7 beste drumstellen Test van 2024

Laatste update: 27.05.24

 

Beste drumstellen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een geschikt en origineel verjaardagscadeau voor je tienerzoon/ dochter? En heeft hij/ zij best wel muzikale aanleg? Dan kan de Turbo Mesh Kit E-Drum Set; een elektronische drumstel, misschien wel wat voor jou zijn. Daarnaast zou je eventueel ook kunnen opteren voor het Cherrystone Kinder Drumstel dat als een complete set geleverd wordt en bijgevolg alle nodige hardware bevat. We vervolledigen de onderstaande tabel graag met een derde toppertje eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen en hopen op die manier de zoektocht voor jou net iets aangenamer en makkelijker te laten verlopen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste drumstellen (Reviews) van 2024

 

Het beste drumstel is voor iedereen anders en afhankelijk van de smaak, ervaring en het gebruiksgemak. Zo zullen sommigen de voorkeur geven aan een digitaal drumstel of een akoestisch drumstel terwijl beginnende muzikanten toch beter gediend zijn met een elektrisch drumstel. Bedenk of je daarbij kiest voor een volledige set dan wel enkele drumstel onderdelen. Bekijk de 5 toppertjes hieronder alvast even en houd daarbij eveneens rekening met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet ga je wel naar huis met het populairste en laagst geprijsde drumstel of een leuke aanbieding?

 

1. Turbo Mesh Kit E-Drum Set // Alesis Turbo Drumstel

 

Is het binnenkort de verjaardag van je zoon/ dochter en ben je daarvoor op zoek naar een duurzame elektrische drumstel? Dan loont het de moeite om dit exemplaar van het bekende merk Alesis eens even onder de loep te nemen. Of je met de Turbo Mesh Kit E set ook meteen voor de drumstel met de laagste prijs kiest of één van de goedkope elektronische drumstellen setjes, valt nog maar af te wachten. Toch lijken de online reviews en de bijbehorende aanbevelingen positief wat de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verklaart.

Maar wat maakt dit elektrisch drumstel dan zo speciaal? Wij zoeken het graag even samen met jou op. Zo wordt het drumstel van Alesis – dat overigens meteen in het oog springt vanwege de 2 meegeleverde voetpedalen – gekenmerkt door een vrij ruime en volledige setting bestaande uit mesh heads, 8 inches snare pad, 3 afzonderlijke 8 inch tom pads, 3 aparte 10 inch bekkens en een kick drum.

Hoewel zijn prijskaartje duidelijk boven het gemiddelde uitsteekt, is deze elektronische drumstel van Alesis (tijdelijk) in prijs verlaagd wat het geheel alsnog interessant maakt indien je op een drumstel wilt kopen. Klanten geven positief advies en velen zijn overtuigd van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Voetpedaal: de Turbo Mesh Kit E-drumset van Alesis wordt jou aangeboden inclusief 2 afzonderlijke voetpedalen.

Mesh heads: de aanwezige mesh heads dragen bij aan een rustige en optimale natuurlijke respons.

Set: de set wordt verder aangevuld met een 8 inch snare pad, 3 afzonderlijke 8 inch tom pads, 3 praktische 10 inch bekkens en een kick drum.

 

Nadelen:

Prijzig: hoewel de drumstel tijdelijk in prijs verlaagd werd, kan het door anderen nog steeds als een struikelblok worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Cherrystone Kinder Drumstel – Compleet met alle hardware

 

Net zoals de Stagg drumstellen, de drumstellen van Pearl en de Taga drumstellen, blijken ook de drumstellen van Cherrystone een meer dan uitstekende investering. Het Cherrystone kinderdrumstel is voornamelijk bedoeld voor jonge drummertjes binnen de leeftijdscategorie van ongeveer 3 tot 8 jaar oud. Het drumstel blijkt afgewerkt in een prachtige dieprode kleur maar kan ook nog in 3 andere designs worden aangekocht en dit telkens tegen een mooi prijskaartje.

Het drumstel bestaat uit een bass drum met een doorsnede van 35 cm en maar liefst 6 spanschroeven aan elke kant. Dit wordt aangevuld met een 20 cm doorsnede Tom Tom inclusief 4 spanschroeven én een Snare drum van 20 cm diameter inclusief 4 spanschroeven. Verder is er nog sprake van een bekken met een diameter van 19 cm, een in hoogte verstelbare drumkruk, een set drumstoks en een stemsleutel.

Kortom, zoals je merkt wordt dit kinder drumstel geleverd met alle nodige hardware en dit tegen een vriendelijk prijskaartje wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Compleet: het betreft een complete drumstel die geleverd wordt inclusief alle nodige hardware gaande van het voetpedaal tot de drumkruk, de drumstokjes en alle bijbehorende standaards.

Drumkruk: het is mogelijk om de hoogte van de drumkruk naar wens aan te passen van minimaal 0,34 tot maximaal 0,40 cm.

Design: het drumstel wordt jou aangeboden in maar liefst 4 aparte doch prachtige designs waaronder rood, zwart, zilver en blauw.

Handig in gebruik: het drumstel bestaat verder uit een bekken, een Tom Tom, een Bass drum en een Snare drum en je krijgt er eveneens een stemsleutel bij.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: ook hier is het drumstel voornamelijk bedoeld om door ervaren en/ of volwassen personen te worden gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Little Tikes My Real Jam Drumstel – Speelgoedinstrument // Met 4 speelstanden

 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het eerste drumstel uit het rijtje, lijkt deze elektrische drumstel wel gelijk een aanbieding te zijn. Het speelgoed instrument is dan ook voornamelijk bedoeld voor jonge kinderen van 3 tot 7 jaar oud en wordt jou aangeboden door het bekende – misschien voor sommigen zelfs het beste – merk “Little Tikes”. 

De drumset is vervaardigd uit duurzaam en hoogwaardig kunststof en werkt met behulp van 3 AA batterijen die jammer genoeg niet worden meegeleverd op het moment van aankoop. Dankzij het compacte formaat, kan dit drumstel voor kinderen overigens makkelijk overal mee naartoe worden genomen, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Naast de 4 geïntegreerde speelstanden, is dit unieke drumstel eveneens uitgerust met een bluetooth functie wat het mogelijk maakt om de set met andere devices te verbinden. Dit alles wordt verder aangevuld met een praktische volumeregeling en 2 bijbehorende drumsticks. 

 

Voordelen:

Leeftijd: de drumset is voornamelijk bedoeld voor jonge kinderen binnen de leeftijdscategorie van 3 tot en met 7 jaar oud.

Speelstanden: je hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen de 4 geïntegreerde speelstanden waaronder met de band spelen, vrij spelen, solo jammen of een willekeurige song spelen.

Bluetooth: de 4e speelstand “een willekeurige song spelen” wordt vereenvoudigd dankzij de ingebouwde bluetooth functie.

 

Nadelen:

Geen batterijen: hoewel de drumsticks worden meegeleverd, zul je zelf nog op zoek moeten naar een set AA batterijen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. VTech Baby Rock & Leer Drumstel – Educatief Babyspeelgoed – 1.5 tot 4 Jaar

 

Het VTech drumstel – afkomstig uit de gelijknamige serie VTech Baby – is speciaal ontwikkeld voor de jongste muzikantjes onder ons binnen een leeftijdscategorie van 1,5 tot maximaal 4 jaar oud. Niet voor niets wordt dit drumstel dan ook beschouwd als educatief babyspeelgoed daar het bijdraagt aan onder meer de motorische vaardigheden.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo is het compacte en relatief lichtgewicht design eveneens een pluspunt gebleken voor heel wat kopers. Aangezien je geen rekening moet houden met afzonderlijke drumstel onderdelen, kan dit setje makkelijk even mee naar oma en opa. Het gebruiksgemak van dit unieke en vrolijke drumstel wordt verder aangevuld met de 4 geïntegreerde speelstanden, de 16 melodietjes, de 6 gezongen liedjes, de 20 verschillende drumeffecten, het regelbare volume, de automatische uitschakelingsfunctie en het meegeleverde krukje en drumstokjes.

Bekijken we de online reviews dan zien we gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren waarbij heel wat klanten duidelijk overtuigd lijken van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding. Slechts één koper is niet tevreden over de kwaliteit van het geluid.

 

Voordelen:

Drumstijlen: je hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen 4 geïntegreerde drumstijlen waaronder rock, grappig, klassiek of dieren.

Speelstanden: naast de verschillende drumstijlen, geniet je ook 4 aparte speelstanden waaronder “tellen”, “volg de lichtjes”, “volg mij” en “vrij spelen”. Deze dragen bij aan de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie als stimuleren ook de motorische vaardigheden.

Toebehoren: bij aankoop van deze vrolijke drumset, worden tevens ook drumstokjes en een krukje aangeboden.

Gebruiksgemak: het geheel wordt aangevuld met 16 melodietjes, 6 gezongen liedjes, 20 drumeffecten en een regelbaar volume.

 

Nadelen:

Matige geluidskwaliteit: volgens één koper had de kwaliteit van het geluid toch wel wat beter mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. GNG BATT2SL Akoestische drum 5 drums – Zilver // GNG Drumstel

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze akoestische drum van GNG. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het voorgaande toppertje, is deze drumstel wel degelijk bedoeld voor jongvolwassen/ volwassen muzikanten met enige vorm van ervaring. Houd er tevens ook rekening mee dat het prijskaartje iets boven het gemiddelde uitsteekt, wat eveneens een verklaring zou kunnen bieden voor het uitblijven van online reviews.

Toch lijkt deze GNG BATT2SL akoestische drum het bekijken alvast meer dan waard. Zo wordt de set onder meer geleverd inclusief de nodige bekkens, het bijbehorende zitje, de zwarte hardware en de praktische drumsticks, wat het prijskaartje enigszins lijkt te rechtvaardigen.

Verder bestaat deze meerdelige drumset uit maar liefst 5 afzonderlijke drums van 22, 12, 13, 16 én 14 inches groot die worden aangevuld met een 5,5 snaredrum zodoende een optimale sound te kunnen creëren. Het geheel wordt aangevuld met dubbelzijdige standaards.

 

Voordelen:

Doelgroep: het GNG BATT2SL akoestische drumstel is vooral bedoeld voor muzikanten met enige ervaringen in het drummen.

Toebehoren: bij aankoop van deze unieke akoestische set worden eveneens de zwarte hardware, het zitje, de drumsticks en de nodige bekkens meegeleverd.

Vijfdelig: het meerdelige drumstel bestaat uit 5 afzonderlijke drums van 22, 12, 13, 16 én 14 inches groot die worden aangevuld met een 5,5 snaredrum.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou misschien wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Roland TD-27K – V-Drums digitaal drumstel – Roland drumstel

 

In tegenstelling tot de vorige drumstellen, waarvan de meeste exemplaren ontwikkeld waren voor kinderen en beginnende muzikanten, haal je met de Roland TD-27K een kwalitatief én relatief betaalbaar drumstel in huis voor volwassen spelers met reeds enkele jaren ervaring.

Zo valt meteen op dat men zich voor de TD-27 klankmodule duidelijk gebaseerd heeft op zijn voorganger, hét TD-50 paradepaardje. Dit wordt verder aangevuld met 3 kwalitatieve 8” dual-zone PDX-8 Tom drumpads, 1 PDX-100 10 dual-zone snare drumpad en een dual-zone VH-10 hi-hat pad inclusief controller. Verder is er ook een 10KD-10 bass drumpad aanwezig net zoals 2 degelijke 12 dual-zone CY-12 crash bekkens én een 13 dual-zone CY-13R ride pad, beiden uitgerust met stopfunctie.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reacties te zijn geplaatst wat het voor ons moeilijk maakt om jou verder advies te geven.

 

Voordelen:

Betaalbaar: ten opzichte van de TD-27KV wordt deze Roland TD-27K beschouwd als de meer betaalbare versie.

Klankmodule: voor de productie van de TD-27 klankmodule heeft men zich gebaseerd op de eerder ontworpen TD-50 klankmodule die wereldwijd bekend staat als een “topmodel”.

Uitvoering: het betreft een digitaal drumstel dat in staat is om een prachtige heldere klank voor te brengen. Verder is het instrument voorzien van een stevig metalen frame en afgewerkt in een overwegend robuuste kleur.

 

Nadelen:

Geen accessoires: besef wel dat er geen drumstokken, drumkrukje, hi-hat statief en/ of voetpedalen worden meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Hayman Drumstel – Beginner Drumstel – compleet drumstel – drumstel voor kinderen

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke Hayman drumstel dat bedoeld is voor de beginnend muzikant en zowel geschikt is voor kinderen als volwassenen. Het betreft een complete 5-delige drumset met alles erop en eraan waardoor het prijskaartje uiteindelijk wel nog lijkt mee te vallen.

De 5-delige HM-350 wordt dan ook geleverd inclusief de nodige dubbelbenige statieven, een praktische drumkruk en bekkens. Doordat het hier een fusiondrumstel betreft, zul je zien dat de toms net iets kleiner zijn dan bijvoorbeeld de toms van een jazzdrumstel. Dat betekent dat dit muziekinstrument gebruik maakt van een 10, 12 en 14 inch tom aangevuld met een snare drum van 14 inches en een bassdrum van 20 inches.

Deze samenstelling en compacte formaat resulteert dan ook in een hogere stemming en lichtere klank wat hem geschikt maakt voor latin, funk en popmuziek. Jammer genoeg werden er nog geen online reacties geplaatst waardoor het niet eenvoudig is om jou verder advies te geven.

 

Voordelen:

5-delig: het betreft een 5-delig fusiondrumstel bestaande uit een bassdrum van 20 inches, een snare drum van 14 inches en maar liefst 3 toms van 10, 12 en 14 inches groot.

Compleet: doordat het een complete set betreft, wordt hij geleverd inclusief een hi-hat, een crash/ride bekken en een stevige drumkruk.

Doelgroep: het drumstel kan zowel gebruikt worden door kinderen als volwassenen en is bedoeld als zogenaamde instap voor beginnende muzikanten.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat de prijs lijkt mee te vallen, durven we vermoeden dat hij door sommigen wel als een struikelblok zal worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Drumstellen Koopgids

 

De aanschaf van een drumstel gaat niet altijd over rozen en is vaak een wikken en wegen van verschillende factoren gaande van het type tot het formaat en de gebruikte materialen in verhouding tot de prijs. Alvorens je de verschillende mogelijke opties gaat vergelijken en tegenover elkaar gaat afwegen, lijkt het alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen. Bedenk dat leuke promoties en eventuele aanbiedingen de zoektocht alleen maar interessanter kunnen maken.

Wat is een drumstel en zijn bijbehorende functie

Het drumstel behoort tot de groep van de slaginstrumenten of slagwerken en wordt door heel wat muzikanten als één van de belangrijkste instrumenten beschouwd aangezien ze heel duidelijk het ritme en de melodielijn weten aan te geven.

Verder wordt het drumstel bespeeld door slechts 1 persoon die bekend staat als de drummer van de groep of het orkest. Afhankelijk van je eigen voorkeur, de ervaring en het gebruiksgemak kun je vandaag de dag opteren tussen diverse drumstellen gaande van akoestische tot elektrische en/ of digitale exemplaren. Welk type je ook kiest, ze zullen allemaal gekenmerkt worden door een erkende basisopstelling bestaande uit een combinatie van bekkens en trommels.

In tegenstelling tot heel wat andere muziekinstrumenten is het drumstel veruit het enige instrument dat in staat is om het ritme en het tempo te bepalen voor de rest van de band of groep. We zouden dus kunnen stellen dat een drumstel, van welke aard dan ook, vooral een ondersteunende functie invult ten opzichte van de rest van de instrumenten.

 

Het type en de keuze voor een shellset dan wel een compleet drumstel

Dat de aanschaf van een kwalitatieve drumstel maar beter niet impulsief gebeurt, staat helemaal buiten kijf. Bedenk goed waar je naar op zoek bent en welk gebruiksgemak je eraan wilt geven tevens rekening houdend met je ervaringsniveau. 

Zo wordt aangeraden om in eerste instantie een keuze te maken tussen de verschillende types gaande van een akoestische tot een digitale en/ of elektrische drumstel. Ondanks het feit dat de akoestische drumstel een heldere en uiterst prachtige klank teweeg brengt, en bijgevolg ook immens populair is bij de meeste drummers, lijkt het elektrische of digitale drumstel een betere optie te zijk voor de beginnende muzikant.

Zodra je een keuze hebt gemaakt uit de verschillende types, dient reeds een volgende knoop te worden doorgehakt; kies je voor een shellset dan wel een compleet drumstel? Als beginnend muzikant kan het handig zijn om te kiezen voor een complete drumstel met alles erop en eraan. Een dergelijk pakketje omvat niet alleen de drums maar ook alle nodige statieven of hardware en de bijbehorende bekkens of cymbalen. Heb je ondertussen al heel wat ervaring opgebouwd en misschien al één of meerdere drumstellen in je bezit, dan kan het een optie zijn om te kiezen voor een shellset. In het laatste geval koop je dus enkel en alleen de ketels aan en dien je dus zelf al dan niet nog op zoek te gaan naar de bijbehorende bekkens en hardware.

 

Materialen in functie van de klankkleur, dynamiek en het muziekgenre

Bij de aankoop van een drumstel is het eveneens belangrijk om even stil te staan bij de gebruikte materiaalsoorten en in het bijzonder “hout”. Daar het overgrote deel van een drumstel voornamelijk uit op elkaar gelegen laagjes hout bestaat, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat er diverse houtsoorten tot de mogelijkheden behoren. En afhankelijk van de gebruikte houtsoort én het aantal laagjes hout die tegen elkaar worden gelijmd, kan de dynamiek en bijgevolg ook de klankkleur aanzienlijk van elkaar verschillen. 

In de meeste gevallen wordt gekozen voor de positieve eigenschappen van Maple (Esdoorn), Popular (Populier), Birch (Berk), of Mahogany (Mahonie) waarbij Maple vrij open en helder klinkt en Birch bijvoorbeeld meer kracht en power weet uit te stralen.

Bijgevolg zal de geproduceerde klankkleur en dynamiek als resultaat van een bepaald type hout eveneens een invloed uitoefenen op de uiteindelijke muziekkeuze en het genre. Jazzmuzikanten zullen bijvoorbeeld eerder kiezen voor de open en heldere klankkleur van Maple terwijl metalfans de voorkeur zullen geven aan Birch.

Onderhoud, nazorg en accessoires

Tot slot willen we toch nog enkele (belangrijke) aandachtpuntjes bespreken die mogelijks wel een meerwaarde zouden kunnen betekenen. Zo kan het handig zijn om rekening te houden met bepaalde toebehoren en accessoires. Denk bijvoorbeeld maat aan een set degelijke drumstokken eventueel inclusief stokkenhouder, een stevige drumkruk en een eenvoudige drummat die verhindert dat je drumstel tijdens het spelen verschuift of kantelt.

Daarnaast kan ook de investering in gepaste gehoorbescherming een pluspunt betekenen. En aangezien een drumstel niet meteen één van de goedkope instrumenten uit het rijtje is, is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te onderhouden. Vernieuw daarom de vellen van je drumstel regelmatig zodat een uitstekende klank behouden blijft en poets de rest van de set zo nu en dan met een bijbehorend speciaal poetsmiddel. Op die manier kun jij ervoor zorgen dat je drumstel een lang leven beschoren is!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een drumstel?

Of je nu op zoek bent naar een standaard drumstel dan wel een elektronisch exemplaar, het spreekt voor zich dat je er toch wel wat budget voor zult moeten voorzien. Uiteraard kan het prijskaartje niet alleen worden beïnvloed door het type drumstel maar ook de klasse, het design en de uitvoering. Zo zullen de meeste instapmodellen, die overigens uitermate geschikt zijn voor de beginnende muzikant, vaak een prijskaartje kennen tussen 200 à 300 euro.

Heb je toch al iets meer ervaring en kies je voor een drumstel uit de onderklasse dan starten de prijzen vanaf 400 euro. Drumstellen uit de midden- én bovenklasse starten met een prijskaartje rond 1000 euro dat, afhankelijk van het type, makkelijk kan oplopen tot maar liefst 9000 euro.

Q2: Waarom wordt een drumstel achter glas geplaatst?

Je zult wel al gemerkt hebben dat zowel in opnamestudio’s alsook tijdens live optredens en concerten de meeste drumstellen achter glas geplaatst worden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat op dergelijke momenten het geluid en de klank van het drumstel door middel van microfoons wordt opgenomen. 

Dergelijke glasplaten, ook wel omschreven als “drum shields”, zijn dan ook bedoeld om de akoestiek rondom de microfoons zo goed en nauwkeurig mogelijk te kunnen regelen. 

 

Q3: Welk drumstel is geschikt voor een beginner?

De meeste muzikanten en artiesten zijn het erover eens dat je qua klank en prestaties een akoestisch drumstel maar moeilijk kunt verslaan. Echter, wordt beginnende muzikanten/ drummers aangeraden om te kiezen voor een elektronische drumset. De belangrijkste motivering hiervoor, én meteen ook het grootste verschil met de akoestische drumstellen, blijkt de mogelijkheid om in stilte te oefenen. Ideaal indien je andere gezinsleden, huisdieren, buren of huisgenoten niet wilt lastigvallen met het geluid dat door een dergelijk muziekinstrument wordt voortgebracht.

 

Q4: Waaruit bestaat een drumstel?

Wanneer we de basisopstelling van een standaard drumstel bekijken dan zien we altijd een combinatie van diverse trommels en meerdere bekkens. Algemeen herkennen we de bassdrum en snaredrum in combinatie met de high tom, de mid tom en de low tom.

Dit wordt verder aangevuld met de floor tom, de hihat en de bekkens (ook wel cymbals).

 

Q5: Waarom leg je maar beter een tapijt onder het drumstel?

Net zoals de eerder vernoemde drum shields vallen de meeste drumstellen ook op vanwege het tapijt of vloerkleed eronder. En een verklaring hiervoor hoef je niet eens zo ver te gaan zoeken aangezien het vloerkleed gewoon moet voorkomen dat het drumstel gaat verschuiven. Kortom, met behulp van het tapijt blijft het drumstel tijdens gebruik stabiel staan.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE