Laatste update: 28.05.22

 

Beste stereo versterkers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Eender welk krachtig audiosysteem dient vandaag de dag te worden uitgerust met een al even krachtige bijbehorende versterker die als het ware beschouwd wordt als het hart of de motor van het eerder vernoemde audiosysteem. Daar er tegenwoordig dan ook heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van stereo versterkers, zijn we zelf alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Audiolab 6000A – Geïntegreerde Versterker die meteen in het oog springt vanwege de krachtige bluetooth functie. Daartegenover staat de Sonos Amp – Draadloze versterker die dan weer voorzien is van wifi én multiroom. In de onderstaande tabel hebben we nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste stereo versterkers (Reviews) van 2022

 

Of je nu kiest voor een Yamaha stereo versterker dan wel een mini stereo versterker van Marantz, een Denon stereo versterker of een kleine stereo versterker van Pioneer; is uiteraard een persoonlijke keuze. Net zoals de keuze voor een Hifi stereo versterker dan wel een stereo versterker met phono ingang, een stereo versterker met wifi of een stereo versterker met HDMI. Wij selecteerden alvast 5 toppertjes rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews. Neem even een kijkje en wie weet ga jij wel naar huis met de populairste en beste stereo versterker of kies je voor het artikel met de laagste prijs.

 

1. Audiolab 6000A – Geïntegreerde Versterker – Bluetooth – Vermogen: 150 Watt

 

Een versterker wordt beschouwd als de motor van eender welk krachtig audiosysteem en dient dan ook met een zekere weldoordachtheid te worden uitgekozen. Echter wordt van de huidige veelzijdige stereo versterker een zeer uiteenlopend takenpakket verwacht aangevuld met een betaalbaar prijskaartje, wat jammer genoeg niet altijd mogelijk blijkt. Toch lijkt de Audiolab 6000A alvast aardig in de buurt te komen en daar lijken de meeste klanten het duidelijk mee eens.

Zo wordt de Audiolab 6000A gekenmerkt door een compact formaat van 44,5 x 6,6 x 30 cm aangevuld met een gewicht van ongeveer 7,8 kg wat hem relatief makkelijk te verplaatsen maakt. Hoewel hij geen wifi aanbiedt, geniet je wel een handige bluetooth functie inclusief ruim bereik en een vermogen van ongeveer 150 Watt. Bovendien garandeert de 6000A stereo versterker je een optimale flexibiliteit tussen digitale én analoge bronnen wat niet elke versterker gegeven is.

Dit wordt verder aangevuld met maar liefst 3 verschillende operationele modi waardoor het apparaat zich beetje bij beetje kan aanpassen aan de (veranderende) verwachtingen van de klant.

 

Voordelen:

Flexibiliteit: de Audiolab 6000A geïntegreerde versterker staat bekend om zijn optimale flexibiliteit ter hoogte van digitale én analoge bronnen.

Modi: dit wordt aangevuld met 3 operationele modi waardoor het mogelijk wordt om de versterker aan te passen aan de veranderende verwachtingen van de consument. 

Bluetooth: je geniet de aanwezigheid van een krachtige bluetooth functie inclusief ruim bereik.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs voor velen correct blijkt, kan hij niet beschouwd worden als een aanbieding noch als één van de goedkope exemplaren binnen deze selectie.

Koop bij bol.com (€599)

 

 

 

 

2. Sonos Amp – Draadloze versterker – Wifi – Vermogen: 125 Watt – Multiroom

 

Min of meer binnen dezelfde prijscategorie kun je deze draadloze stereo versterker van – misschien wel het beste merk – Sonos terugvinden. Nemen we al even een kijkje tussen de vele online klantenreviews dan stellen we heel wat positieve reacties en een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren vast. Kortom, best de moeite waard om de Sonos Amp versterker even onder de loep te nemen.

Zo wordt de Sonos Connect Amp New gekenmerkt door een relatief compact formaat van 21,7 x 6,4 x 21,7 cm in combinatie met een gewicht van 2,1 kg wat hem eenvoudig te transporteren én verplaatsen maakt. Hij beschikt daarbij over een HDMI-aansluiting en garandeert een ruim vermogen van wel 125 Watt per kanaal. Bij een correcte installatie kun je de versterker eenvoudig bedienen met behulp van de bijbehorende Sonos app of Airplay 2.

Overigens kunnen niet alleen bedrade speakers maar ook stereo en platenspelers moeiteloos op de versterker worden aangesloten. Op die manier geniet je bijvoorbeeld van een prachtig en optimaal stereogeluid bij het bekijken van je favoriete films en/ of programma’s. Houd er wel rekening mee dat er geen bluetooth functie aanwezig is.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de draadloze versterker kan eenvoudig aangesloten worden op bedrade speakers, platenspelers en stereo en op die manier de desbetreffende apparaten een ultieme upgrade bezorgen.

Verpakkingsinhoud: de Sonos Amp versterker wordt jou aangeboden inclusief 4 Sonos banaanstekkers, een AC stroomkabel, een snelstartgids en een garantie- én juridische informatiefolder.

HDMI: in tegenstelling tot heel wat andere stereo versterkers blijkt dit exemplaar uitgerust met een HDMI-aansluiting. Dit wordt aangevuld met wifi en multiroom.

Vermogen: deze draadloze versterker is in staat om je speakers van een ruim 125W vermogen te voorzien en dit per afzonderlijk kanaal.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: jammer genoeg beschikt de Sonos Amp draadloze versterker niet meteen over een bluetooth functie.

Geen bouwpakket: deze stereo versterker wordt niet als bouwpakket geleverd.

Koop bij bol.com (€798)

 

 

 

 

3. Rega io – Hifi Versterker Stereo – Vermogen: 30 Watt – Rega Afstandsbediening

 

Als echte muziekliefhebber is de aankoop van de Rega io stereo versterker meer dan gewoon een goede aanbeveling. In eerste instantie valt hij natuurlijk op vanwege zijn uiterste compacte formaat en lichte gewicht wat hem bijzonder aangenaam in de omgang maakt en eenvoudig om in diverse hifi sets te gebruiken. Kortom, hij slaagt erin om naadloos in eender welk hifi-systeem te integreren.

De Regio stereo versterker is tevens voorzien van een krachtige ingebouwde Moving Magnet (MM) phono voorversterker die gecombineerd wordt met maar liefst 2 RCA lijningangen. Dit wordt moeiteloos aangevuld met een hoogwaardige hoofdtelefoonuitgang, en 2 x 30W vermogen en een meegeleverde afstandsbediening. 

Bekijken we de online reviews dan zien we ook alleen maar positieve reacties van klanten op het product verschijnen. Zo wordt onder meer enthousiast gereageerd over de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie 5 op 5 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de stereo versterker wordt aangevuld met een Rega afstandsbediening, 2 krachtige AAA Alkaline batterijen, een stroomkabel en een informatieve handleiding.

Formaat: hij kent een totale afmeting van 18 x 29 x 6,8 cm en een gewicht van 2,9 kg wat hem bijzonder makkelijk te installeren maakt.

Uitvoering: de Rega io analoge stereo versterker wordt gekenmerkt door een geïntegreerde MM phono voorversterker in combinatie met 2 afzonderlijke RCA aansluitingen. Dit wordt verder aangevuld met een hoofdtelefoonuitgang en een 2 x 30 Watt vermogen.

 

Nadelen:

Geen wifi: ben je van plan om deze stereo versterker aan te kopen dan is het wel handig om te weten dat er geen wifi functie beschikbaar is.

Koop bij bol.com (€560)

 

 

 

 

4. Denon PMA-50 – Digitale stereoversterker – Bluetooth met NFC en Multi-Point

 

De PMA-50 stereo versterker van Denon werd voor het eerst geïntroduceerd in 2014 en wordt gekenmerkt door een compact formaat en dito licht gewicht wat het alvast een pak eenvoudiger maakt indien je hem wilt transporteren en/ of verplaatsen. Hoewel hij geen wifi aanbiedt, geniet je wel de aanwezigheid van een krachtige bluetooth functie inclusief ruim bereik waardoor een draadloze verbinding alsnog tot de mogelijkheden behoort.

Verder wordt deze – van oorsprong analoge – stereo versterker voorzien van meerdere aansluitingsmogelijkheden gaande van een analoge stereo-ingang tot diverse digitale optische én coaxiale ingangen. Op die manier wordt een zekere compatibiliteit met digitale audiobronnen gegarandeerd.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten de aangeboden kwaliteit duidelijk kunnen waarderen. Daarnaast wordt eveneens enthousiast gereageerd op de geleverde geluidskwaliteit en de eenvoudige installatie.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere stereo versterkers, ligt het prijskaartje hier duidelijk een heel pak lager.

Aansluitingen: het betreft een analoge stereo versterker die gekenmerkt wordt door een bijbehorende analoge stereo-ingang. Echter blijkt hij ook compatibel met digitale audiobronnen dankzij de aanwezigheid van 2 optische en 1 coaxiale ingang.

Bluetooth: dankzij de aanwezigheid van een krachtige bluetooth functie wordt een draadloze verbinding mogelijk. Ideaal indien je bijvoorbeeld je favoriete muziek wenst te streamen.

 

Nadelen:

Geen wifi: ben je op zoek naar een degelijke stereo versterker inclusief bijbehorende wifi functie, dan is dit exemplaar van Denon niet de beste aanbeveling uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Yamaha A-S201 Versterker – Vermogen: 100 Watt – Multiroom

 

We sluiten het rijtje af met de Yamaha stereo versterker, afkomstig uit de bekende Yamaha A-S serie en gekenmerkt door een laag én betaalbaar prijskaartje. Zijn compacte en lichtgewicht formaat maken hem makkelijk in de ruimte installeerbaar terwijl de meegeleverde afstandsbediening dan weer zorgt voor een eenvoudige bediening.

Door gebruik te maken van de aanwezige Phone aansluiting, wordt het mogelijk om je platenspeler op de versterker aan te sluiten en eender waar in huis van je favoriete muziek te genieten. Doordat de Yamaha A-S201 stereo versterker overigens gebruik maakt van de bekende Pure/ Direct Mode kan een optimale en loepzuivere geluidskwaliteit worden geleverd. Dit alles wordt aangevuld met een multiroom functie en een ruim vermogen van wel 100 Watt.

Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en de grote diversiteit aan aansluitingsmogelijkheden, blijkt één enkele koper het jammer te vinden dat er geen loudness functie aanwezig is.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: zijn lage prijskaartje maakt deze Yamaha stereo versterker alvast een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

Vermogen: de versterker levert zonder problemen een bijzonder ruim vermogen van maar liefst 100 Watt per kanaal.

Aansluitingen: je bent eveneens verzekerd van meerdere aansluitingsmogelijkheden waaronder een RCA-Tulp ingang, een coaxiale ingang en een koptelefoonaansluiting.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: houd er wel rekening mee dat er geen bluetooth functie voorhanden is, enkel multiroom.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Stereo versterkers Koopgids 

 

Als echte muziekliefhebber kan de aanschaf van een degelijke stereo versterker alvast een echte aanwinst betekenen. Maar kies je dan beter voor een voor- dan wel eindversterker of geef je de voorkeur aan een geïntegreerde stereo versterker? En hoe zit het dan met de mogelijkheden en de geleverde aansluitingen? Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even grondig door te nemen alvorens de verschillende stereo versterkers – en eventuele aanbiedingen en/ of promoties – met elkaar te vergelijken. 

Wat is het belang van een degelijke versterker?

Om het belang van een versterker 100% te kunnen begrijpen, is het natuurlijk aangewezen om op de hoogte te zijn van zijn kunnen en eventuele bijkomende mogelijkheden. Daarom even een woordje vooraf alvorens dieper in te gaan op de verschillende types versterkers en hun bijbehorende voor- en/ of nadelen.

In de audio wereld wordt elke luidspreker of speaker aangevuld met een functionele versterker zodat een zwak audiosignaal niet alleen krachtiger maar ook beter hoorbaar wordt. Het komt er dus op neer dat een versterker in staat is om het zwakke audio signaal- dat naar de speaker toe gaat – te gaan versterken zodanig dat het geluid vervolgens op een normaal volume kan worden weergegeven. 

Binnen het audio wereldje kunnen we dan ook meerdere soorten versterkers waarnemen maar wij zullen ons vandaag beperken tot de zogenaamde stereo versterkers. Deze spitsen zich vooral toe op alles wat met muziek en audio te maken heeft zoals bijvoorbeeld cd’s en platenspelers. Hoewel men voor audio installatie de neiging heeft om terug te grijpen op een geïntegreerde stereo versterker, bestaat eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor een afzonderlijk voor- én/ of eindversterker.

 

Het type stereo versterker

Zoals hiervoor reeds aangegeven zullen wij het hier voornamelijk hebben over het gebruik van de stereo versterker die – in tegenstelling tot heel wat andere soorten versterkers – vooral een goede aanbeveling blijkt indien je op zoek bent naar een geschikte audio oplossing. Of je daarbij kiest voor een voor- eind dan wel geïntegreerde stereo versterker is een beetje afhankelijk van je eigen verwachtingen en doelstellingen. Kortom, iedereen die kan genieten van een hoge kwaliteit muziek, is gebaat bij de aanschaf van een stereo versterker.

Binnen de categorie van stereo versterkers kun je natuurlijk opteren voor 3 soorten gaande van de voor tot de eind en/ of geïntegreerde stereo versterker. Zo zal een voorversterker voornamelijk instaan voor alle mogelijke inkomende signalen van 1 of meerdere audiobronnen en je dus de optie bieden om alle apparaten zoals cd-spelers, platenspelers en/ of televisietoestel hierop aan te sluiten. Let wel dat een voorversterker enkel de signalen zal verdelen en bijgevolg geen daadwerkelijke versterking kent.

Een eindversterker daarentegen wordt beschouwd als het zogenaamde laatste station alvorens het geluid bij de speaker terechtkomt. In de meeste gevallen is het aangewezen om een voor- én eindversterker met elkaar te combineren teneinde de best mogelijke geluidskwaliteit te beogen. Dat brengt ons tot het begrip van de geïntegreerde versterker die de kwaliteiten van de 2 voornoemde types moeiteloos met elkaar combineert. Zo garandeert een geïntegreerde versterker de aansluitmogelijkheden van de voorversterker maar wordt hij aangevuld met een ingebouwde eindversterker. 

Extra kenmerken en opties in functie van de prijs

Naast het belang van het type, is het eveneens aangewezen om rekening te houden met bepaalde andere factoren zoals het uitgangsvermogen, de aansluitingsmogelijkheden en eventuele bijkomende kenmerken. Zo wordt het uitgangsvermogen steevast in Watt weergegeven en bepaald per kanaal afzonderlijk. Hoe hoger het wattage, hoe hoger ook het uitgangsvermogen en hoe beter de uiteindelijke geluidskwaliteit die je geniet.

Wees daarnaast ook alert voor de geleverde aansluitingen. Zo zal niet elke stereo versterker over dezelfde aansluitingsmogelijkheden beschikken. Door op voorhand een beeld te creëren van de mogelijkheden, zal de installatie nadien een pak makkelijker verlopen. Zo zullen de meeste exemplaren voorzien zijn van 1 of meerdere RCA-Tulp aansluitingen aangevuld met een AUX-ingang, een optische en/ of coaxiale uitgang. Een combinatie van deze laatste maakt dat het apparaat geschikt blijkt voor digitale én analoge audiobronnen.

Houd er wel rekening mee dat dit alles een effect zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Een stereo versterker die over meerdere aansluitingen, bluetooth én wifi beschikt zal duurder in de aankoop zijn dan een exemplaar dat enkel voorzien is van een bluetooth functie. Algemeen kan de prijs dan ook variëren van zo’n 50 à 60 euro tot maar liefst 800 euro of misschien wel meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe sluit je een subwoofer op een stereo versterker aan?

Het aansluiten van een subwoofer op een stereo versterker is niet zo ingewikkeld en bijgevolg in een mum van tijd geklaard. Echter, dien je wel te weten hoe je de beide apparaten precies met elkaar moet gaan verbinden.

In eerste instantie is het belangrijk om de speakeruitgang van de stereo versterker aan te sluiten op de luidspreker IN van de desbetreffende subwoofer. Vervolgens dien je de speakers zelf te verbinden met de aanwezige luidspreker OUT van de subwoofer. In het geval de subwoofer niet voorzien is van een luidspreker OUT aansluiting, dien je het subwoofer apparaat 100% parallel te plaatsen met de speakeruitgang van de stereo versterker.

 

Q2: Wat is een stereo versterker?

Geniet je enige ervaring in de audio wereld, dan zul je begrijpen dat elke afzonderlijke luidspreker nood heeft aan een bijbehorende versterker. Op die manier is het mogelijk om een zwak audiosignaal net dat tikkeltje krachtiger – en bijgevolg 100% hoorbaar – te maken. Met andere woorden; de aanwezige versterker dient het zwakke signaal dat naar de luidspreker gaat, aanzienlijk te versterken waardoor het geluid vervolgens op een relatief normaal en standaard volume kan worden weergegeven.

Algemeen kunnen we dan ook verschillende types versterkers waarnemen waaronder de – overigens misschien wel meest bekende en voor de hand liggende – stereo versterker. Dergelijk type versterker heeft per geluidsbron maar liefst 2 ingangen en is bijgevolg in staat om het geluid opnieuw uit te sturen over 2 afzonderlijke uitgangen. 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES