Laatste update: 28.05.22

 

Beste ocarina’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je het wondermooie instrument uit “The Lord of the Rings” ook wilt bespelen, dan kun je een ocarina aankopen om het zelf te leren. De ocarina is echter niet zo heel erg bekend en daarom hebben we er 3 uitgezocht om eens wat beter te bekijken en zo je keuze een beetje gemakkelijker te maken. Zo is er de STL Lord of the Rings “Elf” Ocarina, een soprano instrument dat gestemd is in C majeur en dat bovendien handgemaakt is uit keramiek. Vervolgens zie je de Zelda Ocarina met 12 gaten die ook gemaakt is in keramiek en voorzien is van een mooie donkerblauwe glazuurlaag.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste ocarina’s (Reviews) van 2022

 

Ben je ook helemaal in de ban van het geluid van de ocarina uit “The Lord of the Rings” of uit je favoriete Zelda game op de spelconsole? Wanneer je een ocarina aankoopt kun je helemaal zelf muziek maken met dit charmante kleine instrument. We hebben voor jou reeds 5 toppers geselecteerd om de keuze wat te vereenvoudigen. We willen je graag het advies geven om alles eens rustig te overlopen alvorens de beste ocarina uit te kiezen. Bekijk ook de speciale muziekfolders voor een interessante aanbieding.

 

1. STL Lord of the Rings “Elf” Ocarina Soprano C 12 gaten keramiek

 

Het merk STL Ocarina is gespecialiseerd in het produceren van ocarina’s die een heel zuivere klank hebben. Bovendien is een instrument van STL gemaakt uit een hoogwaardig kwaliteitsmateriaal wat een lange levensduur garandeert. 

De soprano ocarina “Elf” is een goed gestemd instrument in C majeur dat gemaakt is uit mooi wit keramiek en een zweverige vorm heeft. Daarnaast heeft hij een bereik van A5 tot F7 waardoor je hele mooie klanken kunt maken. Het handgemaakte instrument heeft bovendien 12 vingergaten en een lengte van 14 cm lang waardoor je hem gemakkelijk in je jaszak kunt wegstoppen.

Hij wordt trouwens geleverd met een ocarina vingerdiagram waarmee je het bespelen vlug onder de knie zult krijgen. In de reviews kreeg dit instrument een uitstekende beoordeling.

 

Voordelen:

Stemming: het instrument is een sopraan ocarina die gestemd is in C majeur wat de meest voorkomende toonsoort is in westerse muziek.

Vormgeving: hij heeft een apart design dat wat zweverig overkomt. Met wat fantasie ziet hij er net zo uit als wanneer je je een elf zou voorstellen.

Materiaal: het handgemaakt instrument is vervaardigd uit hoogwaardig keramiek met een afwerking in wit glazuur.

Bereik: de ocarina heeft een bereik van A5 tot F7 wat het allerhoogste bereik is bij de zangstemmen die trouwens enkel kan worden bereikt door vrouwen en kinderen.

 

Nadelen:

Moeilijkheidsgraad: het vingerpatroon van deze ocarina is al wat moeilijker te bespelen voor kinderen en beginners.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Zelda Ocarina 12 gaten keramiek met koordje en opberghoes

 

De populairste ocarina is het instrument “Zelda” dat gebaseerd is op de Triforce van “The Legend of Zelda”. Deze ocarina is de goedkope muzikale noot in onze selectie waardoor het een perfect instapmodel is wanneer je nog je weg zoekt in het bespelen van dit mooie instrument.

Hij is gemaakt in hoogwaardig keramiek dat is afgewerkt met donkerblauw glazuur. Het mondstuk kreeg bovendien het knappe patroon van “Triforce, Ocarina of Time”. Daarnaast beschikt het instrument over 12 vingergaten waardoor hij geschikt is voor kinderen en beginners. Een ocarina met 4 of 6 gaten is trouwens veel moeilijker om te bespelen.

Daarnaast wordt dit exemplaar geleverd met een ocarina vinger-sheet waarop je duidelijk de vingerzetting kunt zien. In deze handleiding wordt ook uitgelegd hoe je hem moet bespelen en je krijgt er ook bladmuziek bij met enkele liedjes. In de reviews merken we dat deze ocarina een gemiddelde score kreeg.

 

Voordelen:

Instapmodel: deze ocarina is heel geschikt als instapmodel wanneer je nog niet zeker bent dat dit instrument jouw ding is.

Materiaal: hij is gemaakt uit keramiek en kreeg een glazuurlaag in een donkerblauwe kleur. Het mondstuk heeft trouwens een afbeelding van de Triforce van “Legend of Zelda”.

Aantal gaten: de ocarina Zelda heeft 12 vingergaten waarvan er zich 10 vooraan bevinden en 2 achteraan het instrument.

Accessoires: hij wordt geleverd met een speciaal touwtje om hem rond je nek te hangen en er wordt ook een handig bewaarhoesje meegeleverd.

 

Nadelen:

Geluid: enkele klanten zijn niet tevreden over het geluid van dit instrument. Hij zou geen zuivere klank hebben en eigenlijk meer geschikt zijn als decoratie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. STL Element Ice Ocarina tenor G 12 gaten keramiek

 

STL blijkt het beste merk en ook het meest gewaardeerd te zijn wanneer het aankomt op de productie van ocarina’s. De hoogwaardige keramiek waarmee ze werken en de verfijnde afwerking met oog voor detail maken de instrumenten van STL stuk voor stuk topproducten.

De “Element Ice” ocarina heeft een lage diepe klank en daarnaast is dit een tenor instrument dat gestemd staat in G majeur. Hierdoor klinkt hij een octaaf lager dan de “Element Fire” ocarina van STL. Hij heeft bovendien een laag klankbereik van E4 tot C6. De ocarina is trouwens voorzien van 12 vingergaten.

Daarnaast heeft het 15 cm lange instrument een hele mooi afwerking in een ijsblauw glazuur met gravures in het wit en een prachtige vorm. De ocarina wordt geleverd met een vingerdiagram waarop je de vingerzetting kunt bekijken, bladmuziek met enkele liedjes en een koordje om het instrument rond je nek te hangen. In de reviews zien we dat deze ocarina het maximale aantal sterren kreeg.

 

Voordelen:

Toonsoort: het instrument is gestemd in G majeur en is een tenor instrument waardoor hij een lage diepe klank heeft.

Materiaal: dit is een handgemaakt instrument uit hoogwaardig keramiek. Hij kreeg een ijsblauwe glazuurlaag en graveringen met een wit accent.

Formaat: het instrument is 15 cm lang en is voorzien van 12 vingergaten waardoor hij geschikt is voor een beginnend ocarina-speler.

Accessoires: hij wordt geleverd met een vingerdiagram, bladmuziek met enkele liedjes en een koordje om het instrument rond je hals te hangen.

 

Nadelen: 

Vormgeving: de vorm van het instrument en de ijsblauwe bijna parelmoer kleur doet wat vrouwelijk aan waardoor deze ocarina meer geschikt is voor dames.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. STL Standard Ocarina tenor C 12 gaten plastic

 

Deze ocarina van STL is gemaakt uit kunststof en valt in de laagste prijsklasse van onze lijst. In de reviews kreeg hij 4 van de 5 sterren en zien we dat de klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit instrument.

De ocarina met 12 vingergaten is een ideaal instapmodel om je eerste passen te zetten bij het bespelen van dit speciale instrument met de wondermooie klanken. Bovendien is hij gestemd in C net zoals de dwarsfluit, de hobo, de trombone en de fagot.

Daarnaast wordt hij geleverd met een vinger-sheet waarop je uitleg krijgt over hoe je de ocarina het best kunt vasthouden en hoe je hem moet bespelen. Je ontvangt ook bladmuziek met een paar liedjes en een touwtje om hem rond je hals vast te maken bij dit pakket. 

 

Voordelen:

Materiaal: hij is gemaakt uit kunststof waardoor hij minder snel kapot zal gaan wanneer je hem per ongeluk laat vallen.

Stemming: het instrument is gestemd in C waardoor hij een hoge toonsoort heeft net zoals onder andere de dwarsfluit en de hobo.

Instapmodel: deze ocarina is voorzien van 12 vingergaten en hij is een ideaal instapmodel voor wanneer je nog niet zeker bent of je dit instrument verder zult bespelen.

Het prijskaartje: hij valt in de laagste prijscategorie waardoor hij een stuk toegankelijker is voor iedereen.

 

Nadelen:

Onderhoud: door de vorm en het gebruik van kunststof zit er geregeld vocht in het instrument waardoor hij vaak moet worden gereinigd en drooggemaakt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. STL Lord of the Rings ‘Dwarf’ Ocarina Tenor C 12 gaten Keramiek

 

De ocarina “Dwarf” is geïnspireerd op een personage uit de film “Lord of the Rings”. Dit prachtige instrument is gemaakt uit keramiek van een hoge kwaliteit en hij is bovendien met de hand gemaakt. Hij kreeg een afwerking in een zwarte matte glazuurlaag met een goudkleurig accent op de rand. Dit wondermooie instrument is een waar hebbeding dat getuigt van kwaliteit en vakmanschap.

De ocarina is 13 cm lang en is voorzien van 12 vingergaten. Hij is bovendien met precisie gestemd in C majeur en hij heeft een bereik van A4 tot F6. Daarnaast wordt er bij dit instrument een ocarina vinger-sheet geleverd waarop je een vingerdiagram kunt terugvinden en de juiste manier om hem vast te houden.

We zien in de review dat deze ocarina één gemiddelde beoordeling kreeg. De klant had een exemplaar ontvangen die beschadigd was, zonder vinger-sheet en zonder standaard die wel op de foto staat afgebeeld maar niet wordt vermeld in de beschrijving. Waarschijnlijk heeft deze klant een instrument ontvangen die iemand anders heeft teruggestuurd en die niet is gecontroleerd om opnieuw te verkopen.

 

Voordelen:

Handgemaakt: het betreft hier een handgemaakt instrument dat gemaakt is met oog voor detail.

Materiaal: hij is vervaardigd uit een kwaliteitsvol keramiek en hij kreeg een afwerking in mat zwart glazuur. Op de boord onderaan is een accent aangebracht in een goudkleur.

Klank: dit instrument is gestemd in C majeur en heeft een klankbereik van A4 tot F6.

Accessoires: er wordt een vingerdiagram bij het instrument geleverd waarop wordt uitgelegd hoe je je vingers moet plaatsen en hoe je hem moet vasthouden. Daarnaast krijg je er ook bladmuziek bij met enkele liedjes.

 

Nadelen:

Kwaliteitscontrole: één klant heeft een instrument ontvangen waarop een kras zat en waar de vinger-sheet en de standaard die op de foto staat niet was bijgeleverd. Waarschijnlijk heeft deze klant een product ontvangen dat werd teruggestuurd en niet is gecontroleerd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ocarina’s Koopgids

 

Wanneer je een ocarina wilt aankopen, dan zul je merken dat er nog niet echt veel mensen advies kunnen geven over het instrument. Je kunt daarom beter een ervaren verkoper in de muziekspeciaalzaak om een aanbeveling vragen. Neem trouwens je tijd om al de voor- en de nadelen eens rustig te vergelijken want het mooie geluid wordt bepaald door het materiaal waaruit hij is gemaakt, zijn formaat en de toonhoogte. Bekijk ook de diverse aanbiedingen zodat je misschien wel een leuk pakket kunt aankopen geïnspireerd op jouw favoriete personage uit een bekende tv-serie.

Wat is een ocarina 

De ocarina is een blaasinstrument dat gelijkaardige klanken produceert zoals een dwarsfluit, een blokfluit en een panfluit. De voorloper van het instrument vond zijn oorsprong duizenden jaren geleden in de Mayacultuur waarna hij doorstroomde naar China en Japan waar hij een belangrijke functie kreeg in de traditionele zang- en danscultuur. De chromatische ocarina werd echter pas in de 19de ontworpen door een Italiaan die het instrument de naam ocarina gaf wat eigenlijk wil zeggen “kleine gans”. Hij werd eerst gebruikt als scheepsfluit waarna hij later in orkesten werd opgenomen. 

Een ocarina bestaat in een grote variatie aan vormen maar het holle instrument komt het meest voor met een ovale vorm en een snavelvormig mondstuk. De ocarina kan één of meerdere kamers hebben in zijn holle lichaam waardoor je een andere toonhoogte zult bereiken. Het instrument wordt bovendien bespeeld met beide handen en hij heeft tussen de 4 en 12 vingergaten die verschillende groottes hebben. Daarnaast heeft hij ook 1 of 2 duimgaten afhankelijk van het aantal vingergaten. De grotere instrumenten die over meerdere kamers beschikken kunnen tot wel 18 vingergaten hebben en soms nog meer.

 

Waaruit wordt een ocarina gemaakt en het belang van het formaat

De naam refereert naar de oorspronkelijke vorm van de ocarina die eruitziet als een ganzenkopje. Hij kan echter in verschillende andere vormen worden verkregen. Hij werd traditioneel gemaakt uit bot of gebakken klei maar tegenwoordig wordt hij vooral vervaardigd uit keramiek, kunststof, porseleinglas, metaal of hout. De ocarina bestaat trouwens in 3 verschillende maten die van groot belang zijn voor het bereik en de toonhoogte van het instrument.

De tenor is de grootste maat en dit instrument heeft ook grotere vingergaten waardoor hij ideaal is voor mensen met middelgrote tot grote handen. Daarnaast is er de alto ocarina en het kleinste formaat is de soprano. De grootte van instrument is dus niet enkel van belang voor de omvang van de handen, veel belangrijker is de toonhoogte die het instrument bereikt door zijn formaat. 

 

De verschillende types 

We onderscheiden 4 verschillende soorten ocarina’s. De dwarse ocarina heeft een mondstuk dat loodrecht op het bolle lichaam staat waardoor de lucht over de volledige breedte van het instrument wordt geblazen. Veelal heeft een dwarse ocarina 10 à 12 vingergaten. Naarmate de fluitist tijdens het spelen een gat minder gaat bedekken zal de toonhoogte omhoog gaan. Daarnaast is er de hangende ocarina die kan worden bespeeld met verschillende vingerdiagrammen om diverse tonen te spelen.

Het Engelse 4-holes systeem is ideaal om een kleine hangende ocarina te bespelen waarmee je tot wel 13 noten kunt spelen. Vervolgens heb je de inline ocarina die een mondstuk heeft dat parallel staat op het holle lichaam van het instrument. Hierbij wordt de lucht langs het hele lichaam in de lengte van het instrument geblazen. Ook diverse hangende ocarina’s behoren tot dit type. Tenslotte is er de ocarina met meerdere kamers die ook bekend zijn als de “dubbele” en de “tripel” ocarina. Deze hebben dwarse compartimenten waardoor ze 2 tot 2,5 octaven hoger spelen. 

Het aantal vingergaten

Het aantal vingergaten, het patroon en hun grootte hebben een belangrijk effect op de manier waarop je het instrument gaat bespelen. Het is meestal zo dat hoe minder gaten het instrument heeft, hoe moeilijker het is om het te bespelen. Als beginnend speler heb je soms voordeel met een ocarina met meer gaten. Een instrument met 12 vingergaten is trouwens een ideaal instapmodel. Samen met de toon en het formaat van een ocarina is het vingerpatroon een significante factor bij het bespelen van een ocarina.

Een beginner kan dus eigenlijk beter uitkijken naar een eenvoudig vingerpatroon en daarna naar het aantal vingergaten waarmee het instrument wordt bespeeld. De alto, de tenor en de bass ocarina hebben de eenvoudigste vingerzetting omdat net zoals bij de klarinet, de fluit en de saxofoon de vingers één voor één worden opgeheven. Bij de sopranos en C-alto ocarina kan het iets langer duren om de noten te onthouden omdat er wordt gespeeld met een willekeurige vingeropheffing in diverse combinaties.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES