5 beste Klankschalen Test van 2024

Laatste update: 29.02.24

 

Beste klankschalen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar je innerlijke rust dan is meditatie en/ of yoga misschien wel dé belangrijkste sleutel naar het geluk. Toch kan dit gevoel versterkt worden door het gebruik van een kwalitatieve klankschaal. Daar er tegenwoordig best wel verschillende soorten klankschalen op de markt bestaan, zijn we zo vrij geweest om enkele toppertjes in de kijker te zetten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de BrellaVio Handpan met Lesboek die gekenmerkt wordt door gouden toonstickers waardoor muzikale voorkennis niet langer een vereiste is. Daarnaast zie je de klankschaal set met aanstrijkhout die volledig handgemaakt is en waarvan de schaal een gewicht heeft tussen 250 en 300 gram.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste klankschalen (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar kristallen klankschalen of ga je voor klankschalen om te gebruiken tijdens je yogasessies thuis? Vraag gerust eerst advies aan een ervaren yogi of aan iemand die klankschalen sessies als therapie gebruikt. We zochten voor jou alvast 5 topinstrumenten uit om de keuze iets gemakkelijker te maken. We hebben hierbij rekening gehouden met de mening van klanten in de online reviews die steeds een goede leidraad zijn. Bekijk zeker ook even de speciale websites voor een eventuele aanbieding van een volledige klankschalen set bij een yoga uitrusting alvorens er de beste klankschaal uit te kiezen.

 

1. BrellaVio Handpan met Lesboek – 16cm – Zwart – Healing Steel Tongue Drum – Hand Klankschaal

 

Heb je al enige ervaring met klankschaal meditatie en kijk je er dan ook naar uit om een eigen klankschaal te kopen? Dan kunnen we de BrellaVio handpan met bijbehorend lesboek, opbergtas en de nodige drumsticks én vingertips alvast warm aanbevelen. De klankschaal kent daarbij een relatief compacte en handzame uitvoering met een diameter van 16 cm en werd afgewerkt in een neutrale zwarte kleur met gouden accenten. Indien gewenst kun je de set eveneens in een vrolijk paars kleurtje bekomen; aan jou de keuze dus!

Net zoals heel wat andere klankschalen werd ook bij dit exemplaar gekozen om te werken met duurzaam staal in combinatie met een titanium legering zodoende een reeks warme en diepe ontspannende klanken te kunnen produceren. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een reeks praktische antislip steuntjes en de kenmerkende gouden toonstickers die het bespelen van het instrument makkelijker maken.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten overtuigd zijn van deze unieke klankschaal, wat gelijk resulteert in een mooie eindscore van 4,8 sterren. Slechts één koper is niet helemaal tevreden met de geleverde prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Formaat: de klankschaal kent een maximale diameter van 16 cm en is afgewerkt in een prachtige zwarte kleur met gouden toonstickers zodoende het bespelen ervan net iets makkelijker te maken.

Verpakkingsinhoud: de BrellaVio handpan wordt jou aangeboden in een stevige opbergcase in combinatie met 2 drumsticks, 6 vingertips en een bladmuziek lesboek.

Materiaal: dankzij het gebruik van staal in combinatie met een titanium legering kunnen warme diepe klanken worden geproduceerd die als ultieme meditatie muziek kunnen fungeren.

 

Nadelen: 

Matige kwaliteit: volgens één koper had de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit toch wel wat beter gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Klankschaal set met aanstrijkhout (250 – 300 gram)

 

Slaaploos.NL wordt beschouwd als het beste merk voor producten die zorgen voor de mentale en fysieke gezondheid waardoor ook de nachtrust wordt bevorderd. Het ontwerp en de ontwikkeling van al hun producten is trouwens gebaseerd op praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek.

Klankschalen meditatie wordt al eeuwenlang gebruikt om de geest en het lichaam tot rust te laten komen. Deze messing klankschaal heeft een diameter van 12 cm en is ideaal om te gebruiken tijdens de wisseling van yoga poses of bij het aanbreken van een nieuwe cyclus tijdens een yogasessie. Doordat deze klankschalen in West-Bengalen (India) worden gemaakt en met de hand gestemd zijn, kan het gewicht variëren tussen 250 en 350 g.

Daarnaast wordt ook het meegeleverde aanstrijkhout met de hand gemaakt en heeft hij een rode lederen omwikkeling om de klankschaal een ronde klank te geven en hem te beschermen. Alle klankschalen en elke aanstrijkhout worden trouwens gematcht om de mooiste resonerende klanken te bundelen. Deze klankschaal kreeg een zeer goede score in de reviews met 4,8 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: door zijn kleine diameter van 12 cm en zijn lichte gewicht tussen 250 en 350 g ligt deze handpan heel comfortabel in de hand.

Design: hij ziet eruit als de typische Tibetaanse klankschalen en hij heeft een mooi design waardoor je hem ook gerust als decoratie kunt gebruiken.

Aanstrijkhout: het houten aanstrijkhout is afgewerkt met rood leer om zowel de schaal als het aanstrijkhout zelf te beschermen.

Klank: de hele mooie klanken worden geproduceerd doordat de klankschaal en het aanstrijkhout met de hand worden gemaakt en gestemd. Ze worden met betrekking tot de mooiste resonerende klank met elkaar gematcht.

 

Nadelen: 

Gebruik: het instrument wordt geleverd zonder kussentje waardoor je hem wel steeds in de hand moet houden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. RYTMZ Handpan Drum / 28 cm / Koper / Meditatie, Klanktherapie en Sound Healing

 

De Handpan Drum van RYTMZ is een vrij grote klankschaal met een diameter van 28 cm en werd vervaardigd uit duurzaam koper in combinatie met een titanium legering en een uv-resistente lak afwerking. Dit resulteert in een reeks warme en diepe ietwat etherische klanken die bijdragen aan het vinden van de innerlijke rust. Doordat de schaal ook nog eens pentatonisch gestemd werd, hoef je geen muzikale voorkennis te hebben om van het instrument gebruik te maken. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder wordt dit unieke en bijzonder prachtige muziekinstrument aangevuld met 4 vingersticks en 2 bijbehorende drumsticks inclusief houder waarmee het mogelijk wordt om de aanwezige tongen probleemloos aan te slaan. Het pakket wordt afgewerkt met een stevige opbergtas mét verstelbare draagriem zodoende het instrument makkelijk te kunnen verplaatsen en/ of na gebruik veilig op te bergen.

Een blik op de online reviews laat dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,4 sterren zien waarbij velen overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, het gebruiksgemak en het fraaie design. Echter zou het hogere prijskaartje voor sommigen wel eens een doorn in het oog kunnen betekenen.

 

Voordelen: 

Toepassing: deze klankschaal is uitermate geschikt om tijdens klanktherapie, meditatie, slaap meditatie, sound healing en yoga te gebruiken.

Accessoires: hij wordt geleverd met een gewatteerde opberg-/draagtas waarin je hem veilig kunt verplaatsen en/ of opbergen. De set wordt aangevuld met de nodige  vingercovers en drumsticks.

Formaat: deze klankschaal heeft een diameter van 28 cm maar kan ook in andere formaten worden aangekocht.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Klankschaal Nada Yoga 11cm tussen 300 en 400 g handgemaakt

 

De Nada Yoga klankschaal van Yogi en Yogini heeft een goedkope prijs waardoor hij ook toegankelijk is voor mensen die minder te besteden hebben. Hij kreeg in de reviews bovendien een maximale beoordeling met 5 van de 5 sterren. 

Deze klankschaal is volledig met de handgemaakt waarbij eerst verschillende metalen zoals koper, tin, ijzer, lood, goud en zilver in diverse gradaties worden samengesmolten waarna dit in een mal wordt gegoten. Het resultaat van deze mengeling wordt daarna met de hand tot een klankschaal gehamerd. Elke schaal krijgt zo zijn eigen samenstelling, vorm en formaat waardoor hij ook zijn specifieke klank zal krijgen.

De klankschaal Nada Yoga heeft een kleine diameter van 11 cm en weegt slechts tussen 300 en 400 g om hem gemakkelijk te kunnen hanteren. De afbeelding op de website laat een aanstrijkhout zien en de klankschaal rust op een speciaal klankkussen. Echter, deze moeten apart worden aangekocht en zijn dus niet bij de prijs inbegrepen. 

 

Voordelen: 

Handgemaakt: de klankschaal wordt via een uitgebreid procedé volledig met de handgemaakt. Van het smelten van de metaalsamenstelling tot het handmatig vormgeven en polijsten. Daardoor hebben ze elk hun eigen specifieke geluid waardoor het stuk voor stuk unieke items zijn.

Formaat: hij heeft een diameter van 11 cm en een gewicht tussen 300 en 400 g waardoor je hem makkelijk kunt vasthouden.

De prijs: hij valt in de laagste prijsklasse waardoor hij ook voor mensen met een klein budget goed toegankelijk is.

 

Nadelen: 

Accessoires: op de foto op de website wordt hij afgebeeld met een aanstrijkhout en een kussen die apart moeten worden bijgekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Klankschaal Geschenkset Deluxe met kussen en aanstrijkhout

 

De klankschaal geschenkset is een mooi cadeau om te geven en om te krijgen. De wondermooie handgemaakte klankschaal heeft een diameter van ongeveer 10 cm en is het populairste product in onze selectie van topproducten.

De set bestaat uit een mooi gedecoreerde klankschaal die in Nepal met de hand wordt gemaakt. Alles wordt vervaardigd door kansarme vrouwen die op die manier een eerlijk loon verdienen en onder goede omstandigheden kunnen werken. Daarnaast krijg je er een aanstrijkhout bij en een prachtig geborduurd klankschaalkussen waarmee het instrument nog mooiere klanken zal produceren.

Bovendien zit alles verpakt in een mooie rode geschenkdoos waarin je alle accessoires goed kunt bewaren. We merken dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop en de prijs-kwaliteitverhouding ervan.

 

Voordelen:

Handgemaakt: het volledige pakket wordt met de handgemaakt door Nepalese vrouwen die daarmee een eerlijk loon verdienen en onder goede arbeidsomstandigheden werken.

Geschenkset: deze set bestaat uit een prachtig gedecoreerde klankschaal, een aanslaghout en een mooi geborduurd klankschaalkussen. Dit alles is verpakt in een mooie rode geschenkdoos.

Formaat: de klankschaal heeft een diameter van 10 cm waardoor hij heel gemakkelijk kan worden gehanteerd.

Decoratief: deze complete set kan ook als decoratie worden gebruikt. De klankschaal is gemaakt uit brons en heeft een mooie tekening.

 

Nadelen:

Verpakking: deze set wordt reeds verpakt geleverd waardoor je hem niet eerst kunt controleren voor je hem wegschenkt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klankschalen Koopgids

 

Wanneer je een klankschaal gaat uitzoeken zul je merken dat dit eigenlijk een heel persoonlijke keuze is. Elke schaal heeft zijn eigen specifieke klank die vooral van het formaat afhankelijk is. Ook het design dat je uitkiest hangt af van je eigen smaak. Neem de tijd om alle schalen te vergelijken. We geven je de aanbeveling om verschillende klanken uit te proberen zodanig dat je kunt horen waar jij je goed bij voelt. Vraag ook even naar eventuele aanbiedingen alvorens je een keuze maakt.

Wat is een klankschaal en waarvoor wordt hij gebruikt

Klankschalen komen oorspronkelijk uit de boeddhistische religie waardoor ze vooral terug te vinden zijn in Tibet en verschillende gebieden in de Himalaya. Daar worden ze gebruikt als offerschalen en als eetkom maar ook als slaginstrument om tijdens meditatie en gebeden tot rust te komen. Elke klankschaal heeft zijn eigen specifieke klankkleur en toon waardoor er geen twee klankschalen identiek klinken. Een klankschaal wordt ook wel boeddhistische schaal, geneeskom, relaxatiekom, handpan, Tibetaanse klankschaal en zingende kom genoemd.

In de Westers wereld wordt hij vaak gebruikt tijdens verschillende therapieën in verzorgingsinstellingen. Daarnaast is het een vaste waarde bij klanktherapie, geluidstherapie en ook bij meditatie en yogasessies. De harmonische klanken die de schalen maken zorgen ervoor dat zowel je geest als je lichaam volledig tot rust komen. Wanneer men zich in een diepe ontspannen staat bevindt is er een transformatie van de energie in je lichaam die helend  zal werken waardoor je zowel mentaal als fysiek zult herstellen.

 

De verschillende types en de gebruikte materialen

We merken dat er meerdere soorten klankschalen zijn die we in 5 grote groepen kunnen indelen. De metalen klankschaal die afkomstig is uit het Himalayagebied, de “Singing Bowl” genaamd, bestaat uit een legering van verschillende metaalertsen en hij wordt volledig met de hand gemaakt. Hij wordt gebruikt bij het rituele vuuroffer van de Newari, een bevolkingsgroep uit de Kathmandu Vallei. Daarnaast is er de metalen klankschaal uit Japan die wordt gebruikt in het zen-boeddhisme en het shintoïsme waar de klankschalen steeds op een kussen rusten om niet om te rollen bij het aanslaan.

De keramische klankschaal is gemaakt van gebakken klei en wordt gebruikt bij diverse rituelen in de Indianencultuur. Deze schalen worden gevuld met verschillende hoeveelheden water om ze elk een andere klank te geven. De silica klankschaal uit de Verenigde Staten heeft niks met relaxatie te maken en wordt enkel gebruikt in de computerindustrie als halfgeleider bij de productie van computerchips. Tenslotte heb je ook de klankschaal in bergkristal en de pure gouden klankschaal die beiden heel zeldzaam zijn. Deze laatste wordt naar alle waarschijnlijkheid door de roodkap-monniken van de karmapa orde gebruikt.

Hoe wordt een klankschaal gebruikt en de resonantie

Een klankschaal produceert klanken door hem met een aanstrijkstok of slaghout aan te slaan. Je kunt subtielere klanken ontwikkelen door de stok langzaam over de rand van de klankschaal te laten cirkelen. Daarnaast kun je hem ook met je vingers, al dan niet met vingercovers, of met je handen bespelen. Een handpan krijgt bovendien een andere klank door de manier waarop je hem gaat vasthouden. Je kunt hem als een kommetje in je handpalm nemen of je kunt hem op drie of meerdere vingertoppen laten balanceren om diverse andere tonen te bekomen. Vaak wordt hij op een klankkussen geplaatst waardoor je andere resonanties verkrijgt.

Een trillende klankschaal zal ook voelbaar zijn in je lichaam. Daarom wordt hij bij klankschaalmassage op het lichaam geplaatst of er boven gehouden. Door de resonantie (weerklank) van grond- en boventonen gaan de lichaamscellen mee vibreren en resoneren waardoor er een harmonische werking ontstaat en het lichaam tot rust komt en zich herstelt. Wanneer je lichaam in diepe ontspanning is kan ook het denken worden uitgeschakeld zodat je klaar bent voor meditatie. Lage klanken brengen je lichaam tot rust terwijl hoge klanken je meer energie geven.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat doen klankschalen?

Het ritme en de frequentiehoogte van de klanken die de schalen produceren hebben een relaxerende werking op ons mentale bewustzijn. Hierdoor gaat het lichaam in een diepe ontspanning waardoor het mogelijk wordt om te mediteren of zelfs te slapen. Het effect dat de klanken hebben op de lichamelijke en geestelijke staat hebben bovendien een genezend vermogen waardoor je lichaam zijn werk gaat doen en zich herstelt. Een klankschaalmassage zal een ontspannende en helende invloed hebben en op die manier het lichaam en de geest in balans brengen.

Q2: Hoe kun je het best werken met klankschalen?

Tijdens een klankschaalmassage worden de schalen boven het lichaam gehouden of op het lichaam geplaatst. Bij het aanslaan van de schalen zullen deze wondermooie klanken maken waarbij de trillingen door het ganse lichaam gaan. Alleen al het geluid van de schalen kan leiden tot een innerlijke rust. Wanneer men zich in deze diepe ontspannen staat bevindt zal de negatieve energie zich omvormen in een helende energie. Het is algemeen geweten dat klanken een groot effect hebben op onze geest en ons lichaam.

We horen niet alleen de klanken maar we voelen ze ook waardoor je lichaam gaat reageren. Ons lichaam bestaat uit ongeveer 70% water. De trillingen die worden veroorzaakt door het aanslaan van de klankschalen zal dit water in beweging zetten alsof je een steentje in het water zou gooien. Hierdoor ga je ontspannen en kun je stressgevoelens en blokkades loslaten.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE