5 beste Kalimbas Test van 2024

Laatste update: 16.07.24

 

Beste kalimbas – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe kalimba of je koopt een eerste exemplaar aan, dan zie je verschillende uitvoeringen de revue passeren. Zo zijn er heel wat instrumenten te verkrijgen in diverse houtsoorten die elk hun eigen unieke klank produceren. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Kalimba set – 17 tonen – Duimpiano; een duurzame set vervaardigd uit een degelijke combinatie van mahonie- én bamboehout. Daartegenover staat de Kalimba Set Atv Perfectum; een handgemaakt instrument en bijgevolg uniek in zijn soort.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste kalimbas (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een kalimba of duimpiano in acaciahout of kies je liever eentje die gemaakt is uit mahonie? Misschien geef je de voorkeur aan een kalimba in bamboe of een elektrische duimpiano? Daarom raden we je aan om de 5 toppertjes die we voor jou hebben uitgekozen eens rustig te bekijken. Het advies van de klanten in de online reviews kunnen eventueel een hulp zijn om de beste kalimba voor jou uit te kiezen. 

 

1. Kalimba set – 17 tonen – Duimpiano – Muziekinstrument – Mahoniehout – Met Muziekboek

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een nieuwe kalimba, dan weet deze set van Woodley jou misschien wel aangenaam te verrassen. Op basis van de vele positieve online reviews én de bijbehorende gemiddelde eindscore van maar liefst 4,8 sterren, durven we stellen dat heel wat klanten alvast laaiend enthousiast zijn over dit unieke Afrikaanse muziekinstrument. Kortom, de moeite waard om deze – misschien wel beste – kalimba eens even grondig onder de loep te nemen.

Zo kent deze veelzijdige, handgemaakte kalimba – in de volksmond ook wel omschreven als duimpiano – een relatief rechthoekige uitvoering met een bijbehorend formaat van 18  x 13 x 2,2 cm wat gelijk resulteert in maar liefst 17 verschillende tonen. Op die manier geniet je de mogelijkheid om te kiezen uit een brede waaier aan diverse muzieksoorten.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want daarnaast werd eveneens aandacht besteed aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak. Zo draagt de keuze voor mahonie- én bamboehout bij aan een optimale duurzaamheid terwijl de geïntegreerde handsteun zorgt voor extra comfort. Bij de uiteindelijke aankoop van het instrument worden overigens nog tal van praktische accessoires en opzetstukken meegeleverd die het totale prijskaartje meer dan rechtvaardigen.

 

Voordelen: 

Formaat: de kalimba kent een totale breedte van 13 cm en wordt aangevuld met een lengte van 18 cm en een hoogte van 3,2 cm.

Keurmerk: in tegenstelling tot sommige andere kalimba instrumenten, blijkt dit exemplaar voorzien van het bekende CE keurmerk.

Materiaal: bij de productie van deze duimpiano heeft men vooral de voorkeur gegeven aan de positieve eigenschappen van duurzaam mahoniehout.

Verpakkingsinhoud: de kalimba wordt geleverd inclusief een stemhamer, een opbergzakje, een microvezel poetsdoekje, een instructieboek, een set gekleurde strips, een set toon stickers en een opbergdoosje.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: slechts één koper blijkt jammer genoeg niet volledig overtuigd en vindt het instrument enkel en alleen geschikt voor personen met kleine handen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kalimba Set Atv Perfectum 2024 duimpiano 17 tonen 

 

De kalimba van Atv Perfectum is een goedkope duimpiano die toch een uitstekende kwaliteit heeft. Dit Afrikaanse muziekinstrument is handgemaakt uit massief hoogwaardig mahoniehout. De klankkast van 18,5 x 13,5 x 5,3 cm produceert met zijn unieke design een prachtig geluid met 17 verschillende tonen.

Op de gegraveerde toetsen in staal kunnen stickers aangebracht worden die de noten aanduiden waardoor dit instrument ook voor beginnende spelers toegankelijk is. De kalimba wordt geleverd in een handig opbergtasje samen met een stemhamertje, een stickerpakket en een reinigingsdoekje. Bovendien is er een beginnersboek aan toegevoegd om ook de jongste spelertjes te begeleiden.

De Afrikaanse duimpiano wordt reeds gestemd afgeleverd zodat je direct kunt beginnen met spelen. De uitzonderlijk mooie klanken werken bijzonder rustgevend waardoor de stress zo weg ebt. In de reviews merken we een zeer goede tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product. 

 

Voordelen: 

Gebruiksklaar: de 17 klankpegels van dit instrument zijn al gestemd bij levering waardoor je onmiddellijk kunt beginnen.

Origineel: deze kalimba is een mooi en origineel instrument om aan kinderen cadeau te doen. Bovendien gaat het de muzikale interesse aanmoedigen terwijl er geen enkele muziekkennis vereist is om dit instrument te bespelen. 

Het prijskaartje: als je meerdere stuks tegelijk inkoopt, dan komt dit instrument in aanbieding. Hierdoor valt hij ook meteen in de laagste prijscategorie in onze lijst van topproducten.

 

Nadelen:

Handleiding: een klant merkt op dat de handleiding niet echt duidelijk is. Hij is vertaald uit het Chinees naar het Engels waardoor het soms een onduidelijke tekst is die je maar moeilijk kunt begrijpen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Kalimba Duimpiano 17 Tonen- met Muziekboek en Accessoires – Mahoniehout zwanen

 

De kalimba duimpiano – jou aangeboden en geleverd door Music Panda – kent een totale afmeting van 13 x 3,5 x 18 cm en weegt amper 500 gram waardoor het bijzonder toegankelijk wordt voor eender verschillende doelgroepen vanaf 4 jaar oud. Net zoals de meeste andere duimpiano’s, blijkt ook dit exemplaar hoofdzakelijk vervaardigd uit duurzaam mahoniehout wat meteen bijdraagt aan de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het uiteindelijke design.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo blijkt deze kalimba voorzien van gegraveerde muzieknoten en de mogelijkheid om gebruik te maken van 17 verschillende tonen. Wil je graag kalimba leren spelen dan is dit exemplaar overigens een schot in de roos én geschikt voor zowel beginnende alsook ervaren muzikanten. Bij aankoop wordt de set onder meer aangevuld met een stemhamer, een opbergzakje, een muziekboek, een vingerbeschermer, een set toon stickers en een microvezel poetsdoekje.

Een blik op de online reviews toont meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren aan waarbij klanten duidelijk aangeven tevreden te zijn over de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van het product.

 

Voordelen: 

Toegankelijk: wil je graag een (nieuwe) betaalbare kalimba kopen, dan is dit exemplaar een goede aanbeveling.

Doelgroep: deze duimpiano is geschikt voor jong en oud met of zonder muziekervaring wat het instrument bijzonder toegankelijk maakt.

Verpakkingsinhoud: de kalimba wordt geleverd inclusief stemhamer, opbergzakje, microvezel reinigingsdoekje, muziekboek, vingerbeschermer, set toon stickers en een cadeau doos.

 

Nadelen:

Geen kinderen: houd er rekening mee dat de kalimba minder geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar oud.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Ritmi Kalimba Set – Duimpiano – Muziekinstrument – Gemaakt van Mahonihout

 

De kalimba van Ritmi wordt jou aangeboden als een complete set inclusief bijbehorende opzetstukken en accessoires waardoor het evengoed een leuk en origineel verjaardagsgeschenk zou kunnen zijn. Zo ontvang je onder meer een stemhamer, een microvezeldoekje, een informatief instructieboekje en een stevig opbergtasje waardoor je het instrument makkelijk van punt A naar punt B kunt verplaatsen.

Qua formaat en uitvoering vertoont deze kalimba heel wat gelijkenissen met de vorige toppertjes die we hier besproken hebben. Zo kent het instrument – overigens geheel met de hand vervaardigd uit duurzaam mahoniehout – een totale afmeting van 13 x 3 x 18 cm wat resulteert in 17 verschillende tonen. Bovendien is het instrument geschikt voor jong én oud, ongeacht het ervaringsniveau wat betekent dat het een pak toegankelijker wordt voor verschillende leeftijdsgroepen. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje iets boven het gemiddelde uitsteekt.

Toch lijken de meeste klanten zich daar niet meteen aan te storen, getuige de vele positieve reacties én de mooie gemiddelde eindscore van 5/5 sterren.

 

Voordelen:

Toebehoren: de kalimba wordt geleverd in een stevig opbergtasje en wordt verder aangevuld met een stemhamer, een instructieboekje en een microvezeldoekje.

Uitvoering: de duimpiano kent een totale afmeting van 13 x 3 x 18 cm en werd vervaardigd uit duurzaam mahoniehout wat meteen bijdraagt aan het design en de uiteindelijke klank.

Keurmerk: in tegenstelling tot heel wat andere muziekinstrumenten, is deze kalimba gezegend met het bekende CE kwaliteitslabel.

Doelgroep: deze kalimba van Ritmi is wel degelijk geschikt voor ieder niveau wat het net dat tikkeltje toegankelijker maakt.

 

Nadelen: 

Prijzig: in vergelijking met sommige andere duimpiano’s ligt het prijskaartje hier toch wel een tikkeltje hoger.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Colorful Sun Kalimba set – 8 tonen – Duimpiano – Muziekinstrument

 

We sluiten het rijtje af met de bekende kalimba set van Colorful Sun die zowel geschikt is voor volwassen alsook kinderen en daarmee alle leeftijdsgroepen aanspreekt. In vergelijking met de vorige toppertjes, springt het unieke en afgeronde design van deze kalimba meteen in het oog. Zo kent de duimpiano een totale afmeting van 5,4 x 1,5 x 7 cm wat het ook voor kinderen makkelijker maakt om te bespelen.

Bij de productie van dit unieke instrument werd de voorkeur gegeven om te werken met duurzaam mahoniehout aangezien dit eveneens bijdraagt aan de klank én het design. De duimpiano telt verder 8 tonen én is voorzien van een stevige geïntegreerde draagriem.

Nemen we even een kijkje tussen de verschillende online reviews dan stellen we vast dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en het design. Niet verwonderlijk dat deze duimpiano beloond wordt met een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren. 

 

Voordelen:

Design: de duimpiano wordt gekenmerkt door een uniek afgerond design en is in 2 verschillende kleuren voorhanden.

Materiaal: ook hier werd de voorkeur gegeven aan de vele positieve eigenschappen van duurzaam mahoniehout.

Gebruiksgemak: de kalimba wordt geleverd als volwaardige set inclusief draagriem en is – vanwege zijn compacte en lichtgewicht uitvoering – tevens ook geschikt voor kinderen. Het instrument telt daarbij 8 tonen.

 

Nadelen: 

Niet professioneel: houd er rekening mee dat deze set misschien net iets minder geschikt is voor professioneel gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kalimbas Koopgids

 

Wil je een instrument bespelen maar heb je eigenlijk heel weinig muziekkennis of ben je een geoefende speler die een nieuwe kalimba zoekt? We stellen vast dat er verschillende types op de markt zijn met een variatie aan gebruikte houtsoorten en dat er zelfs elektrische kalimbas bestaan. We willen jou de raad geven om even rustig rond te kijken en te bedenken wat je verwachtingen zijn en welk budget je er wilt aan spenderen. Als je de kalimbas gaat vergelijken,  dan zul je geen al te grote verschillen opmerken. Daarom kunnen de aanbevelingen van ervaren spelers een goede hulp zijn bij het maken van jouw keuze.

Wat is een kalimba en de verschillende types

Een kalimba wordt ook wel mbira, sansa of gewoon duimpiano genoemd. Er zijn nog tal van andere namen en die verschillen per stam bij wie ze gebruikt worden. De kalimba is een Afrikaans muziekinstrument dat behoort tot de categorie van de lamellofonen. Het instrument is vooral terug te vinden in Centraal Afrika maar ook in Cuba zien we hem opduiken waar hij trouwens marimbula wordt genoemd, wat een soort van bas kalimba is. Het instrument wordt bespeeld bij traditionele ceremonies en bruiloften. 

Kinderen spelen graag op de kalimba als ze de lange weg moeten afleggen om water te halen of onderweg naar school. Er worden daarbij zelf liedjes bedacht en dit zorgt voor heel veel plezier. We kunnen 2 soorten duimpiano’s onderscheiden, namelijk de traditionele kalimba en de elektrische kalimba. De eerste is het klassieke instrument dat we terugvinden in een ruime waaier aan houtsoorten waaruit hij gemaakt is, al dan niet met een specifieke versiering en kleur. De lamellen die er op bevestigd zijn worden meestal gemaakt uit staal en zijn soms gegraveerd. 

De elektrische kalimba is hetzelfde instrument met als enige verschil dat deze door middel van een jack kabel kan aangesloten worden op een versterker. Bij deze instrumenten vind je meestal ook een ingang om een hoofdtelefoon op aan te sluiten zodat je kunt oefenen zonder anderen hiermee te storen. 

 

Waaruit wordt de kalimba gemaakt

De kalimba bestaat eigenlijk gewoon uit een klankkast en metalen tongen. Er is een variatie aan vormen en materialen waaruit ze vervaardigd worden. Meestal wordt een houten blok gebruikt dat is uitgehold en waarop de metalen lamellen worden bevestigd. Acaciahout, mahoniehout en bamboe zijn de meest voorkomende houtsoorten waaruit dit instrument gemaakt is.

Daarnaast zien we ook dat er vaak gebruik wordt gemaakt van een uitgeholde kalebas en zelfs het schild van een schildpad. In sommige regio’s wordt een stuk bamboe genomen van 15 à 20 cm met als resonator (de trilholte) een halve kalebas, waarin het instrument geplaatst wordt. Soms heeft de klankkast alleen maar een klankgat en dit is al voldoende om mooie en heldere klanken te produceren. 

Het aantal metalen lamellen die op de klankkast worden gemonteerd kan variëren tussen 8 en 24 stuks. Bovendien worden deze in 2 groepen geplaatst en dient het instrument met 2 handen te worden bespeeld. De lamellen of toonkegels worden vastgezet door 3 dwarsliggende kammetjes met aan iedere lamel nog ringetjes waardoor elk een andere toonhoogte krijgt. Bij gebrek aan materialen worden soms platgeslagen lepels of spaken van fietswielen gebruikt. De lamellen moeten worden gestemd door ze langer of korter te maken.

Welke liederen worden op de kalimba gespeeld en waarvoor wordt hij gebruikt

In de Afrikaanse landen worden vooral lofzangen over de autoriteiten, historische- en traditionele thema’s begeleid door de kalimba. Door de kinderen worden verzonnen verhalen en een uiting van de persoonlijke gevoelens bezongen in samenspel met dit instrument. Hij wordt ook gebruikt om een melodie na te bootsen van een lied dat normaal gespeeld wordt op een ander instrument.

Daarnaast gaat hij melodisch de zanglijn verdubbelen, hij gaat als het ware een tweede stem toevoegen aan de zang. Instrumentaal wordt de kalimba gebruikt als voor-, tussen- of naspel zonder zang. In de westerse wereld wordt het instrument vooral gebruikt als begeleiding in meditatie, yoga en andere relaxerende therapieën. 

Het bespelen van de kalimba zorgt voor een rustgevend effect waardoor de stress wordt verminderd. De klanken geven een boost aan je concentratie en het leervermogen wordt verhoogd. Bovendien zal ook de creativiteit en de interesse naar muziek worden aangewakkerd.

 

Hoe wordt de kalimba bespeeld en het prijskaartje

De kalimba wordt bespeeld met 2 handen net zoals je bij een piano zou doen. Echter, hier gaan enkel de duimen de lamellen aantokkelen waardoor deze trillingen voortbrengen die weergalmd worden in de klankkast. Hierdoor verkrijg je hele mooie tonen met een helder klankgeluid.

Er is geen enkele muzikale kennis vereist om de kalimba te bespelen en juist daarom wordt hij vaak aan kleine kinderen gegeven om de interesse in muziek aan te wakkeren. De prijs varieert tussen € 25 en € 45 afhankelijk van de gebruikte materialen. De aanbiedingen van pakketten kalimbas waarin meerdere stuks zitten zijn soms interessant om bijvoorbeeld in klasjes samen te spelen. 

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE