5 beste blokfluiten Test van 2024

Laatste update: 29.02.24

 

Beste blokfluiten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je als beginnend muzikant op zoek naar een gebruiksvriendelijke doch bijzonder kwalitatieve blokfluit, dan kunnen wij jou de Sopraanblokfluit, C-stemming alvast warm aanbevelen. Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is de blokfluit eveneens bedoeld voor professioneel gebruik dan zou je altijd nog kunnen kiezen voor de Nuvo Professionele Sopraan Blokfluit van Duitse makelij. Voor de vervollediging hebben we in de onderstaande tabel nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen van harte dat er een blokfluit tussen zit die helemaal aan de verwachtingen kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste blokfluiten (Reviews) van 2024

 

Wil je graag blokfluit spelen en heb je al enige ervaring dan kun je kiezen uit een ruim gamma gaande van sopraan blokfluiten tot alt blokfluiten en bas blokfluiten. Ook qua materiaal is er heel wat onderscheid merkbaar waarbij de houten blokfluiten vooral aan ervaren muzikanten worden aangeraden en de plastic blokfluiten dan weer ideaal zijn voor kindjes. Wij zetten alvast 5 toppertjes op een rijtje, elk voorzien van online reviews en bijbehorend advies. Neem even een kijkje alvorens er de voor jou beste blokfluit uit te kiezen en wie weet ga jij wel met het populairste exemplaar naar huis of kies je voor een tijdelijke aanbieding.

 

1. Sopraanblokfluit, C-stemming, Duits systeem, ABS, bruin-ivoor – Boston

 

Wil je graag blokfluit leren spelen en besluit je op zoek te gaan naar het voor jou meest geschikte blaasinstrument? Dan loont het alvast de moeite om deze sopraanblokfluit van het bekende – misschien voor sommigen ook wel meteen beste – merk Boston eens even onder de loep te nemen. 

Zo zul je onder meer zien dat dit unieke muziekinstrument voornamelijk uit duurzaam ABS materiaal vervaardigd blijkt en werd afgewerkt in een prachtig bruin-ivoor design. De blokfluit werd daarbij geheel volgens het Duitse systeem ontworpen en kenmerkt zich door een unieke C-stemming. Door de 8 gaten – 7 aan de bovenkant en 1 duimgat aan de onderkant – volledig dan wel gedeeltelijk af te sluiten, kun je diverse blokfluit noten en melodieën ten gehore brengen.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Design: de blokfluit werd afgewerkt in een unieke bruin kleur met prachtige ivoor accenten.

Materiaal: het instrument werd vervaardigd uit bijzonder duurzaam en hoogwaardig ABS materiaal.

Budgetvriendelijk: wil je graag een (nieuwe) blokfluit kopen en ben je op zoek naar een goedkope versie of misschien wel het exemplaar met de laagste prijs? Dan zit je bij Boston aan het goede adres.

 

Nadelen:

Geen alt: ben je eerder op zoek naar een tenor of altblokfluit, dan is dit instrument uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Nuvo Professionele Sopraan Blokfluit van Duitse Kwaliteit Wit

 

In tegenstelling tot het vorige toppertje, kies je met de Nuvo wel degelijk voor een meer professionele sopraanblokfluit. Let wel, het prijskaartje is navenant en is – eveneens in vergelijking met het voorgaande product – meer dan verdubbeld. We vermoeden dat dit ook meteen een verklaring zou kunnen zijn voor het uitblijven van eventuele online reacties.

De Nuvo professionele sopraanblokfluit werd eveneens naar Duitse normen en waarden ontwikkeld en kenmerkt zich eveneens door een C-stemming en 8 gaten waarvan 7 boven en 1 duimgat. Door deze volledig dan wel gedeeltelijk te bedekken, kun je noten spelen en melodieën creëren. 

De blokfluit van Nuvo werd overigens vervaardigd uit hoogwaardige duurzame materialen en kent een gewicht van ongeveer 150 cm. Afgewerkt in een neutraal en stijlvol wit design, wordt het instrument jou aangeboden in een stevige etui en met een bijbehorende grepentabel. 

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de blokfluit van Nuvo wordt geleverd inclusief een stevige opbergetui en een praktische grepentabel.

Uitvoering: de blokfluit is vervaardigd uit duurzame materialen en kent een totaal gewicht van 150 gram. Net zoals het vorige toppertje worden de 7 gaten aan de bovenkant moeiteloos gecombineerd met het duimgat aan de onderkant.

C-Stemming: ook hier werd een standaard C-stemming gekozen die resulteert in een professionele sopraanblokfluit.

 

Nadelen:

Prijzig: hoewel de prijs zeker kan gerechtvaardigd worden, zou het voor sommige klanten alsnog een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Yamaha Sopraan Blokfluit YRS-401/402B – Barok blokfluit – Yamaha

 

Ben je van plan om een (nieuwe) blokfluit te kopen en ben je daarbij op zoek naar een goede combinatie tussen kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid én design? Dan raden wij jou aan om deze Yamaha blokfluit – die volgens velen tot de toppertjes behoort – eens even onder de loep te nemen.

Zo blijkt de YRS-401/402B blokfluit – overigens geheel door Yamaha ontworpen – gekenmerkt door een body van plantaardig ecodear plastic wat resulteert in een ronde ietwat gecentreerde toond die heel wat gelijkenissen vertoont met de klank van eender welke houten blokfluit. Met deze barok blokfluit kies je voor een sopraan blaasinstrument in C-stemming dat verder gelijk opvalt vanwege zijn maïskleurig-gelige design. Bij aankoop worden meteen ook een grepentabel, vet en schoonmaakset aangeboden.

Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, vindt een kleine minderheid het prijskaartje toch wel net iets te duur.

 

Voordelen:

Stemming: de Yamaha kent een unieke C-stemming en wordt daardoor beschouwd als een volwaardige sopraan blokfluit.

Materiaal: de blokfluit is vervaardigd uit plantaardig ecodear plastic en komt daardoor qua toon behoorlijk dicht in de buurt van de klank van een houten blokfluit.

Toebehoren: bij aankoop worden een grepentabel, vet en schoonmaakset aangeboden.

 

Nadelen:

Handleiding: houd er rekening mee dat de handleiding momenteel alleen maar in het Engels voorhanden is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Jobber Music Blokfluit – Speelgoedinstrument – Hout – 1 stuk

 

Heb je al een aantal keren gemerkt dat je kindje best wel enige muzikale interesse toont? Dan is de aanschaf van deze Jobber Music blokfluit misschien wel een stap in de goede richting om blokfluit te leren spelen of überhaupt te bekijken of je kindje er ook enige aanleg voor heeft.

Dit unieke speelgoedinstrument springt natuurlijk meteen in het oog vanwege zijn vrolijke design waarin felle kleurtjes en opvallende designs centraal staan. De blokfluit kent daarbij een totale afmeting van 20 x 3 x 3 cm en is vervaardigd uit duurzaam hout, waardoor hij geschikt is voor kindjes vanaf de leeftijd van 3 jaar. Naast de stevige kwaliteit en optimale gebruiksvriendelijkheid, leert je kindje op een eenvoudige manier tonen en noten gebruiken alsook zijn/ haar muzikale ontwikkeling te stimuleren. Kortom, een toppertje als je het ons vraagt.

Hoewel deze Jobber Music blokfluit heel wat positieve kenmerken weet aan te reiken, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Laat je hier echter niet gelijk door afschrikken want misschien is dit speelgoedinstrument wel gelijk waar jij naar op zoek bent.

 

Voordelen:

Materiaal: deze unieke blokfluit werd vervaardigd uit duurzaam hout.

Doelgroep: het speelgoedinstrument is bedoeld voor kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 3 jaar oud.

Design: de combinatie van felle kleuren en vrolijke designs, maakt deze blokfluit bijzonder aantrekkelijk bij het jonge publiek.

 

Nadelen:

Niet professioneel: ben je op zoek naar een blokfluit voor professioneel gebruik dan is dit exemplaar uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Levante blokfluit (Barok) – Blokfluit blaasinstrument – instrument

 

We sluiten het rijtje af met deze prachtige blokfluit van Levante die met zijn unieke barok design alvast meteen in het oog springt. Natuurlijke houtkleuren worden daarbij feilloos gecombineerd met iets opvallende accenten die het geheel naar een hoger niveau brengen. En gelet op het prijskaartje in vergelijking met het vorige product, zouden we zelfs durven stellen dat het om een koopje gaat.

De sopraanblokfluit bestaat uit 2 delen waaronder een houten onderstel en een rode kunststof kop en kent daarbij een barok vingerzetting en standaard natuurlijke C-stemming. Bij aankoop van dit unieke instrument worden eveneens een stevige hoes en een handige wisser ter onderhoud van de blokfluit meegeleverd, wat het plaatje helemaal compleet lijkt te maken.

Hoewel we ervan overtuigd zijn dat deze Levante blokfluit heel wat muziekharten zou kunnen overtuigen, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Barok: de sopraanblokfluit met C-stemming wordt verder gekenmerkt door een unieke barok vingerzetting.

Materiaal: de onderkant van de blokfluit werd vervaardigd uit duurzaam hout terwijl de kop uit kunststof bestaat.

Toebehoren: de set wordt bij aankoop geleverd inclusief een bijpassende hoes en een handige wisser waarmee je het instrument na elk gebruik makkelijk kunt reinigen en onderhouden.

Budgetvriendelijk: het budgetvriendelijke prijskaartje maakt het instrument een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Design: het opvallende design zou evenwel een struikelblok kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Blokfluiten Koopgids

 

Heb je gemerkt dat je kindje toch wel heel wat muzikale interesse vertoont dan lijkt een blokfluit misschien wel een goed begin? Het is één van de meest eenvoudige muziekinstrumenten om te leren bespelen en bijgevolg een goede aanrader voor elke muzikant, jong en oud; ervaren of onervaren. Toch dien je bij de aankoop ervan rekening te houden met bepaalde aspecten zoals de verschillende types, de gebruikte materialen, de werking en de mogelijke prijs. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even door te nemen alvorens je de verschillende blokfluiten en hun eventuele bijbehorende aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een blokfluit en hoe werkt deze?

De blokfluit, waarvan de beginselen door sommigen reeds gesitueerd worden in de 12e eeuw, is één van de meeste bekende houten blaasinstrument met bijbehorend labium. Hij is daarbij voorzien van een handig mondstuk waarmee het aanblazen net iets makkelijker gemaakt wordt en waardoor hij, op basis van dit tussenstuk, eveneens behoort tot de zogenaamde “bekfluiten”.

Hierbij is het dus de bedoeling om op het mondstuk te blazen waardoor vervolgens een luchtstroom in de pijp of body terechtkomt. Houd er wel rekening mee dat je zachtjes blaast en tegelijk een constante druk aanhoudt. Deze luchtstroom wordt beschouwd als een opeenstapeling van akoestische trillingen die vervolgens worden omgezet naar geluid. De klank en de resonantie zijn daarbij afhankelijk van de aangeslagen noot. Zo zal een sol hoger klinken dan een re.

 

Hoe kun je blokfluit leren spelen

Blokfluit is niet alleen één van de meest oude muziekinstrumenten ter wereld maar misschien ook één van de meest eenvoudig om te bespelen. Heb je dus nog geen enkele muziekervaring dan kan het handig zijn om je eerste stapjes te zetten met behulp van de blokfluit. Je hoeft daarbij uiteraard niet het laatste nieuwe exemplaar aan te kopen; een standaard blokfluit waarop je de basis kunt oefenen is ruim voldoende.

Aangezien sommige blokfluiten wel eens als losse onderdelen worden verkocht, kan het gebeuren dat je de, vaak 3, aparte delen nog in elkaar moet steken. Eenmaal de blokfluit perfect in elkaar gestoken zit, komt het erop neer om te leren hoe je moet blazen en welke tongtechniek je daarbij dient te gebruiken. Dit lijkt vrij nutteloos maar is het echter helemaal niet aangezien je steeds een constante luchtstroom moet kunnen garanderen terwijl je de noten aanslaat.

Vervolgens komt het erop neer om te weten welke noten je met je rechterhand en welke met je linkerhand bespeeld moeten worden. Een informatieve en uitgebreide grepentabel, die in sommige gevallen zelfs meegeleverd wordt op het moment van aankoop, kan hier alvast soelaas bieden. Eenmaal je de basisbeginselen min of meer onder de knie hebt, kun je proberen met het aanslaan van enkele tonen alvorens je aan eenvoudige korte melodietjes of liedjes begint.

 

De verschillende types blokfluiten

Hoewel de meeste blokfluiten er op het eerste zicht zo ongeveer allemaal hetzelfde uitzien, een langwerpige body inclusief mondstuk en 6 of meer gaten, zijn er wel degelijk verschillen te noteren tussen de diverse blokfluit modellen. 

Zo is de sopraanblokfluit misschien wel de meest bekende en degene die het vaakst gebruikt wordt tijdens muzieklessen en in scholen. Echter zijn er heel wat meer modellen te spotten die de moeite waard zijn. Zo zou je eveneens kunnen opteren voor de sopranino of octaaf blokfluit die, qua formaat, duidelijk kleiner is dan de eerder vernoemde sopraanblokfluit. Daartegenover staan vervolgens de altblokfluit, de tenor blokfluit, de basblokfluit en de contrabas blokfluit waarbij de laatste 2 gekenmerkt worden door het extra blaasstuk dat bevestigd wordt aan het mondstuk.

Afhankelijk van je ervaring, verwachtingen en eisen kun je dus kiezen tussen deze modellen waarbij de bas en contrabas blokfluit voornamelijk een repertoire aan lage tonen zullen leveren. De sopraninoblokfluit, de altblokfluit en de basblokfluit gebruiken bovendien een F als grondtoon terwijl dat bij de anderen een C is.

De gebruikte materiaalsoorten in functie van de klankkleur

Eenmaal het gebruiksgemak, het doel en het type bepaald, rest ons nog even een kijkje te nemen tussen de gebruikte materialen. Hoewel de meeste blokfluiten vervaardigd zijn uit hout, zijn er wel degelijk verschillen te noteren. Aangezien diverse houtsoorten worden gebruikt, kan een onderscheid worden genoteerd op het vlak van hardheid. Dat betekent dat sommige houtsoorten harder zullen zijn dan anderen, wat resulteert in een bepaald type klankkleur. Kortom, de hardheid van de gebruikte houtsoort heeft een directe invloed op de uiteindelijke klankkleur.

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen peerhout, rozenhout, buxus, olijfhout, grenadille, rozenhout en palmhout. Slechts in zeer geringe mate, en in dergelijke gevallen gaat het vaak om speelgoed, kan de blokfluit ook uit plastic of kunststof zijn gemaakt.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe komt er geluid uit een blokfluit?

Net zoals orgelpijpen behoren ook fluiten tot de groep van de zogenaamde labiaalinstrumenten. Dat valt eenvoudig te verklaren aan de hand van hun werking waarbij steeds opnieuw een dunne luchtstraal tegen het labium wordt geblazen. 

Wanneer er bijvoorbeeld bij een blokfluit steeds met voldoende hoge én tegelijk constante druk wordt geblazen, dan creëert zich een soort van stabiele akoestische trilling die vervolgens wordt omgezet naar geluid. De klank van de trilling is daarbij afhankelijk van de aangeslagen noot.

Q2: Hoe leer je blokfluit spelen?

In vergelijking met heel wat andere muziekinstrumenten is de blokfluit één van de meeste eenvoudige om te bespelen. Dit maakt dat het een uitstekend instrument is voor kindjes en/ of de beginnende muzikant. Indien je nog nooit een blokfluit in handen hebt gehad, dan zal het in het begin misschien even wat wennen zijn hoewel je dit snel gewoon wordt. Zo zijn er heel wat muziekscholen en online YouTube video’s te vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de blokfluit kunt bespelen.

Zo is in het in eerste instantie belangrijk om te leren hoe je de blokfluit dient vast te houden. Eenmaal je de handgreep onder de knie hebt, kun je starten met de eerste blaasoefeningen. Probeer daarbij niet alleen zachtjes maar vooral met een constante luchtstroom te blazen. Vervolgens wordt de juiste tongtechniek aangeleerd die bijzonder belangrijk wordt bij het aanslaan van een noot. Begin vervolgens met de eerste toon en neem er nadien een informatieve grepentabel bij. Bedenk welke tonen je met je linkerhand dient te spelen en welke bedoeld zijn voor het rechterhand alvorens je overschakelt op enkele eenvoudige liedjes.

 

Q3: Wat kost een blokfluit?

Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om een eenduidig en rechtlijnig antwoord te bieden op deze vraag aangezien de prijs afhankelijk is van diverse kenmerken. Zo kan niet alleen het type maar ook de gebruikte materialen, het merk en het design een doorslaggevende rol spelen. Afhankelijk van je wensen en verwachtingen kan het prijskaartje makkelijk variëren van zo’n 5 à 6 euro tot maar liefst 125 euro of meer. 

 

Q4: Wat is een blokfluit en wie heeft ze uitgevonden?

Naar alle waarschijnlijkheid zag de blokfluit voor het eerst het levenslicht ergens rond de 12e eeuw; ontstaan uit een stel folkloristische instrumenten. Zo werd de zogenaamde “flûte à bec” van toen, gekenmerkt door een relatief nauwe boring in combinatie met 6 gaten. Met de komst van de renaissance periode waarin instrumentale muziek steeds populairder werd, steeg ook de populariteit van de eerder ontworpen “flûte à bec”, nu bekend als blokfluit.

De eerste echte blokfluit beleving werd pas duidelijk in de barokperiode waarin diverse bekende componisten zoals Bach, Purcell en Händel het muziekinstrument regelmatig aan bod lieten komen.

De blokfluit, zoals we die de dag van vandaag kennen, is een eenvoudig houten blaasinstrument dat voorzien is van een labium, vandaar dat men ook wel eens durft spreken van de “labiaalinstrumenten”. Om het blazen net iets makkelijker te maken, werd de blokfluit uitgerust met een mondstuk die op zijn beurt, dan weer gekenmerkt wordt door een cilindrische boring afgewerkt in een zachte houtsoort.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE