Laatste update: 29.09.22

 

Beste elektrische drumstellen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor het Oprolbaar Drumstel van TD drums kies je voor een uitstekende combinatie tussen kwaliteit en betaalbaarheid. Bovendien zorgt het lichte gewicht en compacte formaat er eveneens voor dat het elektronische drumstel makkelijker te verplaatsen wordt. Als beginnend drummer ben je dan weer beter af met de Elektrisch Drumstel – Drumset die gekenmerkt wordt door de 7 duurzame siliconen pads die, vanwege hun korte afstand op elkaar, uitermate geschikt zijn om te leren drummen. In de onderstaande tabel voegen we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toe, eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische drumstellen (Reviews) van 2022

 

Of je nu op zoek gaat naar een elektrische drumstel voor je kind dan wel een elektronische drumstel voor een beginner of gevorderde muzikant, het is aangewezen om niet zomaar het eerste het beste apparaat in het winkelmandje te plaatsen. Zo zal voor sommigen de prijs een belangrijke én bepalende factor blijken net zoals de mogelijkheden en de extra toebehoren. Wij selecteerden alvast 5 topproducten binnen het segment “elektronische drumstellen”. Bekijk de mogelijkheden even rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en professionele muzikanten.

 

1. Oprolbaar Drumstel – drumstel – elektrisch drumstel – Elektrische drumpad

 

Tussen de populairste en beste elektrische drumstellen zul je vast en zeker dit exemplaar van TD drums kunnen spotten. Zo valt hij meteen op vanwege zijn compacte formaat en dito lichte gewicht waardoor je hem makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Bovendien werkt hij probleemloos op batterijen of met behulp van een meegeleverde USB-kabel die je op eender welke adapter kunt aansluiten. Hij is zelfs voorzien van een 3.5 mm aansluiting waarmee je hem kunt aansluiten op een set speakers om er vervolgens een gezellig feestje van te maken.

Verder bestaat eveneens de mogelijkheid om een hoofdtelefoon op dit elektronische drumstel aan te sluiten, wat hem nog net iets veelzijdiger maakt. Hij blijkt verder voorzien van maar liefst 10 voorgeprogrammeerde melodieën en 8 fantastische demo’s. Kortom, een echt plaatje en geschikt om zowel vrij als begeleid te spelen.

Een blik op de online reviews toont dan ook gelijk een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 4,8 sterren aan waarbij klanten niet alleen positief reageren op de kwaliteit maar ook de gebruiksvriendelijkheid ervan.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: hij mag dan wel niet voorzien zijn van de laagste prijs, als je ziet wat je ervoor terugkrijgt behoort hij alvast tot de goedkope elektronische drumstellen.

Materiaal: het grootste gedeelte van dit unieke drumstel blijkt vervaardigd uit duurzaam siliconen waardoor het geheel best wel tegen een stootje kan.

Formaat: hij wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 40 x 25 x 2 cm.

Verpakkingsinhoud: de elektronische drumpad wordt jou verder aangeboden inclusief 2 afzonderlijke voetpedalen, 2 stevige drumstokken, een handleiding en een USB-kabeltje.

 

Nadelen:

Handleiding: mocht je van plan zijn om deze drumpad aan te kopen, dan moet je er wel rekening mee houden dat de handleiding alleen in het Engels beschikbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Elektrisch Drumstel – Drumset – Digitaal Drumstel – Drumpad – Drumstel met Drumstokken

 

Ben je altijd al verzot geweest op percussie instrumenten en heb je best wel wat aanleg tot percussie? Dan is het misschien wel een aanrader om op zoek te gaan naar een elektrisch drumstel. Ga je voor het eerst een drumstel kopen dan kijk je uiteraard maar beter uit naar een aanbieding of waardig koopje zodoende geen verlies te lijden als het uiteindelijk toch niet helemaal je ding blijkt te zijn.

Neem nu bijvoorbeeld dit digitaal of elektronisch drumstel, geleverd inclusief bijbehorende drumstokken én voetpedalen én speciaal ontworpen voor de beginnende muzikant.  Zoals je kunt zien, staan de 7 siliconen drumpads behoorlijk dicht op elkaar wat het net iets makkelijker maakt om het drummen gaandeweg onder de knie te krijgen. Daarbij kun je overigens – met behulp van de “Special knop” – makkelijk schakelen tussen de zogenaamde SNARe én HI-HAT posities.

Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met de 5 ingebouwde drumsteltonen, 8 demosongs, mp3-ingang en de mogelijkheid om er – indien gewenst – een koptelefoon op aan te sluiten. Kortom, een drumstel met een unieke prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Koptelefoon: je kunt het digitale drumstel niet alleen aansluiten op een externe speaker maar tevens ook verbinding met een koptelefoon. Dit laatste is best wel handig indien je andere niet wilt vervelen met je gedrum.

Gebruiksvriendelijk: de 5 ingebouwde drumsteltonen worden aangevuld met 8 demosongs en een volwaardige mp3-ingang.

Drumpads: het elektronische drumstel telt 7 verschillende drumpads die behoorlijk dicht op elkaar staan en daardoor geschikt zijn voor de beginnende muzikant.

 

Nadelen:

Niet professioneel: houd er rekening mee dat dit elektronisch drumstel best tekort kan schieten voor de ervaren/ gevorderde drummer.

Geen batterijen: jammer genoeg worden de 2 AAA batterijen niet meegeleverd op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Luna Kinderdrumstel Elektrisch, Materiaal: Kunststof

 

Heb je al gemerkt dat je kind heel wat interesse vertoont in muziek en wil je graag verder uitzoeken of hij/ zij muzikaal onderlegd is? Dan kun je de aanschaf van dit unieke elektrische kinderdrumstel van het, al dan niet bekende en beste, merk Luna eventueel in overweging nemen?

Zo wordt het drumstel gekenmerkt door een relatief compact formaat van 32 x 24 x 11 cm aangevuld met een dito licht gewicht wat het bijzonder toegankelijk maakt voor jonge kinderhandjes. Bovendien is het grootste gedeelte van het elektrische drumstel uit duurzaam en kindvriendelijk kunststof vervaardigd en afgewerkt in prachtige vrolijke kleuren die het geheel nog net iets aantrekkelijker maken.

Het kinderdrumstel blijkt voorzien van maar liefst 3 relatief grote drumpads waar je kindje perfect met zijn/ haar handjes op kan slaan. Verder zijn er nog 5 leuke muziekknoppen afgewerkt in aparte kleuren die elk garant staan voor een leuk muziekje. Dit alles wordt afgewerkt met een handig microfoontje zodat je kindje zich ten volle kan uitleven.

 

Voordelen:

Formaat: het drumstel kent een lengte van maximaal 32 cm, een breedte van maar liefst 24 cm én een hoogte van ongeveer 11 cm.

Doelgroep: de combinatie van het formaat met het lichte gewicht en de gebruikte materialen, maakt dit drumstel geschikt voor kindjes vanaf de leeftijd van 1 jaar oud.

Handig in gebruik: het betreft een elektrische kinderdrumstel bestaande uit meerdere pads, een handige microfoon en diverse muziekknoppen.

 

Nadelen:

Geen gevorderden: dit drumstel is 100% ontworpen voor jonge kindjes en dus niet echt geschikt voor gevorderde muzikanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Elektrisch drumstel – Carlsbro CSD500 8-pads mesh head elektronisch drumstel

 

Net zoals één van de vorige apparaten, wordt ook dit elektronische drumstel jou aangeboden door Carlsbro. Carlsbro is een vaste waarde in de muziekwereld en staat, net zoals de elektronische drumstellen van Roland, garant voor kwaliteit, duurzaamheid en optimaal gebruiksgemak. 

Zo blijkt het Carlsbro CSD500 elektronische drumstel een 8-delige drumkit met mesh head drumpads te zijn, bestaande uit een Commander 500 module met bijbehorende geïntegreerde oplaadbare accu. Dit wordt aangevuld met maar liefst 29 voorgeprogrammeerde drumkits, 12 eigenhandig in te stellen drumkits. 20 prachtige demo nummers, 358 drum- én percussie presets en 2 verschillende Reverb effecten.

Bovendien is het elektronische drumstel uitgerust met meerdere aansluitingen zodanig dat je hem eventueel op een aparte geluidsinstallatie, monitor of mixer kunt aansluiten. Ondanks het feit dat het prijskaartje als betaalbaar beschouwd wordt, durven we toch vermoeden dat het voor sommigen een struikelblok zal zijn.

 

Voordelen:

Aansluitingsmogelijkheden: het drumstel biedt niet alleen een hoofdtelefoonaansluiting aan maar beschikt ook over een AUX aansluiting, een lijnuitgang, een USB-poort én een Midi in- én uitgang.

Verpakkingsinhoud: het drumstel wordt geleverd inclusief een Commander 500 geluidsmodule, verschillende Mesh head pads, 2 cymbal drumpads met choke, een set drumstokken, de nodige bekabeling met kabelbinders, een drumsleutel, het nodige montagemateriaal en de 4 poots drum rack.

Gebruiksgemak: de 358 drum- én percussie presets worden aangevuld met maar liefst 20 demo nummers, 12 eigen drumkits, 29 voorgeprogrammeerde drumkits en 2 Reverb effecten.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we vermoeden dat de prijs sommige klanten alsnog lijkt af te schrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. SS Music Jazzin Drum Elektrisch Drumstel – Basic Standaard editie

 

We sluiten het rijtje van de elektronische drumstellen af met deze standaard editie van het bekende merk Basic dat geschikt is voor kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar oud. Zo levert dit digitale drumstel, dat overigens voornamelijk uit duurzaam ABS materiaal vervaardigd blijkt, maar liefst 4 originele drumgeluiden en tot wel 8 verschillende ritmische sounds. Daarbij kun je niet alleen eigenhandig het volume maar ook de snelheid en het ritme bepalen.

Het SS Music Jazzin drumstel werkt overigens op 4 afzonderlijke AA/R6 batterijen die je er op het moment van aankoop gewoon bij krijgt zodat het apparaat in een mum van tijd 100% gebruiksklaar is. Dit alles wordt aangevuld met 2 stevige drumsticks en een duidelijke Nederlandstalige handleiding.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reacties te zijn geplaatst wat het voor ons dan weer bijzonder moeilijk maakt om verder advies te geven over de gebruikerservaringen. Laat je echter niet meteen afschrikken want misschien voldoet dit apparaat wel aan al jouw verwachtingen.

 

Voordelen:

Materiaal: deze unieke drumstel blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam ABS materiaal.

Toebehoren: op het moment van aankoop worden niet alleen de 4 nodige AA/R6 batterijen meegeleverd maar tevens ook een duidelijke en informatieve Nederlandstalige handleiding én een set drumstokjes.

Budgetvriendelijk: dit educatieve spel is bedoeld voor jonge beginnende muzikantjes vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar oud en behoort tot de betaalbare elektronische drumstellen.

Handig in gebruik: de 4 drumgeluiden worden probleemloos aangevuld met maar liefst 8 ritmische sounds, een volumeregelaar en de mogelijkheid om ook het ritme en de snelheid aan te passen.

 

Nadelen:

Geen gevorderden: ben je als gevorderd muzikant op zoek naar een elektronisch drumstel met alles erop en eraan dan zul je begrijpen dat dit exemplaar niet meteen aan de beschrijving lijkt te voldoen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische drumstellen Koopgids

 

De aankoop van een elektrische drumstel gebeurt maar beter niet in een opwelling. Zo zijn er heel wat factoren gaande van de mogelijkheden en de prijs tot de extra opties, de drummodule en de drumpads waarmee je op voorhand rekening dient te houden. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even grondig te bekijken alvorens je de verschillende elektronische drumstellen en hun eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. 

De werking van een elektrisch drumstel en het gebruiksgemak

Met behulp van een elektronische drumstel kun je zonder problemen kracht én flexibiliteit aan eender welk live en/ of studio nummer toevoegen. Daarbij steunt het principe hoofdzakelijk op de combinatie van het rubberen slagvlak, ook wel gaasvel genoemd, met de daaronder verwerkte sensor. Door met je hand of de bijbehorende drumstokken op de pad te slaan, wordt de sensor geactiveerd die dan vervolgens een voltage zal doorgeven aan de zogenaamde geluidsmodule.

De geluidsmodule, die in verschillende naslagwerken ook wel eens omschreven wordt als het brein van het elektronische drumstel, zal het ontvangen voltage vervolgens gaan omzetten in een bepaald geluid. Daarbij wordt ook de kracht en de snelheid waarmee de slag op de pad werd uitgevoerd, in acht worden genomen wat resulteert in een aaneenschakeling van verschillende geluiden en klanken.

 

Welke voordelen biedt een dergelijk drumstel?

Naast het feit dat een elektronische drumstel kracht én flexibiliteit toevoegt aan eender welk nummer of repertoire, biedt hij nog tal van andere voordelen en mogelijkheden aan. Zo geniet je een onbeperkt aantal geluiden waardoor een dergelijk muziekinstrument net zo goed aansluit bij een jazzgroep alsook R&B blazerband, popquartet of rockgroep. Dit zorgt dan op zijn beurt opnieuw voor een grote vorm van flexibiliteit waarbij het gebruik ervan zowel live als in de studio een echte meerwaarde betekent.

Daarnaast blijken de meeste elektronische drumstellen ook bijzonder compact en licht van gewicht wat ze handig maakt om te verplaatsen en overal mee naartoe te nemen. En tot slot bieden ze diverse leervoordelen en oefenmogelijkheden aan. Zelfs voor kleine kindjes kan het gebruik van een elektronische drumstel een meerwaarde betekenen aangezien ze er niet alleen het gehoor maar ook hun motorische vaardigheden verder door leren ontwikkelen.

 

Drum- en bekkenpads, maastrommels en elektronische bekkenpads

Zoals hierboven reeds aangegeven, worden de drumpads of maastrommels als de basis van ieder elektronisch drumstel beschouwd aangezien op die manier één of meerdere onderliggende sensor(en) wordt/ worden geactiveerd. 

Zo maken de meeste moderne elektronische drumstellen vandaag de dag gebruik van rubberen drumpads of maastrommels wat dan weer voor iets meer gebruiksgemak en comfort zorgt tijdens het spelen. Dergelijke drumpads worden gecombineerd met 1 of meerdere onderliggende sensoren. Wanneer er slechts sprake is van 1 enkele sensor per drumpad dan betekent dit dat slechts 1 enkel geluid zal worden geproduceerd. Telt de maastrommel maar liefst 2 of zelfs 3 sensoren dan wordt een dubbel of driedubbel geluid geproduceerd.

Dit alles wordt dan weer aangevuld met de zogenaamde elektronische bekkenpads die, in de meeste gevallen, gekenmerkt worden door hun kenmerkende bekkenachtige vorm of ontwerp van cymbalen. Daarbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen de twee- en driezonige cymbalen inclusief diverse bijbehorende triggers om de verschillende speeloppervlaktes te creëren.

 

Wat is het belang van de drummodule?

De drumpads leggen vervolgens de link of de weg met de bekende geluidsmodule, in veel naslagwerken ook omschreven als drummodule en beschouwd als het brein van het drumstel. Zodra de drummodule de voltages van de bijbehorende sensoren ontvangen heeft, moet hij deze kunnen omzetten of vertalen naar geluid. Daarbij wordt eveneens rekening gehouden met de slagsterkte, de traagheid en de kracht waarmee op de drumpad geslagen wordt. Op die manier worden krachtige en minder intense geluiden, luide en zachte klanken makkelijk van elkaar onderscheiden.

Met welk prijskaartje dien je rekening te houden?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje aangezien dit door heel wat klanten als een doorslaggevende factor wordt beschouwd. Algemeen kan het prijskaartje van een elektronische drumstel dan ook makkelijk variëren van enkele honderden euro’s tot maar liefst 9000 euro of meer.

Uiteraard zal de prijs, in meer of mindere mate, beïnvloed worden door bepaalde kenmerkende factoren zoals de kwaliteit, het merk, de mogelijkheden, het formaat en het design. Waarbij een elektronische drumstel voor kinderen en/ of beginnende muzikantjes vaak goedkoper zal zijn dan een drumstel voor gevorderde muzikanten met alles erop en eraan. 

Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Heb je veel/ weinig ervaring en welk bedrag kun en wil je er maximaal aan spenderen. Het antwoord op deze vragen kan een belangrijke leidraad zijn om te kiezen voor een bepaald type drumstel.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke versterker is het meest geschikt voor een elektronisch drumstel?

Wanneer je besluit een elektronische drumstel aan te kopen dan heb je, in de meeste gevallen, meteen de mogelijkheid om een versterker aan het totaalplaatje toe te voegen. Echter is ook hier het assortiment behoorlijk uitgebreid wat het bijgevolg niet altijd eenvoudig maakt om een keuze te maken.

Zo zou je bijvoorbeeld kunnen opteren voor de Carlsbro EDA50 50-Watt drumversterker die tevens blijkt uitgerust met een woofer en een tweeter waardoor een punchy doch helder geluid gegarandeerd wordt. Daarnaast blijkt zijn voorganger de Carlsbro EDA30 30-Watt met bijbehorende coaxiale luidspreker eveneens in de running. Het lijstje wordt verder aangevuld met de Medeli AP30B drummonitor, de Roland PM-03 personal drum monitor en de Roland PM-100 drummonitor voor V-Drums van 80 Watt.

Q2: Welke drumstokken moet je gebruiken in combinatie met een elektronisch drumstel?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag bijzonder eenvoudig en duidelijk aangezien vrijwel iedere normale drumstok ook kan worden gebruikt op een elektronisch drumstel. Uiteraard zijn er altijd wel factoren waar je rekening mee zou kunnen houden zoals het materiaal, het formaat en de dikte.

Veel artiesten raden dan ook aan om te beginnen met een drumstok maat 5A die beschouwd wordt als een algemene standaardmaat. Ervaar je dergelijke drumstokken nog steeds als te dik en onprettig in de hand dan kun je altijd even de 7A uitproberen. 

 

Q3: Wat kost een elektronisch drumstel?

Net zoals het geval met heel wat andere muziekinstrumenten, zul je ook voor een degelijke en kwalitatieve drumstel vaak een iets groter budget opzij hoeven te zetten. Zo kan het prijskaartje van een elektronische drumstel makkelijk variëren van zo’n 300 euro tot maar liefst 9000 euro of misschien nog een tikkeltje meer.

Daarbij stellen we vast dat bepaalde factoren zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, de afwerking en de gekozen technologie een grote invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Houd daarnaast ook rekening met je eigen ervaring waarmee we bedoelen dat je geen drumstel van 9000 euro hoeft aan te schaffen als je nog nooit gedrumd hebt.

 

Q4: Hoe werkt een elektronisch drumstel?

Eigenlijk is de werking van een elektronisch drumstel vrij eenvoudig te verklaren. Zo bestaat een dergelijk muziekinstrument uit een rubberen slagvlak, ook wel “gaasvel” genaamd, met daaronder een sensor. Door op de pad te slaan, wordt de sensor geactiveerd die op zijn beurt een voltage zal doorgeven aan de geluidsmodule, voor velen trouwens ook wel het brein van het drumstel.

Deze geluidsmodule zal een dergelijke waarde vrijwel meteen gaan omzetten naar geluid waarbij eveneens een onderscheid gemaakt wordt op basis van de kracht en snelheid waarmee geslagen wordt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES