5 beste capo’s Test van 2024

Laatste update: 22.06.24

 

Beste capo’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijke capo die geschikt is voor gebruik op verschillende snaarinstrumenten dan lijkt de Capo voor Akoestische/Elektrische Gitaar alvast een schot in de roos. Daartegenover staat de Luxe Aluminium Gitaar Capo die eveneens geschikt blijkt voor akoestische, klassieke en elektrische gitaren en bovendien gekenmerkt wordt door een handig klemsysteem. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste capo’s (Reviews) van 2024

 

Hoewel ze allen hetzelfde principe en doel vooropstellen, kun je vandaag uit een uitgebreid assortiment aan capo’s kiezen. Zo bestaan er – naast de klassieke gitaar capo – eveneens capo’s voor ukelele’s, capo’s om electric guitar te spelen en capo’s in combinatie met de western gitaar. Bedenk daarbij eveneens of je kiest voor een Capo van Fender dan wel een G7TH capo, een capo van Dunlop of de voorkeur geeft aan één van de vele andere populairste en beste merken. Bekijk de onderstaande top 5, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews, alvorens er de voor jou beste capo uit te kiezen.

 

1. Capo voor Akoestische/Elektrische Gitaar Chroom BC-85-TI Boston

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve gitaar capo die specifiek geschikt blijkt voor gebruik op een akoestische en/ of elektrische gitaar, dan is dit apparaatje van Boston alvast het bekijken waard. Zo wordt de Boston BC-85-TI capo gekenmerkt door het veerkrachtig principe waarbij de veerspanning met uiterste nauwkeurigheid en precisie werd afgesteld. Dit maakt de capo overigens ook ideaal om in combinatie met andere snaarinstrumenten zoals de mandoline en ukelele te gebruiken.

De capo blijkt overigens vooral vervaardigd uit duurzaam chroom waarbij de klemmen aan de binnenkant werden afgewerkt met een soort van rubberen coating. Deze is voornamelijk bedoeld om het snaarinstrument zoveel mogelijk te beschermen tegen eventuele krassen en/ of andere beschadigingen.

Een blik op de online reviews toont aan dat deze capo best wel goed in de markt ligt. Klanten reageren bijzonder tevreden over de aangeboden kwaliteit in combinatie met de gebruiksvriendelijkheid en uiteindelijke prijs.

 

Voordelen:

Materiaal: de capo blijkt voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam chroom waarbij de klemmen aan de binnenkant voorzien zijn van een rubberen coating.

Gebruiksgemak: deze capo is niet alleen geschikt voor gebruik in combinatie met een akoestische of elektrische gitaar maar kan ook dienst doen bij tal van andere snaarinstrumenten zoals de mandoline, banjo of ukelele.

Comfort: ondanks zijn compacte formaat en relatief lichte gewicht, is deze capo met veer toch bijzonder stevig.

 

Nadelen:

Prijs: hoewel er tot op heden geen negatieve reviews werden geplaatst, moet je er toch wel rekening mee houden dat er altijd nog goedkopere capo’s op de markt te vinden zijn. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Luxe Aluminium Gitaar Capo / Klem – Capodaster Akoestische, Klassieke & Elektrische Guitar

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én tevens één van de laagst geprijsde capodasters uit de reeks, dan kunnen we alvast dit exemplaar van Eggy aanraden. In tegenstelling tot het vorige product, blijkt deze capo hoofdzakelijk uit stevig doch lichtgewicht aluminium vervaardigd en vervolgens afgewerkt in een neutrale zilveren kleur. Toch kun je dit capodaster nog in tal van andere kleuren verkrijgen zoals rood, wit en zwart.

Dit unieke luxe capodaster kent een totale afmeting van 8 x 7,2 x 1,1 cm en wordt aangevuld met een diameter van ongeveer 1,4 cm en een beperkt gewicht van amper 60 gram. Waar het vorige exemplaar vooral functioneerde in combinatie met veerspanning, gaat het hier hoofdzakelijk om een klemsysteem.

Wanneer we de reacties bekijken dan zien we ook hier alleen maar overtuigde en enthousiaste kopers, wat gelijk de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Formaat: het capodaster kent een totaal formaat van 8 x 7,2 x 1,1 cm in combinatie met een doorsnede van 1,4 cm.

Gewicht: met een beperkt gewicht van amper 60 gram, blijkt dit capodaster alvast bijzonder aangenaam in gebruik. Ideaal in combinatie met de klassieke, akoestische en/ of elektrische gitaar én ukelele.

Materiaal: bij de productie van dit capodaster met klembevestiging heeft men ervoor gekozen om te werken met een aluminium legering.

Budgetvriendelijk: het is alvast één van de budgetvriendelijke mogelijkheden binnen deze selectie en het zou zomaar eens een aanbieding kunnen zijn.

 

Nadelen:

Design: hoewel er heel wat designmogelijkheden voorhanden zijn, zijn de capodasters wel steeds afgewerkt in opvallende designs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Clx Capo Slv Nyl – Capo voor Klassieke Gitaar // Knijper 

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke SLV NYL capo van het bekende en populaire merk CLX waarbij kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid én betaalbaarheid moeiteloos met elkaar worden gecombineerd. Het CLX capodaster werkt als een soort van knijper en is daarbij makkelijk op de hals van het betreffende snaarinstrument te plaatsen.

Net zoals heel wat andere exemplaren blijkt ook dit capo voornamelijk uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium vervaardigd en vervolgens afgewerkt in een neutraal zilveren design met hier en daar een zwart accent. De rubberen coating aan de binnenkant van de klemmen dient dan weer ter bescherming van het snaarinstrument.

Ook hier stellen we gelijk een mooie eindscore van 5 sterren vast waarbij klanten bijzonder tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding. Echter is het wel zo verstandig om er bij te vermelden dat de capo hoofdzakelijk bedoeld is voor de klassieke/Spaanse gitaren die voorzien zijn van nylon snaren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: of dit capodaster nu voorzien is van de laagste prijs of niet, laten we even in het midden. Toch is het wel één van de goedkope en budgetvriendelijke exemplaren uit de selectie.

Knijper: de capo werkt als een soort van knijper die je zonder problemen op de hals van het snaarinstrument kunt plaatsen.

Uitvoering: de aparte bolling/ vorm van het capodaster toont aan dat dit exemplaar bijzonder geschikt is voor gebruik met de klassieke/ Spaanse gitaren.

 

Nadelen:

Gebruiksgemak: houd er rekening mee dat dit geen universeel type capodaster betreft en dus niet op eender welk snaarinstrument kan worden geplaatst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Luxe Aluminium Gitaar Capo / Klem Capodaster Akoestische, Klassieke & Elektrische Guitar

 

Of je met deze capo – ook wel voluit capodaster genaamd – ook meteen kiest voor het artikel met de laagste prijs, valt misschien nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten alvast overtuigd van deze gitaar capo van AA Commerce, wat gelijk het positieve advies en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren weet te verklaren. Kortom, de moeite waard om dit capodaster eens even onder de loep te nemen.

Zo valt het capodaster al meteen op vanwege zijn deluxe hout look met bijbehorende aluminium legering. Dit maakt hem alvast een tikkeltje specialer dan de vele standaard exemplaren die in menig gitaarwinkel voorhanden zijn. Het capodaster kent daarbij een een relatief compacte afmeting met een gewicht van amper 60 gram wat het geheel bijzonder handzaam in gebruik maakt.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want daarnaast staat dit capodaster ook bekend vanwege zijn multifunctionele karakter. Zo is hij niet alleen geschikt voor gebruik in combinatie met de akoestische gitaar maar kan hij ook zijn dienst bewijzen in samenspraak met de klassieke en/ of elektrische gitaar. Tot slot behoren ook de akoestische, elektrische dan wel klassieke ukelele tot het gebruiksgemak van deze capo.

 

Voordelen:

Materiaal: het apparaatje is hoofdzakelijk uit duurzaam hout vervaardigd – wat ook gelijk de prachtige houtlook verklaard – en werd afgewerkt met de nodige aluminium legering.

Uitvoering: het capodaster kent een vrij compacte uitvoering met een dito licht gewicht van 60 gram.

Handig in gebruik: wil je een bepaalde song op een hoger/ lager niveau spelen dan zul je de gitaar akkoorden moeten aanpassen met behulp van dit handig capodaster, jou aangeboden door AA Commerce.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs duidelijk gerechtvaardigd is, is het niet meteen een aanbieding te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gitaar Capodaster / Guitar Capo – TrendX capodaster met knijpmechanisme

 

Wil je graag gitaar leren spelen en besluit je dan ook op zoek te gaan naar een volwaardig muziekinstrument, dan is het misschien verstandig om eveneens op de hoogte te zijn van alle praktische – bijkomende – accessoires. Zo gaat het kopen van een gitaar vaak gepaard met een set extra snaren, enkele plectrums en een degelijke capo of capodaster.

Het gitaar capodaster van TrendX valt uiteraard meteen op vanwege zijn lage prijskaartje wat het helemaal toegankelijk maakt voor de beginnende muzikant. Het product kent een display breedte van 10,2 cm en een aanvullend gewicht van amper 62 gram.

In tegenstelling tot sommige andere capodasters, blijkt dit exemplaar voorzien van een knijpmechanisme dat vooral geschikt is in combinatie met de klassieke (Spaanse) gitaar. Afgewerkt met rubberen coatings zodoende de gitaar te beschermen tegen eventuele beschadigingen, zorgt ervoor dat je met een toppertje huiswaarts keert. En daar lijken ook de meeste klanten het duidelijk over eens.

 

Voordelen:

Uitvoering: het capodaster kent een display met een breedte van 10,2 cm en een gewicht van amper 62 gram.

Knijpmechanisme: het capo is uitgerust met een handig knijpmechanisme wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Budgetvriendelijk: het vriendelijke prijskaartje maakt het capodaster bijzonder toegankelijk bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Beperkt: houd er rekening mee dat het capodaster hoofdzakelijk bedoeld is voor gebruik op de klassieke (Spaanse) gitaar met nylon snaren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Capo’s Koopgids

 

Heb je reeds een gitaar en/ of ander snaarinstrument in huis en wil je graag de toonaard van een muziekstuk veranderen, dan lijkt de aanschaf van een kwalitatieve en degelijke capo alvast een meer dan goede aanbeveling. Hoewel alle capo’s hetzelfde principe garanderen, kunnen ze zich van elkaar onderscheiden op basis van de uitvoering, het klemsysteem, het design en het eventuele prijskaartje. Het lijkt ons daarom een goed idee om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende capo’s en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een capo en hoe zit het met zijn gebruiksgemak?

Een capo – in de volksmond door velen ook wel eens omschreven als een zogenaamde barréklem – is de verkorte vorm van “capodaster” en wordt beschouwd als een praktisch en veelzijdig apparaatje in de muziekwereld. Het capodaster – dat overigens voornamelijk in combinatie met gitaren en diverse andere snaarinstrumenten wordt gebruikt – is over het algemeen behoorlijk compact en licht van gewicht wat het gebruiksgemak en comfort aanzienlijk doet toenemen.

Met behulp van de barréklem wordt het mogelijk om een nummer een toon lager of een toon hoger te spelen dan normaal wat dus betekent dat je de toonaard van een muzieknummer kunt aanpassen. Het gebruik van een capodaster is bijzonder eenvoudig en levert vrijwel nooit problemen op. Het spreekt natuurlijk voor zich dat het capodaster niet zal bijdragen aan je speelwijze en bijgevolg niet zal bepalen of je juist dan wel vals speelt. 

 

Het type capodaster op basis van het klemsysteem

Hoewel de wereld van de capodasters op het eerste zicht bijzonder beperkt lijkt – doordat ze allemaal hetzelfde doel en principe nastreven – kunnen er wel degelijk – al dan niet kleine – verschillen worden genoteerd. Zo kun je de keuze voor een bepaald type capodaster laten bepalen door het gebruikte klemsysteem. Algemeen kunnen we 3 verschillende klemsystemen van elkaar onderscheiden die elk afzonderlijk voor- en nadelen met zich meebrengen maar waarbij de persoonlijke voorkeur uiteindelijk de bovenhand zal halen.

Zo zullen de meeste capodasters gekenmerkt worden door een handig klik- en klemsysteem waarmee je ze eenvoudigweg op het desbetreffende snaarinstrument kunt bevestigen. Daarnaast bestaan er echter ook bepaalde capodasters die door middel van een riempje of een schroefje op het snaarinstrument moeten worden geïnstalleerd. Welke bevestigingswijze jij uiteindelijk het aangenaamst vindt, is uiteraard een 100% persoonlijke keuze.

 

Waar moet je het capodaster bevestigen?

Zoals hiervoor reeds aangegeven wordt het capodaster of de barréklem voornamelijk gebruikt in combinatie met snaarinstrumenten zoals bijvoorbeeld de gitaar. Door het capodaster op de hals van het desbetreffende instrument te bevestigen, wordt het mogelijk om de toonaard van het te spelen muzieknummer te veranderen. Extra handig dus indien je een bestaand nummer een toon lager dan wel een toon hoger wenst te spelen.

Budget in verhouding tot het design

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het uiteindelijke prijskaartje van een capodaster. Afhankelijk van het type, zijn design en de gebruikte bevestigingsmethode kan de prijs makkelijk variëren van zo’n 5 euro tot maar liefst 500 euro of misschien wel meer. Houd er wel rekening mee dat het in het laatste geval wel degelijk om een luxueus uitziende capodaster gaat die in 9 op de 10 gevallen ook nog eens met diamanten steentjes bewerkt werd.

Kortom, een kwalitatieve capodaster of barréklem hoeft echt helemaal niet zo duur te zijn. Het komt er vooral op neer om voor jezelf op voorhand uit te maken waar je naar op zoek bent, waar je verwachtingen liggen en welk budget je er maximaal wilt maar vooral ook kunt aan spenderen. En indien je ook maar een tikkeltje handig en creatief ingesteld bent – wat bij de meeste muzikanten wel het geval is – dan kun je het capodaster ook gewoonweg zelf creëren met behulp van een potlood en een eenvoudig elastiekje. Veel succes!

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Wat is een capo en wat doet het?

De capo – afkorting van “capodaster” en in de volksmond ook wel eens omschreven als een zogenaamde barréklem – is een praktisch hulpmiddeltje dat voornamelijk gebruikt wordt bij snaarinstrumenten. Met behulp van de capo – die overigens op de hals van het desbetreffende snaarinstrument wordt vastgezet – wordt het mogelijk om de toonaard van een nummer aan te passen. Kortom, met een capodaster kun je eender welk nummer een toon hoger dan wel een toon lager laten klinken.

Q2: Hoe werkt een capo op een gitaar?

Zoals bij de eerste vraag reeds min of meer duidelijk werd, wordt een capo – afkorting van “capodaster” – gebruikt om de toonaard van een nummer te gaan aanpassen. Dergelijk hulpmiddel wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met snaarinstrumenten waaronder de gitaar de meest voor de hand liggende lijkt te zijn. 

Afhankelijk van het type capodaster dat je besluit aan te kopen, dien je het exemplaar door middel van een klemsysteem, schroef of riempje op de hals van de gitaar – of eender welk andere snaarinstrument – vast te klikken. Eenaam het capodaster correct werd bevestigd, kun je gewoon je nummertje spelen.

 

Q3: Waar moet je de capo plaatsen?

Het capo (capodaster) of de barréklem dient op de hals van het desbetreffende snaarinstrument te worden geïnstalleerd. Aangezien er vandaag de dag behoorlijk wat capodasters te vinden zijn, zal niet elk exemplaar op dezelfde manier op de hals gemonteerd worden. Zo bestaan er barréklemmen die je door middel van een klemsysteem eenvoudigweg kunt vastklikken terwijl andere modellen dan weer gebruik maken van een handig schroefje of een klein riempje. Kortom, kies voor de capodaster die voor jou het beste lijkt te werken.

 

Q4: Hoe maak je zelf een capo?

Ben je op zoek naar een degelijk capodaster dan zijn er uiteraard heel wat mogelijkheden. Zo kun je er in de eerste plaats gewoon eentje aankopen. Afhankelijk van het type, de bevestigingsmethode en het design kunnen de prijskaartjes makkelijk variëren van zo’n 2 à 3 euro tot maar liefst 550 euro of meer. In dit laatste geval gaat het echter wel om een luxueuze capodaster die bezet werd met duizenden kleine diamantjes, wat misschien niet meteen hoeft natuurlijk.

Echter, kun je een capodaster ook gewoon zelf maken met behulp van een eenvoudig potlood en een sterk elastiekje. Plaats het potlood daarbij in de voor jou gewenste positie waarna je het elastiekje steeds een beetje verder gaat aantrekken en klaar is Kees!

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE