5 beste Elektrische Gitaren Test van 2024

Laatste update: 14.04.24

 

Beste elektrische gitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je iets stevigere muziek wilt spelen, dan kun je beter kiezen voor een goede elektrische gitaar. Ook kinderen willen hun rockhelden evenaren en kunnen starten met een elektrische gitaar op hun formaat. We hebben voor jou 3 toppers uitgekozen om de voor- en de nadelen eens te bekijken. Zo kun je kiezen voor een Elektrische gitaar startersset van Johnny Brook met alle benodigde accessoires. Daartegenover staat de Elektrische akoestische gitaar – MAX ShowKit die meteen in het oog springt vanwege zijn gebruiksvriendelijke karakter daar hij zowel met alsook zonder versterker kan worden gebruikt. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische gitaren (Reviews) van 2024

 

Als je zwijmelt bij de prachtige gitaarsolo’s van menig rockmuzikant en je hebt dit ook altijd zelf willen leren spelen, dan heb je een degelijke elektrische gitaar nodig. Kies je voor een volledige elektrische gitaarset waarmee je onmiddellijk van start kunt of kies je voor een iets duurdere versie van Fender die bij de toppers behoort in de rockscene. We hebben er voor jou alvast 5 uitgezocht die ons wel boeiend leken om eens te bekijken. Kies er de beste elektrische gitaar voor jou uit en misschien is hij wel net in de aanbieding. Neem zeker ook een kijkje bij de reviews voor waardevol advies van de klanten.

 

1. Elektrische gitaar startersset Johnny Brook JB404 alle benodigde accessoires

 

De elektrische gitaarset van Johnny Brook biedt je het volledige pakket met alles wat een beginnend speler nodig heeft. De rode gitaar is daarnaast ook te verkrijgen in 6 andere kleurcombinaties waaruit je zeker wel je favoriete kleur kunt kiezen. Bovendien heeft de gitaar maat 4/4 en weegt 8,5 kg. 

Dit instrument is het welbekende stratocaster model met een hals in esdoornhout met 22 frets die je helpen bij de toonbepaling van de snaaraanslag. Dankzij de solid body krijg je een hele mooie transparante klank. De 3 enkelspoel elementen maken het mogelijk om diverse muziekstijlen te spelen. Bovendien heeft de gitaar 6 snaren waarmee je al een mooi repertoire kunt ten gehore brengen. De versterker van 20 Watt heeft bovendien dezelfde kleur gekregen van de gitaar om zo een mooie set te vormen.

Daarnaast wordt er nog een gitaarkabel van 2 m bijgeleverd en alle benodigde accessoires waaronder een gitaarband, diverse plectra en een gitaartas. Bovendien krijg je er ook een stemapparaat bij en een extra set snaren. In de reviews zien we klanten die heel erg tevreden zijn met hun aankoop die overigens ook in de laagste prijsklasse valt.

 

Voordelen:

Complete set: met deze starterset heb je meteen alle benodigdheden in huis om onmiddellijk te kunnen spelen.

Gitaar: de gitaar heeft een solid body gemaakt uit esdoornhout met 22 frets om comfortabel te kunnen spelen. Daarnaast zorgen de 3 enkelspoel elementen en de 6 snaren voor een heldere klank.

Versterker: de elektrisch gitaar met versterker van 20 Watt heeft bass, middle en treble toonregeling. Bovendien is er een AUX-aansluiting voorzien en een hoofdtelefoonaansluiting.

Accessoires: de set wordt geleverd met een gitaartas, een kabel van 2 m en een gitaarband. Daarnaast krijg je er ook een stemapparaat, plectra en reserve snaren bij.

 

Nadelen:

Klankkwaliteit: de prijs voor de volledige set is nogal laag. Daarom stellen we ons de vraag of de klankkwaliteit wel naar behoren is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Elektrische akoestische gitaar – MAX ShowKit gitaarset met 40W gitaar versterker, gitaar standaard

 

Wil je graag een (nieuwe) gitaar kopen en ben je daarbij op zoek naar een elektrische gitaar set? Dan kunnen wij jou deze set van het bekende – en misschien ook wel populairste en beste – merk MAX alvast warm aanbevelen. Afgaande op de online reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, kunnen we stellen dat je een topproduct in huis haalt. Kortom, de moeite waard om even te bekijken indien je een elektrische gitaar wilt kopen.

Zo kenmerkt het instrument zich door een 4/4 body wat deze elektrisch akoestische gitaar uitermate geschikt maakt voor tieners én volwassen muzikanten. De body werd daarbij gemaakt van duurzaam lindehout en gecombineerd met een uit esdoorn vervaardigde hals, verchroomde stemmechanieken en stalen gitaarsnaren. Bij aankoop wordt deze elektrische gitaar verder aangevuld met een 40W versterker, een gitaarstand, een gitaarband, een stemapparaat, de nodige plectra, reservesnaren en een gitaartas zodoende het geheel 100% gebruiksklaar te krijgen.

Het feit dat het een elektrisch akoestische gitaar betreft, betekent overigens ook dat de versterker niet persé nodig is om melodieën te spelen. Dit maakt de set geschikt voor diverse muzikanten ongeacht hun ervaring of niveau.

 

Voordelen:

Materiaal: terwijl de body van de western gitaar voornamelijk uit lindehout bestaat, werd de hals uit esdoorn opgetrokken en de snaren uit staal.

Verpakkingsinhoud: de gitaar wordt geleverd inclusief gitaarband, stemapparaat, diverse plectra, de nodige reservesnaren, een gitaarstandaard, een 40 watt versterker en een bijbehorende gitaartas.

Gebruiksvriendelijk: je kunt deze gitaar zowel met alsook zonder versterker bespelen waardoor hij in eender welke situatie en door eender wie – ongeacht zijn/ haar ervaring – kan worden gebruikt.

 

Nadelen: 

Geen kinderen: voor jonge kinderen is deze elektrische gitaar net iets minder geschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Elektrische gitaarpakket SX – linkshandige elektrische gitaar – Gitaar voor starters

 

Wil je als muziekliefhebber graag gitaar leren spelen dan is dit SX elektrische gitaarpakket voor starters alvast een stap in de goede richting. Naast de elektrische gitaar omvat de set eveneens een versterker, tas, riem, tuner, kabel en maar liefst 6 verschillende plectra waardoor het uiteindelijke prijskaartje best wel goed meevalt. Dit lijkt alvast te worden bevestigd door de vele positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, meer dan de moeite waard om deze gitaarset eens even grondig te bekijken.

Zo werd deze elektrische gitaar voor het grootste gedeelte uit duurzaam hout vervaardigd waaronder esdoornhout en lindehout die elk op hun beurt bijdragen aan de kwaliteit en klankkleur. Het geheel werd afgewerkt met 6 stalen snaren en maar liefst 22 frets alsook de mogelijkheid om de gitaar – indien gewenst – op een externe versterker aan te sluiten.

De elektrische gitaar is verder gezegend met een standaard 4/4 body wat aantoont dat het muziekinstrument voornamelijk bedoeld is voor de volwassen muzikant/ gitarist. De chromen brug en mechanieken in combinatie met de glossy afwerking dragen alvast bij tot het totaalplaatje van deze unieke set. Kortom, de moeite waard voor iedereen die houdt van muziek en een (nieuwe) gitaar wilt kopen.

 

Voordelen:

Prijskaartje: hoewel deze set niet meteen voorzien is van de laagste prijs, staat de prijs rechtevenredig in verhouding tot de aangeboden kwaliteit en alle bijkomende accessoires en toebehoren.

Materiaal: de elektrische gitaar is vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen waaronder esdoorn hout, massief linden, nikkel, chroom en staal.

Snaren: terwijl de 22 frets uit nikkel vervaardigd zijn, werden de 6 snaren uit duurzaam staal gemaakt.

Verpakkingsinhoud: de elektrische gitaar wordt aangevuld met een versterker, tas, riem, tuner, kabel en maar liefst 6 verschillende plectra.

 

Nadelen: 

Enkel linkshandig: houd er rekening mee dat deze complete gitaarset voor bedoeld is voor de linkshandige gitarist. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Elektrische gitaar met gitaar versterker – MAX Gigkit – Perfect voor beginners – incl. gitaar standaard

 

Wil je als beginnend muzikant graag gitaar leren spelen en besluit je daarom een (eerste) gitaar te kopen? Dan is deze elektrische gitaar met bijbehorende versterker van MAX misschien wel wat voor jou. Zijn unieke prijs-kwaliteitverhouding maken hem voor heel wat beginnende muzikanten goed toegankelijk, wat duidelijk gewaardeerd wordt door heel wat kopers.

Net zoals de meeste andere toppertjes uit dit segment, kent ook deze elektrische gitaar een standaard formaat van 4/4 waardoor hij geschikt is voor tieners en volwassenen. Qua materiaalkeuze heeft men ervoor gekozen om te werken met duurzaam lindehout in combinatie met een esdoorn hals die elk op hun beurt bijdragen aan een unieke en heldere klank. Verder telt de elektrische gitaar 6 snaren, 22 frets en 3 gitaarelementen en wordt hij gekenmerkt door een 230Vac aansluitspanning waarna een vermogen tot 40 watt kan worden geleverd.

Bij aankoop zul je zien dat de set wordt aangevuld met een gitaar standaard, een muziekstandaard, een gitaartas, een plectrum en een gitaar stemapparaat om de gitaar te stemmen.

 

Voordelen:

Toebehoren: de elektrische gitaar wordt standaard geleverd inclusief een gitaar standaard, een gitaar stemapparaat, een gitaartas, een set plectra, een 40 watt versterker en een 2 meter lange gitaarkabel.

Doelgroep: de gitaar is bedoeld voor de beginnende muzikant.

Formaat: de elektrische gitaar kenmerkt zich door een 4/4 formaat dat geschikt is voor zowel tieners alsook volwassenen.

 

Nadelen: 

Geen hoofdtelefoon: hoewel de set voorzien is van een hoofdtelefoonuitgang, wordt geen headset meegeleverd op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Finesse Boston Series Elektrische Gitaar Set inclusief Versterker, Gitaartas, Gitaarband

 

We sluiten het rijtje af met de bekende elektrische gitaar van Finesse die eveneens geleverd wordt inclusief versterker, gitaarband, gitaartas, stemapparatuur, plectrums en muurbevestiging wat het uiteindelijke prijskaartje meer dan de moeite waard maakt.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo wordt de Boston Series gekenmerkt door een totale uitvoering van 99 x 32 x 5 cm wat ongeveer overeenkomt met een 4/4 body en het instrument dus geschikt maakt voor volwassenen. De elektrische gitaar is daarbij voornamelijk vervaardigd uit duurzaam hout in combinatie met 6 stalen snaren én maar liefst 22 frets uit stevig nikkel. De gitaar met geïntegreerde gitaarelement kan eenvoudig op een externe versterker worden aangesloten en is bedoeld voor de rechtshandige muzikant.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,4 sterren zien waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Slechts een kleine minderheid is van mening dat de kwaliteit beter had gekund en de gitaar niet voor volwassenen maar wel voor kinderen bedoeld is.

 

Voordelen:

Materiaal: de gitaar is vervaardigd uit een combinatie van duurzaam hout, nikkel en staal.

Verpakkingsinhoud: de elektrische gitaar wordt aangevuld met een versterker, gitaartas, gitaarband, stemapparaat, muurbevestiging, Whammy Bar en 3 plectrums.

Frets: de 22 frets worden aangevuld met 6 stalen snaren en een stevig geïntegreerd gitaarelement.

 

Nadelen:

Kinderen: volgens sommige kopers is deze gitaar niet bedoeld voor volwassenen maar wel voor kinderen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische gitaren Koopgids

 

Wanneer je een elektrische gitaar gaat aanschaffen zul je merken dat dit een heel ander type instrument is dan een akoestische gitaar. Uit welke belangrijke onderdelen bestaat een elektrische gitaar en wat heb je allemaal nodig om het instrument te kunnen bespelen? Welke houtsoorten zijn er gebruikt en met welke andere belangrijke aspecten moet je rekening houden.? Neem de tijd om de instrumenten te vergelijken en houd rekening met de aanbevelingen van ervaren muzikanten om tot de juiste beslissing te komen. Soms zijn er aanbiedingen van einde reeksen die wel interessant kunnen zijn.

De verschillende types bij de elektrische gitaar

De elektrische gitaren kunnen we in 3 groepen indelen. De solid-body is meestal volledig uit één stuk gemaakt of hij is opgebouwd uit 2 gelamineerde houten delen die op elkaar worden bevestigd. Een solid-body gitaar is trouwens het favoriete instrument van onder andere Eric Clapton en Jimi Hendrix. Een Gibson Les Paul, een Fender Stratocaster en een Fender Telecaster behoren tot deze categorie. Daarnaast heb je de semi-hollow of de thinline gitaar die bijvoorbeeld werd bespeeld door BB King. 

Het is een semi-akoestische gitaar die een holle klankkast heeft waarin een massief stuk hout is verwerkt. De Rickenbacker 360, Epiphone Casino en de Gibson ES335 behoren tot die groep. Tenslotte heb je de categorie met de hollow-body gitaren die een volledig holle klankkast hebben. Bij dit type instrument wordt het geluid vooral gemaakt door de combinatie van het hout, de constructie van de gitaar en de gebruikte gitaarelementen of pick-ups. Je zult deze elektrische gitaar vaak terugvinden bij jazzmuzikanten. Alle gitaren van het merk Gretsch zijn trouwens hollow-body modellen.

 

Het aantal snaren en de vorm 

Net zoals alle andere gitaren heeft een elektrische gitaar meestal 6 snaren. Soms zul je ook een gitaar vinden met 7 of 12 snaren maar deze zijn echt al voor ver gevorderde muzikanten. Een elektrische gitaar is verkrijgbaar in verschillende vormen zodat een gitarist een model kan uitkiezen naar zijn persoonlijke voorkeur. De vorm heeft echter geen enkele invloed op het geluid dat de gitaar maakt. Wat wel een grote invloed heeft op de klank is de houtsoort die wordt gebruikt voor de body van de gitaar.

 

De gebruikte houtsoorten voor de body en de hals

Een instrument met een body uit mahoniehout zal een warm geluid produceren maar is wel zwaar van gewicht. Lindehout daarentegen is veel lichter van gewicht waardoor het instrument minder belastend is. Hier heb je een minder warme klank wat deze gitaar ideaal maakt om metal of hard rock te spelen. Elzenhout produceert een heldere maar neutrale klank die je meestal terugvindt bij de Fender gitaren. 

Daarnaast gebruikt Fender ook essenhout omdat deze houtsoort dan weer een warmer en iets zwaarder geluid voortbrengt. Tenslotte heb je esdoorn die een helder en schel geluid maakt terwijl palissander een warme en heldere klank geeft. Korina is een houtsoort die soms wel wordt gebruikt maar die heel zeldzaam is waardoor een gitaar in korina ontzettend duur is. Voor de hals van het instrument worden trouwens dezelfde houtsoorten gebruikt die elk hun eigen geluid produceren wanneer ze worden gecombineerd met de houtsoort van de body van het instrument.

De gitaarelementen of pick-ups

De elementen bevinden zich onder de snaren van het instrument en bepalen voor een deel de geproduceerde klanken van het instrument. Je kunt deze elementen vergelijken met een spoel die gemaakt is uit een magneet met koperdraad waarmee de vibraties worden opgevangen en worden doorgestuurd naar de versterker. Er zijn 2 belangrijke types pick-ups, namelijk de single coil pick-up of het enkelspoel element en daarnaast heb je de humbuckers.

Zoals de naam het al doet vermoeden bestaat de single coil pick-up uit 1 spoel die een helder en scherp geluid opvangt. De humbucker of dubbelspoel element bestaat uit 2 met elkaar verbonden spoelen die speciaal worden gebruikt om storingen en signalen van andere instrumenten uit te sluiten. Deze humbuckers maken een warmer en zwaarder geluid dat een minder heldere klank heeft.

 

Wat heb je nodig om elektrische gitaar te spelen

Omdat een elektrische gitaar een massieve klankkast heeft heb je een versterker nodig om het zachte geluid dat het instrument maakt luider te laten klinken. Een versterker kost tussen 60 en 6000 euro, dus met deze extra kost moet je zeker rekening houden. Door gebruik te maken van gitaarpedalen kun je verschillende klanken vormen, het volume regelen of een vertraging inbrengen zonder dat je daarvoor moet stoppen met spelen. Deze gitaarpedalen zijn niet noodzakelijk maar geven je wel een groter speelcomfort.

Daarnaast heb je een kabel nodig om je gitaar op de versterker aan te sluiten. Wanneer je gebruik maakt van een koptelefoon kun je naar hartenlust oefenen zonder dat je daarmee iemand stoort. Vervolgens is er ook een apparaatje om je gitaar te stemmen. Dit heb je zeker nodig en hiervoor zijn er verschillende systemen op de markt. Tenslotte kun je ook nog allerlei accessoires aanschaffen om het speelcomfort te vergroten waaronder een gitaarband, een muziekstandaard en niet te vergeten plectra.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een elektrische gitaar?

Een elektrische gitaar heeft een massieve body waarbij tijdens het bespelen van het instrument, de trillingen van de snaren worden opgevangen door elementen. Deze bestaan uit magneten en spoelen die samen een elektrisch signaal vormen. Vervolgens wordt dit signaal via een kabel naar een versterker gestuurd die het signaal gaat omzetten in het geluid dat uit de speakers komt.

Een elektrische gitaar kan beschikken over enkelspoel elementen die een stuk helderder klinken dan de dubbelspoel elementen of humbuckers. Deze laatste worden gebruikt voor gitaren die een vervormd geluid moeten produceren zoals bijvoorbeeld bij rock en metal groepen maar ook bij verschillende jazzmuzikanten.

 

Q2: Wat heb je nodig om een elektrische gitaar te bespelen?

Om een elektrisch gitaar te bespelen heb je een versterker nodig en een kabel. Meestal wordt voor een beginnende speler een starterspakket verkocht waarin de gitaar zit samen met een versterker en de kabel om onmiddellijk te kunnen starten. Tegenwoordig bestaan er ook virtuele versterkers in de vorm van een app die je kunt downloaden op je multimedia apparaten en/of je computer. Enkele van die apps zijn Guitar Tig, AmpliTube voor Android en/of Garageband voor Apple. Daarnaast is een goed plectrum om een elektrische gitaar te bespelen ook een must.

Q3: Hoe stem je een elektrische gitaar?

Om je elektrische gitaar te stemmen zijn er enkele mogelijkheden. Zo is er het stemapparaat dat als het ware luistert en aangeeft of de snaar die je bespeelt hoger of lager moet. Dit stemapparaat geniet de voorkeur omdat het heel eenvoudig en vlot verloopt. Je hebt ook een stemfluitje dat evenveel fluitjes heeft als er snaren zitten op je gitaar. Je blaast de toon op de fluit en luistert vervolgens of je snaargeluid hetzelfde klinkt of moet worden aangepast.

Daarnaast is er de stemvork die al redelijk wat ervaring vraagt en een goed ontwikkeld gehoor. Ook worden steeds vaker stemapparaten online aangeboden bijvoorbeeld op de Ipod of op je mobiele telefoon.

 

Q4: Hoe bespeel je een elektrische gitaar?

Een elektrisch gitaar bespelen lukt al vrij snel als je de juiste technieken onder de knie hebt. Wanneer je je gitaar gaat bespelen zonder plectrum, dan speel je fingerstyle of fingerpicking en gebruik je je vingers. Hierdoor kun je meerdere snaren tegelijk aanslaan wat men plukken noemt en waardoor je bovendien een warmere klank produceert. Om vlugger te spelen kun je dan beter een plectrum gebruiken. Je hoeft echter niet te kiezen, je kunt de twee gewoon combineren. Er bestaan nog een aantal verschillende technieken die je begeleider of leerkracht je met plezier zal aanleren.

 

Q5: Wat is een goede elektrische gitaar voor beginners?

Eerst en vooral moet je een gitaar uitkiezen die jij mooi vindt en die je graag gaat oppakken om te oefenen. Kies als beginnend elektrisch gitaarspeler beter voor een exemplaar uit de middenklasse want alle verschillende onderdelen dragen bij tot een goede klank. Een gitaar met een body uit lindehout of basswood is een goede starter. Hij produceert een ietwat luchtige klank en hij is bovendien betrekkelijk licht om vast te houden. Kies daarnaast zeker ook voor een model met 6 snaren om te starten. Hiermee kun je al een groot aantal muziekstijlen aan.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE