Laatste update: 28.05.22

 

Beste metronomen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een metronoom kun je je instrumenten op een handige en bovendien makkelijke manier stemmen. Indien je niet meteen weet welke metronoom je moet aankopen, kunnen wij jou wel enkele topproducten aanbevelen. Zo blijkt de Cherub Mechanische Metronoom alvast een schot in de roos te zijn. Bovendien is dergelijk apparaat voorzien van een betrouwbare interne klok. Echter blijkt ook de Meideal Metronoom een waardige aankoop te zijn. Het is een compact en lichtgewicht apparaatje, wat hem makkelijk maakt om overal mee naartoe te nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste metronomen (Reviews) van 2022

 

Als muzikant is het belangrijk om steeds op zoek te gaan naar de beste metronoom. Dat hoeft niet per sé het duurste apparaatje te zijn. Zo zijn er ook heel wat leuke aanbiedingen en goedkope metronomen die perfect doen wat verwacht wordt. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten we hieronder 6 topproducten op een rijtje. Neem rustig de tijd om ze even te bekijken en bedenk eventueel ook wat andere klanten ervan vinden. Het advies en de online reviews kunnen alvast een goed hulpmiddel zijn.

 

1. Cherub Klassieke Mechanische Metronoom Met geïntegreerde klok

 

Met deze unieke metronoom van Cherub kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor design. Zo is de behuizing van deze traditionele metronoom vervaardigd uit duurzaam kunststof en afgewerkt met een witte hoogglans coating.

Het betreft een zeer accurate mechanische metronoom die is uitgerust met een geïntegreerde klok. Dankzij deze klok kun je trouwens de maatsoort (2/4, 3/4, 4/4 en 6/4) volledig eigenhandig akoestisch gaan instellen. Doordat het een mechanische metronoom betreft, hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het gebruik van batterijen. Je zult vrijwel meteen vaststellen dat het een handig apparaatje betreft met een compact formaat en licht gewicht.

Het is mogelijk om verschillende snelheden in te stellen en de metronoom tegen stof en vuil te beschermen. Wanneer we de reacties van klanten op het product bekijken, dan zouden we durven stellen dat het mogelijks één van de populairste metronomen uit het lijstje is. Slechts een enkele koper heeft twijfels over de prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze metronoom heeft men ervoor gekozen om de behuizing uit kunststof te vervaardigen. Dit werd dan weer afgewerkt met een hoogglans coating.

Klok: de metronoom is voorzien van een betrouwbare en praktische geïntegreerde klok waardoor  je de maatsoort akoestisch kunt instellen.

Voeding: het betreft een volledige mechanische metronoom die volledig vrij is van het gebruik van batterijen.

 

Nadelen:

Slechte prijs-kwaliteitverhouding: een blik op de online reviews toont aan dat één klant toch wel wat twijfels heeft over de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit.

Koop bij bol.com (€24.88)

 

 

 

 

2. Meideal Metronoom Mini Metrononoom multifunctioneel Lichtgewicht Met Klip

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke en functionele metronoom? Dan loont het de moeite om dit product van Meideal alvast even van naderbij te bekijken. Het is een bijzonder compact apparaatje dat ook nog eens gekenmerkt wordt door een laag gewicht, wat hem handig maakt in gebruik.

Deze professionele multifunctionele mini metronoom kun je door middel van een meegeleverde klip makkelijk aan je broekriem, blouse of rugzak vastklikken. Verder is het mogelijk om niet alleen het tempo in te stellen maar evenzeer het tempo van een bepaald nummer te gaan testen door gebruik te maken van de tapfunctie. Je beschikt over een beat waarde variërend van 0 tot 9 en een tempo van minimaal 30 tot maximaal 280 bpm.

Deze unieke metronoom met opvallend geel design wordt door de klant beschouwd als een topproduct van uitstekende kwaliteit. Tot op heden zijn er dan ook nog geen negatieve reacties bij deze metronoom geplaatst. Alhoewel we durven vermoeden dat de opvallende gele kleur voor sommigen een minpunt zou kunnen zijn.

 

Voordelen:

Ontwerp: de combinatie tussen het compacte formaat en lichte gewicht, zorgen voor een makkelijk te gebruiken metronoom.

Klip: dankzij de klip is het mogelijk om de metronoom eventueel aan je rugzak, broekriem of broek vast te klikken. De klip wordt bovendien gewoon meegeleverd op het moment van aankoop.

Kostenplaatje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van de lage en betaalbare prijs van dit unieke metronoom.

 

Nadelen:

Design: het opvallende gele design kan door sommige klanten wel eens als een mogelijk struikelblok worden beschouwd en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Cherub Metronoom Mechanisch Koper 20,5 Cm Transparant

 

Net zoals het eerste product, zul je merken dat ook deze metronoom wordt aangeboden en geleverd door het bekende, en misschien ook wel gelijk het beste merk Cherub. De metronoom wordt gekenmerkt door een compact formaat van 10,3 x 11,8 x 20,5 cm in combinatie met een licht gewicht van amper 480 gram. Dit maakt de metronoom bijzonder handzaam en makkelijk overal mee naartoe te nemen.

De behuizing van de metronoom is vervaardigd uit een unieke combinatie van enerzijds kunststof en anderzijds koper. Het transparante design laat de metronoom er erg uniek en stijlvol uitzien. Doordat het hier eveneens om een mechanische metronoom betreft, hoef je geen beroep te doen op het gebruik van batterijen. Je hebt bovendien de mogelijkheid om het ritme aan te passen variërend van 0 tot 6 en het tempobereik van minimaal 40 tot maximaal 208 bmp.

We moeten jammer genoeg vaststellen dat er nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst bij het product. Daardoor durven wij vermoeden dat het om een vrij recente metronoom gaat. Anderzijds is het niet meteen het product met de laagste prijs. Dus ook de hoge prijs zou een verklaring kunnen zijn.

 

Voordelen:

Materiaal: voor de behuizing van dit unieke apparaat heeft men gekozen om te werken met stevige kwalitatieve materialen zoals kunststof en koper.

Voeding: je hoeft je alvast geen zorgen te maken over het gebruik van batterijen die overigens totaal overbodig zijn doordat het een mechanische metronoom betreft.

Formaat: de metronoom heeft een totale afmeting van 10,3 x 11,8 x 20,5 cm en is daarmee dan ook vrij compact.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: je zult echter op voorhand wel net iets meer budget hoeven te voorzien vanwege de hoge aankoopprijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wittner Metronoom M 839 011 Pinguin Mechanische metronoom

 

Met deze mechanische metronoom kies je duidelijk voor een opvallend en uniek design. De metronoom is afgewerkt in de vorm van een opvallende pinguin met overwegend zwarte en witte kleuren en hier en daar een rood/ oranje accent. Dit gedurfde design maakt van deze metronoom tevens ook een uniek decoratiestuk. Alhoewel het ook een reden zou kunnen zijn voor het uitblijven van online reviews.

Je hoeft je alvast geen zorgen te maken over het gebruik van batterijen daar het een mechanische metronoom betreft. Wil je graag het tempo aanpassen dan kun je dit eenvoudig doen door het gewicht op de slingerbalk voorzichtig te verschuiven. Het tempobereik varieert van minimaal 40 tot maximaal 208 beats per minuut. Bovendien kun je op de bijbehorende schaal het tempo makkelijk aflezen.

Deze unieke metronoom is bijzonder eenvoudig om te bedienen en kun je makkelijk overal mee naartoe nemen. Het product wordt weliswaar geleverd in combinatie met een Engelstalige handleiding. Houd daar rekening mee.

 

Voordelen:

Mechanisch: ook hier betreft het een volledige mechanische metronoom die geen nood heeft aan het gebruik van batterijen.

Design: het design van een vrolijke pinguin kan door sommige klanten juist aantrekkelijk bevonden worden en de reden zijn van aankoop.

Tempobereik: door te kiezen voor deze unieke mechanische metronoom kies je voor een apparaat met een variërend tempobereik van 40 tot 208 beats per minuut.

 

Nadelen:

Handleiding: indien je besluit om dit product aan te kopen dan zul je merken dat de handleiding alleen in het Engels te bekomen is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. MA-2 BK Metronome Korg Elektronische Metronoom Leesbaar display

 

In tegenstelling tot sommige andere apparaten uit het lijstje, zul je merken dat het hier een elektronische metronoom betreft. Het apparaatje wordt jou aangeboden en geleverd door één van de populaire merken Korg en biedt een behoorlijk groot, helder en duidelijk leesbaar display aan. Handig om alles te kunnen meevolgen dus.

Het compacte formaat in combinatie met het lichte gewicht maken hem handzaam en makkelijk overal mee naartoe te nemen. Deze Korg elektrische metronoom biedt je tevens de optie het volume nog net iets luider te zetten en het ritmebereik eigenhandig aan te passen. Verder heb je ook een behoorlijk ruime verscheidenheid aan kloktypes.

Deze Korg MA-2 metronoom lijkt dan ook aan alle voorwaarden en eisen te voldoen om als een topproduct te kunnen worden beschouwd. Bovendien kun je het apparaat bestellen in 2 verschillende designs; blauw/zwart of rood/zwart. Ondanks het aanvaardbare prijskaartje en de vele mogelijkheden zijn er nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Display: het heldere display biedt je de mogelijkheid om alle belangrijke gegevens makkelijk en snel af te lezen.

Ontwerp: de metronoom wordt gekenmerkt door een compact en lichtgewicht ontwerp wat hem meteen bijzonder handzaam maakt.

Prijskaartje: in vergelijking tot sommige andere metronomen uit het lijstje, zul je merken dat de prijs bijzonder goed lijkt mee te vallen.

 

Nadelen:

Elektrisch: in tegenstelling tot de vorige metronomen die we hier besproken hebben, zul je merken dat het hier een elektrische metronoom betreft. Sommigen zouden dit als een minpunt kunnen beschouwen.

Koop bij bol.com (€23)

 

 

 

 

6. M 807 A metronoom Pyramide Ahorn seidemat houtbehuizing

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn, dan lijkt deze M 807 A metronoom alvast een goede optie te zijn. In vergelijking met de andere metronomen uit het lijstje, is het wel al duidelijk dat dit exemplaar niet over de laagste prijs beschikt. Dit zou mogelijk een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van enige vorm van online beoordelingen.

Net zoals één van de andere metronomen uit ons lijstje, wordt ook dit exemplaar jou aangeboden door Wittner. De metronoom wordt gekenmerkt door een stevige behuizing vervaardigd uit satijn hout. Vandaar meteen ook de natuurlijke rustgevende kleur van de kast van deze metronoom. Het compacte formaat in combinatie met het beperkte gewicht maken van deze metronoom een bijzonder handig product.

Je kunt het tempo makkelijk en zonder problemen eigenhandig instellen. Kortom, een degelijke metronoom die perfect doet wat hij moet doen. Houd er wel rekening mee dat de handleiding alleen in het Engels beschikbaar is.

 

Voordelen:

Behuizing: de behuizing van deze prachtige metronoom werd gemaakt door gebruik te maken van satijn hout.

Ontwerp: het compacte formaat van het toestel wordt aangevuld met een vrij beperkt gewicht. Kortom, je kunt de metronoom ook makkelijk en zonder problemen overal mee naartoe nemen.

Tempo: de metronoom maakt het mogelijk om het tempo, indien gewenst, eigenhandig te regelen.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: jammer genoeg blijkt het prijskaartje van deze metronoom toch best wel wat hoger te liggen dan het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Metronomen Koopgids

 

Wat is een metronoom en hoe werkt dergelijk apparaat? Bestaan er verschillende soorten metronomen en welke invloed heeft dit op het prijskaartje? In onderstaande koopgids trachten we een antwoord te bieden op deze en meer vragen. Het is daarom een goede aanbeveling om de gids hieronder even grondig te bekijken alvorens je de verschillende metronomen met elkaar gaat vergelijken. Wil je bovendien niet teveel budget spenderen dan loont het de moeite om uit te kijken naar eventuele aanbiedingen.

Wat is een metronoom en het gebruiksgemak

Een metronoom is een handig apparaatje bedoeld voor gebruik door, beginnende en/ of ervaren, muzikanten. Het is een instrument waarmee je het tempo en de toon van een bepaald muziekstuk kunt achterhalen. Voor beginnende muzikanten wordt het vaak beschouwd als een soort van hulpmiddel om de toon te houden en op het juiste tempo te spelen. Als ervaren muzikant kan een metronoom dan weer een goede aanbeveling zijn om complexe muziekcomposities te ontleden.

Je zult merken dat de metronoom in de meeste gevallen vrij compact van formaat is, aangevuld met een beperkt gewicht. Dit maakt hem bijzonder handig om overal mee naartoe te nemen als je bijvoorbeeld naar de muziekschool moet of op reis vertrekt. Uiteraard willen wij jou aanraden om niet zomaar het eerste het beste toestel aan te kopen. De aanschaf van een metronoom moet weloverwogen en doordacht gebeuren.

Zo zul je zien dat er wel degelijk verschillende soorten metronomen bestaan waarvan het ene toestel jou beter zal liggen dan het andere. Bedenk dus waar je naar op zoek bent en welk budget je er maximaal wilt maar vooral ook kunt aan spenderen.

 

De werking van een metronoom

Zodra je besluit om een metronoom aan te schaffen, is het natuurlijk wel handig dat je weet hoe het apparaatje precies in z’n werk gaat. Zo is de werking van een metronoom eigenlijk behoorlijk eenvoudig te noemen. Houd er wel rekening mee dat je hem altijd eerst moet inschakelen zodra je een muziekstuk gaat beluisteren.

Indien je de toon en tempo van een bepaald muziekstuk wilt ontleden, is het belangrijk om op de maat mee te drukken. Net zoals je op de maat zou mee klappen met je handen of mee tikken met je voeten, moet je nu hetzelfde doen door mee te drukken op de metronoom. Door de maat op de metronoom mee te drukken via de “TAP” toets, is de metronoom in staat om het tempo te ontrafelen en op te slaan.

Met andere woorden, de metronoom zal de originele bpm van het muziekstuk berekenen en vervolgens gaan opslaan. Eenmaal de bpm is opgeslagen en bewaard, hoef jij niet langer op de maat mee te drukken. De metronoom zal vanaf nu het tempo en de toon aangeven door middel van een opeenschakeling van constante tikjes op piepjes. Dit maakt het, zeker voor beginnende muzikanten, bijzonder makkelijk om de toon te houden.

 

De mechanische en digitale metronoom

Zoals reeds min of meer vermeld, bestaan er dus wel degelijk verschillende metronomen. Eigenlijk kunnen we een onderscheid maken tussen enerzijds de mechanische metronoom en anderzijds de digitale metronoom. De meest frequente of meest traditionele variant is natuurlijk de mechanische metronoom, alhoewel we vaststellen dat de digitale ook steeds meer aan populariteit wint.

De traditionele mechanische metronoom wordt gekenmerkt door een uurwerk of horloge inclusief slinger. Door eigenhandig het tegengewicht te gaan instellen, is de metronoom in staat om vervolgens het tempo te gaan bepalen. Het tegengewicht bij een mechanische metronoom is in de meeste gevallen een soort van blokje dat zich ter hoogte van de slinger bevindt. Verschuif het blokje naar omhoog of naar beneden om het tegengewicht in te stellen.

Bij een digitale metronoom wordt niet langer gebruik gemaakt van het uurwerk maar wel van een quartz-timer. Dat verklaart meteen waarom de digitale metronoom een heel pak compacter is. Dergelijke metronomen bieden bovendien ook heel wat opties en mogelijkheden aan. Zo kun je heel nauwkeurig te werk gaan bij het instellen van het tempo en is het zelfs mogelijk om een keuze te maken tussen “speciale beats”. Houd er wel rekening mee dat dergelijke metronomen iets duurder zijn en vaak nieuwe batterijen nodig hebben.

Extra kenmerken en design in verhouding tot de prijs

Indien je dus op zoek bent naar een traditionele eenvoudige metronoom die gekenmerkt wordt door de bekende klassieke tik? En die eventueel ook als decoratiestuk kan worden gebruikt? Dan blijkt een mechanische metronoom de beste keuze te zijn. Wil je toch wel wat meer luxe genieten dan lijkt de keuze voor een budgetvriendelijke digitale metronoom een aanbeveling te zijn. De digitale metronomen die je ook de mogelijkheid bieden om met beats te werken, zullen vaak iets duurder in de aankoop zijn.

Indien mogelijk, raden wij jou aan om steeds op zoek te gaan naar een metronoom die voorzien is van een hoofdtelefoonuitgang. Een toestel waarbij je eventueel de optie tot extra geluid hebt, is natuurlijk ook altijd handig. Houd er wel rekening mee dat dit mogelijks een lichte prijsstijging tot gevolg zou kunnen hebben.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een metronoom?

Een metronoom is een compact en lichtgewicht apparaatje dat bedoeld is om het tempo en de toon in muziek te gaan aangeven. Dergelijk instrument wordt daarnaast ook gebruikt bij tal van verschillende muziekstudies waarbij complexe ritmes en melodieën worden bestudeerd. Via de metronoom kan men dan in de gaten houden of het tempo gedurende het volledige muziekstuk behouden blijft.

Het gebruik van een metronoom kan beginnende pianisten en gitaristen een belangrijk hulpmiddel om in een constant tempo te leren spelen. Als je besluit een metronoom aan te kopen, zul je bovendien vaststellen dat het vaak om een traditionele mechanische metronoom gaat. Alhoewel je tegenwoordig ook kunt kiezen voor een elektronisch exemplaar.


Q2: Waarom gebruiken musici een metronoom?

Het antwoord op deze vraag komt al min of meer aan bod in het antwoord op vraag 1. Een metronoom is een bijzonder handig instrument, zeker voor de beginnende gitarist of pianist, om het tempo te kunnen aangeven in een muziekstuk. Het biedt de mogelijkheid om gedurende het muziekstuk een constant tempo en ritme te kunnen vasthouden.

Ervaren muzikanten gebruiken de metronoom echter ook om vrij complexe muziekcomposities te ontleden. Zo kunnen ze met behulp van dergelijk apparaatje makkelijk de toon in het desbetreffende muziekstuk achterhalen. Kortom, een handig instrument voor iedereen die één of meerdere muziekinstrumenten speelt.

 

Q3: Hoe gebruik je een metronoom?

Ben je van plan om een metronoom aan te schaffen dan is het ook belangrijk om te weten hoe je ermee kunt werken. Het principe is behoorlijk eenvoudig. Zo is het de bedoeling dat je op de metronoom gaat proberen om de maat mee te drukken. Gebruik daarvoor de aanwezige toets “TAP”. Het meedrukken op de maat kun je perfect vergelijken als wanneer je in je handen op de maat zou mee klappen.

Door op de maat van de muziek mee te drukken, wordt de originele bpm waarde berekend en deze wordt vervolgens automatisch op de metronoom ingesteld. Vervolgens zal de metronoom constante tikjes of piepjes laten horen op dezelfde maat als waarop jij zonet hebt meegedrukt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES