5 beste Gitaarsnaren Test van 2024

Laatste update: 14.04.24

 

Beste gitaarsnaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je over 1 of meerdere akoestische gitaren beschikt dan kan dit pakketje gitaarsnaren misschien wel wat voor jou zijn. Zo zul je zien dat de Snaren voor akoestische gitaar .12 geleverd worden door het bekende merk Alice A408K-L en kwaliteit, klankkleur en duurzaamheid garanderen. Ben je eerder op zoek naar een set gitaarsnaren voor gebruik op een elektrische gitaar, dan is de Ernie Ball Super Slinky 2223 set een betere aanbeveling. In de tabel hieronder hebben we alvast nog een derde product aan het lijstje toegevoegd waarvan je de voor- en nadelen even grondig tegenover elkaar kunt afwegen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste gitaarsnaren (Reviews) van 2024

 

Het aanbod aan gitaren is bijzonder uitgebreid waardoor er ook heel wat verschillende soorten snaren bestaan. Zo kun je een onderscheid maken tussen akoestische gitaarsnaren, western gitaarsnaren en de elektrische variant. Net zoals ook het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn kan verschillen. Denk maar aan koperen en/ of nylon gitaarsnaren. Wij selecteerden alvast 5 topproducten die mogelijks afkomstig zijn van de beste merken in het wereldje van de gitaarsnaren. Neem de tijd om eveneens het advies van experts en de mening van klanten in de online reviews te bekijken. Veel succes!

 

1. Snaren voor akoestische gitaar .12 A408K-L Alice

 

Ben je op zoek naar een kwalitatief setje gitaarsnaren dat je kunt gebruiken in combinatie met je akoestische gitaar? Dan kan dit product van Alice misschien wel wat voor jou zijn? Of de set voorzien is van de laagste prijs, dat is jammer genoeg niet helemaal zeker. Toch lijken de meeste klanten zich niet meteen aan het prijskaartje te ergeren. Zo wordt er onder andere een positief advies gegeven over het ontwerp en de kwaliteit wat resulteert in een mooie eindscore van 4,5 sterren.

Zo zul je zien dat het setje maar liefst 6 afzonderlijke gitaarsnaren telt die elk vervaardigd zijn uit duurzaam RVS. Vervolgens werden de snaren afgewerkt met een speciale coating uit koper die bijdragen aan een heldere en prachtige klank. Bovendien zorgt dezelfde coating ervoor dat de gitaarsnaren niet gaan roesten waardoor ze 4 tot 5 keer duurzamer worden.

Tot slot werden de snaren voorzien van zogenaamde gekleurde “ball-ends” waardoor je ze makkelijker uit elkaar kunt houden. De snaren die in de verpakking zitten, zijn er overigens van verschillende diktes. Zo geniet je een .012, .016, .024, .032, .042 en een .053 mm.

 

Voordelen:

Materialen: alle 6 de snaren zijn vervaardigd uit hoogwaardig en kwalitatief RVS waarna ze voorzien werden van een unieke koperen coating.

Gebruiksgemak: dankzij deze unieke coating zullen de gitaarsnaren minder snel tot helemaal niet gaan roesten waardoor ze wel 4 tot 5 keer langer meegaan. Daarnaast dragen ze ook bij aan de uiteindelijke klankkleur.

Dikte: de 6 snaren worden gekenmerkt door een verschillende dikte, uitgedrukt in mm. Zo geniet je diverse gitaarsnaren van .012, .016, .024, .032, .042 en .053 mm dik.

Ball-ends: je zult zien dat elke gitaarsnaar voorzien is van een gekleurde ball-end zodanig dat het makkelijker wordt om de verschillende diktes uit elkaar te kunnen houden.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven stellen dat het mogelijks niet echt een aanbieding is en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Ernie Ball Super Slinky 2223 – Gitaarsnaren voor elektrische gitaar .009-.042

 

Ben je van plan om een (nieuwe) gitaar te kopen dan is het raadzaam om meteen op zoek te gaan naar een bijpassend set gitaar snaren zodoende het instrument meteen speelklaar te krijgen. Neem nu bijvoorbeeld deze gitaarsnaren die jou worden aangeboden door het bekende – en misschien wel populairste – merk “Ernie Ball en geleverd worden in een opvallende roze verpakking. 

De snaren zijn bedoeld voor een elektrische gitaar en worden steevast geleverd per 6 stuks waarbij elke afzonderlijke gitaarsnaar een andere dikte kent. Zo kent de meest dunne gitaarsnaar een diameter van .009 inches terwijl de dikste gitaarsnaar binnen deze set een doorsnede garandeert van .042 inches. De andere 4 snaren zijn gezegend met een diameter van 011, 016, 024 en 032 inches. 

Verder zijn de snaren vervaardigd uit duurzaam staal en nikkel en gezegend met met een flexibel en bijzonder soepel karakter. Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren oplevert.

 

Voordelen:

Stemmen: de snaren zijn bijzonder eenvoudig aan te brengen en kennen een flexibel en soepel karakter waardoor je de gitaar snel kunt stemmen.

Dikte: de dikte van de snaren varieert van 009 (dunste) tot maar liefst 042 inches voor de dikste snaar.

Materiaal: de snaren zijn vervaardigd uit duurzame materialen waaronder staal en nikkel.

Budgetvriendelijk: gitaar snaren kopen tegen een vriendelijk prijskaartje? Dan zit je Ernie Ball alvast goed. De goedkope prijs maakt de set gitaarsnaren bijzonder aantrekkelijk bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Niet akoestisch: houd er rekening mee dat deze gitaarsnaren enkel en alleen bedoeld zijn voor de elektrische gitaar en dus minder tot niet geschikt zijn voor akoestische instrumenten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Elixir Western 010-047 Dun Staal Met coating

 

Ook Elixir is een bekend merk en vaste waarde op het gebied van gitaarsnaren. Het zal je dan ook niet verwonderen dat dit product overwegend positief beoordeeld wordt door klanten. Zo wordt gesproken van een uitmuntende kwaliteit en lange duurzaamheid, wat resulteert in een unieke eindscore van maar liefst 5 sterren. Het op het eerste zicht hogere prijskaartje moet je er dan jammer genoeg wel bijnemen, tenzij je eventuele aanbiedingen in de gaten houdt.

Het pakketje Elixir gitaarsnaren wordt gekenmerkt door verschillende afzonderlijke snaren die vervaardigd zijn uit duurzaam staal en vervolgens met een specifieke coating werden afgewerkt. Dergelijke coating zorgt niet alleen voor een heldere en melodieuze klank maar zorgt er tevens ook voor dat de snaren 3 tot 5 keer langer zullen meegaan dan gewoonlijk. Op die manier wordt het hogere prijskaartje dan ergens wel gecompenseerd.

De snaren worden gekenmerkt door een verschillende dikte die varieert van .010 tot maximaal .047 mm. In verhouding met sommige andere snaren uit dit lijstje, betreft het hier dus bijzonder lichte gitaarsnaren die voornamelijk geschikt zijn voor gebruik bij akoestische gitaren.

 

Voordelen:

Dikte: ook hier omvat de verpakking meerdere afzonderlijke gitaarsnaren waarvan de dikte kan geschat worden tussen 0.10 en 0.47 mm.

Coating: de duurzaamheid van de snaren alsook de klankkleur die ze uiteindelijk produceren, is in meer of mindere mate te wijten aan de speciale coating waarmee ze zijn afgewerkt.

Materiaal: je zult meteen kunnen vaststellen dat de gitaarsnaren uit stevig en hoogwaardig staal werden gemaakt en vervolgens van een bepaalde coating zijn voorzien.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een setje betaalbare gitaarsnaren dan betwijfelen wij of dit product wel geschikt is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. 3 setjes Elektrische Gitaarsnaren .009 extra light Pure Nickel

 

Ben je in het bezit van een kwalitatieve elektrische gitaar dan is het uiteraard belangrijk om minstens evenveel aandacht te besteden aan de kwaliteit van de gitaarsnaren. Gelukkig hebben wij met dit product alvast een goede aanbeveling voor jou. Op het eerste zicht lijkt het prijskaartje behoorlijk duur te zijn maar dat verandert als je weet dat de verpakking maar liefst 3 setjes telt van elk 6 gitaarsnaren.

Per setje krijg je dus 6 snaren geleverd die ook nog eens afzonderlijk verpakt zijn zodanig dat je ze net iets makkelijker uit elkaar kunt houden. Ook qua dikte verschillende gitaarsnaren goed van elkaar. Zo omvat het pakketje snaren met een dikte van 0.09 mm, 0.11 mm, 0.16 mm, 0.24 mm, 0.32 mm en van 0.42 mm. Bovendien zijn de snaren gemaakt uit vernikkeld staal, wat niet alleen bijdraagt aan de klank maar ook aan de duurzaamheid.

Ook hier stellen we voorlopig alleen maar positieve reacties van klanten vast. Zo wordt er een positief advies gegeven over het unieke ontwerp, de uitstekende kwaliteit en de duurzaamheid. Dit resulteert dan ook in een mooie eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Dikte: net zoals ook bij de vorige producten het geval was, zul je zien dat ook hier de dikte varieert. Zo zul je snaren kunnen gebruiken met een maximale dikte van 0.09 mm, 0.11 mm, 0.16 mm, 0.24 mm, 0.32 mm en zelfs van 0.42 mm.

Materiaal: voor de productie van de snaren heeft men gekozen om gebruik te maken van vernikkeld staal.

Verpakking: in tegenstelling tot de vorige producten zul je zien dat er hier maar liefst 3 pakketjes worden toegestuurd die elk maar liefst 6 afzonderlijk verpakte snaren bevatten.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat klanten op het eerste zicht wel eens zouden kunnen verschieten van het prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. D’Addario EJ45 – Gitaarsnaren – Snarenset voor klassieke gitaar – Normal tension

 

We sluiten het rijtje af met de bekende snarenset van D’Addario die speciaal ontworpen werd voor de klassieke gitaar. De D’Addario EJ45 snarenset omvat daarbij maar liefst 6 degelijke snaren die gekenmerkt worden door een verschillende dikte gaande van 028 en 0322 tot 0403, 029, 035 en 043 inches. Daarbij geniet je overigens een normale spanning die bijdraagt aan een eenvoudige installatie, stemming én comfortabel speelgemak. 

In tegenstelling tot de snaren van een elektrische gitaar, is deze set hoofdzakelijk uit duurzaam helder nylon vervaardigd en omwonden met zilver. Dit zou onder meer het uiteindelijke – ietwat hogere – prijskaartje kunnen verklaren.

Maar hoewel de prijs hier duidelijk een pak hoger ligt dan het gemiddelde, lijken de meeste klanten duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid getuige de vele positieve reacties en de mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: de D’Addario EJ45 snarenset werd vervaardigd uit verzilverd nylon.

Doelgroep: de snaren zijn bedoeld voor gebruik op een klassieke gitaar en staan bekend vanwege hun normale spanning en comfortabel speelgemak.

Snarendiktes: de verpakking telt 6 snaren met een verschillende dikte gaande van .028 tot 0322, 0403, 029, 035 en 043.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gitaarsnaren Koopgids

 

Het is alvast een goede aanbeveling om niet zomaar de eerste de beste gitaarsnaren aan te kopen. Zo zul je versteld staan van het ruime aanbod waarbij er een onderscheid kan gemaakt worden tussen diverse types, diktes en materialen. Uiteraard zal dit ook z’n invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Neem daarom alvast even deze koopgids door alvorens je de verschillende gitaarsnaren met elkaar gaat vergelijken. En houd bij de zoektocht zoveel mogelijk rekening met aanbiedingen en leuke promoties.

Het nut van gitaarsnaren en de verschillende types

Of je nu van plan bent om een gitaar aan te kopen of er reeds 1 of meerdere in je bezit hebt, een setje degelijke gitaarsnaren mag alvast niet ontbreken. Een gitaar zonder snaren is zoals een café zonder bier, met andere woorden vrijwel nutteloos. Dankzij het aantikken van de snaren kan een prachtige klank worden geproduceerd. Uiteraard speelt de dikte, het formaat en de materialen waaruit de snaren zijn gemaakt een belangrijke rol, net zoals ook het type.

Zo bestaan er wel degelijk verschillende soorten gitaarsnaren die we grotendeels kunnen onderscheiden op basis van hun ontwerp en de gebruikte materialen. Zo kun je kiezen voor de zogenaamde roundwound gitaarsnaar die gekenmerkt wordt door een nylon kern omwikkeld met metaal. Dergelijk type snaar voelt vrij ruw en dik aan en zal een iets vollere klank produceren.

Gelijkaardig aan de roundwound gitaarsnaren, heb je nu ook de groundwound snaren. Deze kun je herkennen aan hun gladde oppervlak doordat ze gevijld én gepolijst worden. Ben je op zoek naar een gladder type gitaarsnaar die je makkelijk kunt aantikken en bespelen? Dan lijkt de zogenaamde flatwound snaar, gekenmerkt door een afgeplatte draad, misschien wel wat voor jou. Tot slot zijn er ook nog de compound gitaarsnaren waarvan de kern een combinatie is van enerzijds staal en anderzijds zijde. Besef wel dat dergelijke snaren enkel en alleen kunnen gebruikt worden in combinatie met akoestische gitaren.

 

Wat is de correcte dikte en hoe wordt dit aangeduid

Als je op zoek gaat naar kwalitatieve gitaarsnaren dan zul je zien dat er heel wat verschillende diktes mogelijk zijn. De dikte van eender welke snaar wordt overigens aangeduid in “inch”, ongeveer zo’n 2,54 cm lang. Echter bestaat er geen enkele gitaarsnaar die zo dik is, waardoor het getal in inches steeds een duizendste zal zijn van 1 inch. Dat wil dus zeggen dat een gitaarsnaar met een .009 aanduiding, ongeveer een negenduizendste van 1 inch zal zijn, wat overeenkomt met zo’n kwart millimeter.

Algemeen kunnen we stellen dat de dikte kan variëren van .009 tot maximaal .035 inch. Ben je van plan om stalen gitaarsnaren aan te kopen, dan kan de dikte echter ook nog op een andere manier worden weergegeven. In dergelijke gevallen wordt een onderscheid gemaakt tussen de “extra light”, “light”, “medium” en “heavy” snaren. Waarbij de “extra light” ongeveer .010 inch zijn en de “heavy” snaren maar liefst .014 inch.

Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste gitaarsnaren aan te kopen. Houd bij je keuze rekening met je eigen verwachtingen, het type gitaar en de muziek die je wilt spelen. Zo zal klassieke muziek een andere dikte verwachten dan wanneer je rockmuziek of jazz wilt spelen. Net zoals er een verschil zal zijn tussen de gitaarsnaren die gebruikt worden op een akoestisch of klassieke dan wel elektrische of western gitaar. Besef wel dat, hoe dikker de gitaarsnaar, hoe voller de geproduceerde klank zal zijn.

De verschillende materiaalsoorten en de eventuele coating

We hebben het misschien al even terzijde vermeld maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de gebruikte materiaalsoorten. Algemeen kunnen we stellen dat de kern van een degelijke gitaarsnaar ofwel uit nylon ofwel uit staal zal bestaan. Echter kan de omwikkeling, ook wel coating genaamd, grondig verschillen. En dat is de reden waarom we dus een onderscheid kunnen maken tussen roundwound, flatwound en compound gitaarsnaren zoals we hierboven besproken hebben.

De coating van een gitaarsnaar zal ervoor zorgen dat de snaar net dat tikkeltje duurzamer wordt en veel langer kan meegaan. Daarnaast draagt het ook bij tot de uiteindelijke klank en het geluid. Kortom, het is belangrijk om ook hier rekening te houden met de muziek die je wilt spelen maar vooral met het type muziekinstrument.

Indien je bijvoorbeeld in het bezit bent van een traditionele Spaanse gitaar dan wordt in de meeste gevallen aangeraden om uit te kijken naar een nylon snaar, die bij voorkeur iets dunner is. Een Western gitaarsnaar kan dan weer wat meer verdragen en kan gerust bespeeld worden met stalen snaren. Ideaal ook om jazz, blues en country muziek te spelen. Ook de elektrische gitaren maken maar beter gebruik van stalen snaren. Echter hoeven de snaren in dat geval niet per sé van een coating te worden voorzien.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is de ideale dikte van gitaarsnaren?

Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om op deze vraag een eenduidig antwoord te bieden. De dikte van de gitaarsnaren is namelijk niet alleen afhankelijk van het type gitaar maar ook van de muziek die je wilt spelen. Ben je voornamelijk van plan om rock- en/ of popmuziek te spelen, dan wordt de voorkeur gegeven aan iets lichtere gitaarsnaren met een dikte van .009 en .010.

Ben je eerder geneigd naar jazzmuziek dan kies je liever voor dikkere gitaarsnaren variërend van .011 tot .013. Muzikanten die voornamelijk klassieke stukken spelen en daarbij bijvoorbeeld een Spaanse (akoestische) gitaar gebruiken, zijn beter af met snaren van .011 en .012 mm. Toch zijn er ook muzikanten die in een dergelijke geval kiezen voor gitaarsnaren van .010 en .013 mm dikte.

Dunne gitaarsnaren zullen bijgevolg een felle ietwat schelle klank produceren maar zijn wel makkelijker te bespelen doordat ze buigzamer zijn. Wil je voornamelijk een volle klank bekomen dan zijn dikkere gitaarsnaren de oplossing.

Q2: Hoe lang gaan gitaarsnaren mee?

Ook hier is een eenduidig antwoord niet zo vanzelfsprekend. In principe wordt aangeraden om de gitaarsnaren driemaandelijks te vervangen, zeker wanneer je toch wel vrij frequent speelt. Bovendien kun je tegenwoordig al een setje kwalitatieve gitaarsnaren aankopen tegen een betaalbaar prijskaartje.

Uiteraard wordt die 3 maanden beschouwd als een soort van leidraad en ben je dus vrij om de snaren vroeger of later te vervangen. Probeer rekening te houden met diverse externe factoren. Ben je iemand die vrijwel dagelijks enkele uurtjes gitaar speelt, dan zullen de gitaarsnaren sneller verslijten en bijgevolg een minder mooie klank produceren. Ook wanneer een gitaarsnaar breekt, is het de bedoeling om deze zo snel mogelijk te vervangen.

 

Q3: Hoe span ik gitaarsnaren?

Als een gitaarsnaar breekt of wanneer de snaren versleten zijn en een mindere klank produceren, is het belangrijk om deze te vervangen. Als beginnend gitarist kan het een aanbeveling zijn om de gitaarsnaren te laten vervangen en aanspannen door een professioneel muzikant. Heb je toch zelf al wat ervaring en is het niet de eerste keer dat je dit doet, dan kun je het uiteraard helemaal zelf uitvoeren.

Het vervangen en aanspannen van de gitaarsnaren is op zich niet zo heel moeilijk maar vraagt toch enige vorm van ervaring en concentratie. Het aanspannen van de snaren kun je makkelijk doen door de knoppen die zich op het uiteinde van het handvat van de gitaar bevinden. Draai deze knoppen zachtjes aan, toch je voelt dat de gitaar de juiste spanning bereikt. Het is hierbij belangrijk om de gitaarsnaar niet te los aan te spannen maar ook niet te strak.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE