7 beste Microfoons Test van 2024

Laatste update: 16.07.24

 

Beste Microfoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de Snowball iCE Plug & Play microfoon kies je voor een handig apparaatje dat je heel eenvoudig met je laptop of computer kunt verbinden door middel van de meegeleverde USB kabel. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor de GXT 252 Emita microfoon die dan weer gekenmerkt wordt door een degelijke popfilter en compatibel blijkt met de PS5. Echter zorgt het uitgebreide assortiment vaak voor heel wat keuzestress. Daarom hebben we de onderstaande tabel voor jou opgesteld waarin we 3 hedendaagse toppertjes op het gebied van microfoons, even willen bespreken. Neem rustig de tijd om de voor- en nadelen te bekijken alvorens je een eindconclusie velt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste microfoons (Reviews) van 2024

 

Een microfoon wordt niet zozeer alleen gebruikt in een opnamestudio maar kan ook tijdens feestjes, karaoke avonden en kids party’s een heuse investering zijn. Zo zijn er heel wat merken die hier op inspelen waardoor je tegenwoordig kunt kiezen tussen onder andere een Dasspeld microfoon, een Lavalier microfoon, een Blue Yeti microfoon, een Trust microfoon of tal van andere exemplaren. Wij zetten graag 7 topproducten op een rijtje inclusief de bijbehorende online reviews en het advies van klanten en experts. Bekijk ze even rustig alvorens er de voor jou beste microfoon uit te kiezen. Veel succes!

 

1. Snowball iCE Plug & Play USB Streaming Microfoon Loepzuiver geluid

 

Vaak is de ingebouwde microfoon van je laptop of computer niet krachtig genoeg om een helder en loepzuiver geluid te garanderen tijdens een opname en/ of podcast. Maar daar brengt deze unieke Snowball iCE microfoon alvast verandering in. Deze microfoon met standaard wordt namelijk aangedreven door een speciale condensorcapsule waardoor een kristalheldere geluidskwaliteit kan worden gecreëerd. Ideaal om geluid op te nemen, podcasts te maken of muziek te streamen.

Het mag dan wel geen bluetooth microfoon zijn, toch is hij bijzonder makkelijk te bedienen. Dankzij het bijbehorende USB kabeltje kun je deze microfoon eenvoudig met je laptop of computer verbinden en klaar is Kees! Eenmaal correct ingeschakeld, kan hij makkelijk een frequentie van minimaal 40 tot maximaal 1800 Hz aan. Verder blijkt de standaard van de microfoon verstelbaar en geniet je evenzeer een aan- en uitschakelaar.

Kortom, deze microfoon is van alle gemak en comfort voorzien en kan zowel door particulieren als professionele worden gebruikt. Een blik op de online reviews laat dan ook gelijk een mooie score van 4,6 sterren zien. Slechts één koper vindt de microfoon eerder kwetsbaar.

 

Voordelen:

Voedingstype: de microfoon is voorzien van een handig USB kabeltje dat je eenvoudig in de computer of laptop kunt pluggen.

Gebruiksgemak: naast de kristalheldere geluidskwaliteit ben je evenzeer verzekerd van alle mogelijke comfort. Denk hierbij aan de verstelbare standaard als de aan- en uitschakelaar.

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt niet alleen de bekende Snowball iCE microfoon maar eveneens de verstelbare standaard, een USB kabel en een informatieve handleiding.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: jammer genoeg is één koper van mening dat de microfoon behoorlijk kwetsbaar oogt en beschouwt de kwaliteit hierdoor dan ook als matig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. GXT 252 Emita USB Studio Microfoon met Popfilter voor Windows, Playstation 5

 

Door te kiezen voor de bekende GXT 252 Emita microfoon, geleverd door het bekende merk Trust en afkomstig uit de Trust GXT serie, kies je niet gelijk voor de microfoon met het laagste prijskaartje. Toch lijken de meeste klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid waardoor het product alsnog beloond wordt met een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren.

Net zoals het vorige product, kan ook deze professionele studiomicrofoon eenvoudig met de laptop of computer verbonden worden door middel van een USB kabeltje. Dankzij het bekende cardioïde opnamepatroon wordt een kristalheldere geluidskwaliteit gegarandeerd, wat hem geschikt maakt voor opnames, podcasts, streamen, akoestische muziek en voice-overs.

Bovendien blijkt deze microfoon, die overigens een ruim frequentiebereik kent van 18 tot 21.000 Hz, evenzeer compatibel met de recent uitgekomen PS5. Hij wordt jou aangeboden inclusief een aluminium flightcase, een zware metalen standaard, een informatieve handleiding en een 1,8 meter lange USB kabel.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: je zult zien dat de professionele studiomicrofoon geleverd wordt in een kwaliteitsvolle aluminium flightcase. Deze omvat tevens ook een zware metalen standaard, een 1,8 meter lange USB kabel en een handleiding.

Standaard: de microfoon is verzekerd van een zware metalen standaard die overigens is afgewerkt met schokdemping en een stevige plopkap.

Voeding: maak gebruik van de verwijderbare 1,8 meter lange USB kabel om de studiomicrofoon met je laptop of computer te verbinden.

 

Nadelen:

Hoge prijs: ondanks de vele positieve reacties, vindt een kleine minderheid van de klanten het prijskaartje toch wel behoorlijk duur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Vonyx STWM711 draadloze microfoon incl ontvanger en batterijen

 

Tussen de dynamische microfoons zul je dan weer vast en zeker dit exemplaar van Vonyx kunnen spotten, afkomstig uit de bekende Vonyx St serie. Bovendien is hij iets goedkoper ten opzichte van het vorige product, wat hem een pak toegankelijker maakt voor het grote publiek. We zien dan ook dat de overgrote meerderheid van de kopers tevreden is over de prijs-kwaliteitverhouding maar dat sommigen hem toch wel wat kwetsbaar vinden.

Met de Vonyx STWM711 kies je voor een kwalitatieve enkel kanaals VHF microfoonset die niet alleen bestaat uit een ontvanger maar evenzeer uit een handheld microfoon. Verder wordt de draadloze microfoonset, die overigens geleverd wordt inclusief de batterijen, gekenmerkt door 2 grote antennes aan de voorzijde. Op die manier kan een ruim frequentiebereik worden gegarandeerd van 40 tot 20.000 Hz en een gevoeligheid van 60 dB tot maximaal 12 dBU.

Deze unieke dynamische microfoon wordt jou aangeboden inclusief een netadapter en een 6,3 mm Jack kabel. Houd er rekening mee dat de meegeleverde handleiding alleen maar in het Engels beschikbaar is.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de microfoon set is voorzien van een praktische aan- en uitschakelaar en werkt bovendien op batterijen, wat hem bijgevolg volledig draadloos maakt.

Verpakkingsinhoud: de 2 krachtige AA batterijen krijg je er op het moment van levering gewoon bij. Verder worden ook een handleiding, een netadapter en een 6,3 mm Jack kabel aangeboden.

Frequentiebereik: de microfoonset is in staat om een ruim frequentiebereik te garanderen van minimaal 40 Hz tot maximaal 20.000 Hz.

 

Nadelen:

Handleiding: jammer genoeg blijkt de handleiding niet naar het Nederlands te zijn vertaald.

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de geluidskwaliteit van deze microfoon toch wel wat beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Philips SBCMD650 Microfoon met snoer Professionele microfoon

 

Op het gebied van technologie is Philips één van de betere, zoniet het beste merk. Bijgevolg kon de SBC MD650 microfoon niet in het rijtje ontbreken. De combinatie van de bekende Canon connector, zijn unieke metalen body en het verwijderbare 5 meter lange snoer, maken van deze microfoon een gewild product bij heel wat professionele muzikanten.

Bovendien is de microfoon voorzien van allerlei technische snufjes die bijdragen aan het dagelijkse comfort. Zo is er sprake van de Dynamic Shock Absorption die eventuele geluiden moet minimaliseren op het moment dat de microfoon door iemand anders wordt overgenomen. De Low noise switch voorkomt dan weer eventuele klikgeluiden zodra de microfoon in- of uitgeschakeld wordt.

Verder is de microfoon uitgerust met een geïntegreerd windscherm, een aan- en uitschakelaar en een ruim frequentiebereik van 50 tot 15.000 Hz. Hij wordt geleverd inclusief een popfilter en een kabel met 3,5 mm jack en 6,3 mm jackplug. Een professionele microfoon die op heel wat begrip kan rekenen en wordt aangeboden tegen een zacht prijsje.

 

Voordelen:

Voeding: in tegenstelling tot heel wat andere microfoons uit dit lijstje, wordt dit exemplaar aangesloten op het lichtnet.

Windscherm: het ingebouwde windscherm moet ervoor zorgen dat bepaalde geluiden zoals wind en ademen niet hoorbaar zijn.

Dynamic Shock Absorption: de Dynamic Shock Absorption functie is bedoeld om geluiden tijdens het overpakken van de microfoon zoveel mogelijk te gaan minimaliseren.

 

Nadelen:

Niet draadloos: houd er wel rekening mee dat deze microfoon niet draadloos functioneert.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Yeti USB Microfoon voor Studiokwaliteit Streaming & Recording

 

Net zoals één van de vorige producten uit het rijtje wordt ook deze Yeti USB microfoon jou aangeboden door Blue Microphones. Zijn metalen body werd afgewerkt in een prachtige blauwe kleur alhoewel hij ook in tal van andere designs en kleuren beschikbaar blijkt. Naast deze kwalitatieve microfoon omvat de verpakking eveneens een desktopstandaard en een USB kabeltje. Op die manier kun je de microfoon snel en makkelijk met je pc of Mac verbinden.

Verder wordt deze unieke microfoon gekenmerkt door een grote diversiteit aan patronen die leiden tot een optimale flexibiliteit. Met andere woorden; opnames waarbij in principe meerdere microfoons nodig zijn, kun je nu perfect met eenzelfde apparaat gaan uitvoeren. Naast het opnemen van geluid en muziekinstrumenten, kan hij ook worden ingezet om muziek te streamen.

Tot slot blijkt hij uitgerust met een aan- en uitschakelaar en voorzien van een ruim frequentiebereik van 20 tot maximaal 20.000 Hz. Ben je van plan om deze microfoon aan te kopen, houd er dan wel rekening mee dat hij niet draadloos functioneert noch over een popfilter beschikt.

 

Voordelen:

Voeding: ook deze microfoon kan, door middel van het meegeleverde USB kabeltje, eenvoudig aan je Mac of pc worden gekoppeld.

Frequentiebereik: je bent verzekerd van een ruim frequentiebereik van minimaal 20 tot maximaal 20.000 Hz.

Gebruiksgemak: de microfoon blijkt geschikt om spraak, geluid en instrumenten op te nemen en kan verder worden aangewend om muziek/ geluid te streamen.

 

Nadelen:

Niet draadloos: alvorens je deze microfoon in je winkelmandje legt, is het wel handig om te beseffen dat hij niet draadloos functioneert.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Microfoon Dynamische microfoon voor karaoke en DJ’s Fenton DM100

 

Met de Fenton kies je opnieuw voor een dynamische microfoon die uitermate geschikt is voor DJ’s en karaoke-avonden. Bovendien valt het prijskaartje hier duidelijk wel mee en lijkt het zelfs om een aanbieding te gaan, wat hem meteen toegankelijk maakt voor mensen met een beperkter budget.

Je zult meteen zien dat de microfoon is uitgerust met een 3 meter lange kabel die gekenmerkt wordt door een 6,3 mm jackplug en voor heel wat bewegingsvrijheid zorgt. Door middel van de 6,3 mm jackplug kun je de microfoon eventueel aansluiten op een mixer of een stel boxen. Verder blijkt het apparaat voorzien van een praktische aan- en uitschakelaar en een ruim frequentiebereik van 10 tot 100 Hz.

Jammer genoeg blijken de meningen bij dit product eerder verdeeld. Zo zijn sommigen duidelijk overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en hadden andere kopers dan weer een betere geluidskwaliteit verwacht.

 

Voordelen:

Bewegingsvrijheid: de microfoon is voorzien van een kabel met een lengte van 3 meter waardoor je heel wat bewegingsvrijheid kent.

Comfort: naast de lengte van de kabel zorgt ook de aan- en uitschakelaar voor heel wat comfort.

Handig in gebruik: deze unieke microfoon is bedoeld voor DJ’s, karaoke-avonden en spraakopnames.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg hadden sommige klanten toch wel wat meer verwacht van de aangeboden geluidskwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Karaoke Microfoon Draadloos Bluetooth Verbinding Voor de gezelligste feestjes

 

Kun jij ook zo genieten van een heerlijke karaoke avond met vrienden en/ of familie? En sta je zelf vaak als eerste op het podium? Dan lijkt deze goedkope karaoke microfoon misschien wel wat voor jou. Bovendien is hij uitgerust met een bluetooth functie waardoor hij perfect draadloos functioneert en jij een totale bewegingsvrijheid geniet. Het gouden design draagt overigens bij aan het ultieme Diva-gehalte alhoewel je hem nog in tal van andere kleuren kunt bekopen. Houd er rekening mee dat er geen rode microfoon tussen de opties zit.

Deze microfoon, en misschien wel één van de populairste uit het rijtje, wordt gekenmerkt door een ruim frequentiebereik van 100 Hz tot 10 kHz, kent een uitgangsvermogen van 5 Watt en maakt gebruik van een ingebouwde oplaadbare 1800 mAh lithium batterij. Eenmaal correct opgeladen kan deze microfoon dan ook makkelijk een gebruiksduur van 6 uur leveren. Bovendien blijkt de microfoon, die voornamelijk uit aluminium en ABS is gemaakt, compatibel met Android en iOS besturingssystemen alsook tal van bekende apps.

Ben je op zoek naar een microfoon om je kind mee te verrassen, dan kan dit misschien wel een leuk idee zijn. Jammer genoeg blijken niet alle klanten volledig overtuigd en vinden sommigen de kwaliteit van het materiaal ondermaats.

 

Voordelen:

Voeding: de microfoon is voorzien van een bijzonder krachtige oplaadbare ingebouwde 1800 mAh lithium batterij die, eenmaal opgeladen, 6 uur lang kan meegaan.

Compatibel: hij blijkt niet alleen compatibel met de bekende Android apparaten maar werkt ook perfect met iOS systemen. Daarnaast kunnen ook YouTube, MP3, USB en Spotify aan het lijstje worden toegevoegd.

Bluetooth: de microfoon ondersteunt een 4.0 bluetooth functie en kan daardoor 100% draadloos functioneren.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: enkele klanten zijn jammer genoeg niet te spreken over de gebruikte materialen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Microfoons Koopgids

 

Ben je op zoek naar je eerste echte microfoon of ben je gewoon toe aan vervanging? Dan zul je versteld staan van het uitgebreide gamma microfoons aan de meest uiteenlopende prijskaartjes. Daarom is het een goed idee om te letten op de verschillende types, het gebruiksgemak, de polaire patronen, de frequentierespons en de responscurve als je de verschillende opties en eventuele aanbiedingen gaat vergelijken. Vraag daarnaast naar de aanbevelingen van professionele muzikanten en/ of experten.

De microfoon en zijn werking

De microfoon is een handig elektromechanisch instrument dat in staat is om geluid om te vormen naar een krachtig elektrisch signaal. Dit geluid wordt vervolgens versterkt zodat het kan gebruikt worden bij geluidsopnames, televisie presentaties, concerten, radio presentaties en studio opnames. De manier waarop dit geluid wordt omgevormd naar het elektrisch signaal is dan weer lichtjes afhankelijk van het type microfoon waarmee je werkt.

Zo zal er bij de dynamische microfoons gebruik gemaakt worden van een koperen spoel die omgeven wordt door een bijzonder krachtig magnetisch veld. Dat magnetische veld komt tot stand door het gebruik van een ingebouwde magneet. De beweging van de koperen spoel enerzijds in combinatie met die van de magneet zal vervolgens zorgen voor de stroomopwekking en bijgevolg de omvorming van geluid tot een elektrisch signaal. Kortom, de werking van een dynamische microfoon toont heel wat gelijkenissen met die van een dynamo.

Bij een condensator microfoon is de werking lichtjes anders, doch het principe gelijkaardig. Zo bestaat een condensator microfoon uit een flinterdun membraan dat gecombineerd wordt met een achterplaatje. Tussen beide elementen bevindt zich een krachtig spanningsveld dat gevoed wordt met behulp van een batterij of, in sommige gevallen, fantoomvoeding zoals bijvoorbeeld een mixboard of versterker.

 

De verschillende types microfoons en zijn toepassingen

De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen wanneer je op zoek gaat naar een microfoon is waarvoor je deze wilt gebruiken. Wat is het doel? Wil je er bijvoorbeeld graag het podium mee op om presentaties te kunnen geven of te zingen? Of is hij vooral bedoeld om een bepaald muziekinstrument nog wat extra te versterken? Wil je de microfoon voornamelijk in de opnamestudio, al dan niet bij jou thuis, gebruiken of moet het een exemplaar zijn dat in eender welke situatie van pas kan komen?

Het is dan ook niet onbelangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijke types microfoons. Algemeen kunnen we, zoals hierboven al duidelijk werd, een onderscheid maken tussen 2 grote groepen microfoons; de dynamische en de condensator microfoons. Per categorie kunnen er dan nog tal van subcategorieën worden aangeduid. Zo is de Percussie- én drum microfoon een goed voorbeeld binnen de dynamische microfoons.

Zo zullen dynamische microfoons over het algemeen veel steviger en duurzamer zijn dan condensator microfoons, wat ze geschikt maakt voor gebruik op een podium. Anderzijds zijn de condensator exemplaren vaak gevoeliger en veel subtieler waardoor deze dan weer meer gebruikt worden tijdens studio-opnames. Daarnaast zullen de meeste dynamische microfoons helemaal geen nood hebben aan stroomvoorziening terwijl de condensator microfoons dan weer uitgerust moeten zijn met een batterij of eventueel fantoomvoeding.

 

Polaire patronen en multipatroon-microfoons

Houd bij de zoektocht eveneens rekening met de polaire patronen die de vorm van het zogenaamde gevoeligheidsveld van het apparaat zullen bepalen. Daarmee bedoelen we dus de richtingen van waaruit de microfoon geluid kan ontvangen of eventueel negeren.

Zo zal een omnidirectionele microfoon bijvoorbeeld reageren op geluid afkomstig uit eender welke richting terwijl een bi-directionele microfoon hoofdzakelijk geluid zal opvangen uit oost en west. Geluiden uit zuid en noord worden bij een bi-directionele microfoon volledig genegeerd. Tot slot is er nog de unidirectionele microfoon die voornamelijk in staat is om het geluid uit één welbepaalde richting op te vangen en de andere richtingen te negeren.

In de praktijk zien we dat de unidirectionele microfoons het meest frequent zijn en kunnen verkregen worden op basis van 3 polaire patronen: cardioïde, supercardioïde of hypercardioïde. In sommige gevallen kun je ook opteren voor een microfoon die meerdere van deze patroons lijkt te combineren. Dergelijke microfoons bieden dan een soort van totaalpakket aan en zijn vaak iets duurder in de aankoop.

Frequentierespons en responscurves

Tot slot willen we het nog even hebben over de frequentierespons en responscurve als belangrijk onderdeel van een kwalitatieve microfoon. Zo zal de frequentierespons eenvoudigweg verwijzen naar het maximale bereik aan frequenties, gemeten en uitgedrukt in Hertz. Een degelijke stemmicrofoon zal bijvoorbeeld idealiter een frequentiebereik kennen van 80 Hz tot maximaal 15 kHz. Let wel op dat de frequentiebereik enkel en alleen het generieke bereik zal weergegeven en dus geen informatie biedt over de prestaties bij eventueel verschillende frequenties.

Daarvoor moeten we kijken naar de vorm van de frequentiegevoeligheid, die wordt uitgedrukt met behulp van de responscurve. De responscurve heeft zijn naam de danken aan de grafiek tekening die eruit ziet als een soort van curve aangezien hij start en eindigt bij nul. Tussen de 2 uiteinden van de curve, die beiden op nul staan, zullen er zich pieken en/ of dalen aftekenen die een goede indicatie geven over de frequentiegevoeligheid.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een microfoon en hoe werkt hij?

Heel simplistisch uitgelegd kan een microfoon beschouwd worden als een elektromechanisch instrument waarbij geluid snel en automatisch wordt omgezet naar een elektrisch signaal. Dergelijk geluid kun je nadien, indien gewenst, versterken voor weergave tijdens bijvoorbeeld radio presentaties, concerten en/ of tal van andere geluidsopnames.

Het principe blijft hetzelfde echter kan de werking lichtjes verschillen naargelang het type microfoon. Zo vertoont de werking van een dynamische microfoon heel wat gelijkenissen met die van een dynamo. Hierbij wordt een koperen spoel helemaal omgeven door een magnetisch veld dat gecreëerd wordt door een magneet. De beweging van de koperen spoel ten aanzien van die magneet, zorgt voor stroomopwekking.

De condensator microfoon bestaat dan weer uit een flinterdun membraan in combinatie met een achterplaat waartussen een bepaald spanningsveld ontstaat. Dergelijk spanningsveld komt tot stand door middel van een batterij of eventueel fantoomvoeding.

Q2: Hoe maak je een microfoon?

Indien je zelf nogal creatief bent aangelegd dan is het tegenwoordig ook mogelijk om zelf je eigen microfoon te maken. Online kun je heel wat handige doe-het-zelf video’s terugvinden. Eén daarvan is afkomstig van de bekende knutselaar Dave Hax waarbij hij gebruik maakt van een luciferdoosje in combinatie met het grafiet uit een standaard potlood. Verder heb je ook nog een batterij, een koptelefoon en krokodillenklemmen nodig.

Neem de onderkant van het luciferdoosje en maak, ter hoogte van de korte zijkanten, 2 gaatjes op 1 cm afstand van elkaar. Verwijder het grafiet uit eender welk standaard potlood, verdeel in 3 stukken en zorg ervoor dat elk afzonderlijk stuk grafiet een vlakke en gladde kant krijgt. Dit kun je doen door één van de kanten lichtjes te schuren met behulp van een schaar. Plaats de 2 grootste grafiet pennen tussen de gaatjes in het luciferdoosje en de derde, ietwat kortere, grafiet pen plaats je bovendien de 2 grote ter verbinding.

Verbind de batterij, de grafiet pennen en koptelefoon door middel van de krokodillenklemmen. Op die manier kun je het geluid van de microfoon hoorbaar maken.

 

Q3: Hoe duur is een microfoon?

Tegenwoordig bestaan er al heel wat microfoon toestellen die je voor amper 5 tot 10 euro kunt aankopen. Denk bijvoorbeeld maar aan de bekende clip-on microfoons of auto microfoons. Echter kan het prijskaartje ook al snel oplopen in de richting van 1500 euro of meer. In dergelijke gevallen gaat het wel vaak om een topproduct zoals bijvoorbeeld een bedrade conferentie microfoon.

En wil je liever niet teveel geld spenderen aan een degelijke microfoon of ben je niet van plan het apparaat regelmatig te gebruiken, dan kun je er altijd nog eentje huren.

 

Q4: Welke microfoon kun je gebruiken voor de cajon?

De cajon is een bekend en uniek muziekinstrument dat steeds vaker de weg naar de podia lijkt te vinden. Indien je het geluid van de cajon graag iets of wat wilt versterken dan kun je gebruik maken van een microfoon. Bij voorkeur wordt aangeraden om te opteren voor een Shure SM-58 microfoon type aangezien deze vaak een breed toepassingsveld kennen.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE