5 beste mengpanelen Test van 2024

Laatste update: 18.04.24

 

Beste mengpanelen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Sta je als ervaren DJ artiest aan het begin van een mooie carrière of ben je als beginnend geluidshobbyist op zoek naar een geschikt mengpaneel; de keuze is en blijft enorm. Zo leidt het uitgebreide assortiment in sommige gevallen zelfs tot heel wat keuzestress. Daarom zijn we alvast op zoek gegaan naar de 3 best beoordeelde DJ mengpanelen, elkeen voorzien van de nodige voor- en nadelen. zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het Mengpaneel – Skytec STM-3020 dat uitgerust blijkt met een ingebouwde mp3 speler functie én bijbehorende USB-functie. Daartegenover staat de Behringer Xenyx 802 die meteen opvalt vanwege de aanwezige krachtige microfoonversterkers met uitstekende doorvaarthoogte.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste mengpanelen (Reviews) van 2024

 

De keuze voor een Soundcraft mengpaneel, een Yamaha mengpaneel dan wel een mengpaneel van Behringer, een JB Systems mengpaneel of een mengpaneel van Skytec is vooral een persoonlijke keuze. Aangezien een uitgebreid assortiment vaak voor heel wat keuzestress kan zorgen, selecteerden we alvast de 5 beste mengpanelen volgens het advies van klanten en experten, vermeld in de online reviews. Bekijk deze toppertjes even en maak voor jezelf uit of je kiest voor een groot dan wel mini mengpaneel en of het mengpaneel een USB-aansluiting dient te hebben. En wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen of ga je met het populairste paneel naar huis?

 

1. Mengpaneel – Skytec STM-3020 – 4-kanaals Mengpaneel met o.a. USB mp3 speler

 

Tussen de goedkope mengpanelen zul je vast en zeker dit unieke DJ mengpaneel van Skytec, uit de bekende Vonyx STM serie, kunnen spotten. Dit 4-kanaals mengpaneel kent een behoorlijk compact formaat van 13,2 x 26,7 x 5,5 mm aangevuld met een gewicht van amper 1,2 kg wat het makkelijker maakt om hem overal mee naartoe te nemen.

Bovendien is de Skytec STM-3020 het geschikte DJ mengpaneel voor de beginnende DJ en/ of aankomende geluidshobbyist. Zo beschikt het veelzijdige paneel niet alleen over een geïntegreerde mp3 speler maar tevens ook over een crossfader tussen het eerste en tweede kanaal. Dit alles wordt aangevuld met diverse lijningangen, een led VU meter en meerdere aansluitingen om bijvoorbeeld een microfoon en/ of koptelefoon op aan te sluiten.

Een blik op de online reviews toont gelijk aan dat klanten bijzonder tevreden zijn met hun aankoop en het product unaniem belonen met maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Voeding: het DJ mengpaneel van Skytec kan heel eenvoudig op de netstroom worden aangesloten met behulp van de meegeleverde 12 Vac netadapter van 300 mAh.

Gebruiksgemak: het paneel is niet alleen uitgerust met een ingebouwde USB mp3 speler inclusief display én equalizer maar beschikt ook over meerdere crossfaders, een led VU meter, een talk-over functie, diverse lijningangen en aansluitingen om zowel microfoons en koptelefoon op aan te sluiten.

Frequentiebereik: het paneel kent een behoorlijk ruim frequentiebereik gaande van 20Hz tot maximaal 20kHz. 

Versterker: je kunt dit mengpaneel met een versterker aanvullen via de aanwezige master output.

 

Nadelen:

Beginners: houd er rekening mee dat dit unieke mengpaneel vooral ontwikkeld werd voor de beginnende DJ en bijgevolg voor ervaren muzikanten te eenvoudig kan zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Behringer Xenyx 802  – Xenyx microfoonversterkers met grote doorvaarthoogte

 

Ben je op zoek naar het mengpaneel uit onze selectie met de laagste prijs dan lijkt dit paneel van Behringer alvast aan de voorwaarden te voldoen. Het paneel kent een maximaal formaat van 3,7 x 18,9 x 22,0 cm in combinatie met een gewicht van slechts 1 kg waardoor het makkelijk te verplaatsen en/ of mee te nemen is.

Net zoals het vorige apparaat dient ook dit 2-kanaals mengpaneel, met behulp van een meegeleverde adapter, op het lichtnet te worden aangesloten alvorens hij 100% gebruiksklaar is. Vervolgens kun je genieten van 2 verschillende stereokanalen inclusief balansregeling én 3-bands EQ, 2 aparte microfooningangen met bijbehorende XLR-aansluitingen, een extra uitgang voor de stereomonitor en een AUX/FX verzend-output die je kunt gebruiken in combinatie met apparaten en/ of monitors met externe effecten.

Uiteraard biedt het XENYX 802 met 8 ingangen en de 2 bijbehorende bussen eveneens een verstelbare hoofdtelefoonaansluiting aan alsook een hoofduitgang met stekkeraansluitingen. Kortom, een paradepaardje van het bekende, en misschien wel beste, merk Behringer en geschikt voor elke beginnende DJ artiest.

 

Voordelen:

Voeding: je dient het mengpaneel op de netstroom aan te sluiten met behulp van de meegeleverde netadapter.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met heel wat andere mengpanelen valt dit prijskaartje hartstikke goed mee.

Aansluitingen: naast de 2 microfooningangen met bijbehorende XLR-aansluitingen geniet je eveneens een verstelbare hoofdtelefoonaansluiting, een AUX/FX verzend-output en een extra uitgang ter aansluiting van de stereomonitor.

2-kanaals: het betreft een 2-kanaals DJ mengpaneel inclusief balansregeling én bijbehorende 3-band EQ.

 

Nadelen:

Beginners: de beperkte mogelijkheden maken dit product minder geschikt voor de professionele artiest.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Vonyx STM2290 Mengpaneel 8 kanalen met Bluetooth en mp3 speler

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je altijd nog opteren voor dit unieke 8-kanaals mengpaneel van Vonyx, afkomstig uit de bekende Vonyx St serie. Een blik op de online reviews leert ons meteen dat heel wat klanten duidelijk tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren. De moeite waard om het apparaat even van naderbij te bekijken.

Zo dien je het STM2290 mengpaneel van Vonyx, net zoals zijn voorgangers, op de netstroom aan te sluiten met behulp van een meegeleverde netadapter. Vervolgens kun je gebruik maken van de ingebouwde bluetooth functie en mp3 speler inclusief alle bijbehorende geluidseffecten die van deze DJ mixer, in combinatie met de 5-bands, het geschikte apparaat maken voor de beginnende artiest.

Daarnaast bestaat eveneens de mogelijkheid om een hoofdtelefoon en/ of microfoon op het paneel aan te sluiten en kun je opteren om de crossfaders erbij te betrekken. Kortom, een echt topproduct voor elk aanstormend muzikaal talent.

 

Voordelen:

5-bands equalizer: met behulp van de 5-bands equalizer is het mogelijk om de verschillende frequenties volledig eigenhandig en naar eigen wens te gaan regelen.

Crossfader: de aanwezige crossfader maakt het mogelijk om vloeiende overgangen te creëren tussen meerdere nummers.

Aansluitingen: het mengpaneel is voorzien van meerdere aansluitingsmogelijkheden gaande van een microfoonaansluiting tot een koptelefoonaansluiting.

Handig in gebruik: ondanks het feit dat het niet meteen een digitaal mengpaneel betreft, geniet je toch de aanwezigheid van heel wat functies zoals bluetooth en mp3.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts één koper had misschien iets meer verwacht van de kwaliteit en vindt de geluidskwaliteit van de effecten tegenvallen. Desondanks beoordeelt ook hij het product met 5 sterren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. JB-Systems CLUB-7USB – DJ mengtafel – 19 inch formaat

 

Tegenover de apparaten voor de beginnende DJ artiest en/ of aanstormende geluidshobbyist, staat natuurlijk dit mengpaneel van JB Systems; bedoeld voor artiesten met iets meer ervaring. Wat meteen het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren en bijgevolg het gebrek aan online reviews. Laat je echter niet gelijk afschrikken want misschien is dit wel het mengpaneel waar jij naar op zoek bent?

Zo betreft het een 7-kanaals DJ mengpaneel van 19 inches groot dat uitgerust blijkt met maar liefst 13 verschillende ingangen waaronder 3 microfoons, 5 lijn, 1 AUX, 2 USB en 2 grammofoons aansluitingen. Dit wordt aangevuld met een ingebouwde WMA, WAG én mp3 mediaspeler die op hun beurt kunnen gekoppeld worden in combinatie met een SD-geheugenkaartje of een USB-geheugenstick van maximum 16GB.

Verder blijken de 3 symmetrische microfooningangen eveneens afgewerkt met een handige overspraakfunctie en kun je verder gebruik maken van de led VU meters, de toewijsbare crossfader en regelaars die te vinden zijn op alle 7 kanalen.

 

Voordelen:

Ingangen: ondanks zijn relatief compacte formaat blijkt het mengpaneel wel degelijk voorzien van 13 ingangen waaronder 2 USB aansluitingen, 1 AUX, 2 grammofoons, 5 lijninganen én 3 microfoons.

Handig in gebruik: het paneel is verder uitgerust met een geïntegreerde WMA, WAV én mp3 mediaspeler zodanig dat het mogelijk wordt om een SD-geheugenkaartje of een USB-geheugenstick van maximum 16GB te gebruiken.

Gebruiksgemak: naast het feit dat elk kanaal voorzien is van een aparte regelaar, geniet je eveneens een toewijsbare crossfader, een voorbeluistering met cue mix-optie én een overspraakfunctie.

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met de vorige apparaten uit deze lijst, lijkt het prijskaartje hier wel wat hoger dan gemiddeld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Vonyx STM3030 4-Kanaals Mixer USB/MP3/BT/REC – Vonyx Mengpaneel

 

Net zoals het Behringer mengpaneel dat we eerder in deze reeks besproken hebben, behoort ook dit mengpaneel van Vonyx tot de populairste en misschien zelfs beste merken. Heel wat klanten lijken alvast overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en belonen deze 4-kanaals mixer met maar liefst 5 sterren en een reeks positieve reviews. Kortom, de moeite waard om het Vonyx STM3030 muziek paneel toch maar even onder de loep te nemen.

Met de Vonyx STM3030 kies je gelijk voor een kwalitatieve 4 kanaals mixer die niet alleen voorzien is van USB en SD maar tevens ook over MP3, bluetooth én een geïntegreerde record functie beschikt. Ondanks zijn compacte formaat, biedt hij dan ook heel wat uiteenlopende mogelijkheden aan die de beginnende dj artiest vast en zeker weet te appreciëren. 

Maar dat is nog lang niet alles want verder garandeert deze unieke dj set eveneens 2 phono ingangen en maar liefst 3 verschillende lijningangen. Daarnaast bestaat de optie om helemaal zelf je eigen mixen en muziek te maken. Kortom, misschien word jij binnenkort wel de nieuwe dj Tiesto!

 

Voordelen:

Handig in gebruik: zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij de voorluisterfunctie – tevens aanwezig op elk kanaal – een talkover functie en de optie tot het gebruik van een crossfader.

Formaat: het compacte en lichtgewicht formaat maakt het alvast een pak eenvoudiger om deze 4-kanaals mixer te verplaatsen en/ of overal mee naartoe te nemen.

4-kanaals mixer: deze 4-kanaals mixer garandeert niet alleen het gebruik van USB en SD maar biedt daarnaast ook een record alsook bluetooth functie aan.

Budgetvriendelijk: dit mengpaneel heeft misschien niet meteen de laagste prijs, maar behoort qua verhouding tot de kwaliteit wel degelijk tot de goedkope alternatieven.

 

Nadelen:

Geen versterker: het apparaat biedt heel wat mogelijkheden maar jammer genoeg niet de optie tot het gebruik van een versterker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mengpanelen Koopgids

 

Wat is een mengpaneel en waarvoor wordt het zoal gebruikt? Welke aansluitingsmogelijkheden geniet je en wat mag je verwachten van de faders en de gain? In de onderstaande koopgids proberen wij een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen. Het lijkt ons dan ook een meer dan goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende mengpanelen met elkaar gaat vergelijken. Daar sommige panelen best wel wat duurder zijn, lijkt het niet onbelangrijk om eveneens op de hoogte te blijven van aanbiedingen en promoties.

Wat is een mengpaneel en het gebruiksgemak

Een mengpaneel, door velen ook wel omschreven als een DJ mixer, is een handig apparaatje waarop je muziekinstrumenten, versterkers en andere externe apparaten probleemloos kunt op aansluiten. Dat verklaart meteen ook waarom het mengpaneel zo een breed toepassingsveld kent alhoewel de 2 meest voor de hand liggende situaties zich specificeren in de studio of in combinatie met live instrumenten.

Wanneer het mengpaneel in de studio gebruikt wordt, dan wordt deze vrijwel altijd op je DAW aangesloten. Op die manier kun jij als, ervaren of beginnend, DJ artiest met behulp van het mengpaneel elk afzonderlijk kanaal gaan aansturen. Echter, indien je het mengpaneel in de studio wenst te gebruiken dan is het wel handig indien het paneel eveneens over 1 of meerdere USB-aansluitingen beschikt.

Ben je van plan om het mengpaneel tijdens een live concert te gebruiken dan dien je elk afzonderlijk muziekinstrument op het paneel aan te sluiten. Op die manier wordt het mogelijk om, eveneens via het mengpaneel, zowel de effecten als het volume per instrument eigenhandig te regelen. 

 

Hoe zit het met de faders en de gain?

Tijdens je zoektocht raden wij jou aan om ook even stil te staan bij de termen “faders” en “gain” aangezien eender welk mengpaneel over deze 2 functies zal beschikken.

Zo beschikt een DJ mengpaneel over verschillende kanalen, het aantal is afhankelijk per paneel. Deze kanalen worden dan weer gecombineerd met zogenaamde “faders”; een soort van schuivers die je makkelijk verticaal omhoog of omlaag kunt verschuiven en waarmee het mogelijk wordt om het volume van een ritme/ melodie te veranderen.

Net zoals de faders wordt ook de gain knop gebruikt om het volume eigenhandig en geheel naar wens te bepalen. Echter, het grootste verschil met de eerder genoemde faders is, dat je met de gain knop enkel en alleen het volume van het inkomende signaal zult bepalen.

 

De FX en AFL/PFL functie

Naast de faders en de gain zullen de meeste mengpanelen eveneens voorzien zijn van de FX en/ of AFL/PFL functie. Daarbij duidt de FX functie op de aanwezigheid van verschillende extra geïntegreerde effecten zoals onder meer de nagalm. 

Deze FX functie kan, afhankelijk van het paneel, verder worden aangevuld met een AFL/PFL functie, respectievelijk after en pre fader listen. Daarbij wordt de AFL, after fader listen, functie gebruikt om de verschillende solo-kanalen in dezelfde mix als die van de main out te laten afspelen. De PFL, pre fader listen, modus maakt het mogelijk om het solo-kanaal vlak vóór de fader maar na de equalizer te laten horen.

 

Installatie en aansluitingsmogelijkheden

Daarnaast wordt elk mengpaneel, groot of klein en meer of minder mogelijkheden, eveneens voorzien van diverse aansluitingsmogelijkheden. Zo zijn 1 of meerdere USB-aansluitingen altijd wel handig aangezien je het mengpaneel op die manier eenvoudig met je laptop of computer kunt verbinden. 

Daarnaast kun je opmerken dat de meest recente mengpanelen uitgerust zijn met een aparte input die je de mogelijkheid aanreiken om phono- én line signalen met het apparaat te verbinden. Hoe meer aansluitingen het mengpaneel aanbiedt, hoe meer mogelijkheden om er externe apparaten zoals een platenspeler, microfoon, versterker en dergelijke op aan te sluiten.

Extra kenmerken en bijkomende opties in verhouding tot de prijs

Tot slot willen we het nog even kort hebben over bepaalde extra kenmerken die mogelijks als een meerwaarde kunnen beschouwd worden. Zo bieden sommige mengpanelen een hele resem aan effecten aan waardoor ze ook wel eens omschreven worden als “effectmixers”. Dit in combinatie met bepaalde meegeleverde accessoires en/ of toebehoren, levert dan ook een echt paradepaardje op.

Echter dien je voor jezelf uit te maken wat je belangrijk vindt en wat je op dit moment nodig hebt. Als beginnend DJ artiest kan een mengpaneel met diverse extra functies vaak verwarrend overkomen. Terwijl een ervaren DJ artiest dan weer zijn neus ophaalt voor een basis paneel. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos en dat verklaart meteen ook de verschillende prijskaartjes. Zo kan de prijs makkelijk variëren van zo’n 35 à 40 euro tot maar liefst 1900 euro of misschien wel meer voor een complete DJ mengpaneel set.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je een mengpaneel aansluiten op een versterker of op je pc?

Uiteraard is het mogelijk om een mengpaneel aan te sluiten op je laptop of pc en, afhankelijk van de aanwezige/ beschikbare apparatuur, kan dit reeds op een vrij eenvoudige manier. Kies daarom, bij voorkeur, altijd voor een mengpaneel dat voorzien is van 1 of meerdere USB-aansluitingen waardoor de connectie met je laptop of pc sneller gemaakt wordt.

Daarnaast is het ook mogelijk om, indien het mengpaneel niet voorzien is van een ingebouwde versterker, er zelf eentje op aan te sluiten. Dit doe je door gebruik te maken van de aanwezige master output, jack of tulp kabels.

Q2: Waarvoor staat PFL en FX op een mengpaneel?

Afhankelijk van het type mengpaneel dat je besluit aan te kopen, zal het ene paneel meerdere functies en optiemogelijkheden aanbieden dan het andere. Voor de ervaren DJ artiest is het uiteraard handig om te beschikken over een FX en PFL functie. Daarbij duidt de toevoeging van de FX functie op de aanwezigheid van diverse ingebouwde effecten zoals bijvoorbeeld de nagalm.

Daarnaast kan de FX functie worden aangevuld met een zogenaamde AFL/PFL schakelaar. Maak je daarbij gebruik van de AFL, after fader listen, functie dan wordt het mogelijk om de solo-kanalen in dezelfde mix te laten afspelen als die van de main out. De PFL, pre fader listen, modus daarentegen toont aan dat het mogelijk is om het solo-kanaal vlak voor de fader, maar na de equalizer, te horen. Met andere woorden, als je gebruik maakt van de PFL modus is het eveneens een optie om het kanaal te beluisteren zelfs wanneer de fader op 0 staat.

 

Q3: Hoe werkt een mengpaneel?

Om de werking van een mengpaneel te kunnen begrijpen, is het handig om te weten dat het op verschillende manieren kan worden gebruikt en worden ingezet. De 2 meest voor de hand liggende opstellingen zijn deze in de studio en in combinatie met live instrumenten.

Wanneer in de studio gebruik gemaakt wordt van een mengpaneel dan wordt deze, vrijwel altijd, aan je DAW gekoppeld. Een dergelijke koppeling maakt het mogelijk dat jij, als opkomend of ervaren DJ artiest, elk apart kanaal eigenhandig kunt aansturen met behulp van het mengpaneel. Houd er wel rekening mee dat het mengpaneel hierbij dient voorzien te zijn van een USB-aansluiting.

Daarnaast kan een mengpaneel ook gebruikt worden in combinatie met live muziekinstrumenten. In dergelijke gevallen wordt het mengpaneel ook wel vaak omschreven als een PA. Daarbij wordt elk muziekinstrument met behulp van een kabel, op het mengpaneel aangesloten zodanig dat het mogelijk wordt om het volume en de effecten per afzonderlijk instrument via het mengpaneel te kunnen regelen.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE