Laatste update: 14.04.21

 

Beste kalimbas – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je op zoek gaat  naar een nieuwe kalimba of je koopt een eerste instrument aan, dan zie je verschillende uitvoeringen de revue passeren. Zo zijn er heel wat instrumenten te verkrijgen in verschillende houtsoorten die elk hun eigen unieke klank produceren. Wanneer je de kalimba gaat bespelen en de heldere klanken in je geest laat doordringen dan brengen deze je innerlijke rust. We hebben de 3 best beoordeelde duimpiano’s voor jou even naast elkaar gezet. Zo blijkt de Elektrische E-Shopper Kalimba over 17 toonlamellen te beschikken en is de Kalimba Set Atv Perfectum 2021 een handgemaakt instrument.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Kalimbas Koopgids

 

Wil je een instrument bespelen maar heb je eigenlijk heel weinig muziekkennis of ben je een geoefende speler die een nieuwe kalimba zoekt? We stellen vast dat er verschillende types op de markt zijn met een variatie aan gebruikte houtsoorten en dat er zelfs elektrische kalimbas bestaan. We willen jou de raad geven om even rustig rond te kijken en te bedenken wat je verwachtingen zijn en welk budget je er wilt aan spenderen. Als je de kalimbas gaat vergelijken,  dan zul je geen al te grote verschillen opmerken. Daarom kunnen de aanbevelingen van ervaren spelers een goede hulp zijn bij het maken van jouw keuze.

Wat is een kalimba en de verschillende types

Een kalimba wordt ook wel mbira, sansa of gewoon duimpiano genoemd. Er zijn nog tal van andere namen en die verschillen per stam bij wie ze gebruikt worden. De kalimba is een Afrikaans muziekinstrument dat behoort tot de categorie van de lamellofonen. Het instrument is vooral terug te vinden in Centraal Afrika maar ook in Cuba zien we hem opduiken waar hij trouwens marimbula wordt genoemd, wat een soort van bas kalimba is. Het instrument wordt bespeeld bij traditionele ceremonies en bruiloften. 

Kinderen spelen graag op de kalimba als ze de lange weg moeten afleggen om water te halen of onderweg naar school. Er worden daarbij zelf liedjes bedacht en dit zorgt voor heel veel plezier. We kunnen 2 soorten duimpiano’s onderscheiden, namelijk de traditionele kalimba en de elektrische kalimba. De eerste is het klassieke instrument dat we terugvinden in een ruime waaier aan houtsoorten waaruit hij gemaakt is, al dan niet met een specifieke versiering en kleur. De lamellen die er op bevestigd zijn worden meestal gemaakt uit staal en zijn soms gegraveerd. 

De elektrische kalimba is hetzelfde instrument met als enige verschil dat deze door middel van een jack kabel kan aangesloten worden op een versterker. Bij deze instrumenten vind je meestal ook een ingang om een hoofdtelefoon op aan te sluiten zodat je kunt oefenen zonder anderen hiermee te storen. 

 

Waaruit wordt de kalimba gemaakt

De kalimba bestaat eigenlijk gewoon uit een klankkast en metalen tongen. Er is een variatie aan vormen en materialen waaruit ze vervaardigd worden. Meestal wordt een houten blok gebruikt dat is uitgehold en waarop de metalen lamellen worden bevestigd. Acaciahout, mahoniehout en bamboe zijn de meest voorkomende houtsoorten waaruit dit instrument gemaakt is.

Daarnaast zien we ook dat er vaak gebruik wordt gemaakt van een uitgeholde kalebas en zelfs het schild van een schildpad. In sommige regio’s wordt een stuk bamboe genomen van 15 à 20 cm met als resonator (de trilholte) een halve kalebas, waarin het instrument geplaatst wordt. Soms heeft de klankkast alleen maar een klankgat en dit is al voldoende om mooie en heldere klanken te produceren. 

Het aantal metalen lamellen die op de klankkast worden gemonteerd kan variëren tussen 8 en 24 stuks. Bovendien worden deze in 2 groepen geplaatst en dient het instrument met 2 handen te worden bespeeld. De lamellen of toonkegels worden vastgezet door 3 dwarsliggende kammetjes met aan iedere lamel nog ringetjes waardoor elk een andere toonhoogte krijgt. Bij gebrek aan materialen worden soms platgeslagen lepels of spaken van fietswielen gebruikt. De lamellen moeten worden gestemd door ze langer of korter te maken.

Welke liederen worden op de kalimba gespeeld en waarvoor wordt hij gebruikt

In de Afrikaanse landen worden vooral lofzangen over de autoriteiten, historische- en traditionele thema’s begeleid door de kalimba. Door de kinderen worden verzonnen verhalen en een uiting van de persoonlijke gevoelens bezongen in samenspel met dit instrument. Hij wordt ook gebruikt om een melodie na te bootsen van een lied dat normaal gespeeld wordt op een ander instrument.

Daarnaast gaat hij melodisch de zanglijn verdubbelen, hij gaat als het ware een tweede stem toevoegen aan de zang. Instrumentaal wordt de kalimba gebruikt als voor-, tussen- of naspel zonder zang. In de westerse wereld wordt het instrument vooral gebruikt als begeleiding in meditatie, yoga en andere relaxerende therapieën. 

Het bespelen van de kalimba zorgt voor een rustgevend effect waardoor de stress wordt verminderd. De klanken geven een boost aan je concentratie en het leervermogen wordt verhoogd. Bovendien zal ook de creativiteit en de interesse naar muziek worden aangewakkerd.

 

Hoe wordt de kalimba bespeeld en het prijskaartje

De kalimba wordt bespeeld met 2 handen net zoals je bij een piano zou doen. Echter, hier gaan enkel de duimen de lamellen aantokkelen waardoor deze trillingen voortbrengen die weergalmd worden in de klankkast. Hierdoor verkrijg je hele mooie tonen met een helder klankgeluid.

Er is geen enkele muzikale kennis vereist om de kalimba te bespelen en juist daarom wordt hij vaak aan kleine kinderen gegeven om de interesse in muziek aan te wakkeren. De prijs varieert tussen € 25 en € 45 afhankelijk van de gebruikte materialen. De aanbiedingen van pakketten kalimbas waarin meerdere stuks zitten zijn soms interessant om bijvoorbeeld in klasjes samen te spelen. 

 

5 beste kalimbas (Reviews) van 2021

 

Ben je op zoek naar een kalimba of duimpiano in acaciahout of kies je liever eentje die gemaakt is uit mahonie? Misschien geef je de voorkeur aan een kalimba in bamboe of een elektrische duimpiano? Daarom raden we je aan om de 5 toppertjes die we voor jou hebben uitgekozen eens rustig te bekijken. Het advies van de klanten in de online reviews kunnen eventueel een hulp zijn om de beste kalimba voor jou uit te kiezen. 

 

1. Elektrische Kalimba 17 tonen muziekinstrument van E-Shopper

 

De elektrische kalimba van E-Shopper is gemaakt uit hoogwaardig acaciahout en dit is de populairste houtsoort voor dit soort muziekinstrumenten. Het instrument heeft 17 diatonische tonen (halve en hele tonen op de toonladder) en deze vormen een prachtig klankgeluid  samen met de mooi gevormde klankkast van 18,2 x 13,5 x 35 cm. De duimpiano kan aangesloten worden op een versterker door een bijgeleverde jack kabel. Daarnaast is er een ingang voorzien om een hoofdtelefoon op aan te sluiten waardoor je in alle stilte kunt oefenen zonder hiermee iemand te storen.

De kalimba kan bewaard worden in een schokbestendige waterdichte opbergkoffer en komt samen met een stemhamer, poetsdoekje en duimbeschermers. Het bijgeleverde liedjesboek en de stickers die kunnen aangebracht worden om noten te leren spelen zorgen ervoor dat deze duimpiano geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde spelers. 

Het bespelen van deze mooie duimpiano heeft een rustgevend effect en gaat bovendien de muzikale ontwikkeling bij jonge kinderen stimuleren. In de reviews zien we een algemene tevredenheid over de prijs en de kwaliteit van dit muziekinstrument.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: door de compacte vorm en de stevige opbergkoffer kun je dit instrument overal mee naartoe nemen.

Geluid: de mooie klanken die deze kalimba voortbrengt, werken rustgevend en verminderen de stress. Door het bijgeleverde stemhamertje kun je het instrument stemmen naar jouw wens.

Duimbescherming: de duimen kunnen beschermd worden met de meegeleverde duimhoezen wat zeker nodig is als beginnend speler.

 

Nadelen: 

Hoge noten: één klant merkt op dat de hoge noten heel slecht klinken, eigenlijk gewoon zoals het geluid van ijzer. Vermoedelijk komt dit door een constructiefout.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kalimba Set Atv Perfectum 2021 duimpiano 17 tonen 

 

De kalimba van Atv Perfectum is een goedkope duimpiano die toch een uitstekende kwaliteit heeft. Dit Afrikaanse muziekinstrument is handgemaakt uit massief hoogwaardig mahoniehout. De klankkast van 18,5 x 13,5 x 5,3 cm produceert met zijn unieke design een prachtig geluid met 17 verschillende tonen.

Op de gegraveerde toetsen in staal kunnen stickers aangebracht worden die de noten aanduiden waardoor dit instrument ook voor beginnende spelers toegankelijk is. De kalimba wordt geleverd in een handig opbergtasje samen met een stemhamertje, een stickerpakket en een reinigingsdoekje. Bovendien is er een beginnersboek aan toegevoegd om ook de jongste spelertjes te begeleiden.

De Afrikaanse duimpiano wordt reeds gestemd afgeleverd zodat je direct kunt beginnen met spelen. De uitzonderlijk mooie klanken werken bijzonder rustgevend waardoor de stress zo weg ebt. In de reviews merken we een zeer goede tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product. 

 

Voordelen: 

Gebruiksklaar: de 17 klankpegels van dit instrument zijn al gestemd bij levering waardoor je onmiddellijk kunt beginnen.

Origineel: deze kalimba is een mooi en origineel instrument om aan kinderen cadeau te doen. Bovendien gaat het de muzikale interesse aanmoedigen terwijl er geen enkele muziekkennis vereist is om dit instrument te bespelen. 

Het prijskaartje: als je meerdere stuks tegelijk inkoopt, dan komt dit instrument in aanbieding. Hierdoor valt hij ook meteen in de laagste prijscategorie in onze lijst van topproducten.

 

Nadelen:

Handleiding: een klant merkt op dat de handleiding niet echt duidelijk is. Hij is vertaald uit het Chinees naar het Engels waardoor het soms een onduidelijke tekst is die je maar moeilijk kunt begrijpen.

Koop bij bol.com (€34.95)

 

 

 

 

3. Kalimba duimpiano met 17 tonen Mbira muziekinstrument

 

De kalimba of ook wel mbira genoemd, is een duimpiano van het merk Crytive. Het instrument komt als beste kalimba uit de test bij verschillende geoefende spelers. Deze kalimba is geschikt voor zowel beginnende als professionele spelers. Bovendien is er geen enkele muziekkennis vereist om dit mooie instrument te bespelen.

Dit handgemaakte instrument heeft een klankkast die vervaardigd is uit hoogwaardige’ bamboe met een afmeting van 18,5 x 11,5 x 3 cm. De duimpiano kan opgeborgen worden in de bijhorende opbergtas om hem overal mee naar toe te nemen. De accessoires waaronder een stemhamertje, stickerset, poetsdoek en het muziekboekje worden standaard bijgeleverd zodat je meteen kunt starten.

De kalimba heeft 17 toonlamellen die klanken voortbrengen die rustgevend en ontspannend werken. Daarnaast geven de heldere klanken een boost aan je creativiteit en concentratie. In de reviews zien we een uitstekende beoordeling over dit product en er werden geen minpunten opgemerkt.

 

Voordelen:

Stimulerend: de klanken van deze kalimba werken stimulerend voor je creativiteit en concentratie.

Gebruiksvriendelijk: het instrument is zowel geschikt voor de beginnende als voor de professionele speler. Er is geen enkele muziekkennis vereist om dit instrument te bespelen.

Accessoires: alle accessoires worden standaard bijgeleverd bij dit mooie instrument waardoor je onmiddellijk kunt beginnen.

 

Nadelen:

Handleiding: we merken op dat de handleiding uitsluitend in het Engels voorhanden is wat spijtig is vooral voor jonge kinderen. 

Koop bij bol.com (€29.95)

 

 

 

 

4. Brain Goods Kalimba duimpiano kalimba set

 

Brain Goods is gespecialiseerd in alternatieve muziekinstrumenten die gebruikt worden bij allerlei ontspannende therapieën en sessies. Hierdoor wordt Brain Goods door veel mensen genoemd als het beste merk in zijn genre. Bij het vervaardigen van hun instrumenten worden alleen maar hoogwaardige en natuurlijke houtsoorten gebruikt. 

Deze kalimba is handgemaakt uit 100% bamboe en heeft een afmeting van 18,4 x 13,4 x 3,3 cm. De klankkast heeft een mooi design en bovendien zijn de toonkegels naar beneden gericht waardoor je geen pijn aan de duimen krijgt. Door de kegels korter af te stemmen verkrijg je hogere tonen en door ze langer af te stemmen bekom je lagere tonen. Het instructieboekje en de bijhorende toonstickers, kleurstrips en het stemhamertje worden standaard bijgeleverd. 

Het instrument bespelen is goed voor je gezondheid omdat het de stress gaat verminderen, de leercapaciteit bevordert en de focus stimuleert. In de reviews zien we een uitstekende beoordeling voor dit product en het kreeg dan ook de beste quotering.

 

Voordelen: 

Klank: door de 100% bamboe waaruit dit instrument gemaakt is, verkrijgen we hele heldere klanken en bovendien kun je het instrument stemmen met de bijgeleverde stemhamer.

Gebruiksvriendelijk: de klankkegels zijn naar beneden gericht waardoor je minder snel pijn zult krijgen aan de duimen.

Accessoires: de duimpiano wordt standaard geleverd met een opbergzakje, instructieboekje, toonstickers, gekleurde strips en een stemhamertje.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat dit instrument aan de prijzige kant is.

Koop bij bol.com (€69.95)

 

 

 

 

5. Kalimba set duimpiano met 17 tonen Afrikaanse Sapele

 

Deze kalimba van het merk J.I.P. wordt ook wel de Afrikaanse Sapele genoemd en komt vooral voor in Centraal Afrika. Het instrument is handgemaakt uit het mooie streekgebonden mahoniehout en heeft een afmeting van 13,5 x 18 x 3 cm. Hij is compact en kan overal mee naartoe genomen worden.

In de toetsen van deze duimpiano zijn noten en cijfers gegraveerd waardoor het gemakkelijk is om hem te leren bespelen. Omdat geen enkele muziekkennis vereist is, kunnen zelfs jonge kinderen er op tokkelen. De kalimba wordt standaard geleverd in een mooie verpakking waarin een opbergzakje, een stemhamertje, toetsenstickers, een reinigingsdoekje en beschermende toetsvingers zitten.

De zuivere en perfecte klanken van de 17 toonkegels geven rust in het hoofd. De uitzonderlijk mooie tonen kunnen alleen maar bekomen worden doordat het instrument vervaardigd is uit producten met een hoge kwaliteit en doordat hij gemaakt is met kennis van zaken. We zien dat deze kalimba nog geen review gekregen heeft. Misschien komt dit omdat dit instrument nog maar pas op de verkoopsites is aangeboden.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze kalimba is makkelijk en door iedereen bespeelbaar omdat de cijfers en de noten in de klankkegels zijn gegraveerd. Daarnaast is er geen enkele muzikale kennis nodig om dit instrument te kunnen bespelen.

Kwaliteit en design: de klankkast is gemaakt uit een hoogwaardige kwaliteit mahoniehout en heeft een traditionele uitstraling.

Accessoires: met de standaard meegeleverde accessoires heb je een complete set in huis om direct te kunnen beginnen.

 

Nadelen: 

Handleiding: we merken op dat de Engelstalige handleiding vertaald is uit het Chinees waardoor er hier en daar minder duidelijke stukken tekst in voorkomen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties