Laatste update: 29.09.22

 

Beste gitaarsnaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je over 1 of meerdere akoestische gitaren beschikt dan kan dit pakketje gitaarsnaren misschien wel wat voor jou zijn. Zo zul je zien dat de Snaren voor akoestische gitaar .12 geleverd worden door het bekende merk Alice A408K-L en kwaliteit, klankkleur en duurzaamheid garanderen. Voor een degelijke klassieke akoestische gitaar kies je dan weer beter voor de Phonaddon Snarenset die geleverd worden per 6 stuks. In de tabel hieronder hebben we alvast nog een derde product aan het lijstje toegevoegd waarvan je de voor- en nadelen even grondig tegenover elkaar kunt afwegen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste gitaarsnaren (Reviews) van 2022

 

Het aanbod aan gitaren is bijzonder uitgebreid waardoor er ook heel wat verschillende soorten snaren bestaan. Zo kun je een onderscheid maken tussen akoestische gitaarsnaren, western gitaarsnaren en de elektrische variant. Net zoals ook het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn kan verschillen. Denk maar aan koperen en/ of nylon gitaarsnaren. Wij selecteerden alvast 5 topproducten die mogelijks afkomstig zijn van de beste merken in het wereldje van de gitaarsnaren. Neem de tijd om eveneens het advies van experts en de mening van klanten in de online reviews te bekijken. Veel succes!

 

1. Snaren voor akoestische gitaar .12 A408K-L Alice

 

Ben je op zoek naar een kwalitatief setje gitaarsnaren dat je kunt gebruiken in combinatie met je akoestische gitaar? Dan kan dit product van Alice misschien wel wat voor jou zijn? Of de set voorzien is van de laagste prijs, dat is jammer genoeg niet helemaal zeker. Toch lijken de meeste klanten zich niet meteen aan het prijskaartje te ergeren. Zo wordt er onder andere een positief advies gegeven over het ontwerp en de kwaliteit wat resulteert in een mooie eindscore van 4,5 sterren.

Zo zul je zien dat het setje maar liefst 6 afzonderlijke gitaarsnaren telt die elk vervaardigd zijn uit duurzaam RVS. Vervolgens werden de snaren afgewerkt met een speciale coating uit koper die bijdragen aan een heldere en prachtige klank. Bovendien zorgt dezelfde coating ervoor dat de gitaarsnaren niet gaan roesten waardoor ze 4 tot 5 keer duurzamer worden.

Tot slot werden de snaren voorzien van zogenaamde gekleurde “ball-ends” waardoor je ze makkelijker uit elkaar kunt houden. De snaren die in de verpakking zitten, zijn er overigens van verschillende diktes. Zo geniet je een .012, .016, .024, .032, .042 en een .053 mm.

 

Voordelen:

Materialen: alle 6 de snaren zijn vervaardigd uit hoogwaardig en kwalitatief RVS waarna ze voorzien werden van een unieke koperen coating.

Gebruiksgemak: dankzij deze unieke coating zullen de gitaarsnaren minder snel tot helemaal niet gaan roesten waardoor ze wel 4 tot 5 keer langer meegaan. Daarnaast dragen ze ook bij aan de uiteindelijke klankkleur.

Dikte: de 6 snaren worden gekenmerkt door een verschillende dikte, uitgedrukt in mm. Zo geniet je diverse gitaarsnaren van .012, .016, .024, .032, .042 en .053 mm dik.

Ball-ends: je zult zien dat elke gitaarsnaar voorzien is van een gekleurde ball-end zodanig dat het makkelijker wordt om de verschillende diktes uit elkaar te kunnen houden.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven stellen dat het mogelijks niet echt een aanbieding is en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Phonaddon Snarenset voor akoestische klassieke gitaar / Set van 6 snaren

 

Tussen de populairste gitaarsnaren zul je ook dit setje van het bekende merk Phonaddon kunnen spotten. Bovendien lijkt ook het prijskaartje aanzienlijk mee te vallen waardoor de gitaarsnaren tot de goedkope producten kunnen gerekend worden. Of het ook de beste gitaarsnaar is voor jouw gitaar, dat is dan weer afhankelijk van het type.

De Phonaddon snarenset is speciaal ontwikkeld voor de klassieke akoestische gitaar. Zo zul je zien dat ook deze verpakking maar liefst 6 afzonderlijke snaren telt. Toch is er een duidelijk verschil ten opzichte van de voorgaande gitaarsnaren die we besproken hebben. Zo zijn 3 van de 6 snaren vervaardigd uit duurzaam nylon terwijl de andere 3 gemaakt zijn uit nylon in combinatie met een ijzeren coating.

De nylon gitaarsnaren hebben een dikte van 0.112, .091 en .076 mm terwijl de nylon snaren mét ijzeren coating gekenmerkt worden door een dikte van 0.112, .091 en .076 mm. De snaren zijn overigens behoorlijk duurzaam en kunnen makkelijk een hele poos mee. Een blik op de online reviews toont duidelijk aan dat klanten tevreden zijn. Slechts één koper vindt de kwaliteit matig en is van mening dat de gitaarsnaren niet aan de verwachting voldoen.

 

Voordelen:

Verpakking: zodra je de verpakking opent, zul je zien dat er maar liefst 6 verschillende gitaarsnaren worden aangeboden.

Materiaal: in tegenstelling tot het vorige product, zul je zien dat de gitaarsnaren lichtjes van elkaar verschillen op het gebied van materiaal. Zo werden ze alle 6 vervaardigd uit duurzaam nylon maar werden slechts 3 van de 6 snaren ook afgewerkt met een ijzeren coating.

Dikte: de snaren worden gekenmerkt door een afzonderlijke dikte waarbij we de maten 0.112, .091 en .076  mm kunnen spotten.

Handig in gebruik: indien je in het bezit bent van een klassieke akoestische gitaar en je de snaren ervan dient te veranderen, dan is dit product alvast een goede aanbeveling.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een blik op de online reviews toont aan dat één gebruiker toch wel iets meer verwacht had van de kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Elixir Western 010-047 Dun Staal Met coating

 

Ook Elixir is een bekend merk en vaste waarde op het gebied van gitaarsnaren. Het zal je dan ook niet verwonderen dat dit product overwegend positief beoordeeld wordt door klanten. Zo wordt gesproken van een uitmuntende kwaliteit en lange duurzaamheid, wat resulteert in een unieke eindscore van maar liefst 5 sterren. Het op het eerste zicht hogere prijskaartje moet je er dan jammer genoeg wel bijnemen, tenzij je eventuele aanbiedingen in de gaten houdt.

Het pakketje Elixir gitaarsnaren wordt gekenmerkt door verschillende afzonderlijke snaren die vervaardigd zijn uit duurzaam staal en vervolgens met een specifieke coating werden afgewerkt. Dergelijke coating zorgt niet alleen voor een heldere en melodieuze klank maar zorgt er tevens ook voor dat de snaren 3 tot 5 keer langer zullen meegaan dan gewoonlijk. Op die manier wordt het hogere prijskaartje dan ergens wel gecompenseerd.

De snaren worden gekenmerkt door een verschillende dikte die varieert van .010 tot maximaal .047 mm. In verhouding met sommige andere snaren uit dit lijstje, betreft het hier dus bijzonder lichte gitaarsnaren die voornamelijk geschikt zijn voor gebruik bij akoestische gitaren.

 

Voordelen:

Dikte: ook hier omvat de verpakking meerdere afzonderlijke gitaarsnaren waarvan de dikte kan geschat worden tussen 0.10 en 0.47 mm.

Coating: de duurzaamheid van de snaren alsook de klankkleur die ze uiteindelijk produceren, is in meer of mindere mate te wijten aan de speciale coating waarmee ze zijn afgewerkt.

Materiaal: je zult meteen kunnen vaststellen dat de gitaarsnaren uit stevig en hoogwaardig staal werden gemaakt en vervolgens van een bepaalde coating zijn voorzien.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een setje betaalbare gitaarsnaren dan betwijfelen wij of dit product wel geschikt is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. 3 setjes Elektrische Gitaarsnaren .009 extra light Pure Nickel

 

Ben je in het bezit van een kwalitatieve elektrische gitaar dan is het uiteraard belangrijk om minstens evenveel aandacht te besteden aan de kwaliteit van de gitaarsnaren. Gelukkig hebben wij met dit product alvast een goede aanbeveling voor jou. Op het eerste zicht lijkt het prijskaartje behoorlijk duur te zijn maar dat verandert als je weet dat de verpakking maar liefst 3 setjes telt van elk 6 gitaarsnaren.

Per setje krijg je dus 6 snaren geleverd die ook nog eens afzonderlijk verpakt zijn zodanig dat je ze net iets makkelijker uit elkaar kunt houden. Ook qua dikte verschillende gitaarsnaren goed van elkaar. Zo omvat het pakketje snaren met een dikte van 0.09 mm, 0.11 mm, 0.16 mm, 0.24 mm, 0.32 mm en van 0.42 mm. Bovendien zijn de snaren gemaakt uit vernikkeld staal, wat niet alleen bijdraagt aan de klank maar ook aan de duurzaamheid.

Ook hier stellen we voorlopig alleen maar positieve reacties van klanten vast. Zo wordt er een positief advies gegeven over het unieke ontwerp, de uitstekende kwaliteit en de duurzaamheid. Dit resulteert dan ook in een mooie eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Dikte: net zoals ook bij de vorige producten het geval was, zul je zien dat ook hier de dikte varieert. Zo zul je snaren kunnen gebruiken met een maximale dikte van 0.09 mm, 0.11 mm, 0.16 mm, 0.24 mm, 0.32 mm en zelfs van 0.42 mm.

Materiaal: voor de productie van de snaren heeft men gekozen om gebruik te maken van vernikkeld staal.

Verpakking: in tegenstelling tot de vorige producten zul je zien dat er hier maar liefst 3 pakketjes worden toegestuurd die elk maar liefst 6 afzonderlijk verpakte snaren bevatten.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat klanten op het eerste zicht wel eens zouden kunnen verschieten van het prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Aengus Snaren voor de elektrische gitaar EXL120 set .009 tot .042

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de gitaarsnaren van Aengus. Net zoals het vorige product blijken ook deze gitaarsnaren speciaal ontwikkeld te zijn voor de elektrische gitaar. Wat resulteert in gitaarsnaren met een beperkte dikte variërend van .009 tot .042 mm waardoor die typische elektrische en melodieuze klank bereikt wordt.

Je zult bovendien kunnen vaststellen dat deze “regular tension” gitaarsnaren bijzonder licht en soepel aanvoelen en bijgevolg bijzonder comfortabel zijn om te bespelen. De kern van de snaren wordt gekenmerkt door een hexagonisch ontwerp en blijkt voornamelijk uit metaal te zijn vervaardigd. De behuizing van de snaren zijn dan weer voorzien van nikkel legering. Echter heb je ook de mogelijkheid om de snaren in het brons of koper aan te kopen.

Wanneer we de online reviews bekijken dan stellen we vast dat er tot op heden nog maar 1 reactie werd geplaatst. De koper blijkt duidelijk tevreden te zijn over de uitstekende kwaliteit en correcte prijs. Toch laat hij ook weten dat de gitaarsnaren minder duurzaam zijn dan verwacht. Echter wordt toch een uiteindelijke score gegeven van maar liefst 5 sterren. Kortom, een echt topproduct!

 

Voordelen:

Ontwerp: de gitaarsnaren werden voorzien van een hexagonisch kern die voor het grootste gedeelte uit metaal werd gemaakt. Voor de behuizing van de snaren heeft men dan weer gekozen voor de positieve eigenschappen van nikkel.

Dikte: de dikte van de meegeleverde gitaarsnaren varieert bijzonder sterk van minimaal .009 tot maximaal .042 mm.

Gebruiksgemak: deze gitaarsnaren van Aengus zijn voornamelijk bedoeld om te worden gebruikt in combinatie met eender welk type elektrische gitaar.

Comfort: in tegenstelling tot sommige andere gitaarsnaren voelen deze bijzonder licht en soepel aan, wat hen meteen een pak aangenamer maakt om aan te tikken en te bespelen.

 

Nadelen:

Niet duurzaam: slechts één koper is van mening dat hij de snaren net iets duurzamer had verwacht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gitaarsnaren Koopgids

 

Het is alvast een goede aanbeveling om niet zomaar de eerste de beste gitaarsnaren aan te kopen. Zo zul je versteld staan van het ruime aanbod waarbij er een onderscheid kan gemaakt worden tussen diverse types, diktes en materialen. Uiteraard zal dit ook z’n invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Neem daarom alvast even deze koopgids door alvorens je de verschillende gitaarsnaren met elkaar gaat vergelijken. En houd bij de zoektocht zoveel mogelijk rekening met aanbiedingen en leuke promoties.

Het nut van gitaarsnaren en de verschillende types

Of je nu van plan bent om een gitaar aan te kopen of er reeds 1 of meerdere in je bezit hebt, een setje degelijke gitaarsnaren mag alvast niet ontbreken. Een gitaar zonder snaren is zoals een café zonder bier, met andere woorden vrijwel nutteloos. Dankzij het aantikken van de snaren kan een prachtige klank worden geproduceerd. Uiteraard speelt de dikte, het formaat en de materialen waaruit de snaren zijn gemaakt een belangrijke rol, net zoals ook het type.

Zo bestaan er wel degelijk verschillende soorten gitaarsnaren die we grotendeels kunnen onderscheiden op basis van hun ontwerp en de gebruikte materialen. Zo kun je kiezen voor de zogenaamde roundwound gitaarsnaar die gekenmerkt wordt door een nylon kern omwikkeld met metaal. Dergelijk type snaar voelt vrij ruw en dik aan en zal een iets vollere klank produceren.

Gelijkaardig aan de roundwound gitaarsnaren, heb je nu ook de groundwound snaren. Deze kun je herkennen aan hun gladde oppervlak doordat ze gevijld én gepolijst worden. Ben je op zoek naar een gladder type gitaarsnaar die je makkelijk kunt aantikken en bespelen? Dan lijkt de zogenaamde flatwound snaar, gekenmerkt door een afgeplatte draad, misschien wel wat voor jou. Tot slot zijn er ook nog de compound gitaarsnaren waarvan de kern een combinatie is van enerzijds staal en anderzijds zijde. Besef wel dat dergelijke snaren enkel en alleen kunnen gebruikt worden in combinatie met akoestische gitaren.

 

Wat is de correcte dikte en hoe wordt dit aangeduid

Als je op zoek gaat naar kwalitatieve gitaarsnaren dan zul je zien dat er heel wat verschillende diktes mogelijk zijn. De dikte van eender welke snaar wordt overigens aangeduid in “inch”, ongeveer zo’n 2,54 cm lang. Echter bestaat er geen enkele gitaarsnaar die zo dik is, waardoor het getal in inches steeds een duizendste zal zijn van 1 inch. Dat wil dus zeggen dat een gitaarsnaar met een .009 aanduiding, ongeveer een negenduizendste van 1 inch zal zijn, wat overeenkomt met zo’n kwart millimeter.

Algemeen kunnen we stellen dat de dikte kan variëren van .009 tot maximaal .035 inch. Ben je van plan om stalen gitaarsnaren aan te kopen, dan kan de dikte echter ook nog op een andere manier worden weergegeven. In dergelijke gevallen wordt een onderscheid gemaakt tussen de “extra light”, “light”, “medium” en “heavy” snaren. Waarbij de “extra light” ongeveer .010 inch zijn en de “heavy” snaren maar liefst .014 inch.

Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste gitaarsnaren aan te kopen. Houd bij je keuze rekening met je eigen verwachtingen, het type gitaar en de muziek die je wilt spelen. Zo zal klassieke muziek een andere dikte verwachten dan wanneer je rockmuziek of jazz wilt spelen. Net zoals er een verschil zal zijn tussen de gitaarsnaren die gebruikt worden op een akoestisch of klassieke dan wel elektrische of western gitaar. Besef wel dat, hoe dikker de gitaarsnaar, hoe voller de geproduceerde klank zal zijn.

De verschillende materiaalsoorten en de eventuele coating

We hebben het misschien al even terzijde vermeld maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de gebruikte materiaalsoorten. Algemeen kunnen we stellen dat de kern van een degelijke gitaarsnaar ofwel uit nylon ofwel uit staal zal bestaan. Echter kan de omwikkeling, ook wel coating genaamd, grondig verschillen. En dat is de reden waarom we dus een onderscheid kunnen maken tussen roundwound, flatwound en compound gitaarsnaren zoals we hierboven besproken hebben.

De coating van een gitaarsnaar zal ervoor zorgen dat de snaar net dat tikkeltje duurzamer wordt en veel langer kan meegaan. Daarnaast draagt het ook bij tot de uiteindelijke klank en het geluid. Kortom, het is belangrijk om ook hier rekening te houden met de muziek die je wilt spelen maar vooral met het type muziekinstrument.

Indien je bijvoorbeeld in het bezit bent van een traditionele Spaanse gitaar dan wordt in de meeste gevallen aangeraden om uit te kijken naar een nylon snaar, die bij voorkeur iets dunner is. Een Western gitaarsnaar kan dan weer wat meer verdragen en kan gerust bespeeld worden met stalen snaren. Ideaal ook om jazz, blues en country muziek te spelen. Ook de elektrische gitaren maken maar beter gebruik van stalen snaren. Echter hoeven de snaren in dat geval niet per sé van een coating te worden voorzien.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is de ideale dikte van gitaarsnaren?

Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om op deze vraag een eenduidig antwoord te bieden. De dikte van de gitaarsnaren is namelijk niet alleen afhankelijk van het type gitaar maar ook van de muziek die je wilt spelen. Ben je voornamelijk van plan om rock- en/ of popmuziek te spelen, dan wordt de voorkeur gegeven aan iets lichtere gitaarsnaren met een dikte van .009 en .010.

Ben je eerder geneigd naar jazzmuziek dan kies je liever voor dikkere gitaarsnaren variërend van .011 tot .013. Muzikanten die voornamelijk klassieke stukken spelen en daarbij bijvoorbeeld een Spaanse (akoestische) gitaar gebruiken, zijn beter af met snaren van .011 en .012 mm. Toch zijn er ook muzikanten die in een dergelijke geval kiezen voor gitaarsnaren van .010 en .013 mm dikte.

Dunne gitaarsnaren zullen bijgevolg een felle ietwat schelle klank produceren maar zijn wel makkelijker te bespelen doordat ze buigzamer zijn. Wil je voornamelijk een volle klank bekomen dan zijn dikkere gitaarsnaren de oplossing.

Q2: Hoe lang gaan gitaarsnaren mee?

Ook hier is een eenduidig antwoord niet zo vanzelfsprekend. In principe wordt aangeraden om de gitaarsnaren driemaandelijks te vervangen, zeker wanneer je toch wel vrij frequent speelt. Bovendien kun je tegenwoordig al een setje kwalitatieve gitaarsnaren aankopen tegen een betaalbaar prijskaartje.

Uiteraard wordt die 3 maanden beschouwd als een soort van leidraad en ben je dus vrij om de snaren vroeger of later te vervangen. Probeer rekening te houden met diverse externe factoren. Ben je iemand die vrijwel dagelijks enkele uurtjes gitaar speelt, dan zullen de gitaarsnaren sneller verslijten en bijgevolg een minder mooie klank produceren. Ook wanneer een gitaarsnaar breekt, is het de bedoeling om deze zo snel mogelijk te vervangen.

 

Q3: Hoe span ik gitaarsnaren?

Als een gitaarsnaar breekt of wanneer de snaren versleten zijn en een mindere klank produceren, is het belangrijk om deze te vervangen. Als beginnend gitarist kan het een aanbeveling zijn om de gitaarsnaren te laten vervangen en aanspannen door een professioneel muzikant. Heb je toch zelf al wat ervaring en is het niet de eerste keer dat je dit doet, dan kun je het uiteraard helemaal zelf uitvoeren.

Het vervangen en aanspannen van de gitaarsnaren is op zich niet zo heel moeilijk maar vraagt toch enige vorm van ervaring en concentratie. Het aanspannen van de snaren kun je makkelijk doen door de knoppen die zich op het uiteinde van het handvat van de gitaar bevinden. Draai deze knoppen zachtjes aan, toch je voelt dat de gitaar de juiste spanning bereikt. Het is hierbij belangrijk om de gitaarsnaar niet te los aan te spannen maar ook niet te strak.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES