5 beste elektrische violen Test van 2024

Laatste update: 15.07.24

 

Beste elektrische violen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Stentor Electrische Viool Student II kies je voor een muziekinstrument met een correcte prijs-kwaliteitverhouding, speciaal ontwikkeld voor studenten muziek. Daarnaast zou je eventueel ook kunnen opteren voor de bekende Stagg Electrische Viool Solid die jou wordt aangeboden inclusief strijkstok, hars en een stevige bijbehorende opbergtas. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Neem zeker even een kijkje alvorens een uiteindelijke keuze te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische violen (Reviews) van 2024

 

De beste elektrische viool is degene die zo goed mogelijk aan de verwachtingen kan voldoen. Of je voorkeur daarbij uitgaat naar een Yamaha elektrische viool dan wel een elektrische viool van Stagg is uiteraard een persoonlijke keuze. Wij hebben alvast een selectie gemaakt van 5 toppertjes, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews. Neem zeker even een kijkje en bepaal of je kiest voor de populairste ¾ elektrische viool dan wel voor het beste merk of het laagst geprijsde stuk. 

 

1. Stentor Electrische Viool Student II // Elektrische viool Stentor

 

Wil je graag een viool kopen maar heb je niet het geld om een echte Stradivarius viool in huis te halen? Dan is dit exemplaar van Stentor misschien wel een betaalbare en goedkope oplossing gebleken. Deze elektrische viool kwam tot stand met behulp van een zogenaamde binnenmal wat resulteert in fijne details én een optimale body nauwkeurigheid wat hem dan weer uitermate geschikt maakt voor studenten muziek.

Maar er is nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo blijkt deze viool gemaakt uit een combinatie van degelijke en 100% duurzame materialen gaande van sparrenhout en gevlamd esdoorn tot ebbenhout en natuurlijk wit paardenhaar. Het geheel werd afgewerkt met de typische Stentor’s Shellax vernis die de elektrische viool haar unieke design bezorgt. Het gebruiksgemak wordt verder aangevuld met viool snaren die samenkomen in een lichte snaarhouder met 4 fijnstemmers en een strijkstok uit brazielhout met echt paardenhaar. 

Hoewel deze Stentor elektrische viool heel wat positieve kenmerken heeft om over naar huis te schrijven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te verschaffen omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Strijkstok: de strijkstok van deze viool blijkt vervaardigd uit duurzaam brazielhout en afgewerkt met echt paardenhaar en een mooie ebbenhouten slot.

Koffer: bij aankoop wordt eveneens een lichte koffer met donkerrode stofbekleding aangeboden die voorzien is van een geïntegreerd partituur vak, reflectoren en verstelbare schouderriemen.

Materiaal: het geheel is vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen zoals massief hout, ebbehout, gevlamd esdoorn en sparrenhout.

Volumeregelaar: de elektrische viool is uitgerust met een Artec-piëzo pickup met bijbehorende toon- én volumeregelaar.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs duidelijk overeenstemt met de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, kan het voor sommige klanten alsnog een domper op de feestvreugde betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Stagg Electrische Viool Solid 4/4 – Stagg elektrische viool – Formaat 4/4

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een kwalitatieve, gebruiksvriendelijke elektrische viool maar dan met het uiterlijk van een echte houten viool? Dan raden wij jou aan om dit toppertje van het bekende en populaire merk Stagg, eens even onder de loep te nemen.

Dit prachtige snaar instrument werd op geheel traditionele wijze met de hand gemaakt door erkende, professionele instrumentmakers die hun leven aan de muziek en de vervaardiging van muziekinstrumenten hadden gewijd. Zo werd voor deze viool hoofdzakelijk gekozen om te werken met massief spar en esdoorn hout in combinatie met een kin uit zwart plastic.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder wordt deze prachtige houten viool gekenmerkt door een standaard 4/4 body waardoor het instrument geschikt is voor volwassen spelers. Bij aankoop ervan worden tevens ook een strijkstok, hars en opbergtas meegeleverd wat het prijskaartje meteen een pak aantrekkelijker maakt. Hoewel het muziekinstrument heel wat positieve kenmerken naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reviews geplaatst. 

 

Voordelen:

Toebehoren: bij aankoop van deze elektrische viool worden eveneens een strijkstok, hars en opbergtas aangeboden.

Prijskaartje: zijn prijskaartje is bijzonder goed toegankelijk en in verhouding tot de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Fijnstemmers: de viool kenmerkt zich door de aanwezigheid van maar liefst 4 fijnstemmers.

Formaat: de elektrische viool kent een 4/4 formaat wat het instrument geschikt maakt voor de volwassen muzikant.

 

Nadelen:

Geen kinderen: ben je op zoek naar een degelijke viool voor je zoontje of dochtertje, dan is dit model misschien niet helemaal wat je zoekt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Stagg elektrische viool inclusief case & hoofdtelefoon // Stagg

 

Net zoals de vorige elektrische viool, wordt ook dit muziekinstrument aangeboden door het bekende en immens populaire merk “Stagg”. Dit betekent een navenant prijskaartje dat misschien iets hoger ligt dan het gemiddelde binnen onze top 5 selectie. We durven stellen dat dit mogelijks een verklaring biedt voor het uitblijven van online reacties. Toch achten wij deze elektrische viool de moeite waard om even van dichtbij te bekijken.

Zo zul je zien dat ook dit instrument als een volwaardige set wordt aangeboden inclusief stevige opbergcase en bijbehorende hoofdtelefoon. Hij werd daarbij uit duurzaam massief esdoorn vervaardigd alvorens in een zwart gelakt jasje gegoten te worden. Met zijn 4/4 maat – die overeenkomt met een totale lengte van 59 cm – is ook deze viool voornamelijk bedoeld voor de volwassen muzikant.

Verder blijkt de viool uitgerust met 4 degelijke fijnstemmers, diverse toon- én volumeregelaars én meerdere aansluitingen. Handig indien je – naast de versterker – ook een microfoon of hoofdtelefoon op het instrument wenst aan te sluiten.

 

Voordelen:

Voeding: de elektrische viool wordt aangedreven door een bijzonder krachtige 9V batterij die wordt aangeboden op het moment van aankoop.

Toebehoren: naast de 9V batterij wordt eveneens een opbergcase inclusief draagbanden, een strijkstok, hars en hoofdtelefoon meegeleverd.

Materiaal: voor de productie van deze unieke zwart gelakte elektrische viool werd een beroep gedaan op massief esdoorn.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs maakt deze elektrische viool net iets minder toegankelijk bij het grote publiek.

Geen kinderen: ben je op zoek naar een geschikte elektrische viool dan is een 4/4 maat net iets te veel van het goede. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Stagg Electrische viool EVN 4/4 – Massief esdoorn, gelakt

 

De Stagg elektrische viool springt meteen in het oog vanwege zijn unieke rood gelakte S-vormige design, wat hem meteen uitroept tot één van de meeste gewaagde muziekinstrumenten uit het rijtje. Net zoals de meeste andere elektrische violen binnen deze selectie, blijkt ook dit exemplaar voornamelijk uit duurzaam massief esdoorn vervaardigd wat zijn kwaliteit en duurzaamheid enerzijds verklaart.

Hij wordt daarbij gekenmerkt door een 4/4 formaat inclusief de nodige 4 fijnstemmers, een aparte volumeregelaar, een 2-bands equalizer en meerdere aansluitingen. Ben je getriggerd en besluit je over te gaan tot een aankoop van dit unieke instrument dan wordt de volledige set geleverd in een stevige softcase inclusief strijkstok, hars, hoofdtelefoon en 9V batterij.

Ondanks de vele pluspunten werden er nog geen online reacties geplaatst, wat het voor ons moeilijk maakt om jou verder advies te verschaffen omtrent de ervaringen van gebruikers.

 

Voordelen:

Aansluitingen: de elektrische viool wordt gekenmerkt door diverse aansluitingen waaronder een ⅛” mini-Jack ingang, een ⅛” mini-Jack hoofdtelefoonuitgang én een ¼” lijnuitgang die bedoeld is voor de aansluiting van je versterker.

Verpakkingsinhoud: het volledige setje wordt jou aangeboden in een stevige softcase inclusief draagbanden en omvat tevens ook een strijkstok, hars, een hoofdtelefoon en een 9V batterij.

Formaat: de elektrische viool van Stagg kent een 4/4 formaat wat hem geschikt maakt voor volwassen spelers.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: jammer genoeg behoort hij niet meteen tot de aanbiedingen binnen deze selectie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Stagg elektrische viool inclusief case & hoofdtelefoon // 4/4 vioolset

 

We sluiten het rijtje af met deze prachtige 4/4 elektrische vioolset die jou wordt aangeboden inclusief strijkstok, hars, hoofdtelefoon en 9V batterij. Het volledige setje van Stagg wordt bij jou thuis afgeleverd in een stevige gigbag voorzien van de nodige draagbanden, wat zijn prijskaartje enigszins lijkt te rechtvaardigen.

De elektrische viool blijkt vervaardigd uit duurzaam massief esdoorn en vervolgens afgewerkt in een bruin gelakt design wat niet alleen tijdloos maar tevens ook klassevol en luxueus oogt. Hij kent daarbij de aanwezigheid van 4 fijnstemmers, diverse toon- én volumeregelaars én meerdere aansluitingen waardoor het mogelijk wordt om een versterker, mp3-speler en/ of hoofdtelefoon op het instrument aan te sluiten.

Bekijken we even de online reviews dan moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen reacties werden geplaatst. Dit zou eventueel te maken kunnen hebben met het prijskaartje of het feit dat het om een vrij recente uitgave gaat.

 

Voordelen:

Materiaal: het grootste gedeelte van deze unieke elektrische viool werd vervaardigd uit duurzaam massief esdoorn.

Formaat: de elektrische viool wordt gekenmerkt door een 4/4 formaat wat hem uitermate geschikt maakt voor de beginnende/ ervaren volwassen muzikant.

Aansluitingen: de viool is uitgerust met diverse in- én uitgangen waarlangs het mogelijk wordt om een versterker, koptelefoon, mp3-speler en/ of microfoon op aan te sluiten.

Voeding: hij wordt aangestuurd door middel van een krachtige 9V batterij die op het moment van aankoop probleemloos wordt meegeleverd.

 

Nadelen:

Geen kinderen: jammer genoeg is het formaat van deze elektrische viool net iets te groot om ook door kinderen te worden gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische violen Koopgids 

 

Als beginnend muzikant kan het uitgebreide assortiment elektrische violen wel eens overweldigend overkomen wat dan weer tot heel wat keuzestress leidt. Om dit enigszins te vermijden, bieden wij jou onderstaande koopgids aan waarin we samen met jou op zoek gaan naar belangrijke kenmerkende factoren en aandachtspunten. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens de verschillende elektrische violen, aanbiedingen en eventuele promoties met elkaar te vergelijken.

Wat is een elektrische viool?

Hoewel de meeste elektrische violen geen klankkast hebben – tenzij het een semi-akoestisch exemplaar betreft – verschillen ze qua principe en speelwijze amper van de standaard authentieke akoestische viool. Dat betekent dat de klank ook hier geproduceerd wordt door de desbetreffende snaren in trilling te brengen met behulp van de bijbehorende strijkstof. De klank wordt vervolgens versterkt door het aanwezige ingebouwde versterkingselement en niet langer door de klankkast, wat het geval zou zijn bij een gewone akoestische dan wel semi-akoestische viool.

 

Welke voordelen biedt het gebruik van een elektrische viool?

Hoewel je steeds gebruik dient te maken van een versterker én de geproduceerde klank van een elektrische viool in niets meer te vergelijken is met die afkomstig van een akoestische dan wel semi-akoestisch viool; biedt het gebruik van een elektrische viool uiteraard ook heel wat pluspunten. 

Zo is het in eerste instantie mogelijk om – indien gewenst – de geproduceerde klanken in meer of mindere mate te vervormen. Daarnaast biedt een elektrische viool je eveneens de mogelijkheid om in stilte te oefenen, wat met een akoestisch exemplaar allesbehalve mogelijk is.

 

Het type elektrische viool in verhouding tot de maat

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een kwalitatieve elektrische viool dan zul je in eerste instantie versteld staan van het aanzienlijk uitgebreide aanbod. Om het voor jezelf zo overzichtelijk mogelijk te houden, is het aangewezen om te focussen op bepaalde (fysieke) kenmerkende eigenschappen. Zo is het type in functie van de maat een eerste goede parameter om als – onervaren – muzikant op te steunen.

Hoewel er verschillende maten voorhanden zijn, lijken de meeste volwassenen te opteren voor een standaard 4/4 elektrische viool. Mocht je qua lichaamslengte toch wel wat kleiner zijn dan gemiddeld, dan zou je eventueel kunnen kiezen voor een ¾ elektrische viool. Is de elektrische viool echter bedoeld voor je zoontje of dochtertje dan dien je rekening te houden met zeer uiteenlopende maten gaande van ½ tot maar liefst 1/16. 

 

Wat met de versterker?

In tegenstelling tot de standaard akoestische en/ of semi-akoestische violen, zijn de elektrische varianten niet langer voorzien van een typerende klankkast. Ze maken daarentegen gebruik van een geïntegreerd element om het geproduceerde geluid versterkt mee naar buiten te brengen. De kwaliteit van dergelijk ingebouwd element bepaalt bijgevolg in grote mate het geluid van de elektrische viool.

Maar uiteraard is dat niet voldoende en dient een elektrische viool altijd vergezeld te zijn van een – externe – versterker. Let wel; dat elk type versterker voor- én nadelen biedt en elkeen gekenmerkt wordt door een eigen karakter wat eveneens merkbaar zal worden in het geproduceerde geluid. Daarnaast bieden versterkers dan weer wel de mogelijkheid om er een hoofdtelefoon op aan te sluiten en bijgevolg in stilte te oefenen.

Enkele bijkomende aandachtspunten

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele niet te vergeten factoren. Denk bij een eventuele aankoop aan het gebruik én de kwaliteit van de stemsleutels. Zonder een set degelijke stemsleutels zal de elektrische viool – net zoals zijn akoestische broertje – snel ontstemmen en bijgevolg niet te bespelen zijn. 

Let daarnaast eveneens op het materiaal, de kwaliteit en de duurzaamheid van de snaren. Zo zijn stalen snaren een pak goedkoper in de aanschaf maar minder duurzaam en niet geschikt om verschillende toonhoogtes aan te kunnen. Kunststof snaren zijn dan weer iets duurzamer en garanderen een warme volle klank. Door vervolgens ook met aandacht en interesse op zoek te gaan naar een goede strijkstok, ben je verzekerd van een heus paradepaardje.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE