6 beste Subwoofers Test van 2024

Laatste update: 29.03.24

 

Beste subwoofers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wil jij het geluid van je soundbar aanzienlijk verbeteren? En wil je hierbij vooral de lage bastonen duidelijker aan bod laten komen? Dan ben je op zoek naar één van de betere subwoofers. Doordat het ruime aanbod de zoektocht er niet makkelijker op lijkt te maken, zijn we zo vrij geweest om enkele hedendaagse toppertjes in de kijker te plaatsen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Sonos Sub Gen3 – Subwoofer. Doordat het een actieve subwoofer betreft, is hij alvast uitgerust met een eigen stroomvoorziening. Daartegenover staat de Bose Bass Module 700 subwoofer die – net zoals het voorgaande product – eveneens tot het populaire segment lijkt te behoren. Het compacte formaat van 29,5 x 32,5 x 29,5 cm maakt dit een makkelijk te plaatsen apparaat.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste subwoofers (Reviews) van 2024

 

Sonos, Pioneer, Klipsch, JBL, SVS en Harman Kardon; allemaal bekende merken die meerdere degelijke subwoofers op de markt hebben gebracht. Het lijkt een goed advies om niet zomaar de eerste de beste subwoofer aan te kopen. Neem je tijd om de volgende 5 topproducten grondig te bekijken, eventueel rekening houdend met de online reviews van klanten, Kies je voor een actieve subwoofer of niet? En wat dan met het prijskaartje? Welk budget heb je ervoor over of ben je op zoek naar een aanbieding?

 

 

1. Sonos Sub Gen3 – Subwoofer – Actieve speaker // 25 Hz – Sonos App

 

Met de Sonos Sub Gen3 – afkomstig van het gelijknamige merk Sonos – kies je alvast voor een kwaliteitsvolle actieve subwoofer die je woonkamer in een mum van tijd weet om te toveren in een volwaardige thuisbioscoop. Het apparaatje – dat overigens 38 x 15,8 x 40,2 cm meet – laat zich eenvoudig installeren en kenmerkt zich door zijn tijdloze design wat het een gewild object maakt bij het brede publiek. 

Eenmaal de Sonos Sub Gen3 correct op een reeds bestaand Sonos-systeem wordt aangesloten, kun je genieten van een optimale geluidskwaliteit waarin vooral de lage bassen aan intensiteit lijken te winnen. Dit wordt bereikt dankzij de aanwezigheid van de 2 kracht-opheffende drivers ter hoogte van het centrum van de subwoofer enerzijds en de het ruime frequentiebereik anderzijds.

Dankzij de ruime geheugencapaciteit en zijn uitstekende verwerkingsvermogen ben je steevast verzekerd van de best mogelijke prestaties; nu én in de toekomst! Het gebruiksgemak wordt nog verder aangedikt door de aanwezigheid van functies zoals wifi en Trueplay. Heel wat klanten zijn alvast overtuigd en belonen het product met een mooie score van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Software-updates: het apparaat staat garant voor het uitvoeren van automatische software-updates die leiden tot een betere geluidskwaliteit, een verbeterde beveiliging en een optimale betrouwbaarheid.

Wifi: dankzij de wifi functie wordt het mogelijk om deze subwoofer draadloos te koppelen aan 1 of meerdere Sonos.speakers.

Trueplay: met behulp van de aanwezige Trueplay functie wordt het mogelijk om de speakers eigenhandig af te stemmen en op die manier in elke kamer een optimale geluidskwaliteit te beogen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de meeste klanten tevreden zijn met hun aankoop, vindt één koper het prijskaartje toch wel iets te duur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bose Bass Module 700 295 x 325 x 295 mm Passieve speaker

 

Ben je op zoek naar een geschikte aanvulling op je reeds aanwezige Soundbar 700? Dan kies je maar beter voor de Bose Bass Module 700 subwoofer. Op die manier geniet je een ultieme geluidsbeleving en wordt het basgeluid wel degelijk voelbaar. Bovendien is het mogelijk om, indien gewenst, de subwoofer draadloos met de soundbar te verbinden. Kortom, geen last meer van vervelende kabels.

Deze unieke subwoofer wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 29,5 x 32,5 x 29,5 cm en een gewicht van ongeveer 13,6 kg. De zwarte kleur zorgt voor een robuuste doch strakke uitstraling. Het is echter ook mogelijk om de subwoofer in het wit te bestellen. Het apparaat wordt gekenmerkt door een totale belastbaarheid van 70 Watt en een frequentiebereik van minimaal 40 en maximaal 160 Hz. Verder blijkt het apparaat magnetisch afgeschermd te zijn en voorzien van een passieve speaker.

Wanneer we de online reacties bij het product bekijken dan stellen we vast dat de kopers het unaniem met elkaar eens zijn; het blijkt een topproduct en vandaar de maximumscore van 5 sterren. Houd er wel rekening mee dat je misschien iets dieper in de buidel zult moeten tasten.

 

Voordelen:

Formaat en gewicht: de subwoofer wordt gekenmerkt door een vrij compact formaat en beperkt gewicht wat hem makkelijk te installeren en verplaatsen maakt.

Belastbaarheid: het is mogelijk om deze subwoofer met maximaal 70 Watt te belasten.

Frequentiebereik: het frequentiebereik kan variëren van ongeveer 40 Hz tot maximaal 160 Hz.

Draadloos: het grote pluspunt van dit apparaat is dat je hem op een draadloze manier aan de soundbar kunt koppelen. Op die manier hoef je geen hinder te ondervinden van rondslingerende kabels.

 

Nadelen:

Prijskaartje: het mag dan misschien wel het beste merk zijn, toch betekent dit in dit geval ook een hoger prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. JBL CS68 2.1 luidsprekerset // 2 satellietluidsprekers + actie subwoofer

 

Ben je reeds in het bezit van een degelijke versterker/ receiver die voorzien is van een aparte subwoofer uitgang? Dan is het mogelijk om de bestaande geluidskwaliteit naar een hoger niveau te tillen met behulp van deze JBL subwoofer. Het betreft een relatief compact apparaatje van 13,1 x 28,9 x 8,6 cm dat werd afgewerkt in een neutraal en tijdloos zwart design en bijgevolg in eender welk interieur te installeren valt.

Verder wordt deze actieve subwoofer – die bijgevolg een eigen stroomvoorziening kent én makkelijk in te stellen is voor de hoeveelheid laagweergave – gekenmerkt door de aanwezigheid van 2 degelijke satellietluidsprekers in combinatie met een subwoofer systeem. Dit gaat gepaard met een aanzienlijk frequentiebereik van 10 – 20 Hz, een maximale belastbaarheid van zo’n 250 watt én een nominale impedantie van ongeveer 8 Ohm.

Jammer genoeg werden er bij deze 2.1 actieve subwoofer nog geen reacties geplaatst waardoor we vermoeden dat het om een vrij recente uitgave gaat. Laat je zeker niet afschrikken want misschien voldoet hij wel aan jouw verwachtingspatroon!

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met heel wat andere subwoofer systemen, blijkt dit apparaat alvast gekenmerkt door een vriendelijk en betaalbaar prijskaartje.

Belastbaarheid: deze actieve subwoofer garandeert een maximale belastbaarheid van maar liefst 250 watt.

Weerstand: je geniet een nominale impedantie van zo’n 8 Ohm.

Actieve subwoofer: doordat het een actieve subwoofer betreft, ben je niet alleen verzekerd van een eigen stroomvoorziening maar blijkt hij ook 100% instelbaar wat betreft de hoeveelheid laagweergave.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: houd er wel rekening mee dat de JBL CS68 2.1 luidsprekerset niet is uitgerust met een bluetooth functie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Klipsch SPL-100 Subwoofer 356 x 412 x 451 mm 16,8 kg

 

Met de unieke subwoofer van Klipsch kies je alvast voor een goede combinatie tussen kwaliteit, degelijkheid en design. De subwoofer wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 35,6 x 42,1 x 45,1 cm aangevuld met een gewicht van ongeveer 16,8 kg. De zwarte kleur zorgt voor een moderne en strakke uitstraling die in om het even welk interieur, perfect tot z’n recht komt.

De subwoofer beschikt over een totale belastbaarheid van maar liefst 450 Watt en een frequentiebereik van minimaal 27 en maximaal 125 Hz. Het apparaat is verder uitgerust met een krachtige ingebouwde actieve luidspreker en een gevoeligheid van maar liefst 114 dB. Doordat je de subwoofer draadloos kunt verbinden, zul je helemaal geen last ondervinden van vervelende kabels.

De behuizing is vervaardigd uit degelijke krasbestendige materialen en kan dan ook best wel tegen een stootje. De hoge prijs van deze subwoofer kan mogelijk een verklaring zijn voor het uitblijven van online reacties. Laat je hierdoor niet gelijk afschrikken maar bekijk het toch maar even.

 

Voordelen:

Formaat: het formaat van de subwoofer wordt geschat op 35,6 x 42,1 x 45,1 cm en wordt dan ook als vrij compact en handzaam ervaren.

Belastbaarheid: je geniet een maximale belastbaarheid van wel 450 Watt.

Speaker: deze unieke subwoofer is voorzien van een bijzonder krachtige interne actieve speaker die een totale gevoeligheid aanbiedt van 114 dB.

Handig in gebruik: je geniet een vrij ruim frequentiebereik dat makkelijk kan variëren van 27 tot 125 Hz. Verder is het mogelijk om het apparaat volledig draadloos te verbinden en zo geen last meer te hebben van vervelende kabels.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: jammer genoeg zul je meteen opmerken dat het prijskaartje toch wel wat hoger ligt dan het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Pioneer Fayola Subwoofer (uitlopend) Pioneer FS

 

Tot slot is er altijd nog deze prachtige subwoofer die jou wordt aangeboden door Pioneer en deel uitmaakt van de bekende Pioneer FS serie. In tegenstelling tot de andere apparaten uit het lijstje, is de behuizing van deze subwoofer afgewerkt in een rustgevende moderne witte kleur.

Deze unieke subwoofer heeft een totale afmeting van 27,1 x 33,5 x 27,7 cm en wordt gekenmerkt door een compact gewicht van 7,6 kg. Dit maakt de subwoofer makkelijk te verplaatsen. Bovendien is het mogelijk om deze subwoofer op een draadloze manier met de andere apparaten te verbinden waardoor je geen last hebt met vervelende kabels. Het is een krachtig apparaat met een hoge gevoeligheid die voorzien is van een ingebouwde actieve speaker.

Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven in verband met de gebruikerservaringen. Klanten hebben voorlopig nog niet op het apparaat gereageerd waardoor we vermoeden dat het om een vrij recente subwoofer gaat. Het prijskaartje lijkt alvast bijzonder goed mee te vallen.

 

Voordelen:

Formaat: de subwoofer wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 27,1 x 33,5 x 27,7 cm. Dit compacte formaat maakt hem bijzonder handzaam om te installeren of verplaatsen.

Comfort: doordat je de subwoofer volledig draadloos kunt verbinden, hoef je geen last meer te hebben van eventueel kabels en verlengsnoeren.

Speaker: de subwoofer is uitgerust met een actieve luidspreker die in het apparaat zit ingebouwd.

Prijskaartje: het is misschien niet meteen de subwoofer met de laagste prijs maar toch valt het prijskaartje hartstikke goed mee.

 

Nadelen:

Design: het is mogelijk dat het design niet bij iedereen in goede aarde valt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Jamo SUB-210 Actieve Subwoofer

 

We stappen meteen over naar goedkope subwoofers met de Jamo SUB-210. Dit compacte apparaat past in iedere huiskamer en heeft een bruine kleur. Je krijgt er een kabel bij van 5 meter zodat je vrijheid hebt om de subwoofer te plaatsen waar je wilt. Het toestel beschikt over een ingebouwde versterker en heeft een vermogen van 200 Watt.

Je kunt deze subwoofer combineren met andere randapparaten dankzij de verschillende functies van het toestel zoals het bedienen van het volume, de cut-off frequency en fase en de line-level input. De subwoofer is ingebouwd in een basreflex omsluiting.

Voor de meeste gebruikers is dit een voordelige koop dankzij de goede kwaliteit en de goedkope prijs van het product. Het volume en de intensiteit is in het begin niet goed te regelen en de subwoofer is te krachtig voor een kleine ruimte. Daarna geeft het toestel wel een uitstekend geluid. Nog een klein minpuntje is het blauwe LED lampje die teveel licht geeft in het donker.

Indien je liever niet zoveel geld wenst te spenderen aan een bijzonder krachtige en degelijke subwoofer dan is dit product alvast iets voor jou. Het is dus ideaal voor mensen met een beperkt budget. Laten we daarom alvast eventjes gaan kijken naar wat nu precies de voordelen en de nadelen zijn.

 

Voordelen:

Formaat: je zult vrijwel meteen kunnen vaststellen dat deze subwoofer behoorlijk compact is van formaat. Dit maakt het makkelijker om het overal mee naartoe te nemen of om het na gebruik op te bergen.

Vermogen: het apparaat is voorzien van een bijzonder krachtige versterker die volledig in de subwoofer zit ingebouwd. Zo bereik je een maximaal vermogen van maar liefst 200 Watt.

Gebruiksgemak: het toestel biedt heel wat mogelijkheden en opties. Zo kun je het volume zelf gaan regelen en instellen. Er is ook een cut-off frequency aanwezig en een line-level input.

 

Nadelen:

LED lampje: een kleine minderheid van de gebruikers blijkt zich echter wel wat te storen aan het felle blauwe LED lampje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Subwoofers Koopgids

 

Ben je van plan om een subwoofer aan te schaffen? Dan raden wij jou aan om niet meteen de eerste de beste subwoofer te bestellen maar meerdere apparaten met elkaar te vergelijken. Bedenk waarvoor het apparaat gebruikt wordt en welke mogelijkheden hij biedt. Wat is het ideale vermogen en waar kun je de subwoofer best plaatsen? Het is een aanbeveling om de koopgids hieronder even grondig door te nemen alvorens je op zoek gaat naar de voor jou beste subwoofer.

Wat is een subwoofer en het gebruiksgemak

In de basis kun je een subwoofer eigenlijk het beste vergelijken met een soort van luidspreker. Weliswaar een eenvoudige luidspreker daar een subwoofer in de meeste gevallen over slechts 1 speaker of driver beschikt. Een subwoofer is bovendien een apparaat dat vooral bedoeld is om lage frequenties te produceren. De zogenaamde bastonen dus. Wat het frequentiebereik van de subwoofer betreft, blijkt dit afhankelijk te zijn van apparaat tot apparaat.

Daarnaast zul je merken dat er ook een onderscheid kan gemaakt worden tussen de zogenaamde actieve en passieve subwoofers. In de meeste gevallen zul je echter te maken krijgen met een actieve subwoofer, die dus voorzien is van een eigen interne speaker. Een actieve subwoofer zul je dus helemaal niet meer moeten verbinden met een externe luidspreker kabel of versterker. Kortom, je hoort het al; er zijn heel wat kenmerken waarmee je rekening zult moeten houden. En daarom willen wij jou met deze koopgids verder op weg helpen.

 

Wat is het verschil tussen een actieve en een passieve subwoofer

We hebben het hierboven al min of meer vermeld, maar er is dus wel degelijk een groot onderscheid tussen een passieve en actieve subwoofer. Zo zal een passieve subwoofer in de meeste gevallen gebruik maken van de ingebouwde versterker van je radiotoestel. Doordat je dus werkt met één en dezelfde versterker, zul je in de praktijk vaak minder onderscheid horen tussen enerzijds de lage en anderzijds de hoge tonen.

Met andere woorden; de keuze voor een actieve subwoofer blijkt alvast een betere optie te zijn. Een actieve subwoofer is namelijk voorzien van een volledig ingebouwde versterker en zal dus een groter verschil bieden tussen de lage en hoge tonen. Houd er wel rekening mee dat een actieve subwoofer afzonderlijk op het lichtnet moet worden aangesloten. Met andere woorden, je zult rekening moeten houden met een extra stopcontact zodat je de versterker op een snelle manier van heel wat stroom kunt voorzien.

 

Het vermogen en het frequentiebereik

Bij de aanschaf van een subwoofer is het aangewezen om ook even stil te staan bij het vermogen en het frequentiebereik. Met het vermogen bedoelen we uiteraard de kracht van het apparaat, die steeds opnieuw wordt uitgedrukt in watt. Een subwoofer met een hoger wattage zal dus ook krachtiger zijn dan een gelijkaardig apparaat met een lager wattage. Zo kun je subwoofers aankopen met een maximaal vermogen van 500, 1000 of zelfs 2000 Watt.

Daarnaast blijkt ook het frequentiebereik van de subwoofer behoorlijk belangrijk. Het frequentiebereik wordt steevast weergegeven in “Herz” en afgekort door “Hz”. Een ruimer frequentiebereik is uiteraard veel beter met betrekking tot de uiteindelijke geluidskwaliteit. Een subwoofer met een frequentiebereik van minimaal 40 tot maximaal 200 Hz, zal dus een betere koop zijn dan eentje met een bereik van 50 tot 150 Hz. Besef wel dat dit alles ook een invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje. En daarom is het handig om eventuele aanbiedingen niet uit de weg te gaan.

Het formaat en de plaatsing van de subwoofer

Subwoofers bestaan in tal van formaten, kleuren en designs. Om het formaat van de subwoofer te kunnen bepalen, is het aan te raden om rekening te houden met de plaatsing van het apparaat. Waar wil je de subwoofer plaatsen en hoeveel ruimte heb je ter beschikking? In de meeste gevallen zal een subwoofer in de woonkamer terechtkomen ergens dicht in de buurt van de geluidsinstallatie.

Indien je best wel wat ruimte ter beschikking hebt, dan raden we toch wel aan om te kiezen voor een grotere subwoofer. Dit om de eenvoudige reden dat een grote subwoofer vaak iets stabieler staat en bijgevolg de kans op ruis of andere storende effecten verminderd zoniet vermeden wordt. Een compacte subwoofer kan vaak nogal eens meebewegen met de lage bastonen en dat wordt door heel wat klanten als bijzonder storend ervaren.

 

Extra kenmerken en optiemogelijkheden in functie van de prijs

Tot slot willen wij er op wijzen dat het belangrijk is om rekening te houden met bepaalde extra kenmerken. Heb je een subwoofer op het oog maar is deze voorzien van een dunne fijne kabel? Dan ga je maar beter op zoek naar een andere subwoofer. Een dunne fijne kabel zou namelijk een indicatie kunnen zijn van een matige tot slechte geluidskwaliteit. Let daarnaast ook gewoon op de aansluitingsmogelijkheden en het design.

In het algemeen zul je moeten rekening houden met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 370 euro. Uiteraard zijn er altijd subwoofers te vinden die een pak goedkoper zijn en anderen die dan weer wat meer budget verlangen. Bedenk waar jij zelf naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Hoeveel budget wil en kun je hier maximaal aan spenderen? Het antwoord op dergelijke vragen kan de zoektocht alvast een pak makkelijker maken.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat doet een subwoofer?

Een subwoofer is een handig apparaatje waarmee je de geluidskwaliteit van bijvoorbeeld je soundbar aanzienlijk kunt verbeteren. En dan hebben we het hier voornamelijk over de lage bastonen die door de subwoofer intens naar voren worden gebracht. Indien je op zoek bent naar de ultieme bioscoop ervaring dan kunnen we besluiten dat de aanschaf van een subwoofer apparaat alvast een meer dan goede aanbeveling is.

Zorg er tevens voor dat de subwoofer voldoende groot is zodat hij stabiel en stevig kan staan en niet gaat meetrillen met de bastonen. Op die manier kun je storende elementen en ruis zoveel mogelijk vermijden.

Q2: Wat is een actieve subwoofer?

Indien je op zoek bent naar een subwoofer dan wordt er wel degelijk aangeraden om meteen te kiezen voor een actieve subwoofer. Een actieve subwoofer is een apparaatje dat reeds is uitgerust met een bijzonder krachtige versterker. Die versterker zit in de subwoofer ingebouwd en zorgt ervoor dat er een duidelijk verschil waar te nemen is tussen enerzijds de lage en anderzijds de hoge- en middentonen.

Een actieve subwoofer kun je bijgevolg makkelijk en zonder problemen met het lichtnet verbinden. Het enige dat je hiervoor dus zult nodig hebben is een stopcontact. Plaats de actieve subwoofer dan ook altijd in de buurt van een stopcontact.

 

Q3: Hoe sluit je een subwoofer aan?

De aansluiting van een subwoofer heeft niet zoveel voeten in de aarde en is bijgevolg vrij eenvoudig. Eerst en vooral is er dus een verschil tussen een actieve en passieve subwoofer. In de meeste gevallen betreft het een actieve subwoofer en deze exemplaren dien je gewoon op het lichtnet aan te sluiten. Meestal worden de aansluitingskabels met de aankoop van het product meegeleverd en komt het er gewoon op neer dat je de subwoofer in de buurt van een stopcontact plaatst.

Kies je voor een passieve subwoofer dan zijn dergelijke apparaten vaak voorzien van een kabeltje. Dit kabeltje moet je aansluiten op een externe luidspreker of eventueel geluidsinstallatie.

 

Q4: Waar kun je een subwoofer plaatsen?

In principe is het zo dat je een subwoofer op eender welke plaats kunt installeren. Het spreekt voor zich dat het ene plekje veel beter zal zijn dan het andere. Wij raden aan om steeds op zoek te gaan naar een centraal plekje in de ruimte, bij voorkeur ergens dicht in de buurt van een stopcontact of geluidsinstallatie.

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte kan worden voorzien daar wordt aangeraden om steeds op zoek te gaan naar een iets grotere, stabiele subwoofer die niet gaat meetrillen met de bassen. Zo kun je ruis en andere storende geluiden tot een minimum herleiden of zelfs voorkomen.

Q5: Wat is een crossover subwoofer?

Ben je van plan om een subwoofer aan te kopen, dan zul je misschien wel al van de term “crossover” gehoord hebben. Met de crossover wordt een soort van grens in de frequenties aangeduid. Op die manier kunnen alle lage frequenties bij de luidsprekers worden weggehaald en vervolgens in de richting van de subwoofer worden geleid. 

Dat wil dus zeggen dat je subwoofer apparaat dus in staat is, om het vanaf deze specifieke frequentie volledig te gaan overnemen en bijgevolg voor de best mogelijke lage tonen te zorgen.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE