Laatste update: 29.06.22

 

Beste drumstellen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een leuk en origineel geschenk voor je kind? En heb je al meerdere keren vastgesteld dat hij/ zij best wel wat gevoel voor ritme heeft? Dan kan de vidaXL Compleet drumstel misschien wel wat voor jou zijn. Dergelijk muziekinstrument blijkt vervaardigd uit een combinatie van gepoederlakt staal en natuurlijk hout en uitermate geschikt voor beginnende muzikantjes. Daarnaast zou je eventueel ook kunnen opteren voor het Cherrystone Kinder Drumstel dat als een complete set geleverd wordt en bijgevolg alle nodige hardware bevat. We vervolledigen de onderstaande tabel graag met een derde toppertje eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste drumstellen (Reviews) van 2022

 

Het beste drumstel is voor iedereen anders en afhankelijk van de smaak, ervaring en het gebruiksgemak. Zo zullen sommigen de voorkeur geven aan een digitaal drumstel of een akoestisch drumstel terwijl beginnende muzikanten toch beter gediend zijn met een elektrisch drumstel. Bedenk of je daarbij kiest voor een volledige set dan wel enkele drumstel onderdelen. Bekijk de 5 toppertjes hieronder alvast even en houd daarbij eveneens rekening met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet ga je wel naar huis met het populairste en laagst geprijsde drumstel of een leuke aanbieding?

 

1. vidaXL Compleet drumstel gepoederlakt staal junior  PVC-vellen

 

Tussen de kinder drumstellen zul je vast en zeker dit exemplaar van het bekende, en misschien voor sommigen ook wel beste, merk vidaXL. Bovendien is het één van de relatief goedkope exemplaren uit onze selectie wat, in samenspraak met de uitstekende kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, een mooie score van maar liefst 5 sterren oplevert.

Dit unieke draagbare mini drumstel is vervaardigd uit een combinatie van gepoederlakt staal met natuurlijk hout én PVC-vellen wat resulteert in een bijzonder heldere en unieke resonantie. De verpakking telt overigens maar liefst 5 trommels die worden aangevuld met 1 drumstoel, een bekkens, 2 pedalen en 2 stevige drumstokken. 

Wat betreft de trommelgroottes moet je rekening houden met diverse afmetingen gaande van 40 cm bij 25 cm en 33 cm bij 25 cm tot 25 cm bij 15 cm,  25 cm x 13 cm en 20 cm x 15 cm. 

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: voor een dergelijk drumstel lijkt het prijskaartje alvast mee te vallen en dat wordt tot op heden ook door de klanten bevestigd.

Materiaal: het frame van dit drumstel blijkt vooral vervaardigd uit gepoederlakt staal terwijl men voor de bekkens gebruik gemaakt heeft van messing. Het trommelmateriaal wordt dan weer gekenmerkt door een houten frame in combinatie met PVC-vellen.

Verpakkingsinhoud: de levering omvat niet alleen 5 trommels van verschillend formaat maar tevens ook een drumstoel, 2 drumstokken, 2 voetpedalen en een bekkens.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: ben je op zoek naar een degelijke drumstel voor volwassen spelers dan lijkt dit exemplaar niet meteen de best mogelijke aanbeveling te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Cherrystone Kinder Drumstel – Compleet met alle hardware

 

Net zoals de Stagg drumstellen, de drumstellen van Pearl en de Taga drumstellen, blijken ook de drumstellen van Cherrystone een meer dan uitstekende investering. Het Cherrystone kinderdrumstel is voornamelijk bedoeld voor jonge drummertjes binnen de leeftijdscategorie van ongeveer 3 tot 8 jaar oud. Het drumstel blijkt afgewerkt in een prachtige dieprode kleur maar kan ook nog in 3 andere designs worden aangekocht en dit telkens tegen een mooi prijskaartje.

Het drumstel bestaat uit een bass drum met een doorsnede van 35 cm en maar liefst 6 spanschroeven aan elke kant. Dit wordt aangevuld met een 20 cm doorsnede Tom Tom inclusief 4 spanschroeven én een Snare drum van 20 cm diameter inclusief 4 spanschroeven. Verder is er nog sprake van een bekken met een diameter van 19 cm, een in hoogte verstelbare drumkruk, een set drumstoks en een stemsleutel.

Kortom, zoals je merkt wordt dit kinder drumstel geleverd met alle nodige hardware en dit tegen een vriendelijk prijskaartje wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Compleet: het betreft een complete drumstel die geleverd wordt inclusief alle nodige hardware gaande van het voetpedaal tot de drumkruk, de drumstokjes en alle bijbehorende standaards.

Drumkruk: het is mogelijk om de hoogte van de drumkruk naar wens aan te passen van minimaal 0,34 tot maximaal 0,40 cm.

Design: het drumstel wordt jou aangeboden in maar liefst 4 aparte doch prachtige designs waaronder rood, zwart, zilver en blauw.

Handig in gebruik: het drumstel bestaat verder uit een bekken, een Tom Tom, een Bass drum en een Snare drum en je krijgt er eveneens een stemsleutel bij.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: ook hier is het drumstel voornamelijk bedoeld om door ervaren en/ of volwassen personen te worden gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. elektronisch drumstel – Carlsbro Rock50BP1 elektronisch drumstel voor kinderen en beginners

 

Wist je dat een elektronisch drumstel een betere optie is voor kindjes en/ of beginnende drummers? De moeite waard dus om de Rock50BP1 van het bekende merk Carlsbro alvast even van naderbij te bekijken. Bovendien wordt het plaatje vervolledigd met behulp van een stevige drumkruk, een bijbehorende koptelefoon en een set degelijke drumstokken.

Met de Carlsbro Rock50 wordt het voor je kind dan ook een makkie om de basisbeginselen van het drummen zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Zo is het drumstel voorzien van een krachtige metronoom, een AUX aansluiting, een lijnuitgang, een hoofdtelefoon aansluiting én een afspeel- én opnamemogelijkheid. Verder geniet je ook 10 voorgeprogrammeerde drum kits én 10 unieke demo nummers.

Een blik op de online reviews toont aan dat werkelijk alle klanten, die tot op heden hebben gereageerd, uitermate tevreden zijn met hun aankoop en het drumstel warm aanbevelen.

 

Voordelen:

Formaat: het elektronische drumstel wordt gekenmerkt door een relatief compact formaat van 50 x 30 x 40 cm in combinatie met een gewicht van zo’n 9 kg.

Verpakkingsinhoud: de levering omvat niet alleen de Rock50 geluidsmodule maar ook een 7” single-zone snare drumpad, een 7” single-zone tom drumpad en een 8” hi-hat cymbal drumpad. Dit wordt aangevuld met alle nodige montagemateriaal, een 4-poots telescopisch én opvouwbaar frame, drumstokken, een drumkruk, een koptelefoon en bekabeling.

Handig in gebruik: je geniet maar liefst 10 unieke demo nummers en tot wel 10 voorgeprogrammeerde drum kits. Verder is er ook sprake van een afspeel- én opnamemogelijkheid.

Aansluitingen: de AUX aansluiting wordt gecombineerd met een lijnuitgang én een hoofdtelefoon aansluiting.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: het drumstel is bedoeld voor kinderen en kan dus door volwassenen als net iets te compact en te weinig uitdagend beschouwd worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Drumstel – Drumstel Voor Kinderen – Drumpad – Digitale Drums – Elektronische Drumstel

 

Heb je al gemerkt dat je kindje toch wel wat gevoel voor ritme heeft en hij/ zij gebeten is door de muziekmicrobe? En vind je een standaard akoestische drumstel net iets teveel van het goede? Dan kun je misschien even een kijkje nemen naar dit unieke elektronische drumstel dat, in vergelijking met de standaard exemplaren, een pak compacter én betaalbaarder is. Dit digitale drumstel is bovendien het geknipte apparaat om je kindje te leren drummen.

De elektrische Danstar drumpad wordt jou aangeboden inclusief 2 voetpedalen, een set stevige drumstokken, een USB-kabel en een jack-in-jack kabel. Je geniet daarbij tal van voorgeprogrammeerde geluidseffecten, ritmes, melodieën en demosongs waarvan het geluid nauwelijks van een echt drumstel te onderscheiden is.

Zijn compacte en lichtgewicht formaat alsook de mogelijkheid om het geheel na gebruik op te rollen, zorgt ervoor dat het drumstel relatief weinig ruimte in beslag neemt en makkelijk overal mee naartoe te nemen is. 

 

Voordelen:

Uitvoering: het elektronische drumstel bestaat uit 3 verschillende tom drumpads aangevuld met een ride bekken, een snare drum, een crash bekken en een hi-hat.

Speaker: met de meegeleverde luidspreker kun je, indien gewenst, zelf de intensiteit van het geluid gaan bepalen.

Verpakkingsinhoud: de elektrische Danstar drumpad wordt verder aangevuld met 2 voetpedalen, 2 drumstokken, een USB-kabel, een handleiding en een bijbehorende jack-in-jack kabel.

 

Nadelen:

Handleiding: jammer genoeg blijkt de handleiding enkel en alleen in het Engels voorhanden en is er bijgevolg geen Nederlandstalige vertaling voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bontempi Drumstel, 4dlg. Afmeting artikel: 43 x 24 x 6 cm – Bontempi Spa

 

Met de Bontempi Spa kies je gelijk voor een vierdelige drumstel met een maximale afmeting van 53 x 24 x 6 cm. Zijn compacte en lichtgewicht formaat maken van hem een handzaam en praktisch instrument dat je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Bovendien wordt dit alles jou aangeboden tegen een mooi en vriendelijke prijskaartje.

Het Bontempi Spa drumstel is, net zoals de vorige muziekinstrumenten die we hier besproken hebben, vooral bedoeld voor kinderen tussen de leeftijdscategorie van 4 tot ongeveer 12 jaar oud. Bij aankoop van dit unieke drumstel worden uiteraard ook een handige set drumsticks meegeleverd alsook een Nederlandstalige handleiding met de nodige instructies.

Jammer genoeg zijn er tot op heden nog geen reacties geschreven waardoor het voor ons bijzonder moeilijk is om jou verder advies te geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Toebehoren: zodra je besloten hebt om dit unieke drumstel aan te kopen, dan krijg je er gelijk ook een set drumstokken en een Nederlandstalige handleiding.

Doelgroep: het drumstel is bedoeld voor kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 4 jaar oud tot de leeftijd van maximaal 12 jaar.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van dit unieke en betaalbare prijskaartje.

Uitvoering: het betreft een vierdelig drumstel met een totale afmeting van 53 x 24 x 6 cm.

 

Nadelen:

Niet professioneel: indien je op zoek bent naar een professioneel drumstel zoals de Roland drumstellen of de drumstellen van Hayman, dan is dit exemplaar niet meteen iets voor jou.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Roland TD-27K – V-Drums digitaal drumstel – Roland drumstel

 

In tegenstelling tot de vorige drumstellen, waarvan de meeste exemplaren ontwikkeld waren voor kinderen en beginnende muzikanten, haal je met de Roland TD-27K een kwalitatief én relatief betaalbaar drumstel in huis voor volwassen spelers met reeds enkele jaren ervaring.

Zo valt meteen op dat men zich voor de TD-27 klankmodule duidelijk gebaseerd heeft op zijn voorganger, hét TD-50 paradepaardje. Dit wordt verder aangevuld met 3 kwalitatieve 8” dual-zone PDX-8 Tom drumpads, 1 PDX-100 10 dual-zone snare drumpad en een dual-zone VH-10 hi-hat pad inclusief controller. Verder is er ook een 10KD-10 bass drumpad aanwezig net zoals 2 degelijke 12 dual-zone CY-12 crash bekkens én een 13 dual-zone CY-13R ride pad, beiden uitgerust met stopfunctie.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reacties te zijn geplaatst wat het voor ons moeilijk maakt om jou verder advies te geven.

 

Voordelen:

Betaalbaar: ten opzichte van de TD-27KV wordt deze Roland TD-27K beschouwd als de meer betaalbare versie.

Klankmodule: voor de productie van de TD-27 klankmodule heeft men zich gebaseerd op de eerder ontworpen TD-50 klankmodule die wereldwijd bekend staat als een “topmodel”.

Uitvoering: het betreft een digitaal drumstel dat in staat is om een prachtige heldere klank voor te brengen. Verder is het instrument voorzien van een stevig metalen frame en afgewerkt in een overwegend robuuste kleur.

 

Nadelen:

Geen accessoires: besef wel dat er geen drumstokken, drumkrukje, hi-hat statief en/ of voetpedalen worden meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Hayman Drumstel – Beginner Drumstel – compleet drumstel – drumstel voor kinderen

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke Hayman drumstel dat bedoeld is voor de beginnend muzikant en zowel geschikt is voor kinderen als volwassenen. Het betreft een complete 5-delige drumset met alles erop en eraan waardoor het prijskaartje uiteindelijk wel nog lijkt mee te vallen.

De 5-delige HM-350 wordt dan ook geleverd inclusief de nodige dubbelbenige statieven, een praktische drumkruk en bekkens. Doordat het hier een fusiondrumstel betreft, zul je zien dat de toms net iets kleiner zijn dan bijvoorbeeld de toms van een jazzdrumstel. Dat betekent dat dit muziekinstrument gebruik maakt van een 10, 12 en 14 inch tom aangevuld met een snare drum van 14 inches en een bassdrum van 20 inches.

Deze samenstelling en compacte formaat resulteert dan ook in een hogere stemming en lichtere klank wat hem geschikt maakt voor latin, funk en popmuziek. Jammer genoeg werden er nog geen online reacties geplaatst waardoor het niet eenvoudig is om jou verder advies te geven.

 

Voordelen:

5-delig: het betreft een 5-delig fusiondrumstel bestaande uit een bassdrum van 20 inches, een snare drum van 14 inches en maar liefst 3 toms van 10, 12 en 14 inches groot.

Compleet: doordat het een complete set betreft, wordt hij geleverd inclusief een hi-hat, een crash/ride bekken en een stevige drumkruk.

Doelgroep: het drumstel kan zowel gebruikt worden door kinderen als volwassenen en is bedoeld als zogenaamde instap voor beginnende muzikanten.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat de prijs lijkt mee te vallen, durven we vermoeden dat hij door sommigen wel als een struikelblok zal worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Drumstellen Koopgids

 

De aanschaf van een drumstel gaat niet altijd over rozen en is vaak een wikken en wegen van verschillende factoren gaande van het type tot het formaat en de gebruikte materialen in verhouding tot de prijs. Alvorens je de verschillende mogelijke opties gaat vergelijken en tegenover elkaar gaat afwegen, lijkt het alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen. Bedenk dat leuke promoties en eventuele aanbiedingen de zoektocht alleen maar interessanter kunnen maken.

Wat is een drumstel en zijn bijbehorende functie

Het drumstel behoort tot de groep van de slaginstrumenten of slagwerken en wordt door heel wat muzikanten als één van de belangrijkste instrumenten beschouwd aangezien ze heel duidelijk het ritme en de melodielijn weten aan te geven.

Verder wordt het drumstel bespeeld door slechts 1 persoon die bekend staat als de drummer van de groep of het orkest. Afhankelijk van je eigen voorkeur, de ervaring en het gebruiksgemak kun je vandaag de dag opteren tussen diverse drumstellen gaande van akoestische tot elektrische en/ of digitale exemplaren. Welk type je ook kiest, ze zullen allemaal gekenmerkt worden door een erkende basisopstelling bestaande uit een combinatie van bekkens en trommels.

In tegenstelling tot heel wat andere muziekinstrumenten is het drumstel veruit het enige instrument dat in staat is om het ritme en het tempo te bepalen voor de rest van de band of groep. We zouden dus kunnen stellen dat een drumstel, van welke aard dan ook, vooral een ondersteunende functie invult ten opzichte van de rest van de instrumenten.

 

Het type en de keuze voor een shellset dan wel een compleet drumstel

Dat de aanschaf van een kwalitatieve drumstel maar beter niet impulsief gebeurt, staat helemaal buiten kijf. Bedenk goed waar je naar op zoek bent en welk gebruiksgemak je eraan wilt geven tevens rekening houdend met je ervaringsniveau. 

Zo wordt aangeraden om in eerste instantie een keuze te maken tussen de verschillende types gaande van een akoestische tot een digitale en/ of elektrische drumstel. Ondanks het feit dat de akoestische drumstel een heldere en uiterst prachtige klank teweeg brengt, en bijgevolg ook immens populair is bij de meeste drummers, lijkt het elektrische of digitale drumstel een betere optie te zijk voor de beginnende muzikant.

Zodra je een keuze hebt gemaakt uit de verschillende types, dient reeds een volgende knoop te worden doorgehakt; kies je voor een shellset dan wel een compleet drumstel? Als beginnend muzikant kan het handig zijn om te kiezen voor een complete drumstel met alles erop en eraan. Een dergelijk pakketje omvat niet alleen de drums maar ook alle nodige statieven of hardware en de bijbehorende bekkens of cymbalen. Heb je ondertussen al heel wat ervaring opgebouwd en misschien al één of meerdere drumstellen in je bezit, dan kan het een optie zijn om te kiezen voor een shellset. In het laatste geval koop je dus enkel en alleen de ketels aan en dien je dus zelf al dan niet nog op zoek te gaan naar de bijbehorende bekkens en hardware.

 

Materialen in functie van de klankkleur, dynamiek en het muziekgenre

Bij de aankoop van een drumstel is het eveneens belangrijk om even stil te staan bij de gebruikte materiaalsoorten en in het bijzonder “hout”. Daar het overgrote deel van een drumstel voornamelijk uit op elkaar gelegen laagjes hout bestaat, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat er diverse houtsoorten tot de mogelijkheden behoren. En afhankelijk van de gebruikte houtsoort én het aantal laagjes hout die tegen elkaar worden gelijmd, kan de dynamiek en bijgevolg ook de klankkleur aanzienlijk van elkaar verschillen. 

In de meeste gevallen wordt gekozen voor de positieve eigenschappen van Maple (Esdoorn), Popular (Populier), Birch (Berk), of Mahogany (Mahonie) waarbij Maple vrij open en helder klinkt en Birch bijvoorbeeld meer kracht en power weet uit te stralen.

Bijgevolg zal de geproduceerde klankkleur en dynamiek als resultaat van een bepaald type hout eveneens een invloed uitoefenen op de uiteindelijke muziekkeuze en het genre. Jazzmuzikanten zullen bijvoorbeeld eerder kiezen voor de open en heldere klankkleur van Maple terwijl metalfans de voorkeur zullen geven aan Birch.

Onderhoud, nazorg en accessoires

Tot slot willen we toch nog enkele (belangrijke) aandachtpuntjes bespreken die mogelijks wel een meerwaarde zouden kunnen betekenen. Zo kan het handig zijn om rekening te houden met bepaalde toebehoren en accessoires. Denk bijvoorbeeld maat aan een set degelijke drumstokken eventueel inclusief stokkenhouder, een stevige drumkruk en een eenvoudige drummat die verhindert dat je drumstel tijdens het spelen verschuift of kantelt.

Daarnaast kan ook de investering in gepaste gehoorbescherming een pluspunt betekenen. En aangezien een drumstel niet meteen één van de goedkope instrumenten uit het rijtje is, is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te onderhouden. Vernieuw daarom de vellen van je drumstel regelmatig zodat een uitstekende klank behouden blijft en poets de rest van de set zo nu en dan met een bijbehorend speciaal poetsmiddel. Op die manier kun jij ervoor zorgen dat je drumstel een lang leven beschoren is!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een drumstel?

Of je nu op zoek bent naar een standaard drumstel dan wel een elektronisch exemplaar, het spreekt voor zich dat je er toch wel wat budget voor zult moeten voorzien. Uiteraard kan het prijskaartje niet alleen worden beïnvloed door het type drumstel maar ook de klasse, het design en de uitvoering. Zo zullen de meeste instapmodellen, die overigens uitermate geschikt zijn voor de beginnende muzikant, vaak een prijskaartje kennen tussen 200 à 300 euro.

Heb je toch al iets meer ervaring en kies je voor een drumstel uit de onderklasse dan starten de prijzen vanaf 400 euro. Drumstellen uit de midden- én bovenklasse starten met een prijskaartje rond 1000 euro dat, afhankelijk van het type, makkelijk kan oplopen tot maar liefst 9000 euro.

Q2: Waarom wordt een drumstel achter glas geplaatst?

Je zult wel al gemerkt hebben dat zowel in opnamestudio’s alsook tijdens live optredens en concerten de meeste drumstellen achter glas geplaatst worden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat op dergelijke momenten het geluid en de klank van het drumstel door middel van microfoons wordt opgenomen. 

Dergelijke glasplaten, ook wel omschreven als “drum shields”, zijn dan ook bedoeld om de akoestiek rondom de microfoons zo goed en nauwkeurig mogelijk te kunnen regelen. 

 

Q3: Welk drumstel is geschikt voor een beginner?

De meeste muzikanten en artiesten zijn het erover eens dat je qua klank en prestaties een akoestisch drumstel maar moeilijk kunt verslaan. Echter, wordt beginnende muzikanten/ drummers aangeraden om te kiezen voor een elektronische drumset. De belangrijkste motivering hiervoor, én meteen ook het grootste verschil met de akoestische drumstellen, blijkt de mogelijkheid om in stilte te oefenen. Ideaal indien je andere gezinsleden, huisdieren, buren of huisgenoten niet wilt lastigvallen met het geluid dat door een dergelijk muziekinstrument wordt voortgebracht.

 

Q4: Waaruit bestaat een drumstel?

Wanneer we de basisopstelling van een standaard drumstel bekijken dan zien we altijd een combinatie van diverse trommels en meerdere bekkens. Algemeen herkennen we de bassdrum en snaredrum in combinatie met de high tom, de mid tom en de low tom.

Dit wordt verder aangevuld met de floor tom, de hihat en de bekkens (ook wel cymbals).

 

Q5: Waarom leg je maar beter een tapijt onder het drumstel?

Net zoals de eerder vernoemde drum shields vallen de meeste drumstellen ook op vanwege het tapijt of vloerkleed eronder. En een verklaring hiervoor hoef je niet eens zo ver te gaan zoeken aangezien het vloerkleed gewoon moet voorkomen dat het drumstel gaat verschuiven. Kortom, met behulp van het tapijt blijft het drumstel tijdens gebruik stabiel staan.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES