Laatste update: 29.09.22

 

Beste blokfluiten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je als beginnend muzikant, meer bepaald fluitist, op zoek naar een geschikte blokfluit om de vingerzetting en basisnoten onder de knie te krijgen? Dan lijkt de Blokfluit kunststof – barokke vingerzetting alvast een schot in de roos. Bovendien wordt het product geleverd inclusief een opbergzakje én schoonmaakborsteltje. Daartegenover staat de Classic Cantabile Classic Cantabile blokfluit die meteen opvalt omwille van zijn eenvoud en volle klank. Voor de vervollediging hebben we in de onderstaande tabel nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen van harte dat er een blokfluit tussen zit die helemaal aan de verwachtingen kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste blokfluiten (Reviews) van 2022

 

Wil je graag blokfluit spelen en heb je al enige ervaring dan kun je kiezen uit een ruim gamma gaande van sopraan blokfluiten tot alt blokfluiten en bas blokfluiten. Ook qua materiaal is er heel wat onderscheid merkbaar waarbij de houten blokfluiten vooral aan ervaren muzikanten worden aangeraden en de plastic blokfluiten dan weer ideaal zijn voor kindjes. Wij zetten alvast 5 toppertjes op een rijtje, elk voorzien van online reviews en bijbehorend advies. Neem even een kijkje alvorens er de voor jou beste blokfluit uit te kiezen en wie weet ga jij wel met het populairste exemplaar naar huis of kies je voor een tijdelijke aanbieding.

 

1. Blokfluit kunststof – barokke vingerzetting, Opbergzakje én schoonmaakborstel

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én goedkope blokfluit die 100% geschikt is voor beginnende muzikanten, dan kan dit exemplaar van Maped Office misschien wel aan de verwachtingen voldoen. Zijn eenvoudige ontwerp maken van hem alvast een toegankelijk instrument om de blokfluitgrepen onder de knie te krijgen waardoor hij misschien ook wel de perfecte blokfluit voor je kind zou kunnen zijn?

Deze blokfluit met barokke vingerzetting blijkt overigens voornamelijk uit duurzaam kunststof vervaardigd wat vervolgens ook bijdraagt aan het onderhoud. In combinatie met de verwijderbare delen, is deze blokfluit bijgevolg bijzonder makkelijk te reinigen. Bovendien krijg je er bij de aankoop gelijk een schoonmaakborsteltje alsook opbergzakje bij.

Een blik op de online reviews toont meteen een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren. Klanten zijn duidelijk enthousiast en steken dit niet onder stoelen of banken. Zo wordt onder andere positief gereageerd op het ontwerp en de uitstekende kwaliteit van de blokfluit.

 

Voordelen:

Materiaal: deze prachtige blokfluit met barokke vingerzetting blijkt voornamelijk uit makkelijk te onderhouden kunststof te zijn vervaardigd.

Verpakkingsinhoud: de blokfluit wordt geleverd inclusief een bijbehorend opbergzakje en handig schoonmaakborsteltje.

Doelgroep: de blokfluit is speciaal ontworpen voor jonge muzikantjes vanaf de leeftijd van 5 jaar tot en met de leeftijd van ongeveer 12 jaar oud.

 

Nadelen:

Niet professioneel: als professioneel muzikant zal dit instrument misschien niet voor de nodige uitdaging zorgen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Classic Cantabile Classic Cantabile “Student” C-sopraan blokfluit

 

De Classic Cantabile “Student” C-sopraan blokfluit wordt gekenmerkt door een relatief licht contact, een opvallende driedelige professionele constructie én een hoogwaardige vervaardiging wat hem uitermate geschikt maakt voor gebruik door ambitieuze en/ of professionele fluitisten. 

Bovendien zorgt de combinatie van de driedelige constructie en het perfecte windkanaal er niet alleen voor dat de blokfluit makkelijk en licht bespeeld kan worden, maar resulteert dit eveneens in een rijke én prachtige volle klank. Dit maakt hem onder muzikanten, jong en oud, een uiterst gegeerd muziekinstrument.

Verder wordt de blokfluit geleverd inclusief een praktische kunstleren etui, een bepaalde hoeveelheid kurkvet en een bijbehorend schoonmaakstokje. Beginners kunnen alvast hun hartje ophalen aan de eveneens meegeleverde én overigens bijzonder uitgebreide grepentabel. 

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de blokfluit wordt jou aangeboden inclusief een kunstleren etui, wat kurkvet, een schoonmaakstokje en een uitgebreide grepentabel.

Klank: de combinatie van de unieke driedelige constructie en het perfect uitgebalanceerde windkanaal zorgen voor een bijzonder prachtige volle en rijke klank.

Handig in gebruik: de blokfluit is, vanwege haar uitvoering en de gebruikte materialen, bijzonder makkelijk en licht te bespelen.

 

Nadelen:

Niet professioneel: ondanks het feit dat deze blokfluit voor én door iedereen kan worden gebruikt, durven we vermoeden dat deze misschien net niet uitdagend genoeg is voor professionele muzikanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. WiseGoods – Kunststof Blokfluit – Blokfluit Met Professioneel Geluid – 8 Gaten 

 

Met de blokfluit van WiseGoods kies je een uniek muziekinstrument dat zowel door kinderen als volwassenen kan worden gebruikt. Deze prachtige blokfluit, die overigens net zoals het eerst product hoofdzakelijk uit kunststof vervaardigd blijkt, kent maar liefst 8 gaten en zorgt, bij correct gebruik, voor een uniek en professioneel geluid.

De blokfluit kent overigens een maximaal formaat van 32,5 x 3,3 x 3,3 cm en wordt geleverd inclusief een schoonmaakborsteltje en een duidelijke Nederlandstalige handleiding. Als beginnend muzikant is deze blokfluit wel degelijk een echte aanwinst en bovendien geleverd tegen een mooi prijskaartje.

Een blik op de online reviews leert ons dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. We durven daarom vermoeden dat deze blokfluit nog niet zo lang geleden voor het eerst online werd gezet.

 

Voordelen:

Materiaal: de blokfluit is vervaardigd uit een soort duurzaam plastic en is bijgevolg vooral geschikt voor de beginnende muzikant.

Formaat: de WiseGoods blokfluit kent een totale afmeting van 32,5 x 3,3 x 3,3 cm en telt hierbij maar liefst 8 gaten.

Verpakkingsinhoud: hij wordt jou aangeboden inclusief een schoonmaakborsteltje en een informatieve handleiding.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere muziekinstrument, blijkt deze 8 gaten sopraan blokfluit alvast voorzien van een vriendelijk prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen gevorderden: de blokfluit is speciaal ontwikkeld voor de beginnende fluitist en is bijgevolg voor de gevorderde muzikant net niet uitdagend genoeg.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Stagg Stagg Altfluit, ahorn – 3-delige blokfluit van Ahorn

 

Met de altblokfluit van Stagg, kies je gelijk voor één van de betere, zoniet beste merken, op het gebied van blokfluiten. Wat meteen ook het prijskaartje verklaart in vergelijking met de andere blokfluiten uit onze selectie. We durven dan ook stellen dat het hogere prijskaartje mogelijks ook een verklaring zou kunnen zijn van het uitblijven van enige online reviews. Echter lijkt deze blokfluit de moeite waard en dan vooral voor de fluitist met iets meer ervaring.

Zo wordt deze driedelige blokfluit van ahorn inclusief barokboring alvast gekenmerkt door een uiterst hoogwaardige vervaardiging die bijdraagt aan een volle en rijke klank. Doordat de altblokfluit uit verschillende onderdelen bestaat, die je overigens ook van elkaar kunt verwijderen, is dit instrument alvast makkelijk in onderhoud.

Mocht je interesse hebben in deze altblokfluit van Duits fabrikaat dan zul je meteen vaststellen dat de levering ook een wisser, een handleiding en een uitgebreide grepentabel omvat.

 

Voordelen:

Driedelig: het betreft een driedelige altblokfluit inclusief barokboring die vooral bedoeld is voor de muzikant die al iets of wat aan ervaring vergaard heeft.

Grepentabel: echter wordt een uitgebreide grepentabel meegeleverd waardoor hij eveneens kan gebruikt worden door de beginnende fluitist.

Verpakkingsinhoud: naast de grepentabel worden ook een duidelijke handleiding en wisser meegeleverd op het moment van aankoop.

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met de andere blokfluiten uit onze selectie, wordt duidelijk dat dit exemplaar niet meteen voorzien is van de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gerardo’s Toys Blokfluit Hout 12 Cm – Leeftijd: vanaf 18 maanden

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke blokfluit van Gerardo’s Toys die, zoals je wel al zult verwachten op basis van het design, voornamelijk bedoeld is voor jonge muzikantjes vanaf de leeftijd van 18 maanden oud. De blokfluit, die overigens voornamelijk uit hout vervaardigd blijkt, is afgewerkt in een vrolijk design bestaande uit felle kleurtjes zoals groen, geel en blauw. Dit maakt het muziekinstrument alvast een pak aantrekkelijker voor jonge kindjes.

De Gerardo’s Toys blokfluit uit hout blijkt ongeveer 12 cm lang en is relatief licht van gewicht wat op het einde van de rit allemaal bijdraagt aan het gebruiksgemak. Ben je geïnteresseerd dan zul je tevens zien dat het prijskaartje al bij al goed meevalt.

Net zoals het geval was bij sommige van de vorige blokfluiten uit onze lijst, blijkt ook dit exemplaar nog niet te zijn beoordeeld. Het spreekt voor zich dat de doelgroep vrij beperkt is en misschien zou dat een mogelijke verklaring kunnen zijn.

 

Voordelen:

Formaat: de blokfluit wordt gekenmerkt door een maximale lengte van 12 cm aangevuld met een licht gewicht.

Doelgroep: de Gerardo’s Toys blokfluit is speciaal ontwikkeld voor kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer 18 maanden oud.

Materialen: bij de productie van deze kinder blokfluit heeft men vooral gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van natuurlijk hout.

 

Nadelen:

Geen accessoires: in tegenstelling tot de vorige instrumenten, wordt deze blokfluit geleverd zonder bijbehorende accessoires.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Blokfluiten Koopgids

 

Heb je gemerkt dat je kindje toch wel heel wat muzikale interesse vertoont dan lijkt een blokfluit misschien wel een goed begin? Het is één van de meest eenvoudige muziekinstrumenten om te leren bespelen en bijgevolg een goede aanrader voor elke muzikant, jong en oud; ervaren of onervaren. Toch dien je bij de aankoop ervan rekening te houden met bepaalde aspecten zoals de verschillende types, de gebruikte materialen, de werking en de mogelijke prijs. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even door te nemen alvorens je de verschillende blokfluiten en hun eventuele bijbehorende aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een blokfluit en hoe werkt deze?

De blokfluit, waarvan de beginselen door sommigen reeds gesitueerd worden in de 12e eeuw, is één van de meeste bekende houten blaasinstrument met bijbehorend labium. Hij is daarbij voorzien van een handig mondstuk waarmee het aanblazen net iets makkelijker gemaakt wordt en waardoor hij, op basis van dit tussenstuk, eveneens behoort tot de zogenaamde “bekfluiten”.

Hierbij is het dus de bedoeling om op het mondstuk te blazen waardoor vervolgens een luchtstroom in de pijp of body terechtkomt. Houd er wel rekening mee dat je zachtjes blaast en tegelijk een constante druk aanhoudt. Deze luchtstroom wordt beschouwd als een opeenstapeling van akoestische trillingen die vervolgens worden omgezet naar geluid. De klank en de resonantie zijn daarbij afhankelijk van de aangeslagen noot. Zo zal een sol hoger klinken dan een re.

 

Hoe kun je blokfluit leren spelen

Blokfluit is niet alleen één van de meest oude muziekinstrumenten ter wereld maar misschien ook één van de meest eenvoudig om te bespelen. Heb je dus nog geen enkele muziekervaring dan kan het handig zijn om je eerste stapjes te zetten met behulp van de blokfluit. Je hoeft daarbij uiteraard niet het laatste nieuwe exemplaar aan te kopen; een standaard blokfluit waarop je de basis kunt oefenen is ruim voldoende.

Aangezien sommige blokfluiten wel eens als losse onderdelen worden verkocht, kan het gebeuren dat je de, vaak 3, aparte delen nog in elkaar moet steken. Eenmaal de blokfluit perfect in elkaar gestoken zit, komt het erop neer om te leren hoe je moet blazen en welke tongtechniek je daarbij dient te gebruiken. Dit lijkt vrij nutteloos maar is het echter helemaal niet aangezien je steeds een constante luchtstroom moet kunnen garanderen terwijl je de noten aanslaat.

Vervolgens komt het erop neer om te weten welke noten je met je rechterhand en welke met je linkerhand bespeeld moeten worden. Een informatieve en uitgebreide grepentabel, die in sommige gevallen zelfs meegeleverd wordt op het moment van aankoop, kan hier alvast soelaas bieden. Eenmaal je de basisbeginselen min of meer onder de knie hebt, kun je proberen met het aanslaan van enkele tonen alvorens je aan eenvoudige korte melodietjes of liedjes begint.

 

De verschillende types blokfluiten

Hoewel de meeste blokfluiten er op het eerste zicht zo ongeveer allemaal hetzelfde uitzien, een langwerpige body inclusief mondstuk en 6 of meer gaten, zijn er wel degelijk verschillen te noteren tussen de diverse blokfluit modellen. 

Zo is de sopraanblokfluit misschien wel de meest bekende en degene die het vaakst gebruikt wordt tijdens muzieklessen en in scholen. Echter zijn er heel wat meer modellen te spotten die de moeite waard zijn. Zo zou je eveneens kunnen opteren voor de sopranino of octaaf blokfluit die, qua formaat, duidelijk kleiner is dan de eerder vernoemde sopraanblokfluit. Daartegenover staan vervolgens de altblokfluit, de tenor blokfluit, de basblokfluit en de contrabas blokfluit waarbij de laatste 2 gekenmerkt worden door het extra blaasstuk dat bevestigd wordt aan het mondstuk.

Afhankelijk van je ervaring, verwachtingen en eisen kun je dus kiezen tussen deze modellen waarbij de bas en contrabas blokfluit voornamelijk een repertoire aan lage tonen zullen leveren. De sopraninoblokfluit, de altblokfluit en de basblokfluit gebruiken bovendien een F als grondtoon terwijl dat bij de anderen een C is.

De gebruikte materiaalsoorten in functie van de klankkleur

Eenmaal het gebruiksgemak, het doel en het type bepaald, rest ons nog even een kijkje te nemen tussen de gebruikte materialen. Hoewel de meeste blokfluiten vervaardigd zijn uit hout, zijn er wel degelijk verschillen te noteren. Aangezien diverse houtsoorten worden gebruikt, kan een onderscheid worden genoteerd op het vlak van hardheid. Dat betekent dat sommige houtsoorten harder zullen zijn dan anderen, wat resulteert in een bepaald type klankkleur. Kortom, de hardheid van de gebruikte houtsoort heeft een directe invloed op de uiteindelijke klankkleur.

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen peerhout, rozenhout, buxus, olijfhout, grenadille, rozenhout en palmhout. Slechts in zeer geringe mate, en in dergelijke gevallen gaat het vaak om speelgoed, kan de blokfluit ook uit plastic of kunststof zijn gemaakt.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe komt er geluid uit een blokfluit?

Net zoals orgelpijpen behoren ook fluiten tot de groep van de zogenaamde labiaalinstrumenten. Dat valt eenvoudig te verklaren aan de hand van hun werking waarbij steeds opnieuw een dunne luchtstraal tegen het labium wordt geblazen. 

Wanneer er bijvoorbeeld bij een blokfluit steeds met voldoende hoge én tegelijk constante druk wordt geblazen, dan creëert zich een soort van stabiele akoestische trilling die vervolgens wordt omgezet naar geluid. De klank van de trilling is daarbij afhankelijk van de aangeslagen noot.

Q2: Hoe leer je blokfluit spelen?

In vergelijking met heel wat andere muziekinstrumenten is de blokfluit één van de meeste eenvoudige om te bespelen. Dit maakt dat het een uitstekend instrument is voor kindjes en/ of de beginnende muzikant. Indien je nog nooit een blokfluit in handen hebt gehad, dan zal het in het begin misschien even wat wennen zijn hoewel je dit snel gewoon wordt. Zo zijn er heel wat muziekscholen en online YouTube video’s te vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de blokfluit kunt bespelen.

Zo is in het in eerste instantie belangrijk om te leren hoe je de blokfluit dient vast te houden. Eenmaal je de handgreep onder de knie hebt, kun je starten met de eerste blaasoefeningen. Probeer daarbij niet alleen zachtjes maar vooral met een constante luchtstroom te blazen. Vervolgens wordt de juiste tongtechniek aangeleerd die bijzonder belangrijk wordt bij het aanslaan van een noot. Begin vervolgens met de eerste toon en neem er nadien een informatieve grepentabel bij. Bedenk welke tonen je met je linkerhand dient te spelen en welke bedoeld zijn voor het rechterhand alvorens je overschakelt op enkele eenvoudige liedjes.

 

Q3: Wat kost een blokfluit?

Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om een eenduidig en rechtlijnig antwoord te bieden op deze vraag aangezien de prijs afhankelijk is van diverse kenmerken. Zo kan niet alleen het type maar ook de gebruikte materialen, het merk en het design een doorslaggevende rol spelen. Afhankelijk van je wensen en verwachtingen kan het prijskaartje makkelijk variëren van zo’n 5 à 6 euro tot maar liefst 125 euro of meer. 

 

Q4: Wat is een blokfluit en wie heeft ze uitgevonden?

Naar alle waarschijnlijkheid zag de blokfluit voor het eerst het levenslicht ergens rond de 12e eeuw; ontstaan uit een stel folkloristische instrumenten. Zo werd de zogenaamde “flûte à bec” van toen, gekenmerkt door een relatief nauwe boring in combinatie met 6 gaten. Met de komst van de renaissance periode waarin instrumentale muziek steeds populairder werd, steeg ook de populariteit van de eerder ontworpen “flûte à bec”, nu bekend als blokfluit.

De eerste echte blokfluit beleving werd pas duidelijk in de barokperiode waarin diverse bekende componisten zoals Bach, Purcell en Händel het muziekinstrument regelmatig aan bod lieten komen.

De blokfluit, zoals we die de dag van vandaag kennen, is een eenvoudig houten blaasinstrument dat voorzien is van een labium, vandaar dat men ook wel eens durft spreken van de “labiaalinstrumenten”. Om het blazen net iets makkelijker te maken, werd de blokfluit uitgerust met een mondstuk die op zijn beurt, dan weer gekenmerkt wordt door een cilindrische boring afgewerkt in een zachte houtsoort.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES