5 beste Studio monitors Test van 2024

Laatste update: 23.04.24

 

Beste studio monitors – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig is er een uitgebreid gamma aan studio monitors te spotten, wat alleen maar meer keuzestress met zich meebrengt. Om de zoektocht voor jou enigszins makkelijker, en bijgevolg aangenamer te maken, hebben we alvast een selectie gemaakt van enkele hedendaagse toppertjes. Zo zou je kunnen opteren voor de Pioneer DJ S-DJ80X monitor die gekenmerkt wordt door een ingebouwde versterker en 2 krachtige speakers. Ben je echter op zoek naar een passieve studio monitor zodanig dat je zelf nog de keuze hebt om er een versterker aan toe te voegen, dan lijkt de Fenton DJ Monitor een betere aanbeveling. In de tabel hieronder hebben we ook nog een derde product toegevoegd, eveneens voorzien van voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste studio monitors (Reviews) van 2024

 

Of je nu kiest voor een Behringer studio monitor, een JBL studio monitor of een exemplaar van Yamaha, blijft vooralsnog een persoonlijke keuze. Sommigen houden hierbij rekening met het prijskaartje en gaan op zoek naar het goedkope product in de reeks of een leuke aanbieding. Om het voor jou makkelijker te maken, hebben we alvast een selectie gemaakt van 5 topproducten. Probeer bij je keuze van de beste studio monitor ook even stil te staan bij de online reviews en vraag eventueel bijkomend advies aan experten. En wie weet ga jij wel met één van de populairste studio monitors uit het rijtje naar huis!

 

1. Pioneer DJ S-DJ80X Monitor 3 soorten ingangen: XLR TRS RCA

 

Ben je op zoek naar een actieve studio monitor dan kan de S-DJ80X van het bekende, en misschien wel gelijk het beste, merk Pioneer wat voor jou zijn. Zo blijkt deze 2-weg studio monitor niet alleen voorzien van een ingebouwde versterker maar biedt hij overigens ook 3 mogelijke aansluitingen aan. Zo maken de TRS, RCA én XLR inputs het mogelijk om tal van DJ-apparatuur, mobiele apparaten en computers op de monitor aan te sluiten.

Verder blijkt de monitor voorzien van een maximaal uitgangsvermogen van maar liefst 70 Watt en wordt een frequentiebereik gegarandeerd van 40 tot 20.000 Hz. Bovendien zijn de luidsprekers afgewerkt met een Auto Standby-modus waardoor ze, zonder enige vorm van invoersignaal, na ongeveer 25 seconden automatisch zullen uitschakelen.

Ondanks het feit dat deze studio monitor niet meteen voorzien is van het laagste prijskaartje, blijken klanten duidelijk overtuigd van hun aankoop. Zo wordt er onder andere een positief advies gegeven over de uitstekende kwaliteit en het unieke design, wat dan weer resulteert in een mooie score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Actief: het betreft hier een actieve audio studio monitor die reeds is uitgerust met een ingebouwde versterker.

Inputs: hij levert maar liefst 3 verschillende inputs waaronder een XLR, TRS en RCA aansluiting. Op die manier kunnen andere externe apparaten makkelijk met de monitor worden verbonden.

Auto Standby-modus: dankzij de bekende Auto Standby-modus zullen de luidsprekers geheel automatisch uitschakelen na 25 seconden op voorwaarde dat er binnen deze tijdspanne geen invoersignaal wordt gedetecteerd.

 

Nadelen:

Prijzig: in verhouding tot sommige andere studio monitors uit het lijstje, zou dit exemplaar als prijzig kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Fenton DJ Monitor Luidsprekers 2 stuks Passieve DJ monitor speakerset 2x 100W

 

In tegenstelling tot het vorige apparaat, kies je met de Fenton luidsprekerset voor een passieve studio monitor set. Dat betekent dus dat je hem zelf nog zult moeten aanvullen met een externe versterker om van een uitstekende geluidskwaliteit te kunnen genieten. Desondanks is dit 2-weg luidsprekersysteem al behoorlijk krachtig en geniet je een minimaal vermogen van 2x 30 Watt en een maximaal uitgangsvermogen van maar liefst 2x 100 Watt.

Verder blijkt deze studio monitor, die overigens is afgewerkt met een kwalitatief akoestisch dempend vilt, behoorlijk compact te zijn wat hem makkelijk te verplaatsen maakt. Hij wordt verder aangevuld met een ruim frequentiebereik van 70 Hz tot 20 kHz en een impedantie van maar liefst 8 Ohm.

Als beginnende DJ of als aanvulling in de slaap- of hobbykamer kan deze 2-weg studio monitor dus echt wel tellen. Bovendien lijken klanten niet alleen tevreden te zijn over de kwaliteit en het prijskaartje maar evenzeer over de gebruiksvriendelijkheid. Kortom, een topproduct dat werkelijk alle 5 sterren heeft kunnen binnenhalen.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het voordelige prijskaartje.

Uitgangsvermogen: hij biedt een uitgangsvermogen van 2x 100 Watt, wat dus neerkomt op maar liefst 200 Watt.

Speakers: dit 2-weg speakersysteem wordt gekenmerkt door 2 aparte luidsprekers die een ruim frequentiebereik van 70 Hz tot 20 kHz kunnen garanderen.

 

Nadelen:

Geen versterker: houd er wel rekening mee dat het een passieve studio monitor betreft die bijgevolg niet voorzien is van een versterker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Studio monitor Vonyx SM50 Actieve 2-weg studio monitor speakerset 5.25 140W

 

Door te kiezen voor de Vonyx SM50 kies je voor een actieve studio monitor set waarbij de versterker, met een uitgangsvermogen van 140 Watt, reeds in het apparaat werd ingebouwd. Op die manier wordt het bijzonder makkelijk om eender welke audiobron zoals een laptop, telefoon, mixer of tablet rechtstreeks op de set te gaan aansluiten. Bovendien blijkt de versterker eveneens uitgerust met een Bass + Treble regeling én praktische volumeregelaar.

Doordat het hier overigens een 2-weg speakersysteem betreft, geniet je al meteen van 2 krachtige speakers die elk afzonderlijk voorzien zijn van een 5.25 woofer. Kortom, de combinatie van de versterker en de speakers levert een uitstekende geluidskwaliteit op. De speakers staan verder garant voor een ruim frequentiebereik van 80 Hz tot 20 kHz inclusief een aansluitspanning van 230 Vac en een gevoeligheid van 67 dB.

Ondanks het feit dat er geen microfoon aansluiting aanwezig is, zien we dat deze studio monitor bij heel veel kopers duidelijk in de smaak valt!

 

Voordelen:

Frequentiebereik: de speakers verzekeren een bijzonder ruim frequentiebereik van minimaal 80 Hz tot maximaal 20.000 Hz.

Uitgangsvermogen: je geniet een ruim uitgangsvermogen van 2x 70 Watt, wat dus overeenkomt met een totaal uitgangsvermogen van maar liefst 140 Watt.

Versterker: de krachtige versterker zit in het apparaat ingebouwd daar we hier met een actieve studio monitor te maken hebben.

 

Nadelen:

Geen microfoon: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden geuit dan kan dit te maken hebben met het gebrek aan een microfoonaansluiting.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Yamaha HS 7 MP Actieve studiomonitor set 7” Limited Edition

 

Met de Yamaha HS7 kies je voor een actieve studio monitor set waarvan elke monitor afzonderlijk een gewicht kent van 8 kg en een formaat van 210 x 332 x 284 mm. Bovendien gaat het hier eveneens om een actieve Yamaha studio monitor, wat betekent dat hij reeds voorzien is van een ingebouwde versterker met een ruim uitgangsvermogen van 95 Watt. Hierbij gaat ongeveer 60 Watt naar de 6,5 inch woofer en 35 Watt naar de 1 inch tweeter.

Verder biedt dit 2-weg speakersysteem maar liefst 2 krachtige speakers aan die een ruim frequentiebereik garanderen van 43 Hz tot maximaal 30.000 Hz. Het geheel wordt verder aangevuld met een praktische gebalanceerde XLR 3-pin ingang én 6.3 mm jack aansluiting.

Jammer genoeg werden er nog geen online reviews bij dit apparaat geplaatst. Het is mogelijk dat het om een vrij recente studio monitor gaat of misschien vinden sommige klanten het prijskaartje toch wel een struikelblok.

 

Voordelen:

Actief: het betreft hier een actieve studio monitor waarbij de versterker reeds in het apparaat werd geïntegreerd.

Versterker: de versterker biedt een ruim uitgangsvermogen van maximaal 95 Watt.

Speakers: de versterker wordt verder aangevuld met 2 krachtige afzonderlijke speakers die een ruim frequentiebereik garanderen.

 

Nadelen:

Prijzig: het is mogelijk dat het hoge prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Presonus Home entertainment Blu-rayspelers Eris E 5 Studio Monitor Set

 

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met de Presonus Home entertainment studio monitor set. Bovendien valt zijn prijskaartje iets goedkoper uit in vergelijking met het vorige apparaat. Desondanks werden er nog geen online beoordelingen geplaatst waardoor we vermoeden dat het om een vrij recente monitor set gaat.

Met de PreSonus Eris E5 Pair kies je dan ook gelijk voor een paar degelijke professionele studio monitors die voorzien zijn van een 5,25 inch woofer in combinatie met een 1 inch tweeter. Deze actieve 2-weg monitor is bijgevolg voorzien van een ingebouwde versterker en 2 krachtige speakers die een ruim frequentiebereik en maximaal uitgangsvermogen van 70 Watt aanbieden.

Bovendien blijkt het apparaat eveneens uitgerust met meerdere inputs waaronder een RCA, een XLR 3-pin én een 6.3 mm jack aansluiting. Extra handig dus om tal van externe DJ apparatuur, laptops en dergelijke rechtstreeks op het apparaat aan te sluiten.

 

Voordelen:

Inputs: deze actieve studio monitor blijkt niet alleen voorzien van een RCA aansluiting maar beschikt eveneens over een XLR 3-pin en 6.3 mm Jack input.

Versterker: doordat het een actieve 2-weg studio monitor beschikt, blijkt de versterker reeds in het apparaat te zijn ingebouwd.

Vermogen: er wordt een maximaal uitgangsvermogen gegarandeerd van maar liefst 70 Watt.

 

Nadelen:

Geen microfoonaansluiting: net zoals bij sommige andere studio monitors uit dit lijstje, blijkt ook bij dit apparaat geen microfoonaansluiting aanwezig te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Studio monitors Koopgids

 

Wat zijn studio monitors en waar kunnen ze zoal worden ingezet? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van uitgangsvermogen, aansluitingen en types? Kortom, heel wat vragen waarop wij een antwoord trachten te bieden met deze koopgids. Daarnaast raden wij ook aan om zeker de aanbevelingen van professionele muzikanten en experts te volgen wanneer je de verschillende optiemogelijkheden gaat vergelijken. Op die manier kom je misschien wel enkele leuke promoties en aanbiedingen tegen.

Wat zijn studio monitors en waarvoor worden ze gebruikt  

Zoals de naam doet vermoeden, werden studio monitors speciaal ontwikkeld voor gebruik in de studio. Het zijn luidsprekers die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de speakers van je computer, een neutraler geluid en bijgevolg eerlijker klankbeeld zullen produceren. Door hun eerlijk klankbeeld zijn ze dan ook uitermate geschikt om allerlei muziek te mixen en een duidelijk beeld te geven van hoe de mix uiteindelijk in elkaar steekt. En zodra het goed klinkt door de speakers van je studio monitor, dan weet je dat de mix ook op andere geluidsinstallaties perfect tot zijn recht zal komen.

Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste studio monitor aan te kopen. Houd rekening met de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende aansluitingen, uitgangsvermogens en eventuele andere kenmerken. Bedenk bijvoorbeeld dat de meeste studio monitors actief zullen zijn wat betekent dat ze voorzien zijn van een ingebouwde versterker en bijgevolg niet kunnen worden aangesloten op externe versterkers apparaten.

 

De verschillende types studio monitors

De eerste knoop die je zult moeten doorhakken, heeft te maken met het verschil tussen een actieve dan wel passieve studio monitor. Zo zijn de actieve studio monitors reeds voorzien van een krachtige ingebouwde versterker terwijl de passieve monitors nood hebben aan een externe versterker.

Daarnaast kan er ook een onderscheid gemaakt worden op basis van het aantal drivers en kan er gekozen worden tussen een 2-weg of 3-weg monitor. Zo bestaat een 2-weg studio monitor uit 2 afzonderlijke drivers waarbij een tweeter instaat voor de hoge tonen en een woofer de lage tonen en het midden verzorgt. Een 3-weg monitor is dan weer voorzien van 3 afzonderlijke drivers waarbij het midden en laag, in tegenstelling tot de 2-weg exemplaren, apart kunnen worden weergegeven. Dit resulteert in een breed frequentiebereik en bijgevolg meer detail mogelijkheden.

 

Diameter van de woofer en uitgangsvermogen

Daarnaast blijkt ook het formaat van de studio monitor, steevast uitgedrukt in inches, voor sommigen een doorslaggevende factor te zijn. Algemeen kunnen we stellen dat het formaat, afhankelijk van het type woofer, kan variëren van 3 tot maar liefst 15 inches. Waarbij geldt dat een grotere woofer ook meteen een betere weergave zal bieden van de diepere bastonen.

Toch is het niet de bedoeling om gelijk op zoek te gaan naar de allergrootste studio monitor. Zo kan een compact 5 inch exemplaar perfect gebruikt worden in een standaard (thuis) studio of gewone woonkamer. Houd er ook rekening mee dat grotere woofers meer ruimte zullen vragen om het geluid vervolgens volwaardig te kunnen overbrengen. Qua uitgangsvermogen kun je opteren voor een vermogen variërend van 0 tot 600 Watt en meer afhankelijk van het type en de grootte van de woofer. Een vermogen van 130 tot 300 Watt en 400 tot 600 Watt is het meest frequent.

Welke mogelijke aansluitingen kent een studio monitor

Verschillende specialisten raden aan om eveneens de diverse aansluitingsmogelijkheden even te bekijken. Zo zul je ontdekken dat heel wat studio monitors zijn uitgerust met een 6.3 mm jack en/ of 3.5 mm stereo jack aansluiting. Daarbij behoort de 6.3 mm jack tot de gebalanceerde aansluitingsmogelijkheden terwijl de 3.5 mm stereo jack het dan weer mogelijk maakt om een aansluiting te maken met je smartphone en/ of laptop.

Verder is er ook de zogenaamde XLR aansluiting die 100% gebalanceerd is en eventuele storingen bij lange kabels kan vermijden. Houd er wel rekening mee dat je kabels, mixer of geluidskaart evenzeer moeten beschikken over gebalanceerde aansluitingen want anders heeft het weinig zin. In tegenstelling tot de XLR aansluiting, is de RCA aansluiting ongebalanceerd en vooral geschikt voor korte kabels. Daarnaast zijn sommige monitors ook voorzien van een bluetooth functie en/of USB. Deze laatste is een goede aanbeveling indien er geen sprake is van een losse audio interface.

 

Extra kenmerken en/ of benodigdheden

Tot slot willen we nog even afsluiten met enkele handige tips en weetjes. Zo dien je aandachtig te zijn bij de aankoop van eventuele audiokabels aangezien de meeste studio monitors zonder kabels worden aangeboden. Een verloopkabel zou hierbij een goede aanbeveling kunnen zijn. Ook de aankoop van eventuele statieven is een must aangezien studio monitors beter functioneren wanneer ze op oorhoogte staan.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE