6 beste Draadloze microfoons Test van 2024

Laatste update: 29.02.24

 

Beste draadloze microfoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het ruime gamma aan draadloze microfoons maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Zo zullen sommige microfoon types vanwege hun opnamepatroon een betere optie zijn voor zangers, zangeressen en presentatoren. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de PowerLocus P1 draadloze Over-Ear Koptelefoon die gekenmerkt wordt door een geïntegreerde draadloze microfoon. Daartegenover staat de  Vonyx WM522 draadloze microfoonset die dan weer voornamelijk geschikt is om presentaties, voordrachten en zangprestaties te leveren. Echter wordt dit product geleverd in een setje met maar liefst 2 aparte handheld microfoons. In de tabel hieronder hebben we ook nog een derde toppertje toegevoegd, eveneens met voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste draadloze microfoons (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een standaard draadloze microfoon om diverse podia onveilig te maken of toch eerder een draadloze microfoon headset die je kunt gebruiken tijdens een middagje gamen? De verschillende types zorgen voor een uitgebreid gamma en bijgevolg vaak een moeilijke keuze. Daarom hebben we zelf alvast een selectie gemaakt van 5 toppertjes. Er mag dan wel geen draadloze Dasspeld microfoon tussen zitten, je hebt dan weer wel keuze tussen een AKG draadloze microfoon, een Shure draadloze microfoon of eentje van Sennheiser. Houd rekening met online reviews en eventuele aanbiedingen en vraag daarbij het advies van experts om er zeker van te zijn dat je met de beste draadloze microfoon naar huis gaat.

 

1. PowerLocus P1 draadloze Over-Ear Koptelefoon Inklapbaar koptelefoon voor kinderen – veilig volume van 85 dB

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en relatief betaalbare draadloze microfoon? Dan kun je deze draadloze headset met microfoon – jou aangeboden door het bekende en misschien ook wel meteen populairste merk “PowerLocus” – eens even onder de loep nemen. Afgaande op de vele positieve online reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren lijkt deze headset met microfoon alvast de moeite waard. Wij zoeken graag uit wat hem zo speciaal maakt!

Zo wordt de PowerLocus P1 gekenmerkt door een handig en overigens geheel draadloos over-ear design dat wordt aangevuld met een geïntegreerde microfoonarm. Vooral dit laatste maakt de headset bijzonder geschikt om te gamen. Kortom, een leuk en betaalbaar cadeautje voor jezelf of voor de verjaardag van je kinderen. 

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want verder blijkt deze comfortabele headset mét geïntegreerde draadloze microfoon eveneens voorzien van een brede verstelbare hoofdband, een ruim frequentiebereik van 20 tot 20.000 Hz, bluetooth 5.0 en een ingebouwde volumebegrenzing. Hoewel hij niet meteen over de laagste prijs lijkt te beschikken, behoort hij wel degelijk tot de goedkope apparaten.

 

Voordelen:

Bluetooth: de PowerLocus P1 draadloze headset met microfoon is gezegend met een geïntegreerde 5.0 bluetooth functie.

Comfort: de brede verstelbare hoofdband en het over-ear design met bijbehorende microfoonarm, dragen alvast bij aan een optimaal gebruiksgemak.

Inklapbaar: na gebruik kun je de headset eenvoudig dicht klappen waardoor je ruimte bespaart en hij makkelijk kan worden opgeborgen/ getransporteerd.

Budgetvriendelijk: het budgetvriendelijke prijskaartje maakt deze draadloze headset met microfoon alvast een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Geen karaoke: ben je specifiek op zoek naar een draadloze karaoke microfoon, dan is dit uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Draadloze microfoonset Vonyx WM522 draadloze VHF microfoonset met 2 handmicrofoons

 

In tegenstelling tot het vorige product, zou deze draadloze microfoonset van Vonyx wel eens een aanbieding kunnen zijn. Zijn lage prijskaartje kunnen heel wat kopers dan ook hartstikke waarderen. In combinatie met het positieve advies over de kwaliteit, wordt deze microfoonset beloond met een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren.

Zo bestaat de Vonyx WM522 set uit 2 afzonderlijke handheld microfoons die volledig draadloos werken en voorzien zijn van een verschillend kleurkapje. Dit maakt het makkelijker om ze uit elkaar te houden. Elke microfoon is overigens voorzien van een mute functie waarbij de verbinding met de ontvanger aanwezig blijft maar de microfoons zelf geen geluidssignaal meer zullen oppakken.

Verder levert de set eveneens een VHF ontvanger, uitgerust met een volumeregelaar per afzonderlijke microfoon én tevens voorzien van een helder blauw verlicht display waarop de gebruikte frequenties zullen verschijnen. Je geniet hierbij een frequentiebereik van 40Hz tot 20kHz, een aansluitspanning van 230Vac/50Hz en een signaal ruisverhouding van minder dan 85 dB.

 

Voordelen:

Frequentie: deze relatief goedkope draadloze microfoonset biedt een frequentie aan van 200.175MHz en 201.400 MHz.

Voeding: elke afzonderlijke handheld microfoon werkt op basis van 2 duurzame AA Penlite batterijen.

Set: de set bestaat uit een degelijke VHF ontvanger in combinatie met 2 afzonderlijke VHF handmicrofoons die een frequentiebereik garanderen van 40Hz tot 20kHz.

Koffer: het geheel wordt jou aangeboden in een stevige kunststof koffer wat het makkelijker maakt om de set te verplaatsen en veilig op te bergen.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de geluidskwaliteit minder goed is dan verwacht en de kwaliteit van de set eerder matig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Lenco BMC-090BK – Bluetooth Karaoke Microfoon – Met Speaker en Verlichting – Zwart

 

De Lenco BMC-090BK bluetooth karaoke microfoon springt meteen in het oog vanwege zijn diverse functiemogelijkheden, geïntegreerde speaker én verlichting. Hoewel de draadloze karaoke microfoon werd afgewerkt in een neutraal zwart design, geniet je eveneens de optie om te kiezen uit 1 van de meer opvallende designmogelijkheden die momenteel voorhanden zijn. Kortom, er is wel degelijk voor elk wat wils te vinden.

De BMC-090 steunt daarbij op het gebruik van een kwalitatieve oplaadbare batterij die – indien helemaal opgeladen – makkelijk 10 uren lang meegaat. Vervolgens kun je genieten van een krachtige ingebouwde speaker van 5 watt RMS in combinatie met een geïntegreerde bluetooth 4.2 functie. Zijn gebruiksgemak wordt daarbij aangevuld met een telefoonhouder, een regelbare echo én volume en diverse aansluitingsmogelijkheden. Bij aankoop wordt de set vervolledigd met een USB-kabel én een 3.5 mm AUX-kabel.

Nemen we een kijkje tussen de vele online reviews dan stellen we vast dat de meeste klanten een duidelijk positief advies geven over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dit verklaart meteen de mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren.

 

Voordelen:

Aansluitingen: de USB-ingang wordt moeiteloos gecombineerd met een lijnuitgang en een Micro SD kaartslot.

Batterij: de Lenco BMC-090BK bluetooth karaoke microfoon steunt op het gebruik van een krachtige oplaadbare batterij die een ruime gebruiksduur van 8 tot maximaal 10 uren weet te garanderen.

Vermogen: de ingebouwde speaker zorgt voor een ruim uitgangsvermogen tot 5 watt (RMS).

Verpakkingsinhoud: de bluetooth karaoke microfoon wordt geleverd inclusief USB-kabel en 3,5 mm AUX-kabel.

 

Nadelen:

Geen instrument: deze microfoon met Omni richtingskarakteristiek is geschikt voor karaoke en/ of spraak maar minder ideaal voor gebruik in combinatie met een muziekinstrument.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Sennheiser HD 569 – Over-ear koptelefoon – Met universele afstandsbediening

 

Met de Sennheiser HD 569 over-ear koptelefoon kies je – zoals de naam reeds doet vermoeden – voor een duurzame headset met draadloze microfoon. Maar er is natuurlijk meer wat zo wordt de koptelefoon van Sennheiser met geïntegreerde microfoon eveneens aangevuld met een praktische universele afstandsbediening wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

De Sennheiser headset wordt gekenmerkt door een stevige en makkelijk te verstellen hoofdband in combinatie met extra grote en zachte oorkussens die bijdragen aan het comfort. Dankzij de 1,2 meter lange kabel en de bijbehorende 3.5 mm Jack aansluiting, kun je de headset eenvoudig verbinding met je laptop. Let wel; het betreft hier geen Sennheiser draadloze microfoon set noch een draadloze microfoon met bluetooth, wat voor sommigen misschien een struikelblok kan zijn.

Toch lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit, het uitstekende geluid en de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat, wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren.

 

Voordelen:

Voeding: de headset is uitgerust met een 1,2 meter lange kabel en een bijbehorende AUX-aansluiting.

Pasvorm: dankzij de verstelbare hoofdband kun je de pasvorm enigszins naar behoren aanpassen. 

Over-ear: het over-ear design wordt gekenmerkt door extra grote en zachte oorkussens die de oorschelpen volledig omgeven en daardoor automatisch een deel van het omgevingsgeluid dempen.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: houd er rekening mee dat de Sennheiser HD 569 geen bluetooth functie aanbiedt.

Niet draadloos: de headset blijkt dan wel uitgerust met een ingebouwde (draadloze) microfoon, de set zelf is niet draadloos.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Shure MV7 Microfoon voor studio’s Dynamische USB XLR microfoon

 

Tot slot kunnen we het rijtje afsluiten met deze unieke MV7 podcast microfoon die jou wordt aangeboden door Shure. Je bekomt hierbij een dynamische USB / XLR microfoon die geschikt is voor zowel professioneel als particulier gebruik en makkelijk op de pc, laptop of audio-interface kan worden aangesloten.

De microfoon is overigens voorzien van een praktisch aanraakpaneel  waarmee je het luistervolume, de versterking en het mixen probleemloos kunt regelen. Verder is deze draadloze microfoon, die overigens op een statief of standaard kan worden gebruikt, eveneens uitgerust met een aan- en uitschakelaar, een ruim frequentiebereik en een degelijk opnamepatroon die hem geschikt maakt voor gebruik in de studio.

Ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen online reviews werden geplaatst. Het is goed mogelijk dat het om een recent product gaat of misschien kan het hoge prijskaartje een mogelijke verklaring bieden?

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de draadloze dynamische microfoon wordt geleverd inclusief een adapterkabel Micro-B naar USB-C, een informatieve handleiding én een adapterkabel Micro-B naar USB-A.

Toepassingsveld: deze microfoon is speciaal ontworpen voor gebruik in de studio door (non) professionele muzikanten.

Draagwijze: in tegenstelling tot de vorige apparaten, wordt deze microfoon op een standaard op statief geplaatst.

 

Nadelen:

Niet verstelbaar: houd er rekening mee dat de microfoon niet verstelbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Tuga 4x headset UHF

 

Dit 4 kanaals systeem beschikt over 4 onafhankelijke UHF kanalen met vaste frequenties. De microfoons kun je alle 4 tegelijk gebruiken en deze set is geschikt theaters en presentaties. De set bevat 4 draadloze bodypacks om aan je lichaam vast te maken met de bijhorende headsets.

Het bereik van de microfoons is 65 meter in een open ruimte. De microfoons werken stil zodat je geen geluidsoverlast hebt. De batterijen van de microfoons hebben een gebruiksduur van ongeveer 8 uur.

Bij deze draadloze microfoon aanbieding is momenteel nog maar één review geplaatst. De koper is lovend over dit product, het overtreft de verwachtingen en werd voor de opgestelde datum geleverd. De kwaliteit is de hogere prijs meer dan waard.

Je kunt natuurlijk ook nog altijd opteren voor de Tuga 4x headset UHF draadloze microfoon. Dit systeem is voorzien van maar liefst 4 afzonderlijke en geheel onafhankelijke UHF kanalen. Elk kanaal beschikt hierbij over een aantal vaste frequenties. Toch is het altijd handig om nog even te kijken welke voordelen er nog meer zijn en of er eventueel ook minpuntjes bestaan.

 

Voordelen:

Set: je zult merken dat de verpakking niet alleen 4 draadloze bodypacks telt maar ook nog eens 4 bijbehorende headsets.

Voeding: de microfoons werken met behulp van een stel bijzonder krachtige batterijen die zonder problemen tot wel 8 uur meegaan.

Handig in gebruik: je kunt probleemloos een bereik van wel 65 meter halen. En verder zul je merken dat de microfoons behoorlijk stil werken zodat je amper tot geen geluidsoverlast zult ondervinden.

Verkoopprijs: je zult staan kijken van het mooie prijskaartje van deze draadloze microfoons en dat is zeker wel een pluspunt.

 

Nadelen:

Jammer genoeg is er tot op heden nog maar één enkele online beoordeling bij het toestel geplaatst. Toch is de koper duidelijk helemaal overtuigd van het apparaat en raadt het dan ook aan iedereen aan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Draadloze microfoons Koopgids

 

Het ruime assortiment aan draadloze microfoons maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Toch zijn er enkele factoren waarmee je rekening zou kunnen houden op het moment dat je de verschillende apparaten met elkaar gaat vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan het type, het frequentiebereik, het microfoonkapsel en de richtingskarakteristiek. Probeer daarnaast ook rekening te houden met de aanbevelingen van professionele muzikanten en experts die jou vast en zeker zullen bijstaan op het moment van de beslissing en die jou eventueel enkele leuke aanbiedingen kunnen aanwijzen.

Het type draadloze microfoon in verhouding tot het doel

Wanneer je besluit een draadloze microfoon aan te kopen, is het altijd belangrijk om rekening te houden met het doel. Waarvoor wil je de microfoon gebruiken en welke verwachtingen/ eisen heb je zoal? Zo is de handheld microfoon, waarbij de zender in de behuizing verwerkt zit, alvast een goed idee voor zangers, sprekers en interviewers die hun microfoon eventueel moeten doorgeven of willen kunnen wegleggen.

In tegenstelling tot de handheld draadloze microfoon wordt de headset meestal uitgerust met een bodypack-zender. Dergelijke microfoons kunnen perfect worden gebruikt door sprekers, acteurs, zangers en instructeurs die hun handen vrij willen kunnen bewegen. De Dasspeld “Lavalier” microfoon is dan weer een heel compacte draadloze microfoon die voorzien is van een bodypack-zender en aan je kleding kan worden bevestigd. Deze wordt regelmatig gebruikt door sprekers, interviewers en reporters maar is in het verleden niet altijd even handig gebleken als er veel bewogen wordt.

Tot slot kunnen we in het verlengde van de Dasspeld microfoon, ook de instrumentenmicrofoon spotten. Dergelijk type draadloze microfoon wordt niet vastgemaakt aan je kleding maar wél aan een muziekinstrument. Hij wordt geleverd inclusief een bodypack en een klem waarmee je hem aan het instrument kunt vastmaken.

 

Het type microfoonkapsel: dynamisch of condensator

Eenmaal je het doel van de microfoon bepaald hebt, kom je in een bepaalde categorie terecht. Zo is een handheld exemplaar een goede aanwinst gebleken voor zangers en zangeressen. Echter, zul je per categorie nog enkele specifieke keuzes moeten maken zoals op het gebied van de gebruikte microfoonkapsels. Hierbij moet dan gekozen worden tussen een dynamische of condensator microfoon. Naar analogie van ons voorbeeldje wil dat zeggen dat je dus zou kunnen opteren voor een handheld dynamische microfoon of een handheld condensator microfoon.

Zo worden dynamische microfoons het meest verkocht aangezien ze toch wel allround inzetbaar blijken te zijn. Bovendien kunnen ze best wel tegen een stootje en blijken ze eveneens bestand tegen een aanzienlijk hoge geluidsdruk. Dynamische microfoons kunnen overigens perfect in de hand worden gehouden op eventueel op een statief worden geplaatst. Houd er wel rekening mee dat de verschillende geluidsvormen bij hoge frequenties minder waarneembaar zullen zijn.

Een condensator microfoon daarentegen is een heel pak gevoeliger, zeker wat betreft bij de hoge frequenties. Dit maakt dat ze uitermate geschikt zijn om het geluid van stemmen en/ of bepaalde muziekinstrumenten op te nemen in een studio. Echter zijn ze minder ideaal voor gebruik op een podium en hebben ze wel degelijk nood aan een bepaalde voeding.

 

Richtingskarakteristiek en opnamerichting van de microfoon

De volgende keuze die vervolgens op tafel komt te liggen, heeft te maken met de richtingskarakteristiek van het apparaat. Met andere woorden; hoe breed of hoe ruim is het bereik waarmee de microfoon in staat is om geluid op te nemen. Neemt de microfoon makkelijk geluid op uit eender welke richting of wordt hij beperkt tot geluid afkomstig van voor, naast of achter het apparaat?

Zo kun je opteren voor een omnidirectionele microfoon die, zoals de naam doet vermoeden, aan alle kanten bijzonder gevoelig blijkt te zijn. De bi-directionele microfoon daarentegen is voornamelijk gevoelig voor geluiden die zich aan de voor- én achterkant afspelen. Geluid afkomstig van de zijkanten wordt hierbij genegeerd. Tot slot zijn er nog de cardioïde microfoons die vooral aan de voorkant bijzonder gevoelig zijn en daardoor minder geschikt om omgevingsgeluiden te registreren.

Frequentie en frequentiebereik

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het frequentiebereik van de draadloze microfoon dat steevast uitgedrukt wordt in Hertz, Hz. Zo zal elk type microfoon verschillend klinken, afhankelijk van de frequenties die al dan niet worden doorgelaten. Op die manier zijn sommige microfoons in staat om een diep basgeluid weer te geven terwijl andere varianten dan weer meer geschikt zijn voor de hoge tonen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke frequentie heeft een draadloze microfoon?

De reden waarom heel wat microfoons verschillende klinken heeft vooral te maken met de frequenties die al dan niet worden doorgelaten. Niet elke microfoon zal dus dezelfde frequentie doorlaten. Dit maakt dan ook dat sommige draadloze microfoons beter zijn voor diepere geluiden doordat ze de basfrequenties opnemen, terwijl anderen dan weer meer geschikt zijn voor de hogere klanken.

Wanneer we kijken naar de algemene frequentiebanden dan kunnen we voor Nederland bepalen dat er enkel en alleen een vergunning moet worden aangevraagd voor de 606-614 Mhz frequentieband. In België daarentegen mogen enkel de 518-526 Mhz frequentieband en de 534-542 Mhz band zonder vergunning worden gebruikt.

Op Europees vlak zien we dan weer dat zowel de 822-830 Mhz en de 863-865 Mhz frequentieband kunnen worden gebruikt zonder vergunning. Daarnaast kan ook de 2.4 GHz band wereldwijd worden aangewend. Houd er wel rekening mee dat bij deze laatste storingen kunnen optreden aangezien hij ook gebruikt wordt voor wifi en bluetooth.

Q2: Hoe werkt een draadloze microfoon?

Een draadloze microfoon is een handig apparaatje dat, vaak in combinatie met een draadloos systeem, een bedrade microfoon zal vervangen. Doordat er geen sprake meer is van een kabel zul je heel wat bewegingsvrijheid winnen, wat dan weer bijdraagt aan het algemene comfort en gebruiksgemak.

De werking van de draadloze microfoon kan echter lichtjes verschillen naargelang het type microfoon en de draadloze technologie die wordt gebruikt om de audio door de lucht te kunnen leiden. Zo heb je heel wat draadloze microfoons die functioneren op basis van bluetooth. Anderen zijn dan weer digitaal en werken met wifi. Nog een derde groep maakt dan weer gebruik van de professionele VHF/UHF draadloze technologie. Deze techniek zul je voornamelijk terugvinden in heel wat radiostations omdat VHF/UHF een ruim frequentiebereik garandeert.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE