Laatste update: 28.05.22

 

Beste DACs – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een DAC converter wordt het mogelijk om een digitaal audiosignaal in een mum van tijd om te zetten (te converteren) naar een analoog signaal. Aangezien er tegenwoordig heel wat mogelijkheden zijn en de keuze niet altijd vanzelfsprekend blijkt, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele degelijke apparaten. Zo zijn we onder meer uitgekomen bij de Coretek Digitaal naar analoog die zelfs de mogelijkheid aanbiedt om er een hoofdtelefoon op aan te sluiten. Daarnaast blijkt ook de Cambridge DacMagic Plus een mogelijk alternatief en bovendien is hij uitgerust met tal van aansluitingsmogelijkheden, een aan/ uitschakelaar en een volumeregelaar.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste DACs (Reviews) van 2022

 

De beste DAC, digital to analog audio converter, hoeft niet per sé ook het duurste apparaatje uit de lijst te zijn. Zo zijn er heel wat portable DACs of DACs converters te vinden die tegen een goedkoper prijskaartje dan wel als aanbieding worden aangeboden. Maak voor jezelf dus uit of je voor één van de populairste digital audio converters kiest dan wel voor het exemplaar met het laagste prijskaartje. Wij zetten alvast 5 toppertjes, waaronder een bluetooth DAC en een USB DAC op een rijtje. Wees eveneens aandachtig voor het advies vermeld in de online reviews.

 

1. Coretek Digitaal naar analoog audio converter (DAC) met hoofdtelefoon versterker

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én betaalbare DAC converter dan lijkt dit exemplaar van Coretek misschien wel wat voor jou. Bovendien is Coretek een gevestigde waarde in de wereld van de informatica en technologie en wordt het niet voor niets door velen als één van de beste merken beschouwd. De positieve reviews en de mooie gemiddelde finale beoordeling van 5 sterren lijken dit alvast te bevestigen.

Wat meteen opvalt aan deze DAC converter zijn de verschillende in- en uitgangen, wat hem geschikt maakt om in diverse situaties een digitaal signaal om te zetten naar een analoog. Zo is de converter bijvoorbeeld voorzien van een aparte hoofdtelefoonaansluiting zodanig dat een slechthorend persoon het geluid kan versterken terwijl de rest van het gezin voor het standaard tv geluid opteert.

Verder biedt hij eveneens voldoende aansluitingen om zowel een soundbar als versterker en receiver op hetzelfde moment met elkaar te verbinden. Gebruik een digitale kabel om de soundbar te verbinden en sluit vervolgens de receiver of versterker via de analoge tulp uitgangen aan. 

 

Voordelen:

Formaat: het is een relatief compact apparaatje aangevuld met een beperkter gewicht wat het handig maakt in gebruik.

Aansluitingsmogelijkheden: de DAC converter is voorzien van diverse in- en uitgangen waaronder analoge tulp uitgangen en een hoofdtelefoonuitgang.

Werking: het apparaatje is bedoeld om een digitaal signaal om te zetten naar een analoog signaal. Wat betekent dat hij geschikt is voor gebruik bij apparaten die zijn uitgerust met een digitale uitgang en/ of een analoge ingang.

 

Nadelen:

Geen aansluitkabels: mocht je van plan zijn om deze DAC converter aan te kopen, houd er dan wel rekening mee dat er geen aansluitkabels worden meegeleverd.

Koop bij bol.com (€45.74)

 

 

 

 

2. Cambridge DacMagic Plus Digital-to-analog Converter 

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je bereid om hiervoor net iets meer budget te spenderen? Dan kun je altijd nog de DAC converter van Cambridge even onder de loep nemen die gekenmerkt wordt door de combinatie van diverse aantrekkelijke functies, optimale audioprestaties en draadloze verbindingen. Kortom, net zoals de bekende Audiolab m DAC apparaten is ook deze DacMagic in staat om de geluidsprestaties van reeds bestaande apparaten verder op te waarderen.

Door je laptop, televisietoestel, computer of Blu-ray speler op deze DAC amplifier aan te sluiten, geniet je van opgewaardeerde en uitstekende audio signalen. Om dit te bereiken zal de DacMagic plus de reeds ingebouwde DAC converters gaan overslaan.

Hij biedt daarbij verschillende aansluitingsmogelijkheden waaronder tal van in- en uitgangen alsook een aan- en uitschakelaar en een reuzegrote volumeknop waarmee je eigenhandig het volume kunt regelen. Net zoals bij het vorige apparaat kun je ook hier besluiten om, indien gewenst, een hoofdtelefoon op het apparaat aan te sluiten. Kortom, een echt toppertje dat, ondanks zijn hoge prijskaartje, een mooie eindbeoordeling kreeg.

 

Voordelen:

Formaat: zijn relatief compacte formaat maakt deze DAC converter vrij handzaam en makkelijk om te installeren.

Gebruiksgemak: met behulp van dit apparaatje wordt het mogelijk om de geluidsprestaties van je laptop, computer, Blu-ray speler en/ of Smart televisietoestel aanzienlijk te verbeteren.

Handig in gebruik: naast de vele aansluitingsmogelijkheden herken je ook de aanwezigheid van een aan- en uitschakelaar en bijbehorende volumeregelaar.

 

Nadelen:

Prijzig: zijn hoge prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. MyStand Digitaal naar Analoog Audio Converter Optical USB DAC D2A 

 

Deze unieke DAC converter, jou aangeboden door MyStand, mocht alvast niet in het rijtje ontbreken. Net zoals zijn voorgangers valt hij meteen op vanwege zijn compacte en lichtgewicht formaat wat hem, in combinatie met het plug & play principe, bijzonder eenvoudig te installeren maakt. Daarnaast blijkt deze multifunctionele DAC converter ook nog eens 100% ruisvrij wat bijdraagt aan de uiteindelijke geluidsprestaties.

Met behulp van dit apparaatje wordt het mogelijk om de typische Coaxiale of Toslink digitale audiosignalen probleemloos om te zetten naar de standaard analoge L/R audiosignalen. Daarnaast blijkt hij ook in staat om externe apparaten te verbinden door gebruik te maken van de traditionele RCA aansluitingen. Kortom, de geschikte DAC converter voor thuis- en professioneel gebruik.

En daar lijken de klanten het voorlopig wel mee eens te zijn wat meteen resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren. Een uitstekende kwaliteit, eenvoudige installatie en ultiem gebruiksgemak!

 

Voordelen:

Plug and play: doordat het een plug & play apparaat betreft, hoef je je weinig tot geen zorgen te maken wat betreft de installatie en/ of het gebruik van software.

Werking: hij is bedoeld om de zogenaamde Coaxiale of Toslink digitale audiosignalen om te vormen naar de standaard analoge audio L/R signalen. Wat betekent dat de Coaxiaal of Toslink de ingang aanduidt en de 2 RCA (R/L) de audio uitgangen weergeven.

Verpakkingsinhoud: de DAC converter wordt jou aangeboden inclusief een Toslink verlengkabel, een informatieve handleiding en een USB DC 5V powerkabel.

 

Nadelen:

Handleiding: houd er wel rekening mee dat de handleiding volledig in het Engels werd opgesteld en er geen Nederlandse vertaling beschikbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Digitaal Naar Analoog Audio Converter (DAC) inclusief kabels

 

Tussen de aanbiedingen zul je alvast deze DAC converter van TechHome kunnen spotten die, vanwege zijn lage prijskaartje, extreem toegankelijk wordt voor mensen met een beperkter budget. Net zoals het vorige apparaatje maakt ook dit systeem gebruik van de Coaxiale of Toslink ingangen en de RCA (R/L) uitgangen om een digitaal naar analoog signaal te converteren.

Bij correct gebruik resulteert dit meteen in een extreem hoge geluidskwaliteit waarbij 24 bit moeiteloos de 32 – 44,1 – 48 én 96 kHz ondersteunt. Dit wordt aangevuld met een praktische volumeregelaar en de mogelijkheid om er ook een hoofdtelefoon op aan te sluiten. Daar het eveneens een plug & play apparaat betaamt, hoef je je geen zorgen te maken over de installatie of eventuele software.

Een blik op de online reviews laat dan ook meteen een mooie eindscore van 5 sterren zien waarbij de klant niet alleen tevreden is over het gebruiksgemak maar ook over de uitstekende aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Plug & play: het apparaatje maakt gebruik van een eenvoudig plug & play systeem wat betekent dat je zelf geen software moet gaan installeren. 

Compatibiliteit: je kunt dit systeem niet alleen gebruiken in combinatie met PS3, PS4 en Xbox toestellen maar eveneens voor Blu-ray spelers, Smart televisietoestellen, AV-versterkers en Apple tv.

Werking: een digitaal audiosignaal wordt probleemloos geconverteerd naar een analoog signaal waarbij gebruik gemaakt wordt van de optische coaxiale of Toslink ingangen in combinatie met de RCA (L/R) uitgangen.

 

Nadelen:

Geen DSD DAC: wil je graag de geluidskwaliteit van je favoriete cd’s optimaliseren dan heb je kies je beter voor een DSD DAC of SACD converter.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Foxilon D42 DAC Bluetooth Headphone Amplifier

 

We sluiten het rijtje van de DAC converters af met dit unieke en hoogwaardige exemplaar, jou aangeboden en geleverd door Foxilon. Deze “Digital to Analog Converter” valt dan ook meteen op vanwege zijn geïntegreerde hoofdtelefoonversterker én bijbehorende bluetooth 5.0 met APTX functie. Wat meteen ook het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren.

Om het digitale audiosignaal van bepaalde apparaten om te zetten naar een analoog signaal, dien je de digitale audio uitgangen van het desbetreffende apparaat direct op de D42 aan te sluiten. Daarbij bestaat de D42, die overigens als voorversterker dienst doet, uit maar liefst 4 afzonderlijke digitale inputs gaande van bluetooth 5.0 met APTX, PC USB, SPDIF en Coaxial.

Echter kan de D42 niet alleen als voorversterker fungeren maar eveneens als externe geluidskaart waarbij je favoriete muziek probleemloos wordt versterkt tot een 24Bit / 192 kHz kwaliteit. Kortom, een echte aanrader die jammer genoeg nog niet beoordeeld werd.

 

Voordelen:

D42: de bekende D42 aansluiting, die probleemloos gebruikt wordt als voorversterker of geluidskaart, bestaat uit 4 digitale inputs. Zo onderscheiden we de bluetooth 5.0 met APTX, de Coaxial, de SPDIF en PC USB inputs.

Materiaal: het apparaat werd voorzien van een stevige behuizing bestaande uit geborsteld en geanodiseerd aluminium.

Draadloos: via het gebruik van de bluetooth functie is het mogelijk om je favoriete muziek geheel draadloos te streamen.

Verpakkingsinhoud: de DAC converter wordt geleverd inclusief een informatieve handleiding, een 12V / 1A netvoeding en een shielded USB kabel.

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met sommige andere apparaten ligt het prijskaartje van deze DAC converter wel een pak boven het gemiddelde.

Koop bij bol.com (€249)

 

 

 

 

DACs Koopgids

 

Met behulp van een kwalitatieve DAC converter wordt het mogelijk om een digitaal audiosignaal om te zetten naar een analoog signaal. Echter, is de keuze voor het geschikte apparaat jammer genoeg niet altijd zo vanzelfsprekend en vandaar deze koopgids. Op die manier proberen wij enigszins een leidraad te bieden tijdens de, toch wel moeilijke zoektocht. Zo lijkt het ons een goede aanbeveling om niet alleen rekening te houden met de mogelijkheden maar eveneens met de aansluitingen, het type, de werking en het uiteindelijke prijskaartje. 

Wat is een DAC en welke mogelijkheden biedt het?

Een DAC, ook wel bekend onder de voluit geschreven vorm “Digitaal-Analoog Converter” is een apparaatje dat in staat is om digitale audiosignalen probleemloos te converteren naar dito analoge signalen. Vandaar dat men in de volksmond ook wel eens durft spreken van een zogenaamde “D/A omzetter” waarbij digitale gegevensstroom op een bepaalde manier vertaald wordt naar een krachtig analoog geluid.

Dat betekent dus dat het met een losse DAC converter onder andere mogelijk wordt om je favoriete muziek vanaf je laptop, smartphone, desktop of computer af te spelen middels het gebruik van een analoge versterker. Op een gelijkaardige manier zou je een DAC converter dus eveneens kunnen gebruiken om de geluidskwaliteit van je Smart televisietoestel te verbeteren. 

 

Werking van een DAC

Zoals we reeds min of meer vermeld hebben, wordt een DAC converter voornamelijk gebruikt om digitale signalen op de één of andere manier om te zetten naar analoge audiosignalen. 

Om de werking ervan zo goed mogelijk te kunnen begrijpen, is het verstandig om de digitale signalen als cijfers te aanschouwen en het analoge signaal bij voorkeur als een geluid. Om de digitale cijfers naar een unieke geluidsvorm te kunnen vertalen, dienen we gebruik te maken van een bepaald apparaatje; de zogenaamde DAC converter. Houd er wel rekening mee dat dit analoge geluidssignaal enkel en alleen duidelijk zal worden indien dit eerst nog langs een versterker passeert. 

 

Het type DAC

Wanneer je de zoektocht naar de meeste geschikte DAC converter start, dien je in eerste instantie een keuze tussen de verschillende types. Kies je voor een DAC als onderdeel van een groter geheel of apparaat of geef je toch eerder de voorkeur aan een losse DAC converter. Zo kun je alvast een kwalitatieve ingebouwde DAC-chip spotten in tal van cd-spelers, smartphones, laptops. HiFi installaties en desktops.

Daarnaast bestaat evenwel de optie om voor een “standalone” DAC te kiezen, een zogenaamd los DAC apparaat dat op zichzelf stand kan houden en geen onderdeel uitmaakt van een groter geheel zoals de hierboven genoemde laptops, desktops en smartphones.

 

Aansluitingsmogelijkheden en installatie

Aangezien een DAC converter in staat is om digitale audiosignalen te converteren naar analoge signalen, is het uiteraard belangrijk dat deze over de nodige aansluitingen beschikt. Algemeen kunnen we dan ook een onderscheid maken tussen maar liefst 6 mogelijke in- én outputs zoals bijvoorbeeld de optische, coaxiale, XLR, I2S, HDMI en/ of USB aansluitingen. 

Toegepast op een greep uit de mogelijke DAC converters, stellen we dan ook vast dat een meerderheid uitgerust blijkt met een coaxiale of optische uitgang waarbij de optische voornamelijk lichtpulsen zal doorsturen en de coaxiale kabel dan weer eerder bedoeld is om een elektrische verbinding tot stand te brengen.

Wanneer je een DAC converter met je laptop, Smart tv, versterker of smartphone wilt verbinden dien je dus niet alleen rekening te houden met de aansluitingen van het te verbinden apparaat maar ook met die van de DAC converter zelf. Beschikt je laptop over een USB/ HDMI poort, kies dan voor een soortgelijke poort bij de DAC converter.

Sommige hedendaagse DAC converters blijken bovendien uitgerust met een bijkomende bluetooth functie waardoor je een draadloze verbinding tot stand kunt brengen en eventueel gebruik kunt maken van bepaalde streaming opties. 

Mogelijke prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje van een kwalitatieve DAC converter. Zo kan het prijskaartje sterk variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s waarbij de prijs beïnvloed wordt door bepaalde factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan de verschillende aansluitingen, de extra mogelijkheden en opties en het eventuele design. Het spreekt voor zich dat een DAC converter die in staat is om 3 externe apparaten met elkaar te verbinden een hoger prijskaartje zal kennen dan eentje waarmee je slechts 1 aansluiting kunt maken.

Bedenk daarom op voorhand waar je precies naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Welk bedrag heb je opzij gelegd en waarom? Op die manier zul je merken dat het een pak eenvoudiger wordt om de verschillende DAC converters en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Veel succes!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een DAC?

DAC is een afkorting die staat voor “Digitaal-Analoog Converter” en betreft dus een apparaatje dat in staat is om digitale signalen om te zetten naar analoge signalen. Om die reden wordt hij in het Nederlands ook vaak omschreven als een zogenaamde D/A-omzetter waarbij digitale gegevensstroom wordt vertaald naar een analoog geluid.

Dat betekent dus dat je met een losse DAC-converter in staat bent om je favoriete muziek en afspeellijsten van een smartphone/ laptop of computer via een analoge versterker te gaan afspelen. En net zoals je de geluidskwaliteit van de laptop of smartphone verbetert, kan dit op net dezelfde manier met eender welk televisietoestel.

Q2: Via welke ingang kun je een DAC aansluiten op een versterker?

Zoals in vraag 4 duidelijk wordt, wordt een kwalitatieve stand-alone DAC gekenmerkt door meerdere aansluitingsmogelijkheden waaronder bijvoorbeeld USB of HDMI. Dit kan aangevuld worden met een optische of coaxiale aansluiting of eventueel zelfs een XLR poort. 

Om het DAC apparaat dus correct op de versterker te kunnen aansluiten, dien je goed op de hoogte te zijn van de aansluitingsmogelijkheden van de desbetreffende versterker. Is je versterker bijvoorbeeld uitgerust met een HDMI ingang dan kun je deze perfect gebruiken om er het DAC apparaat op aan te sluiten.

 

Q3: Hoe werkt een DAC?

Zoals hierboven reeds vermeld, is een DAC apparaat bedoeld om digitale gegevens om te zetten naar een analoog signaal met als uiteindelijke doel de audiokwaliteit van je computer, laptop, smartphone of televisietoestel te verbeteren. 

Om de werking ervan goed voor ogen te zien, dien je de digitale gegevens te beschouwen als cijfers en het analoge signaal in geluid. Wat betekent dat de digitale cijfers worden vertaald of omgezet naar een geluidsvorm. Uiteraard dient dit analoge signaal eerst en vooral nog langs de versterker te passeren alvorens het naar je laptop, televisiescherm of bijvoorbeeld koptelefoon kan gaan en effectief ook hoorbaar wordt.

 

Q4: Hoe sluit je een DAC aan?

Aangezien een DAC apparaatje bedoeld is om digitale informatie om te zetten naar analoge informatie, dient hij uiteraard over de correcte aansluitingen te beschikken. Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 6 verschillende soorten in- en uitgangen. Daarbij onderscheiden we de optische, coaxiaal, XLR, I2S, HDMI en/ of USB aansluitingen.

Zo blijken heel wat DAC apparaten voorzien van een coaxiaal of optische aansluiting waarbij de coaxiale kabel een elektrische verbinding tot stand brengt en de optische enkel lichtpulsen doorstuurt. Echter kun je steeds meer DAC-converters spotten die eveneens voorzien zijn van diverse HDMI en/ of USB poorten.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES