5 beste Plectra Test van 2024

Laatste update: 15.07.24

 

Beste plectra – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Om gitaar te spelen kun je naast het “fingerpicking” ook gebruik maken van een plectrum om mooie en zuivere klanken ten gehore te brengen. Vooral voor beginnende gitaristen is een plectrum een must om de juiste controle aan te leren en je speeltechniek te ontwikkelen. We hebben voor jou alvast 3 sets uitgezocht om eens van nabij te bekijken. De Dunlop plectrum standard nylonset bestaat uit 6 stuks met een variërende dikte tussen 0,38 mm en 1,00 mm. Daarnaast zul je merken dat de 60-delige gitaar plectrumset gemaakt is uit de hoogwaardige kunststof ABS en wordt geleverd in een handige opbergdoos.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste plectra (Reviews) van 2024

 

Elke muzikant heeft een eigen speelstijl en om de mooiste klanken uit je snaarinstrument te halen kun je een plectrum gebruiken. Het beste plectrum voor jou hangt af van enkele  persoonlijke voorkeuren. Ben je op zoek naar een Fender plectrum waarmee je jouw favoriete gitaar kunt bespelen? Of verkies je meteen een plectrumset waarin verschillende formaten zitten om diverse muziekgenres te spelen. Om je te helpen bij het maken van je keuze hebben we met het advies van enkele ervaren muzikanten een lijst samengesteld met topproducten waarin je zeker jouw gading zult vinden.

 

1. Dunlop plectrum standard nylonset 6 pack

 

Het Dunlop plectrum is het populairste accessoire voor beginnende gitaristen. Door hun eenvoud en hun souplesse zijn deze plectra bijzonder geliefd bij muzikanten van verschillende muziekgenres.

Deze set bestaat uit 6 verschillende plectra die uit nylon werden gemaakt. Het witte plectrum heeft een dikte van 0,38 mm, het crèmekleurige 0,46 mm en het lichtgrijze is 0,60 mm dik. Daarnaast is er het grijze plectrum met een dikte van 0,73 mm, het donkergrijze van 0,88 mm en het zwarte plectrum van 1 mm dik.

Hierdoor kun je er al verschillende uittesten om aan te voelen welke dikte voor jou het beste in de hand ligt. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Keuzemogelijkheden: doordat deze set uit 6 verschillende formaten bestaat kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor jou de beste dikte is.

Kleur: deze plectra hebben diverse neutrale kleuren waardoor je het verschil in dikte makkelijk uit elkaar kunt houden.

Design: de set heeft een eenvoudige driehoekige vorm die ook de meest gangbare is.

Gebruikte materialen: de plectra zijn gemaakt uit nylon waardoor ze heel soepel zijn en mooi glad aanvoelen.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: hoewel deze set in de laagste prijsklasse valt, vinden enkele klanten dat hij nogal prijzig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. 60-delige gitaar plectrumset Pick Packs met plectrumhouder

 

De gitaar plectrumset Alice is een aanbieding en bestaat uit wel 60 stuks in verschillende maten en kleuren. Ze worden geleverd in een handig kunststof opbergdoos die je zelf in verschillende compartimenten kunt onderverdelen.

Bovendien is de plectrumset gemaakt uit de kunststof ABS (acrylonitril butadieen styreen) dat vorm- en slagvast is. Deze kunststof wordt ook gebruikt om de bekende legoblokken te maken. De plectra zijn dan ook heel duurzaam en voelen comfortabel aan.

Daarnaast hebben de plectra diverse diktes van 0,58, 0,71, 0,81, 1,20 en 1,50 mm zodat je ze kunt gebruiken om verschillende muziekstijlen te spelen. In de reviews merken we dat de klanten positief zijn over deze set.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze set bestaat uit wel 60 stuks met 6 verschillende gewichten waardoor je steeds een ander plectrum kunt uitkiezen om te gebruiken.

Materialen: de plectra zijn vervaardigd uit de kunststof ABS waaruit ook de bekende legoblokken zijn gemaakt.

Opbergdoos: de set wordt geleverd in een doorzichtige opbergdoos die je naar eigen wens in verschillende compartimenten kunt verdelen.

Duurzaam: deze plectra zijn dankzij de hoogwaardige kunststof bijzonder duurzaam, vorm- en slagvast.

 

Nadelen: 

Onvolledige sets: enkele klanten melden dat hun set onvolledig werd geleverd wat heel spijtig is omdat je toch wel voor 60 stuks hebt betaald.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Fender plectrum celluloid medley plectrums 12 stuks

 

Fender zette in de jaren 40 met zijn elektrische basgitaren meteen zijn bedrijf op de wereldkaart. Als we praten over Fender kunnen we stellen dat dit vaak als het beste merk wordt beschouwd door gitaristen die een authentiek elektrisch instrument bespelen. Bovendien is Fender ook de grondlegger voor alles wat te maken heeft met de elektrische basgitaar.

Elk plectrum met naam van Fender heeft een exacte dikte en gewicht waardoor je steeds dezelfde klanken en toonhoogtes kunt produceren. Deze set bestaat uit 12 stuks in verschillende kleuren met een print alsof je een edelsteen in je handen zou hebben.

Daarnaast zijn deze “thin” plectra ook nog te verkrijgen in de “medium” en de “heavy” uitvoering waardoor je een set kunt uitkiezen die voor jou het beste aanvoelt. Er zijn voor deze plectra nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Design: de set bestaat uit 12 stuks met elk hun eigen aparte kleur en mooie print. Sommige picks zien eruit als ware edelstenen.

Formaat: de Fender plectra worden aangeboden in 3 verschillende formaten namelijk thin, medium en heavy.

Materialen: ze zijn gemaakt uit celluloid wat oorspronkelijk een vervanger was voor ivoor. Hierdoor zijn deze plectra heel stevig en duurzaam.

Gebruik: de plectra voelen goed aan en liggen comfortabel in de hand waardoor je de beste klanken uit je gitaar kunt halen.

 

Nadelen:

Dikte: doordat deze set bestaat uit plectra met 1 dikte moet je om verschillende genres te spelen ook nog andere diktes aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Gitaar plectrumset in koffer met 30 plectrums verschillende diktes en kleuren

 

De plectrumset van Ecostar bestaat uit 30 plectra die met een bijbehorende doorzichtige opbergdoos worden geleverd. Ze kunnen trouwens voor de akoestische-, de elektrische- en de basgitaar worden gebruikt.

Bovendien hebben deze plectra diverse kleuren en wel 6 verschillende diktes van 0,58, 0,71 en 0,81 mm. De overige drie diktes zijn 0,96, 1,20 en 1,50 mm waardoor elke muzikant hierin wel zijn gading zal vinden.

Daarnaast zijn de plectra gemaakt uit een uitstekende kwaliteit ABS kunststof waardoor ze heel duurzaam zijn en bijzonder comfortabel om te gebruiken. In de reviews kreeg deze set de maximale score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Kwaliteit: de plectra zijn gemaakt uit een uitstekende kwaliteit ABS-kunststof waardoor ze vorm- en slagvast zijn. Daarnaast is deze set heel duurzaam.

Diverse diktes: de 30-delige set is onderverdeeld in 6 verschillende diktes waaronder 0,58, 0,71 en 0,81 mm en daarnaast 0,96, 1,20 en 1,50 mm.

Opbergdoos: de plectrumset wordt geleverd in een doorzichtige opbergdoos waarin ze overzichtelijk kunnen worden bewaard.

Gebruiksvriendelijk: door de diverse diktes kan deze set door elke gitarist worden gebruikt om verschillende muziekstijlen te spelen.

 

Nadelen:

Niet voor beginners: deze set lijkt minder geschikt voor beginnende muzikanten omdat er veel verschillende formaten in zitten die meer speelervaring vragen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Specter vilt plectrums voor ukelele vilten plectrums accessoires 5 stuks

 

Bepaalde instrumenten vragen een ander accessoire dan normaal wordt gebruikt. Zo is dit vilten ukelele plectrum het ideale hulpmiddel om jouw nylon snaarinstrument te bespelen. Daarnaast is dit type van plectrum ook bijzonder geschikt om een banjo en een Spaanse gitaar te bespelen of een sopraan- of tenor snaarinstrument.

Door gebruik te maken van een vilten plectrum bekom je de authentieke klank van het betreffende instrument. Bovendien zullen ook de klankkast en de snaren minder snel slijtage oplopen waardoor je langer van je instrument kunt genieten. 

Daarnaast bestaat deze set uit 5 plectra met een dikte van 3,2 mm waardoor je er een stevige grip op hebt. De plectra zijn trouwens heel duurzaam waardoor je ze voor een lange periode kunt gebruiken. Er zijn voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: met deze vilten plectra kun je naast banjo, ukelele en Spaanse gitaar ook nog sopraan- en tenor snaarinstrumenten bespelen. De plectra hebben een dikte van 3,2 mm waardoor je ze heel goed kunt vasthouden.

Beschermend: door gebruik te maken van een vilten plectrum is je instrument minder onderhevig aan slijtage.

Geluid: het authentieke geluid van je instrument wordt bewaard omdat je niet de klik hebt van een plastic plectrum.

De prijs: deze set valt in de goedkope prijsklasse van onze selectie waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Nadelen:

Beperkt gebruik: deze vilten plectra dienen enkel om te worden gebruikt op nylon snaren waardoor je voor akoestische of elektrische gitaren ander exemplaren moet aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Plectra Koopgids

 

Als gitarist is het belangrijk om over verschillende plectra te beschikken waarmee je diverse muziekgenres kunt spelen. Zeker als beginnend muzikant is het een aanbeveling om een plectrum te gebruiken om zo de juiste speeltechniek goed onder de knie te krijgen. Maar wat is nu juist een plectrum en waarom is de dikte zo van belang? Vooraleer je je keuze maakt is het beter om de verschillende aanbiedingen te vergelijken omdat de ene set al wat uitgebreider is dan de andere. 

Wat is een plectrum en waarvoor wordt hij gebruikt

Een plectrum is een klein dun schijfje dat wordt gebruikt om een snaarinstrument te bespelen. Een gitaar plectrum of een gitaar pick is het meest fundamentele accessoire wanneer je een gitaar bespeelt. Het is overigens ook het goedkoopste attribuut dat je nodig hebt om een goede speeltechniek aan te leren en de mooiste klanken voort te brengen. Een plectrum wordt meestal gemaakt uit kunststof en kun je daarnaast ook terugvinden in schildpad, schelp of ivoor.

Een gitaar pick of plectrum wordt gebruikt om luidere klanken te produceren die je niet bekomt wanneer je met je vingers zou tokkelen of aan “fingerpicking” doet. Bij gebruik van een plectrum zul je weinig ongemakken ondervinden in tegenstelling tot wanneer je hard met je vingertoppen zou spelen wat heel pijnlijk kan zijn. Bovendien is het perfect mogelijk om met een gitaar pick snellere akkoorden en ook vollere tonen te spelen.

 

De diverse diktes 

Het is belangrijk om een plectrum uit te kiezen dat voor jou het beste aanvoelt en waarmee je bovendien ook jouw favoriete muziekgenre kunt spelen. We onderscheiden 5 verschillende diktes. Het extra dun plectrum is minder dan 0,44 mm dik en is heel flexibel waardoor hij lichte en levendige tonen voortbrengt. De dunne gitaar pick valt tussen 0,45 en 0,69 mm dikte en deze is iets stugger. Dit soort plectrum zorgt voor meer bass in tegenstelling tot de extra dunne pick. Het medium plectrum varieert in dikte tussen 0,70 en 0,84 mm waardoor hij stijver is. Hierdoor moet je meer kracht uitoefenen waardoor je wel nauwkeuriger het ritme kunt genereren.

Het dik of zwaar plectrum heeft een dikte tussen 0,85 en 1,2 mm en is veel stijver zodat je gemakkelijker in een snel tempo kunt spelen. Deze gitaar pick wordt vooral gebruikt om luidere klanken te maken die vaak in de metal- of hardrockmuziek voorkomen. Het extra dik of extra zwaar plectrum is dikker dan 1,21 mm en staat bekend voor het maken van booming bass geluiden die ook op een akoestische gitaar kunnen worden gespeeld. Dit plectrum is bovendien ook bijzonder aangenaam om snelle noten te spelen.

 

Het formaat van een gitaar pick

De maatserie van een plectrum wordt onderverdeeld in grote en kleine picks. Op het gebied van tonen en klanken zal het formaat niet veel verschil uitmaken. De maat is enkel belangrijk voor het speelcomfort van de muzikant. Met een groot plectrum zal de gitarist een betere en comfortabelere greep hebben op de pick waardoor je met meer gemak de snaren kunt aanslaan. Deze zijn bovendien uitermate geschikt als je nog over weinig vingervaardigheid beschikt en/of wanneer je langzamere akkoorden wilt spelen.

Een kleiner plectrum vraagt meer vingerbehendigheid. Hij heeft ook de mogelijkheid om veel nauwkeuriger te spelen waardoor ingewikkelde akkoorden met meer gemak kunnen worden opgevoerd. Een grote gitaar pick is een aanrader voor een beginnend gitarist om een correcte speeltechniek goed aan te leren. Een klein plectrum wordt meer gebruikt door de ervaren muzikant die al over enige speelervaring beschikt.

De vorm van het plectrum

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende vormen op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke nu de beste vorm is is moeilijk om bij te houden en zal vooral ook met een persoonlijke voorkeur te maken hebben. Het belangrijkste aandachtspunt bij de vorm is de punt van de gitaar pick. De scherpte van de tip zal bepalen welk geluid je gaat produceren omdat dit als enige contact maakt met de snaren.

Een plectrum met een afgeronde tip maakt een zachte klank en is geschikt voor ontspannen akkoorden die vooral op een akoestische gitaar worden gespeeld. Wanneer je een agressieve speelstijl hebt en luidere klanken wilt maken, dan kies je beter voor een pick met een scherpe tip. Deze soort plectra helpen je om nauwkeuriger elke noot te tokkelen. Een plectrum met een puntige tip wordt meestal gebruikt door muzikanten die ingewikkelde en/of snelle solo’s willen uitvoeren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe houd je een plectrum vast?

De meeste gitaristen houden hun plectrum vast tussen duim en wijsvinger. Er zijn echter 2 manieren om je plectrum vast te houden. Bij de eerste manier leg je het plectrum op de top van je wijsvinger en klem je hem zacht met je duim vast. Je kunt hem ook op de zijkant van je wijsvinger leggen en hem vastdrukken met je duim. De andere vingers vouw je naar binnen toe zoals je een vuist zou maken of je laat ze gewoon naar beneden hangen. Je kunt het best zelf uitzoeken welke manier het beste aanvoelt en waarmee je de mooiste akkoorden ten gehore kunt brengen.

Q2: Wat is een plectrum en waar kun je hem aankopen?

Een plectrum is een klein driehoekig schijfje waarmee je de snaren van tokkelinstrumenten kunt aanslaan. Hij wordt vooral gebruikt bij de banjo, de mandoline en de gitaar. Een plectrum kun je tegenwoordig in verschillende vormen, diktes en kleuren terugvinden om de muzikant het beste van zichzelf te laten geven.

Meestal is een plectrum gemaakt uit kunststof maar je kunt ze ook terugvinden in been of andere materiaalsoorten. Wanneer je een instrument bespeelt met een plectrum is er een duidelijk contrast in toonhoogte en helderheid dan wanneer je met de vingers speelt. Je kunt een pakket plectra online aankopen op gespecialiseerde websites en je kunt ze ook terugvinden in diverse muziekwinkels.

 

Q3: Welke plectrum dikte gebruik je het best?

Wanneer je een plectrum gaat aankopen zijn vooral het formaat, de vorm en de dikte van belang. De grootte van het plectrum is belangrijk voor het speelcomfort en is een erg persoonlijke keuze. Hij moet voor de muzikant goed in de hand liggen. Voor de dikte van het plectrum kun je er beter eentje uitkiezen met een dikte tussen 0,7 en 1,5 mm om er de beste controle over te hebben. 

Een dunner plectrum gaat bepalen welke klanken hij voortbrengt terwijl een dikker plectrum de gitarist de klank laat aansturen. Een dikker plectrum vergt echter meer speeltechniek waardoor hij meer geschikt is voor ervaren muzikanten.

 

Q4: Welke plectrum is goed voor een beginner?

Een belangrijke eigenschap om het beste plectrum uit te kiezen is de dikte ervan naargelang de muziekstijl die je wilt spelen. Harde en dikke plectra worden vaak gebruikt voor harde metalmuziek en zijn meestal 1 tot 1,5 mm dik. Voor dit type van plectrum moet je al een technisch hoog speelniveau hebben vanwege de hoge precisie waarmee moet worden gespeeld.

Een medium plectrum heeft ongeveer een dikte tussen 0,7 en 1 mm wat meteen ook de meest voorkomende dikte is die door de meeste gitaristen wordt gebruikt. Hiervoor moet je ook al over enige speelervaring beschikken. Een dun plectrum is 0,3 tot 0,7 mm dik en is ideaal voor startende gitaristen.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE