5 beste Speakerstandaards Test van 2024

Laatste update: 14.04.24

 

Beste speakerstandaards – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als fervente muziekliefhebber wil je natuurlijk maximaal genieten van een klassiek muziekconcert en filmmuziek of wil je helemaal opgaan in het ritme van je favoriete band. Door gebruik te maken van een degelijke speakerstandaard worden de luidsprekers op oorhoogte geplaatst zodat de beste geluidskwaliteit kan worden bereikt. We zochten voor jou 3 luidsprekerstandaards uit om met elkaar te vergelijken. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Vogel’s Sound 4301 Sonos speakerstandaard die je dankzij de voorgemonteerde geluidsinterface bijzonder gemakkelijk kunt aansluiten. Verder zou ook de NorStone Stylum 2 speakerstandaard een uitstekende keuze kunnen zijn omdat hij met elke luidspreker compatibel is.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste speakerstandaards (Reviews) van 2024

 

Als je op zoek bent naar een paar degelijke speakerstands om je luidsprekers op te plaatsen, dan zul je wel al gemerkt hebben dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn. Gaat je voorkeur uit naar een universele speakerstandaard waarop je ook andere toestellen kunt plaatsen? Of zoek je een speakerstandaard die perfect bij jouw geluidsboxen past? We hebben advies gevraagd aan echte muziekfanaten zodat we deze lijst met 5 topproducten konden samenstellen. Je kunt alles eens rustig bekijken alvorens je er de beste speakerstandaard uitkiest die het dichtst bij jou wensen aanleunt.

 

1. Vogel’s SOUND 4301 Sonos One & Play met plateauvoet

 

De speakerstandaard van Vogel’s is gemaakt uit hoogwaardig aluminium met een witte of zwarte afwerking zodat je hem mooi kunt afstemmen op je interieur en de kleur van de luidsprekers. Door zijn hoogte van 82 cm staat hij bovendien perfect op oorhoogte om je van een optimaal geluid te laten genieten.

Deze Sonos speakerstandaard kan jammer genoeg niet worden versteld waardoor je moet uitkijken naar een ander systeem als je de boxen liever hoger hebt. Omdat hij verder heel eenvoudig kan worden geïnstalleerd met de voorgemonteerde luidsprekerinterface en het geïntegreerde verlengsnoer kun je hem overal in de kamer plaatsen zodat je een surround geluid creëert.

Daarnaast blijkt hij geschikt te zijn voor de Sonos One, Sonos SL en de Sonos Play:1 speakers. Als je over een ander type luidspreker beschikt kun je dus beter goed nakijken of deze wel compatibel zijn. Bovendien is de staander door zijn gewicht van 2,2 kg vrij stabiel waardoor hij niet snel zal omvallen. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Design: deze speakerstandaard heeft een vrij eenvoudig design met een plateauvoet. Hij is verkrijgbaar in het zwart en wit waardoor je de kleur kunt afstemmen met je luidsprekers.

Stabiliteit: het stevige aluminium en de speciale voet bieden een solide basis waardoor de staander stevig blijft rechtstaan.

Formaat: de standaard heeft een voetbreedte van 26,5 cm en een hoogte van 82 cm waardoor hij perfect op oorhoogte staat als je in de sofa zit.

Gebruiksgemak: het geïntegreerde verlengsnoer en de voorgemonteerde geluidsinterface maken het mogelijk om hem gelijk waar in de kamer te plaatsen.

 

Nadelen: 

Niet verstelbaar: hij kan spijtig genoeg niet in hoogte worden versteld waardoor hij wel steeds aanwezig blijft in het interieur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. NorStone Stylum 2 Speakerstandaard universeel gebruik set van 2 stuks

 

De Norstone Stylum speakerstandaard blijkt de populairste keuze te zijn van vele muziekliefhebbers wat zich ook weerspiegelt in de reviews waar hij een uitstekende beoordeling kreeg met 4,9 van de 5 sterren. Doordat deze staanders voorzien zijn van een anti-resonantiesysteem ben je er zeker van dat je speakers de zuiverste klanken weergeven die door elke muziekfanaat worden geapprecieerd.

Omdat deze universele staanders gemaakt zijn uit staal kunnen ze zonder probleem een maximumgewicht van 50 kg dragen waardoor ook grote luidspreker er veilig kunnen worden op gemonteerd. Bovendien hebben ze door hun hoogte van 60 cm en de voetsteun van 25 cm de nodige stevigheid zodat de stabiliteit van het geheel wordt gegarandeerd.

Deze speakerstandaards zijn trouwens verkrijgbaar in een sobere matzwarte kleur, in het wit of met een eiken tussenstuk waardoor je de look compleet kunt afstemmen op je inrichting. Daarnaast kan deze luidsprekerstandaard worden aangekocht per stuk of in een pakket met 2 stuks waarbij de nodige spikes worden geleverd om ze stevig aan de vloer vast te maken.

 

Voordelen:

Formaat: deze set speakerstandaards hebben een hoogte van 60 cm waardoor ook hogere boxen perfect op oorhoogte komen. 

Stabiliteit: de voetsteun is een vierkant van 25 cm die in de grond moet worden vastgemaakt om de stabiliteit te garanderen. 

Verpakking: deze verpakking bevat 2 speakerstandaards en de benodigde spikes waarmee je hem goed kunt vastzetten.

Keuzemogelijkheden: naast de verpakkingen per set van 2 kan hij ook per stuk worden aangekocht in matzwart, wit en met een eiken tussenstuk zodat je er zeker eentje kunt vinden die perfect bij je inrichting past.

 

Nadelen: 

Niet verstelbaar: we kunnen uit de beschrijving niet echt opmaken of deze staanders in hoogte kunnen worden versteld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Hama Luidsprekerstandaard 2 Stuks met diverse bevestigingssystemen

 

De Hama speakerstandaard is een tijdelijke aanbieding waardoor hij meteen de laagste prijs heeft in onze lijst met toppers. Hij wordt bovendien geleverd in een setje van 2 wat hem extra voordelig maakt zodat je er gerust meerdere kunt aanschaffen om op verschillende plaatsen in huis te installeren.

Deze speakerstandaards hebben een stijlvolle afwerking en zijn voorzien van kabelgeleiding waardoor je alle bedrading netjes kunt wegwerken voor een strakke look. Bovendien zijn deze staanders door middel van een telescopische buis traploos in hoogte verstelbaar tussen 75,8 en 120 cm. Omdat er verschillende steunplaten en bevestigingsmateriaal bij deze set worden meegeleverd is deze surround speakerstandaard trouwens voor bijna elke luidspreker geschikt.

Daarnaast bevat het pakket ook slipvaste rubberen ringen om aan de onderkant van de staanders te bevestigen zodat het statief stevig vast staat zonder de vloer te beschadigen. We zien in de reviews dat de klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit artikel.

 

Voordelen:

Design: de metalen speakerstandaard van Hama werd afgewerkt met een zwarte coating waardoor hij een strakke en stijlvolle uitstraling heeft.

Instelbaar: dankzij de handige telescopische buis kan deze staander worden versteld tussen 75,8 en 120 cm hoogte.

Gebruiksgemak: doordat hij wordt geleverd met verschillende bevestigingsplaten kan deze set voor vrijwel elke surround-speaker worden gebruikt.

Verpakking: de set bestaat uit 2 speakerstandaards, 2 hoeken, 6 steunplaten, een schroevenset en 2 klittenbandstroken om de speakers extra te verstevigen.

 

Nadelen: 

Dunne kabelgeleider: enkele klanten merken op dat de dunne buis niet geschikt is om dikkere audiokabels door te schuiven.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Harman Kardon HTFS 2WQ Vloerstandaards

 

Harman Kardon staat bekend om zijn innovatieve technieken die door diverse wetenschappers worden uitgedokterd om het geluid over te brengen zoals het hoort. Daarom worden ze door velen als het beste merk beschouwd voor producten die een ongeëvenaarde geluidskwaliteit kunnen voortbrengen die je voorheen alleen in muziekstudio’s kon terugvinden.

De Harman Kardon speakerstandaard wordt geleverd in een set van 2 vloerstatieven die door hun minimalistische vorm in quasi elke kamer perfect tot hun recht komen. Het formaat van 17,8 x 22,9 x 87,6 cm zorgt ervoor dat ze op ideale oorhoogte staan en niet als een storend object worden ervaren. Bovendien kun je kiezen uit een witte of zwarte versie om ze af te stemmen op de kleur van jouw boxen.

Deze speakerstandaards zijn trouwens compatibel met diverse satelliet luidsprekersystemen van Harman Kardon van het type HKTS 2, 4, 5, 9 en 16 en ze zijn daarnaast ook geschikt om te gebruiken met satelliet speakers van de serie BDS 300, 330, 370, 685S, 700 en 770. In de reviews zien we dat deze speakerstandaardset de maximale score kreeg van 5 sterren.

 

Voordelen:

Geluidskwaliteit: deze speakerstandaards zorgen ervoor dat het geluid op de meest gunstige manier de kamer wordt in gestuurd alsof je in een muziekstudio zou zitten.

Design: hun stijlvolle vorm en de mooie glanzend witte of zwarte laklaag zorgen ervoor dat ze in de meeste interieurs feilloos worden opgenomen zonder een storende factor te zijn.

Het formaat: deze luidsprekerstaanders hebben een formaat van 17,8 x 22,9 x 87,6 cm en een gewicht van 7,6 kg waardoor ze stabiel op de vloer staan.

Compatibiliteit: deze vloerstatieven zijn compatibel met satellietspeaker van het type HKTS 2, 4, 5, 9 en 16 en ook voor de serie BDS 300, 330, 370, 685S, 700 en 770 van Harman Kardon.

 

Nadelen: 

De prijs: dit product heeft nogal een duur prijskaartje waardoor ze minder toegankelijk zijn voor mensen met een klein budget.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. BS-03S-BK set van 2 luidsprekerstandaards aluminium glas MDF kabelkanaal 

 

Deze speakerstandaard van Auna is een prachtige combinatie van hoogwaardig aluminium met een stevige glazen voet- en luidsprekersplateau van 20 x 20 cm. Door de hoogte van 44 cm worden de luidsprekers op het ideale niveau geplaatst om de geluidskwaliteit optimaal tot zijn recht te laten komen.

Bovendien heeft elke speakerstandaard een maximale draagkracht van 10 kg waardoor deze set van 2 stuks geschikt is om te gebruiken met de meest gangbare luidsprekers. De meegeleverde spikes zorgen er trouwens voor dat de staanders perfect kunnen worden vastgezet waardoor je geen last hebt van trillingen die de akoestiek verpesten.

Daarnaast is er een geïntegreerd kabelkanaal voorzien die met mdf wordt afgedekt zodat alle bedrading netjes kan worden weggewerkt. Deze speakerstandaards hebben een licht gewicht van 2,3 kg waardoor ze iets minder stabiel zijn en beter enkel met kleine luidsprekers worden gebruikt. In de reviews kunnen we voorts ook zien dat hij een goede beoordeling kreeg met een score van 4 sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: dankzij de geïntegreerde kabelgeleiding kan de bedrading van de luidspreker netjes worden weggewerkt en afgedekt met een mdf-plaatje.

Design: door de combinatie van het stevige veiligheidsglas en het mooi afgewerkte aluminium kunnen deze rechthoekige zuilen perfect in een modern interieur worden geplaatst.

Universeel: deze staanders hebben een maximale draagkracht van 10 kg zodat ze voor de meeste speakers kunnen worden gebruikt.

Het prijskaartje: de set van Auna heeft een betaalbare en goedkope prijs waardoor ze meteen een stuk toegankelijker zijn.

 

Nadelen:

Bouwpakket: deze luidsprekerstandaards worden geleverd als bouwpakket zodat je ze volledig zelf in elkaar moet zetten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Speakerstandaards Koopgids

 

Wanneer je zeker wilt zijn van de beste geluidskwaliteit kunnen we je de aanbeveling geven om te investeren in een degelijke speakerstandaard om je luidspreker op te plaatsen. Waarom de hoogte van het vloerstatief nu juist zo belangrijk is en waarvoor je hem zoal kunt gebruiken zullen we verder in onze koopgids bespreken. Neem bovendien even de tijd om de verschillende exemplaren te vergelijken voor je een beslissing neemt. Wees trouwens aandachtig bij de aanbiedingen want soms hebben deze een mindere draagkracht.

Wat is een speakerstandaard en waarvoor kan hij worden gebruikt

Een speakerstandaard is eigenlijk een vloerstatief waarop je een luidspreker kunt vastmaken om de akoestiek in de ruimte maximaal te verbeteren. Doordat de meeste speakerstandaards op oorhoogte staan komt het de geluidskwaliteit ten goede zodat je meer kunt genieten wanneer je bijvoorbeeld in de sofa zit. Zoals je al wel zult hebben opgemerkt tijdens grote evenementen is dit vooral nodig bij hoge tonen die niet zo ver worden verspreid als basklanken. Wanneer je ver van de geluidsbron zit zul je de bassen sterker waarnemen waardoor hoge tonen verloren gaan.

Door de luidspreker op de juiste hoogte te plaatsen heb je een prima geluidskwaliteit van zowel hoge als lage tonen. Een speakerstandaard kan bovendien met de meest gangbare luidsprekers worden gecombineerd zodat je bijvoorbeeld ook perfect kunt genieten van filmgeluiden zonder dat er enige vervorming merkbaar is. Daarnaast zorgt een vloerstatief ervoor dat de luidspreker voldoende wordt ondersteund waardoor je quasi geen trillingen en resonanties zult ondervinden. De meeste standaards zijn er trouwens op voorzien dat alle bekabeling van de speaker netjes kan worden weggewerkt.

 

De hoogte en het maximaal belastbaar gewicht

Het is niet zo dat hoe hoger je een luidspreker plaatst, hoe beter de geluidskwaliteit zal zijn. Wanneer je een speaker te hoog plaatst, gaan alle hoge tonen bovenin de ruimte verloren en dat is nu net niet de bedoeling. Bij een speakerstaander is het trouwens niet mogelijk om de boxen schuin naar beneden te richten. De meeste staanders kunnen daarom in hoogte worden versteld zodat je hem perfect naar jouw lichaamsgestalte kunt instellen. Wanneer de tweeters een klein beetje boven je hoofd zijn gericht als je neerzit, verkrijg je de ideale opstelling.

Omdat de meeste speakerstandaards compatibel zijn met alle gangbare luidsprekers moet je steeds goed de maximale draagkracht van een vloerstatief nakijken om je luidsprekers veilig te kunnen monteren zodat ze stabiel vaststaan. Het maximale draagvermogen is trouwens afhankelijk van het materiaal waaruit de staander is gemaakt en de dikte van de buizen. Veel oudere luidsprekers en speakers die voor professionele activiteiten worden gebruikt zijn vaak een pak zwaarder dan de recente geluidsboxen die worden verkocht om in de huiskamer te installeren.

Waar moet je bij de aankoop op letten

Het voornaamste aandachtspunt is de compatibiliteit tussen de luidspreker en de speakerstandaard. Sommige staanders kunnen enkel in combinatie met een speaker van hetzelfde merk worden gebruikt. Andere hebben een universele bevestigingsplaat waarop elk type luidspreker veilig kan worden gemonteerd. Daarnaast kunnen bepaalde speakerstandaards in de vloer worden vastgemaakt wat de stabiliteit ten goede komt. Hiervoor worden dan speciale spikes gebruikt die meestal samen met de standaard worden meegeleverd.

Het gewicht van het vloerstatief zal voor een groot deel zorgen dat de volledige installatie goed stevig op de grond blijft staan. Er zijn tegenwoordig trouwens staanders op de markt die je in het middenstuk kunt verzwaren met zand of loodbolletjes om wat meer vastigheid te creëren. Wanneer je kiest voor een losstaande speakerstandaard kun je best kiezen voor een exemplaar dat van antislipvoetjes of een rubberen ring is voorzien zodat hij niet gemakkelijk gaat verschuiven wanneer je er per ongeluk tegenaan loopt.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE