Laatste update: 01.12.21

 

Beste elektrische gitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je iets stevigere muziek wilt spelen, dan kun je beter kiezen voor een goede elektrische gitaar. Ook kinderen willen hun rockhelden evenaren en kunnen starten met een elektrische gitaar op hun formaat. We hebben voor jou 3 toppers uitgekozen om de voor- en de nadelen eens te bekijken. Zo kun je kiezen voor een Elektrische gitaar startersset van Johnny Brook met alle benodigde accessoires. Daarnaast is er de Player Stratocaster MN Buttercream die mogelijk het bekendste model is van het topmerk Fender en dat bovendien beschikt over 5 enkelspoel elementen voor zijn prachtige klank.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Elektrische gitaren Koopgids

 

Wanneer je een elektrische gitaar gaat aanschaffen zul je merken dat dit een heel ander type instrument is dan een akoestische gitaar. Uit welke belangrijke onderdelen bestaat een elektrische gitaar en wat heb je allemaal nodig om het instrument te kunnen bespelen? Welke houtsoorten zijn er gebruikt en met welke andere belangrijke aspecten moet je rekening houden.? Neem de tijd om de instrumenten te vergelijken en houd rekening met de aanbevelingen van ervaren muzikanten om tot de juiste beslissing te komen. Soms zijn er aanbiedingen van einde reeksen die wel interessant kunnen zijn.

De verschillende types bij de elektrische gitaar

De elektrische gitaren kunnen we in 3 groepen indelen. De solid-body is meestal volledig uit één stuk gemaakt of hij is opgebouwd uit 2 gelamineerde houten delen die op elkaar worden bevestigd. Een solid-body gitaar is trouwens het favoriete instrument van onder andere Eric Clapton en Jimi Hendrix. Een Gibson Les Paul, een Fender Stratocaster en een Fender Telecaster behoren tot deze categorie. Daarnaast heb je de semi-hollow of de thinline gitaar die bijvoorbeeld werd bespeeld door BB King. 

Het is een semi-akoestische gitaar die een holle klankkast heeft waarin een massief stuk hout is verwerkt. De Rickenbacker 360, Epiphone Casino en de Gibson ES335 behoren tot die groep. Tenslotte heb je de categorie met de hollow-body gitaren die een volledig holle klankkast hebben. Bij dit type instrument wordt het geluid vooral gemaakt door de combinatie van het hout, de constructie van de gitaar en de gebruikte gitaarelementen of pick-ups. Je zult deze elektrische gitaar vaak terugvinden bij jazzmuzikanten. Alle gitaren van het merk Gretsch zijn trouwens hollow-body modellen.

 

Het aantal snaren en de vorm 

Net zoals alle andere gitaren heeft een elektrische gitaar meestal 6 snaren. Soms zul je ook een gitaar vinden met 7 of 12 snaren maar deze zijn echt al voor ver gevorderde muzikanten. Een elektrische gitaar is verkrijgbaar in verschillende vormen zodat een gitarist een model kan uitkiezen naar zijn persoonlijke voorkeur. De vorm heeft echter geen enkele invloed op het geluid dat de gitaar maakt. Wat wel een grote invloed heeft op de klank is de houtsoort die wordt gebruikt voor de body van de gitaar.

 

De gebruikte houtsoorten voor de body en de hals

Een instrument met een body uit mahoniehout zal een warm geluid produceren maar is wel zwaar van gewicht. Lindehout daarentegen is veel lichter van gewicht waardoor het instrument minder belastend is. Hier heb je een minder warme klank wat deze gitaar ideaal maakt om metal of hard rock te spelen. Elzenhout produceert een heldere maar neutrale klank die je meestal terugvindt bij de Fender gitaren. 

Daarnaast gebruikt Fender ook essenhout omdat deze houtsoort dan weer een warmer en iets zwaarder geluid voortbrengt. Tenslotte heb je esdoorn die een helder en schel geluid maakt terwijl palissander een warme en heldere klank geeft. Korina is een houtsoort die soms wel wordt gebruikt maar die heel zeldzaam is waardoor een gitaar in korina ontzettend duur is. Voor de hals van het instrument worden trouwens dezelfde houtsoorten gebruikt die elk hun eigen geluid produceren wanneer ze worden gecombineerd met de houtsoort van de body van het instrument.

De gitaarelementen of pick-ups

De elementen bevinden zich onder de snaren van het instrument en bepalen voor een deel de geproduceerde klanken van het instrument. Je kunt deze elementen vergelijken met een spoel die gemaakt is uit een magneet met koperdraad waarmee de vibraties worden opgevangen en worden doorgestuurd naar de versterker. Er zijn 2 belangrijke types pick-ups, namelijk de single coil pick-up of het enkelspoel element en daarnaast heb je de humbuckers.

Zoals de naam het al doet vermoeden bestaat de single coil pick-up uit 1 spoel die een helder en scherp geluid opvangt. De humbucker of dubbelspoel element bestaat uit 2 met elkaar verbonden spoelen die speciaal worden gebruikt om storingen en signalen van andere instrumenten uit te sluiten. Deze humbuckers maken een warmer en zwaarder geluid dat een minder heldere klank heeft.

 

Wat heb je nodig om elektrische gitaar te spelen

Omdat een elektrische gitaar een massieve klankkast heeft heb je een versterker nodig om het zachte geluid dat het instrument maakt luider te laten klinken. Een versterker kost tussen 60 en 6000 euro, dus met deze extra kost moet je zeker rekening houden. Door gebruik te maken van gitaarpedalen kun je verschillende klanken vormen, het volume regelen of een vertraging inbrengen zonder dat je daarvoor moet stoppen met spelen. Deze gitaarpedalen zijn niet noodzakelijk maar geven je wel een groter speelcomfort.

Daarnaast heb je een kabel nodig om je gitaar op de versterker aan te sluiten. Wanneer je gebruik maakt van een koptelefoon kun je naar hartenlust oefenen zonder dat je daarmee iemand stoort. Vervolgens is er ook een apparaatje om je gitaar te stemmen. Dit heb je zeker nodig en hiervoor zijn er verschillende systemen op de markt. Tenslotte kun je ook nog allerlei accessoires aanschaffen om het speelcomfort te vergroten waaronder een gitaarband, een muziekstandaard en niet te vergeten plectra.

 

5 beste elektrische gitaren (Reviews) van 2021

 

Als je zwijmelt bij de prachtige gitaarsolo’s van menig rockmuzikant en je hebt dit ook altijd zelf willen leren spelen, dan heb je een degelijke elektrische gitaar nodig. Kies je voor een volledige elektrische gitaarset waarmee je onmiddellijk van start kunt of kies je voor een iets duurdere versie van Fender die bij de toppers behoort in de rockscene. We hebben er voor jou alvast 5 uitgezocht die ons wel boeiend leken om eens te bekijken. Kies er de beste elektrische gitaar voor jou uit en misschien is hij wel net in de aanbieding. Neem zeker ook een kijkje bij de reviews voor waardevol advies van de klanten.

 

1. Elektrische gitaar startersset Johnny Brook JB404 alle benodigde accessoires

 

De elektrische gitaarset van Johnny Brook biedt je het volledige pakket met alles wat een beginnend speler nodig heeft. De rode gitaar is daarnaast ook te verkrijgen in 6 andere kleurcombinaties waaruit je zeker wel je favoriete kleur kunt kiezen. Bovendien heeft de gitaar maat 4/4 en weegt 8,5 kg. 

Dit instrument is het welbekende stratocaster model met een hals in esdoornhout met 22 frets die je helpen bij de toonbepaling van de snaaraanslag. Dankzij de solid body krijg je een hele mooie transparante klank. De 3 enkelspoel elementen maken het mogelijk om diverse muziekstijlen te spelen. Bovendien heeft de gitaar 6 snaren waarmee je al een mooi repertoire kunt ten gehore brengen. De versterker van 20 Watt heeft bovendien dezelfde kleur gekregen van de gitaar om zo een mooie set te vormen.

Daarnaast wordt er nog een gitaarkabel van 2 m bijgeleverd en alle benodigde accessoires waaronder een gitaarband, diverse plectra en een gitaartas. Bovendien krijg je er ook een stemapparaat bij en een extra set snaren. In de reviews zien we klanten die heel erg tevreden zijn met hun aankoop die overigens ook in de laagste prijsklasse valt.

 

Voordelen:

Complete set: met deze starterset heb je meteen alle benodigdheden in huis om onmiddellijk te kunnen spelen.

Gitaar: de gitaar heeft een solid body gemaakt uit esdoornhout met 22 frets om comfortabel te kunnen spelen. Daarnaast zorgen de 3 enkelspoel elementen en de 6 snaren voor een heldere klank.

Versterker: de elektrisch gitaar met versterker van 20 Watt heeft bass, middle en treble toonregeling. Bovendien is er een AUX-aansluiting voorzien en een hoofdtelefoonaansluiting.

Accessoires: de set wordt geleverd met een gitaartas, een kabel van 2 m en een gitaarband. Daarnaast krijg je er ook een stemapparaat, plectra en reserve snaren bij.

 

Nadelen:

Klankkwaliteit: de prijs voor de volledige set is nogal laag. Daarom stellen we ons de vraag of de klankkwaliteit wel naar behoren is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Player Stratocaster MN Fender elektrische gitaar met toon- en volumeregeling

 

Wanneer mensen aan een elektrische gitaar denken, dan zien ze automatisch de Stratocaster voor hun oog springen. Deze Stratocaster is het populairste model dat ontworpen werd door Fender dat trouwens het beste merk is voor elektrische gitaren. Dit Stratocaster model werd door vele andere merken reeds gerepliceerd.

Deze Fender elektrische gitaar heeft zijn typische tijdloze design met zijn onmiskenbaar geluid. De body van de gitaar is gemaakt uit elzenhout gecombineerd met een hals die gemaakt is uit esdoorn. Hierdoor geniet je van een comfortabele speelervaring omdat de hand heel soepel over de nek en de body kan glijden.

Bovendien heeft deze Fender 5 enkelspoel elementen, 6 snaren en daarnaast 22 frets die gemaakt zijn in kunststof ivoor. Dankzij de gesynchroniseerde 2-punt tremolo en de toon- en volumeregeling kun je de perfecte klank kiezen voor jouw speelstijl. Daarnaast is deze Stratocaster van Fender te verkrijgen in verschillende kleuren. Op diverse muzieksites krijgt deze gitaar een uitstekende beoordeling.

 

Voordelen:

Gebruikte materialen: de body van deze Stratocaster is gemaakt uit elzenhout en de gitaarhals bestaat uit esdoornhout met 22 frets in kunststof ivoor.

Speelervaring: door de 5 enkelspoel elementen en de 6 snaren kun je al verschillende muziekstijlen spelen.

Klank: de toon- en de volumeregeling zorgen ervoor dat je de beste klank kunt kiezen voor jouw speelstijl.

Design: deze elektrische gitaar heeft een tijdloze en klassevolle uitstraling die door iedereen welbekend is.

 

Nadelen: 

Geen koffer: de Stratocaster wordt geleverd zonder opbergkoffer wat spijtig is voor een gitaar die toch wel prijzig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Ibanez AS53 Transparent  Black Flat elektrische gitaar

 

Ibanez is net als Fender één van de topspelers op het gebied van elektrische gitaren en ze creëren trouwens enkele van de meest veelzijdige en unieke instrumenten aller tijden. De Ibanez elektrische gitaar werd rond 1980 pas echt bekend toen muzikanten zoals Frank Zappa en Steve Vai, die toen toerde met onder andere Whitesnake en David Lee Roth, hun gitaren gingen bespelen.

De Ibanez Transparent Black Flat is een instrument met een semi-akoestische constructie om een verzadigde toon met kracht en warmte te kunnen produceren waardoor hij voor uiteenlopende muziekstijlen kan worden gebruikt. Hij is bovendien gemaakt uit sapele mahonie dat vergelijkbaar is met de gewone mahoniehoutsoort. Echter, de hogere dichtheid heeft de neiging om een meer helder geluid te maken met meer top-end glans.

Deze elektrische gitaar beschikt trouwens over 22 frets en 6 snaren waardoor hij ook ideaal is voor een beginnend muzikant. Het instrument heeft een 3-punt regelaar om het volume, de klank en de pick-up te selecteren. Daarnaast heeft hij een set krachtige Infinity R humbuckers om ongelooflijk veel tonale mogelijkheden te bieden. Op verschillende muzieksites krijgt deze gitaar een zeer goede beoordeling.

 

Voordelen:

Veelzijdig: dankzij zijn semi-akoestische constructie en de Infinity humbuckers kun je uiteenlopende muziekgenres spelen.

Klank: door het gebruik van sapele mahoniehout krijg je een helder geluid met een consistente en evenwichtige toon.

Regelaar: het instrument heeft een 3-punt regelaar om het volume, de klank en de pick-up af te stellen.

Hals: de gitaarhals beschikt over 22 frets die gemaakt zijn in palissander en daarnaast heeft het instrument 6 snaren.

 

Nadelen:

Stock Tuners: de stock tuners om de snaren aan te spannen blijken van mindere kwaliteit te zijn en kunnen beter worden vervangen door locking tuners.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Gretsch G5420LH 2016 linkshandige elektrische gitaar semi-akoestisch

 

Wanneer je op zoek bent naar een elektrische gitaar voor linkshandigen, dan ben je met dit model van Gretsch meteen voorzien van een instrument van topkwaliteit. De semi-akoestische gitaar is afgewerkt met oranje hoogglanslak en is daarnaast ook verkrijgbaar in andere kleuruitvoeringen. 

De linkshandige elektrische gitaar heeft dankzij de 2 humbuckers in de vorm van 2 Blacktop Filter’tron elementen een unieke klankvariatie die je normaal niet gewoon bent van het Gretsch-geluid. Het instrument heeft bovendien een volle basisklank met net dat ietsje meer swung maar toch met heldere klanken. De gitaar heeft daarnaast 1 master volumeregelaar, 2 volumeknoppen, 1 toon regelaar en een 3-weg elementschakelaar.

Hij  is gemaakt uit esdoorn en de hals heeft 22 frets in palissanderhout voor een optimaal speelcomfort. De body van het instrument is uitgevoerd met verchroomde hardware met een slagplaat in zilverkleur en het gekende Gretsch Electromatic logo. Daarnaast heeft deze 6-snarige gitaar een Bigsby B60 tremolo brug. Het prachtige instrument is een echte must have qua looks en speelervaring. We konden voor dit product nog geen reviews vinden.

 

Voordelen:

Linkshandig: dit instrument is speciaal ontworpen voor linkshandige spelers zodat ook zij hun muzikale kwaliteiten ten volle kunnen benutten.

Gebruikte materialen: de body en de hals van de gitaar is gemaakt uit esdoornhout. Op de hals zitten 22 frets die gemaakt zijn uit palissanderhout. De body is bovendien afgewerkt met chroom en een zilverkleurige slagplaat.

Regelaars: de gitaar heeft verschillende regelaars waaronder 1 master volume, 2 volumeknoppen, 1 toonregelaar en een 3-weg elementschakelaar.

 

Nadelen: 

Opbergkoffer: deze prachtige en toch wel dure gitaar wordt geleverd zonder opberghoes of –koffer. Deze moet apart worden bijgekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Elektrische Kindergitaar 1/2 met versterker, kabel, draagriem, plectrum en inbussleutel

 

Een nieuwe aanwinst in het assortiment van Cherrystone is de elektrische gitaar voor kinderen. Hij is op maat ontworpen voor kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar. Hij is bovendien te verkrijgen in het rood en in een blauwe kleur die beiden afgewerkt zijn met hoogglanslak.

Het formaat van de gitaar is 81 x 50 cm en de breedte van de hals is 4,2 cm waardoor hij volledig is afgestemd op kinderformaat. Daarnaast zorgen de 20 frets en de 6 snaren ervoor dat je kind gemakkelijk zijn instrument zal leren bespelen. De body en de hals van de gitaar zijn gemaakt uit hoogwaardig elzenhout en hij beschikt over 1 enkelspoel element om zijn mooie klanken te produceren. Met de volumeregelaar kan de geluidssterkte vlot worden aangepast.

De elektrische kindergitaar wordt geleverd met een versterker van 2 Watt die werkt met batterijen of met een adapter die beiden niet inbegrepen zijn in het pakket. Daarnaast wordt een kabel met een 6.3 jack, een inbussleutel en een extra set snaren bijgeleverd. De draagriem en 2 plectra zijn eveneens bij dit pakket gevoegd om onmiddellijk te kunnen starten. Er werden voor dit instrument nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Formaat: de gitaarmaat voor dit instrument is ½ en hij weegt slechts 1,7 kg waardoor hij perfect is afgestemd op kinderformaat.

Snaren en frets: dit instrument heeft 20 frets en 6 snaren wat het iets gemakkelijker maakt voor kinderen om te starten.

Volledige set: deze gitaar komt in een volledig pakket met versterker, kabel, inbussleutel, een extra set snaren, een draagriem en 2 plectra.

De prijs: de elektrische gitaar voor kinderen heeft een goedkope prijs waardoor hij ideaal is voor kleine kinderen die snel groeien en dus ook snel van gitaar moeten veranderen.

 

Nadelen:

Opberghoes: spijtig genoeg wordt er geen opberghoes bij deze gitaar geleverd. Wanneer je kind buitenshuis lessen volgt koop je best een aparte hoes om het instrument te beschermen tijdens het vervoeren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een elektrische gitaar?

Een elektrische gitaar heeft een massieve body waarbij tijdens het bespelen van het instrument, de trillingen van de snaren worden opgevangen door elementen. Deze bestaan uit magneten en spoelen die samen een elektrisch signaal vormen. Vervolgens wordt dit signaal via een kabel naar een versterker gestuurd die het signaal gaat omzetten in het geluid dat uit de speakers komt.

Een elektrische gitaar kan beschikken over enkelspoel elementen die een stuk helderder klinken dan de dubbelspoel elementen of humbuckers. Deze laatste worden gebruikt voor gitaren die een vervormd geluid moeten produceren zoals bijvoorbeeld bij rock en metal groepen maar ook bij verschillende jazzmuzikanten.

 

Q2: Wat heb je nodig om een elektrische gitaar te bespelen?

Om een elektrisch gitaar te bespelen heb je een versterker nodig en een kabel. Meestal wordt voor een beginnende speler een starterspakket verkocht waarin de gitaar zit samen met een versterker en de kabel om onmiddellijk te kunnen starten. Tegenwoordig bestaan er ook virtuele versterkers in de vorm van een app die je kunt downloaden op je multimedia apparaten en/of je computer. Enkele van die apps zijn Guitar Tig, AmpliTube voor Android en/of Garageband voor Apple. Daarnaast is een goed plectrum om een elektrische gitaar te bespelen ook een must.

Q3: Hoe stem je een elektrische gitaar?

Om je elektrische gitaar te stemmen zijn er enkele mogelijkheden. Zo is er het stemapparaat dat als het ware luistert en aangeeft of de snaar die je bespeelt hoger of lager moet. Dit stemapparaat geniet de voorkeur omdat het heel eenvoudig en vlot verloopt. Je hebt ook een stemfluitje dat evenveel fluitjes heeft als er snaren zitten op je gitaar. Je blaast de toon op de fluit en luistert vervolgens of je snaargeluid hetzelfde klinkt of moet worden aangepast.

Daarnaast is er de stemvork die al redelijk wat ervaring vraagt en een goed ontwikkeld gehoor. Ook worden steeds vaker stemapparaten online aangeboden bijvoorbeeld op de Ipod of op je mobiele telefoon.

 

Q4: Hoe bespeel je een elektrische gitaar?

Een elektrisch gitaar bespelen lukt al vrij snel als je de juiste technieken onder de knie hebt. Wanneer je je gitaar gaat bespelen zonder plectrum, dan speel je fingerstyle of fingerpicking en gebruik je je vingers. Hierdoor kun je meerdere snaren tegelijk aanslaan wat men plukken noemt en waardoor je bovendien een warmere klank produceert. Om vlugger te spelen kun je dan beter een plectrum gebruiken. Je hoeft echter niet te kiezen, je kunt de twee gewoon combineren. Er bestaan nog een aantal verschillende technieken die je begeleider of leerkracht je met plezier zal aanleren.

 

Q5: Wat is een goede elektrische gitaar voor beginners?

Eerst en vooral moet je een gitaar uitkiezen die jij mooi vindt en die je graag gaat oppakken om te oefenen. Kies als beginnend elektrisch gitaarspeler beter voor een exemplaar uit de middenklasse want alle verschillende onderdelen dragen bij tot een goede klank. Een gitaar met een body uit lindehout of basswood is een goede starter. Hij produceert een ietwat luchtige klank en hij is bovendien betrekkelijk licht om vast te houden. Kies daarnaast zeker ook voor een model met 6 snaren om te starten. Hiermee kun je al een groot aantal muziekstijlen aan.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES