Laatste update: 27.05.22

 

Beste klassieke gitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Akoestische gitaar voor beginners, ben je verzekerd van een heus topproduct voorzien van een standaard body en 6 bijpassende nylon snaren. Daarnaast zou je eventueel ook kunnen kiezen voor de Yamaha Yamaha C40 klassieke gitaar die dan weer in het oog springt vanwege zijn unieke materiaalkenmerken waarin spar en palissander een belangrijk rol spelen. In de onderstaande tabel hebben we voor alle volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, uiteraard eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Bekijk de mogelijkheden even en bedenk welke klassieke gitaar jij mee naar huis wilt nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste klassieke gitaren (Reviews) van 2022

 

De beste klassieke gitaar is degene die zo goed mogelijk aan jouw verwachtingen weet te voldoen. Of je voorkeur daarbij uitgaat naar het populairste of laagst geprijsde model dan wel een linkshandige klassieke gitaar aanbieding; blijft een persoonlijke keuze. Net zoals de keuze tussen de vele beste merken en types. Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor een klassieke gitaar van Yamaha, een Ibanez klassieke gitaar, een klassieke Spaanse gitaar dan wel een klassieke akoestische gitaar. Bekijk de 5 toppers hieronder even rekening houdend met het advies uit de online reviews.

 

Klassieke akoestische gitaar

 

1. Akoestische gitaar voor beginners – MAX SoloArt klassieke gitaar / Spaanse gitaar met o.a. 39” gitaar

 

Ben je op zoek naar een geschikte en betaalbare akoestische gitaar voor beginners? Dan loont het alvast de moeite om dit exemplaar van MAX even onder de aandacht te brengen. In vergelijking met de andere producten binnen deze selectie, valt hij natuurlijk meteen op vanwege zijn relatief goedkope prijskaartje maar uiteraard is hij meer dan dat. Zo is het de ideale manier om beginnende muzikantjes vertrouwd te maken met de klassieke gitaarmuziek alsook het klassieke gitaar stemmen correct aan te leren.

De akoestische gitaar wordt daarbij gekenmerkt door een eenvoudig 4/4 model wat hem geschikt maakt voor tieners en volwassen spelers. Hij blijkt daarbij vervaardigd uit een duurzame combinatie van topmaterialen waaronder lindehout en werd afgewerkt met 6 afzonderlijke puur nylon snaren. Dit maakt het spelen voor beginnende gitaristen een pak aangenamer.

Bij aankoop van deze klassieke gitaar worden overigens een gitaar- én muziekstandaard aangeboden alsook een gitaartas en tal van andere bijkomende accessoires wat zijn prijskaartje nog maar eens lijkt te rechtvaardigen. Niet verwonderlijk dus dat deze gitaar met een maximale score van 5 sterren werd beloond.

 

Voordelen:

Formaat: de klassieke akoestische gitaar van Max wordt gekenmerkt door een 4/4 uitvoering waardoor hij geschikt is voor tieners en/ of volwassen spelers.

Materiaal: hij blijkt voor het grootste gedeelte uit duurzaam en karaktervol lindehout vervaardigd.

Toebehoren: de gitaar wordt geleverd inclusief een gitaar- én muziekstandaard, een stevige gitaartas, een gitaar stemapparaat en diverse bijkomende accessoires.

Gebruiksgemak: zijn unieke vormgeving en het gebruik van 6 nylon snaren maken hem bijzonder geschikt voor beginnende muzikanten.

 

Nadelen:

Geen kinderen: jammer genoeg is deze klassieke gitaar net iets te groot om door hele jonge kinderen te worden gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Yamaha klassieke gitaar

 

2. Yamaha Yahama C40 klassieke gitaar // Bovenblad: Spar – Toetsen: Palissander

 

Tussen de favoriete klassieke gitaar merken zul je vast en zeker het bekende en populaire merk Yamaha regelmatig zien opduiken. Niet verwonderlijk dus dat we er ook eentje in onze selectie hebben opgenomen. Deze Yamaha Yamaha C40 klassieke gitaar springt natuurlijk meteen in het oog vanwege zijn opvallende effen zwarte design waardoor hij stoer, tijdloos en uniek oogt. Echt een plaatje voor de durvers onder ons.

De gitaar kent daarbij een standaard vormgeving met een 4/4 uitvoering waardoor hij – net zoals het voorgaande model – geschikt is voor tieners en volwassenen. Bij de productie werd aandacht besteed aan de gebruikte materialen waardoor je sporen van spar, meranti, nato en palissander zult terugvinden. Deze dragen niet alleen bij aan het design maar tevens ook aan de duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.

Dankzij de 6 nylon snaren is hij overigens bijzonder comfortabel voor beginnende gitaristen. Kortom, een topproduct tegen een relatief betaalbaar prijskaartje. Jammer genoeg werd tot op heden nog geen review geplaatst wat het voor ons moeilijker maakt om jou alsnog advies te geven over klantervaringen.

 

Voordelen:

Materiaal: terwijl het bovenblad voornamelijk uit spar vervaardigd werd, heeft men voor de zijkant en het achterblad een beroep gedaan op meranti. De hals is gemaakt uit nato en de toetsen en bijbehorende brug werden uit duurzaam palissander opgebouwd.

Snaren: ook hier werden de 6 afzonderlijke snaren vervaardigd uit duurzaam nylon wat hem geschikt maakt voor beginnende gitaristen.

Formaat: met een 4/4 uitvoering is deze klassieke gitaar uitermate geschikt voor tieners en volwassen spelers.

 

Nadelen:

Design: zijn opvallende zwarte design kan door sommige klanten evenwel als een struikelblok worden aanzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ibanez klassieke gitaar

 

3. Ibanez GA6CE Amber High Gloss klassieke gitaar met elektronica – Ibanez

 

Net zoals de Fender klassieke gitaar behoort ook dit model van Ibanez alvast tot de bekende paradepaardjes in de wereld van de snaarinstrumenten. De Ibanez GA6CE klassieke gitaar met smalle hals kenmerkt zich door een unieke body waarvan de zij- en achterkanten uit duurzaam mahoniehout vervaardigd werden in combinatie met een massieve sparren top.

Dit wordt aangevuld met een ietwat smallere hals die bijzonder soepel speelt en heel comfortabel aanvoelt, wat hem eveneens geschikt maakt voor minder ervaren gitaristen. In tegenstelling tot de vorige exemplaren, blijkt de 4/4 klassieke gitaar van Ibanez eveneens uitgerust met een ingebouwde versterker waardoor het akoestische geluid – indien gewenst – tijdens het spelen kan worden aangepast.

Hoewel deze prachtige gitaar op het eerste gezicht alles in huis heeft om een heus paradepaardje te zijn, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het iets moeilijker om verder advies te geven over klantervaringen.

 

Voordelen:

Materiaal: tijdens de productie van deze akoestische klassieke gitaar werd de voorkeur gegeven om te werken met verschillende materiaalsoorten zoals mahonie en massieve spar.

Versterken: de Ibanez gitaar is uitgerust met de Ibanez Under Saddle pickup én de Ibanez preamp w/4-Band EQ waardoor je het akoestische geluid kunt versterken indien gewenst.

Prijskaartje: in verhouding tot de aangeboden kwaliteit en mogelijkheden, blijkt de prijs voor deze gitaar uiterst schappelijk te zijn.

 

Nadelen:

Geen kinderen: houd er rekening mee dat de gitaar gekenmerkt wordt door een 4/4 body die voor jonge kinderen net iets te groot is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Linkshandige klassieke gitaar

 

4. Prudencio Saez 057 – klassieke gitaar – linkshandig gitaar // Prudencio

 

Ben je specifiek op zoek naar een klassieke gitaar die geschikt is voor linkshandige gitaristen? Dan lijkt het ons alvast een goede aanbeveling om dit snaarinstrument van Prudencio eens even onder de loep te nemen. Let wel; zijn prachtige uitvoering en unieke geluidskwaliteit worden vergezeld van een iets hoger prijskaartje wat mogelijks een verklaring biedt voor het uitblijven van online reacties.

De Prudencio Saez 057 klassieke gitaar springt meteen in het oog vanwege zijn unieke ietwat atypische ergonomische uitvoering. Zo geniet je een vrij smalle hals in combinatie met een 4/4 smal lichaam waardoor hij geschikt is voor tieners en volwassen gitaristen. Hoewel de hals voornamelijk uit mahonie vervaardigd werd, heeft men voor de top gekozen voor Duits sparrenhout en werden de achter- én zijkanten uit duurzaam Bryna gemaakt. Vervolgens werd het volledige plaatje in vernis gelakt.

Zijn unieke atypische uitvoering in combinatie met de gebruikte houtsoorten dragen bij aan een natuurlijk flamenco geluid dat – door de aanwezigheid van de ingebouwde voorversterkers – nog net dat tikkeltje meer wordt aangesterkt. 

 

Voordelen:

Materiaal: de gitaar blijkt vervaardigd uit een combinatie van duurzame houtsoorten gaande van Duitse spar tot mahonie en Bryna.

Body: hij wordt gekenmerkt door een smalle 4/4 body en is bijgevolg geschikt voor tieners en volwassen gitaristen.

Voorversterkers: hij is voorzien van een stel krachtige voorversterkers waarmee je het flamenco geluid – indien gewenst – verder kunt aanpassen.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je verliefd geworden op deze prachtige klassieke gitaar? Dan voorzie je maar beter een iets ruimer budget aangezien hij niet meteen over de laagste prijs beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klassieke Spaanse gitaar

 

5. Almansa Spaanse klassieke gitaar 4/4 model 434 / Serie Conservatorio

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Spaanse klassieke gitaar die jou wordt aangeboden door Ahel. Het instrument kenmerkt zich door zijn unieke 4/4 body – waardoor hij overigens voornamelijk geschikt is voor tieners en volwassen gitaristen – én ietwat smalle doch soepel te bespelen hals. Aangevuld met 6 nylon snaren kan deze gitaar ook goed dienst doen voor elke beginnende gitarist.

De gitaar werd vervaardigd uit duurzame houtsoorten die bijdragen aan de duurzaamheid en uiteindelijke klanksoort. Zo werd voor het bovenblad gekozen om te werken met cederhout terwijl de achterkant en zijkanten uit massief Indisch palissander bestaan. Het handvat van de klassieke gitaar werd nog eens extra verstevigd met een toets duurzaam ebbenhout.

Jammer genoeg werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst wat het voor ons moeilijk maakt om jou verder advies te verschaffen over eventuele klantreacties. 

 

Voordelen:

Doelgroep: met een body van 4/4 is deze gitaar voornamelijk bedoeld voor tieners of volwassen gitaristen.

Snaren: de Spaanse klassieke gitaar telt 6 snaren waarvan 3 uit puur nylon en 3 voorzien van een nylon kern met een metalen omhulsel. 

Materiaal: het bovenblad blijkt vervaardigd uit cederhout terwijl voor de achterkant en zijkanten een beroep gedaan werd op massief Indisch palissander. Het handvat werd afgewerkt met verstevigd ebbenhout.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: ben je specifiek op zoek naar een elektrisch aangestuurde akoestische klassieke gitaar, dan is dit niet de beste aanbeveling.

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klassieke gitaren Koopgids

 

Ben je op zoek naar een geschikte klassieke gitaar? Dan zul je alvast gemerkt hebben dat het huidige aanbod op zijn minst uitgebreid te noemen is. Wij nemen jou – met behulp van de onderstaande koopgids – graag even mee in de wondere wereld van de klassieke gitaren en zullen het onder meer hebben over de gebruikte materiaalsoorten, de klankkast en het uiteindelijke prijskaartje. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens de verschillende klassieke gitaren en eventuele bijkomende aanbiedingen en/ of promoties met elkaar te vergelijken.

Wat is een klassieke gitaar?

Een klassieke of akoestische gitaar wordt beschouwd als de voorloper van alle huidige bestaande gitaarsoorten en is daarmee het meest eenvoudige instrument om – als beginnend muzikant – te leren bespelen. In tegenstelling tot heel wat andere gitaren, telt de klassieke gitaar maar liefst 6 afzonderlijke snaren waarbij elke snaar vervaardigd blijkt uit duurzaam nylon. 

De Spaanse klassieke gitaar – die overigens zoals de naam doet vermoeden een afgeleide is van de originele klassieke gitaar – telt eveneens 6 snaren waarvan 3 uit puur nylon en 3 die voorzien zijn van een nylon kern omgeven door metaal zoals verchroomd zilver of brons.

 

De gebruikte materiaalsoorten

Bij de aankoop van een (nieuwe) klassieke gitaar is het minstens even belangrijk om aandachtig te zijn voor de gebruikte materiaalsoorten. Zo worden klassieke gitaren – net zoals heel wat andere snaarinstrumenten – uit duurzaam hout vervaardigd. Echter wordt vaak gekozen voor een combinatie van verschillende houtsoorten teneinde een origineel, duurzaam en hoogwaardig instrument te creëren. Zo kunnen we verschillen in materiaal waarnemen ter hoogte van het bovenblad, het onderblad, zijkanten en de mast van de klassieke gitaar. Afhankelijk van het type houtsoort dat bij de productie werd gebruikt, wordt een bepaalde klank tot uiting gebracht.

Onderzoek en studies hebben al vaker aangetoond dat voor de productie van traditionele klassieke gitaren veelal de voorkeur gegeven wordt aan sparsoorten zoals onder meer de Engelmann spar of de Sitka spar. Sparsoorten produceren veelal een heldere klank en bieden de mogelijkheid om op een hoger volume te spelen. 

Daarnaast kun je eveneens opteren voor het bekende Koa hout uit Hawaï. Hoewel dit voornamelijk tot uiting komt in de productie van ukuleles, wordt het eveneens toegepast in bepaalde klassieke gitaren. In vergelijking met spar biedt het minder volume aan wat resulteert in vrij dunne klanken. In het verlengde hiervan ligt het mahoniehout dat eveneens geschikt is om ritmisch gitaar te spelen. Dergelijke houtsoort kan bij klassieke gitaren zowel ter hoogte van het onderblad, bovenblad als de zijkanten worden gebruikt.

 

De vorm van de klankkast in relatie tot het geluid

Naast de gebruikte materiaalsoorten – die zoals hierboven duidelijk werd een invloed zullen hebben op de uiteindelijke klank – zal ook de vorm van de klankkast een belangrijke rol spelen in de geproduceerde klanken. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen 3 vormen gaande van de klassieke klankkast tot de dreadnought en de jumbo.

De meest voor de hand liggende – en bijgevolg veruit populairste – is uiteraard de klassieke klankkast die in staat blijkt om een hoorbaar verschil te creëren tussen de lage, midden én hoge klanken. Kies je voor een klassieke gitaar met een dito klankkast, geef dan de voorkeur aan een snaren met een relatief lage spanning zodoende de hals van het instrument zo min mogelijk te belasten.

Mag de klankkast toch best wel wat groter zijn, dan kies je maar beter voor een klassieke gitaar met een zogenaamde dreadnought klankkast. Vanwege zijn grotere formaat, is een dergelijk type klankkast uitermate geschikt om een dieper en intenser basgeluid te produceren. Daarnaast kun je met een dreadnought klankkast eveneens op een hoger volume spelen.

Tot slot is er nog de jumbo klankkast die – in vergelijking met de vorige 2 vormen – duidelijk de grootste van de 3 blijkt te zijn. Hoewel hij qua vorm meer weg heeft van de klassieke klankkast, leunt hij qua geluid het dichtste aan bij het dreadnought model. Let wel; het geluid dat door de jumbo klankkast wordt geproduceerd, zal nog net een tikkeltje harder en luider zijn dan je misschien verwacht.

Akoestisch of akoestisch-elektrisch?

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele bijzonderheden. Zo bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde elektrische klassieke gitaar of akoestisch-elektrische gitaar. Hoewel een dergelijke gitaar qua vorm en bouw gelijk is aan de klassieke gitaar, wordt hij gekenmerkt door de aanwezigheid van een vernuftig staaltje elektronica. Op die manier kun je de akoestische-elektrische gitaar op een versterker aansluiten.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Welke snaren worden gebruikt op een klassieke gitaar?

Hoewel er heel wat verschillende gitaren bestaan, zullen de meesten voorzien zijn van maar liefst 6 verschillende snaren waarbij de dikste snaar meteen ook de laagste toon produceert (een lage E) en dunste snaar logischerwijze garant staat voor de hoogste toon (een hoge E). Echter dienen we voor de gebruikte materialen alsook snaardikte rekening te houden met het type gitaar.

Zo zullen de meeste klassieke gitaren worden uitgerust met 6 degelijke nylon snaren. Gaat je voorkeur echter uit naar een Spaanse klassieke gitaar dan zien we echter een klein verschil opduiken. Zo zullen de 3 meest dunne snaren – die bijgevolg een hoge toon produceren – van de Spaanse klassieke gitaar vervaardigd zijn uit puur nylon terwijl de 3 dikste gitaarsnaren (lage tonen) van de desbetreffende gitaar gekenmerkt worden door een kern van nylon in combinatie met een metalen omhulsel zoals bijvoorbeeld verzilverd koper of brons. 

Q2: Wat is een klassieke gitaar?

De klassieke gitaar of Spaanse klassieke gitaar wordt beschouwd als dé voorloper van alle andere bekende gitaarsoorten die vandaag de dag voorhanden zijn. Hij wordt daarbij gekenmerkt door een vrij grote klankkast waardoor een optimale vibratie van het geluid tot stand kan komen en die veelal vervaardigd blijkt uit duurzame materialen zoals bijvoorbeeld sparrenhout, ceder of de zogenaamde Spaanse pijnboom. Deze materialen kunnen – wat de zijkanten en/ of achterkant betreft – eventueel worden gecombineerd met het bekende palissanderhout.

De klassieke gitaar maakt verder gebruik van maar liefst 6 snaren die – in de meeste gevallen – vervaardigd blijken uit puur nylon. In het geval van de Spaanse klassieke gitaar wordt een tweedelige verdeling gemaakt waarbij de 3 dunne snaren uit nylon gemaakt zijn en de 3 dikkere snaren een nylon kern kennen, omgeven door een metalen omhulsel zoals verzilverd koper of 80/20 brons.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een akoestische gitaar en een klassieke gitaar?

Net zoals de klassieke gitaar, wordt ook de akoestische gitaar gekenmerkt door de aanwezigheid van maar liefst 6 snaren. Echter zijn deze snaren veelal uit staal vervaardigd en in slechts beperkte mate uit nikkel. Daardoor kan een vrij scherpe én luide klank worden geproduceerd die nog intenser blijkt dan de klanken van een klassieke gitaar.

Daarnaast blijkt ook de hals van een akoestische gitaar een pak smaller te zijn in tegenstelling tot die van de klassieke gitaar. Dit maakt het iets makkelijker om akkoorden te spelen wat van de akoestische gitaar een degelijke aanbeveling maakt voor beginnende muzikantjes.

 

Q4: Wat is het verschil tussen een klassieke gitaar en een western gitaar?

Het grootste verschil tussen de klassieke gitaar enerzijds en de western gitaar anderzijds, vind je voornamelijk terug op het vlak van de snaren. Hoewel beide gitaarsoorten gezegend zijn met de aanwezigheid van 6 afzonderlijke snaren, is er toch een duidelijk verschil waar te nemen op het gebied van materialen en bijgevolg ook de uiteindelijke klank.

Waar de klassieke gitaar gebruik maakt van 6 nylon snaren, wordt de western gitaar gekenmerkt door 6 stalen snaren. De stalen snaren zorgen niet alleen voor een helder geluid maar bieden eveneens een rechtlijnig verloop met de aangeboden speelstijl. Sla je de stalen snaren hard aan dan komt dit tot uiting door middel van een luide – ietwat schelle – klank. Bij een zachte aanslag zal ook de uiteindelijke klank zacht en helder zijn.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES