Laatste update: 28.05.22

 

Beste draadloze microfoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het ruime gamma aan draadloze microfoons maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Zo zullen sommige microfoon types vanwege hun opnamepatroon een betere optie zijn voor zangers, zangeressen en presentatoren. Neem nu bijvoorbeeld de AKG WMS 40 Pro Mini die bedoeld en ontworpen is voor spraakopnames. Net zoals de AKG lijkt ook de Vonyx WM522 draadloze microfoonset voornamelijk geschikt om presentaties, voordrachten en zangprestaties te leveren. Echter wordt dit product geleverd in een setje met maar liefst 2 aparte handheld microfoons. In de tabel hieronder hebben we ook nog een derde toppertje toegevoegd, eveneens met voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste draadloze microfoons (Reviews) van 2022

 

Ben je op zoek naar een standaard draadloze microfoon om diverse podia onveilig te maken of toch eerder een draadloze microfoon headset die je kunt gebruiken tijdens een middagje gamen? De verschillende types zorgen voor een uitgebreid gamma en bijgevolg vaak een moeilijke keuze. Daarom hebben we zelf alvast een selectie gemaakt van 5 toppertjes. Er mag dan wel geen draadloze Dasspeld microfoon tussen zitten, je hebt dan weer wel keuze tussen een AKG draadloze microfoon, een Shure draadloze microfoon of eentje van Sennheiser. Houd rekening met online reviews en eventuele aanbiedingen en vraag daarbij het advies van experts om er zeker van te zijn dat je met de beste draadloze microfoon naar huis gaat.

 

1. AKG WMS 40 Pro Mini 2 draadloze microfoons Draagwijze: Handheld

 

Ben je op zoek naar de draadloze microfoon met de laagste prijs? Dan lijkt dit product op het eerste zicht niet meteen aan deze criteria te voldoen. Desondanks zijn er tot op heden alleen maar positieve reacties geplaatst en werd de microfoon zelfs met een mooie score van 5 sterren beloond. De moeite waard om hem toch maar even van naderbij te bekijken.

Zo kan de AKG WMS40 mini draadloze microfoon door zijn cardioïde richtingskarakteristiek niet alleen gebruikt worden om de zangstem optimaal te registreren maar eveneens om muziekinstrumenten te versterken. Denk hierbij maar aan een gitaarversterker, drum en percussie en tal van blaasinstrumenten. Verder wordt een handheld draagwijze gehanteerd in combinatie met een ruim frequentiebereik.

Daarnaast werkt deze dynamische microfoon volledig draadloos maar blijkt hij toch voorzien van een 6.3 mm jack aansluitingsmogelijkheid. De meegeleverde ontvanger is dan weer voorzien van een krachtige Li-Ion batterij die makkelijk kan worden opgeladen.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: deze unieke draadloze microfoon set wordt gekenmerkt door een uitgebreid takenpakket en blijkt zelfs geschikt voor streaming en gebruik in combinatie met een televisietoestel.

Richtingskarakteristiek: deze verstelbare dynamische microfoon kent een cardioïde richtingskarakteristiek en blijkt dus uitermate geschikt om het geluid van voren op te vangen.

Aan- en uitschakelaar: hij is gelijk voorzien van een aan- en uitschakelaar die makkelijk te bedienen is.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat hij zeker tot de populairste microfoons uit het lijstje behoort, zou zijn hoge prijskaartje wel eens een domper op de feestvreugde kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Draadloze microfoonset Vonyx WM522 draadloze VHF microfoonset met 2 handmicrofoons

 

In tegenstelling tot het vorige product, zou deze draadloze microfoonset van Vonyx wel eens een aanbieding kunnen zijn. Zijn lage prijskaartje kunnen heel wat kopers dan ook hartstikke waarderen. In combinatie met het positieve advies over de kwaliteit, wordt deze microfoonset beloond met een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren.

Zo bestaat de Vonyx WM522 set uit 2 afzonderlijke handheld microfoons die volledig draadloos werken en voorzien zijn van een verschillend kleurkapje. Dit maakt het makkelijker om ze uit elkaar te houden. Elke microfoon is overigens voorzien van een mute functie waarbij de verbinding met de ontvanger aanwezig blijft maar de microfoons zelf geen geluidssignaal meer zullen oppakken.

Verder levert de set eveneens een VHF ontvanger, uitgerust met een volumeregelaar per afzonderlijke microfoon én tevens voorzien van een helder blauw verlicht display waarop de gebruikte frequenties zullen verschijnen. Je geniet hierbij een frequentiebereik van 40Hz tot 20kHz, een aansluitspanning van 230Vac/50Hz en een signaal ruisverhouding van minder dan 85 dB.

 

Voordelen:

Frequentie: deze relatief goedkope draadloze microfoonset biedt een frequentie aan van 200.175MHz en 201.400 MHz.

Voeding: elke afzonderlijke handheld microfoon werkt op basis van 2 duurzame AA Penlite batterijen.

Set: de set bestaat uit een degelijke VHF ontvanger in combinatie met 2 afzonderlijke VHF handmicrofoons die een frequentiebereik garanderen van 40Hz tot 20kHz.

Koffer: het geheel wordt jou aangeboden in een stevige kunststof koffer wat het makkelijker maakt om de set te verplaatsen en veilig op te bergen.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de geluidskwaliteit minder goed is dan verwacht en de kwaliteit van de set eerder matig.

Koop bij bol.com (€79.9)

 

 

 

 

3. JBL Quantum 600 Gaming Headphones Over Ear Met Surround Sound

 

Uiteraard mocht ook deze draadloze headset microfoon van JBL niet in het rijtje ontbreken. JBL is een vaste waarde op het gebied van technologie apparatuur en staat garant voor kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Niets voor niets beschouwen velen JBL dan ook als veruit het beste merk. Echter lijken enkele klanten niet helemaal tevreden. Zo is er één gebruiker die vermeldt dat de USB niet werkt op de computer.

Toch is dit product, als gamer, best de moeite waard. Zo blijkt de JBL Quantum 600 draadloze over-ear koptelefoon voorzien van een afneembare microfoon én bijbehorende surround sound. Houd er wel rekening mee dat de draadloze verbinding tot stand komt met behulp van een USB dongel en bijgevolg niet door bluetooth.

Verder is deze unieke draadloze microfoon headset voorzien van een bijzonder krachtige batterij die een draadloze gebruik garandeert van maar liefst 14 uur lang. Mocht de batterij toch leeg raken dan kun je hem makkelijk opladen met behulp van de meegeleverde oplaadkabel, of gewoon verder spelen door hem te gebruiken in combinatie met de audiokabel.

 

Voordelen:

Batterijduur: eenmaal de batterij volledig is opgeladen, kan hij makkelijk een draadloos gebruik van wel 14 uren garanderen.

Voeding: de batterij van de draadloze microfoon headset kan makkelijk worden opgeladen met behulp van een oplaadkabel. De audiokabel maakt het dan weer mogelijk om bedraad verder te gamen. Beide kabels worden overigens meegeleverd.

Platform: dit product is geschikt voor verschillende platforms zoals MAC, Nintendo Switch, PlayStation, Windows en Xbox.

Comfort: de over-ear koptelefoon is voorzien van unieke memory foam oorkussens die een optimaal comfort en gebruiksgemak garanderen.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: ben je op zoek naar een draadloze microfoon met bluetooth dan is dit product niet de juiste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Sennheiser XSW 1-825 UHF draadloze microfoon set 3-polige DMX connectie

 

Met de Sennheiser draadloze microfoon kies je jammer genoeg niet meteen voor één van de goedkope producten uit het lijstje. Echter is hij zijn investering meer dan waard. Zo haal je met de Sennheiser XSW 1-825 draadloze microfoonset een apparaat in huis dat niet alleen makkelijk te bedienen is maar tevens ook een solide ontvangst en prachtig geluid garandeert.

De dynamische microfooncapsule maakt hierbij gebruik van een cardioïde richtingskarakteristiek waarbij vooral geluid dat van voren komt, duidelijk wordt genoteerd. Dit maakt de Sennheiser microfoonset zo geschikt voor vocalisten en presentatoren. Hij biedt hierbij een minimum frequentie aan van 50 – 59 Hz en een maximum frequentie van 16 – 16.9 kHz aangevuld met een frequentieband van 800 – 899 MHz. Bovendien heb je voor dit type micrfoonset inclusief frequentiebereik helemaal geen vergunning nodig.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons behoorlijk lastig om jou verder gebruiksadvies te geven. Laat je echter niet afschrikken en bekijk het product toch maar even.

 

Voordelen:

Opnamepatroon: je geniet een cardioïde opnamepatroon of richtingskarakteristiek wat hem uitermate geschikt maakt voor presentatoren, zangers en zangeressen.

Transmissie: de microfoonset levert een betrouwbare én bovenal draadloze transmissie op door middel van een stabiele UHF-band die tot wel 10 compatibele kanalen zou kunnen opleveren.

Frequentie: de frequentie van deze draadloze microfoon varieert van minimaal 50-59 Hz tot maximaal 16-16.9 kHz en kan makkelijk worden versteld.

Voeding: de microfoon maakt gebruik van een krachtige AA Penlite batterij die, indien opgeladen een batterijduur van 10 uren garandeert.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat sommige klanten het prijskaartje misschien toch net iets te duur zullen vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Shure MV7 Microfoon voor studio’s Dynamische USB XLR microfoon

 

Tot slot kunnen we het rijtje afsluiten met deze unieke MV7 podcast microfoon die jou wordt aangeboden door Shure. Je bekomt hierbij een dynamische USB / XLR microfoon die geschikt is voor zowel professioneel als particulier gebruik en makkelijk op de pc, laptop of audio-interface kan worden aangesloten.

De microfoon is overigens voorzien van een praktisch aanraakpaneel  waarmee je het luistervolume, de versterking en het mixen probleemloos kunt regelen. Verder is deze draadloze microfoon, die overigens op een statief of standaard kan worden gebruikt, eveneens uitgerust met een aan- en uitschakelaar, een ruim frequentiebereik en een degelijk opnamepatroon die hem geschikt maakt voor gebruik in de studio.

Ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen online reviews werden geplaatst. Het is goed mogelijk dat het om een recent product gaat of misschien kan het hoge prijskaartje een mogelijke verklaring bieden?

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de draadloze dynamische microfoon wordt geleverd inclusief een adapterkabel Micro-B naar USB-C, een informatieve handleiding én een adapterkabel Micro-B naar USB-A.

Toepassingsveld: deze microfoon is speciaal ontworpen voor gebruik in de studio door (non) professionele muzikanten.

Draagwijze: in tegenstelling tot de vorige apparaten, wordt deze microfoon op een standaard op statief geplaatst.

 

Nadelen:

Niet verstelbaar: houd er rekening mee dat de microfoon niet verstelbaar is.

Koop bij bol.com (€235)

 

 

 

 

Draadloze microfoons Koopgids

 

Het ruime assortiment aan draadloze microfoons maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Toch zijn er enkele factoren waarmee je rekening zou kunnen houden op het moment dat je de verschillende apparaten met elkaar gaat vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan het type, het frequentiebereik, het microfoonkapsel en de richtingskarakteristiek. Probeer daarnaast ook rekening te houden met de aanbevelingen van professionele muzikanten en experts die jou vast en zeker zullen bijstaan op het moment van de beslissing en die jou eventueel enkele leuke aanbiedingen kunnen aanwijzen.

Het type draadloze microfoon in verhouding tot het doel

Wanneer je besluit een draadloze microfoon aan te kopen, is het altijd belangrijk om rekening te houden met het doel. Waarvoor wil je de microfoon gebruiken en welke verwachtingen/ eisen heb je zoal? Zo is de handheld microfoon, waarbij de zender in de behuizing verwerkt zit, alvast een goed idee voor zangers, sprekers en interviewers die hun microfoon eventueel moeten doorgeven of willen kunnen wegleggen.

In tegenstelling tot de handheld draadloze microfoon wordt de headset meestal uitgerust met een bodypack-zender. Dergelijke microfoons kunnen perfect worden gebruikt door sprekers, acteurs, zangers en instructeurs die hun handen vrij willen kunnen bewegen. De Dasspeld “Lavalier” microfoon is dan weer een heel compacte draadloze microfoon die voorzien is van een bodypack-zender en aan je kleding kan worden bevestigd. Deze wordt regelmatig gebruikt door sprekers, interviewers en reporters maar is in het verleden niet altijd even handig gebleken als er veel bewogen wordt.

Tot slot kunnen we in het verlengde van de Dasspeld microfoon, ook de instrumentenmicrofoon spotten. Dergelijk type draadloze microfoon wordt niet vastgemaakt aan je kleding maar wél aan een muziekinstrument. Hij wordt geleverd inclusief een bodypack en een klem waarmee je hem aan het instrument kunt vastmaken.

 

Het type microfoonkapsel: dynamisch of condensator

Eenmaal je het doel van de microfoon bepaald hebt, kom je in een bepaalde categorie terecht. Zo is een handheld exemplaar een goede aanwinst gebleken voor zangers en zangeressen. Echter, zul je per categorie nog enkele specifieke keuzes moeten maken zoals op het gebied van de gebruikte microfoonkapsels. Hierbij moet dan gekozen worden tussen een dynamische of condensator microfoon. Naar analogie van ons voorbeeldje wil dat zeggen dat je dus zou kunnen opteren voor een handheld dynamische microfoon of een handheld condensator microfoon.

Zo worden dynamische microfoons het meest verkocht aangezien ze toch wel allround inzetbaar blijken te zijn. Bovendien kunnen ze best wel tegen een stootje en blijken ze eveneens bestand tegen een aanzienlijk hoge geluidsdruk. Dynamische microfoons kunnen overigens perfect in de hand worden gehouden op eventueel op een statief worden geplaatst. Houd er wel rekening mee dat de verschillende geluidsvormen bij hoge frequenties minder waarneembaar zullen zijn.

Een condensator microfoon daarentegen is een heel pak gevoeliger, zeker wat betreft bij de hoge frequenties. Dit maakt dat ze uitermate geschikt zijn om het geluid van stemmen en/ of bepaalde muziekinstrumenten op te nemen in een studio. Echter zijn ze minder ideaal voor gebruik op een podium en hebben ze wel degelijk nood aan een bepaalde voeding.

 

Richtingskarakteristiek en opnamerichting van de microfoon

De volgende keuze die vervolgens op tafel komt te liggen, heeft te maken met de richtingskarakteristiek van het apparaat. Met andere woorden; hoe breed of hoe ruim is het bereik waarmee de microfoon in staat is om geluid op te nemen. Neemt de microfoon makkelijk geluid op uit eender welke richting of wordt hij beperkt tot geluid afkomstig van voor, naast of achter het apparaat?

Zo kun je opteren voor een omnidirectionele microfoon die, zoals de naam doet vermoeden, aan alle kanten bijzonder gevoelig blijkt te zijn. De bi-directionele microfoon daarentegen is voornamelijk gevoelig voor geluiden die zich aan de voor- én achterkant afspelen. Geluid afkomstig van de zijkanten wordt hierbij genegeerd. Tot slot zijn er nog de cardioïde microfoons die vooral aan de voorkant bijzonder gevoelig zijn en daardoor minder geschikt om omgevingsgeluiden te registreren.

Frequentie en frequentiebereik

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het frequentiebereik van de draadloze microfoon dat steevast uitgedrukt wordt in Hertz, Hz. Zo zal elk type microfoon verschillend klinken, afhankelijk van de frequenties die al dan niet worden doorgelaten. Op die manier zijn sommige microfoons in staat om een diep basgeluid weer te geven terwijl andere varianten dan weer meer geschikt zijn voor de hoge tonen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke frequentie heeft een draadloze microfoon?

De reden waarom heel wat microfoons verschillende klinken heeft vooral te maken met de frequenties die al dan niet worden doorgelaten. Niet elke microfoon zal dus dezelfde frequentie doorlaten. Dit maakt dan ook dat sommige draadloze microfoons beter zijn voor diepere geluiden doordat ze de basfrequenties opnemen, terwijl anderen dan weer meer geschikt zijn voor de hogere klanken.

Wanneer we kijken naar de algemene frequentiebanden dan kunnen we voor Nederland bepalen dat er enkel en alleen een vergunning moet worden aangevraagd voor de 606-614 Mhz frequentieband. In België daarentegen mogen enkel de 518-526 Mhz frequentieband en de 534-542 Mhz band zonder vergunning worden gebruikt.

Op Europees vlak zien we dan weer dat zowel de 822-830 Mhz en de 863-865 Mhz frequentieband kunnen worden gebruikt zonder vergunning. Daarnaast kan ook de 2.4 GHz band wereldwijd worden aangewend. Houd er wel rekening mee dat bij deze laatste storingen kunnen optreden aangezien hij ook gebruikt wordt voor wifi en bluetooth.

Q2: Hoe werkt een draadloze microfoon?

Een draadloze microfoon is een handig apparaatje dat, vaak in combinatie met een draadloos systeem, een bedrade microfoon zal vervangen. Doordat er geen sprake meer is van een kabel zul je heel wat bewegingsvrijheid winnen, wat dan weer bijdraagt aan het algemene comfort en gebruiksgemak.

De werking van de draadloze microfoon kan echter lichtjes verschillen naargelang het type microfoon en de draadloze technologie die wordt gebruikt om de audio door de lucht te kunnen leiden. Zo heb je heel wat draadloze microfoons die functioneren op basis van bluetooth. Anderen zijn dan weer digitaal en werken met wifi. Nog een derde groep maakt dan weer gebruik van de professionele VHF/UHF draadloze technologie. Deze techniek zul je voornamelijk terugvinden in heel wat radiostations omdat VHF/UHF een ruim frequentiebereik garandeert.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES