Laatste update: 29.09.22

 

Beste cajons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een compact percussie instrument? Dan lijkt de cajon de best mogelijke aanbeveling te zijn. Om het voor jou allemaal net dat tikkeltje makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse cajon muziekinstrumenten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Latin Percussion LPA1332DWS cajon die gekenmerkt wordt door een totale afmeting van 30 x 30,5 x 44 cm. Echter blijkt ook de Dimavery CJ-400 Cajon een schot in de roos te zijn; een degelijk instrument dat voor het grootste gedeelte uit stevig natuurlijk hout is opgebouwd.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste cajons (Reviews) van 2022

 

De cajon is veruit één van de meest originele en unieke muziekinstrumenten. Om de keuze voor jou iets makkelijker te laten verlopen, zijn we alvast op zoek gegaan naar 5 topproducten. We hebben hierbij niet alleen rekening gehouden met de kwaliteit en het design maar uiteraard ook met het advies dat door klanten in online reviews werd gegeven. Neem rustig de tijd om er de voor jou beste cajon uit te kiezen en wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen. Veel succes!

 

1. Latin Percussion LPA1332DWS Aspire Accent Cajon Darkwood Streak

 

Betrap je jezelf er steeds vaker op dat je overal waar je komt begint te drummen? Of het nu een tafel, een assortiment van pannen of gewoon je bovenbenen zijn; alles is goed genoeg om de mooiste klanken voort te brengen. In dergelijke gevallen is de cajon misschien voor jou wel het meest geschikte muziekinstrument aller tijden; een handig en makkelijk verplaatsbaar instrument en ideaal voor de beginnende percussionist.

Neem nu bijvoorbeeld deze prachtige Aspire Accent cajon, jou aangeboden door het bekende merk Latin Percussion (LP) en gekenmerkt door een uniek en prachtig design met handgemaakte versieringen. De cajon kent daarbij een totale afmeting van 30 x 30,5 x 44 cm en is voornamelijk uit stevig eik vervaardigd. Het zitvlak van de cajon is extra verfijnd afgewerkt zodoende het zitcomfort tijdens het spelen te vrijwaren. Verder blijkt de binnenkant van de cajon uitgerust met de nodige rieten waardoor een breed gamma aan klanken en geluiden kan worden geproduceerd.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten tot op heden best tevreden zijn met hun aankoop. Dit verklaart dan ook meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5/5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de cajon kent een totale afmeting van 30 x 30,5 x 44 cm en is makkelijk overal mee naartoe te nemen.

Materiaal: bij de productie van deze cajon heeft men voornamelijk een beroep gedaan op duurzame natuurlijke eik die bijdraagt aan de stevigheid en de uiteindelijke geluidskwaliteit.

Handig in gebruik: het zitvlak van de cajon is extra verstevigd en verfijnd afgewerkt zodoende het zitcomfort te beogen. Verder is de binnenkant van de cajon voorzien van de nodige rieten die zorgen voor een unieke samenstelling van  – overwegend lage – bastonen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de prijs zou evenwel een minpuntje kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dimavery CJ-400 Cajon plywood 13 mm

 

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor deze unieke cajon die jou wordt aangeboden door Dimavery. Dimavery is een bekend, zoniet het beste merk, op het gebied van heel wat muziekinstrumenten. Denk hierbij ook maar aan diverse soorten violen en gitaren die door dit zelfde merk worden gemaakt.

De cajon wordt gekenmerkt door een behoorlijk compact formaat van 30 x 29 x 50 cm, wat hem bijzonder handzaam en makkelijk in gebruik maakt. Hij is, hoe kan het ook anders, voornamelijk afgewerkt uit duurzaam natuurlijk eikenhout wat meteen ook z’n typische rustieke kleur verklaart. Dankzij de 4 rubberen voetjes aan de onderkant blijft hij mooi stabiel en stevig staan terwijl je aan het spelen bent.

Op het moment van aankoop zul je zien dat hij geleverd wordt in een uitstekende stevige opbergtas. Handig dus indien je hem overal mee naartoe wilt nemen en na gebruik weer veilig wilt kunnen opbergen. Ook hier blijken de reacties momenteel alleen maar lovend te zijn. Echter durven we vermoeden dat het prijskaartje voor sommigen nog altijd wat te duur is.

 

Voordelen:

Formaat: het compacte formaat waarbij de afmeting op 30 x 29 x 50 cm wordt geschat, maakt van deze cajon een handzaam en makkelijk te bespelen instrument.

Comfort: de cajon is voorzien van alle mogelijke comfort. Zo hoef je niet te panikeren dat hij zal wegschuiven dankzij de aanwezigheid van de 4 rubberen voetjes.

Opbergtas: wil je de cajon graag kunnen meenemen naar elk feestje of tijdens elke camping trip? Dan is het handig dat je hem kunt opbergen in de meegeleverde opbergtas.

Materiaal: het is een duurzame en degelijke cajon die vervaardigd blijkt te zijn uit diverse natuurlijke houtsoorten die best wel tegen een stootje kunnen.

 

Nadelen:

Design: het design is vrij rustiek en eenvoudig en misschien voor sommige klanten net iets te saai.

Budget: het is zeker niet het instrument met de hoogste prijs maar toch kan het door sommigen als een struikelblok worden ervaren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Meinl AESLRB Artisan Edition Cajon Soleá Line Red Burst

 

Door te kiezen voor deze unieke cajon van Meinl, kies je alvast niet voor één van de goedkope percussie instrumenten uit het rijtje. Wil je deze cajon in huis halen dan zul je best een iets ruimer budget voorzien. Hij werd volledig met de hand gemaakt door de Spanjaard José Hernández Diaz, wat meteen het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren.

Dit unieke muziekinstrument wordt gekenmerkt door een prachtig gestroomlijnd design met afgeronde hoeken. Bij de productie van dit instrument heeft men uitdrukkelijk gekozen om te werken met duurzaam berkenhout, wat meteen de rustieke en typische kleur verklaart. Bovendien bestaat de body van het instrument uit maar liefst 9 lagen Baltisch berkenhout wat bijdraagt aan de klank en het geluid van de cajon.

Tot slot zul je zien dat de cajon van maar liefst 2 groepen met elk 4 metalen gitaarsnaren is voorzien. Kortom een echte aanrader om even in overweging te nemen. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven over dit product wegens het ontbreken van online reviews. De hoge prijs zou daar zeker een verklaring voor kunnen zijn.

 

Voordelen:

Materiaal: het grootste gedeelte van de cajon bestaat uit maar liefst 9 lagen Baltisch berkenhout terwijl de snaren uit metaal bestaan.

Uniek: in tegenstelling tot sommige andere cajon instrumenten, blijkt dit product helemaal met de hand gemaakt. Bijgevolg zul je steeds met een unieke cajon naar huis gaan.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een betaalbare cajon, dan lijkt dit product niet meteen de beste aanbeveling uit het rijtje te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Schlagwerk CP5003 Cajon Precise OS Silver – Cajon // Schlagwerk Cajon Precise

 

Of je met de Schlagwerk CP5003 ook meteen voor één van de goedkope cajons uit het rijtje kiest, valt enigszins te betwijfelen. We vermoeden dat zijn hogere prijskaartje eveneens een verklaring zou kunnen bieden voor het uitblijven van de online reacties, wat het voor ons moeilijker maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen. Toch lijkt hij ons de moeite waard om in de selectie op te nemen.

Zo kent de Schlagwerk cajon een totale afmeting van 50 x 30 x 30 cm en blijkt hij voornamelijk uit duurzame berk te zijn vervaardigd. Aan de binnenkant van de cajon werden de nodige gitaarsnaren voorzien die bijdragen aan een breed assortiment van verschillende klankkleuren en geluiden.

Mocht je interesse hebben in dit unieke en prachtige percussie-instrument, dan zul je zien dat hij geleverd wordt inclusief een stevig en zacht aanvoelend zitkussentje en een bijbehorende stemvork om de snaren te stemmen.  

 

Voordelen:

Formaat: de Schlagwerk cajon kent een behoorlijk standaard afmeting van 30 x 30 x 50 cm.

Materiaal: in tegenstelling tot heel wat – vaak goedkopere – cajons, werd dit exemplaar voornamelijk uit duurzame berk vervaardigd.

Zitkussentje: bij aankoop wordt eveneens een handig SP20 zitkussentje meegeleverd zodoende het speelcomfort te vergroten.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Varios Cajon Sela – Percussie // Sela Cajon 4026929918383 Cajon

 

We sluiten het rijtje af met de Sela cajon die gekenmerkt wordt door een lengte en breedte van 30 cm in combinatie met een hoogte  van 47 cm en een maximaal gewicht van zo’n 5 kg. Daardoor is hij relatief makkelijk van punt A naar punt B te verplaatsen, wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak. In tegenstelling tot het vorige toppertje, lijkt hij iets toegankelijker te zijn qua prijs. Echter kan de lage prijs verklaard worden door het gebrek aan een verstelbare front pad en bijbehorende stemvork.

Toch is de Sela cajon – die meteen opvalt vanwege zijn unieke rode design – een echte aanrader voor elke beginnende percussionist. Hij blijkt daarbij eveneens te zijn vervaardigd uit duurzame berk in combinatie met een unieke bijbehorende lak coating en de nodige gitaarsnaren. Dit uit zich in een breed gamma aan lage (bas)tonen die duidelijk afwijken van de zwoele deuntjes die we kennen van de flamenco en latin-muziek.

Jammer genoeg werden tot op heden nog geen reacties geplaatst, waardoor het voor ons best wel moeilijk is om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Formaat: de Sela cajon kenmerkt zich door een vrij compacte uitvoering van 30 x 30 x 47 cm.

Materiaal: ook hier werd vooral de voorkeur gegeven om te werken met de positieve eigenschappen van berk.

Coating: het geheel werd afgewerkt met een donkerrode lak coating die bijdraagt aan het uiteindelijke design.

 

Nadelen:

Geen flamenco: ben je op zoek naar een unieke cajon die de typische flamenco en/ of latin klanken benadert, dan is dit exemplaar van Sela niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Cajons Koopgids

 

Wat is een cajon en waarvoor kun je het product gebruiken? Bestaan er verschillende soorten cajon instrumenten of niet? En hoe zit het met het formaat en de gebruikte materiaalsoorten? Kortom, je hoort het al; heel wat vragen en wij trachten er met deze koopgids een antwoord op te zoeken. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling mocht je de tijd nemen om de gids te bekijken alvorens je de verschillende cajon instrumenten gaat vergelijken. En indien je vindt dat de prijs soms iets te duur is, zijn er altijd leuke aanbiedingen en promoties waar je beslist rekening mee kunt houden.


Wat is een cajon en het gebruiksgemak

Een cajon is een uniek, doch behoorlijk onbekend muziekinstrument dat behoort tot de groep van de percussie. Indien je dus altijd al een drumstel in huis hebt willen halen maar om de één of andere reden niet mag of er niet de plaats voor hebt, dan lijkt de cajon een waardig alternatief te zijn. Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste cajon aan te kopen. Neem de tijd om de verschillende mogelijkheden rustig te bekijken want die zijn er wel zeker.

 

Merk, design en mogelijke prijskaartje

Alvorens je aan de zoektocht begint, willen we er toch wel even op wijzen dat er heel wat verschillende prijskaartje kunnen en zullen opduiken. Zo zul je cajon muziekinstrumenten tegenkomen met een aanvaardbaar prijskaartje beneden de 100 euro terwijl je voor andere cajons dan weer makkelijk 250 euro of meer betaalt. De vraag die je jezelf dan altijd moet stellen is, of een duurder exemplaar ook altijd beter is of niet?

Het spreekt voor zich dat een cajon van 20 euro kwalitatief wel minder zal zijn dan een cajon van bijvoorbeeld 500 euro. Maar geef nu zelf toe, het verschil in prijs is dan ook behoorlijk groot. Twijfel je bijvoorbeeld tussen een cajon van 150 euro en eentje van 200 euro dan zal er kwalitatief gezien heel weinig verschil op zitten. Als we een tip mogen meegeven dan kunnen we vermelden dat Sela en Meinl 2 bekende merknamen zijn die als marktleiders kunnen worden beschouwd op het gebied van cajon muziekinstrumenten.

 

Het type cajon

De zoektocht naar de beste cajon kan vaak vermoeiend en lastig zijn en dat heeft vooral te maken met de verschillende types die er bestaan. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen de Peruviaanse cajon die beschouwd wordt als een traditioneel instrument zonder snaren. De klank van dergelijk instrument kan als warm en aards worden beschouwd en wordt gekenmerkt door een opeenvolging van bastonen.

Verder is er nog de String cajon die gekenmerkt wordt door 1 of meerdere snarencombinaties die zich tegen de voorkant van het instrument bevinden. Met de voorkant van de cajon bedoelen we de slagplaat, dus het gedeelte waar je met je handen of bijpassende sticks gaat spelen.

En daarnaast kun je ook altijd nog opteren om te kiezen voor de Snare cajon. Dergelijk exemplaar is een pak moderner en wordt, net zoals een snaredrum, gekenmerkt door een snarenmat. Op die manier wordt er niet alleen een kenmerkende diepe bastoon geproduceerd maar kun je evengoed genieten van een ietwat scherpere intense snaredrum-achtig geluid.

Het formaat en de gebruikte materiaalsoorten

Uiteraard is het minstens even belangrijk om rekening te houden met het formaat van de cajon en de materiaalsoorten waaruit deze is vervaardigd. Wanneer we het hebben over het formaat dan bedoelen we hier vooral de hoogte van het instrument mee. Het is hierbij niet alleen de bedoeling dat je goed en comfortabel kunt zitten maar dat je tegelijk ook niet teveel moeite moet doen om voorover te buigen. De meeste cajons worden daarom gekenmerkt door een standaardhoogte van 45 cm.

Uiteraard kunnen er hier en daar kleine afwijkingen genoteerd worden en kun je bijvoorbeeld evengoed een cajon met een zithoogte van 50 cm aankopen. Besef wel dat de hoogte mee de klank van de cajon zal bepalen. Algemeen geldt dat een kleine cajon een scherper en hoger klankgeluid zal produceren dan een groter exemplaar. Verder zal het volumebereik bij kleine cajons ook veel lager liggen dan de grote varianten.

Naast het formaat zal ook de keuze van het materiaal een invloed uitoefenen op de geproduceerde klank. In de meeste gevallen zal de body van de cajon voornamelijk uit berkenhout vervaardigd zijn. Wanneer we het over de body van de cajon hebben, dan bedoelen we daarmee vrijwel het volledige muziekinstrument uitgezonderd de slagplaat. Berkenhout is een goede aanbeveling omdat het zowel de lage alsook hoge tonen perfect tot uiting laat komen.

 

Extra kenmerken, mogelijkheden en eventuele toebehoren

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de eventuele kenmerkende eigenschappen en toebehoren. Zo is het altijd handig indien de cajon geleverd wordt inclusief een stevige hoes of opbergtas. Op die manier kun je de cajon niet alleen veilig verplaatsen maar ook veilig opbergen na gebruik. Dit maakt het instrument meteen een pak duurzamer.

Daarnaast zul je zien dat je de meeste cajons verder kunt uitbreiden. Zo worden er zelfs drumstellen aangeboden inclusief een cajon die als basisinstrument fungeert. Indien je de cajon niet met je handen wilt bespelen dan heb je ook de mogelijkheid om brushes te gebruiken of een pedaal. Het is dan ook leuk indien je dat op het moment van aankoop gewoon al krijgt meegeleverd. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES