5 beste Studio microfoons Test van 2024

Laatste update: 11.10.24

 

Beste studio microfoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig is er een uitgebreid assortiment aan studio microfoons te spotten wat de keuze niet altijd even makkelijk maakt. Om de zoektocht voor jou net dat tikkeltje aangenamer te maken, selecteerden we alvast enkele hedendaagse toppertjes. Zo zou je kunnen opteren voor de Maono AU-PM422 Microfoon die niet alleen geschikt is voor particulier gebruik maar eveneens aan het lijstje van professionele toestellen kan worden toegevoegd. Daarnaast lijkt ook de Rode NT-USB Studio microfoon een meer dan goede optie te zijn. Bovendien maakt dit type microfoon gebruik van een krachtige digitale USB interface waarmee je hem heel eenvoudig op diverse laptops kunt aansluiten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste studio microfoons (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een studio microfoon met standaard of toch eerder een studio microfoon voor je pc of laptop? Het ruime assortiment toont alvast aan dat er voor elk wat wils is, wat de keuze meteen ook lastiger maakt. Daarom selecteerden wij alvast 5 toppertjes waarbij we rekening hielden met het advies vermeld in de online reviews én de prijs-kwaliteitverhouding. Neem even een kijkje alvorens je er de voor jou beste studio microfoon uitkiest en wie weet ga je wel met het populairste exemplaar naar huis of een leuke aanbieding.

 

1. Maono AU-PM422 Studio Microfoon met USB

 

Tussen de goedkope microfoons zul je alvast deze USB studio microfoon kunnen spotten die jou wordt aangeboden door het bekende, en misschien voor sommigen ook wel beste, merk Maono. Een blik op de online reviews toont dan ook duidelijk aan dat de meeste klanten bijzonder overtuigd zijn van de kwaliteit en het gebruiksgemak. Slechts één koper had wat meer verwacht van de geleverde geluidskwaliteit.

Zo wordt de microfoon, die een formaat van 20,3 x 26,2 x 11 cm kent, geleverd inclusief een tafelklem, een bijbehorende steun, een popfilter en spons, een schokdemper, een USB-kabeltje en een informatieve Engelstalige handleiding. Dankzij de aanwezige aan- en uitschakelaar kun je hem vervolgens in een vingerknip makkelijk gebruiksklaar maken.

Verder wordt deze buigbare/kantelbare Maono AU-PM422 microfoon gekenmerkt door een cardioïde opnamepatroon én aangevuld met een gedetailleerd frequentie- én dynamisch bereik van 192KHz/24bit. Dit maakt van hem een veelzijdige studio microfoon die eveneens kan gebruikt worden bij het gamen, zingen of het opnemen van podcasts.

 

Voordelen:

Doelgroep: de Maono AU-PM422 studio microfoon heeft alle kwaliteiten om gebruikt te worden als professionele microfoon. Verder kun je hem ook inzetten tijdens het gamen, zingen of opnemen van zakelijke gesprekken en podcasts.

Opnamepatroon: hij wordt gekenmerkt door een typisch cardioïde opnamepatroon dat het geluid van voor de microfoon perfect opneemt en vastlegt.

Materialen: de behuizing van deze microfoon blijkt voornamelijk uit duurzaam metaal te zijn vervaardigd en kan dan ook best wel wat verdragen.

Handig in gebruik: in tegenstelling tot sommige andere studiomicrofoons heb je bij dit exemplaar helemaal geen software nodig. Bovendien kan hij zowel gebruikt worden met MacOS alsook Windows en biedt hij een frequentiebereik van 20Hz tot 20KHz aan.

 

Nadelen:

Handleiding: houd er wel rekening mee dat de handleiding niet naar het Nederlands werd vertaald.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Rode NT-USB Digitale microfoon USB interface

 

Net zoals het vorige apparaat blijkt ook deze Rode studio microfoon voorzien van een handige USB in- en output die overigens blijkt te werken in combinatie met de meest recente softwarepakketten op Windows, iPad en MacOs. De NT-USB studio microfoon is dan ook breed inzetbaar en kan niet alleen gebruikt worden bij het opnemen van zang en stemmen maar evengoed in combinatie met blaas- en snaarinstrumenten.

Dankzij de aanwezigheid van een “zero latency” hoofdtelefoon, die overigens een 3,5 mm uitgang kent, wordt het mogelijk om het geluid in “realtime” te gaan monitoren. Verder kun je uiteraard ook de basisfactoren instellen zoals het volume, de frequentie en noem maar op. Hij wordt jou aangeboden inclusief een popfilter. een stand mount, een tripod standaard en een duurzame opberghoes.

Een blik op deze studio microfoon set met cardioïde opnamepatroon leert ons dat velen overtuigd zijn van hun aankoop. Slechts een kleine minderheid beweert dat de kwaliteit beter had gekund en vermoeden dat het om een tweedehands microfoon gaat.

 

Voordelen:

Opnamepatroon: net zoals het vorige exemplaar wordt ook deze microfoon gekenmerkt door een cardioïde opnamepatroon waarbij het geluid van voor de microfoon nauwkeurig wordt vastgelegd.

Gebruiksgemak: hij blijkt niet alleen geschikt voor het opnemen van zang en stemmen maar kan ook gebruikt worden in combinatie met verschillende snaar- en blaasinstrumenten.

Bereik: hij biedt een ruim bereik van 20KH tot 20 KHz aan.

Verpakkingsinhoud: deze unieke microfoon die eveneens als radio studio microfoon zou kunnen worden gebruikt, wordt geleverd inclusief een tripod standaard en beschermende opberghoes.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg is hij niet meteen voorzien van het laagste prijskaartje in vergelijking met sommige andere studio microfoons uit deze selectie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. GXT 252 Emita USB Studio Microfoon met Popfilter voor Windows & MacBook

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve USB studio microfoon die geschikt is voor zowel Windows als MacBook apparaten én daarnaast ook kan gebruikt worden in combinatie met de PS5? Dan raden wij jou aan om deze unieke studio microfoon van Trust, afkomstig uit de bekende Trust GXT serie, even rustig te bekijken. Bovendien valt ook zijn prijskaartje bijzonder goed mee in vergelijking met sommige andere microfoons uit deze selectie.

Met behulp van een digitale USB-verbinding kun je deze studio microfoon makkelijk op eender welke laptop of pc installeren om vervolgens muziekopnames, instrumenten, vlogs, podcasts of voice-overs op te nemen. Hij wordt, net zoals zijn voorgangers, gekenmerkt door een cardioïde opnamepatroon en levert een ruim bereik van 18kH tot 20 kHz.

Bij aankoop krijg je er niet alleen een 1,8 meter lange USB-kabel bij maar ook een metalen standaard, een plopkap met dubbel scherm en een stevige aluminium flightcase. Ondanks al deze mogelijkheden vinden sommige klanten het prijskaartje toch nog steeds te hoog.

 

Voordelen:

Opnamepatroon: het cardioïde opnamepatroon zorgt ervoor dat geluiden, afkomstig van voor de microfoon, feilloos worden vastgelegd zonder dat je daarbij last hebt van achtergrondgeluiden.

Flightcase: hij wordt jou aangeboden inclusief een stevige stootvaste aluminium flightcase zodat je de microfoon steeds veilig kunt opbergen.

Voeding: met behulp van de meegeleverde 1,8 meter lange USB-kabel kun je deze studio microfoon makkelijk aan je pc of laptop koppelen.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het betaalbare prijskaartje vindt een kleine minderheid van de klanten dat de prijs toch nog steeds te duur is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Yeti USB Microfoon voor Studiokwaliteit Streaming & Recording Blue Microphones

 

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor de Yeti USB Microfoon die jou wordt aangeboden door het, al dan niet bekende, merk Blue Microphones. Deze professionele USB-microfoon valt meteen op doordat hij verschillende patronen aanbiedt om geluid op te nemen en/ of te streamen. Dit verklaart enigszins ook het hogere prijskaartje alhoewel de meeste klanten zich daar niet meteen aan lijken te storen.

In tegenstelling tot de vorige apparaten levert deze studio microfoon niet alleen een cardioïde opnamepatroon maar eveneens een bidirectioneel; omnidirectioneel én stereo polair patroon wat van hem een veelzijdige microfoon maakt. Dankzij de meegeleverde USB-kabel kan hij bovendien makkelijk aan je pc of laptop worden gekoppeld ongeacht of het een Mac of Windows apparaat betreft.

Dit alles wordt verder aangevuld met een ruim frequentiebereik van 20 tot 20.000 kHz, een handige aan- en uitschakelaar en een stevige desktopstandaard.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: deze prachtige studio microfoon wordt jou aangeboden inclusief een desktopstandaard én een USB-kabeltje.

Voeding: met behulp van de USB-kabel wordt het mogelijk om deze microfoon op eender welke pc of laptop, ongeacht Windows of Mac, aan te sluiten.

Opnamepatroon: in tegenstelling tot de andere microfoons uit dit lijstje, biedt hij meerdere opnamepatronen aan. Zo geniet je niet alleen een cardioïde opnamepatroon maar tevens ook een bidirectioneel, omnidirectioneel en stereo polair patroon.

 

Nadelen:

Geen microfoonkapjes: ben je van plan om deze studio microfoon aan te kopen, besef dan wel dat er geen microfoonkapjes worden meegeleverd.

Niet budgetvriendelijk: het is één van de duurdere microfoons uit deze selectie wat hem misschien ook minder toegankelijk maakt voor het grote publiek.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Studio microfoon Vonyx CMS400B met verstelbare arm, shockmount en popfilter

 

We sluiten het rijtje vervolgens af met deze unieke studio microfoon die jou wordt aangeboden én geleverd door het alom bekende merk “Vonyx”. Afkomstig uit de Vonyx St serie en te verkrijgen in 2 neutrale kleuren, wordt hij door de meeste klanten dan ook enthousiast onthaald wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4 sterren. Slechts enkele klanten spreken van een matige geluidskwaliteit met heel wat geruis.

Desondanks lijkt hij de moeite waard om even van dichterbij te bekijken. Zo wordt hij gekenmerkt door een eenvoudige 3,5 mm jack in- en output alsook een XLR 3-pin aansluiting waarmee je hem eenvoudig op je pc of laptop kunt aansluiten. Eenmaal vervolgens correct ingeschakeld, biedt hij een cardioïde opnamepatroon aan over een ruim frequentiebereik van 20 tot 20.000 kHz.

Bij aankoop wordt de Vonyx CMS 400B condensator microfoon geleverd inclusief een plopkap, een shockmount, een broadcast arm, een popfilter en microfoonkabel waardoor deze set geschikt is voor professioneel én particulier gebruik.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze complete set is niet alleen geschikt om te gebruiken tijdens het vloggen maar kan ook professioneel gebruikt worden door zangers en producers.

Verpakkingsinhoud: hij wordt jou aangeboden inclusief een stevige broadcast arm, een popfilter, een shockmount, een plopkap én microfoonkabel.

Opnamepatroon: hij levert moeiteloos een cardioïde opnamepatroon waarbij alle geluid voor de microfoon zonder problemen kan worden vastgelegd.

 

Nadelen:

Matige geluidskwaliteit: volgens sommige klanten is de geluidskwaliteit eerder matig te noemen en wordt heel wat hinder ondervonden door ruis en achtergrondgeluiden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Studio microfoons Koopgids

 

Het ruime assortiment aan studio microfoons maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Daarom hebben wij de onderstaande koopgids opgesteld waarvan we hopen dat deze een leidraad kan zijn op het moment dat je verschillende studio microfoons en eventuele aanbiedingen gaat vergelijken. Zo zullen we het onder meer hebben over de mogelijkheden die een degelijke studio microfoon aanbiedt alsook de richtingskarakteristiek, de aansluitmogelijkheden en het type. Houd daarbij eveneens rekening met het advies van klanten en de aanbevelingen van professionele muzikanten en experts.

Wat is een studio microfoon en hoe werkt hij?

Een studio microfoon is, zoals de naam doet vermoeden, een microfoon die voornamelijk gebruikt wordt in opnamestudio’s. In theorie kan eender welk type microfoon ook effectief in de studio worden gebruikt. In de praktijk stellen we echter wel vast dat bepaalde microfoon types net dat extra streepje voor hebben. 

Zo is het bij een studio microfoon in eerste instantie belangrijk dat het geluid dat van voren komt, 100% wordt waargenomen en geregistreerd. Als we hier rekening mee gaan houden dan denken we meteen aan bepaalde microfoontypes met een cardioïde opnamepatroon. Echter, is het eveneens belangrijk dat eventuele ruis en/ of storing en achtergrondgeluiden zoveel mogelijk worden weggefilterd, wat bij heel wat cardioïde microfoons niet altijd het geval is.

Een studio microfoon is dan ook voornamelijk bedoeld voor het registreren van zang, vlogs, podcasts, instrumenten en/ of zakelijke gesprekken. Kortom, verschillende audiovormen waarbij het geluid dat afkomstig is van voren, het allerbelangrijkste is.

 

Het studio microfoon type

Wanneer je dus besluit om een studio microfoon aan te schaffen, dan is het handig om op de hoogte te zijn van de verschillende microfoon types. Zo maken we standaard een onderscheid tussen de dynamische en condensatormicrofoon die eventueel kunnen worden aangevuld met een derde categorie; de zogenaamde USB-microfoons.

Zo zullen de dynamische microfoons een bepaald audiosignaal produceren met behulp van een spoel in een magnetisch veld. Deze specifieke werkingswijze maakt een dergelijk type microfoon niet alleen minder gevoelig voor hoge frequenties maar ook voor geluidsdruk wat betekent dat ze meteen ook een hoger volume aankopen. Daarom worden dynamische microfoons voornamelijk gebruikt bij het registreren van bepaalde muziekinstrumenten zoals drums en elektrische gitaren.

Tussen de condensatormicrofoons zul je echter het grootste aandeel studio microfoons kunnen spotten. Dergelijk type microfoon reageert niet alleen beter op de snelheid van geluidsgolven maar ook op eventuele bijkomende nuances. Je kunt ze bovendien aankopen met een groot of klein membraan. Zo zijn de condensatormicrofoons met een groot membraan het meest veelzijdig en uitermate geschikt voor het opnemen van zang. Wil je vooral muziekinstrumenten registreren dan geef je maar beter de voorkeur aan een condensatormicrofoon met een kleiner membraan.

Tot slot zijn er tegenwoordig nog heel wat studio microfoons onder USB-microfoons te spotten, vandaar de toevoeging van deze derde groep. Dergelijke microfoons zijn voorzien van een USB-aansluiting en dienen met je laptop of computer te worden verbonden.

 

Het opnamepatroon en het vermijden van eventuele ruis

Naast het type blijkt uiteraard ook het opnamepatroon, ook wel omschreven als richtingskarakteristiek, een belangrijk gegeven bij de aankoop van eender welk type microfoon. Zo kunnen we globaal gezien een onderscheid maken tussen 4 verschillende patronen waaronder cardioïde, bi-directionele, omnidirectionele en supercardioïde patronen. 

Kies je voor een microfoon met een cardioïde richtingskarakteristiek dan kies zonder twijfel voor een apparaat dat aan de voorkant het meest gevoelig is. Een dergelijk type studio microfoon zal dus voornamelijk het geluid dat van voren komt, gaan registreren. Let wel, dat er mogelijks nog sprake kan zijn van ruis en/ of achtergrondgeluiden doordat het geluid aan de achterkant helemaal niet geblokt wordt.

Wil je echt geen last hebben van ruis, storingen en eventuele achtergrondgeluiden maar toch min of meer binnen hetzelfde opnamepatroon blijven, dan kun je opteren voor een supercardioïde of hypercardioïde patroon. Dergelijke microfoons werken een pak gerichter en zullen bijgevolg minder geluid aan de achterkant oppikken. 

Tot slot bestaat ook de mogelijkheid voor een bi-directioneel of omnidirectioneel opnamepatroon. Zoals de naam doet vermoeden, zullen de bi-directionele microfoons het geluid even sterk oppikken aan de voor- als achterkant en zullen de omnidirectionele microfoons geluid van eender waar perfect gaan waarnemen en registreren. Tegenwoordig bestaat er zelfs zoiets als de zogenaamde “multipatroon-microfoon” waarbij je kunt schakelen tussen meerdere richtingskarakteristieken.

Hoe microfoon aansluiten op computer?

Eenmaal je de geschikte studio microfoon in het vizier krijgt, zul je eveneens rekening moeten houden met de verschillende aansluitingsmogelijkheden. Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 3 degelijke aansluitmethodes waaronder de traditionele XLR-aansluiting, de USB en de 3,5 mm Jack aansluiting. 

Qua kwaliteit lijkt een XLR-naar-audio verbinding de meest voor de hand liggende keuze gevolgd door een USB-naar-computer aansluiting. De 3,5 mm aansluiting levert een minder goede kwaliteit en wordt eerder gebruikt tijdens karaoke-avonden en feestjes.

 

Extra kenmerken, accessoires en het mogelijke prijskaartje

Tot slot willen we het nog even hebben over bepaalde kenmerken en/ of accessoires die een meerwaarde zouden kunnen betekenen. Zo is het altijd handig indien de studio microfoon wordt geleverd inclusief een microfoonstandaard, schokdemper, popfilter, kabels, audio-interface en duurzame draagtas. Indien je dat er niet bij krijgt op het moment van aankoop, dan loont het de moeite om dit in het globale budget te laten meetellen.

Op die manier zul je toch wel rekening moeten houden met een gemiddeld prijskaartje tussen 85 en 250 euro voor een degelijke standaard studio microfoon. Echter, kan het prijskaartje makkelijk oplopen tot wel 5000 euro voor professionele studio microfoons voorzien van de allernieuwste snufjes. Laat je dus niet gek maken maar houd rekening met je ervaring, doelstellingen en budget.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE