Beste Cello Test van 2024

Laatste update: 19.04.24

 

Beste cello’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Cello’s Koopgids

 

Bij de aankoop van een cello komt natuurlijk heel wat kijken. We raden jou dan ook aan om niet zomaar met het eerste beste instrument huiswaarts te keren. Neem je tijd wanneer je verschillende cello’s gaat vergelijken en ga daarbij eventuele aanbiedingen niet uit de weg. Hoe kun je een cello makkelijk stemmen en zijn er verschillende mogelijkheden op vlak van formaat? En hoe zit het dan met de gebruikte materiaalsoorten en de strijkstok. Het is alvast een goede aanbeveling de koopgids hieronder even rustig door te nemen.

 

Wat is een cello en hoe wordt hij bespeeld

De cello behoort tot de groep van de strijkinstrumenten en is het meest verwant met de viool en de altviool. Niet toevallig alle 3 muziekinstrumenten die voorzien zijn van 4 snaren. Bij de cello zullen de snaren echter op een andere manier gestemd worden, meer bepaald in kwinten. Indien je we dus van laag naar hoog overlopen dan kom je uit op een C, G, D en A stemming. Zoals ook het geval is bij de altviool en de viool, worden ook bij de cello de snaren bespeeld met behulp van een strijkstok. Echter kun je de cello ook met de hand bespelen en dan wordt gesproken van de term “pizzicato”.

Gemiddeld moet je rekening houden met een lengte van zo’n 1,20 meter. Uiteraard bestaan er ook heel wat cello’s met een compacter formaat die bijgevolg geschikt zijn voor kinderen of volwassenen met kleine handen. In tegenstelling tot de viool en altviool, is het bij de cello de bedoeling dat je hem tussen je benen klemt. Tegelijk steunt een gedeelte van de cello onder de linkerschouder en tegen het bovenlichaam aan.

De gebruikte materialen en het formaat

Bij de aanschaf van een cello is het ook belangrijk om even stil te staan bij het formaat en de mogelijke materialen. Het formaat is belangrijk om in de toekomst eventuele blessures te kunnen vermijden en wordt steevast weergegeven in breukgetallen. Wanneer je dus een 4/4 cello aankoopt, dan kies je voor een cello die geschikt is voor mensen met een lichaamslengte vanaf 150 cm en een leeftijd vanaf 13 jaar oud.

Zo kun je evenzeer een 3/4, 1/2, 1/8, 1/4 en 1/16 cello aankopen. Daarbij is de 1/16 cello de meest compacte cello in het rijtje. Geschikt voor kindjes met een lichaamslengte tot maximaal 90 cm en een leeftijd tussen de 4 en 6 jaar oud. Op zoek naar een cello voor je tienerzoon of dochter? Kies dan voor een 3/4 cello geschikt voor een lichaamslengte tussen 135 en 150 cm en een leeftijd tussen 9 en 13 jaar oud. Kortom voor elk wat wils!

Wat betreft de materialen wordt er heel vaak gekozen om gebruik te maken van houtsoorten zoals sparren of esdoorn. In enkele specifieke gevallen bestaan er ook cello’s met een bovenblad vervaardigd uit vurenhout. Ben je niet van plan om heel wat budget te spenderen dan kun je eventueel kiezen voor een exemplaar uit triplex. Houd er wel rekening mee dat je dit ook zult horen aan de klank. Voor de productie van de stemsleutel kan gekozen worden voor ebbenhout of palissander. Een plastic stemsleutel komt ook voor maar is vaak minder van kwaliteit.

 

Het type strijkstok en de onderdelen

Ook al is het mogelijk om de cello met de hand te bespelen, toch wordt hij in de meeste gevallen bespeeld door middel van een strijkstok. Strijkstokken kunnen worden onderverdeeld in de stok zelf, de spanschroef, de slof en natuurlijk ook het haar. Het haar van de strijkstok moet dan ook regelmatig geharst worden om een uitstekende speeltechniek en klank te kunnen bekomen.

Maar welk type strijkstok dien je dan aan te kopen? De strijkstok die je aankoopt, is niet alleen gebaseerd op je eigen persoonlijke voorkeur maar evengoed op je manier van spelen en het type cello. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lichte strijkstok als je van plan bent om een lichte strijktechniek te hanteren en vooral snelle loopjes wilt kunnen spelen. Een harde of zware strijkstok is dan weer beter in het aanspreken maar kan op termijn mogelijks wel voor blessures zorgen.

Hoe kun je een cello stemmen

Verder willen we het ook nog even kort hebben over het stemmen van je cello muziekinstrument. Zoals reeds vermeld, wordt de cello steevast in kwinten gestemd. Van laag naar hoog betekent dit dus dat je een C – G – D – A constructie krijgt.

Het stemmen van de cello kan als behoorlijk lastig ervaren worden omwille van de stemsleutels die in de knoppenkast van het instrument zitten gewrongen. Het is hierbij belangrijk om niet zomaar in het wilde weg aan de stemsleutels te draaien. Zelfs de minste beweging kan al een groot verschil in klank en toonhoogte veroorzaken. Daarom raden wij aan om, indien mogelijk, te kiezen voor een fijnstemmer.

 

Kopen of huren?

De aankoopprijs van een cello is afhankelijk van verschillende eigenschappen zoals bijvoorbeeld het merk, de constructie, het type hout maar ook de afwerking en het design. In sommige gevallen is het zelfs beter om net iets meer uit te geven en te kiezen voor kwaliteit dan dat je op zoek gaat naar de meest goedkope cello.

De prijs van een degelijke cello kan variëren van 400 euro tot wel 1400 euro of meer. Kies je voor een instap exemplaar dan zal het prijskaartje niet hoger zijn dan 400 euro. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit en de klank navenant zullen zijn. Bij een luxe cello of een exemplaar uit de bovenklasse moet je rekenen op een prijskaartje vanaf zo’n 1400 euro. Het huren van een cello kan eventueel ook en dan betaal je maandelijks tussen 20 en 40 euro afhankelijk van de kenmerken van de cello die je besluit te huren.

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een cello?

Een cello behoort tot de familie van de bekende altviolen en violen en wordt daardoor dus ook beschouwd als een veelzijdig strijkinstrument. Het is één van de meeste bekende muziekinstrumenten en wordt bespeeld door de cellist. In tegenstelling tot de altviolen en violen, wordt de cello steevast in kwinten gestemd. Van laag naar hoog betekent dit dus een C – G – D – A constructie.

De cello wordt vaak al zittend bespeeld en wordt voor het grootste gedeelte tussen de benen geklemd. Een klein stuk van de hals steunt tegen je bovenlichaam. Het is mogelijk om de cello met je vingers te bespelen alhoewel in de meeste gevallen gebruik gemaakt wordt van een strijkstok.

Q2: Welke maat cello?

Gemiddeld is een cello ongeveer 1,20 meter lang maar er zijn natuurlijk heel wat uitzonderingen. Zo is het bij het bepalen van het formaat niet alleen belangrijk om rekening te houden met je leeftijd maar vooral ook met je lichaamslengte. Het spreekt voor zich dat volwassenen een ander cello formaat zullen aankopen dan een kind van 7 jaar oud.

Het formaat van een degelijk cello muziekinstrument wordt trouwens steeds weergegeven in breukvorm. Dat wil zeggen dat een cello met een 4/4 formaat beschouwd wordt als een volledig muziekinstrument, geschikt voor personen vanaf 13 jaar en met een lichaamslengte vanaf 150 cm. Voor jonge kindjes tot 6 jaar oud, is een cello met 1/16 formaat een goede aanbeveling.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een cello en een contrabas?

Door niet muzikanten, wordt de cello nogal eens verward met de contrabas. Echter zijn de verschillen tussen beide muziekinstrumenten behoorlijk duidelijk aanwezig. Zo wordt de contrabas beschouwd als veruit het laagst klinkende instrument binnen de categorie van de strijkinstrumenten. Doordat hij evenzeer zittend bespeeld wordt, spreekt men soms ook van staande bas of bas.

Een ander verschil vind je dan weer terug op stemgebied. Daar waar een cello in kwinten gestemd wordt, wordt een contrabas in kwarten gestemd. Op die manier kom je tot een structuur van ‘E – ‘A – D – G. Op vlak van uiterlijk en design zul je zien dat de contrabas gekenmerkt wordt door afhangende schouders, wat niet het geval is bij de cello.

 

Q4: Hoe noem je iemand die cello speelt?

We hebben het in één van de voorgaande vragen al min of meer vermeld maar de persoon die cello speelt wordt ook wel de cellist genoemd. De cello wordt dan ook vooral gebruikt om een begeleidende rol te spelen binnen het symfonieorkest. Indien de cello dan toch eens een solo rol gegund is, dan wordt evenzeer de term solocellist gebruikt. Kortom, 2 termen die naar één en dezelfde persoon binnen het orkest verwijzen.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE