7 beste Metronomen Test van 2024

Laatste update: 14.04.24

 

Beste metronomen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een metronoom kun je je instrumenten op een handige en bovendien makkelijke manier stemmen. Indien je niet meteen weet welke metronoom je moet aankopen, kunnen wij jou wel enkele topproducten aanbevelen. Zo blijkt de Cherub Mechanische Metronoom alvast een schot in de roos te zijn. Bovendien is dergelijk apparaat voorzien van een betrouwbare interne klok. Echter blijkt ook de Korg MA2 Metronoom digitaal zwart/rood een meer dan waardige aankoop en tevens voorzien van een helder en duidelijk leesbaar display. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste metronomen (Reviews) van 2024

 

Als muzikant is het belangrijk om steeds op zoek te gaan naar de beste metronoom. Dat hoeft niet per sé het duurste apparaatje te zijn. Zo zijn er ook heel wat leuke aanbiedingen en goedkope metronomen die perfect doen wat verwacht wordt. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten we hieronder 6 topproducten op een rijtje. Neem rustig de tijd om ze even te bekijken en bedenk eventueel ook wat andere klanten ervan vinden. Het advies en de online reviews kunnen alvast een goed hulpmiddel zijn.

 

1. Cherub Klassieke Mechanische Metronoom Met geïntegreerde klok

 

Met deze unieke metronoom van Cherub kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor design. Zo is de behuizing van deze traditionele metronoom vervaardigd uit duurzaam kunststof en afgewerkt met een witte hoogglans coating.

Het betreft een zeer accurate mechanische metronoom die is uitgerust met een geïntegreerde klok. Dankzij deze klok kun je trouwens de maatsoort (2/4, 3/4, 4/4 en 6/4) volledig eigenhandig akoestisch gaan instellen. Doordat het een mechanische metronoom betreft, hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het gebruik van batterijen. Je zult vrijwel meteen vaststellen dat het een handig apparaatje betreft met een compact formaat en licht gewicht.

Het is mogelijk om verschillende snelheden in te stellen en de metronoom tegen stof en vuil te beschermen. Wanneer we de reacties van klanten op het product bekijken, dan zouden we durven stellen dat het mogelijks één van de populairste metronomen uit het lijstje is. Slechts een enkele koper heeft twijfels over de prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze metronoom heeft men ervoor gekozen om de behuizing uit kunststof te vervaardigen. Dit werd dan weer afgewerkt met een hoogglans coating.

Klok: de metronoom is voorzien van een betrouwbare en praktische geïntegreerde klok waardoor  je de maatsoort akoestisch kunt instellen.

Voeding: het betreft een volledige mechanische metronoom die volledig vrij is van het gebruik van batterijen.

 

Nadelen:

Slechte prijs-kwaliteitverhouding: een blik op de online reviews toont aan dat één klant toch wel wat twijfels heeft over de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Korg MA2 Metronoom digitaal zwart/rood – Korg metronoom

 

Op zoek naar een eenvoudige en praktische manier om je muziekinstrument te stemmen? Dan kan deze digitale metronoom, jou aangeboden door het bekende – en voor velen ook wel beste – merk Korf, misschien wel soelaas bieden. De zwart/ rode metronoom wordt gekenmerkt door een compacte uitvoering en een bijbehorend gewicht van amper 200 gram waardoor hij makkelijk overal mee naartoe kan genomen worden.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder is deze elektrische metronoom uitgerust met een groot, helder en duidelijk leesbaar display waarop alle belangrijke gegevens nauwkeurig worden vermeld. Zijn gebruiksgemak wordt daarbij aangevuld met een hoger volume, een aanzienlijke verscheidenheid aan kloktypes én bijbehorende ritmes én een ruim ritmebereik. De geïntegreerde nieuwe timer én sound out modus maken het totaalplaatje compleet.

Hoewel deze metronoom door heel wat muzikanten als het perfecte apparaat wordt beschouwd, blijkt niet iedereen enthousiast. Zo lijkt een enkele gebruiker toch wel wat verveeld te zitten met de hoge pieptoon die door het apparaat wordt geproduceerd.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de elektronische Korg MA-2 metronoom levert een hoger volume, een brede waaier aan kloktypes en ritmes én een aanzienlijk ritmebereik.

Design: de zwart/ rode metronoom wordt gekenmerkt door een compacte uitvoering en een bijbehorend gewicht van amper 200 gram wat het apparaatje een pak gebruiksvriendelijker maakt.

Budgetvriendelijk: of het apparaat ook over de laagste prijs beschikt, is nog niet helemaal duidelijk. Toch is dit één van de goedkope online metronomen die we in onze top 5 hebben opgenomen.

 

Nadelen:

Hoge pieptoon: één koper ervaart de hoge pieptoon van deze mechanische metronoom als bijzonder vervelend en onaangenaam. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Wittner M 811MK metronoom Pyramide Kirschbaum seidemat hout – Accessoire voor keyboards

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en wil je alleen maar het beste om je muziek compositie tot een goed einde te kunnen brengen? Dan zou je evenwel kunnen kiezen voor deze unieke Wittner M 811MK metronoom. 

De metronoom wordt daarbij gekenmerkt door een unieke pyramide-vormige uitvoering die het geheel meteen net dat tikkeltje specialer maakt. Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder blijkt dit handige apparaatje vervaardigd uit duurzaam satijnen kersenhout, wat meteen het unieke design ervan verklaart. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met 4 handige voetjes aan de onderkant zodoende het muziekinstrument – voornamelijk bedoeld voor keyboards – niet te beschadigen.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen online reviews werden geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje mogelijks wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

 

Voordelen:

Materiaal: de Wittner metronoom is vervaardigd uit duurzaam satijnen kersenhout, wat het unieke design ervan verklaart.

Uitvoering: de Wittner M 811MK metronoom wordt gekenmerkt door een opvallend pyramide-design.

Onderstel: de onderkant van de metronoom is uitgerust met de nodige antislip voetjes die eveneens bijdragen aan de bescherming van het muziekinstrument.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wittner Metronoom M 839 011 Pinguin Mechanische metronoom

 

Met deze mechanische metronoom kies je duidelijk voor een opvallend en uniek design. De metronoom is afgewerkt in de vorm van een opvallende pinguin met overwegend zwarte en witte kleuren en hier en daar een rood/ oranje accent. Dit gedurfde design maakt van deze metronoom tevens ook een uniek decoratiestuk. Alhoewel het ook een reden zou kunnen zijn voor het uitblijven van online reviews.

Je hoeft je alvast geen zorgen te maken over het gebruik van batterijen daar het een mechanische metronoom betreft. Wil je graag het tempo aanpassen dan kun je dit eenvoudig doen door het gewicht op de slingerbalk voorzichtig te verschuiven. Het tempobereik varieert van minimaal 40 tot maximaal 208 beats per minuut. Bovendien kun je op de bijbehorende schaal het tempo makkelijk aflezen.

Deze unieke metronoom is bijzonder eenvoudig om te bedienen en kun je makkelijk overal mee naartoe nemen. Het product wordt weliswaar geleverd in combinatie met een Engelstalige handleiding. Houd daar rekening mee.

 

Voordelen:

Mechanisch: ook hier betreft het een volledige mechanische metronoom die geen nood heeft aan het gebruik van batterijen.

Design: het design van een vrolijke pinguin kan door sommige klanten juist aantrekkelijk bevonden worden en de reden zijn van aankoop.

Tempobereik: door te kiezen voor deze unieke mechanische metronoom kies je voor een apparaat met een variërend tempobereik van 40 tot 208 beats per minuut.

 

Nadelen:

Handleiding: indien je besluit om dit product aan te kopen dan zul je merken dat de handleiding alleen in het Engels te bekomen is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. MA-2 BK Metronome Korg Elektronische Metronoom Leesbaar display

 

In tegenstelling tot sommige andere apparaten uit het lijstje, zul je merken dat het hier een elektronische metronoom betreft. Het apparaatje wordt jou aangeboden en geleverd door één van de populaire merken Korg en biedt een behoorlijk groot, helder en duidelijk leesbaar display aan. Handig om alles te kunnen meevolgen dus.

Het compacte formaat in combinatie met het lichte gewicht maken hem handzaam en makkelijk overal mee naartoe te nemen. Deze Korg elektrische metronoom biedt je tevens de optie het volume nog net iets luider te zetten en het ritmebereik eigenhandig aan te passen. Verder heb je ook een behoorlijk ruime verscheidenheid aan kloktypes.

Deze Korg MA-2 metronoom lijkt dan ook aan alle voorwaarden en eisen te voldoen om als een topproduct te kunnen worden beschouwd. Bovendien kun je het apparaat bestellen in 2 verschillende designs; blauw/zwart of rood/zwart. Ondanks het aanvaardbare prijskaartje en de vele mogelijkheden zijn er nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Display: het heldere display biedt je de mogelijkheid om alle belangrijke gegevens makkelijk en snel af te lezen.

Ontwerp: de metronoom wordt gekenmerkt door een compact en lichtgewicht ontwerp wat hem meteen bijzonder handzaam maakt.

Prijskaartje: in vergelijking tot sommige andere metronomen uit het lijstje, zul je merken dat de prijs bijzonder goed lijkt mee te vallen.

 

Nadelen:

Elektrisch: in tegenstelling tot de vorige metronomen die we hier besproken hebben, zul je merken dat het hier een elektrische metronoom betreft. Sommigen zouden dit als een minpunt kunnen beschouwen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Korg KDM-3 30 – 252bpm Zwart Digitale metronoom // Korg metronoom

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke KDM-3 30 die, net zoals één van de vorige toppertjes, eveneens wordt aangeboden door het bekende merk Korg. Deze zwarte digitale metronoom kent een breedte van ongeveer 6 cm, een diepte van 7,3 cm en een hoogte van ruim 11,3 cm. Aangevuld met een relatief beperkt gewicht, kun je deze metronoom dus makkelijk overal mee naartoe nemen.

De Korg KDM-3 werkt op basis van een krachtige AAA Alkaline batterij die – indien correct gebruikt – een ruime levensduur kan garanderen van wel 120 uren. Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder blijkt deze digitale metronoom uitgerust met een helder en duidelijk leesbaar display waarop zowel het tempo als de beat uitvoerig worden beschreven en kun je daarbij alle gegevens naar behoren instellen en regelen.

Bekijken we de online reviews dan moeten we jammer genoeg ook hier vaststellen dat er nog geen online reviews werden geplaatst. Het hogere prijskaartje zou ook hier een mogelijk struikelblok kunnen zijn voor sommige klanten.

 

Voordelen:

Design: de metronoom werd afgewerkt in een neutraal zwart design dat klasse en stijl uitstraalt.

Display: de digitale metronoom is uitgerust met een helder en duidelijk leesbaar geïntegreerd display waarop alle gegevens zoals onder meer het tempo en de beat, worden weergegeven.

Voeding: het apparaatje werkt op een krachtige AAA Alkaline batterij die een ruime levensduur van wel 120 uren kan garanderen.

Formaat: de digitale metronoom kent een breedte van 6 cm en wordt aangevuld met een diepte van 7,3 cm en een hoogte van 11,3 cm.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier durven we stellen dat het prijskaartje iets boven het gemiddelde uitsteekt en daardoor misschien net iets minder toegankelijk is voor het brede publiek.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Meideal M50

 

Als je op zoek bent naar een degelijke metronoom maar daar liever niet teveel geld wilt aan uitgeven dan kun je zeker en vast een kijkje nemen naar dit product van Meideal. De prijs is beduidend lager en behoort daardoor tot de goedkope metronomen.

Het is een vrij compact product dat weinig weegt en dus handig te gebruiken is. Met de tabfunctie waarover dit stemapparaat beschikt, is het mogelijk om het ideale tempo in te stellen. Het is ook mogelijkheid om het tempo van een bepaalde melodie te testen. Er is ook een handige klip voorzien waarmee je het apparaat aan je broek of hemd kunt vastklikken.

Momenteel is er nog maar één enkele review geplaatst waarin de koper een heel positief advies geeft over dit product. Het beschikt niet alleen over een goede en degelijke kwaliteit maar de metronoom ziet er ook gewoon nog eens heel erg leuk uit.

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke metronoom die jou aanbevolen wordt door Meideal. Indien je liever niet zoveel geld wenst te spenderen aan een degelijke metronoom of wanneer je over een beperkter budget beschikt, dan is dit toestel alvast een goede aanbeveling gebleken.

 

Voordelen:

Formaat: in tegenstelling tot sommige andere metronomen zul je merken dat dit apparaatje vrij compact is. Daardoor is het makkelijk om overal mee naartoe te nemen en is het comfortabel om mee te werken.

Tabfunctie: je zult vrijwel meteen kunnen vaststellen dat de metronoom voorzien is van een handige tabfunctie waarmee het mogelijk is om het tempo en de snelheid te regelen.

Comfort: verder zul je merken dat de achterkant van de metronoom voorzien is van een praktische klip. Daardoor wordt het mogelijk gemaakt om het apparaatje zonder problemen ergens aan vast te klikken. Denk maar aan je broekriem of je hemd.

 

Nadelen:

Te klein: jammer genoeg is deze metronoom voor één enkele gebruiker toch iets te klein gebleken en dat is bijzonder vervelend om te moeten vaststellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Metronomen Koopgids

 

Wat is een metronoom en hoe werkt dergelijk apparaat? Bestaan er verschillende soorten metronomen en welke invloed heeft dit op het prijskaartje? In onderstaande koopgids trachten we een antwoord te bieden op deze en meer vragen. Het is daarom een goede aanbeveling om de gids hieronder even grondig te bekijken alvorens je de verschillende metronomen met elkaar gaat vergelijken. Wil je bovendien niet teveel budget spenderen dan loont het de moeite om uit te kijken naar eventuele aanbiedingen.

Wat is een metronoom en het gebruiksgemak

Een metronoom is een handig apparaatje bedoeld voor gebruik door, beginnende en/ of ervaren, muzikanten. Het is een instrument waarmee je het tempo en de toon van een bepaald muziekstuk kunt achterhalen. Voor beginnende muzikanten wordt het vaak beschouwd als een soort van hulpmiddel om de toon te houden en op het juiste tempo te spelen. Als ervaren muzikant kan een metronoom dan weer een goede aanbeveling zijn om complexe muziekcomposities te ontleden.

Je zult merken dat de metronoom in de meeste gevallen vrij compact van formaat is, aangevuld met een beperkt gewicht. Dit maakt hem bijzonder handig om overal mee naartoe te nemen als je bijvoorbeeld naar de muziekschool moet of op reis vertrekt. Uiteraard willen wij jou aanraden om niet zomaar het eerste het beste toestel aan te kopen. De aanschaf van een metronoom moet weloverwogen en doordacht gebeuren.

Zo zul je zien dat er wel degelijk verschillende soorten metronomen bestaan waarvan het ene toestel jou beter zal liggen dan het andere. Bedenk dus waar je naar op zoek bent en welk budget je er maximaal wilt maar vooral ook kunt aan spenderen.

 

De werking van een metronoom

Zodra je besluit om een metronoom aan te schaffen, is het natuurlijk wel handig dat je weet hoe het apparaatje precies in z’n werk gaat. Zo is de werking van een metronoom eigenlijk behoorlijk eenvoudig te noemen. Houd er wel rekening mee dat je hem altijd eerst moet inschakelen zodra je een muziekstuk gaat beluisteren.

Indien je de toon en tempo van een bepaald muziekstuk wilt ontleden, is het belangrijk om op de maat mee te drukken. Net zoals je op de maat zou mee klappen met je handen of mee tikken met je voeten, moet je nu hetzelfde doen door mee te drukken op de metronoom. Door de maat op de metronoom mee te drukken via de “TAP” toets, is de metronoom in staat om het tempo te ontrafelen en op te slaan.

Met andere woorden, de metronoom zal de originele bpm van het muziekstuk berekenen en vervolgens gaan opslaan. Eenmaal de bpm is opgeslagen en bewaard, hoef jij niet langer op de maat mee te drukken. De metronoom zal vanaf nu het tempo en de toon aangeven door middel van een opeenschakeling van constante tikjes op piepjes. Dit maakt het, zeker voor beginnende muzikanten, bijzonder makkelijk om de toon te houden.

 

De mechanische en digitale metronoom

Zoals reeds min of meer vermeld, bestaan er dus wel degelijk verschillende metronomen. Eigenlijk kunnen we een onderscheid maken tussen enerzijds de mechanische metronoom en anderzijds de digitale metronoom. De meest frequente of meest traditionele variant is natuurlijk de mechanische metronoom, alhoewel we vaststellen dat de digitale ook steeds meer aan populariteit wint.

De traditionele mechanische metronoom wordt gekenmerkt door een uurwerk of horloge inclusief slinger. Door eigenhandig het tegengewicht te gaan instellen, is de metronoom in staat om vervolgens het tempo te gaan bepalen. Het tegengewicht bij een mechanische metronoom is in de meeste gevallen een soort van blokje dat zich ter hoogte van de slinger bevindt. Verschuif het blokje naar omhoog of naar beneden om het tegengewicht in te stellen.

Bij een digitale metronoom wordt niet langer gebruik gemaakt van het uurwerk maar wel van een quartz-timer. Dat verklaart meteen waarom de digitale metronoom een heel pak compacter is. Dergelijke metronomen bieden bovendien ook heel wat opties en mogelijkheden aan. Zo kun je heel nauwkeurig te werk gaan bij het instellen van het tempo en is het zelfs mogelijk om een keuze te maken tussen “speciale beats”. Houd er wel rekening mee dat dergelijke metronomen iets duurder zijn en vaak nieuwe batterijen nodig hebben.

Extra kenmerken en design in verhouding tot de prijs

Indien je dus op zoek bent naar een traditionele eenvoudige metronoom die gekenmerkt wordt door de bekende klassieke tik? En die eventueel ook als decoratiestuk kan worden gebruikt? Dan blijkt een mechanische metronoom de beste keuze te zijn. Wil je toch wel wat meer luxe genieten dan lijkt de keuze voor een budgetvriendelijke digitale metronoom een aanbeveling te zijn. De digitale metronomen die je ook de mogelijkheid bieden om met beats te werken, zullen vaak iets duurder in de aankoop zijn.

Indien mogelijk, raden wij jou aan om steeds op zoek te gaan naar een metronoom die voorzien is van een hoofdtelefoonuitgang. Een toestel waarbij je eventueel de optie tot extra geluid hebt, is natuurlijk ook altijd handig. Houd er wel rekening mee dat dit mogelijks een lichte prijsstijging tot gevolg zou kunnen hebben.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een metronoom?

Een metronoom is een compact en lichtgewicht apparaatje dat bedoeld is om het tempo en de toon in muziek te gaan aangeven. Dergelijk instrument wordt daarnaast ook gebruikt bij tal van verschillende muziekstudies waarbij complexe ritmes en melodieën worden bestudeerd. Via de metronoom kan men dan in de gaten houden of het tempo gedurende het volledige muziekstuk behouden blijft.

Het gebruik van een metronoom kan beginnende pianisten en gitaristen een belangrijk hulpmiddel om in een constant tempo te leren spelen. Als je besluit een metronoom aan te kopen, zul je bovendien vaststellen dat het vaak om een traditionele mechanische metronoom gaat. Alhoewel je tegenwoordig ook kunt kiezen voor een elektronisch exemplaar.


Q2: Waarom gebruiken musici een metronoom?

Het antwoord op deze vraag komt al min of meer aan bod in het antwoord op vraag 1. Een metronoom is een bijzonder handig instrument, zeker voor de beginnende gitarist of pianist, om het tempo te kunnen aangeven in een muziekstuk. Het biedt de mogelijkheid om gedurende het muziekstuk een constant tempo en ritme te kunnen vasthouden.

Ervaren muzikanten gebruiken de metronoom echter ook om vrij complexe muziekcomposities te ontleden. Zo kunnen ze met behulp van dergelijk apparaatje makkelijk de toon in het desbetreffende muziekstuk achterhalen. Kortom, een handig instrument voor iedereen die één of meerdere muziekinstrumenten speelt.

 

Q3: Hoe gebruik je een metronoom?

Ben je van plan om een metronoom aan te schaffen dan is het ook belangrijk om te weten hoe je ermee kunt werken. Het principe is behoorlijk eenvoudig. Zo is het de bedoeling dat je op de metronoom gaat proberen om de maat mee te drukken. Gebruik daarvoor de aanwezige toets “TAP”. Het meedrukken op de maat kun je perfect vergelijken als wanneer je in je handen op de maat zou mee klappen.

Door op de maat van de muziek mee te drukken, wordt de originele bpm waarde berekend en deze wordt vervolgens automatisch op de metronoom ingesteld. Vervolgens zal de metronoom constante tikjes of piepjes laten horen op dezelfde maat als waarop jij zonet hebt meegedrukt.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE