Laatste update: 04.02.23

 

Beste kalimbas – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe kalimba of je koopt een eerste exemplaar aan, dan zie je verschillende uitvoeringen de revue passeren. Zo zijn er heel wat instrumenten te verkrijgen in diverse houtsoorten die elk hun eigen unieke klank produceren. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Kalimba set – 17 tonen – Duimpiano; een duurzame set vervaardigd uit een degelijke combinatie van mahonie- én bamboehout. Daartegenover staat de Kalimba Set Atv Perfectum; een handgemaakt instrument en bijgevolg uniek in zijn soort.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste kalimbas (Reviews) van 2023

 

Ben je op zoek naar een kalimba of duimpiano in acaciahout of kies je liever eentje die gemaakt is uit mahonie? Misschien geef je de voorkeur aan een kalimba in bamboe of een elektrische duimpiano? Daarom raden we je aan om de 5 toppertjes die we voor jou hebben uitgekozen eens rustig te bekijken. Het advies van de klanten in de online reviews kunnen eventueel een hulp zijn om de beste kalimba voor jou uit te kiezen. 

 

1. Kalimba set – 17 tonen – Duimpiano – Mahoniehout – Inclusief waterdichte opbergcase

 

Ben je op zoek naar een nieuwe kalimba? Dan weet deze set van Woodley je misschien wel te verrassen. Op basis van de vele positieve online reviews én de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren, kunnen we alvast stellen dat heel wat klanten laaiend enthousiast zijn over dit unieke Afrikaanse muziekinstrument. De moeite waard dus om deze – misschien wel beste – kalimba even grondig te bekijken.

Deze veelzijdige handgemaakte kalimba – ook wel omschreven als duimpiano – kent een relatief rechthoekige uitvoering met een bijbehorend formaat van 18 bij 13 cm. Uitgerust met maar liefst 17 verschillende tonen, geniet je de mogelijkheid om te kiezen uit een brede waaier van verschillende muzieksoorten. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want daarnaast werd eveneens aandacht besteed aan het comfort en gebruiksgemak. Zo draagt de keuze voor mahonie- én bamboehout bij aan een optimale duurzaamheid terwijl de unieke handsteun zorgt voor extra comfort. Bij aankoop van dit muziekinstrument worden overigens tal van accessoires en opzetstukken meegeleverd die het prijskaartje meer dan rechtvaardigen.

 

Voordelen: 

Verpakkingsinhoud: het kalimba muziekinstrument wordt geleverd inclusief een stemhamer, een opbergzakje, een microvezel poetsdoekje, vingerbeschermers, een opbergdoos, een set toon stickers en een informatief instructieboek.

Tonen: de kalima garandeert een grote verscheidenheid van maar liefst 17 tonen die toegang geven tot een brede waaier van muzieksoorten.

Materiaal: bij de productie van deze unieke kalimba set werd gekozen voor duurzame materialen zoals mahonie- én bamboehout.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: slechts één koper blijkt niet helemaal overtuigd en vindt het instrument enkel geschikt voor iemand met kleine handen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kalimba Set Atv Perfectum 2023 duimpiano 17 tonen 

 

De kalimba van Atv Perfectum is een goedkope duimpiano die toch een uitstekende kwaliteit heeft. Dit Afrikaanse muziekinstrument is handgemaakt uit massief hoogwaardig mahoniehout. De klankkast van 18,5 x 13,5 x 5,3 cm produceert met zijn unieke design een prachtig geluid met 17 verschillende tonen.

Op de gegraveerde toetsen in staal kunnen stickers aangebracht worden die de noten aanduiden waardoor dit instrument ook voor beginnende spelers toegankelijk is. De kalimba wordt geleverd in een handig opbergtasje samen met een stemhamertje, een stickerpakket en een reinigingsdoekje. Bovendien is er een beginnersboek aan toegevoegd om ook de jongste spelertjes te begeleiden.

De Afrikaanse duimpiano wordt reeds gestemd afgeleverd zodat je direct kunt beginnen met spelen. De uitzonderlijk mooie klanken werken bijzonder rustgevend waardoor de stress zo weg ebt. In de reviews merken we een zeer goede tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product. 

 

Voordelen: 

Gebruiksklaar: de 17 klankpegels van dit instrument zijn al gestemd bij levering waardoor je onmiddellijk kunt beginnen.

Origineel: deze kalimba is een mooi en origineel instrument om aan kinderen cadeau te doen. Bovendien gaat het de muzikale interesse aanmoedigen terwijl er geen enkele muziekkennis vereist is om dit instrument te bespelen. 

Het prijskaartje: als je meerdere stuks tegelijk inkoopt, dan komt dit instrument in aanbieding. Hierdoor valt hij ook meteen in de laagste prijscategorie in onze lijst van topproducten.

 

Nadelen:

Handleiding: een klant merkt op dat de handleiding niet echt duidelijk is. Hij is vertaald uit het Chinees naar het Engels waardoor het soms een onduidelijke tekst is die je maar moeilijk kunt begrijpen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Kalimba Duimpiano met 17 Tonen + Accessoires – Stemhamer – Toets Stickers

 

Op zoek naar een leuk en origineel geschenk voor iemand die dol is op muziek? Dan raden wij jou aan om deze betaalbare kalimba van Vitamo alvast even onder de loep te nemen. Bovendien wordt deze kalimba geleverd als een volwaardige set die eveneens een stemhamer, poetsdoekje, kleurstickers, duimbeschermers, opbergzakje én instructieve handleiding omvat.

Net zoals de meeste andere kalimba muziekinstrumenten, kent ook dit exemplaar een relatief rechthoekige uitvoering van 18 bij 12,5 cm waarbij de hoeken en zijkanten afgerond en sterk afgelijnd zijn. In combinatie met het natuurlijke mahoniehout, is deze duimpiano dus niet alleen gebruiksvriendelijk maar tevens ook bijzonder duurzaam. Zijn gebruiksgemak wordt overigens verder aangesterkt door de aanwezigheid van maar liefst 17 verschillende toetsen/ tonen waardoor de weg naar allerlei muzieksoorten zomaar voor je open ligt.

Mocht je alsnog twijfelen dan kan het misschien helpen om even een blik te werpen op de online reviews. Daaruit blijkt al snel dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en het product belonen met een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: zijn vriendelijke prijskaartje maakt deze duimpiano bijzonder toegankelijk voor een breed publiek.

Materiaal: de duimpiano werd hoofdzakelijk uit 100% natuurlijk mahoniehout vervaardigd wat niet alleen bijdraagt aan de levensduur maar ook aan de uiteindelijke klankkleur.

Verpakkingsinhoud: het kalimba muziekinstrument wordt geleverd inclusief een stemhamer, een poetsdoekje, een opbergzakje, een instructieve handleiding, kleurstickers en de nodige duimbeschermers.

 

Nadelen:

Verkeerde noot: slechts één koper is net iets minder tevreden en wijst erop dat het toestel geleverd werd met een verkeerd gegraveerde noot. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. NIYA / 10 Tonen – Duimpiano – Muziekinstrument – Kalimba Uit Italië

 

Mag het best wel wat meer zijn en ben je daarvoor bereid om iets dieper in de buidel te tasten? Dan lijkt de NIYA duimpiano misschien wel wat voor jou. Deze prachtige lichtbruine kalimba – die overigens ook in een donkerbruin design te bekomen is – komt rechtstreeks uit Italië waar hij door vakmensen met de hand werd gemaakt. Dit maakt hem niet alleen begeerd maar ook uniek wat zijn prijskaartje dan weer rechtvaardigt.

De kalimba kent daarbij een totale afmeting van 14,5 bij 12,5 cm en telt maar liefst 10 tonen/ toetsen. Daardoor wordt het mogelijk om je toevlucht te zoeken tot allerlei verschillende muzieksoorten. Qua materiaalkeuze heeft men gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van essenhout in combinatie met harmonisch staal. Deze combinatie draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid maar zorgt tevens ook voor een prachtige heldere ietwat diepe klank.

Hoewel deze set heel wat positieve eigenschappen naar voren weet te brengen, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat dit misschien wel te maken heeft met het hogere prijskaartje.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de kalimba wordt speelklaar geleverd inclusief een bijbehorend stemhamertje en een boekje met de meest belangrijke instructies.

Materiaal: de kalimba is vervaardigd uit duurzaam essenhout dat bekend staat vanwege zijn unieke dichtheid die resulteert in een prachtige diepe doch heldere klank.

Tonen: de kalimba telt daarbij maar liefst 10 verschillende tonen of toetsen en legt daarmee een brede waaier aan muzieksoorten voor je open.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Niya 10 Tonen Elektrische Duimpiano Strand Uit Italië

 

We sluiten het rijtje van de duimpiano’s af met deze unieke en originele elektrische kalimba, jou aangeboden en geleverd door Niya. Zoals je meteen kunt zien, situeert zijn prijskaartje zich in de hogere klassen wat hem misschien net iets minder toegankelijk maakt voor het grote publiek. Toch levert de combinatie van een unieke (geluids)kwaliteit en een prachtig ontworpen design een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren én heel wat tevreden klanten op.

Zo zul je zien dat deze kalimba vervaardigd blijkt uit een combinatie van degelijke natuurlijke houtsoorten waaronder palissanderhout aan de zijkanten en een laagje gelakt mahoniehout aan de bovenkant. De kleinere dichtheid van het mahoniehout zorgt er gelijk voor dat de klanken voornamelijk naar de bovenkant en minder naar de zijkanten worden gestuurd wat resulteert in een helder en rustiek geluid. 

De kalimba van Niya kent verder een maximaal formaat van 14,5 bij 11 cm aangevuld met een licht gewicht van amper 400 gram en een hoogte van 6,5 cm. Ondanks de compactheid levert hij moeiteloos 10 verschillende tonen waardoor je met deze kalimba eender welk liedje of melodie gaande van pop tot Kerst, kunt spelen.

 

Voordelen:

Formaat: de kalimba wordt gekenmerkt door een beperkt formaat van 14,5 bij 11 cm aangevuld met een totale hoogte van 6,5 cm.

Materiaal: de combinatie van het palissanderhout aan de zijkanten en het gelakte mahoniehout aan de bovenkant, levert een rustieke en prachtig heldere klank op.

Accessoiretas: deze prachtige duimpiano wordt jou aangeboden inclusief een degelijke opbergtas zodanig dat je het instrument steeds weer veilig kunt opbergen.

Verpakkingshoud: de kalimba met bijbehorende opberghoes wordt verder aangevuld met een poetsdoekje, een stemhamertje en een instructieboek.

 

Nadelen: 

Handleiding: ook hier moeten we er rekening mee gaan houden dat de handleiding enkel en alleen in het Engels beschikbaar blijkt.

Prijzig: het hogere prijskaartje zou door sommige klanten wel eens als een nadeel kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kalimbas Koopgids

 

Wil je een instrument bespelen maar heb je eigenlijk heel weinig muziekkennis of ben je een geoefende speler die een nieuwe kalimba zoekt? We stellen vast dat er verschillende types op de markt zijn met een variatie aan gebruikte houtsoorten en dat er zelfs elektrische kalimbas bestaan. We willen jou de raad geven om even rustig rond te kijken en te bedenken wat je verwachtingen zijn en welk budget je er wilt aan spenderen. Als je de kalimbas gaat vergelijken,  dan zul je geen al te grote verschillen opmerken. Daarom kunnen de aanbevelingen van ervaren spelers een goede hulp zijn bij het maken van jouw keuze.

Wat is een kalimba en de verschillende types

Een kalimba wordt ook wel mbira, sansa of gewoon duimpiano genoemd. Er zijn nog tal van andere namen en die verschillen per stam bij wie ze gebruikt worden. De kalimba is een Afrikaans muziekinstrument dat behoort tot de categorie van de lamellofonen. Het instrument is vooral terug te vinden in Centraal Afrika maar ook in Cuba zien we hem opduiken waar hij trouwens marimbula wordt genoemd, wat een soort van bas kalimba is. Het instrument wordt bespeeld bij traditionele ceremonies en bruiloften. 

Kinderen spelen graag op de kalimba als ze de lange weg moeten afleggen om water te halen of onderweg naar school. Er worden daarbij zelf liedjes bedacht en dit zorgt voor heel veel plezier. We kunnen 2 soorten duimpiano’s onderscheiden, namelijk de traditionele kalimba en de elektrische kalimba. De eerste is het klassieke instrument dat we terugvinden in een ruime waaier aan houtsoorten waaruit hij gemaakt is, al dan niet met een specifieke versiering en kleur. De lamellen die er op bevestigd zijn worden meestal gemaakt uit staal en zijn soms gegraveerd. 

De elektrische kalimba is hetzelfde instrument met als enige verschil dat deze door middel van een jack kabel kan aangesloten worden op een versterker. Bij deze instrumenten vind je meestal ook een ingang om een hoofdtelefoon op aan te sluiten zodat je kunt oefenen zonder anderen hiermee te storen. 

 

Waaruit wordt de kalimba gemaakt

De kalimba bestaat eigenlijk gewoon uit een klankkast en metalen tongen. Er is een variatie aan vormen en materialen waaruit ze vervaardigd worden. Meestal wordt een houten blok gebruikt dat is uitgehold en waarop de metalen lamellen worden bevestigd. Acaciahout, mahoniehout en bamboe zijn de meest voorkomende houtsoorten waaruit dit instrument gemaakt is.

Daarnaast zien we ook dat er vaak gebruik wordt gemaakt van een uitgeholde kalebas en zelfs het schild van een schildpad. In sommige regio’s wordt een stuk bamboe genomen van 15 à 20 cm met als resonator (de trilholte) een halve kalebas, waarin het instrument geplaatst wordt. Soms heeft de klankkast alleen maar een klankgat en dit is al voldoende om mooie en heldere klanken te produceren. 

Het aantal metalen lamellen die op de klankkast worden gemonteerd kan variëren tussen 8 en 24 stuks. Bovendien worden deze in 2 groepen geplaatst en dient het instrument met 2 handen te worden bespeeld. De lamellen of toonkegels worden vastgezet door 3 dwarsliggende kammetjes met aan iedere lamel nog ringetjes waardoor elk een andere toonhoogte krijgt. Bij gebrek aan materialen worden soms platgeslagen lepels of spaken van fietswielen gebruikt. De lamellen moeten worden gestemd door ze langer of korter te maken.

Welke liederen worden op de kalimba gespeeld en waarvoor wordt hij gebruikt

In de Afrikaanse landen worden vooral lofzangen over de autoriteiten, historische- en traditionele thema’s begeleid door de kalimba. Door de kinderen worden verzonnen verhalen en een uiting van de persoonlijke gevoelens bezongen in samenspel met dit instrument. Hij wordt ook gebruikt om een melodie na te bootsen van een lied dat normaal gespeeld wordt op een ander instrument.

Daarnaast gaat hij melodisch de zanglijn verdubbelen, hij gaat als het ware een tweede stem toevoegen aan de zang. Instrumentaal wordt de kalimba gebruikt als voor-, tussen- of naspel zonder zang. In de westerse wereld wordt het instrument vooral gebruikt als begeleiding in meditatie, yoga en andere relaxerende therapieën. 

Het bespelen van de kalimba zorgt voor een rustgevend effect waardoor de stress wordt verminderd. De klanken geven een boost aan je concentratie en het leervermogen wordt verhoogd. Bovendien zal ook de creativiteit en de interesse naar muziek worden aangewakkerd.

 

Hoe wordt de kalimba bespeeld en het prijskaartje

De kalimba wordt bespeeld met 2 handen net zoals je bij een piano zou doen. Echter, hier gaan enkel de duimen de lamellen aantokkelen waardoor deze trillingen voortbrengen die weergalmd worden in de klankkast. Hierdoor verkrijg je hele mooie tonen met een helder klankgeluid.

Er is geen enkele muzikale kennis vereist om de kalimba te bespelen en juist daarom wordt hij vaak aan kleine kinderen gegeven om de interesse in muziek aan te wakkeren. De prijs varieert tussen € 25 en € 45 afhankelijk van de gebruikte materialen. De aanbiedingen van pakketten kalimbas waarin meerdere stuks zitten zijn soms interessant om bijvoorbeeld in klasjes samen te spelen. 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES