Laatste update: 01.12.21

 

Beste mondharmonica’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je van plan om een mondharmonica aan te schaffen, dan zijn er best wel enkele zaken waarover je goed moet nadenken. Zo bestaan er tegenwoordig verschillende types waarbij vaak toch wel enige ervaring vereist is om deze te kunnen bespelen. Om het voor jou alvast wat aangenamer te maken, zijn we op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Hohner Blues Harp MS G Mondharmonica die vervaardigd blijkt uit diverse stevige en duurzame materiaalsoorten zoals roestvrij staal, Doussie hout en messing. Daarnaast merk je dat de Mondharmonica Goki een instrument is voor kinderen om hun muzikale, motorische en creatieve ontwikkeling aan te moedigen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Mondharmonica’s Koopgids

 

Wanneer je een mondharmonica gaat aanschaffen zie je dat er heel wat verschillende types bestaan. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een diatonische en een chromatische mondharmonica? Welke stemming neem je het best en hoeveel gaten moet een instrument voor een beginner hebben? Denk er gerust even over na en ga de verschillende mogelijkheden eens vergelijken. Bedenk welk budget je er wilt aan spenderen en bekijk zeker ook de aanbevelingen van de ervaren spelers.

Wat is een mondharmonica en hoe wordt hij bespeeld

De mondharmonica is een blaasinstrument dat op het gebied van toonvorming sterk verwant is aan de doedelzak of trekzak. De harmonica werkt doordat lucht met de mond door de gaten wordt geblazen en gezogen. De luchtstroom laat de rieten of lamellen die in de gaten zitten verwerkt, trillen waardoor je verschillende tonen verkrijgt. Bovendien is de mondharmonica een wisseltonig instrument waarbij je verschillende tonen krijgt door te blazen en te zuigen.

Bij het bespelen van een mondharmonica heb je een sterke ademtechniek nodig waarbij je met weerstand gaat in- en uitademen. Daarom wordt dit instrument ook vaak gebruikt in het revalidatieprogramma van longpatiënten om het diafragma en de longspieren te versterken.

 

De diatonische mondharmonica

De diatonische mondharmonica is de eenvoudigste en het meest geschikt voor beginnende spelers. Deze harmonica heeft meestal maar tonen uit één specifieke toonladder. Een harmonica die gestemd is in C-majeur zal alleen maar akkoorden kunnen spelen met de tonen C, D, E, F, G, A en B in meerdere octaven of toonhoogtes. Bij de diatonische mondharmonica onderscheiden we nog 3 verschillende soorten. De Blues-harp die bekend staat als de standaard harmonica voor beginnende spelers en daarnaast zijn er nog de octaaf- en de tremolo-uitvoeringen.

De diatonische harmonica heeft ook nog 2 verschillende speelsystemen. De harmonica met het tremolo-systeem heeft 2 rijen gaatjes die dezelfde toonhoogte hebben met een heel klein verschil in tremolo of geluidssterkte. De muzikant moet de onderste gaatjes met de tong blokkeren als hij geen tremolo wilt. Bij het Richter-systeem zijn de tussenschotjes tussen een 4-tal gaatjes weggenomen. Bij dit systeem is er geen tremolo en kun je 2 tonen maken per gaatje door te blazen of te zuigen.

 

De chromatische mondharmonica

Er is een groot verschil tussen een diatonische en een chromatische mondharmonica in de manier waarop het instrument wordt bespeeld. De chromatische harmonica heeft een ventielschuif op de zijkant van het instrument dat je kunt bewegen met een knopje. Hierdoor zal de klank een halve toon omhoog gaan waardoor je de 12 tonen van de westerse muziek kunt spelen zonder dat je hiervoor speciale speeltechnieken moet gebruiken. Bij de chromatische kun je ook de verschillende speelsystemen terugvinden net zoals bij de diatonische harmonica.

Daarnaast zijn de rieten of de tongen van een chromatische harmonica meestal steviger dan bij de diatonische harmonica waardoor je een rijkere klank krijgt. Dit chromatisch instrument is trouwens nogal complex en moeilijk te bespelen. Daarom wordt hij meer aangeraden voor gevorderde harmonicaspelers die reeds voldoende ervaring hebben. Enkele beroemde muzikanten waaronder Toots Thielemans en Stevie Wonder bespelen de chromatische mondharmonica.

 

De toonsoorten

Een beginnend harmonicaspeler wordt aangeraden om te starten met een instrument in C-majeur ongeacht welk type van harmonica hij kiest. Met deze toonsoort kun je kiezen uit een uitgebreid repertoire van liedjes. Speciale edities en duurdere harmonica’s die bijvoorbeeld meer gaten hebben worden vaak alleen maar uitgebracht in C-majeur.

Daarnaast komen de toonsoorten G-majeur en F-majeur ook vaak voor. Wanneer je kiest om muziek te spelen uit het blues of rock genre dan ga je beter voor een instrument in het F-model zodat je de toonsoort C kunt spelen. Wanneer je kiest voor het G-model dan kun je in D spelen en zo ga je verder in de toonsoorten.

De accessoires 

Meestal wordt een mondharmonica geleverd in een handig opbergdoosje of een hoesje met een bijpassend poetsdoekje. Er zijn echter nog andere accessoires op de markt die je zullen helpen bij het onderhoud en het vinden van een optimale manier om mondharmonica te spelen. Zo is er bijvoorbeeld de mondharmonica houder die handig is voor muzikanten die hun handen moeten vrij hebben om gitaar of piano te spelen.

Er is een uitgebreid aanbod aan les- en songboeken op de markt waarin je zeker melodieën en akkoorden zult vinden die je nog kunt aanleren om je repertoire uit te breiden. Daarnaast zijn er speciale onderhoudssets te verkrijgen waarin smeermiddel, schoonmaakmiddel en gereedschap zit om je harmonica goed af te stellen. Bovendien kun je het geluid van je harmonica gaan versterken door gebruik te maken van microfoons of versterkers. 

 

Het prijskaartje

Een mondharmonica kan in verschillende prijsklassen worden aangekocht. De prijs is afhankelijk van het type harmonica dat je kiest en ook van de fabrikant van het instrument. Zo zijn er speelgoed harmonica’s voor kinderen die je kunt aankopen voor nauwelijks 10 euro. 

Voor een standaard mondharmonica voor beginners betaal je gemiddeld tussen 20 en 35 euro. Chromatische instrumenten vallen onder de duurdere prijsklasse waardoor je al gauw tussen 40 en 80 euro zult betalen. Laat ook de aanbiedingen niet aan je voorbijgaan misschien zit jouw ideale instrument er wel tussen.

 

5 beste mondharmonica’s (Reviews) van 2021

 

Ben je een beginnend speler die zijn eerste stappen zet met dit muziekinstrument? Of misschien ben je een meer ervaren speler die nieuwe uitdagingen zoekt met een chromatische mondharmonica? We hebben 5 instrumenten geselecteerd met de hulp en het advies van muziekleraars en muzikanten. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken en kies er dan de beste mondharmonica uit die jou het meest aanspreekt. Bekijk ook even de outletstore voor een leuke aanbieding.

 

1. Hohner Blues Harp MS G Mondharmonica 1 stuk – Body van hout 

 

Beginnend dan wel professioneel muzikant en dol op blues muziek? Dan is dit unieke Hohner mondharmonica misschien wel wat voor jou. Zo wordt het diatonische mondharmonica alvast gekenmerkt door een opmerkelijke uitvoering gaande van een stevige body tot hoge deksels zonder zijsplitten én een set hoogwaardige stemtongen.

Hoewel de body uit Doussie hout vervaardigd werd en het oppervlak van het mondstuk uit gelakt Doussie hout, heeft men voor het oppervlak van het deksel een beroep gedaan op duurzaam roestvrij staal en voor de stemschijven op messing materiaal. Het muziekinstrument is overigens afgewerkt met een G toonsoort en kent maar liefst 20 stemtongen uit duurzaam messing.

Bekijken we de online reviews dan stellen we vast dat de koper duidelijk tevreden is over de aangeboden kwaliteit en het gebruiksgemak wat meteen de mooie eindscore van 5 van de 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van dit unieke mondharmonica heeft men een beroep gedaan op verschillende materiaalsoorten gaande van messing tot Doussie hout en roestvrij staal.

Toonsoort: de mondharmonica wordt gekenmerkt door een toonsoort G waardoor een typische Blues klank kan worden geproduceerd.

Doelgroep: het kwalitatieve en gebruiksvriendelijke muziekinstrument is niet alleen geschikt voor de ervaren muzikant maar kan ook door aspirant artiesten worden gebruikt.

Stemtongen: de diatonische mondharmonica is voorzien van maar liefst 20 degelijke stemtongen vervaardigd uit duurzaam messing materiaal.

 

Nadelen:

Design: hoewel de koper 100% tevreden blijkt over de aankoop, zou het opvallende design bij sommigen een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Mondharmonica Goki voor kinderen

 

Goki is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van speelgoed dat vervaardigd is uit hoogwaardige materialen met een uitstekende kwaliteit. Het speelgoed is gemaakt met het doel om bij te dragen aan de motorische, intellectuele en creatieve ontwikkeling van kinderen. Dit instrument is dus echt wel de populairste mondharmonica voor kinderen om hun muzikale vaardigheden te oefenen.

Deze goedkope mondharmonica heeft een lengte van 15,5 cm en een hoogte van 2,5 cm. Hij is bovendien gemaakt in metaal en heeft trouwens hele leuke graveringen waar je kleintje dol op zal zijn. Bovendien is het instrument getest met de modernste technieken om de veiligheid van je kind te garanderen.

Deze harmonica heeft 20 verschillende tonen en is dan ook het perfecte instrument waarop je kleintje zijn creativiteit kan loslaten. Het instrument wordt geleverd in een mooi blauw doosje waar hij in kan bewaard worden zoals een echte schat. In de reviews zien we dat de klanten heel blij zijn met hun aankoop en vooral dan de kinderen.

 

Voordelen:

Opbergdoosje: het instrument wordt geleverd in een mooi blauw doosje waardoor je kind hem makkelijk kan meenemen.

Tonen: deze mondharmonica heeft 20 verschillende tonen.

Het prijskaartje: het instrument valt in de laagste prijsklasse.

Kindvriendelijk: dit toestelletje is eigenlijk voornamelijk bedoeld als speelgoed voor kinderen om hun muzikale gevoel te ontwikkelen.

 

Nadelen:

Formaat: we merken op dat het instrument nogal lang is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Blues mondharmonica in C- 10 gaats Memphis

 

Deze mondharmonica van het merk Memphis is veruit de populairste mondharmonica in onze top 5. Het is het perfecte instrument voor kinderen met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar om hun muzikale vaardigheden te oefenen. Het toestel ziet er bovendien heel trendy en professioneel uit en hij wordt geleverd in een knap zwart doosje en een mooi hoesje.

Deze Blues mondharmonica van Memphis heeft 10 gaten waar je 20 tonen kunt op spelen door middel van de zuig- of de blaastechniek. Daarnaast is hij gestemd in C waardoor je er een heel scala aan liedjes kunt op spelen. Het toestel heeft een zwarte kleur en hij is gemaakt uit metaal met een hoogwaardige kwaliteit.

Het apparaat meet 15 x 3 cm en heeft een gewicht van slechts 85 gr. Hierdoor kan hij dan ook heel gemakkelijk meegenomen worden in de rugzak of de jaszak. Deze harmonica is het ideale start instrument voor kinderen en volwassenen dat daarnaast ook een redelijke prijs heeft. In de reviews merken we op dat alle klanten dit instrument met een uitstekende score beoordelen.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: dit is het ideale instrument voor beginnende spelers, zowel kinderen als volwassenen.

Het prijskaartje: door zijn lage prijs past hij in bijna elk budget.

Tonen: deze mondharmonica heeft 10 gaten waardoor je met de blaas- en zuigtechniek 20 verschillende tonen kunt spelen.

Gewicht: het instrument weegt slechts 85 gr.

 

Nadelen:

Basisinstrument: deze harmonica is een basisinstrument waardoor je, naarmate je vordert je naar een betere versie  op zoek zult moeten gaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. BWS diatonische harmonica 24 Tremolo  C-majeur 

 

De mondharmonica van het merk BWS is een diatonisch instrument. Hij heeft een hele knappe uitstraling en is bovendien gemaakt uit de beste materialen. De metalen kast heeft nummer graveringen waardoor je gemakkelijk de tonen kunt vinden. Hij is gemaakt uit roestvrij staal, koper en kunststof. Dit instrument heeft meer mogelijkheden dan de andere toestellen in onze top 5.

Door de dubbele rij gaatjes kun je met dit instrument hele mooie akkoorden spelen waardoor hij het perfecte begeleidingsinstrument is. Daarnaast is hij gestemd in C-majeur waardoor je een uitgebreid repertoire kunt spelen. Deze mondharmonica meet 17,7 x 2,9 cm en weegt bovendien slechts 90 gr.

Ben je op zoek naar een mondharmonica met meer mogelijkheden? Deze fraai uitgevoerde BWS harmonica 24 Tremolo is zowel geschikt voor beginners als voor de gevorderde mondharmonicaspeler. In de reviews merken we dat de klanten dit een goede oefenharmonica vinden.Voordelen:

Gaten: dit instrument heeft 48 gaten waardoor hij 24 tremelo heeft.

Accessoires: hij wordt geleverd in een handig opbergdoosje uit kunststof en een poetsdoekje.

Stemming: de harmonica is gestemd in C-majeur.

Gebruiksvriendelijk: dit toestel kan zowel gebruikt worden door beginnende als gevorderde spelers.

 

Nadelen:

Gravering: één klant merkt op dat de nummers niet in zijn instrument gegraveerd zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Belcanto chromatische mondharmonica HRM-40-CRO

 

Het instrument van Belcanto is een chromatische mondharmonica die gestemd is in C-majeur. Hierdoor heb je de mogelijkheid om een uitgebreid repertoire aan liedjes te spelen met een hele rijke klank. Het instrument heeft een hele mooie vormgeving met een plaat die gemaakt is uit fijn staal dat bovendien een mooie gravure kreeg van het gerenommeerde merk.

Deze mondharmonica heeft 10 gaten met 40 rieten waardoor je verschillende muziekstijlen kunt spelen. Je kunt 40 verschillende tonen produceren dankzij het schuifventiel op de zijkant van het instrument. Daarnaast is hij door het gebruik van ABS plastic, aan de binnenzijde van de harmonica, heel goed bestand tegen vocht. 

Dit instrument zouden we echter niet aanraden voor mensen die hun eerste stappen zetten in de wereld van de mondharmonica aangezien hij toch wel enig ervaring vraagt. Echter, het is wel een ideaal toestel wanneer je als ervaren speler overstapt van een diatonisch instrument naar een chromatisch. Er zijn voor deze mondharmonica nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Handig: het instrument heeft slechts 10 gaten waardoor het toestel niet te breed is zodat het heel goed hanteerbaar is.

Rijk repertoire: dankzij de 40 rieten verkrijg je ook 40 verschillende tonen zodat je een uitgebreide keuze hebt aan muziek.

Stemming: de harmonica is gestemd in C-majeur.

Accessoires: het toestel wordt geleverd in een hardcase zodat je hem veilig kan opbergen.

 

Nadelen:

Voor gevorderden: dit toestel is meer geschikt om bespeeld te worden door gevorderde mondharmonica spelers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe speel je mondharmonica?

In een harmonica zitten minuscule stukjes metaal, dit zijn de rieten, die bewegen als je erlangs blaast of zuigt. Elke type mondharmonica wordt op dezelfde manier bespeeld. Doordat je op het instrument in- en uit gaat ademen verkrijg je andere tonen. Bij het bespelen van een harmonica is het dus heel belangrijk dat je eerst goed de juiste ademhalingstechniek aanleert. Daarnaast zijn er 2 verschillende manieren om te spelen, namelijk tongblocking en lipblocking.

De basis is bij elke techniek hetzelfde, je plaatst het instrument tussen je lippen, niet te veel vooraan en je ontspant je lippen. Met tongblocking bedek je de gaatjes die je niet wilt bespelen. Lipblocking is een iets moeilijkere techniek waarbij je je lippen gaat ontspannen rond de harmonica en je de gaatjes afsluit met de zachte binnenkant van je lippen tot je een duidelijke toon krijgt. Deze manier van spelen vraagt wat meer oefening.

 

Q2: Welke mondharmonica is het best voor beginners?

Voor beginnende mondharmonicaspelers wordt er aangeraden om te kiezen voor een instrument in C majeur, op die manier heb je al een goede basis voor later. C majeur is een toonsoort waarmee je een uitgebreid repertoire aan liedjes kunt spelen. Speciale uitvoeringen van bepaalde harmonica’s en de duurdere instrumenten met 16 gaatjes zijn overigens meestal maar in C majeur te verkrijgen. Een diatonische harmonica blijkt het eenvoudigst te zijn om te bespelen omdat deze maar 10 gaatjes heeft en speciaal ontworpen is om de diatonische toonladder te spelen.

Q3: Wat is een diatonische mondharmonica?

De diatonische mondharmonica wordt ook wel de bluesharmonica genoemd. Het is een instrument dat je kunt bespelen met de zuig- en de blaastechniek waardoor je verschillende tonen zult krijgen. Een diatonische mondharmonica is een instrument dat alleen maar tonen kan voortbrengen uit een bepaalde majeur of mineur toonladder. Een harmonica die afgestemd is in C-majeur zal enkel akkoorden en melodieën maken met de tonen A, B, C, D, E, F en G. Deze tonen zul je meestal wel hoog of laag kunnen spelen in meerdere octaven.

 

Q4: Waar kun je een mondharmonica kopen?

Een mondharmonica wordt op verschillende plaatsen te koop aangeboden. Je kunt ze vinden in verschillende webstores die gespecialiseerd zijn in muziekinstrumenten of in algemene webwinkels. We willen je aanraden om als beginnend mondharmonicaspeler eerst goed je inlichtingen te nemen alvorens je online gaat aankopen want er zijn toch heel wat verschillende soorten op de markt. Wanneer je kiest voor de aankoop in een speciaalzaak voor muziekinstrumenten zal de verkoper ter plaatse je graag met raad en daad bijstaan.

 

Q5: Wat is een chromatische mondharmonica?

Een chromatische mondharmonica is in principe hetzelfde als een diatonische harmonica. Het kleine verschil zit hem in het knopje op de zijkant van de harmonica waarmee je de ventielschuif kunt bewegen. Hierdoor zal de klank met een halve toon omhoog gaan waardoor je 12 verschillende tonen kunt spelen zonder dat je hiervoor speciale technieken moet gebruiken.

Daarnaast zijn de metalen tongen of rieten bij een chromatische harmonica wat steviger waardoor je een rijker klankrepertoire krijgt. Een chromatische harmonica is vaak wat duurder en deze worden bovendien aangeraden voor meer ervaren spelers. Beroemde harmonicaspelers die de chromatische mondharmonica bespelen zijn Toots Thielemans en Stevie Wonder.

 

 

Laatste update: 01.12.21

 

Beste saxofoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je beslist om een saxofoon aan te schaffen, dan doe je dat niet in één dag. Een sax is een duur instrument waarbij je ook veel tijd moet investeren om hem goed te leren bespelen. Daarom kies je beter meteen ook voor een goed en degelijk instrument waar je veel speelplezier mee zal hebben. We hebben even rondgekeken en voor jou 3 instrumenten uitgezocht om te vergelijken. Zo zie je dat de Axos Eb Altsaxofoon tot de beste saxofoons ter wereld behoort. Daarnaast heb je de Saxofoon Altsax met Pisoni polsters die gemaakt is uit messing.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Saxofoons Koopgids

 

Bij de aankoop van een saxofoon ga je niet over één nacht ijs en bovendien doe je het ook meestal maar 1 of 2 maal in je leven. Als beginnend speler zul je je wel heel wat vragen stellen want welk type saxofoon kies je nu het best om mee te starten? Welke muziekstijl kun je met je instrument spelen en met welk budget moet ik rekening houden? Neem even rustig de tijd om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Vraag misschien naar de aanbeveling van een collega muzikant om uiteindelijk de beste saxofoon uit te kiezen die voldoet aan jouw persoonlijke maatstaven.

Wat is een saxofoon, hoe werkt hij en van waar is hij afkomstig

De saxofoon werd voor het eerst voorgesteld in 1841 door zijn Belgische ontwerper Adolph Sax en hij werd toen de “bassaxofoon” genoemd. Het instrument was onderdeel van een tentoonstelling in het “Brussels Museum of Industry” waar meerdere geavanceerde instrumenten werden geïntroduceerd. In 1844 werd de saxofoon in première gebruikt in het eerste instrumentale werk naar een transcriptie van de “Heilige Hymne” van Berlioz. Dit werd uitgevoerd in “The Herz Room” in Parijs voor een belangstellend publiek die verrukt was over het unieke geluid van het instrument.

Een saxofoon is gemaakt uit koper of messing en behoort tot de houtblaasinstrumenten. Het instrument ziet eruit als een lange conische buis die uitloopt in een beker. De sax heeft vaak 25 kleppen die worden afgesloten met lederen pads of posters om de openingen goed af te dichten zodat je heldere klanken krijgt. Aan de smalle bovenkant kun je het mondstuk vinden met meestal een houten riet. Door de lucht die in het instrument wordt geblazen zal het riet beginnen trillen en worden er geluidsgolven gemaakt. Deze worden door de klankkast versterkt waardoor je een hoorbaar geluid krijgt.

 

Waarvoor wordt de saxofoon gebruikt  

Adolph Sax ontwierp de saxofoon om de kloof tussen koper- en houtblazers te dichten. Het was in eerste instantie de bedoeling om de uiteenlopende tonen van de twee groepen blaasinstrumenten te verbinden zodat je een balans kreeg in de verschillende tonen. De saxofoon helpt om de charme en de rijke tonen en stemmen van een band nog meer naar voren te brengen. Bovendien heeft de sax het breedste en het meest dynamische bereik van alle houtblazers.

De tonale kwaliteiten van de sax leunen het dichtst aan bij de menselijke stem. Daardoor kreeg hij in de jazzmuziek een prominente plaats als solo-instrument mede dankzij zijn uitgebreide scala aan expressies. Tevens wordt hij in de klassieke muziek vaak gebruikt in instrumentale groepen zoals een orkest, kamerorkest en zelfs in de fanfare. Dit komt vooral door zijn robuuste klanken die eigen zijn aan dit instrument.

 

De kenmerken van de saxofoon

Een sax is een handgemaakt instrument uit metaal. Dit kan koper zijn of messing, wat een mengsel is van koper en zink. In het mondstuk waarin je lucht moet blazen zit een riet bevestigd met een soort klem, die klem wordt een BG kit genoemd. Hiermee kun je het riet meer of minder aanspannen om de mate van de trillingen en dus ook de toon te veranderen. Het bijzondere geluid van de sax is afkomstig van dit riet dat door de verplaatsing van de luchtstroom zeer snelle trillingen teweegbrengt waardoor je geluidsgolven creëert. 

Bovendien heeft het instrument een aantal openingen die door ze te bedekken met je vingers, geluiden produceren. Daarnaast zijn er ook openingen waarop kleppen zitten en die worden afgedicht met lederen pads zodat er geen lucht kan ontsnappen. De geluiden van een saxofoon lijken sterk op die van een klarinet en leunen ook dicht aan bij de dwarsfluit. Vandaar dat hij tot de houtblaasinstrumenten wordt gerekend. Een saxofoon kan verschillende vormen en formaten hebben al naargelang het type instrument waartoe hij behoort.

De soorten saxofoons

We zien 4 verschillende types bij de saxofoon. Als beginnend speler kun je beter kiezen voor een altsaxofoon omdat dit type kleiner is en dus ook gemakkelijker te bespelen. Vooral voor kinderen is dit de beste keuze omdat alles wat dichter bij elkaar zit. Deze sax heeft een warme klank waarmee je in elke muziekstijl terecht kunt. Daarnaast heb je de sopraansax die qua uitzicht heel erg lijkt op een klarinet. De sopraan heeft een rechte conische buis die smal begint bij het mondstuk en wijd uitloopt in een metalen beker. Zijn klank is meer metaalachtig en hij heeft zijn specifieke geluid dat onder andere te horen is op heel wat cd’s van Sting.

Vervolgens heb je de tenorsaxofoon die vooral wordt gebruikt in de jazzwereld. Zijn klank is rijker en zwoeler dan de alt of de sopraan. Voor een beginnend speler is een tenorsax nog net iets gemakkelijker dan een altsax. Tenslotte zie je de baritonsaxofoon die qua formaat de grootste is van de 4. Hij klinkt lager dan de alt en is vooral te horen in bigbands, saxofoonkwartetten en harmonieorkesten. Hij komt minder vaak voor omdat hij zo groot is en moeilijker bespeelbaar. Hij is herkenbaar aan de 3 opvallende bochten in de hals.

 

Het prijskaartje

Het geluid van de saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit waarmee hij is gemaakt. Een saxofoon is een instrument dat goed moet worden afgesteld omdat hij anders niet bespeelbaar is. De kleppen moeten bovendien goed afsluiten om een heldere klank te verkrijgen. Wanneer je een instrument aankoopt dat niet goed of niet is afgesteld mag je rekenen op een bijkomende kost van 600 à 700 euro om hem volledig te reviseren.

Er zijn aanbiedingen op de markt waarvoor je ongeveer tussen 400 en 500 euro zult betalen. Je stelt je hierbij best de vraag of de geluidskwaliteit van dit instrument wel naar behoren is. Voor beginnende spelers mag je rekenen op een gemiddelde kost tussen 700 en 1000 euro voor een goede studiesaxofoon. Het prijskaartje voor een professioneel instrument van de beste merken loopt gemiddeld tussen 2800 en 4000 euro.

 

5 beste saxofoons (Reviews) van 2021

 

Een ervaren saxofoonspeler weet al zo ongeveer welk instrument hij moet kiezen. Als beginnend sax speler raak je soms de weg kwijt. Wil je een sopraansaxofoon of ga je toch maar voor de bassaxofoon? Misschien zoek je een speelgoed saxofoon voor de kinderen? Leren spelen op een sax kost heel wat tijd en moeite en daarom wil je het liefst de beste saxofoon uitkiezen waarmee je een eindje verder kunt. We hebben 5 topinstrumenten uitgekozen met de hulp en het advies van ervaren muzikanten. Neem je tijd om alles even rustig te bekijken en passeer ook even langs de koopjeshoek voor een leuke aanbieding.

 

1. Axos Eb Altsaxofoon made by Selmer in France

 

Henri Selmer is een familiebedrijf dat zijn wortels heeft in de buurt van Parijs in Frankrijk. Het werd opgericht in 1885 en is vooral bekend om zijn productie van professionele brassband instrumenten waaronder saxofoons, klarinetten en trompetten. Met recht en reden wordt Selmer dan ook vaak genoemd als het beste merk voor hout- en koperblazers. Henri Selmer is één van de populairste marktleiders op het gebied van ontwerp en productie van saxofoons.

Deze Selmer saxofoon is ontstaan uit puur vakmanschap en gemaakt met de beste kwaliteitsmaterialen. De altsaxofoon heeft metalen resonators met lederen pads voor een perfecte afdichting. Hij kreeg een kleurloze lakafwerking waardoor zijn mooie zilveren kleur goed tot zijn recht komt. Bovendien wordt er een Henri Selmer Paris S80 C mondstuk bijgeleverd. Het instrument speelt met de Eb sleutel waardoor hij een bijzondere klank heeft. 

Op de beker staat een mooie gravure met het bekende logo van Henri Selmer. Daarnaast heeft deze houtblazer een S-vormige buis en is hij volledig gemaakt uit messing. Hij wordt geleverd in een stevige koffer die je ook op de rug kunt dragen zoals een rugzak. Op een gespecialiseerde verkoopsite voor blaasinstrumenten kreeg hij in de reviews een uitstekende beoordeling en een quotatie met 4,8 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Sleutel: dit instrument wordt bespeeld met de Eb sleutel.

Afdichting: de lederen pads zorgen voor een goede afdichting van de kleppen waardoor je heldere klanken krijgt.

Design: dit mooie instrument is S-vormig en kreeg bovendien een kleurloze lak. Daarnaast heeft hij een knappe gravure met het bekende logo.

Kwaliteit: dit is een uitstekende saxofoon die gemaakt is met hoogwaardige materialen en puur vakmanschap.

 

Nadelen:

Afstelling: het blijkt dat de kleppen bij levering nog goed moeten worden afgesteld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Saxofoon Altsax Pisoni polsters verzilverd inclusief softcase rugtas

 

Deze Eb altsaxofoon is van de bekende Chinese fabrikant Stewart Ellis die naast houten instrumenten ook koperen blaasinstrumenten maakt. Er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan het vervaardigen van deze producten met hoogwaardige materialen en met de knowhow van een echte vakman. Stewart Ellis maakt kwaliteitsinstrumenten tegen de laagste prijs waaronder saxofoons, fluiten, trombones en euphoniums.

Deze sax is gemaakt uit messing en afgewerkt met een mooie zilverkleurige lak. Bovendien kan de buik losgeschroefd worden en die heeft trouwens een knappe gravure waardoor het een uniek item wordt. Daarnaast zijn de metalen resonators afgedicht met een Luciano Pisoni stoffering die gemaakt is uit een waterafstotend zwart leder zodat je zuivere klanken krijgt. De duimhaken zijn in metaal en kunnen worden versteld om de meest comfortabele speelhouding te bekomen.

Het instrument wordt bespeeld met een hoge F-toets en een front F-toets en daarbij heeft hij ook een dubbele arm met lage B en C toetsen. De kleppen zijn bovendien gemakkelijk afstelbaar door middel van speciale schroeven. Deze S-vormige altsaxofoon wordt geleverd met een mondstuk en ook met een softcase rugtas zodat hij gemakkelijk kan vervoerd worden. Er zijn voor dit instrument nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Sleutel: deze altsaxofoon heeft een Eb sleutel.

Materialen: de S-vormige sax is volledig gemaakt uit messing en kreeg een beschermende laklaag.

Resonators: de metalen resonators worden afgedicht met Luciano Pisoni stoffering voor een goede afdichting.

Accessoires: het instrument wordt geleverd met een bijhorend saxofoon mondstuk.

 

Nadelen:

Opberghoes: we merken dat de sax wordt geleverd met een softcase rugtas waarin het instrument misschien niet ten volle wordt beschermd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. SML Paris A420II altsaxofoon inclusief BG kit met Flex ligatuur

 

SML Paris maakt sinds 1935 blaasinstrumenten in samenwerking met muzikanten van over de hele wereld. Door hun ervaringen te delen hebben ze een breed assortiment gecreëerd met instrumenten die voldoen aan ieders behoefte zowel van de beginnende speler als die van de ervaren/professionele sax speler. Deze heel mooi afgewerkte altsaxofoon heeft de Mib/Es toonaard waarmee hij zijn unieke klanken voortbrengt.

Bovendien heeft hij een hoge Fa en Fis klep met daarnaast beschermkappen met lage noten die kunnen afgesteld worden met regelbare schroeven. Het S-vormig instrument is volledig gemaakt uit messing dat een goudkleurige afwerking kreeg met daarnaast een gegraveerde beker. De bocht kan trouwens worden afgenomen om hem gemakkelijk te kunnen opbergen. Deze sax beschikt over een metalen duimsteun waardoor het speelcomfort wordt verhoogd.

Hij wordt geleverd in een koffer in de vorm van een rugzak die bovendien een apart compartiment heeft waarin je partituren en andere accessoires kunt opbergen. Daarnaast wordt ook het mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur bijgeleverd. Dit is een metalen stukje om op het mondstuk over het riet te plaatsen waardoor je open heldere klanken krijgt die krachtig vibreren van de bovenkant van het riet naar beneden toe. Voor dit instrument werden nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Accessoires: de sax wordt geleverd met een opbergkoffer in rugzakmodel, een mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur, een nekriem, doortrekwisser, doekje, polster drogen en mondstukplakker. 

Materialen: het instrument is gemaakt uit messing en kreeg een goudkleurige laklaag.

Het prijskaartje: deze saxofoon valt in de laagste prijsklasse.

Afneembare bocht: de bocht is afneembaar om hem gemakkelijk te kunnen opbergen.

 

Nadelen: 

Ervaring: we merken op dat dit instrument eigenlijk meer gemaakt is voor beginnende spelers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Classic Cantabile geelkoper baritonsaxofoon inclusief accessoires

 

Classic Cantabile is een producent die zich vooral richt op het ontwikkelen en vervaardigen van hulpstukken voor diverse muziekinstrumenten. Zo heeft het merk handige saxofoonstandaards om je instrument op te plaatsen in je muziekkamer of standaards om je bladmuziek op te plaatsen zodat je gemakkelijk de noten kunt aflezen.

Deze baritonsaxofoon is gestemd in de Es toonhoogte. Daarnaast beschikt het toestel over een fijne gladde mechanica waarmee de kleppen worden bediend. De klankkast of de beker is net zoals het volledige instrument gemaakt uit geelkoper dat een kleurloze laklaag kreeg om de sax te beschermen tegen krassen. De beker heeft trouwens een mooie gravure die zorgt voor de eigenheid van het instrument.

De baritonsax heeft 2 extra bochten van 180° bij het mondstuk om zo zijn lage en warme klank te produceren. Bovendien is dit instrument een graag geziene gast in een harmonieorkest of fanfare. Het instrument wordt geleverd met een draagriem, reinigingsdoek en handschoenen. Er zijn voor dit instrument geen reviews gemaakt net zoals bij de andere saxofoons. Waarschijnlijk komt dit omdat de mensen terughoudend zijn om een muziekinstrument online aan te kopen.

 

Voordelen:

Stemming: de baritonsaxofoon is gestemd in de Es toonhoogte.

Materialen: het instrument is gemaakt in geelkoper en kreeg een kleurloze laklaag als bescherming.

Accessoires: hij wordt geleverd met een bijhorende draagriem, een reinigingsdoek en handschoenen.

 

Nadelen: 

Opbergkist: een opbergkoffer of –hoes moet apart worden bijgekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cherrystone tenorsaxofoon inclusief opbergkoffer

 

De tenorsaxofoon van Cherrystone is dankzij zijn billijke prijs voor iedereen toegankelijk. Het instrument is een ideaal basistoestel waarmee beginners volop kunnen oefenen. Daarnaast zijn de meer ervaren spelers ook wel gediend met de kwaliteiten van deze mooie saxofoon.

De tenorsax is groter van formaat dan de altsaxofoon en heeft bovendien een laag en diep geluid met een mooie volle klank die ietwat lui en ontspannend klinkt. Het geluid van deze sax zal minder snel irriteren dan het geluid van een altsax. Daarnaast ziet dit instrument er heel professioneel uit dankzij zijn hoogwaardige laklaag in goudkleur die hem zal beschermen tegen krassen. 

Verder worden de kleppen afgesloten met lederen polsters waardoor je een mooie heldere klank krijgt. Dit instrument is eigenlijk een exacte kopie van de tenorsaxofoon van Selmer maar dan in de goedkope uitvoering. Hij wordt bovendien geleverd in een mooie hardcase koffer met daarnaast een draagriem, handschoenen en een reinigingsdoek. De saxofoon wordt volledig afgesteld en speelklaar gemaakt voor aflevering. Ook voor dit product zijn er nog geen reviews.

 

Voordelen:

Geluid: het instrument heeft een hoge Fis klep en produceert een mooie volle klank.

Gebruiksvriendelijk: deze tenorsax is gemakkelijk bespeelbaar en dus ook ideaal voor beginnende spelers en studenten.

Opbergkoffer: het instrument wordt geleverd in een hardcase koffer voor een perfecte bescherming.

Accessoires: de sax komt inclusief een draagriem, handschoenen en een reinigingsdoek.

 

Nadelen:

Formaat: doordat de tenorsaxofoon een groter formaat heeft kun je beter checken of hij wel geschikt is voor jonge kinderen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een saxofoon?

De prijs van een saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen, maar ook van de tijd die nodig was om de sax te vervaardigen. Dure instrumenten zijn gemaakt van betere materialen en hebben bovendien meer massa waardoor je een betere klank krijgt. Voor beginners zijn er studiesaxofoons te verkrijgen rond 750 euro. Instrumenten voor professionals zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen variërend tussen 1000 en 4000 euro. Wanneer je pas begint met sax spelen, zijn er ook mogelijkheden om eerst een instrument te huren.

Q2: Wat is een saxofoon en door wie werd hij uitgevonden?

De saxofoon werd uitgevonden door Adolph Sax rond 1840 en is een transponerend instrument.  Dit wil zeggen dat het geluid wordt gemaakt door het riet in het mondstuk dat trilt en zo door elk stuk van de sax stroomt om zijn uiteindelijke klank weer te geven. Het blaasinstrument heeft een conische vorm en hij valt bovendien onder de houtblaasinstrumenten. Dit komt voornamelijk omdat de klank heel erg lijkt op het geluid van een klarinet en een dwarsfluit.

De sax bestaat uit 3 onderdelen waaronder het mondstuk, de hals en het klankgat. Daarnaast wordt het instrument vanaf het mondstuk tot het uiteinde van de beker breder. De conische buis heeft trouwens een S-vorm en hij is voorzien van kleppen. In het mondstuk zit een riet dat begint te trillen bij het blazen waardoor het geluid ontstaat. 

 

 Q3: Hoe lang duurt het voordat je saxofoon kunt spelen?

In vergelijking met bijvoorbeeld een trombone of een viool, is de saxofoon minder moeilijk om mee te starten. Je zult al snel een liedje kunnen spelen met de nodige foute klanken maar dit zal verbeteren in de loop van de tijd. Na het eerste jaar moet het al behoorlijk lukken om een mooie klank te spelen. Net zoals bij alle nieuwe dingen baart oefening kunst. Wanneer je iedere dag een half uurtje oefent zul je na enkele jaren al mooie stukken kunnen spelen. Saxofoon bespelen blijft een eeuwigdurend proces van werken aan je sound om steeds beter te worden.

 

Q4: Hoe moet je op een saxofoon blazen?

Je rolt je onderlip lichtjes over je onderste tanden en plaatst het mondstuk ongeveer 1,25 cm in je mond. Het riet moet op je onderste lip liggen en je tanden moeten de bovenkant van het mondstuk aanraken. Nu sluit je je mondhoeken en druk met je linkerhand op de eerste toets. Vervolgens blaas je een gelijkmatige luchtstroom door het mondstuk terwijl je druk uitoefent tegen het riet. Dit zal beginnen trillen waardoor het geluid zal voortbrengen. Om een aangename toon te bekomen gebruik je je hele luchtvoorraad terwijl je een evenredige druk blijft houden met je middenrif.

 

 

Laatste update: 01.12.21

 

Beste klarinetten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als beginnend klarinetspeler is een nieuwe klarinet kiezen geen lachertje. Het kost je een flinke duit en daarbovenop is de keuze tussen de vele verschillende instrumenten enorm. Om je een beetje vooruit te helpen hebben we enkele klarinetten geselecteerd die misschien wel een goed starters instrument zouden kunnen zijn. Zo zul je merken dat de Cherrystone Color Line klarinet zowel door beginnende spelers als door gevorderde muzikanten wordt gebruikt. Bovendien wordt hij in een hardcase opbergkoffer geleverd. Daarnaast zie je de zeer mooi afgewerkte SML Paris CL400 klarinet die over verzilverde kleppen beschikt en die trouwens een bes-klarinet is.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Klarinetten Koopgids

 

Wanneer je een nieuwe klarinet gaat aankopen kun je beter hulp vragen aan de ervaren verkoper die je een aanbeveling kan geven omtrent het geschikte instrument voor jouw spelersniveau. Er is immers een uitgebreid gamma op de markt dat over verschillende toonaarden beschikken. De materialen waaruit de instrumenten zijn gemaakt zijn bovendien bepalend voor de klankkwaliteit van het instrument. Neem de tijd om alles eens te vergelijken alvorens een keuze te maken. Vraag zeker ook naar de aanbiedingen die mogelijk zijn voor beginnende spelers die verbonden zijn aan een muziekschool.

Wat is een klarinet

Een klarinet is een enkel riet instrument dat behoort tot de houtblazers. De klarinet wordt trouwens vaak verward met de hobo die er bijna identiek uitziet maar die met een dubbel riet wordt bespeeld. Het enkel riet wordt door middel van een rietbinder aan het mondstuk bevestigd en door erop te blazen gaat het riet trillen zodat er geluid uit voortkomt. De body van het instrument (of het lichaam) lijkt op een cilinder en eindigt in een klankbeker. In de cilinderbuis zitten gaten die je met de vingers en een ingenieus kleppensysteem moet bedekken. 

De buis heeft bovendien een cilindrische boring wat wil zeggen dat hij een constante diameter heeft over zijn volledige lengte. Daarnaast zorgt deze constante vorm voor de heldere klanken van het instrument. Een klarinet is een transponerend instrument wat wil zeggen dat er geen verschil is tussen de bladmuziek en de klanken die uit de klarinet komen. Het is trouwens een erg veelzijdig instrument dat wordt ingezet bij orkesten, concertbands, fanfares en jazzbands. Bij symfonieorkesten worden vaak 2 klarinetten gebruikt, de grote A-klarinet en de standaard B-vormige klarinet.

 

De verschillende soorten klarinet

Er bestaan wel 13 verschillende soorten klarinetten maar de meesten worden niet of bijna niet meer gebruikt. We onderscheiden 5 types die het vaakste voorkomen zowel in klassieke muziek als in populaire hedendaagse muziekgenres. De es-klarinet is het kleinste instrument en lijkt qua afmeting op een altblokfluit. Hij werkt met een kleiner riet en hij heeft een hoge en scherpe toon. Hij speelt bovendien een kwart hoger dan de bes-klarinet. De es-klarinet is ideaal voor kinderen die beginnen met klarinet spelen.

De bes-klarinet is het meest gebruikte instrument in zijn soort. Hij is ongeveer 66 cm lang en zijn klank en het bereik is quasi vergelijkbaar met het menselijk geluid. De A-klarinet heeft een body die iets langer is dan die van de bes-klarinet. Dit instrument komt vaak voor in symfonieorkesten om de klank van de basklarinet te evenaren. De altklarinet is nog een stuk groter en heeft een beker die naar omhoog gebogen is. Daarnaast klinkt hij een octaaf lager dan de es-klarinet. Tenslotte heb je de bas-klarinet die groter en zwaarder is dan de alt-klarinet. Dit instrument speelt een octaaf lager dan de bes-klarinet.

 

Uit welke materialen is een klarinet gemaakt 

Een klarinet wordt meestal gemaakt uit hout en dan denken we vooral aan grenadille hout. Echter, tegenwoordig worden ook vaak andere materialen waaronder metaal en kunststof gebruikt. Het harde grenadille hout is bijna zwart van kleur en wordt ook gebruikt bij het vervaardigen van piccolo’s en hobo’s. Er wordt vaak kunststof gebruikt bij instrumenten voor beginnende spelers en bij klarinetten van de middenklasse. Hiervoor wordt meestal het duurzame polymeer of ABS-hars gebruikt omwille van het lichte gewicht en daarom is het ook heel geschikt voor instrumenten voor beginners.

Daarnaast heb je de harde rubbersoort ebonite dat wordt gebruikt als vervanging voor ebbenhout. Een klarinet uit ebonite is een adequaat instrument voor beginnende spelers. Daarnaast hebben we het mondstuk en het riet waaruit eigenlijk de klanken voortkomen. Je hebt een houten riet nodig dat over de juiste hardheid en de goede snijding beschikt om mooie klanken te produceren. De toetsen en de kleppen van de klarinet zijn gemaakt uit nikkel of ze zijn vernikkeld en krijgen soms een zilverlaagje. Deze hebben echter weinig tot geen invloed op het geluid van het instrument.

Uit welke onderdelen bestaat de klarinet 

Een klarinet bestaat uit 5 onderdelen die allemaal op elkaar kunnen worden gemonteerd. Bovenaan heb je het mondstuk waarop ook het riet kan worden vastgemaakt met een rietbinder of ligatuur. Een riet is meestal gemaakt uit hout en kan apart worden aangekocht. Je zorgt beter voor een aantal rieten die je regelmatig met elkaar gaat afwisselen omdat een riet moet worden ingespeeld. Onder het rietstuk zit het tonnetje dat een binnendiameter heeft die van klein naar groot loopt.

Het lichaam of de body waarin de gaten zitten kan ook in 2 delen worden opgesplitst zodat je het instrument gemakkelijk kunt opbergen om mee te nemen. Helemaal aan het andere uiteinde van de klarinet bevindt zich de klankbeker. Alle onderdelen kunnen trouwens gemakkelijk op elkaar worden gemonteerd en passen perfect in elkaar door een afdichting van kurk dat ervoor zorgt dat de verbindingen luchtdicht zijn. 

 

Het onderhoud en het stemmen van het instrument

Voor een lange levensduur en een optimale klankkwaliteit is het belangrijk om je instrument goed te verzorgen. Na het spelen kun je daarom beter je klarinet goed droog maken alvorens hem op te bergen. Dit kan met een speciale doortrekwisser die vaak bij het instrument wordt geleverd. Om het kurk goed te onderhouden smeer je hem regelmatig in met kurkvet. Zo zal het in elkaar zetten veel soepeler verlopen en gaat het kurk langer mee. Het mondstuk kan na gebruik worden gereinigd met lauw water en schoonmaakazijn om de kalkaanslag te verwijderen.

De overige delen van de klarinet kunnen met een zachte stofdoek en een zachte kwast worden schoongemaakt. De polsters, de tappen en de toongaten moeten ook steeds goed worden schoongemaakt en gedroogd eventueel door gebruik te maken van een wattenstaafje. Het riet wordt voor bewaring beter van het mondstuk gehaald en gedroogd alvorens het op te bergen anders zal het krom trekken. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is zeker nodig om de goede werking en de precieze afregeling van het instrument te behouden. Een vakman zal ondertussen ook de boring van de klarinet behandelen met een speciale olie.

 

4 beste klarinetten (Reviews) van 2021

 

De juiste klarinet uitkiezen is geen sinecure. Vraag daarom aan een ervaren klarinettist om je te vergezellen wanneer je een instrument gaat aankopen zodat hij je advies kan geven bij de aankoop van de beste klarinet. Kies je als beginnend speler voor een es-klarinet of wil je liever meteen een basklarinet? We hebben 4 instrumenten geselecteerd om je keuze iets gemakkelijker te maken. Vraag zeker ook even na of er een aanbieding is voor studenten die verbonden zijn aan een muziekacademie.

 

1. Cherrystone Color Line klarinet met hardcase opbergkoffer 7 verschillende kleuren

 

Deze Cherrystone klarinet is een instrument dat wordt aangeboden in wel 7 verschillende kleuren. Door zijn goedkope prijs blijkt het een ideaal instrument te zijn voor beginnende spelers omdat je na verloop van tijd al snel kunt overschakelen naar een klarinet met een andere toonaard.

De klarinet heeft de Bb-stemming waardoor hij behoort tot het chameau register met een klank die loopt van een lage E tot Bb wat ongeveer 1,5 octaaf hoger is. Het instrument heeft bovendien 17 kleppen die werken met het Böhm systeem. Daarnaast bestaat hij uit 5 losse klarinet onderdelen zodat je hem gemakkelijk kunt opbergen. 

Bovendien wordt de klarinet geleverd met een mooie en stevige hardcase koffer waarin je je instrument veilig kunt vervoeren. Hij heeft trouwens een relatief licht gewicht van 1,075 kg. Een reinigingsdoekje en vet om het kurk te onderhouden worden er eveneens bijgeleverd. We zien in de reviews dat de klanten deze klarinet een uitstekende beoordeling gaven.

 

Voordelen: 

Kleppensysteem: de klarinet heeft 17 kleppen die werken met het Böhm systeem waarmee je het instrument gemakkelijk kunt leren bespelen. Bovendien heeft de klarinet een Bb-stemming die een lage E tot Bb klank voortbrengt.

Kleuren: het instrument kan worden aangekocht in wel 7 verschillende vrolijke kleuren waardoor jonge muzikanten heel trots zijn op hun eigen klarinet.

Extra’s: hij wordt geleverd in een stevige hardcase opbergkoffer samen met een reinigingsdoekje en vet om het kurk goed te onderhouden zodat je je instrument gemakkelijk in elkaar kunt zetten.

Het prijskaartje: de klarinet van Cherrystone heeft de laagste prijs in onze lijst met toppers waardoor hij voor iedereen toegankelijk is.

 

Nadelen:

Afwijkende kleuren: doordat de klarinet nogal felle kleuren heeft vermoeden we dat je hem niet zult kunnen gebruiken wanneer je in een orkest of fanfare speelt. Dit kun je beter eerst even navragen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. SML Paris CL400 klarinet met opbergkoffer en verschillende andere accessoires

 

SML Paris werd opgericht door drie partners, namelijk Strasser, Marigaux en Lemaire die bovendien elk hun specialiteit hadden voor het bouwen van instrumenten. Sedert eind jaren ‘30 heeft SML Paris van blaasinstrumenten haar specialiteit gemaakt. 

Door de nauwe samenwerking met de populairste muzikanten van over de ganse wereld zijn ze dan ook in staat een kwaliteit te leveren die leidt tot top instrumenten. We kunnen dan ook met recht en reden SML Paris als het beste merk beschouwen in onze selectie met instrumenten voor beginnende spelers. De bes-klarinet van SML Paris heeft 17 verzilverde kleppen en werkt met het Böhm systeem om mooie klanken te kunnen maken op een vrij eenvoudige manier.

De klarinet is gemaakt uit kunststof waardoor hij heel licht is van gewicht. Daarnaast is het instrument gestemd in B-flat die wordt gebruikt in verschillende muziekstijlen. De bes-klarinet is trouwens de meest voorkomende soort klarinet. Er zijn voor dit muziekinstrument nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gewicht: doordat dit instrument gemaakt is uit kunststof is het bijzonder licht van gewicht en dus ideaal voor beginnende klarinettisten.

Stemming: de bes-klarinet heeft een B-flat stemming en kan dus worden gebruikt om verschillende muziekstijlen te spelen.

Aantal gaten: het instrument heeft 17 gaten die worden bedekt met 17 verzilverde kleppen die door middel van het Böhm systeem kunnen worden bediend.

Accessoires: een koffer met aparte vakjes voor de accessoires, een SML Paris klarinet mondstuk, een klarinet rietbinder, een BG kit (kit met verschillende doortrekwissers),een reinigingsdoekje en een polster droger worden bij het instrument bijgeleverd.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: deze klarinet lijkt iets prijziger te zijn waardoor hij voor sommige mensen minder toegankelijk zal zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Klarinet Purcell incl. soft case met verstelbare duimsteun 

 

De Purcell klarinet heeft een zwarte kleur en is gemaakt uit kunststof. Door zijn lichte gewicht is hij heel geschikt als eerste klarinet voor beginnende spelers. Het instrument beschikt over 17 kleppen die vernikkeld zijn en een goudkleurige afwerking kregen.

Dankzij het praktische Böhm systeem kunnen de kleppen gemakkelijk worden bediend en kun je vlot een toonladder spelen. Daarnaast heeft de klarinet een verstelbare duimsteun om het speelcomfort nog te verhogen. Bovendien heeft het instrument een Bb-stemming waardoor je van een lage E tot Bb-klank kunt produceren die je in veel muziekgenres zult terugvinden.

Hij wordt trouwens geleverd in een handige softcase opbergkoffer waarin je je instrument veilig kunt vervoeren. We konden voor deze klarinet nog geen beoordelingen terugvinden.

 

Voordelen:

Stemming: de B-klarinet heeft een Bb-stemming en kan gemakkelijk de lage E tot de Bb-klanken maken die in diverse muziekstijlen terug te vinden is.

Aantal kleppen: het instrument heeft 17 vernikkelde kleppen die werken door middel van het Böhm systeem dat het voor beginnende spelers een stukje gemakkelijker maakt.

Gebruikte materialen: de klarinet is gemaakt uit zwarte kunststof die heel licht is van gewicht. De vernikkelde kleppen kregen bovendien een goudkleurige afwerking.

Comfort: door de verstelbare duimsteun aan de achterkant van het instrument is er veel meer speelcomfort.

 

Nadelen:

Reinigingsmaterialen: de attributen die nodig zijn om het instrument optimaal te kunnen onderhouden moeten apart worden bijgekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Klarinet mini voor kinderen zonder kleppensysteem – met opbergtas

 

Deze klarinet van Cherrystone is specifiek bedoeld om jonge kinderen het instrument te leren bespelen. Uiteraard is dit instrument ook geschikt voor jonge klarinettisten die nog weinig ervaring hebben met het instrument.

De mooie en kleine klarinet is gemaakt uit ebonite en heeft een zwarte gesatineerde kleur. Door zijn hoogwaardige afwerking heeft het instrument met Bb-stemming een perfecte en mooie klank. Het instrument kan trouwens uit elkaar worden gehaald in 3 aparte delen om hem gemakkelijk in de bijgeleverde opbergtas te kunnen opbergen.

Doordat dit instrument geen kleppen heeft en dankzij de kleine afstand tussen de gaten is dit het beste starters instrument voor kinderen. We konden voor deze klarinet geen reviews terugvinden. We vermoeden dat een muziekinstrument minder snel online wordt aangekocht.

 

Voordelen:

Kinderinstrument: deze klarinet is specifiek bedoeld voor kinderen die hun eerste stappen zetten bij het bespelen van de klarinet.

Gebruikte materialen: het instrument is gemaakt uit ebonite waardoor hij slechts 1 kg weegt.

Gaten: de gaten staan dichter bij elkaar zodat het voor kinderen iets gemakkelijker is om het instrument te bespelen.

Stemming: de Bb-stemming van deze klarinet maakt het mogelijk om diverse muzieksoorten te leren spelen.

 

Nadelen:

Minder gebruiksvriendelijk: doordat het instrument geen kleppen heeft die moeten worden bediend is de overstap naar een gewone klarinet misschien wel een grote aanpassing voor kinderen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een klarinet?

De aankoop van een klarinet neemt al snel een flinke hap uit je budget. Ben je een beginnende speler die zijn eerste klarinet wilt aankopen, dan kun je misschien gebruikmaken van een samenwerkingsovereenkomst die je muziekschool heeft met een speciaalzaak voor muziekinstrumenten. Vraag dit even na want je kunt beter een degelijk starters instrument kopen dat je later kunt doorverkopen. Voor een beginnende klarinetspeler mag je rekenen dat je voor een geschikt instrument met een body uit kunststof ongeveer 400 euro zult betalen. De instrumenten voor gevorderde spelers liggen nog een stuk hoger.

 

Q2: Wat is een klarinet?

Een klarinet is een blaasinstrument dat behoort tot de houtblazers. Hij kan vervaardigd zijn uit ebbenhout of kunststof. Net zoals de saxofoon beschikt een klarinet over een enkel riet waarvan de trillingen zorgen voor de klank van het instrument. De body of het lichaam van de klarinet is een lange buis met gaten die worden afgesloten met je vingers en door metalen kleppen die je met een ingenieus systeem kunt bewegen.

Het lichaam loopt uit in een trechtervormige klankbeker waaruit de klanken komen. De klarinet heeft bovendien een groot toonbereik door een gat aan de achterkant van het instrument dat kan worden afgesloten met de duim en een klep zodat de klank een octaaf hoger gaat.

Q3: Waar komt de klarinet vandaan?

De uitvinding van de klarinet gebeurde in Neurenberg door Johann Christoph Denner. De voorloper van het instrument, de chalumeau werd door Vivaldi en Händel reeds aan verschillende muziekstukken toegevoegd maar het instrument werd pas later beter bekend. De klarinet werd vanaf de achttiende eeuw in Duitsland en Frankrijk verder ontwikkeld en er werden steeds meer kleppen toegevoegd om complexere muziek te kunnen spelen. 

 

Q4: Hoe blaas je op een klarinet?

Het is niet zo eenvoudig om als leek ook maar enig geluid uit het instrument te halen. Eigenlijk heb je maar heel weinig blaaskracht nodig om op het riet te blazen. Je moet echter wel weten op welke manier je het instrument gaat aanblazen. Je maakt als het ware een kussentje van je lippen zoals je zou een zoen geven maar zonder je lippen te tuiten. Trek vervolgens de bovenste kinspieren naar omhoog en de onderste spieren naar omlaag.

Zorg ervoor dat het vlezige gedeelte van je lippen soepel en zacht blijft wat heel belangrijk is bij de ontwikkeling van je embouchure of het aanblazen. Plaats vervolgens het mondstuk van de klarinet voor ongeveer een centimeter in je mond. Trek nu met je lippen gesloten een lichte glimlach zonder ze te spitsen. Tenslotte blaas je op de klarinet en laat de lucht gewoon door je keel en mondholte stromen. Nu zouden er klanken uit het instrument moeten komen.

 

Q5: Hoe speel je klarinet?

Om klarinet te leren spelen kun je beter les nemen op een muziekschool. De klanken en de kwaliteit van de geluiden die je voortbrengt zijn voornamelijk afhankelijk van je embouchure. Dit zijn alle factoren waaronder je adem, de kracht en de richting van de luchtstroom en de stand van je mond. Een docent zal je vol overgave leren hoe je je vingers moet plaatsen en waar welke noten zitten om na verloop van tijd een muziekstuk te kunnen spelen. Het is vooral belangrijk om heel veel te oefenen.

 

 

Laatste update: 01.12.21

 

Beste ocarina’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je het wondermooie instrument uit “The Lord of the Rings” ook wilt bespelen, dan kun je een ocarina aankopen om het zelf te leren. De ocarina is echter niet zo heel erg bekend en daarom hebben we er 3 uitgezocht om eens wat beter te bekijken en zo je keuze een beetje gemakkelijker te maken. Zo is er de STL Lord of the Rings “Elf” Ocarina, een soprano instrument dat gestemd is in C majeur en dat bovendien handgemaakt is uit keramiek. Vervolgens zie je de Zelda Ocarina met 12 gaten die ook gemaakt is in keramiek en voorzien is van een mooie donkerblauwe glazuurlaag.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Ocarina’s Koopgids

 

Wanneer je een ocarina wilt aankopen, dan zul je merken dat er nog niet echt veel mensen advies kunnen geven over het instrument. Je kunt daarom beter een ervaren verkoper in de muziekspeciaalzaak om een aanbeveling vragen. Neem trouwens je tijd om al de voor- en de nadelen eens rustig te vergelijken want het mooie geluid wordt bepaald door het materiaal waaruit hij is gemaakt, zijn formaat en de toonhoogte. Bekijk ook de diverse aanbiedingen zodat je misschien wel een leuk pakket kunt aankopen geïnspireerd op jouw favoriete personage uit een bekende tv-serie.

Wat is een ocarina 

De ocarina is een blaasinstrument dat gelijkaardige klanken produceert zoals een dwarsfluit, een blokfluit en een panfluit. De voorloper van het instrument vond zijn oorsprong duizenden jaren geleden in de Mayacultuur waarna hij doorstroomde naar China en Japan waar hij een belangrijke functie kreeg in de traditionele zang- en danscultuur. De chromatische ocarina werd echter pas in de 19de ontworpen door een Italiaan die het instrument de naam ocarina gaf wat eigenlijk wil zeggen “kleine gans”. Hij werd eerst gebruikt als scheepsfluit waarna hij later in orkesten werd opgenomen. 

Een ocarina bestaat in een grote variatie aan vormen maar het holle instrument komt het meest voor met een ovale vorm en een snavelvormig mondstuk. De ocarina kan één of meerdere kamers hebben in zijn holle lichaam waardoor je een andere toonhoogte zult bereiken. Het instrument wordt bovendien bespeeld met beide handen en hij heeft tussen de 4 en 12 vingergaten die verschillende groottes hebben. Daarnaast heeft hij ook 1 of 2 duimgaten afhankelijk van het aantal vingergaten. De grotere instrumenten die over meerdere kamers beschikken kunnen tot wel 18 vingergaten hebben en soms nog meer.

 

Waaruit wordt een ocarina gemaakt en het belang van het formaat

De naam refereert naar de oorspronkelijke vorm van de ocarina die eruitziet als een ganzenkopje. Hij kan echter in verschillende andere vormen worden verkregen. Hij werd traditioneel gemaakt uit bot of gebakken klei maar tegenwoordig wordt hij vooral vervaardigd uit keramiek, kunststof, porseleinglas, metaal of hout. De ocarina bestaat trouwens in 3 verschillende maten die van groot belang zijn voor het bereik en de toonhoogte van het instrument.

De tenor is de grootste maat en dit instrument heeft ook grotere vingergaten waardoor hij ideaal is voor mensen met middelgrote tot grote handen. Daarnaast is er de alto ocarina en het kleinste formaat is de soprano. De grootte van instrument is dus niet enkel van belang voor de omvang van de handen, veel belangrijker is de toonhoogte die het instrument bereikt door zijn formaat. 

 

De verschillende types 

We onderscheiden 4 verschillende soorten ocarina’s. De dwarse ocarina heeft een mondstuk dat loodrecht op het bolle lichaam staat waardoor de lucht over de volledige breedte van het instrument wordt geblazen. Veelal heeft een dwarse ocarina 10 à 12 vingergaten. Naarmate de fluitist tijdens het spelen een gat minder gaat bedekken zal de toonhoogte omhoog gaan. Daarnaast is er de hangende ocarina die kan worden bespeeld met verschillende vingerdiagrammen om diverse tonen te spelen.

Het Engelse 4-holes systeem is ideaal om een kleine hangende ocarina te bespelen waarmee je tot wel 13 noten kunt spelen. Vervolgens heb je de inline ocarina die een mondstuk heeft dat parallel staat op het holle lichaam van het instrument. Hierbij wordt de lucht langs het hele lichaam in de lengte van het instrument geblazen. Ook diverse hangende ocarina’s behoren tot dit type. Tenslotte is er de ocarina met meerdere kamers die ook bekend zijn als de “dubbele” en de “tripel” ocarina. Deze hebben dwarse compartimenten waardoor ze 2 tot 2,5 octaven hoger spelen. 

Het aantal vingergaten

Het aantal vingergaten, het patroon en hun grootte hebben een belangrijk effect op de manier waarop je het instrument gaat bespelen. Het is meestal zo dat hoe minder gaten het instrument heeft, hoe moeilijker het is om het te bespelen. Als beginnend speler heb je soms voordeel met een ocarina met meer gaten. Een instrument met 12 vingergaten is trouwens een ideaal instapmodel. Samen met de toon en het formaat van een ocarina is het vingerpatroon een significante factor bij het bespelen van een ocarina.

Een beginner kan dus eigenlijk beter uitkijken naar een eenvoudig vingerpatroon en daarna naar het aantal vingergaten waarmee het instrument wordt bespeeld. De alto, de tenor en de bass ocarina hebben de eenvoudigste vingerzetting omdat net zoals bij de klarinet, de fluit en de saxofoon de vingers één voor één worden opgeheven. Bij de sopranos en C-alto ocarina kan het iets langer duren om de noten te onthouden omdat er wordt gespeeld met een willekeurige vingeropheffing in diverse combinaties.

 

5 beste ocarina’s (Reviews) van 2021

 

Ben je ook helemaal in de ban van het geluid van de ocarina uit “The Lord of the Rings” of uit je favoriete Zelda game op de spelconsole? Wanneer je een ocarina aankoopt kun je helemaal zelf muziek maken met dit charmante kleine instrument. We hebben voor jou reeds 5 toppers geselecteerd om de keuze wat te vereenvoudigen. We willen je graag het advies geven om alles eens rustig te overlopen alvorens de beste ocarina uit te kiezen. Bekijk ook de speciale muziekfolders voor een interessante aanbieding.

 

1. STL Lord of the Rings “Elf” Ocarina Soprano C 12 gaten keramiek

 

Het merk STL Ocarina is gespecialiseerd in het produceren van ocarina’s die een heel zuivere klank hebben. Bovendien is een instrument van STL gemaakt uit een hoogwaardig kwaliteitsmateriaal wat een lange levensduur garandeert. 

De soprano ocarina “Elf” is een goed gestemd instrument in C majeur dat gemaakt is uit mooi wit keramiek en een zweverige vorm heeft. Daarnaast heeft hij een bereik van A5 tot F7 waardoor je hele mooie klanken kunt maken. Het handgemaakte instrument heeft bovendien 12 vingergaten en een lengte van 14 cm lang waardoor je hem gemakkelijk in je jaszak kunt wegstoppen.

Hij wordt trouwens geleverd met een ocarina vingerdiagram waarmee je het bespelen vlug onder de knie zult krijgen. In de reviews kreeg dit instrument een uitstekende beoordeling.

 

Voordelen:

Stemming: het instrument is een sopraan ocarina die gestemd is in C majeur wat de meest voorkomende toonsoort is in westerse muziek.

Vormgeving: hij heeft een apart design dat wat zweverig overkomt. Met wat fantasie ziet hij er net zo uit als wanneer je je een elf zou voorstellen.

Materiaal: het handgemaakt instrument is vervaardigd uit hoogwaardig keramiek met een afwerking in wit glazuur.

Bereik: de ocarina heeft een bereik van A5 tot F7 wat het allerhoogste bereik is bij de zangstemmen die trouwens enkel kan worden bereikt door vrouwen en kinderen.

 

Nadelen:

Moeilijkheidsgraad: het vingerpatroon van deze ocarina is al wat moeilijker te bespelen voor kinderen en beginners.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Zelda Ocarina 12 gaten keramiek met koordje en opberghoes

 

De populairste ocarina is het instrument “Zelda” dat gebaseerd is op de Triforce van “The Legend of Zelda”. Deze ocarina is de goedkope muzikale noot in onze selectie waardoor het een perfect instapmodel is wanneer je nog je weg zoekt in het bespelen van dit mooie instrument.

Hij is gemaakt in hoogwaardig keramiek dat is afgewerkt met donkerblauw glazuur. Het mondstuk kreeg bovendien het knappe patroon van “Triforce, Ocarina of Time”. Daarnaast beschikt het instrument over 12 vingergaten waardoor hij geschikt is voor kinderen en beginners. Een ocarina met 4 of 6 gaten is trouwens veel moeilijker om te bespelen.

Daarnaast wordt dit exemplaar geleverd met een ocarina vinger-sheet waarop je duidelijk de vingerzetting kunt zien. In deze handleiding wordt ook uitgelegd hoe je hem moet bespelen en je krijgt er ook bladmuziek bij met enkele liedjes. In de reviews merken we dat deze ocarina een gemiddelde score kreeg.

 

Voordelen:

Instapmodel: deze ocarina is heel geschikt als instapmodel wanneer je nog niet zeker bent dat dit instrument jouw ding is.

Materiaal: hij is gemaakt uit keramiek en kreeg een glazuurlaag in een donkerblauwe kleur. Het mondstuk heeft trouwens een afbeelding van de Triforce van “Legend of Zelda”.

Aantal gaten: de ocarina Zelda heeft 12 vingergaten waarvan er zich 10 vooraan bevinden en 2 achteraan het instrument.

Accessoires: hij wordt geleverd met een speciaal touwtje om hem rond je nek te hangen en er wordt ook een handig bewaarhoesje meegeleverd.

 

Nadelen:

Geluid: enkele klanten zijn niet tevreden over het geluid van dit instrument. Hij zou geen zuivere klank hebben en eigenlijk meer geschikt zijn als decoratie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. STL Element Ice Ocarina tenor G 12 gaten keramiek

 

STL blijkt het beste merk en ook het meest gewaardeerd te zijn wanneer het aankomt op de productie van ocarina’s. De hoogwaardige keramiek waarmee ze werken en de verfijnde afwerking met oog voor detail maken de instrumenten van STL stuk voor stuk topproducten.

De “Element Ice” ocarina heeft een lage diepe klank en daarnaast is dit een tenor instrument dat gestemd staat in G majeur. Hierdoor klinkt hij een octaaf lager dan de “Element Fire” ocarina van STL. Hij heeft bovendien een laag klankbereik van E4 tot C6. De ocarina is trouwens voorzien van 12 vingergaten.

Daarnaast heeft het 15 cm lange instrument een hele mooi afwerking in een ijsblauw glazuur met gravures in het wit en een prachtige vorm. De ocarina wordt geleverd met een vingerdiagram waarop je de vingerzetting kunt bekijken, bladmuziek met enkele liedjes en een koordje om het instrument rond je nek te hangen. In de reviews zien we dat deze ocarina het maximale aantal sterren kreeg.

 

Voordelen:

Toonsoort: het instrument is gestemd in G majeur en is een tenor instrument waardoor hij een lage diepe klank heeft.

Materiaal: dit is een handgemaakt instrument uit hoogwaardig keramiek. Hij kreeg een ijsblauwe glazuurlaag en graveringen met een wit accent.

Formaat: het instrument is 15 cm lang en is voorzien van 12 vingergaten waardoor hij geschikt is voor een beginnend ocarina-speler.

Accessoires: hij wordt geleverd met een vingerdiagram, bladmuziek met enkele liedjes en een koordje om het instrument rond je hals te hangen.

 

Nadelen: 

Vormgeving: de vorm van het instrument en de ijsblauwe bijna parelmoer kleur doet wat vrouwelijk aan waardoor deze ocarina meer geschikt is voor dames.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. STL Standard Ocarina tenor C 12 gaten plastic

 

Deze ocarina van STL is gemaakt uit kunststof en valt in de laagste prijsklasse van onze lijst. In de reviews kreeg hij 4 van de 5 sterren en zien we dat de klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit instrument.

De ocarina met 12 vingergaten is een ideaal instapmodel om je eerste passen te zetten bij het bespelen van dit speciale instrument met de wondermooie klanken. Bovendien is hij gestemd in C net zoals de dwarsfluit, de hobo, de trombone en de fagot.

Daarnaast wordt hij geleverd met een vinger-sheet waarop je uitleg krijgt over hoe je de ocarina het best kunt vasthouden en hoe je hem moet bespelen. Je ontvangt ook bladmuziek met een paar liedjes en een touwtje om hem rond je hals vast te maken bij dit pakket. 

 

Voordelen:

Materiaal: hij is gemaakt uit kunststof waardoor hij minder snel kapot zal gaan wanneer je hem per ongeluk laat vallen.

Stemming: het instrument is gestemd in C waardoor hij een hoge toonsoort heeft net zoals onder andere de dwarsfluit en de hobo.

Instapmodel: deze ocarina is voorzien van 12 vingergaten en hij is een ideaal instapmodel voor wanneer je nog niet zeker bent of je dit instrument verder zult bespelen.

Het prijskaartje: hij valt in de laagste prijscategorie waardoor hij een stuk toegankelijker is voor iedereen.

 

Nadelen:

Onderhoud: door de vorm en het gebruik van kunststof zit er geregeld vocht in het instrument waardoor hij vaak moet worden gereinigd en drooggemaakt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. STL Lord of the Rings ‘Dwarf’ Ocarina Tenor C 12 gaten Keramiek

 

De ocarina “Dwarf” is geïnspireerd op een personage uit de film “Lord of the Rings”. Dit prachtige instrument is gemaakt uit keramiek van een hoge kwaliteit en hij is bovendien met de hand gemaakt. Hij kreeg een afwerking in een zwarte matte glazuurlaag met een goudkleurig accent op de rand. Dit wondermooie instrument is een waar hebbeding dat getuigt van kwaliteit en vakmanschap.

De ocarina is 13 cm lang en is voorzien van 12 vingergaten. Hij is bovendien met precisie gestemd in C majeur en hij heeft een bereik van A4 tot F6. Daarnaast wordt er bij dit instrument een ocarina vinger-sheet geleverd waarop je een vingerdiagram kunt terugvinden en de juiste manier om hem vast te houden.

We zien in de review dat deze ocarina één gemiddelde beoordeling kreeg. De klant had een exemplaar ontvangen die beschadigd was, zonder vinger-sheet en zonder standaard die wel op de foto staat afgebeeld maar niet wordt vermeld in de beschrijving. Waarschijnlijk heeft deze klant een instrument ontvangen die iemand anders heeft teruggestuurd en die niet is gecontroleerd om opnieuw te verkopen.

 

Voordelen:

Handgemaakt: het betreft hier een handgemaakt instrument dat gemaakt is met oog voor detail.

Materiaal: hij is vervaardigd uit een kwaliteitsvol keramiek en hij kreeg een afwerking in mat zwart glazuur. Op de boord onderaan is een accent aangebracht in een goudkleur.

Klank: dit instrument is gestemd in C majeur en heeft een klankbereik van A4 tot F6.

Accessoires: er wordt een vingerdiagram bij het instrument geleverd waarop wordt uitgelegd hoe je je vingers moet plaatsen en hoe je hem moet vasthouden. Daarnaast krijg je er ook bladmuziek bij met enkele liedjes.

 

Nadelen:

Kwaliteitscontrole: één klant heeft een instrument ontvangen waarop een kras zat en waar de vinger-sheet en de standaard die op de foto staat niet was bijgeleverd. Waarschijnlijk heeft deze klant een product ontvangen dat werd teruggestuurd en niet is gecontroleerd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Laatste update: 01.12.21

 

Beste blokfluiten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je als beginnend muzikant, meer bepaald fluitist, op zoek naar een geschikte blokfluit om de vingerzetting en basisnoten onder de knie te krijgen? Dan lijkt de Blokfluit kunststof – barokke vingerzetting alvast een schot in de roos. Bovendien wordt het product geleverd inclusief een opbergzakje én schoonmaakborsteltje. Daartegenover staat de Classic Cantabile Classic Cantabile blokfluit die meteen opvalt omwille van zijn eenvoud en volle klank. Voor de vervollediging hebben we in de onderstaande tabel nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen van harte dat er een blokfluit tussen zit die helemaal aan de verwachtingen kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Blokfluiten Koopgids

 

Heb je gemerkt dat je kindje toch wel heel wat muzikale interesse vertoont dan lijkt een blokfluit misschien wel een goed begin? Het is één van de meest eenvoudige muziekinstrumenten om te leren bespelen en bijgevolg een goede aanrader voor elke muzikant, jong en oud; ervaren of onervaren. Toch dien je bij de aankoop ervan rekening te houden met bepaalde aspecten zoals de verschillende types, de gebruikte materialen, de werking en de mogelijke prijs. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even door te nemen alvorens je de verschillende blokfluiten en hun eventuele bijbehorende aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een blokfluit en hoe werkt deze?

De blokfluit, waarvan de beginselen door sommigen reeds gesitueerd worden in de 12e eeuw, is één van de meeste bekende houten blaasinstrument met bijbehorend labium. Hij is daarbij voorzien van een handig mondstuk waarmee het aanblazen net iets makkelijker gemaakt wordt en waardoor hij, op basis van dit tussenstuk, eveneens behoort tot de zogenaamde “bekfluiten”.

Hierbij is het dus de bedoeling om op het mondstuk te blazen waardoor vervolgens een luchtstroom in de pijp of body terechtkomt. Houd er wel rekening mee dat je zachtjes blaast en tegelijk een constante druk aanhoudt. Deze luchtstroom wordt beschouwd als een opeenstapeling van akoestische trillingen die vervolgens worden omgezet naar geluid. De klank en de resonantie zijn daarbij afhankelijk van de aangeslagen noot. Zo zal een sol hoger klinken dan een re.

 

Hoe kun je blokfluit leren spelen

Blokfluit is niet alleen één van de meest oude muziekinstrumenten ter wereld maar misschien ook één van de meest eenvoudig om te bespelen. Heb je dus nog geen enkele muziekervaring dan kan het handig zijn om je eerste stapjes te zetten met behulp van de blokfluit. Je hoeft daarbij uiteraard niet het laatste nieuwe exemplaar aan te kopen; een standaard blokfluit waarop je de basis kunt oefenen is ruim voldoende.

Aangezien sommige blokfluiten wel eens als losse onderdelen worden verkocht, kan het gebeuren dat je de, vaak 3, aparte delen nog in elkaar moet steken. Eenmaal de blokfluit perfect in elkaar gestoken zit, komt het erop neer om te leren hoe je moet blazen en welke tongtechniek je daarbij dient te gebruiken. Dit lijkt vrij nutteloos maar is het echter helemaal niet aangezien je steeds een constante luchtstroom moet kunnen garanderen terwijl je de noten aanslaat.

Vervolgens komt het erop neer om te weten welke noten je met je rechterhand en welke met je linkerhand bespeeld moeten worden. Een informatieve en uitgebreide grepentabel, die in sommige gevallen zelfs meegeleverd wordt op het moment van aankoop, kan hier alvast soelaas bieden. Eenmaal je de basisbeginselen min of meer onder de knie hebt, kun je proberen met het aanslaan van enkele tonen alvorens je aan eenvoudige korte melodietjes of liedjes begint.

 

De verschillende types blokfluiten

Hoewel de meeste blokfluiten er op het eerste zicht zo ongeveer allemaal hetzelfde uitzien, een langwerpige body inclusief mondstuk en 6 of meer gaten, zijn er wel degelijk verschillen te noteren tussen de diverse blokfluit modellen. 

Zo is de sopraanblokfluit misschien wel de meest bekende en degene die het vaakst gebruikt wordt tijdens muzieklessen en in scholen. Echter zijn er heel wat meer modellen te spotten die de moeite waard zijn. Zo zou je eveneens kunnen opteren voor de sopranino of octaaf blokfluit die, qua formaat, duidelijk kleiner is dan de eerder vernoemde sopraanblokfluit. Daartegenover staan vervolgens de altblokfluit, de tenor blokfluit, de basblokfluit en de contrabas blokfluit waarbij de laatste 2 gekenmerkt worden door het extra blaasstuk dat bevestigd wordt aan het mondstuk.

Afhankelijk van je ervaring, verwachtingen en eisen kun je dus kiezen tussen deze modellen waarbij de bas en contrabas blokfluit voornamelijk een repertoire aan lage tonen zullen leveren. De sopraninoblokfluit, de altblokfluit en de basblokfluit gebruiken bovendien een F als grondtoon terwijl dat bij de anderen een C is.

De gebruikte materiaalsoorten in functie van de klankkleur

Eenmaal het gebruiksgemak, het doel en het type bepaald, rest ons nog even een kijkje te nemen tussen de gebruikte materialen. Hoewel de meeste blokfluiten vervaardigd zijn uit hout, zijn er wel degelijk verschillen te noteren. Aangezien diverse houtsoorten worden gebruikt, kan een onderscheid worden genoteerd op het vlak van hardheid. Dat betekent dat sommige houtsoorten harder zullen zijn dan anderen, wat resulteert in een bepaald type klankkleur. Kortom, de hardheid van de gebruikte houtsoort heeft een directe invloed op de uiteindelijke klankkleur.

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen peerhout, rozenhout, buxus, olijfhout, grenadille, rozenhout en palmhout. Slechts in zeer geringe mate, en in dergelijke gevallen gaat het vaak om speelgoed, kan de blokfluit ook uit plastic of kunststof zijn gemaakt.

 

5 beste blokfluiten (Reviews) van 2021

 

Wil je graag blokfluit spelen en heb je al enige ervaring dan kun je kiezen uit een ruim gamma gaande van sopraan blokfluiten tot alt blokfluiten en bas blokfluiten. Ook qua materiaal is er heel wat onderscheid merkbaar waarbij de houten blokfluiten vooral aan ervaren muzikanten worden aangeraden en de plastic blokfluiten dan weer ideaal zijn voor kindjes. Wij zetten alvast 5 toppertjes op een rijtje, elk voorzien van online reviews en bijbehorend advies. Neem even een kijkje alvorens er de voor jou beste blokfluit uit te kiezen en wie weet ga jij wel met het populairste exemplaar naar huis of kies je voor een tijdelijke aanbieding.

 

1. Blokfluit kunststof – barokke vingerzetting, Opbergzakje én schoonmaakborstel

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én goedkope blokfluit die 100% geschikt is voor beginnende muzikanten, dan kan dit exemplaar van Maped Office misschien wel aan de verwachtingen voldoen. Zijn eenvoudige ontwerp maken van hem alvast een toegankelijk instrument om de blokfluitgrepen onder de knie te krijgen waardoor hij misschien ook wel de perfecte blokfluit voor je kind zou kunnen zijn?

Deze blokfluit met barokke vingerzetting blijkt overigens voornamelijk uit duurzaam kunststof vervaardigd wat vervolgens ook bijdraagt aan het onderhoud. In combinatie met de verwijderbare delen, is deze blokfluit bijgevolg bijzonder makkelijk te reinigen. Bovendien krijg je er bij de aankoop gelijk een schoonmaakborsteltje alsook opbergzakje bij.

Een blik op de online reviews toont meteen een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren. Klanten zijn duidelijk enthousiast en steken dit niet onder stoelen of banken. Zo wordt onder andere positief gereageerd op het ontwerp en de uitstekende kwaliteit van de blokfluit.

 

Voordelen:

Materiaal: deze prachtige blokfluit met barokke vingerzetting blijkt voornamelijk uit makkelijk te onderhouden kunststof te zijn vervaardigd.

Verpakkingsinhoud: de blokfluit wordt geleverd inclusief een bijbehorend opbergzakje en handig schoonmaakborsteltje.

Doelgroep: de blokfluit is speciaal ontworpen voor jonge muzikantjes vanaf de leeftijd van 5 jaar tot en met de leeftijd van ongeveer 12 jaar oud.

 

Nadelen:

Niet professioneel: als professioneel muzikant zal dit instrument misschien niet voor de nodige uitdaging zorgen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Classic Cantabile Classic Cantabile “Student” C-sopraan blokfluit

 

De Classic Cantabile “Student” C-sopraan blokfluit wordt gekenmerkt door een relatief licht contact, een opvallende driedelige professionele constructie én een hoogwaardige vervaardiging wat hem uitermate geschikt maakt voor gebruik door ambitieuze en/ of professionele fluitisten. 

Bovendien zorgt de combinatie van de driedelige constructie en het perfecte windkanaal er niet alleen voor dat de blokfluit makkelijk en licht bespeeld kan worden, maar resulteert dit eveneens in een rijke én prachtige volle klank. Dit maakt hem onder muzikanten, jong en oud, een uiterst gegeerd muziekinstrument.

Verder wordt de blokfluit geleverd inclusief een praktische kunstleren etui, een bepaalde hoeveelheid kurkvet en een bijbehorend schoonmaakstokje. Beginners kunnen alvast hun hartje ophalen aan de eveneens meegeleverde én overigens bijzonder uitgebreide grepentabel. 

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de blokfluit wordt jou aangeboden inclusief een kunstleren etui, wat kurkvet, een schoonmaakstokje en een uitgebreide grepentabel.

Klank: de combinatie van de unieke driedelige constructie en het perfect uitgebalanceerde windkanaal zorgen voor een bijzonder prachtige volle en rijke klank.

Handig in gebruik: de blokfluit is, vanwege haar uitvoering en de gebruikte materialen, bijzonder makkelijk en licht te bespelen.

 

Nadelen:

Niet professioneel: ondanks het feit dat deze blokfluit voor én door iedereen kan worden gebruikt, durven we vermoeden dat deze misschien net niet uitdagend genoeg is voor professionele muzikanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. WiseGoods – Kunststof Blokfluit – Blokfluit Met Professioneel Geluid – 8 Gaten 

 

Met de blokfluit van WiseGoods kies je een uniek muziekinstrument dat zowel door kinderen als volwassenen kan worden gebruikt. Deze prachtige blokfluit, die overigens net zoals het eerst product hoofdzakelijk uit kunststof vervaardigd blijkt, kent maar liefst 8 gaten en zorgt, bij correct gebruik, voor een uniek en professioneel geluid.

De blokfluit kent overigens een maximaal formaat van 32,5 x 3,3 x 3,3 cm en wordt geleverd inclusief een schoonmaakborsteltje en een duidelijke Nederlandstalige handleiding. Als beginnend muzikant is deze blokfluit wel degelijk een echte aanwinst en bovendien geleverd tegen een mooi prijskaartje.

Een blik op de online reviews leert ons dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. We durven daarom vermoeden dat deze blokfluit nog niet zo lang geleden voor het eerst online werd gezet.

 

Voordelen:

Materiaal: de blokfluit is vervaardigd uit een soort duurzaam plastic en is bijgevolg vooral geschikt voor de beginnende muzikant.

Formaat: de WiseGoods blokfluit kent een totale afmeting van 32,5 x 3,3 x 3,3 cm en telt hierbij maar liefst 8 gaten.

Verpakkingsinhoud: hij wordt jou aangeboden inclusief een schoonmaakborsteltje en een informatieve handleiding.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere muziekinstrument, blijkt deze 8 gaten sopraan blokfluit alvast voorzien van een vriendelijk prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen gevorderden: de blokfluit is speciaal ontwikkeld voor de beginnende fluitist en is bijgevolg voor de gevorderde muzikant net niet uitdagend genoeg.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Stagg Stagg Altfluit, ahorn – 3-delige blokfluit van Ahorn

 

Met de altblokfluit van Stagg, kies je gelijk voor één van de betere, zoniet beste merken, op het gebied van blokfluiten. Wat meteen ook het prijskaartje verklaart in vergelijking met de andere blokfluiten uit onze selectie. We durven dan ook stellen dat het hogere prijskaartje mogelijks ook een verklaring zou kunnen zijn van het uitblijven van enige online reviews. Echter lijkt deze blokfluit de moeite waard en dan vooral voor de fluitist met iets meer ervaring.

Zo wordt deze driedelige blokfluit van ahorn inclusief barokboring alvast gekenmerkt door een uiterst hoogwaardige vervaardiging die bijdraagt aan een volle en rijke klank. Doordat de altblokfluit uit verschillende onderdelen bestaat, die je overigens ook van elkaar kunt verwijderen, is dit instrument alvast makkelijk in onderhoud.

Mocht je interesse hebben in deze altblokfluit van Duits fabrikaat dan zul je meteen vaststellen dat de levering ook een wisser, een handleiding en een uitgebreide grepentabel omvat.

 

Voordelen:

Driedelig: het betreft een driedelige altblokfluit inclusief barokboring die vooral bedoeld is voor de muzikant die al iets of wat aan ervaring vergaard heeft.

Grepentabel: echter wordt een uitgebreide grepentabel meegeleverd waardoor hij eveneens kan gebruikt worden door de beginnende fluitist.

Verpakkingsinhoud: naast de grepentabel worden ook een duidelijke handleiding en wisser meegeleverd op het moment van aankoop.

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met de andere blokfluiten uit onze selectie, wordt duidelijk dat dit exemplaar niet meteen voorzien is van de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gerardo’s Toys Blokfluit Hout 12 Cm – Leeftijd: vanaf 18 maanden

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke blokfluit van Gerardo’s Toys die, zoals je wel al zult verwachten op basis van het design, voornamelijk bedoeld is voor jonge muzikantjes vanaf de leeftijd van 18 maanden oud. De blokfluit, die overigens voornamelijk uit hout vervaardigd blijkt, is afgewerkt in een vrolijk design bestaande uit felle kleurtjes zoals groen, geel en blauw. Dit maakt het muziekinstrument alvast een pak aantrekkelijker voor jonge kindjes.

De Gerardo’s Toys blokfluit uit hout blijkt ongeveer 12 cm lang en is relatief licht van gewicht wat op het einde van de rit allemaal bijdraagt aan het gebruiksgemak. Ben je geïnteresseerd dan zul je tevens zien dat het prijskaartje al bij al goed meevalt.

Net zoals het geval was bij sommige van de vorige blokfluiten uit onze lijst, blijkt ook dit exemplaar nog niet te zijn beoordeeld. Het spreekt voor zich dat de doelgroep vrij beperkt is en misschien zou dat een mogelijke verklaring kunnen zijn.

 

Voordelen:

Formaat: de blokfluit wordt gekenmerkt door een maximale lengte van 12 cm aangevuld met een licht gewicht.

Doelgroep: de Gerardo’s Toys blokfluit is speciaal ontwikkeld voor kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer 18 maanden oud.

Materialen: bij de productie van deze kinder blokfluit heeft men vooral gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van natuurlijk hout.

 

Nadelen:

Geen accessoires: in tegenstelling tot de vorige instrumenten, wordt deze blokfluit geleverd zonder bijbehorende accessoires.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe komt er geluid uit een blokfluit?

Net zoals orgelpijpen behoren ook fluiten tot de groep van de zogenaamde labiaalinstrumenten. Dat valt eenvoudig te verklaren aan de hand van hun werking waarbij steeds opnieuw een dunne luchtstraal tegen het labium wordt geblazen. 

Wanneer er bijvoorbeeld bij een blokfluit steeds met voldoende hoge én tegelijk constante druk wordt geblazen, dan creëert zich een soort van stabiele akoestische trilling die vervolgens wordt omgezet naar geluid. De klank van de trilling is daarbij afhankelijk van de aangeslagen noot.

Q2: Hoe leer je blokfluit spelen?

In vergelijking met heel wat andere muziekinstrumenten is de blokfluit één van de meeste eenvoudige om te bespelen. Dit maakt dat het een uitstekend instrument is voor kindjes en/ of de beginnende muzikant. Indien je nog nooit een blokfluit in handen hebt gehad, dan zal het in het begin misschien even wat wennen zijn hoewel je dit snel gewoon wordt. Zo zijn er heel wat muziekscholen en online YouTube video’s te vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de blokfluit kunt bespelen.

Zo is in het in eerste instantie belangrijk om te leren hoe je de blokfluit dient vast te houden. Eenmaal je de handgreep onder de knie hebt, kun je starten met de eerste blaasoefeningen. Probeer daarbij niet alleen zachtjes maar vooral met een constante luchtstroom te blazen. Vervolgens wordt de juiste tongtechniek aangeleerd die bijzonder belangrijk wordt bij het aanslaan van een noot. Begin vervolgens met de eerste toon en neem er nadien een informatieve grepentabel bij. Bedenk welke tonen je met je linkerhand dient te spelen en welke bedoeld zijn voor het rechterhand alvorens je overschakelt op enkele eenvoudige liedjes.

 

Q3: Wat kost een blokfluit?

Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om een eenduidig en rechtlijnig antwoord te bieden op deze vraag aangezien de prijs afhankelijk is van diverse kenmerken. Zo kan niet alleen het type maar ook de gebruikte materialen, het merk en het design een doorslaggevende rol spelen. Afhankelijk van je wensen en verwachtingen kan het prijskaartje makkelijk variëren van zo’n 5 à 6 euro tot maar liefst 125 euro of meer. 

 

Q4: Wat is een blokfluit en wie heeft ze uitgevonden?

Naar alle waarschijnlijkheid zag de blokfluit voor het eerst het levenslicht ergens rond de 12e eeuw; ontstaan uit een stel folkloristische instrumenten. Zo werd de zogenaamde “flûte à bec” van toen, gekenmerkt door een relatief nauwe boring in combinatie met 6 gaten. Met de komst van de renaissance periode waarin instrumentale muziek steeds populairder werd, steeg ook de populariteit van de eerder ontworpen “flûte à bec”, nu bekend als blokfluit.

De eerste echte blokfluit beleving werd pas duidelijk in de barokperiode waarin diverse bekende componisten zoals Bach, Purcell en Händel het muziekinstrument regelmatig aan bod lieten komen.

De blokfluit, zoals we die de dag van vandaag kennen, is een eenvoudig houten blaasinstrument dat voorzien is van een labium, vandaar dat men ook wel eens durft spreken van de “labiaalinstrumenten”. Om het blazen net iets makkelijker te maken, werd de blokfluit uitgerust met een mondstuk die op zijn beurt, dan weer gekenmerkt wordt door een cilindrische boring afgewerkt in een zachte houtsoort.