5 Beste Platenspelers Test van 2024

Laatste update: 29.02.24

 

Platenspelers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je op zoek bent naar een degelijke platenspeler dan willen wij jou daar vast en zeker even bij helpen. Daarom hebben we een koopgids geschreven waarin we jou zoveel mogelijk tips en advies proberen te geven. Zo krijg je een beter idee van waar je eventueel op kunt letten wanneer je een platenspeler koopt. We zijn ook op zoek gegaan naar de 3 best beoordeelde toestellen en zo hebben we gemerkt dat je met de Soundmaster PL186H platenspeler een degelijk toestel in huis haalt. Het is namelijk niet alleen een platenspeler maar bovendien ook een radiotoestel. Met de Onkyo CP-1050 platenspeler haal je vast en zeker een meer dan waardig alternatief in huis. Bovendien zijn heel wat kopers bijzonder tevreden over de uitstekende geluidskwaliteit van het toestel.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Platenspelers (Reviews) van 2024

 

Maak gebruik van de platencollectie van je ouders of je grootouders. Of je eigen collectie want vele jongeren kennen ook de charme van vinyl. Koop een platenspeler om te blijven genieten van het nostalgische geluid die voortgebracht wordt door deze schijven. Wij hebben vijf verschillende platenspelers vergeleken en in een lijstje samengevat. Denk maar aan topmerken zoals Crosley, Denon, Akai,… Kies er zelf de beste platenspeler uit.

 

1. Soundmaster PL186H Platenspeler 

 

De PL186H is een platenspeler en radio in één. Het apparaat heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding, het behoort dan ook tot de goedkope platenspelers. De inspiratie voor het ontwerp komt van de platenspelers uit de jaren 70. De behuizing is gemaakt van hout zodat het een nostalgisch uitzicht heeft.

De ingebouwde luidsprekers kunnen de hele kamer met geluid vullen en als je krachtiger geluid wilt dan kun je deze speler altijd aansluiten op luidsprekers. Het toestel beschikt over een aansluiting voor een hoofdtelefoon.

De kopers zijn heel tevreden over de prijs/kwaliteitsverhouding van dit apparaat en geven verder ook nog goed advies over de gebruiksvriendelijkheid. Het design valt ook in de smaak maar de meningen over de geluidskwaliteit zijn verdeeld: sommigen zijn tevreden en anderen vinden de kwaliteit ondermaats. Het toestel is ook te beperkt in z’n mogelijkheden.

Ben jij ook zo dol op het geluid van een duurzame en kwaliteitsvolle platenspeler dan kun je zeker dit model van Soundmaster eens bekijken. Bovendien zul je helemaal staan kijken van de wel heel voordelige prijs ervan. Daardoor zou het niet verwonderen dat het wel eens één van de populairste platenspelers uit onze lijst is.

 

Voordelen:

Aankoopprijs: in vergelijking met de andere 4 platenspelers uit onze lijst, beschikt dit model werkelijk over de laagste prijs.

Materiaal: de behuizing van dit handige product is helemaal vervaardigd uit duurzaam en stevig hout. Daardoor krijg het een typische jaren 70 look.

Luidsprekers: de luidsprekers van deze platenspeler zijn helemaal ingebouwd. Daarnaast kun je deze platenspeler ook nog altijd met een paar externe luidsprekers gaan verbinden indien je dit wenst.

 

Nadelen:

Beperkte mogelijkheden: een enkele koper is van mening dat de mogelijkheden van deze platenspeler toch net iets te beperkt zijn.

Geluidskwaliteit: een kleine minderheid van de gebruikers is niet helemaal tevreden met de geluidskwaliteit van dit toestel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Onkyo CP-1050 Drive Turntablle

 

De Onkyo Cp-1050 is gemaakt om de beste geluidskwaliteit te produceren. Dankzij de direct drive functie hoef je de snelheid zelf niet in te stellen, dit gebeurt volledig automatisch. Het apparaat is uitgerust met een Audio-Technica MM element en beschikt ook nog eens over een stofkap.

Hoewel de prijs van deze platenspeler aanbieding nogal hoog is zijn de kopers toch heel tevreden over de prijs/kwaliteitsverhouding. Het toestel heeft een mooi design en de klankweergave is uitstekend.

Het is simpel in gebruik en je kunt er ook singles mee afspelen. Het apparaat is stevig gebouwd en de kopers zijn ook heel tevreden over de levering. Een minpunt is dat de handleiding niet in het Nederlands is.

Met de Onkyo CP-1050 platenspeler haal je een zeer degelijk en kwalitatief hoogstaand toestel in huis. Dit model is niet alleen voorzien van een beschermende stofkap maar het is ook nog eens uitgerust met een handig en degelijk Audio Technica MM element.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de meeste kopers zijn het erover eens dat deze platenspeler bijzonder eenvoudig te bedienen is.

Stofkap: je zult vrijwel meteen merken dat deze platenspeler over een handige stofkap beschikt. Zo komt er geen stof terecht terwijl je plaatjes draait.

 

Nadelen:

Handleiding: enkele gebruikers vinden het best wel jammer dat de platenspeler niet voorzien is van een Nederlandstalige handleiding.

Prijskaartje: andere kopers zijn dan weer van mening dat het prijskaartje van deze platenspeler toch best wel hoog ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Crosley Executive Platenspeler Teal

 

Deze retro platenspeler is gemaakt van hout en is uitgerust met 3 snelheidsstanden. Het apparaat beschikt ook over een USB verbinding en is licht van gewicht.

De vormgeving laat het op een koffer lijken en je kunt het overal makkelijk mee naartoe nemen.

Over dit product staan slechts drie beoordelingen geschreven maar deze geven overwegend positief advies. Het apparaat is makkelijk te gebruiken en heeft een goede prijs- en kwaliteitsverhouding. Het design valt ook in de smaak bij de gebruikers.

De USB verbinding is handig voor wanneer je externe boxen wilt aansluiten voor een krachtiger volume. Een nadeel is de naald, deze is niet zwaar genoeg en slaat vaak over. Voor een andere koper is het toestel ook te kwetsbaar.

In de meeste gevallen wil het oog natuurlijk ook wel wat. Met deze retro platenspeler van het bekende en misschien wel beste merk Crosley haal je dan ook meteen een blikvanger in huis. Bovendien is dit toestel bijzonder licht qua gewicht waardoor je het gemakkelijk kunt verplaatsen of meenemen.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: deze platenspeler is voorzien van maar liefst 3 verschillende snelheidsstanden. Verder is er ook een USB verbinding voorzien.

Design: het retro design zorgt ervoor dat je een echte blikvanger en gadget in huis haalt. Bovendien is het model zodanig ontworpen zodat het op een reiskoffer lijkt.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een enkele koper is van mening dat het toestel toch net iets te kwetsbaar is en daardoor helemaal niet zo duurzaam.

Naald: een aantal gebruikers vinden het belangrijk om mee te delen dat de naald van de platenspeler iets zwaarder mocht geweest zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Denon DP-300F Platenspeler 

 

Met de Denon DP-300F heb je weinig last van trillingen dankzij de stevige behuizing de arm is uitgerust met een afneembare armkop die je eenvoudig kunt verwisselen. Het apparaat beschikt over een automatische startfunctie waardoor je maar één knop moet indrukken. Na het spelen komt de toonarm terug in de houder.

De draaitafel zelf is gemaakt van aluminium en je beschikt ook over een handmatig mechanisme om de naald te verplaatsen. Je kunt deze platenspeler ook aansluiten op een versterker of receiver zonder eigen phono-ingang.

De beoordelingen voor dit product zijn overwegend positief. De kopers zijn tevreden over de goede kwaliteit en de mooie prijs die ze betalen voor deze platenspeler aanbieding. Het toestel is makkelijk in elkaar te zetten en werkt volledig automatisch. De standaard coax kabel is wel te kort en voor één koper is de prijs net iets te duur.

Ook met de Denon DP-300F mag je er zeker van zijn dat je een kwaliteitsvolle en duurzame platenspeler in huis haalt. Op die manier kun jij genieten van de mooie nostalgische klanken van een degelijke platenspeler. Toch raden wij jou aan eerst even de voor- en nadelen van dit product grondig te bekijken.

 

Voordelen:

Weinig trillingen: je zult merken dat deze platenspeler over een vrij stevige behuizing beschikt. Hierdoor worden eventuele trillingen tot een minimum herleid.

Handig in gebruik: je hoeft slechts maar één enkele knop in te drukken aangezien dit toestel van een handige automatische startfunctie voorzien is.

Gebruiksgemak: het is mogelijk om indien je dit wenst de platenspeler op een versterker aan te sluiten. Daarnaast is de draaitafel zelf van bijzonder stevig en duurzaam aluminium gemaakt.

 

Nadelen:

Coax kabel: volgens een enkele gebruiker mocht de standaard coax kabel toch wel net iets langer geweest zijn.

Aankoopprijs: een andere koper is dan weer van mening dat de vraagprijs voor deze platenspeler veel te hoog is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Vintage Vinyl kofferplatenspeler Platenspeler 

 

Deze VintageVinyl platenspeler heeft een bruine kleur en een mooie retro look. Je kunt kiezen tussen 33, 45 en 78 toeren om zelfs de kleinste plaatjes af te spelen. Het apparaat beschikt over ingebouwde luidsprekers en wordt geleverd met een handleiding.

Dit apparaat is gevormd zoals een koffer. Je kan het dus makkelijk sluiten en overal mee naartoe nemen. Deze platenspeler wordt aangeboden tegen een scherpe prijs dus het toestel behoort zeker tot de categorie van goedkope platenspelers.

Over dit product is tot nu toe nog maar één gebruikerservaring geschreven. De koper is tevreden over de compacte vorm van dit apparaat en schrijft dat het naar behoren werkt. Hij is wel minder tevreden over de geluidskwaliteit, die is nogal ondermaats door het gebruik van interne speakers. Ook zijn de mogelijkheden van dit toestel te beperkt maar voor de prijs blijft het toch nog een mooie aanbieding.

Tot slot is er dan nog de VintageVinyl Retro platenspeler. Dit model is voorzien van een speciale maar toch heel mooie bruine kleur. Op die manier krijgt het toestel een leuke retro look die ervoor zorgt dat je echt een blikvanger in huis haalt. Hieronder kun je alvast even de voor- en nadelen aandachtig bekijken en doornemen.

 

Voordelen:

Toerental: bij deze platenspeler heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen 33, 45 of zelfs 78 toeren. Dit maakt het mogelijk om zelfs bijzonder kleine platen eenvoudig en zonder problemen af te spelen.

Handig in gebruik: het toestel is voorzien van een handige en sterke interne luidspreker. Daarnaast krijg je er bij de aankoop van de platenspeler een duidelijke handleiding bij.

Prijskaartje: vanwege de scherpe prijs zul je deze platenspeler zeker en vast kunnen spotten tussen de goedkope modellen.

 

Nadelen:

Geluidskwaliteit: volgens de koper is de geluidskwaliteit van deze platenspeler toch niet helemaal wat het hoort te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Platenspelers koopgids

 

Een platenspeler is terug populair omdat vele mensen de kwaliteit van vinyl verkiezen boven de kwaliteit van een CD. Een platenspeler in je huis zorgt voor extra gezelligheid draagt toe aan het design van de ruimte waar je het apparaat plaatst. Je moet een keuze maken tussen verschillende soorten platenspelers en rekening houden met de aandrijving, de bedieningswijze en de prijs.

Soorten platenspelers

We bespreken twee verschillende soorten platenspelers in dit artikel: de retro platenspeler en de USB-platenspeler. Bij een retro platenspeler ligt de focus op het design van het toestel. Deze platenspelers hebben een vintage look zodat ze in elk interieur passen. Ze spelen je platen natuurlijk af zoals elke andere platenspeler maar trekken ook de aandacht van bezoekers bij jou thuis. De meeste modellen beschikken over ingebouwde luidsprekers zodat je het apparaat niet op een versterker hoeft aan te sluiten.

Een USB-platenspeler kun je gebruiken om je platencollectie in digitale vorm te bewaren op je computer. Dankzij de USB verbinding kun je je favoriete muziek op vinyl eenvoudig overzetten in MP3 formaat. Op die manier kun je ook buitenshuis naar je collectie luisteren.

Er zijn ook nog platenspelers die vervaardigd zijn voor DJ’s, dit zijn de direct drive platenspelers. Deze modellen zijn duurder maar ze hebben minder onderhoud nodig.

 

De aandrijving van de platenspeler

De aandrijving van de platenspeler is het eerste punt waar je moet op letten bij de aankoop. Je kunt kiezen tussen drie soorten aandrijving namelijk snaaraandrijving, direct drive aandrijving of wielaandrijving.

Een platenspeler met snaaraandrijving is genoeg voor een koper die enkel van plan is om naar muziek te luisteren. Je hebt hiervoor geen speciale aandrijving nodig en dit type is meestal ook goedkoper in de aanschaf.

Voor professionele dj’s of echte muziekliefhebbers is een platenspeler met een direct drive een betere aankoop. Het toerental van een direct drive platenspeler is preciezer dus je bent verzekerd van een betere weergave van je vinyl. Je moet deze platenspeler ook minder onderhouden, dit is vooral goed als je dagelijk platen draait met je toestel.

De platenspelers die door een wieltje worden aangedreven zijn moeilijker te vinden. Bij dit model staat een wieltje in verbinding met het plateau om deze op snelheid te brengen.

 

Bedieningswijze

De volautomatische platenspeler voert alle handeling vanzelf uit, je hoeft gewoon op een knop te drukken en de toonarm gaat automatisch naar de plaat. De naald wordt in de groef geplaatst en wanneer het einde van de plaat bereikt is gaat de toonarm terug naar het rustpunt. Het gebruiksgemak bij deze bediening is heel groot maar je hebt een grotere kans op storingen. Als er iets stuk gaat zijn reparaties heel duur bij dit type platenspeler.

Bij een halfautomatische platenspeler moet je zelf de naald laten zakken maar de toonarm gaat automatisch terug naar de beginpositie wanneer de plaat uitgespeeld is. Dit type platenspeler loopt minder risico op storingen en de naald is beter beschermd tegen beschadiging.

Een handmatige platenspeler moet je zelf bedienen. Je moet zelf de toonarm naar het plateau verplaatsen en de naald op de plaat laten zakken. Wanneer de plaat uitgespeeld is moet je de toonarm zelf terugplaatsen in de beginpositie. Bij zo’n model is het belangrijk dat je in de gaten houdt wanneer de plaat gestopt is met spelen zodat je de naald terug kunt plaatsen om schade te vermijden.

 

Toonarm en naald

Meestal is de toonarm van een platenspeler recht of heeft het een klein bocht. De toonarm moet zich vrij kunnen bewegen over de platenspeler zonder weerstand te ondervinden. Daarom is de toonarm op een soepele manier bevestigd op de platenspeler. De lengte is belangrijk want de toonarm moet zo recht mogelijk in de groeven van de plaat terechtkomen om de beste geluidskwaliteit te kunnen produceren.

De naald is heel belangrijk voor de kwaliteit van de muziek. Via de naald wordt de muziek uit de groeven van een plaat gehaald. Je koopt best een scherpe naald van goede kwaliteit, deze zijn meestal wel een stuk duurder. Het is ook van belang dat je de druk van de naald correct instelt zodat de toonarm niet verspringt vanwege stof.

Prijs van een platenspeler

Je zult meteen merken dat de prijs van een platenspeler behoorlijk variabel is. Dit heeft te maken met het gebruikte materiaal van de naald of de aanwezigheid van een ingebouwde voorversterker.

Je moet voor jezelf uitmaken wat het belangrijkste is voor de platenspeler die je wilt kopen. Daarna kun je een budget opstellen en verschillende modellen vergelijken op basis van prijs en functies. Een aanbeveling is om online op zoek te gaan naar een platenspeler omdat de prijzen meestal lager liggen. Zo kun je goedkope aanbiedingen vinden, zelfs bij producten van bekende merken.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE