Laatste update: 27.05.22

 

Beste cajons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een compact percussie instrument? Dan lijkt de cajon de best mogelijke aanbeveling te zijn. Om het voor jou allemaal net dat tikkeltje makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse cajon muziekinstrumenten. Zo zou je eventueel kunnen opteren om de Aengus Cajon 18” in huis te halen die geleverd wordt inclusief een kwaliteitsvolle gevoerde hoes. Dit maakt het meteen een pak eenvoudiger om het instrument veilig en zonder kleerscheuren te verplaatsen. Echter blijkt ook de Dimavery CJ-400 Cajon een schot in de roos te zijn. Een degelijk instrument dat voor het grootste gedeelte uit stevig natuurlijk hout is opgebouwd.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste cajons (Reviews) van 2022

 

De cajon is veruit één van de meest originele en unieke muziekinstrumenten. Om de keuze voor jou iets makkelijker te laten verlopen, zijn we alvast op zoek gegaan naar 5 topproducten. We hebben hierbij niet alleen rekening gehouden met de kwaliteit en het design maar uiteraard ook met het advies dat door klanten in online reviews werd gegeven. Neem rustig de tijd om er de voor jou beste cajon uit te kiezen en wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen. Veel succes!

 

1. Aengus Cajon 18” zithoogte 48 cm incl. gevoerde hoes

 

Ben je op zoek naar één van de goedkope cajon muziekinstrumenten? Dan lijkt dit product van Aengus vast en zeker wel een goede aanbeveling. Dit compacte muziekinstrument, met een formaat van 30,8 x 29,8 x 48 cm, is werkelijk het ideale alternatief voor mensen die dol zijn op drumstellen maar er niet voldoende ruimte voor hebben om het te plaatsen.

Het is dan ook de bedoeling dat je bovenop de cajon gaat zitten zoals bijvoorbeeld op één of ander krukje en vervolgens met je handen, brushes, een pedaal of hakken op het frontpaneel gaat drummen. Op die manier zul je merken dat de metalen snaren, die binnenin het instrument verwerkt zitten, beginnen trillen. De klank wordt uitvergroot dankzij het klankgat dat zich aan de achterkant van de box bevindt.

Deze unieke cajon is vervaardigd uit duurzaam hout en vandaar ook de naturelle houtachtige kleur. Hij wordt jou aangeboden inclusief een stevige zwart gevoerde opbergtas waarmee je de cajon ook makkelijk kunt verplaatsen. We stellen vast dat klanten uitermate tevreden zijn en het product beloond hebben met een maximumscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de cajon wordt gekenmerkt door een maximale afmeting van 30,8 x 29,8 x 48 cm wat behoorlijk compact doch handzaam is.

Materiaal: de buitenkant van de cajon is voornamelijk uit duurzaam hout vervaardigd terwijl de snaren uit metaal bestaan.

Opbergtas: zodra je besluit om deze cajon aan te kopen dan zul je zien dat hij geleverd wordt in een prachtige opbergtas.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ondanks het feit dat de prijs bijzonder goed meevalt, is het jammer genoeg niet de cajon met de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dimavery CJ-400 Cajon plywood 13 mm

 

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor deze unieke cajon die jou wordt aangeboden door Dimavery. Dimavery is een bekend, zoniet het beste merk, op het gebied van heel wat muziekinstrumenten. Denk hierbij ook maar aan diverse soorten violen en gitaren die door dit zelfde merk worden gemaakt.

De cajon wordt gekenmerkt door een behoorlijk compact formaat van 30 x 29 x 50 cm, wat hem bijzonder handzaam en makkelijk in gebruik maakt. Hij is, hoe kan het ook anders, voornamelijk afgewerkt uit duurzaam natuurlijk eikenhout wat meteen ook z’n typische rustieke kleur verklaart. Dankzij de 4 rubberen voetjes aan de onderkant blijft hij mooi stabiel en stevig staan terwijl je aan het spelen bent.

Op het moment van aankoop zul je zien dat hij geleverd wordt in een uitstekende stevige opbergtas. Handig dus indien je hem overal mee naartoe wilt nemen en na gebruik weer veilig wilt kunnen opbergen. Ook hier blijken de reacties momenteel alleen maar lovend te zijn. Echter durven we vermoeden dat het prijskaartje voor sommigen nog altijd wat te duur is.

 

Voordelen:

Formaat: het compacte formaat waarbij de afmeting op 30 x 29 x 50 cm wordt geschat, maakt van deze cajon een handzaam en makkelijk te bespelen instrument.

Comfort: de cajon is voorzien van alle mogelijke comfort. Zo hoef je niet te panikeren dat hij zal wegschuiven dankzij de aanwezigheid van de 4 rubberen voetjes.

Opbergtas: wil je de cajon graag kunnen meenemen naar elk feestje of tijdens elke camping trip? Dan is het handig dat je hem kunt opbergen in de meegeleverde opbergtas.

Materiaal: het is een duurzame en degelijke cajon die vervaardigd blijkt te zijn uit diverse natuurlijke houtsoorten die best wel tegen een stootje kunnen.

 

Nadelen:

Design: het design is vrij rustiek en eenvoudig en misschien voor sommige klanten net iets te saai.

Budget: het is zeker niet het instrument met de hoogste prijs maar toch kan het door sommigen als een struikelblok worden ervaren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Meinl AESLRB Artisan Edition Cajon Soleá Line Red Burst

 

Door te kiezen voor deze unieke cajon van Meinl, kies je alvast niet voor één van de goedkope percussie instrumenten uit het rijtje. Wil je deze cajon in huis halen dan zul je best een iets ruimer budget voorzien. Hij werd volledig met de hand gemaakt door de Spanjaard José Hernández Diaz, wat meteen het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren.

Dit unieke muziekinstrument wordt gekenmerkt door een prachtig gestroomlijnd design met afgeronde hoeken. Bij de productie van dit instrument heeft men uitdrukkelijk gekozen om te werken met duurzaam berkenhout, wat meteen de rustieke en typische kleur verklaart. Bovendien bestaat de body van het instrument uit maar liefst 9 lagen Baltisch berkenhout wat bijdraagt aan de klank en het geluid van de cajon.

Tot slot zul je zien dat de cajon van maar liefst 2 groepen met elk 4 metalen gitaarsnaren is voorzien. Kortom een echte aanrader om even in overweging te nemen. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven over dit product wegens het ontbreken van online reviews. De hoge prijs zou daar zeker een verklaring voor kunnen zijn.

 

Voordelen:

Materiaal: het grootste gedeelte van de cajon bestaat uit maar liefst 9 lagen Baltisch berkenhout terwijl de snaren uit metaal bestaan.

Uniek: in tegenstelling tot sommige andere cajon instrumenten, blijkt dit product helemaal met de hand gemaakt. Bijgevolg zul je steeds met een unieke cajon naar huis gaan.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een betaalbare cajon, dan lijkt dit product niet meteen de beste aanbeveling uit het rijtje te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Meinl Cajon Drumset cajon yambú  met meegeleverde cajon pedaal (TMCP)

 

Net zoals één van de vorige producten, wordt ook deze cajon jou aangeboden door het gewaardeerde merk Meinl. Het valt meteen op dat de cajon nog niet beoordeeld werd door kopers waardoor het niet eenvoudig is om jou verder advies te geven omtrent de gebruikerservaringen. De hoge prijs zou er misschien voor kunnen zorgen dat hij niet meteen tot de populairste cajons uit het rijtje behoort.

Toch krijg je echt wel waar voor je geld aangezien je voor deze prijs niet alleen een cajon krijgt toegestuurd maar een volledige percussieset. Uiteraard wordt de cajon hierin beschouwd als het instrument dat het basisritme zal aangeven. Dankzij de meegeleverde cajon pedaal is het bovendien ook mogelijk om de basklank op deze manier te bespelen. Net zoals heel wat andere cajons, blijkt ook dit instrument voornamelijk uit duurzaam berkenhout vervaardigd, wat de klank uiteindelijk ten goede komt.

Bij de aankoop worden bovendien ook een setje Live Shakers meegeleverd alsook enkele bamboo sticks om de cajon mee te bespelen, een unieke cajon opbergtas en een prachtig cajon kleedje. De moeite waard om hem minstens even te bekijken en misschien wel tot een aankoop over te gaan.

 

Voordelen:

Materiaal: het is een stevige en duurzame cajon die vooral uit natuurlijk berkenhout bestaat en bijgevolg best wel tegen een stootje kan.

Handig in gebruik: het is mogelijk om de cajon met het meegeleverde cajon pedaal te bespelen alsook met de geleverde bamboo sticks. Echter is het bespelen van de cajon met de handen, ook één van de optiemogelijkheden.

Toebehoren: de cajon wordt niet alleen geleverd met de bamboo sticks en het bijbehorende pedaal, maar bestaat wel degelijk uit een volledige percussieset. Zo worden ook Live Shakers aangeboden, een cajon kleedje en bijbehorende opbergtas.

 

Nadelen:

Budget: jammer genoeg blijkt het prijskaartje hier echt wel ruim boven het gemiddelde uit te steken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Hayman cajon De Hayman CAJ-100 snarencajon

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke Hayman CAJ-100 cajon die jou wordt aangeboden tegen een zacht prijskaartje. In vergelijking met de andere cajon instrumenten uit dit lijstje, zouden we zelfs durven stellen dat hij voorzien is van de laagste prijs. Deze unieke snarencajon wordt gekenmerkt door verstelbare snaren wat hem uitermate geschikt maakt om te gebruiken tijdens zogenaamde “unplugged” sessies.

Het is een behoorlijk compact en lichtgewicht muziekinstrument wat hem dan weer handzaam en makkelijk in gebruik maakt. Bovendien kun je deze cajon bekomen met diverse soorten slagplaten. Denk bijvoorbeeld maar aan donker of naturel essen alsook bamboe, ebben of zwarte met witte decoratie. Ook hier is de onderkant voorzien van 4 handige steundoppen uit kunststof. Op die manier blijft de cajon mooi stabiel staan en geniet je een betere resonantie.

Het gebrek aan online reviews doet vermoeden dat het hier om een vrij recent product gaat dat nog niet zo lang op de markt is. Daarnaast kan ook het neutrale design en de beperkte mogelijkheden een verklaring zijn voor het uitblijven van gebruikerservaringen. Bekijk het even alvorens te oordelen.

 

Voordelen:

Budget: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het betaalbare en aanvaardbare prijskaartje.

Slagplaten: dit type cajon van Hayman biedt een ruime keuze inzake de slagplaten. Zo kun je niet alleen kiezen voor een slagplaat uit bamboe maar bestaat ook de optie tussen naturel of donker essen, ebben of een zwart/ wit design.

Steundoppen: de 4 steundoppen aan de onderkant van het muziekinstrument zijn vervaardigd uit kunststof en verbeteren de grip en de stabiliteit van de cajon.

 

Nadelen:

Design: het is mogelijk dat het eenvoudige design door sommige klanten als een minpuntje zal worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Cajons Koopgids

 

Wat is een cajon en waarvoor kun je het product gebruiken? Bestaan er verschillende soorten cajon instrumenten of niet? En hoe zit het met het formaat en de gebruikte materiaalsoorten? Kortom, je hoort het al; heel wat vragen en wij trachten er met deze koopgids een antwoord op te zoeken. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling mocht je de tijd nemen om de gids te bekijken alvorens je de verschillende cajon instrumenten gaat vergelijken. En indien je vindt dat de prijs soms iets te duur is, zijn er altijd leuke aanbiedingen en promoties waar je beslist rekening mee kunt houden.


Wat is een cajon en het gebruiksgemak

Een cajon is een uniek, doch behoorlijk onbekend muziekinstrument dat behoort tot de groep van de percussie. Indien je dus altijd al een drumstel in huis hebt willen halen maar om de één of andere reden niet mag of er niet de plaats voor hebt, dan lijkt de cajon een waardig alternatief te zijn. Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste cajon aan te kopen. Neem de tijd om de verschillende mogelijkheden rustig te bekijken want die zijn er wel zeker.

 

Merk, design en mogelijke prijskaartje

Alvorens je aan de zoektocht begint, willen we er toch wel even op wijzen dat er heel wat verschillende prijskaartje kunnen en zullen opduiken. Zo zul je cajon muziekinstrumenten tegenkomen met een aanvaardbaar prijskaartje beneden de 100 euro terwijl je voor andere cajons dan weer makkelijk 250 euro of meer betaalt. De vraag die je jezelf dan altijd moet stellen is, of een duurder exemplaar ook altijd beter is of niet?

Het spreekt voor zich dat een cajon van 20 euro kwalitatief wel minder zal zijn dan een cajon van bijvoorbeeld 500 euro. Maar geef nu zelf toe, het verschil in prijs is dan ook behoorlijk groot. Twijfel je bijvoorbeeld tussen een cajon van 150 euro en eentje van 200 euro dan zal er kwalitatief gezien heel weinig verschil op zitten. Als we een tip mogen meegeven dan kunnen we vermelden dat Sela en Meinl 2 bekende merknamen zijn die als marktleiders kunnen worden beschouwd op het gebied van cajon muziekinstrumenten.

 

Het type cajon

De zoektocht naar de beste cajon kan vaak vermoeiend en lastig zijn en dat heeft vooral te maken met de verschillende types die er bestaan. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen de Peruviaanse cajon die beschouwd wordt als een traditioneel instrument zonder snaren. De klank van dergelijk instrument kan als warm en aards worden beschouwd en wordt gekenmerkt door een opeenvolging van bastonen.

Verder is er nog de String cajon die gekenmerkt wordt door 1 of meerdere snarencombinaties die zich tegen de voorkant van het instrument bevinden. Met de voorkant van de cajon bedoelen we de slagplaat, dus het gedeelte waar je met je handen of bijpassende sticks gaat spelen.

En daarnaast kun je ook altijd nog opteren om te kiezen voor de Snare cajon. Dergelijk exemplaar is een pak moderner en wordt, net zoals een snaredrum, gekenmerkt door een snarenmat. Op die manier wordt er niet alleen een kenmerkende diepe bastoon geproduceerd maar kun je evengoed genieten van een ietwat scherpere intense snaredrum-achtig geluid.

Het formaat en de gebruikte materiaalsoorten

Uiteraard is het minstens even belangrijk om rekening te houden met het formaat van de cajon en de materiaalsoorten waaruit deze is vervaardigd. Wanneer we het hebben over het formaat dan bedoelen we hier vooral de hoogte van het instrument mee. Het is hierbij niet alleen de bedoeling dat je goed en comfortabel kunt zitten maar dat je tegelijk ook niet teveel moeite moet doen om voorover te buigen. De meeste cajons worden daarom gekenmerkt door een standaardhoogte van 45 cm.

Uiteraard kunnen er hier en daar kleine afwijkingen genoteerd worden en kun je bijvoorbeeld evengoed een cajon met een zithoogte van 50 cm aankopen. Besef wel dat de hoogte mee de klank van de cajon zal bepalen. Algemeen geldt dat een kleine cajon een scherper en hoger klankgeluid zal produceren dan een groter exemplaar. Verder zal het volumebereik bij kleine cajons ook veel lager liggen dan de grote varianten.

Naast het formaat zal ook de keuze van het materiaal een invloed uitoefenen op de geproduceerde klank. In de meeste gevallen zal de body van de cajon voornamelijk uit berkenhout vervaardigd zijn. Wanneer we het over de body van de cajon hebben, dan bedoelen we daarmee vrijwel het volledige muziekinstrument uitgezonderd de slagplaat. Berkenhout is een goede aanbeveling omdat het zowel de lage alsook hoge tonen perfect tot uiting laat komen.

 

Extra kenmerken, mogelijkheden en eventuele toebehoren

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de eventuele kenmerkende eigenschappen en toebehoren. Zo is het altijd handig indien de cajon geleverd wordt inclusief een stevige hoes of opbergtas. Op die manier kun je de cajon niet alleen veilig verplaatsen maar ook veilig opbergen na gebruik. Dit maakt het instrument meteen een pak duurzamer.

Daarnaast zul je zien dat je de meeste cajons verder kunt uitbreiden. Zo worden er zelfs drumstellen aangeboden inclusief een cajon die als basisinstrument fungeert. Indien je de cajon niet met je handen wilt bespelen dan heb je ook de mogelijkheid om brushes te gebruiken of een pedaal. Het is dan ook leuk indien je dat op het moment van aankoop gewoon al krijgt meegeleverd. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES