9 beste klassieke gitaren Test van 2024

Laatste update: 16.07.24

 

Beste klassieke gitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Akoestische gitaar voor beginners, ben je verzekerd van een heus topproduct voorzien van een standaard body en 6 bijpassende nylon snaren. Ben je als beginnend gitarist op zoek naar een makkelijk bespeelbare klassieke gitaar met 6 nylon snaren dan raden wij jou aan om de Salvador Cortez CC.22 BK eens even van naderbij te bekijken. In de onderstaande tabel hebben we voor alle volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, uiteraard eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Bekijk de mogelijkheden even en bedenk welke klassieke gitaar jij mee naar huis wilt nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

9 beste klassieke gitaren (Reviews) van 2024

 

De beste klassieke gitaar is degene die zo goed mogelijk aan jouw verwachtingen weet te voldoen. Of je voorkeur daarbij uitgaat naar het populairste of laagst geprijsde model dan wel een linkshandige klassieke gitaar aanbieding; blijft een persoonlijke keuze. Net zoals de keuze tussen de vele beste merken en types. Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor een klassieke gitaar van Yamaha, een Ibanez klassieke gitaar, een klassieke Spaanse gitaar dan wel een klassieke akoestische gitaar. Bekijk de 5 toppers hieronder even rekening houdend met het advies uit de online reviews.

 

Klassieke akoestische gitaar

 

1. Akoestische gitaar voor beginners – MAX SoloArt klassieke gitaar / Spaanse gitaar met o.a. 39” gitaar

 

Ben je op zoek naar een geschikte en betaalbare akoestische gitaar voor beginners? Dan loont het alvast de moeite om dit exemplaar van MAX even onder de aandacht te brengen. In vergelijking met de andere producten binnen deze selectie, valt hij natuurlijk meteen op vanwege zijn relatief goedkope prijskaartje maar uiteraard is hij meer dan dat. Zo is het de ideale manier om beginnende muzikantjes vertrouwd te maken met de klassieke gitaarmuziek alsook het klassieke gitaar stemmen correct aan te leren.

De akoestische gitaar wordt daarbij gekenmerkt door een eenvoudig 4/4 model wat hem geschikt maakt voor tieners en volwassen spelers. Hij blijkt daarbij vervaardigd uit een duurzame combinatie van topmaterialen waaronder lindehout en werd afgewerkt met 6 afzonderlijke puur nylon snaren. Dit maakt het spelen voor beginnende gitaristen een pak aangenamer.

Bij aankoop van deze klassieke gitaar worden overigens een gitaar- én muziekstandaard aangeboden alsook een gitaartas en tal van andere bijkomende accessoires wat zijn prijskaartje nog maar eens lijkt te rechtvaardigen. Niet verwonderlijk dus dat deze gitaar met een maximale score van 5 sterren werd beloond.

 

Voordelen:

Formaat: de klassieke akoestische gitaar van Max wordt gekenmerkt door een 4/4 uitvoering waardoor hij geschikt is voor tieners en/ of volwassen spelers.

Materiaal: hij blijkt voor het grootste gedeelte uit duurzaam en karaktervol lindehout vervaardigd.

Toebehoren: de gitaar wordt geleverd inclusief een gitaar- én muziekstandaard, een stevige gitaartas, een gitaar stemapparaat en diverse bijkomende accessoires.

Gebruiksgemak: zijn unieke vormgeving en het gebruik van 6 nylon snaren maken hem bijzonder geschikt voor beginnende muzikanten.

 

Nadelen:

Geen kinderen: jammer genoeg is deze klassieke gitaar net iets te groot om door hele jonge kinderen te worden gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klassieke gitaar

 

2. Salvador Cortez CC.22 BK zwarte klassieke gitaar met massief ceder bovenblad

 

Wil je graag een klassieke gitaar kopen en mag het al eens wat specialer en gedurfder zijn dan lijkt deze designvolle zwarte klassieke gitaar alvast een goede binnenkopper. Afgaande op het advies uit de online reviews én de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren, durven we stellen dat je met deze akoestische gitaar alvast een toppertje in huis haalt. Of het ook een gitaar aanbieding is, dat valt misschien nog even af te wachten.

Zo wordt de Salvador Cortez CC-22 BK in eerste instantie gekenmerkt door een unieke 4/4 body inclusief Spaanse hiel waardoor hij uitermate geschikt is voor volwassen muzikanten die gitaar willen leren spelen. Daarbij is het bovenblad vervaardigd uit massief ceder terwijl het zij- én achterblad uit duurzaam sapele hout bestaat. De hals werd afgewerkt in mahonie en de toets en brug uit stevig en designvol walnoot hout.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want zijn gebruiksgemak wordt afgewerkt met maar liefst 19 frets én 6 snaren die overigens allen uit nylon materiaal vervaardigd zijn. Dit maakt het alvast makkelijker voor beginnende muzikanten om de gitaar te stemmen en/ of de eerste akkoorden te leren spelen. Ben je echter bewust op zoek naar een elektrische gitaar, dan zit je met de Salvador Cortez niet meteen aan het juiste adres.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals de bekende Ibanez klassieke gitaar behoort ook dit instrument van Salvador Cortez tot de toppertjes; vervaardigd uit een combinatie van Sapeli, Mahoniehout en Cederhout.

Snaren: de akoestische gitaar is uitgerust met 6 nylon snaren die net iets toegankelijker zijn voor de beginnende muzikant.

Gebruiksvriendelijk: zijn standaard design met Spaanse hiel in combinatie met de 6 nylon snaren en 19 frets maken hem bijzonder geschikt voor de rechtshandige gitarist.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: houd er rekening mee dat deze gitaar niet elektrisch noch semi-elektrisch is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ibanez klassieke gitaar

 

3. Ibanez GA6CE Amber High Gloss klassieke gitaar met elektronica – Ibanez

 

Net zoals de Fender klassieke gitaar behoort ook dit model van Ibanez alvast tot de bekende paradepaardjes in de wereld van de snaarinstrumenten. De Ibanez GA6CE klassieke gitaar met smalle hals kenmerkt zich door een unieke body waarvan de zij- en achterkanten uit duurzaam mahoniehout vervaardigd werden in combinatie met een massieve sparren top.

Dit wordt aangevuld met een ietwat smallere hals die bijzonder soepel speelt en heel comfortabel aanvoelt, wat hem eveneens geschikt maakt voor minder ervaren gitaristen. In tegenstelling tot de vorige exemplaren, blijkt de 4/4 klassieke gitaar van Ibanez eveneens uitgerust met een ingebouwde versterker waardoor het akoestische geluid – indien gewenst – tijdens het spelen kan worden aangepast.

Hoewel deze prachtige gitaar op het eerste gezicht alles in huis heeft om een heus paradepaardje te zijn, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het iets moeilijker om verder advies te geven over klantervaringen.

 

Voordelen:

Materiaal: tijdens de productie van deze akoestische klassieke gitaar werd de voorkeur gegeven om te werken met verschillende materiaalsoorten zoals mahonie en massieve spar.

Versterken: de Ibanez gitaar is uitgerust met de Ibanez Under Saddle pickup én de Ibanez preamp w/4-Band EQ waardoor je het akoestische geluid kunt versterken indien gewenst.

Prijskaartje: in verhouding tot de aangeboden kwaliteit en mogelijkheden, blijkt de prijs voor deze gitaar uiterst schappelijk te zijn.

 

Nadelen:

Geen kinderen: houd er rekening mee dat de gitaar gekenmerkt wordt door een 4/4 body die voor jonge kinderen net iets te groot is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Linkshandige klassieke gitaar

 

4. Ortega R121L NT linkshandig Natural, incl. Bag – Klassieke gitaar voor linkshandigen

 

Ben je bewust op zoek naar een klassieke gitaar voor linkshandige muzikanten dan raden wij jou aan om dit toppertje van Ortega eens even van naderbij te bekijken. Zo zul je zien dat de Ortega R121L NT gekenmerkt wordt door een klassiek standaard T-model en een 4/4 body, wat hem uitermate geschikt maakt voor de (beginnende) volwassen gitarist.

Net zoals de meeste andere klassieke akoestische gitaren, blijkt ook dit muziekinstrument vervaardigd uit een combinatie van verschillende houtsoorten zoals ceder en mahonie, wat niet alleen bijdraagt aan de duurzaamheid maar tevens ook aan de klank. Het geheel wordt verder afgewerkt met maar liefst 19 frets en 6 nylon snaren met een verschillende dikte.

Hoewel deze klassieke gitaar best wel enkele pluspunten naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reviews geplaatst. Dat maakt het voor ons net dat tikkeltje moeilijker om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Body: de akoestische gitaar is voorzien van een T-model body met 4/4 formaat en dus geschikt voor volwassenen muzikanten.

Linkshandig: in tegenstelling tot vele andere instrumenten binnen deze reeks, is deze klassieke gitaar wel degelijk geschikt voor de linkshandige gitarist.

Opberghoes: bij aankoop wordt het instrument geleverd in een stevige opbergtas.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs goed meevalt, zou het voor sommige klanten toch een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klassieke Spaanse gitaar

 

5. Áengus klassieke gitaarset met klassieke/spaanse gitaar – 8 delig – 4/4 formaat – bruin

 

Wil je graag gitaar leren spelen of aanleren hoe je gitaar te stemmen? Dan is deze Áengus klassieke gitaarset misschien wel wat voor jou. De 8 delige set bestaat daarbij in eerste instantie uit een volwaardige klassieke Spaanse gitaar met een 4/4 formaat, een bijbehorende gitaartas, een universele gitaarstandaard, een gitaar voetbankje, een eenvoudig te bedienen AT-101 Clip-On stemapparaat, een Capo Classic capodaster, een extra setje snaren en maar liefst 3 stevige plectrums.

In tegenstelling tot heel wat andere snaar-muziekinstrumenten, blijkt deze klassieke Spaanse gitaar uitgerust met een zogenaamde Truss Rod waardoor het mogelijk wordt om de hals van het instrument naar wens te gaan verstellen. Dit maakt het net iets makkelijker om de gitaar te bespelen waardoor hij tevens ook geschikt is voor de beginnende gitarist. De gitaar – die overigens uit verschillende houtsoorten vervaardigd blijkt – is daarbij voorzien van 6 degelijke nylon snaren die bijdragen aan een optimale en heldere klank.

Bekijken we de onderstaande reviews dan stellen we meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,4 sterren vast waarbij heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, het fraaie design en de gebruiksvriendelijkheid. Slechts één koper vindt dat de gitaar vrij kwetsbaar is en maakt melding van een matige kwaliteit snaren.

 

Voordelen:

Accessoires: de 8 delige set bestaat uit een klassieke spaanse gitaar, een gitaartas, een stemapparaat, een set extra snaren, 3 verschillende plectrums, een gitaarstandaard, een capodaster en een gitaar voetbankje.

Formaat: de gitaar wordt gekenmerkt door een 4/4 uitvoering waardoor hij geschikt is voor tieners en volwassen muzikanten.

Truss Rod: dankzij de zogenaamde Truss Rod is het mogelijk om de hals van de gitaar in meer of mindere mate te verstellen zodoende het instrument makkelijker bespeelbaar te maken.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: volgens één koper springen de nylon gitaarsnaren vrij makkelijk en snel, wat de kwetsbaarheid van het geheel benadrukt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Complete 4/4 klassieke gitaarset

 

Deze complete set is ideaal voor beginners. Het bestaat uit een klassieke gitaar van het merk Áengus, een gitaartas, een standaard om je gitaar op te zetten, een voetbankje, een stemapparaat, een capodaster, een set snaren en drie plectrums.

De gitaar is uitgerust met een Truss Rod zodat je de hals kan afstellen naar keuze en de gitaartas kun je dragen als handtas of rugzak. De gitaarstandaard  en het voetbankje kunnen ingeklapt worden en het voetbankje is in hoogte verstelbaar. Het stemapparaat gaat automatisch aan als je het op de gitaar klemt en gaat uit als je het eraf haalt. De capodaster werkt met een knijpmechanisme.

De online reviews geven een positief advies over deze set. Het is een complete set met een goede gitaar. Het materiaal is van topkwaliteit en de gitaar geeft een mooie klank. De kopers zijn ook tevreden over de service en vinden de prijs van deze set uitstekend.

Met deze klassieke gitaarset haal je misschien niet meteen het model met de laagste prijs in huis maar misschien wel met het beste merk. Alvorens je besluit om deze klassieke gitaar aan te kopen, kan het misschien een oplossing zijn om even op zoek te gaan naar de voor- en nadelen van dit model.

 

Voordelen:

Doelgroep: met dit model haal je een volledige gitaarset in huis. Daardoor is het werkelijk ideaal voor de beginnende gitaarspeler.

Accessoires en toebehoren: naast de gitaar krijg je er ook een handige opbergtas en een standaard bij. Daarnaast is er ook een voetbankje, een capodaster en een stemapparaat voorzien. Zo krijg je er ook nog enkele snaren en plectrums bovenop.

Truss Rod: het toestel is voorzien van een Truss Rod waardoor het mogelijk is om de hals van de gitaar naar wens af te stellen.

 

Nadelen:

Aankoopprijs: momenteel merken we alleen maar positieve reacties op. Toch vermoeden we dat sommige kopers de prijs van dit product misschien nog iets te hoog zullen vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Gomez Vintage Sunburst

 

Deze klassieke gitaar van Gomez heeft een totale lengte van 91 cm en is perfect voor de nieuwe gitarist.

De lengte van het mensuur bedraagt 59 cm en door de lage prijs behoort dit instrument tot de categorie van goedkope klassieke gitaren.

Het is aanbevolen voor personen van 8 tot 99 jaar en is niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

De snaren zijn van nylon en zijn comfortabel om te bespelen. Je beschikt over 19 frets om vele verschillende liedjes te kunnen leren.

De meningen over deze klassieke gitaar aanbieding zijn volledig positief. Het product is van goede kwaliteit en de klank is geweldig. Je hebt er eindeloos speelplezier van en de lage prijs is voor velen ook een pluspunt.

Met de Gomez Vintage Sunburst zul je niet eens zoveel budget hoeven te voorzien aangezien het over de laagste prijs beschikt. Dit kun je handig bekijken door deze gitaar met de andere 4 producten uit onze lijst te vergelijken. Net zoals het voorgaande model is ook deze klassieke gitaar ideaal voor de beginnende muzikant.

 

Voordelen:

Formaat: deze klassieke gitaar is maar liefst 91 cm lang waardoor het werkelijk geschikt is voor beginnende spelertjes.

Vraagprijs: je zult helemaal versteld staan zodra je de lage prijs van deze gitaar ziet. Daardoor zul je het zeker tussen de goedkope gitaren kunnen spotten.

Handig in gebruik: deze gitaar is voorzien van snaren die gemaakt zijn uit nylon. Deze zorgen voor een mooie en heldere klank en voelen heel comfortabel aan. Daarnaast zijn er ook nog eens 19 verschillende frets voorzien.

 

Nadelen:

Geen extra’s: een kleine minderheid van de gebruikers vindt het best wel jammer dat je er bij de aankoop geen toebehoren of accessoires bij krijgt. Enkele plectrums of een leuk muziekboekje zijn altijd handig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. New Classic Toys Naturel

 

Deze gitaar van New Classic Toys is een klassieke speelgoed gitaar ideaal voor kinderen die willen leren gitaar spelen.

Het beschikt over een stemsysteem waarmee je makkelijk je gitaar kunt stemmen en het wordt geleverd met een gitaartas, -band, plectrum en een reserve snaar.

De gitaar is gemaakt van hout. Deze klassieke gitaar aanbieding wordt aangeboden tegen een scherpe prijs dus je kunt wel zeggen dat het deel uitmaakt van de goedkope klassieke gitaren.

Over dit product is nog maar één review geschreven door een gebruiker maar deze persoon vindt deze gitaar echt top.

De gitaar is van topkwaliteit en je kunt er urenlang van genieten. Het instrument heeft ook een mooi ontwerp en is perfect voor kinderen.

Indien je wilt te weten komen of je kinderen een passie hebben voor muziek dan kun je hen deze leuke speelgoed gitaar schenken. Dit model is afkomstig van het bekende en misschien voor sommigen wel het beste merk New Classic Toys. Hieronder kun je de voor- en nadelen even grondig onder de loep nemen.

 

Voordelen:

Toebehoren en accessoires: deze klassieke gitaar wordt helemaal geleverd met een aantal leuke toebehoren zoals een gitaartas en een gitaarband. Verder krijg je er ook een plectrum en een reserversnaar bij.

Budget: doordat je dit model tegen een behoorlijk scherpe prijs kunt aankopen, zul je deze speelgoed gitaar zeker tussen de goedkope producten kunnen spotten.

Materiaal: deze klassieke speelgoed gitaar die ideaal is voor kindjes is helemaal vervaardigd uit stevig en duurzaam hout.

 

Nadelen:

Niet te stemmen: een kleine minderheid van de kopers is van mening dat de gitaar niet zo eenvoudig te stemmen is. Het vraagt dus echt wel wat oefening.

Onhandig in gebruik: volgens een enkele gebruiker is deze klassieke speelgoed gitaar helemaal niet zo gebruiksvriendelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Gomez Zwart

 

Deze klassieke gitaar is ideaal voor volwassenen want het heeft de goede snaarlengtes en verhoudingen.

Het instrument is gemaakt van hout en is uitgerust met nylon snaren. Het heeft een zwarte kleur en is stevig van structuur. Het bovenblad van de gitaar is gemaakt van fichtehout en de rest is gemaakt van natohout.

Deze gitaar is licht van gewicht en daardoor is het makkelijk overal mee naartoe te nemen, zelfs op reis. De prijs is ook nog altijd aanvaardbaar, het is zeker niet de duurste gitaar. Deze gitaar is geschikt voor personen vanaf 10 jaar.

De kopers van dit instrument zijn er heel tevreden over. De gitaar is van goede kwaliteit en is perfect als eerste gitaar om te leren spelen. Het ontwerp valt in de smaak bij de gebruikers maar toch halen ze ook enkele minpunten aan. De snaren moeten elke dag aangetrokken worden want er is klankverlies. Voor één koper is de kwaliteit van de klank ondermaats.

Indien je als volwassen persoon op zoek bent naar een degelijke klassieke gitaar dan loont het de moeite om dit model eens te bekijken. Deze klassieke gitaar is afkomstig van één van de populairste merken Gomez. Je zult vrijwel meteen kunnen opmerken dat de verhouding optimaal en de snaarlengtes helemaal uitstekend zijn.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals het voorgaande product is ook deze gitaar helemaal gemaakt van duurzaam en stevig hout. Het gaat hier meer om een combinatie van natohout en fichtehout. De snaren zijn dan weer gemaakt uit nylon.

Gewicht: doordat de gitaar amper iets weegt, is dit model niet alleen handig in gebruik maar bovendien ook gemakkelijk te verplaatsen.

Doelgroep: de klassieke gitaar wordt vooral aangeraden vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar.

 

Nadelen:

Klankverlies: enkele kopers laten weten dat de snaren toch bijna dagelijks moeten worden aangetrokken. Indien je dit niet dagelijks doet dan zul je al gauw klankverlies opmerken.

Klank: een andere gebruiker is van mening dat de klank niet helemaal zuiver en mooi is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klassieke gitaren Koopgids

 

Ben je op zoek naar een geschikte klassieke gitaar? Dan zul je alvast gemerkt hebben dat het huidige aanbod op zijn minst uitgebreid te noemen is. Wij nemen jou – met behulp van de onderstaande koopgids – graag even mee in de wondere wereld van de klassieke gitaren en zullen het onder meer hebben over de gebruikte materiaalsoorten, de klankkast en het uiteindelijke prijskaartje. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens de verschillende klassieke gitaren en eventuele bijkomende aanbiedingen en/ of promoties met elkaar te vergelijken.

Wat is een klassieke gitaar?

Een klassieke of akoestische gitaar wordt beschouwd als de voorloper van alle huidige bestaande gitaarsoorten en is daarmee het meest eenvoudige instrument om – als beginnend muzikant – te leren bespelen. In tegenstelling tot heel wat andere gitaren, telt de klassieke gitaar maar liefst 6 afzonderlijke snaren waarbij elke snaar vervaardigd blijkt uit duurzaam nylon. 

De Spaanse klassieke gitaar – die overigens zoals de naam doet vermoeden een afgeleide is van de originele klassieke gitaar – telt eveneens 6 snaren waarvan 3 uit puur nylon en 3 die voorzien zijn van een nylon kern omgeven door metaal zoals verchroomd zilver of brons.

 

De gebruikte materiaalsoorten

Bij de aankoop van een (nieuwe) klassieke gitaar is het minstens even belangrijk om aandachtig te zijn voor de gebruikte materiaalsoorten. Zo worden klassieke gitaren – net zoals heel wat andere snaarinstrumenten – uit duurzaam hout vervaardigd. Echter wordt vaak gekozen voor een combinatie van verschillende houtsoorten teneinde een origineel, duurzaam en hoogwaardig instrument te creëren. Zo kunnen we verschillen in materiaal waarnemen ter hoogte van het bovenblad, het onderblad, zijkanten en de mast van de klassieke gitaar. Afhankelijk van het type houtsoort dat bij de productie werd gebruikt, wordt een bepaalde klank tot uiting gebracht.

Onderzoek en studies hebben al vaker aangetoond dat voor de productie van traditionele klassieke gitaren veelal de voorkeur gegeven wordt aan sparsoorten zoals onder meer de Engelmann spar of de Sitka spar. Sparsoorten produceren veelal een heldere klank en bieden de mogelijkheid om op een hoger volume te spelen. 

Daarnaast kun je eveneens opteren voor het bekende Koa hout uit Hawaï. Hoewel dit voornamelijk tot uiting komt in de productie van ukuleles, wordt het eveneens toegepast in bepaalde klassieke gitaren. In vergelijking met spar biedt het minder volume aan wat resulteert in vrij dunne klanken. In het verlengde hiervan ligt het mahoniehout dat eveneens geschikt is om ritmisch gitaar te spelen. Dergelijke houtsoort kan bij klassieke gitaren zowel ter hoogte van het onderblad, bovenblad als de zijkanten worden gebruikt.

 

De vorm van de klankkast in relatie tot het geluid

Naast de gebruikte materiaalsoorten – die zoals hierboven duidelijk werd een invloed zullen hebben op de uiteindelijke klank – zal ook de vorm van de klankkast een belangrijke rol spelen in de geproduceerde klanken. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen 3 vormen gaande van de klassieke klankkast tot de dreadnought en de jumbo.

De meest voor de hand liggende – en bijgevolg veruit populairste – is uiteraard de klassieke klankkast die in staat blijkt om een hoorbaar verschil te creëren tussen de lage, midden én hoge klanken. Kies je voor een klassieke gitaar met een dito klankkast, geef dan de voorkeur aan een snaren met een relatief lage spanning zodoende de hals van het instrument zo min mogelijk te belasten.

Mag de klankkast toch best wel wat groter zijn, dan kies je maar beter voor een klassieke gitaar met een zogenaamde dreadnought klankkast. Vanwege zijn grotere formaat, is een dergelijk type klankkast uitermate geschikt om een dieper en intenser basgeluid te produceren. Daarnaast kun je met een dreadnought klankkast eveneens op een hoger volume spelen.

Tot slot is er nog de jumbo klankkast die – in vergelijking met de vorige 2 vormen – duidelijk de grootste van de 3 blijkt te zijn. Hoewel hij qua vorm meer weg heeft van de klassieke klankkast, leunt hij qua geluid het dichtste aan bij het dreadnought model. Let wel; het geluid dat door de jumbo klankkast wordt geproduceerd, zal nog net een tikkeltje harder en luider zijn dan je misschien verwacht.

Akoestisch of akoestisch-elektrisch?

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele bijzonderheden. Zo bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde elektrische klassieke gitaar of akoestisch-elektrische gitaar. Hoewel een dergelijke gitaar qua vorm en bouw gelijk is aan de klassieke gitaar, wordt hij gekenmerkt door de aanwezigheid van een vernuftig staaltje elektronica. Op die manier kun je de akoestische-elektrische gitaar op een versterker aansluiten.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Welke snaren worden gebruikt op een klassieke gitaar?

Hoewel er heel wat verschillende gitaren bestaan, zullen de meesten voorzien zijn van maar liefst 6 verschillende snaren waarbij de dikste snaar meteen ook de laagste toon produceert (een lage E) en dunste snaar logischerwijze garant staat voor de hoogste toon (een hoge E). Echter dienen we voor de gebruikte materialen alsook snaardikte rekening te houden met het type gitaar.

Zo zullen de meeste klassieke gitaren worden uitgerust met 6 degelijke nylon snaren. Gaat je voorkeur echter uit naar een Spaanse klassieke gitaar dan zien we echter een klein verschil opduiken. Zo zullen de 3 meest dunne snaren – die bijgevolg een hoge toon produceren – van de Spaanse klassieke gitaar vervaardigd zijn uit puur nylon terwijl de 3 dikste gitaarsnaren (lage tonen) van de desbetreffende gitaar gekenmerkt worden door een kern van nylon in combinatie met een metalen omhulsel zoals bijvoorbeeld verzilverd koper of brons. 

Q2: Wat is een klassieke gitaar?

De klassieke gitaar of Spaanse klassieke gitaar wordt beschouwd als dé voorloper van alle andere bekende gitaarsoorten die vandaag de dag voorhanden zijn. Hij wordt daarbij gekenmerkt door een vrij grote klankkast waardoor een optimale vibratie van het geluid tot stand kan komen en die veelal vervaardigd blijkt uit duurzame materialen zoals bijvoorbeeld sparrenhout, ceder of de zogenaamde Spaanse pijnboom. Deze materialen kunnen – wat de zijkanten en/ of achterkant betreft – eventueel worden gecombineerd met het bekende palissanderhout.

De klassieke gitaar maakt verder gebruik van maar liefst 6 snaren die – in de meeste gevallen – vervaardigd blijken uit puur nylon. In het geval van de Spaanse klassieke gitaar wordt een tweedelige verdeling gemaakt waarbij de 3 dunne snaren uit nylon gemaakt zijn en de 3 dikkere snaren een nylon kern kennen, omgeven door een metalen omhulsel zoals verzilverd koper of 80/20 brons.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een akoestische gitaar en een klassieke gitaar?

Net zoals de klassieke gitaar, wordt ook de akoestische gitaar gekenmerkt door de aanwezigheid van maar liefst 6 snaren. Echter zijn deze snaren veelal uit staal vervaardigd en in slechts beperkte mate uit nikkel. Daardoor kan een vrij scherpe én luide klank worden geproduceerd die nog intenser blijkt dan de klanken van een klassieke gitaar.

Daarnaast blijkt ook de hals van een akoestische gitaar een pak smaller te zijn in tegenstelling tot die van de klassieke gitaar. Dit maakt het iets makkelijker om akkoorden te spelen wat van de akoestische gitaar een degelijke aanbeveling maakt voor beginnende muzikantjes.

 

Q4: Wat is het verschil tussen een klassieke gitaar en een western gitaar?

Het grootste verschil tussen de klassieke gitaar enerzijds en de western gitaar anderzijds, vind je voornamelijk terug op het vlak van de snaren. Hoewel beide gitaarsoorten gezegend zijn met de aanwezigheid van 6 afzonderlijke snaren, is er toch een duidelijk verschil waar te nemen op het gebied van materialen en bijgevolg ook de uiteindelijke klank.

Waar de klassieke gitaar gebruik maakt van 6 nylon snaren, wordt de western gitaar gekenmerkt door 6 stalen snaren. De stalen snaren zorgen niet alleen voor een helder geluid maar bieden eveneens een rechtlijnig verloop met de aangeboden speelstijl. Sla je de stalen snaren hard aan dan komt dit tot uiting door middel van een luide – ietwat schelle – klank. Bij een zachte aanslag zal ook de uiteindelijke klank zacht en helder zijn.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE