zitten om na verloop van tijd een muziekstuk te kunnen spelen. Het is vooral belangrijk om heel veel te oefenen.

 

 

Laatste update: 03.12.22

 

Beste ocarina’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je het wondermooie instrument uit “The Lord of the Rings” ook wilt bespelen, dan kun je een ocarina aankopen om het zelf te leren. De ocarina is echter niet zo heel erg bekend en daarom hebben we er 3 uitgezocht om eens wat beter te bekijken en zo je keuze een beetje gemakkelijker te maken. Zo zou je onder meer kunnen opteren voor de STL Lord of the Rings ‘Hobbit’ Ocarina die geheel uit duurzaam en hoogwaardig keramiek werd vervaardigd. Vervolgens zie je de Zelda Ocarina met 12 gaten die ook gemaakt is in keramiek en voorzien is van een mooie donkerblauwe glazuurlaag.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste ocarina’s (Reviews) van 2022

 

Ben je ook helemaal in de ban van het geluid van de ocarina uit “The Lord of the Rings” of uit je favoriete Zelda game op de spelconsole? Wanneer je een ocarina aankoopt kun je helemaal zelf muziek maken met dit charmante kleine instrument. We hebben voor jou reeds 5 toppers geselecteerd om de keuze wat te vereenvoudigen. We willen je graag het advies geven om alles eens rustig te overlopen alvorens de beste ocarina uit te kiezen. Bekijk ook de speciale muziekfolders voor een interessante aanbieding.

 

1. STL Lord of the Rings ‘Hobbit’ Ocarina – Tenor C – 12 gaten – Keramiek

 

Ben je op zoek naar een uniek blaasinstrument afkomstig uit de aloude Maya cultuur? Eentje dat overigens ook meermaals te zien was in de bekende “The Lord of the Rings” films? Dan is de ocarina precies waar jij naar op zoek bent. Zo valt deze unieke ocarina – jou aangeboden door het bekende en misschien ook wel meteen het beste merk STL Ocarina – meteen op vanwege het prachtige groene design met hier en daar gouden accenten.

De ocarina uit de Lord of the Rings is daarbij 100% met de hand vervaardigd uit duurzaam en hoogwaardig keramiek en kent een lengte van maximaal 13 cm. Zijn uitvoering wordt verder aangevuld met maar liefst 12 vingergaten, een bereik van A4 tot en met F6 en een C majeur stemming. Bij aankoop wordt het instrument aangevuld met een koordje om de ocarina om je nek heen te hangen, een vingernoten sheet en een verwijzing naar diverse videolessen op het internet.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten overtuigd zijn van de unieke vorm en het bijbehorende geluid. Echter zou de link naar de videolessen alsook de tabel met vingerzetting ontbreken, wat mogelijks ook te wijten kan zijn aan een foutje in de verzending. Toch blijft het voor velen een heus topproduct!

 

Voordelen:

Materiaal: dit unieke muziekinstrument werd vervaardigd uit duurzaam en bijzonder hoogwaardig keramiek.

Design: de ocarina werd geheel met de hand vervaardigd wat resulteert in een prachtig en uniek instrument, afgewerkt in een overwegend groene kleur.

Bereik: het instrument kent een aanzienlijk bereik van A4 tot en met F6 en wordt aangevuld met maar liefst 12 vingergaten.

Toebehoren: bij aankoop van deze ocarina zou je meteen ook een verwijzing naar diverse online videolessen toegestuurd krijgen alsook een tabel met vingerzetting en een koordje om de ocarina rond je nek te kunnen hangen.

 

Nadelen:

Prijzig: dat deze ocarina niet meteen over de laagste prijs beschikt, wordt jammer genoeg meteen duidelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Zelda Ocarina 12 gaten keramiek met koordje en opberghoes

 

De populairste ocarina is het instrument “Zelda” dat gebaseerd is op de Triforce van “The Legend of Zelda”. Deze ocarina is de goedkope muzikale noot in onze selectie waardoor het een perfect instapmodel is wanneer je nog je weg zoekt in het bespelen van dit mooie instrument.

Hij is gemaakt in hoogwaardig keramiek dat is afgewerkt met donkerblauw glazuur. Het mondstuk kreeg bovendien het knappe patroon van “Triforce, Ocarina of Time”. Daarnaast beschikt het instrument over 12 vingergaten waardoor hij geschikt is voor kinderen en beginners. Een ocarina met 4 of 6 gaten is trouwens veel moeilijker om te bespelen.

Daarnaast wordt dit exemplaar geleverd met een ocarina vinger-sheet waarop je duidelijk de vingerzetting kunt zien. In deze handleiding wordt ook uitgelegd hoe je hem moet bespelen en je krijgt er ook bladmuziek bij met enkele liedjes. In de reviews merken we dat deze ocarina een gemiddelde score kreeg.

 

Voordelen:

Instapmodel: deze ocarina is heel geschikt als instapmodel wanneer je nog niet zeker bent dat dit instrument jouw ding is.

Materiaal: hij is gemaakt uit keramiek en kreeg een glazuurlaag in een donkerblauwe kleur. Het mondstuk heeft trouwens een afbeelding van de Triforce van “Legend of Zelda”.

Aantal gaten: de ocarina Zelda heeft 12 vingergaten waarvan er zich 10 vooraan bevinden en 2 achteraan het instrument.

Accessoires: hij wordt geleverd met een speciaal touwtje om hem rond je nek te hangen en er wordt ook een handig bewaarhoesje meegeleverd.

 

Nadelen:

Geluid: enkele klanten zijn niet tevreden over het geluid van dit instrument. Hij zou geen zuivere klank hebben en eigenlijk meer geschikt zijn als decoratie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. STL Element Earth Ocarina – Tenor F – 12 gaten – Keramiek

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget daarbij van minder groot belang? Dan zou je altijd nog even deze unieke ocarina kunnen aanschouwen. Net zoals onder meer het eerste product, wordt ook dit muziekinstrument jou aangeboden door het bekende en populaire merk STL Ocarina, wat meteen de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid ervan aantoont.

De STL Element Earth ocarina werd eveneens met de hand vervaardigd uit duurzaam en hoogwaardig keramiek, wat het unieke karakter van het instrument nog maar eens belichaamt. De ocarina kent daarbij een maximale lengte van 18 cm en telt maar liefst 12 vingergaten in combinatie met een bereik gaande van D4 tot en met Bes5. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het eerste product, werd deze ocarina fijn in F Majeur gestemd.

Bij aankoop van deze ocarina wordt gelijk een tabel met vingerzetting alsook bladmuziek met diverse liedjes aangeboden. Desondanks werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven vermoeden dat het hogere prijskaartje daar vast en zeker voor iets tussen zit.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals heel wat andere ocarina instrumenten, werd ook dit blaasinstrument geheel uit duurzaam keramiek vervaardigd.

Vingergaten: het instrument telt maar liefst 12 vingergaten verdeeld over een maximale lengte van 18 cm.

Bereik: het bereik van D4 tot en met Bes 5 wordt aangevuld met een fijne stemming in F Majeur.

 

Nadelen: 

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden en dat is natuurlijk best wel jammer. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Soundscape ‘Fazz’ Plastic 12-Hole Ocarina in C Major Green

 

Wil je je zoon of dochter verrassen met een origineel blaasinstrument zonder daarbij stukken van mensen te betalen? Dan is de aankoop van deze unieke ocarina – jou aangeboden door Soundscape – het overwegen alvast meer dan waard. 

De Fazz ocarina wordt beschouwd als de meest basis ocarina die momenteel voorhanden is, en is daarmee eveneens het geschikte blaasintrument voor de beginnende muzikant. Het model is beschikbaar in 4 verschillende kleurtjes waaronder groen, blauw, rood of roze en telt maar liefst 12 vingergaten. Net zoals één van de vorige toppertjes, blijkt ook dit instrument gestemd in C Majeur.

Bij aankoop van deze ocarina worden tevens ook een vingersheet, bladmuziek en koordje aangeboden zodoende het gebruiksgemak optimaal te vergroten. Jammer genoeg werden tot op heden nog geen reacties geplaatst waardoor het voor ons bijzonder moeilijk is om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: zijn budgetvriendelijke karakter maakt deze ocarina alvast een pak aantrekkelijker en toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

Toebehoren: bij aankoop van deze ocarina worden eveneens een koordje meegeleverd alsook een tabel met vingerzetting en de nodige bladmuziek.

Uitvoering: de uit plastic vervaardigde ocarina is beschikbaar in 4 verschillende kleurtjes, telt maar liefst 12 vingergaten en wordt gekenmerkt door een fijne stemming in C Majeur.

Doelgroep: de uit plastic vervaardigde ocarina wordt beschouwd als één van de meest basisinstrumenten voor de beginnende muzikant.

 

Nadelen:

Materiaal: doordat deze ocarina uit plastic is vervaardigd zal de klank minder vol en intens klinken in vergelijking met ocarina’s uit keramiek.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. STL Sapling Ocarina – 12 Holes – Ceramic – F Major (Alto)

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke ocarina, eveneens aangeboden door het bekende en immens populaire merk STL Ocarina. De Sapling ocarina blijkt daarbij vervaardigd uit duurzaam en hoogwaardig keramiek en telt maar liefst 12 vingergaten. Zijn uitvoering wordt verder aangevuld met een ruim bereik gaande van D5 tot en met B-flat6.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want daarnaast blijkt de ocarina fijn gestemd in F Majeur wat een volle warme en intense klank oplevert. Dit maakt het instrument dan ook geschikt voor muzikanten met enige vorm van ervaring. Bij aankoop worden eveneens de nodige instructies aangeboden zodoende het instrument op een correcte manier te kunnen gebruiken.

Bekijken we de online reviews dan moeten we ook hier jammer genoeg vaststellen dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. We vermoeden dat het opvallende design of het hogere prijskaartje voor sommigen misschien een domper op de feestvreugde betekenen.

 

Voordelen:

Vingergaten: de ocarina van STL Ocarina telt maar liefst 12 vingergaten.

Materiaal: net zoals de meeste andere toppertjes binnen dit segment, werd ook deze ocarina uit duurzaam en hoogwaardig keramiek vervaardigd.

Bereik: het muziekinstrument is gezegend met een toonhoogtebereik gaande van D5 tot B-flat6 en blijkt in F Majeur te zijn gestemd.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: houd er rekening mee dat je iets meer budget zult moeten voorzien, wil je deze ocarina in huis halen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ocarina’s Koopgids

 

Wanneer je een ocarina wilt aankopen, dan zul je merken dat er nog niet echt veel mensen advies kunnen geven over het instrument. Je kunt daarom beter een ervaren verkoper in de muziekspeciaalzaak om een aanbeveling vragen. Neem trouwens je tijd om al de voor- en de nadelen eens rustig te vergelijken want het mooie geluid wordt bepaald door het materiaal waaruit hij is gemaakt, zijn formaat en de toonhoogte. Bekijk ook de diverse aanbiedingen zodat je misschien wel een leuk pakket kunt aankopen geïnspireerd op jouw favoriete personage uit een bekende tv-serie.

Wat is een ocarina 

De ocarina is een blaasinstrument dat gelijkaardige klanken produceert zoals een dwarsfluit, een blokfluit en een panfluit. De voorloper van het instrument vond zijn oorsprong duizenden jaren geleden in de Mayacultuur waarna hij doorstroomde naar China en Japan waar hij een belangrijke functie kreeg in de traditionele zang- en danscultuur. De chromatische ocarina werd echter pas in de 19de ontworpen door een Italiaan die het instrument de naam ocarina gaf wat eigenlijk wil zeggen “kleine gans”. Hij werd eerst gebruikt als scheepsfluit waarna hij later in orkesten werd opgenomen. 

Een ocarina bestaat in een grote variatie aan vormen maar het holle instrument komt het meest voor met een ovale vorm en een snavelvormig mondstuk. De ocarina kan één of meerdere kamers hebben in zijn holle lichaam waardoor je een andere toonhoogte zult bereiken. Het instrument wordt bovendien bespeeld met beide handen en hij heeft tussen de 4 en 12 vingergaten die verschillende groottes hebben. Daarnaast heeft hij ook 1 of 2 duimgaten afhankelijk van het aantal vingergaten. De grotere instrumenten die over meerdere kamers beschikken kunnen tot wel 18 vingergaten hebben en soms nog meer.

 

Waaruit wordt een ocarina gemaakt en het belang van het formaat

De naam refereert naar de oorspronkelijke vorm van de ocarina die eruitziet als een ganzenkopje. Hij kan echter in verschillende andere vormen worden verkregen. Hij werd traditioneel gemaakt uit bot of gebakken klei maar tegenwoordig wordt hij vooral vervaardigd uit keramiek, kunststof, porseleinglas, metaal of hout. De ocarina bestaat trouwens in 3 verschillende maten die van groot belang zijn voor het bereik en de toonhoogte van het instrument.

De tenor is de grootste maat en dit instrument heeft ook grotere vingergaten waardoor hij ideaal is voor mensen met middelgrote tot grote handen. Daarnaast is er de alto ocarina en het kleinste formaat is de soprano. De grootte van instrument is dus niet enkel van belang voor de omvang van de handen, veel belangrijker is de toonhoogte die het instrument bereikt door zijn formaat. 

 

De verschillende types 

We onderscheiden 4 verschillende soorten ocarina’s. De dwarse ocarina heeft een mondstuk dat loodrecht op het bolle lichaam staat waardoor de lucht over de volledige breedte van het instrument wordt geblazen. Veelal heeft een dwarse ocarina 10 à 12 vingergaten. Naarmate de fluitist tijdens het spelen een gat minder gaat bedekken zal de toonhoogte omhoog gaan. Daarnaast is er de hangende ocarina die kan worden bespeeld met verschillende vingerdiagrammen om diverse tonen te spelen.

Het Engelse 4-holes systeem is ideaal om een kleine hangende ocarina te bespelen waarmee je tot wel 13 noten kunt spelen. Vervolgens heb je de inline ocarina die een mondstuk heeft dat parallel staat op het holle lichaam van het instrument. Hierbij wordt de lucht langs het hele lichaam in de lengte van het instrument geblazen. Ook diverse hangende ocarina’s behoren tot dit type. Tenslotte is er de ocarina met meerdere kamers die ook bekend zijn als de “dubbele” en de “tripel” ocarina. Deze hebben dwarse compartimenten waardoor ze 2 tot 2,5 octaven hoger spelen. 

Het aantal vingergaten

Het aantal vingergaten, het patroon en hun grootte hebben een belangrijk effect op de manier waarop je het instrument gaat bespelen. Het is meestal zo dat hoe minder gaten het instrument heeft, hoe moeilijker het is om het te bespelen. Als beginnend speler heb je soms voordeel met een ocarina met meer gaten. Een instrument met 12 vingergaten is trouwens een ideaal instapmodel. Samen met de toon en het formaat van een ocarina is het vingerpatroon een significante factor bij het bespelen van een ocarina.

Een beginner kan dus eigenlijk beter uitkijken naar een eenvoudig vingerpatroon en daarna naar het aantal vingergaten waarmee het instrument wordt bespeeld. De alto, de tenor en de bass ocarina hebben de eenvoudigste vingerzetting omdat net zoals bij de klarinet, de fluit en de saxofoon de vingers één voor één worden opgeheven. Bij de sopranos en C-alto ocarina kan het iets langer duren om de noten te onthouden omdat er wordt gespeeld met een willekeurige vingeropheffing in diverse combinaties.

 

 

 

Laatste update: 03.12.22

 

Beste blokfluiten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je als beginnend muzikant op zoek naar een gebruiksvriendelijke doch bijzonder kwalitatieve blokfluit, dan kunnen wij jou de Sopraanblokfluit, C-stemming alvast warm aanbevelen. Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is de blokfluit eveneens bedoeld voor professioneel gebruik dan zou je altijd nog kunnen kiezen voor de Nuvo Professionele Sopraan Blokfluit van Duitse makelij. Voor de vervollediging hebben we in de onderstaande tabel nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen van harte dat er een blokfluit tussen zit die helemaal aan de verwachtingen kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste blokfluiten (Reviews) van 2022

 

Wil je graag blokfluit spelen en heb je al enige ervaring dan kun je kiezen uit een ruim gamma gaande van sopraan blokfluiten tot alt blokfluiten en bas blokfluiten. Ook qua materiaal is er heel wat onderscheid merkbaar waarbij de houten blokfluiten vooral aan ervaren muzikanten worden aangeraden en de plastic blokfluiten dan weer ideaal zijn voor kindjes. Wij zetten alvast 5 toppertjes op een rijtje, elk voorzien van online reviews en bijbehorend advies. Neem even een kijkje alvorens er de voor jou beste blokfluit uit te kiezen en wie weet ga jij wel met het populairste exemplaar naar huis of kies je voor een tijdelijke aanbieding.

 

1. Sopraanblokfluit, C-stemming, Duits systeem, ABS, bruin-ivoor – Boston

 

Wil je graag blokfluit leren spelen en besluit je op zoek te gaan naar het voor jou meest geschikte blaasinstrument? Dan loont het alvast de moeite om deze sopraanblokfluit van het bekende – misschien voor sommigen ook wel meteen beste – merk Boston eens even onder de loep te nemen. 

Zo zul je onder meer zien dat dit unieke muziekinstrument voornamelijk uit duurzaam ABS materiaal vervaardigd blijkt en werd afgewerkt in een prachtig bruin-ivoor design. De blokfluit werd daarbij geheel volgens het Duitse systeem ontworpen en kenmerkt zich door een unieke C-stemming. Door de 8 gaten – 7 aan de bovenkant en 1 duimgat aan de onderkant – volledig dan wel gedeeltelijk af te sluiten, kun je diverse blokfluit noten en melodieën ten gehore brengen.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Design: de blokfluit werd afgewerkt in een unieke bruin kleur met prachtige ivoor accenten.

Materiaal: het instrument werd vervaardigd uit bijzonder duurzaam en hoogwaardig ABS materiaal.

Budgetvriendelijk: wil je graag een (nieuwe) blokfluit kopen en ben je op zoek naar een goedkope versie of misschien wel het exemplaar met de laagste prijs? Dan zit je bij Boston aan het goede adres.

 

Nadelen:

Geen alt: ben je eerder op zoek naar een tenor of altblokfluit, dan is dit instrument uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Nuvo Professionele Sopraan Blokfluit van Duitse Kwaliteit Wit

 

In tegenstelling tot het vorige toppertje, kies je met de Nuvo wel degelijk voor een meer professionele sopraanblokfluit. Let wel, het prijskaartje is navenant en is – eveneens in vergelijking met het voorgaande product – meer dan verdubbeld. We vermoeden dat dit ook meteen een verklaring zou kunnen zijn voor het uitblijven van eventuele online reacties.

De Nuvo professionele sopraanblokfluit werd eveneens naar Duitse normen en waarden ontwikkeld en kenmerkt zich eveneens door een C-stemming en 8 gaten waarvan 7 boven en 1 duimgat. Door deze volledig dan wel gedeeltelijk te bedekken, kun je noten spelen en melodieën creëren. 

De blokfluit van Nuvo werd overigens vervaardigd uit hoogwaardige duurzame materialen en kent een gewicht van ongeveer 150 cm. Afgewerkt in een neutraal en stijlvol wit design, wordt het instrument jou aangeboden in een stevige etui en met een bijbehorende grepentabel. 

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de blokfluit van Nuvo wordt geleverd inclusief een stevige opbergetui en een praktische grepentabel.

Uitvoering: de blokfluit is vervaardigd uit duurzame materialen en kent een totaal gewicht van 150 gram. Net zoals het vorige toppertje worden de 7 gaten aan de bovenkant moeiteloos gecombineerd met het duimgat aan de onderkant.

C-Stemming: ook hier werd een standaard C-stemming gekozen die resulteert in een professionele sopraanblokfluit.

 

Nadelen:

Prijzig: hoewel de prijs zeker kan gerechtvaardigd worden, zou het voor sommige klanten alsnog een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Meinel Sopraan Blokfluit Hout Met Specter Borstel – Houten Blokfluit

 

Het rijtje sopraanblokfluiten kan verder worden aangevuld met deze topper die jou wordt aangeboden door het bekende merk Meinel/ Specter. Zo zul je zien dat de Meinel blokfluit vervaardigd is uit bijzonder duurzaam en hoogwaardig esdoornhout wat meteen het prachtige donkerbruine karakter en design van het instrument weet te verklaren.

De sopraanblokfluit werd – net zoals de vorige twee toppertjes – volgens het Duitse systeem ontworpen en kent daarbij een unieke C-stemming. Door de 8 gaten gedeeltelijk dan wel volledig te bedekken, kun je verschillende noten, klanken en melodieën produceren. Bij aankoop van het instrument wordt tevens ook een onderhoudsborsteltje aangeboden zodoende de blokfluit makkelijk en goed te kunnen onderhouden.

Hoewel de Meinel sopraanblokfluit heel wat positieve kenmerken weet naar voren te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven vermoeden dat het ietwat hogere prijskaartje misschien voor sommige klanten wel eens een struikelblok zou kunnen zijn.

 

Voordelen:

Toebehoren: zodra je besluit dit instrument aan te kopen, wordt ook een reinigingsborsteltje meegeleverd.

Materiaal: de sopraanblokfluit werd vervaardigd uit duurzaam en 100% natuurlijk esdoornhout.

Handig in gebruik: de blokfluit is volgens het Duitse systeem ontworpen en werd afgestemd in een C-stemming.

 

Nadelen:

Geen opbergetui: het is best wel jammer dat de blokfluit niet in een stevig bijbehorend etui geleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Schneider Alt Blokfluit – Schneider // blokfluit alt muziekinstrument

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je dan ook bereid om net iets meer budget te voorzien? Dan raden wij jou aan om dit unieke muziekinstrument – jou aangeboden en geleverd door het bekende Duitse merk Schneider – eens even onder de loep te nemen. In tegenstelling tot de 3 voorgaande toppertjes, kies je met de Schneider wel degelijk voor een alt blokfluit wat betekent dat hier een F-stemming wordt gehanteerd.

Net zoals de voorgaande instrumenten, geniet ook deze altblokfluit een geheel Duitse boring die – in samenspraak met het gebruikte esdoornhout – voor een prachtige volle klank zorgt. Ben je dus nog steeds op zoek naar volwaardig instrument om je bestaande blokfluitverzameling verder aan te vullen, dan is deze Schneider alvast een schot in de roos!

Echter zul je dan wel rekening moeten houden met het hogere prijskaartje waarvan wij vermoeden dat het een mogelijke verklaring zou kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties.

 

Voordelen:

Materiaal: deze prachtige alt blokfluit werd geheel uit duurzaam en hoogwaardig esdoornhout vervaardigd, wat eveneens bijdraagt aan een volle heldere klank.

Boring: net zoals de vorige toppertjes binnen deze reeks, kenmerkt ook dit instrument zich hoofdzakelijk door een Duitse boring.

Stemming: daar het hier een alt blokfluit betreft, gaat deze uiteraard gepaard met een bijbehorende F-stemming.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Levante blokfluit (Barok) – Blokfluit blaasinstrument – instrument

 

We sluiten het rijtje af met deze prachtige blokfluit van Levante die met zijn unieke barok design alvast meteen in het oog springt. Natuurlijke houtkleuren worden daarbij feilloos gecombineerd met iets opvallende accenten die het geheel naar een hoger niveau brengen. En gelet op het prijskaartje in vergelijking met het vorige product, zouden we zelfs durven stellen dat het om een koopje gaat.

De sopraanblokfluit bestaat uit 2 delen waaronder een houten onderstel en een rode kunststof kop en kent daarbij een barok vingerzetting en standaard natuurlijke C-stemming. Bij aankoop van dit unieke instrument worden eveneens een stevige hoes en een handige wisser ter onderhoud van de blokfluit meegeleverd, wat het plaatje helemaal compleet lijkt te maken.

Hoewel we ervan overtuigd zijn dat deze Levante blokfluit heel wat muziekharten zou kunnen overtuigen, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Barok: de sopraanblokfluit met C-stemming wordt verder gekenmerkt door een unieke barok vingerzetting.

Materiaal: de onderkant van de blokfluit werd vervaardigd uit duurzaam hout terwijl de kop uit kunststof bestaat.

Toebehoren: de set wordt bij aankoop geleverd inclusief een bijpassende hoes en een handige wisser waarmee je het instrument na elk gebruik makkelijk kunt reinigen en onderhouden.

Budgetvriendelijk: het budgetvriendelijke prijskaartje maakt het instrument een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Design: het opvallende design zou evenwel een struikelblok kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Blokfluiten Koopgids

 

Heb je gemerkt dat je kindje toch wel heel wat muzikale interesse vertoont dan lijkt een blokfluit misschien wel een goed begin? Het is één van de meest eenvoudige muziekinstrumenten om te leren bespelen en bijgevolg een goede aanrader voor elke muzikant, jong en oud; ervaren of onervaren. Toch dien je bij de aankoop ervan rekening te houden met bepaalde aspecten zoals de verschillende types, de gebruikte materialen, de werking en de mogelijke prijs. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even door te nemen alvorens je de verschillende blokfluiten en hun eventuele bijbehorende aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een blokfluit en hoe werkt deze?

De blokfluit, waarvan de beginselen door sommigen reeds gesitueerd worden in de 12e eeuw, is één van de meeste bekende houten blaasinstrument met bijbehorend labium. Hij is daarbij voorzien van een handig mondstuk waarmee het aanblazen net iets makkelijker gemaakt wordt en waardoor hij, op basis van dit tussenstuk, eveneens behoort tot de zogenaamde “bekfluiten”.

Hierbij is het dus de bedoeling om op het mondstuk te blazen waardoor vervolgens een luchtstroom in de pijp of body terechtkomt. Houd er wel rekening mee dat je zachtjes blaast en tegelijk een constante druk aanhoudt. Deze luchtstroom wordt beschouwd als een opeenstapeling van akoestische trillingen die vervolgens worden omgezet naar geluid. De klank en de resonantie zijn daarbij afhankelijk van de aangeslagen noot. Zo zal een sol hoger klinken dan een re.

 

Hoe kun je blokfluit leren spelen

Blokfluit is niet alleen één van de meest oude muziekinstrumenten ter wereld maar misschien ook één van de meest eenvoudig om te bespelen. Heb je dus nog geen enkele muziekervaring dan kan het handig zijn om je eerste stapjes te zetten met behulp van de blokfluit. Je hoeft daarbij uiteraard niet het laatste nieuwe exemplaar aan te kopen; een standaard blokfluit waarop je de basis kunt oefenen is ruim voldoende.

Aangezien sommige blokfluiten wel eens als losse onderdelen worden verkocht, kan het gebeuren dat je de, vaak 3, aparte delen nog in elkaar moet steken. Eenmaal de blokfluit perfect in elkaar gestoken zit, komt het erop neer om te leren hoe je moet blazen en welke tongtechniek je daarbij dient te gebruiken. Dit lijkt vrij nutteloos maar is het echter helemaal niet aangezien je steeds een constante luchtstroom moet kunnen garanderen terwijl je de noten aanslaat.

Vervolgens komt het erop neer om te weten welke noten je met je rechterhand en welke met je linkerhand bespeeld moeten worden. Een informatieve en uitgebreide grepentabel, die in sommige gevallen zelfs meegeleverd wordt op het moment van aankoop, kan hier alvast soelaas bieden. Eenmaal je de basisbeginselen min of meer onder de knie hebt, kun je proberen met het aanslaan van enkele tonen alvorens je aan eenvoudige korte melodietjes of liedjes begint.

 

De verschillende types blokfluiten

Hoewel de meeste blokfluiten er op het eerste zicht zo ongeveer allemaal hetzelfde uitzien, een langwerpige body inclusief mondstuk en 6 of meer gaten, zijn er wel degelijk verschillen te noteren tussen de diverse blokfluit modellen. 

Zo is de sopraanblokfluit misschien wel de meest bekende en degene die het vaakst gebruikt wordt tijdens muzieklessen en in scholen. Echter zijn er heel wat meer modellen te spotten die de moeite waard zijn. Zo zou je eveneens kunnen opteren voor de sopranino of octaaf blokfluit die, qua formaat, duidelijk kleiner is dan de eerder vernoemde sopraanblokfluit. Daartegenover staan vervolgens de altblokfluit, de tenor blokfluit, de basblokfluit en de contrabas blokfluit waarbij de laatste 2 gekenmerkt worden door het extra blaasstuk dat bevestigd wordt aan het mondstuk.

Afhankelijk van je ervaring, verwachtingen en eisen kun je dus kiezen tussen deze modellen waarbij de bas en contrabas blokfluit voornamelijk een repertoire aan lage tonen zullen leveren. De sopraninoblokfluit, de altblokfluit en de basblokfluit gebruiken bovendien een F als grondtoon terwijl dat bij de anderen een C is.

De gebruikte materiaalsoorten in functie van de klankkleur

Eenmaal het gebruiksgemak, het doel en het type bepaald, rest ons nog even een kijkje te nemen tussen de gebruikte materialen. Hoewel de meeste blokfluiten vervaardigd zijn uit hout, zijn er wel degelijk verschillen te noteren. Aangezien diverse houtsoorten worden gebruikt, kan een onderscheid worden genoteerd op het vlak van hardheid. Dat betekent dat sommige houtsoorten harder zullen zijn dan anderen, wat resulteert in een bepaald type klankkleur. Kortom, de hardheid van de gebruikte houtsoort heeft een directe invloed op de uiteindelijke klankkleur.

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen peerhout, rozenhout, buxus, olijfhout, grenadille, rozenhout en palmhout. Slechts in zeer geringe mate, en in dergelijke gevallen gaat het vaak om speelgoed, kan de blokfluit ook uit plastic of kunststof zijn gemaakt.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe komt er geluid uit een blokfluit?

Net zoals orgelpijpen behoren ook fluiten tot de groep van de zogenaamde labiaalinstrumenten. Dat valt eenvoudig te verklaren aan de hand van hun werking waarbij steeds opnieuw een dunne luchtstraal tegen het labium wordt geblazen. 

Wanneer er bijvoorbeeld bij een blokfluit steeds met voldoende hoge én tegelijk constante druk wordt geblazen, dan creëert zich een soort van stabiele akoestische trilling die vervolgens wordt omgezet naar geluid. De klank van de trilling is daarbij afhankelijk van de aangeslagen noot.

Q2: Hoe leer je blokfluit spelen?

In vergelijking met heel wat andere muziekinstrumenten is de blokfluit één van de meeste eenvoudige om te bespelen. Dit maakt dat het een uitstekend instrument is voor kindjes en/ of de beginnende muzikant. Indien je nog nooit een blokfluit in handen hebt gehad, dan zal het in het begin misschien even wat wennen zijn hoewel je dit snel gewoon wordt. Zo zijn er heel wat muziekscholen en online YouTube video’s te vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de blokfluit kunt bespelen.

Zo is in het in eerste instantie belangrijk om te leren hoe je de blokfluit dient vast te houden. Eenmaal je de handgreep onder de knie hebt, kun je starten met de eerste blaasoefeningen. Probeer daarbij niet alleen zachtjes maar vooral met een constante luchtstroom te blazen. Vervolgens wordt de juiste tongtechniek aangeleerd die bijzonder belangrijk wordt bij het aanslaan van een noot. Begin vervolgens met de eerste toon en neem er nadien een informatieve grepentabel bij. Bedenk welke tonen je met je linkerhand dient te spelen en welke bedoeld zijn voor het rechterhand alvorens je overschakelt op enkele eenvoudige liedjes.

 

Q3: Wat kost een blokfluit?

Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om een eenduidig en rechtlijnig antwoord te bieden op deze vraag aangezien de prijs afhankelijk is van diverse kenmerken. Zo kan niet alleen het type maar ook de gebruikte materialen, het merk en het design een doorslaggevende rol spelen. Afhankelijk van je wensen en verwachtingen kan het prijskaartje makkelijk variëren van zo’n 5 à 6 euro tot maar liefst 125 euro of meer. 

 

Q4: Wat is een blokfluit en wie heeft ze uitgevonden?

Naar alle waarschijnlijkheid zag de blokfluit voor het eerst het levenslicht ergens rond de 12e eeuw; ontstaan uit een stel folkloristische instrumenten. Zo werd de zogenaamde “flûte à bec” van toen, gekenmerkt door een relatief nauwe boring in combinatie met 6 gaten. Met de komst van de renaissance periode waarin instrumentale muziek steeds populairder werd, steeg ook de populariteit van de eerder ontworpen “flûte à bec”, nu bekend als blokfluit.

De eerste echte blokfluit beleving werd pas duidelijk in de barokperiode waarin diverse bekende componisten zoals Bach, Purcell en Händel het muziekinstrument regelmatig aan bod lieten komen.

De blokfluit, zoals we die de dag van vandaag kennen, is een eenvoudig houten blaasinstrument dat voorzien is van een labium, vandaar dat men ook wel eens durft spreken van de “labiaalinstrumenten”. Om het blazen net iets makkelijker te maken, werd de blokfluit uitgerust met een mondstuk die op zijn beurt, dan weer gekenmerkt wordt door een cilindrische boring afgewerkt in een zachte houtsoort.

 

 

Laatste update: 03.12.22

 

Wanneer we het hebben over de muziek uit de jaren 70 dan denken velen onder ons meteen aan jazz. Toch hoef je niet spontaan een saxofoon te kopen aangezien de jaren 70 muziek veel meer is dan alleen maar jazz. Welke stromingen kenden hun intrede en werden populair? Wat zijn de grootste hits en welke artiesten en/ of groepen kenden hun debuut in de jaren 70. Hoewel heel wat jaren 70 muziek op YouTube te vinden is, bieden we in de onderstaande tekst alvast een korte inkijk.

 

Voorwoord

Alvorens verder in te gaan op de verschillende muziekstromingen en genres die doorheen de jaren 70 hun debuut kenden, is het misschien aangewezen om even te bekijken wat de jaren 70 op wereldschaal heeft bereikt. Zo kennen de meesten onder ons vast en zeker de “Bohemian Rhapsody” van Queen, uitgebracht in 1975 en in diverse landen meteen doorgestoten naar de eerste plaats in de muziekwereld. Maar niet alleen voor Queen waren het hoogdagen, ook ABBA kende een grote toename in populariteit met hits zoals onder meer “Dancing Queen” dat in 1976 uitkwam. Kortom, het was een unieke periode voor de muziek die niet alleen Europa maar ook landen ver daarbuiten wist te overtuigen.

Zo kennen onder meer In Noord-Amerika, Europa en Oceanië disco én punk muziek – grotere tegenpolen bestaan er niet – een duidelijke opmars in de jaren 70. Tot op de dag van vandaag zijn er velen die nog steeds op zoek gaan naar de typische discomuziek uit de jaren 70 en/ of jaren 70 disco parties organiseren. Daarnaast werd ook funk steeds belangrijker met dank aan George Clinton; leider van diverse bands waaronder “Funkadelic” en “Parliament”. Het lijstje kan verder worden aangevuld met Fusion jazz, HipHop en de bekende reggae muziek afkomstig uit het Caribische eiland Jamaica; die overigens ook één van ‘s werelds meest bekende reggae artiesten “Bob Marley” naar voren wist te brengen. Kortom, het is meer dan alleen maar jazz of de typische jaren 70 discomuziek; er is wel degelijk voor elk wat wils te vinden!

 

Opkomst belangrijke stromingen

Zoals in het voorwoord al min of meer duidelijk werd, worden de jaren 70 beschouwd als een belangrijke pijler in de muziekgeschiedenis. Zo ontstonden heel wat nieuwe muziekgenres of kregen reeds bestaande stromingen en stijlen eindelijk de eer die hen toekwam. 

Zo denken we meteen aan de opkomst van de hardrock, arenarock en heavy metal muziek die vooral in de jaren 70 een duidelijke opmars wisten te veroveren. Niet verwonderlijk dus dat diverse jaren 70 rockbands het hart van talloze fans wist te veroveren. Zo had je tijdens de eerste helft van de jaren 70 vooral de opkomst van bands zoals  Deep Purple, Led Zeppelin, Uriah Heep en Black Sabbath. In de tweede helft werd dit lijstje verder aangevuld met tal van bekende artiesten zoals Mountain, Grand Funk Railroad, Alice Cooper, Cactus, James Gang, AC/DC, Blue Öyster Cult, Kiss , Aerosmith, Van Halen en Ted Nugent.

Wat betreft de progressieve rock werd een verschuiving genoteerd van het ietwat eclectische/ innovatieve tot het meer poprock-georiënteerde genre. We denken hierbij spontaan aan Frank Zappa, Captain Beefheart en Blood, Sweat and Tears die overgingen naar meer poprock georiënteerde bands zoals  Boston, Foreigner, Journey, Kansas en Styx. Naast de rockmuziek uit de jaren 70 werd ook de zogenaamde “new wave” steeds belangrijker. Tal van Amerikaanse new wave bands deden in de tweede helft van de jaren 70 hun intrede gaande van Talking Heads en The Cars tot The Knack, The B-52’s en Devo

Het lijstje kan verder worden aangevuld met bekende stromingen zoals punkrock, bluesrock en zachte pop-rock die ongeveer halverwege de jaren 70 aan een duidelijke opmars begonnen. Zo denken we onder meer aan The Ramones, Patti Smith en Blondie wanneer we het hebben over punkrock; aan Eric Clapton en ZZ Top in het bluesrock genre en aan de Carpenters, de Jackson 5, The Doobie Brothers en The Osmonds wanneer we denken aan de zachte rock en pop stijl. Tot slot worden ook stijlen zoals disco, R&B, reggae, urban, HipHop en country muziek uit de jaren 70 als belangrijke en invloedrijke pijlers beschouwd.

Beste albums uit de jaren 70

Dat de jaren zeventig heel wat verschillende stromingen, genres en hits hebben voortgebracht, hoeft ondertussen al niet langer te verwonderen. Zo zijn er heel wat rock bands uit de jaren 70  of artiesten uit de jaren 70 die tot op heden nog steeds successen kennen. Voor velen hebben de jaren 70 tot op heden voor de beste muziek gezorgd en zijn er heel wat oude liedjes die iedereen kent. Wij geven jou graag een inkijk in enkele van de beste albums uit de jaren 70 muziek met typerende jaren 70 liedjes die vast en zeker een bepaalde emotie bij je zullen oproepen.

• Blondie – Parallel Lines

• James Brown – The Payback

• David Bowie – Hunky Dory

• David Bowie – Low

• David Bowie – Heroes

• The Clash – London Calling

• Miles Davis – Bitches Brew

• Bob Dylan – Blood on the Tracks

• EaglesHotel California

• Earth Wind & Fire – All ’n All

• Fleetwood Mac – Rumours

• Funkadelic – Maggot Brain

• Serge Gainsbourg – Histoire de Melody Nelson

• Marvin Gaye – What’s Going On

• Herbie Hancock – Head Hunters

• Michael Jackson – Off the Wall

• Joy Division – Unknown Pleasures

• Kraftwerk – Trans-Europe Express 

• Led Zeppelin – Houses of the Holy

• Bob Marley & The Wailers – Babylon by Bus

• Joni Mitchell – Blue

• Van Morrison – Moondance 

• Pink Floyd – Wish You Were Here

• Queen – A Night at the Opera

• Rolling Stones – Exile on Main Street

• The Police – Outlandos d’Amour

• Sex Pistols – Never Mind the Bollocks

• Bill WithersStill Bill 

• Stevie Wonder – Talking Book

• Stevie Wonder – Songs in the Key of Life

• Neil Young – After the Gold Rush

De populairste groepen, zangers en zangeressen

Tot slot willen we dit artikel graag afsluiten met een korte opsomming van enkele groepen, zangers en/ of zangeressen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de jaren 70 muziekgeschiedenis.

Zo denken we onder meer spontaan aan Van McCoy van de “Van McCoy & The Soul City Symphony” band uit de jaren 70 die vooral bekend werd met de nummers “The Hustle” en “Soul cha cha”. We gaan meteen verder met de bekende groep “Led Zeppelin” die in de eerste helft van de jaren 70 heel wat hits wist te scoren; liedjes die iedereen nog steeds kent. 

Misschien niet bij iedereen even bekend maar toch van belangrijke invloed op de muziek en bijgevolg de jaren 70 hits; Les Humphries Singers. Een zogenaamde flowerpower gospel-popband die zijn oorsprong kende in het Duitse Hamburg maar al snel de wereld wist te veroveren. Verder denken we ook gelijk aan het bekende Meat Loaf die – hoewel reeds bekend dankzij het rock duet met Ellen Foley – pas echt aan populariteit inwonnen met het nummer “Paradise by the Dashboard light”. Het lijstje kan verder worden aangevuld met de populaire Britse band “Mud”, de groep “Mungo Jerry” die met het nummer “In the Summertime” in 1970 een grote nummer 1 hit wist te pakken, het Amerikaanse duo “Peaches & Herb”, de Amerikaanse soulgroep “Shalamar”, het bekende “Sheila & Black Devotion” en de populaire band “The Surfers”.

Maar naast tal van bands waren er ook heel wat zangeressen en zangers uit de jaren 70 die hun stempel wisten te drukken op deze unieke muziekperiode. Denk onder meer aan Neil Diamond die voornamelijk in de jaren 70 als een echte muziekheld en superster werd beschouwd; bekend van nummers zoals “Sweet Caroline” en “Song song blue”. Eveneens in de beginjaren 70 kunnen we een duidelijk debuut van Rod Stewart optekenen; de man die wereldwijde bekendheid verwierf vanwege zijn typerende rauwe stem en tal van hits zoals “Sailing” en “Ain’t love a bitch” wist te scoren. En last but not least; Queen; de man die bekendheid verwierf met zijn topschijf “Bohemian Rhapsody”. Een knap staaltje muziek waar je als muziekliefhebber niet zomaar omheen kunt en niets voor niets in de top van diverse muzieklijsten.