5 beste Mondharmonica’s Test van 2024

Laatste update: 27.05.24

 

Beste mondharmonica’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je van plan om een mondharmonica aan te schaffen, dan zijn er best wel enkele zaken waarover je goed moet nadenken. Zo bestaan er tegenwoordig verschillende types waarbij vaak toch wel enige ervaring vereist is om deze te kunnen bespelen. Om het voor jou alvast wat aangenamer te maken, zijn we op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Hohner Blues Harp MS G Mondharmonica die vervaardigd blijkt uit diverse stevige en duurzame materiaalsoorten zoals roestvrij staal, Doussie hout en messing. Daarnaast merk je dat de Mondharmonica Goki een instrument is voor kinderen om hun muzikale, motorische en creatieve ontwikkeling aan te moedigen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste mondharmonica’s (Reviews) van 2024

 

Ben je een beginnend speler die zijn eerste stappen zet met dit muziekinstrument? Of misschien ben je een meer ervaren speler die nieuwe uitdagingen zoekt met een chromatische mondharmonica? We hebben 5 instrumenten geselecteerd met de hulp en het advies van muziekleraars en muzikanten. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken en kies er dan de beste mondharmonica uit die jou het meest aanspreekt. Bekijk ook even de outletstore voor een leuke aanbieding.

 

1. Hohner Blues Harp MS G Mondharmonica 1 stuk – Body van hout 

 

Beginnend dan wel professioneel muzikant en dol op blues muziek? Dan is dit unieke Hohner mondharmonica misschien wel wat voor jou. Zo wordt het diatonische mondharmonica alvast gekenmerkt door een opmerkelijke uitvoering gaande van een stevige body tot hoge deksels zonder zijsplitten én een set hoogwaardige stemtongen.

Hoewel de body uit Doussie hout vervaardigd werd en het oppervlak van het mondstuk uit gelakt Doussie hout, heeft men voor het oppervlak van het deksel een beroep gedaan op duurzaam roestvrij staal en voor de stemschijven op messing materiaal. Het muziekinstrument is overigens afgewerkt met een G toonsoort en kent maar liefst 20 stemtongen uit duurzaam messing.

Bekijken we de online reviews dan stellen we vast dat de koper duidelijk tevreden is over de aangeboden kwaliteit en het gebruiksgemak wat meteen de mooie eindscore van 5 van de 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van dit unieke mondharmonica heeft men een beroep gedaan op verschillende materiaalsoorten gaande van messing tot Doussie hout en roestvrij staal.

Toonsoort: de mondharmonica wordt gekenmerkt door een toonsoort G waardoor een typische Blues klank kan worden geproduceerd.

Doelgroep: het kwalitatieve en gebruiksvriendelijke muziekinstrument is niet alleen geschikt voor de ervaren muzikant maar kan ook door aspirant artiesten worden gebruikt.

Stemtongen: de diatonische mondharmonica is voorzien van maar liefst 20 degelijke stemtongen vervaardigd uit duurzaam messing materiaal.

 

Nadelen:

Design: hoewel de koper 100% tevreden blijkt over de aankoop, zou het opvallende design bij sommigen een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Mondharmonica Goki voor kinderen

 

Goki is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van speelgoed dat vervaardigd is uit hoogwaardige materialen met een uitstekende kwaliteit. Het speelgoed is gemaakt met het doel om bij te dragen aan de motorische, intellectuele en creatieve ontwikkeling van kinderen. Dit instrument is dus echt wel de populairste mondharmonica voor kinderen om hun muzikale vaardigheden te oefenen.

Deze goedkope mondharmonica heeft een lengte van 15,5 cm en een hoogte van 2,5 cm. Hij is bovendien gemaakt in metaal en heeft trouwens hele leuke graveringen waar je kleintje dol op zal zijn. Bovendien is het instrument getest met de modernste technieken om de veiligheid van je kind te garanderen.

Deze harmonica heeft 20 verschillende tonen en is dan ook het perfecte instrument waarop je kleintje zijn creativiteit kan loslaten. Het instrument wordt geleverd in een mooi blauw doosje waar hij in kan bewaard worden zoals een echte schat. In de reviews zien we dat de klanten heel blij zijn met hun aankoop en vooral dan de kinderen.

 

Voordelen:

Opbergdoosje: het instrument wordt geleverd in een mooi blauw doosje waardoor je kind hem makkelijk kan meenemen.

Tonen: deze mondharmonica heeft 20 verschillende tonen.

Het prijskaartje: het instrument valt in de laagste prijsklasse.

Kindvriendelijk: dit toestelletje is eigenlijk voornamelijk bedoeld als speelgoed voor kinderen om hun muzikale gevoel te ontwikkelen.

 

Nadelen:

Formaat: we merken op dat het instrument nogal lang is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. New Classic Toys Speelgoedinstrument – Mondharmonica // First Melodies mondharmonica

 

Wil je graag mondharmonica leren spelen en ben je bijgevolg op zoek om een dergelijk muziekinstrument aan te schaffen? Dan kunnen wij jou alvast dit exemplaar van New Classic Toys warm aanbevelen. Hoewel het hier wel degelijk een speelgoedinstrument betreft, is aangewezen om een dergelijke mondharmonica te kopen zodoende uit te zoeken of het wel iets voor jou is. In een later stadium kun je dan overgaan naar een degelijke mondharmonica zoals de Hohner mondharmonica die we bij product 1 besproken hebben.

Deze unieke speelgoed mondharmonica maakt onderdeel uit van de bekende First Melodies productielijn van het populaire – en misschien wel beste – merk “New Classic Toys”. Het instrument wordt daarbij gekenmerkt door een relatief compacte uitvoering met bijbehorend licht gewicht die makkelijk te hanteren is door zowel kinderen als volwassen personen. Je geniet daarbij een uitmuntende toonsoort C wat het apparaatje geschikt maakt om blues, folk, jazz, rock en/ of country muziek nieuw leven in te blazen.

Een blik op de online reviews laat dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,3 sterren zien waarbij de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de prijs-kwaliteitverhouding en het fraaie design. Slechts een enkele koper is van mening dat de toon onjuist is.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met heel wat andere mondharmonica’s, blijkt dit instrument gekenmerkt door een vriendelijk prijskaartje.

Toonsoort: de mondharmonica is voorzien van een bekende toonsoort C en daardoor geschikt om blues, country, folk, rock en/ of jazzmuziek naar een hoger niveau te tillen.

Compact: het compacte en lichtgewicht formaat maakt deze mondharmonica eveneens geschikt voor jonge beginnende muzikantjes.

 

Nadelen:

Speelgoed: houd er rekening mee dat het een speelgoed instrument betreft dat dus minder geschikt is voor ervaren muzikanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. BWS diatonische harmonica 24 Tremolo  C-majeur 

 

De mondharmonica van het merk BWS is een diatonisch instrument. Hij heeft een hele knappe uitstraling en is bovendien gemaakt uit de beste materialen. De metalen kast heeft nummer graveringen waardoor je gemakkelijk de tonen kunt vinden. Hij is gemaakt uit roestvrij staal, koper en kunststof. Dit instrument heeft meer mogelijkheden dan de andere toestellen in onze top 5.

Door de dubbele rij gaatjes kun je met dit instrument hele mooie akkoorden spelen waardoor hij het perfecte begeleidingsinstrument is. Daarnaast is hij gestemd in C-majeur waardoor je een uitgebreid repertoire kunt spelen. Deze mondharmonica meet 17,7 x 2,9 cm en weegt bovendien slechts 90 gr.

Ben je op zoek naar een mondharmonica met meer mogelijkheden? Deze fraai uitgevoerde BWS harmonica 24 Tremolo is zowel geschikt voor beginners als voor de gevorderde mondharmonicaspeler. In de reviews merken we dat de klanten dit een goede oefenharmonica vinden.Voordelen:

Gaten: dit instrument heeft 48 gaten waardoor hij 24 tremelo heeft.

Accessoires: hij wordt geleverd in een handig opbergdoosje uit kunststof en een poetsdoekje.

Stemming: de harmonica is gestemd in C-majeur.

Gebruiksvriendelijk: dit toestel kan zowel gebruikt worden door beginnende als gevorderde spelers.

 

Nadelen:

Gravering: één klant merkt op dat de nummers niet in zijn instrument gegraveerd zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Seydel 1847 Blues Classic – Toonsoort C – A-kwaliteit – bluesharp // Seydel mondharmonica

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Seydel 1847 mondharmonica die – net zoals de meeste andere toppertjes binnen dit segment – gekenmerkt wordt door een toonsoort C en daardoor uitermate geschikt is om allerhande blues, jazz, rock, folk en/ of country muziek nieuw leven in te blazen. 

De Seydel mondharmonica wordt daarbij gekenmerkt door een totale afmeting van 25 bij 5 cm en is voorzien van roestvrijstalen rieten en bijbehorende klinknagels. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij de fijne rietplaten die zorgen voor een verminderd luchtverlies, baard- én lipvriendelijke afdekplaten en een vochtbestendige behuizing.

Hoewel deze Seydel 1847 Blues Classic mondharmonica heel wat positieve kenmerken naar voren weet te duwen werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje daar misschien wel voor iets tussen zit.

 

Voordelen:

Toonsoort: de Seydel 1847 Blues Classic wordt gekenmerkt door een toonsoort C en is onder meer geschikt om blues, jazz en folk naar een hoger niveau te tillen.

Duurzaam: de roestvrijstalen rieten inclusief bijbehorende klinknagels en de fijne rietplaten dragen bij aan een duurzaam karakter.

Afdekplaten: de afdekplaten worden gekenmerkt door afgeronde hoeken en zijn daardoor niet alleen baard- maar ook lipvriendelijk.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mondharmonica’s Koopgids

 

Wanneer je een mondharmonica gaat aanschaffen zie je dat er heel wat verschillende types bestaan. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een diatonische en een chromatische mondharmonica? Welke stemming neem je het best en hoeveel gaten moet een instrument voor een beginner hebben? Denk er gerust even over na en ga de verschillende mogelijkheden eens vergelijken. Bedenk welk budget je er wilt aan spenderen en bekijk zeker ook de aanbevelingen van de ervaren spelers.

Wat is een mondharmonica en hoe wordt hij bespeeld

De mondharmonica is een blaasinstrument dat op het gebied van toonvorming sterk verwant is aan de doedelzak of trekzak. De harmonica werkt doordat lucht met de mond door de gaten wordt geblazen en gezogen. De luchtstroom laat de rieten of lamellen die in de gaten zitten verwerkt, trillen waardoor je verschillende tonen verkrijgt. Bovendien is de mondharmonica een wisseltonig instrument waarbij je verschillende tonen krijgt door te blazen en te zuigen.

Bij het bespelen van een mondharmonica heb je een sterke ademtechniek nodig waarbij je met weerstand gaat in- en uitademen. Daarom wordt dit instrument ook vaak gebruikt in het revalidatieprogramma van longpatiënten om het diafragma en de longspieren te versterken.

 

De diatonische mondharmonica

De diatonische mondharmonica is de eenvoudigste en het meest geschikt voor beginnende spelers. Deze harmonica heeft meestal maar tonen uit één specifieke toonladder. Een harmonica die gestemd is in C-majeur zal alleen maar akkoorden kunnen spelen met de tonen C, D, E, F, G, A en B in meerdere octaven of toonhoogtes. Bij de diatonische mondharmonica onderscheiden we nog 3 verschillende soorten. De Blues-harp die bekend staat als de standaard harmonica voor beginnende spelers en daarnaast zijn er nog de octaaf- en de tremolo-uitvoeringen.

De diatonische harmonica heeft ook nog 2 verschillende speelsystemen. De harmonica met het tremolo-systeem heeft 2 rijen gaatjes die dezelfde toonhoogte hebben met een heel klein verschil in tremolo of geluidssterkte. De muzikant moet de onderste gaatjes met de tong blokkeren als hij geen tremolo wilt. Bij het Richter-systeem zijn de tussenschotjes tussen een 4-tal gaatjes weggenomen. Bij dit systeem is er geen tremolo en kun je 2 tonen maken per gaatje door te blazen of te zuigen.

 

De chromatische mondharmonica

Er is een groot verschil tussen een diatonische en een chromatische mondharmonica in de manier waarop het instrument wordt bespeeld. De chromatische harmonica heeft een ventielschuif op de zijkant van het instrument dat je kunt bewegen met een knopje. Hierdoor zal de klank een halve toon omhoog gaan waardoor je de 12 tonen van de westerse muziek kunt spelen zonder dat je hiervoor speciale speeltechnieken moet gebruiken. Bij de chromatische kun je ook de verschillende speelsystemen terugvinden net zoals bij de diatonische harmonica.

Daarnaast zijn de rieten of de tongen van een chromatische harmonica meestal steviger dan bij de diatonische harmonica waardoor je een rijkere klank krijgt. Dit chromatisch instrument is trouwens nogal complex en moeilijk te bespelen. Daarom wordt hij meer aangeraden voor gevorderde harmonicaspelers die reeds voldoende ervaring hebben. Enkele beroemde muzikanten waaronder Toots Thielemans en Stevie Wonder bespelen de chromatische mondharmonica.

 

De toonsoorten

Een beginnend harmonicaspeler wordt aangeraden om te starten met een instrument in C-majeur ongeacht welk type van harmonica hij kiest. Met deze toonsoort kun je kiezen uit een uitgebreid repertoire van liedjes. Speciale edities en duurdere harmonica’s die bijvoorbeeld meer gaten hebben worden vaak alleen maar uitgebracht in C-majeur.

Daarnaast komen de toonsoorten G-majeur en F-majeur ook vaak voor. Wanneer je kiest om muziek te spelen uit het blues of rock genre dan ga je beter voor een instrument in het F-model zodat je de toonsoort C kunt spelen. Wanneer je kiest voor het G-model dan kun je in D spelen en zo ga je verder in de toonsoorten.

De accessoires 

Meestal wordt een mondharmonica geleverd in een handig opbergdoosje of een hoesje met een bijpassend poetsdoekje. Er zijn echter nog andere accessoires op de markt die je zullen helpen bij het onderhoud en het vinden van een optimale manier om mondharmonica te spelen. Zo is er bijvoorbeeld de mondharmonica houder die handig is voor muzikanten die hun handen moeten vrij hebben om gitaar of piano te spelen.

Er is een uitgebreid aanbod aan les- en songboeken op de markt waarin je zeker melodieën en akkoorden zult vinden die je nog kunt aanleren om je repertoire uit te breiden. Daarnaast zijn er speciale onderhoudssets te verkrijgen waarin smeermiddel, schoonmaakmiddel en gereedschap zit om je harmonica goed af te stellen. Bovendien kun je het geluid van je harmonica gaan versterken door gebruik te maken van microfoons of versterkers. 

 

Het prijskaartje

Een mondharmonica kan in verschillende prijsklassen worden aangekocht. De prijs is afhankelijk van het type harmonica dat je kiest en ook van de fabrikant van het instrument. Zo zijn er speelgoed harmonica’s voor kinderen die je kunt aankopen voor nauwelijks 10 euro. 

Voor een standaard mondharmonica voor beginners betaal je gemiddeld tussen 20 en 35 euro. Chromatische instrumenten vallen onder de duurdere prijsklasse waardoor je al gauw tussen 40 en 80 euro zult betalen. Laat ook de aanbiedingen niet aan je voorbijgaan misschien zit jouw ideale instrument er wel tussen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe speel je mondharmonica?

In een harmonica zitten minuscule stukjes metaal, dit zijn de rieten, die bewegen als je erlangs blaast of zuigt. Elke type mondharmonica wordt op dezelfde manier bespeeld. Doordat je op het instrument in- en uit gaat ademen verkrijg je andere tonen. Bij het bespelen van een harmonica is het dus heel belangrijk dat je eerst goed de juiste ademhalingstechniek aanleert. Daarnaast zijn er 2 verschillende manieren om te spelen, namelijk tongblocking en lipblocking.

De basis is bij elke techniek hetzelfde, je plaatst het instrument tussen je lippen, niet te veel vooraan en je ontspant je lippen. Met tongblocking bedek je de gaatjes die je niet wilt bespelen. Lipblocking is een iets moeilijkere techniek waarbij je je lippen gaat ontspannen rond de harmonica en je de gaatjes afsluit met de zachte binnenkant van je lippen tot je een duidelijke toon krijgt. Deze manier van spelen vraagt wat meer oefening.

 

Q2: Welke mondharmonica is het best voor beginners?

Voor beginnende mondharmonicaspelers wordt er aangeraden om te kiezen voor een instrument in C majeur, op die manier heb je al een goede basis voor later. C majeur is een toonsoort waarmee je een uitgebreid repertoire aan liedjes kunt spelen. Speciale uitvoeringen van bepaalde harmonica’s en de duurdere instrumenten met 16 gaatjes zijn overigens meestal maar in C majeur te verkrijgen. Een diatonische harmonica blijkt het eenvoudigst te zijn om te bespelen omdat deze maar 10 gaatjes heeft en speciaal ontworpen is om de diatonische toonladder te spelen.

Q3: Wat is een diatonische mondharmonica?

De diatonische mondharmonica wordt ook wel de bluesharmonica genoemd. Het is een instrument dat je kunt bespelen met de zuig- en de blaastechniek waardoor je verschillende tonen zult krijgen. Een diatonische mondharmonica is een instrument dat alleen maar tonen kan voortbrengen uit een bepaalde majeur of mineur toonladder. Een harmonica die afgestemd is in C-majeur zal enkel akkoorden en melodieën maken met de tonen A, B, C, D, E, F en G. Deze tonen zul je meestal wel hoog of laag kunnen spelen in meerdere octaven.

 

Q4: Waar kun je een mondharmonica kopen?

Een mondharmonica wordt op verschillende plaatsen te koop aangeboden. Je kunt ze vinden in verschillende webstores die gespecialiseerd zijn in muziekinstrumenten of in algemene webwinkels. We willen je aanraden om als beginnend mondharmonicaspeler eerst goed je inlichtingen te nemen alvorens je online gaat aankopen want er zijn toch heel wat verschillende soorten op de markt. Wanneer je kiest voor de aankoop in een speciaalzaak voor muziekinstrumenten zal de verkoper ter plaatse je graag met raad en daad bijstaan.

 

Q5: Wat is een chromatische mondharmonica?

Een chromatische mondharmonica is in principe hetzelfde als een diatonische harmonica. Het kleine verschil zit hem in het knopje op de zijkant van de harmonica waarmee je de ventielschuif kunt bewegen. Hierdoor zal de klank met een halve toon omhoog gaan waardoor je 12 verschillende tonen kunt spelen zonder dat je hiervoor speciale technieken moet gebruiken.

Daarnaast zijn de metalen tongen of rieten bij een chromatische harmonica wat steviger waardoor je een rijker klankrepertoire krijgt. Een chromatische harmonica is vaak wat duurder en deze worden bovendien aangeraden voor meer ervaren spelers. Beroemde harmonicaspelers die de chromatische mondharmonica bespelen zijn Toots Thielemans en Stevie Wonder.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE