5 beste Basgitaren Test van 2024

Laatste update: 16.07.24

 

Beste basgitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Eén van de populairste hedendaagse muziekinstrumenten is met stip de basgitaar. Of je daarbij opteert voor een akoestische, een elektrische dan wel een semi-akoestisch exemplaar blijft vooral een persoonlijke keuze. Aangezien het ruime assortiment vaak heel wat keuzestress teweeg kan brengen, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele hedendaagse toppers. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Fender Boxer Precision Bass Sherwood die meteen in het oog springt vanwege zijn unieke groene design. Echter moet de Sigma BME+ akoestische-elektrische basgitaar alvast niet onder doen. Zoals de naam reeds doet vermoeden, betreft het hier een semi-akoestisch exemplaar.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste basgitaren (Reviews) van 2024

 

De beste basgitaar hoeft niet noodzakelijk ook de duurste uit het rijtje te zijn maar is wel degene die 100% aan jouw wensen en noden voldoet. Sommigen zullen daarbij kiezen voor een elektrische basgitaar terwijl anderen dan weer de voorkeur geven aan een akoestische basgitaar. Ben je bovendien rechtshandig dan wel linkshandig kies dan respectievelijk voor een rechtshandige dan wel linkshandige basgitaar. Wij zetten alvast 5 topproducten op een rijtje, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet zit  er wel een leuke aanbieding tussen of is de populairste basgitaar ook degene met het laagste prijskaartje.

 

1. Fender Boxer Precision Bass Sherwood – Elektrische basgitaar – Groen

 

Of je met de Fender PJ Bass – afkomstig uit de Japanse Boxer serie – ook meteen voor een goedkope basgitaar kiest, valt sterk te betwijfelen. Toch is zijn prijskaartje evenwel te rechtvaardigen zodra je weet dat het om een zogenaamde “limited edition” gaat. Echt iets voor designers die op zoek zijn naar een uniek decoratiestuk of muzikanten die graag basgitaar willen leren spelen.

De eenvoudige standaard looks worden moeiteloos gecombineerd met een opvallende Sherwood Green Metallic afwerking die fel in contrast staat met de zwarte headstock en hardware. Kortom, een heus paradepaardje voor de echte muzikant en/ of designliefhebber. 

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo is de basgitaar voornamelijk uit duurzame materialen vervaardigd gaande van een basswood body tot een maple hals en rosewood toetsen in combinatie met 4 duurzame snaren. Houd er wel rekening mee dat je voor een elektrische basgitaar kiest waarvan het geluid drastisch verschilt van de akoestische basgitaar. Alsnog een goede aanbeveling indien je een duurzame gitaar wilt kopen.

 

Voordelen:

PJ configuratie: dankzij de bekende PJ configuratie ben je verzekerd van een bijzonder breed klankpalet.

Handig in gebruik: het geheel wordt aangevuld met een aparte tone regelaar, een 3-weg schakelaar en een 2 volume controls.

Design: het overwegend eenvoudige design staat in schril contrast met de unieke Sherwood Green Metallic afwerking en de zwarte headstock en hardware.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Sigma BME+ akoestisch-elektrische basgitaar

 

In tegenstelling tot het vorige product kies je met de Sigma BME+ voor een akoestische/ elektrische basgitaar. Dit betekent dat deze semi-akoestische basgitaar zowel mét alsook zonder versterker kan worden gebruikt, wat hem meteen een pak veelzijdiger en interessanter maakt.

Deze prachtige BME+ jumbo basgitaar wordt gekenmerkt door een uniek massief bovenblad afkomstig uit Sitkaspar wat meteen bijdraagt aan de uiteindelijke klank die wordt geproduceerd. Dit alles wordt aangevuld met een body vervaardigd uit kwalitatief palissander en een hals die voornamelijk uit mahonie bestaat. Bovendien zorgt het unieke design van de hals met C-profiel voor een aangename en comfortabele manier van spelen.

Mocht je van plan zijn om deze basgitaar in het winkelmandje te plaatsen, dan zul je zien dat zijn prijskaartje al iets hoger ligt in vergelijking met het vorige instrument. Dat zou mogelijks een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties. Laat je hier echter niet meteen door afschrikken.

 

Voordelen:

Pickupsysteem: je zult zien dat de BME+ jumbo basgitaar voorzien is van een uniek pickupsysteem waardoor het mogelijk wordt om er, indien gewenst, een versterker op aan te sluiten.

Materialen: de basgitaar is vervaardigd uit diverse natuurlijke materialen zoals mahonie voor de hals en palissander voor de body.

Halsprofiel: de gitaar is voorzien van een hals met het bekende C-profiel wat het aangenamer en comfortabeler maakt om dit instrument te bespelen.

 

Nadelen:

Niet 5 snarige: houd er rekening mee dat dit geen 5 snarige basgitaar is en daardoor eventueel net iets te eenvoudig zou kunnen zijn voor sommige gevorderde muzikanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Premium SR2600E-CBB Cerulean Blue Burst Ibanez 4-snarige

 

Je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor de Premium SR2600E basgitaar die jou wordt aangeboden door het bekende, en door velen beschouwd als veruit het beste, merk Ibanez. Ibanez staat dan ook bekend vanwege zijn unieke kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en uitstekende geluidskwaliteit. Echter zul je er wel wat voor over moeten hebben aan het prijskaartje te zien.

Zo wordt de Ibanez Premium SR2600E-CBB basgitaar gekenmerkt door maar liefst 4 snaren inclusief een 15-delige hals. Dankzij de Nordstrand Big Single Coil pickups kun je overigens probleemloos een versterker op dit instrument aansluiten. Verder valt deze elektrische basgitaar meteen in de kijken vanwege zijn unieke ontwerp en opvallende design.

Zo blijkt de body van deze Ibanez basgitaar voornamelijk vervaardigd uit mahonie terwijl de top dan weer uit populier bestaat. De body/klankkast werd vervolgens afgewerkt met een adembenemend mooi Cerulean Blue Burst design. Jammer genoeg werden ook hier nog geen online beoordelingen geplaatst.

 

Voordelen:

Snaren: deze prachtige elektrische basgitaar wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van 4 afzonderlijke snaren.

Pickups: de gitaar is voorzien van enkele belangrijke gitaarelementen zoals de aanwezigheid van pickups die het mogelijk maken om het geluid van het instrument te versterken.

Gewicht: het relatief compacte gewicht van 9,66 kg maakt hem behoorlijk handzaam en praktisch in gebruik.

 

Nadelen:

Handleiding: mocht je interesse hebben om deze basgitaar aan te kopen, houd er dan wel rekening mee dat de handleiding enkel en alleen in het Engels beschikbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Fender Player Precision Bass Left Handed MN 4-snarige Bass

 

Als linkshandige gitarist kun je eventueel opteren voor deze prachtige Fender basgitaar die meteen opvalt vanwege zijn unieke zwart met witte design. Houd er wel rekening mee dat zijn prijskaartje duidelijk een pak hoger ligt in vergelijking met de vorige besproken instrument. We vermoeden dat dit enigszins zou kunnen verklaren waarom er tot op heden nog geen online reacties werden geplaatst.

Laat je echter niet gelijk afschrikken want deze Fender basgitaar is om verschillende redenen meer dan de moeite waard. Zo wordt hij eerst en vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van 4 snaren en het typische snelle hals C-profiel waardoor een comfortabele en aangename speelstijl kan worden gegarandeerd.

Verder blijkt deze elektrische basgitaar vervaardigd uit een combinatie van degelijke en natuurlijke houtsoorten zoals onder andere esdoorn en elzen lichaam. Wat uiteraard ook bijdraagt aan het creëren van een volle warme klank.

 

Voordelen:

Type: het betreft een viersnarige elektrische basgitaar die, vanwege zijn unieke ontwerp, het mogelijk maakt om met een uiterste precisie te spelen.

Linkshandig: in tegenstelling tot de vorige toppertjes uit de lijst, blijkt deze elektrische basgitaar speciaal ontworpen voor de linkshandige muzikanten.

Handig in gebruik: zijn unieke design wordt gekenmerkt de bekende zogenaamde snelle hals met bijbehorende C-profiel. Daardoor kun je de gitaar comfortabel en soepel bespelen.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ondanks het feit dat ervaren muzikanten vinden dat zijn prijskaartje best wel meevalt, kan het toch een struikelblok zijn voor andere klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Ibanez GSRM20B Walnut Flat 4-snarige basgitaar // Ibanez basgitaar

 

Een snaarinstrument met 5 letters? Dan gaat het vast en zeker om deze unieke gitaar, jou aangeboden door het bekende merk Ibanez. Deze 4-snarige basgitaar staat bekend omwille van zijn slanke soepel spelende hals in combinatie met een lichtgewicht body en optimale kwaliteits elektronica. En dit alles tegen een aannemelijk prijskaartje wat het geheel net dat tikkeltje toegankelijker maakt.

De Ibanez GSRM20B – uit de bekende GSR (GIO SR) serie – blijkt voornamelijk uit duurzaam walnoot te zijn vervaardigd, wat het kenmerkende design ervan meteen verklaart. Zijn uitvoering wordt verder aangevuld met 4 stevige snaren, een cutaway en 22 frets. Kortom, de geschikte basgitaar voor rechtshandige muzikanten die op zoek zijn naar de typische Ibanez kwaliteit tegen een budgetvriendelijk prijskaartje.

Hoewel de gitaar heel wat positieve kenmerken naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Design: de Ibanez basgitaar valt meteen op vanwege zijn unieke walnoot karakter die het bruine design verklaart.

Uitvoering: de 4 stevige snaren worden aangevuld met een cutaway en maar liefst 22 frets.

Budgetvriendelijk: het budgetvriendelijke prijskaartje maakt deze gitaar uitermate geschikt voor klanten die op zoek zijn naar een betaalbaar  instrument.

 

Nadelen:

Niet linkshandig: houd er rekening mee dat deze basgitaar ontworpen is voor de rechtshandige gitarist.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Basgitaren Koopgids

 

Ben je van plan om een basgitaar aan te kopen, dan is het een goede aanbeveling om rekening te houden met bepaalde factoren. Naar welk type basgitaar ben je op zoek en hoeveel snaren moet deze maximaal tellen? Heb je een voorkeur voor bepaalde houtsoorten of hecht je meer belang aan bepaalde gitaarelementen? Met onderstaande koopgids proberen wij een antwoord te bieden op deze én enkele andere prangende vragen. Neem hem even rustig door alvorens je de verschillende modellen en eventuele aanbiedingen of promoties met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een basgitaar en welke types bestaan er zoal?

De basgitaar kan beschouwd worden als één van de belangrijkste bouwstenen binnen elke boysband, rock- en/ of jazz combinatie. Tegenwoordig wordt hij ook steeds belangrijker en populairder binnen het moderne orkest. In tegenstelling tot sommige andere muziekinstrumenten, is de basis bij basgitaar ook vrij makkelijk om aan te leren. Echter, vraagt een perfecte speelwijze en beheersing van het instrument dan weer heel wat meer ervaring.

Is je interesse gewekt en speel je al enkele weken, misschien wel maanden, met het idee om een basgitaar in huis te halen dan zul je in eerste instantie moeten kiezen tussen de verschillende types. Zo kun je opteren voor een semi-akoestische dan wel akoestische basgitaar of een elektrisch exemplaar. Welke variant je ook kiest, is vooral afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur.

Net zoals een akoestische gitaar wordt ook de akoestische basgitaar gekenmerkt door een holle klankkast. Dit betekent dus dat je geen versterker nodig hebt om geluid te produceren en perfect “unplugged” concerten en optredens kunt geven. De elektrische basgitaar daarentegen heeft wel degelijk nood aan het gebruik van een basversterker om uiteindelijk ook effectief geluid te kunnen produceren.

Indien je echter op zoek bent naar een basgitaar waarbij het goede van beide werelden wordt gecombineerd, dan is de semi-akoestische variant de beste keuze voor jou. Op een semi-akoestische basgitaar kun je perfect een basversterker aansluiten zonder dat het een verplichting is.

 

Passieve of actieve gitaarpickups

Basgitaren kunnen niet alleen worden onderverdeeld op basis van de aan- of afwezigheid van een versterker maar eveneens op vlak van bepaalde gitaarelementen zoals de gitaarpickups. Daarbij maken we een onderscheid tussen de passieve pickups enerzijds en de actieve pickups anderzijds.

Om echt helemaal te kunnen begrijpen hoe een passieve/ actieve pickup werkt, is een kleine inleiding in de natuurkunde niet geheel onbelangrijk. Je kunt de werking min of meer vergelijken met die van een spoel en een magnetisch veld waarbij een stroompje opgewekt wordt op het moment dat de spoel door het desbetreffende magnetische veld heen beweegt of vice versa. Denk bijvoorbeeld ook aan de dynamo die je gebruikt op je fiets en die eveneens volgens hetzelfde principe functioneert.

De pickups fungeren in dit verhaal een beetje zoals de spoel waarover de gitaarsnaren heen en weer moeten bewegen. Het stroompje staat hierbij gelijk aan het geluid dat uiteindelijk wordt geproduceerd waarbij beide elementen met elkaar in contact komen. Passieve pickups worden al jaar en dag gebruikt en staan bekend om hun dynamische geluid en ietwat vollere warme klanken. Houd er wel rekening mee dat passieve pickups het niet echt toelaten om de toon van de basgitaar te controleren.

Actieve pickups daarentegen maken deel uit van de recente ontwikkelingen in het wereldje van de basgitaren. Ze zijn niet alleen makkelijker te controleren maar bieden ook een veel hoger rendement aan doordat ze uitgerust zijn met een geïntegreerde voorversterker. Dat heeft dan wel weer als nadeel dat je de batterij toch regelmatig eens zult moeten vervangen.

 

Aantal gitaarsnaren en frets

Eenmaal je bepaald hebt met welk type basgitaar je naar huis wilt, is het minstens even belangrijk om stil te staan bij het aantal snaren en fretten. Algemeen kunnen we stellen dat het aantal snaren varieert van 4 tot 6 en het aantal frets kan variëren van 0 tot en met 24 waarbij de viersnarige gitaar inclusief 20 frets het meest frequent voorkomt. Maar wat is nu eigenlijk echt de beste aanbeveling?

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste basgitaren wel degelijk 4 snaren tellen verdeeld over de noten E, A, De en G. Echter is daar op termijn de mogelijkheid van een vijfde snaar bijgekomen die overeenkomt met de lage noot B. Door de lage B noot aan het geheel toe te voegen, wordt het mogelijk om lage bassen te spelen en bijgevolg een ruimer bereik te creëren. Daarnaast bestaat eveneens de optie om te kiezen voor een basgitaar met 6 snaren waardoor je nóg lagere tonen en een nóg ruime bereik kunt aanwenden.

De gebruikte materiaalsoorten in verhouding tot de klank

Daarnaast is het eveneens belangrijk om stil te staan bij de gebruikte houtsoorten aangezien deze een invloed zullen uitoefenen op de uiteindelijke klank. Bovendien kan een en dezelfde houtsoort meerdere tonale eigenschappen bevatten naargelang de plaatsing ervan.

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen essenhout, elzenhout, agathis, mahonie, lindehout en esdoorn elk met hun eigen voor- en misschien ook nadelen. Daarbij stellen we vast dat essenhout en elzenhout, respectievelijk ash en alder, uitstekend resoneren en zorgen voor warme harmonische boventonen. Agathis zie je dan weer vaker opduiken bij instapmodellen en is een pak goedkoper dan de voorgaande houtsoorten.

Ben je op zoek naar een basgitaar waarbij vooral het onderste register enorm uitgesproken aan bod komt, dan kies je beter voor de natuurlijke houtsoort mahonie. Terwijl basswood of lindehout dan weer geschikt is voor de basspeler die een ruim aanbod aan verschillende speelstijlen wenst te spelen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een fretloze basgitaar?

Een basgitaar zonder frets wordt, logischerwijze, ook wel omschreven als een fretloze basgitaar. In de muziekwereld zal men dit vaak in het Engels omschrijven als de zogenaamde “fretless bas guitar”. Bij dergelijk basgitaren blijken de toetsen dus volledig glad te zijn en bijgevolg niet langer uitgerust met van die typische ijzeren staafjes. Echter zullen de meeste bassen wel hulpstreepjes aanbieden zodat je min of meer een idee krijgt waar je vinger te plaatsen.

De unieke bouw van de fretloze basgitaar zorgt overigens voor een specifieke klank die vrij vol en warm overkomt. Daarnaast is het zelfs mogelijk om met een fretloze basgitaar slides of glissando te creëren.

Q2: Welke snaren zijn geschikt voor een basgitaar?

De aankoop van een basgitaar gaat uiteraard gepaard met de zoektocht naar de juiste snaren. Daarbij dien je rekening te houden met de dikte, lengte en de gebruikte materialen. Als beginnende speler is een medium gitarenset alvast een meer dan goede aanbeveling. Daarbij kan de dikte variëren van .045 of .050 tot maar liefst .100 of .105. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid tot een light gitaarset voor wie soepel wilt spelen en een heavy set voor wie vooral lagere klanken wilt produceren. Dit wordt over het algemeen aangevuld met een long scale lengte.

Wat betreft de gebruikte materialen zul je zien dat de meeste snaren zijn uitgerust met een stalen kern. Deze kern kan omwonden worden met nikkel of staal afhankelijk van de klank die je wilt kunnen produceren. Slechts in zeer geringe uitvoering werden de snaren volledig vervaardigd uit puur nikkel wat resulteert in een warm ietwat ouderwetse klankkleur.

 

Q3: Hoe stem je een basgitaar en hoe vaak moet je die afstellen?

De basgitaar maakt deel uit van de familie van de snaarinstrumenten en telt meestal 4 afzonderlijke snaren wat resulteert in een E – A – D – G stemming. Indien er een vijfde snaar bijkomt, komt dit overeen met een lage noot B waardoor het mogelijk wordt om lagere bastonen te produceren inclusief een ruimer bereik.

De stemming van de basgitaar vertoont dan ook heel wat gelijkenissen met die van een standaard contrabas en staat zelfs gelijk aan de 4 laagste snaren van een traditionele standaard gitaar. Houd er wel rekening mee dat de basgitaar een octaaf lager zal gestemd worden.

Hoe vaak je de basgitaren dient te stemmen, is echter moeilijker te bepalen aangezien dit afhankelijk is van bepaalde factoren. Indien je regelmatig speelt dan kan het al eens gebeuren dat een snaar sneller springt waardoor je er een nieuwe in de plaats komt die zal moeten worden gestemd. Ook wanneer je weinig speelt kan de spanning van de gitaarsnaren veranderen waardoor de klankkleur verandert.

 

Q4: Wat is een passieve basgitaar?

Naast het onderscheid tussen akoestische, semi-akoestische en elektrische basgitaren kan er eveneens een onderscheid gemaakt worden op het gebied van pickups. Dergelijke kleine gitaarelementjes maken het mogelijk om het geluid van de basgitaar te versterken door er een versterker op aan te sluiten.

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 2 soorten pickups waaronder de actieve en passieve. De actieve pickups zijn slechts recent in het leven geroepen en maken gebruik van een ingebouwde voorversterker. Dat betekent echter wel dat je de batterij van actieve pickups regelmatig even zult moeten nakijken.

Passieve pickups daarentegen kennen deze geïntegreerde voorversterker niet en daardoor hoef je je evenmin zorgen te maken over het verwisselen van de batterij. Dergelijke pickups zorgen voor een uniek dynamisch geluid waarbij een warme en volle klankkleur centraal staat. Houd er wel rekening mee dat ze een lager rendement kennen dan de actieve pickups.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE