5 beste Synthesizers Test van 2024

Laatste update: 14.12.24

 

Beste synthesizers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Volca fm / Korg synthesizer kies je alvast voor een uniek muziekinstrument bestaande uit 3 delen. Handig in gebruik en eenvoudig om overal mee naartoe te nemen. Echter blijkt ook de TT-303 Bass Bot een schot in de roos te zijn. Het betreft hier een analoge bass synthesizer die perfect aan de verwachtingen van muzikanten kan voldoen. Om het voor jou allemaal nog net iets leuker te maken, hebben we in de tabel hieronder ook een derde topproduct toegevoegd. Op die manier kun je voor- en nadelen van elke synthesizer eenvoudig tegenover elkaar gaan afwegen. Veel succes!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste synthesizers (Reviews) van 2024

 

Roland synthesizers behoren tot de populairste in het segment, alhoewel er ook heel wat andere beste merken, zoals de Korg synthesizers, te vinden zijn. Net zoals er heel wat types te spotten zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan het verschil tussen een analog synthesizer en een digitaal exemplaar of het onderscheid in subcategorieën. Zoals onder andere de guitar of gitaar synthesizer net zoals ook de bass synthesizer en de midi synthesizer. Bekijk daarom de 5 topproducten hieronder alvast even, rekening houdend met de online reviews en het advies van specialisten, klanten en muzikanten.

 

1. Volca fm Korg Gecompleteerd met een FM-geluidsengine

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve mini synthesizer die jou wordt aangeboden tegen een mooi prijskaartje? Dan is dit apparaat van Korg misschien wel wat voor jou. In tegenstelling tot de andere producten uit deze top 5, blijkt hij wel degelijk van de laagste prijs voorzien wat hem meteen een pak toegankelijker maakt.

Door te kiezen voor de Volca fm, kies je dan ook gelijk voor een driedelige digitale FM synthesizer. Hij blijkt overigens niet alleen de sound engine van een traditionele FM synthesizer te produceren, maar hij is er ook nog eens compatibel mee. Wat uiteraard de mogelijkheid van dit muziekinstrument aanzienlijk doet stijgen. Je zult zien dat, naast de complexe ritmepatronen, er ook enkele nieuwe functies beschikbaar zijn zoals onder meer de “pattern chain” en de “warp active step”.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties bij het instrument werden geplaatst. Dit maakt het voor ons een pak moeilijker om te weten te komen of het hier de beste synthesizer betreft of niet en hoe het zit met het advies van klanten. Ben je toch van plan om deze goedkope synthesizer aan te kopen, besef dan wel dat de handleiding enkel in het Engels beschikbaar is.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere synthesizers zul je zien dat het prijskaartje hier duidelijk wel lijkt mee te vallen.

Functies en mogelijkheden: de synthesizer biedt diverse complexe ritmepatronen aan alsook enkele compleet vernieuwde functiemogelijkheden. Denk bijvoorbeeld maar aan de “pattern chain” en de nog niet zo bekende “warp active step”.

Handig in gebruik: je zult zien dat deze synthesizer heel wat mogelijkheden biedt en beschouwd wordt als een driedelige digitale FM synthesizer.

 

Nadelen:

Engelstalige handleiding: indien je interesse mocht hebben om dit instrument aan te kopen, dan is het handig om te weten dat de handleiding niet beschikbaar is in het Nederlands.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. TT-303 Bass Bot Cyclone Analogic Analoge bass synthesizer

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan lijkt de TT-303 Bass Bot synthesizer van het bekende merk Cyclone Analogic misschien wel een goede aanbeveling te zijn. Besef alvast dat dit synthesizer keyboard jammer genoeg geen aanbieding meer is en je er dus wel iets meer budget voor zult moeten neertellen. Dit zou meteen ook een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties.

Met de TT-303 Bass Bot kies je alvast voor een analoge bass synthesizer waarvan het ontwerp gebaseerd op de bekende TB-303 Bass Line van het merk Roland. Je mag er dus zeker van zijn dat, naast het prachtige design, deze synthesizer nog heel wat meer in petto heeft. Zo geniet je een ruim frequentiebereik van 20 tot 850 Hz en kun je gebruik maken van verschillende knoppen en functies. Denk bijvoorbeeld maar aan de volume- en tempoknop alsook de Mode functie, resonantie knop en diverse filters.

Dankzij z’n ruime geheugen, is deze synthesizer in staat om maar liefst 432 ritmes en melodieën te onthouden die je makkelijk met tal van functies kunt bewerken. Het is zelfs mogelijk om deze synthesizer, indien gewenst, met je laptop, pc of Mac toestel te verbinden. Kortom, een echt topproduct maar dan wel eentje met een prijskaartje.

 

Voordelen:

Aansluitingen: de synthesizer is voorzien van diverse aansluitingsmogelijkheden en maakt het onder andere mogelijk om er een laptop, Mac toestel of standaard pc op aan te sluiten.

Frequentiebereik: hij wordt gekenmerkt door een bijzonder ruim frequentiebereik dat zich uitstrekt van minimaal 20 tot maximaal 850 Hz.

Handig in gebruik: uiteraard is deze synthesizer uitgerust met diverse mogelijkheden en functies. Zo is er niet alleen de standaard volume- en tempoknop maar kun je ook diverse filters en melodieën gaan toevoegen.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je bewust op zoek naar een betaalbare synthesizer dan moeten we jou hier jammer genoeg wel teleurstellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Arturia MicroBrute Analog Synthesizer Analoge minisynthesizer

 

In vergelijking met het vorige product, lijkt de prijs van dit synthesizer dan weer hartstikke goed mee te vallen. Echter zul je er wel rekening mee moeten houden dat het hier een mini variant betreft, die jou wordt aangeboden door Arturia. Kies je dus voor dit exemplaar dan ga je naar huis met een analoge minisynthesizer. Ondanks het compacte formaat heeft de Arturia MicroBrute synthesizer heel wat in z’n mars.

Zo wordt hij gekenmerkt door maar liefst 3 hoofdprincipes; een uitstekende geluidskwaliteit, een betaalbaar prijskaartje én natuurlijk een grote flexibiliteit. Je hebt hierbij de mogelijkheid om gebruik te maken van mengbare golfvormen, een supersnelle envelop, een stapsequencer en een modulatiematrix met bijbehorende patchmogelijkheden. Op die manier wordt hij dan ook beschouwd als één van de betere én meest krachtige analoge synthesizers.

Wanneer we een kijkje nemen tussen de online reacties dan moeten we jammer genoeg vaststellen dat enige vorm van reviews voorlopig uitblijft. Het is mogelijk dat het om een vrij recent toestel gaat of misschien vinden sommige kopers het jammer dat de handleiding alleen maar in het Engels te verkrijgen is.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: het zal je niet verwonderen maar ook hier kun je gebruik maken van diverse functies en mogelijkheden zoals een stapsequencer, een modulatiematris, diverse patchopties en de optie om de golfvormen te mengen.

Formaat: in vergelijking met sommige andere synthesizer toestellen zul je zien dat dit instrument behoorlijk compact en licht van gewicht is. Handig dus om hem overal mee naartoe te sleuren.

Kostenplaatje: bij het zien verschijnen van het betaalbare prijskaartje, zul je meteen aangenaam verrast worden.

 

Nadelen:

Handleiding: ook hier moeten we er toch maar even op wijzen dat de handleiding alleen maar in het Engels beschikbaar blijkt te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Access Virus Ti 2 Keyboard Synthesizer Virtueel analoog toetsenbord synthesizer

 

Ben je op zoek naar het keyboard synthesizer met de laagste prijs, dan moeten we jou jammer genoeg teleurstellen. Dit muziekinstrument, dat jou wordt aangeboden door Access, verlangt wel degelijk een ruim budget. En we vermoeden dat de hoge prijs misschien meteen ook een verklaring kan zijn voor het uitblijven van online reacties. Jammer genoeg kunnen wij jou dus ook geen extra informatie verschaffen over het advies van klanten.

Toch kunnen wij jou alvast vertellen dat hij heel wat mogelijkheden en kwaliteit aanbiedt. Vanwege z’n ruime ontwerp behoort hij uiteraard niet meteen tot de mini synthesizers. Dat betekent dus dat je toch iets meer ruimte zult moeten voorzien om hem te plaatsen en/ of op te bergen. Met de Acces Virus TI2 Toetsenbord kies je dan ook meteen voor een duurzaam virtueel analoog keyboard synthesizer die voorzien is van tal van functies.

Zo is hij uitgerust met maar liefst 61 semi-gewogen toetsen alsook een dual DSP-systeem, diverse MIDI aansluitingen en een arpeggiator. Met behulp van de USB poort kunnen overigens niet alleen audiobestanden worden getransporteerd maar ook MIDI en databestanden. Hij kan dus zonder problemen aansluiten tussen enerzijds hardware en anderzijds DAW. Dankzij de bekende VA synthese blijkt dit keyboard synthesizer verder ook geschikt e zijn voor klassieke composities en EDM.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: je zult zien dat de synthesizer niet alleen over 61 semi-gewogen toetsen beschikt maar daarnaast ook voorzien is van een dual DSP-systeem alsook een arpeggiator en verschillende MIDI aansluitingen.

USB: de synthesizer blijkt ook uitgerust te zijn met een degelijke USB poort waarlangs MIDI, audio en databestanden kunnen worden getransporteerd.

Formaat: hij wordt gekenmerkt door een behoorlijk ruim ontwerp en biedt dan ook heel wat meer opties en mogelijkheden wat hem geschikt maakt voor de professionele muzikant.

 

Nadelen:

Budget: indien je interesse mocht hebben in de aankoop van deze synthesizer dan moeten we jou toch wel even wijzen op het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. System-8 Plug-Out Sythesizer Roland Analoge modelleringssynthesizer

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor dit unieke synthesizer van het bekende merk Roland. Het betreft hier dan ook een 8x polyfone analoge modelleringssynthesizer die gekenmerkt wordt door een combinatie van diverse functies en mogelijkheden.

Zo biedt hij maar liefst 49 toetsen aan en beschikt hij tevens over een geïntegreerde audio- en zelfs MIDI-interface. Op die manier is het voor de Roland System 8 synthesizer dan ook geen enkel probleem om het geluid en de mogelijkheden van diverse vintage synthesizers te gaan nabootsten. Hij is blijkt vervaardigd uit duurzame materialen die best wel wat kunnen verdragen en is afgewerkt in een robuuste zwarte kleur.

Ook hier moeten we vaststellen dat er nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst bij dit product. Het is mogelijk dat de hoge prijs hiervoor iets tussen zit alsook de Engelstalige handleiding. Laat je echter niet gelijk afschrikken en bekijk dit instrument toch maar even. En misschien is het wel wat voor jou?

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de synthesizer is uitgerust met zo’n 49 toetsen en biedt daarnaast ook nog eens een ingebouwde audio- en MIDI-interface aan.

Design: deze unieke synthesizer werd gecreëerd met behulp van een combinatie van duurzame materialen en vervolgens afgewerkt in een zwarte kleur. Dit laat het instrument robuust en stoer ogen.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier kan het prijskaartje een mogelijke spelbreker zijn.

Handleiding: net zoals het geval was bij sommige andere instrumenten uit dit lijstje, zul je zien dat ook hier de handleiding niet naar het Nederlands werd vertaald.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Synthesizers Koopgids

 

Wat is een synthesizer, welke voordelen biedt het en wat is het voornaamste verschil met de zogenaamde keyboards? En hoe zit het uiteindelijk met het prijskaartje? In de daaropvolgende koopgids proberen wij een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen. Alvorens je dus de verschillende synthesizers met elkaar gaat vergelijken, lijkt het ons een goede aanbeveling om deze koopgids even door te nemen. Probeer daarnaast ook open te staan voor het advies van klanten en experts en leuke aanbiedingen en promoties.

Wat is een synthesizer en welke mogelijkheden biedt het

We merken dat synthesizers steeds populairder worden en dus is het wel een goed idee om even wat meer aandacht aan dit instrument te besteden. Zo wordt hij onderverdeeld bij de zogenaamde “elektronische” muziekinstrumenten daar je met een synthesizer zelf klanken en melodieën op een elektronische manier kunt produceren. Op het eerste zicht zou je een synthesizer dus kunnen vergelijken met een digitaal of analoog keybaord met dat verschil dat je zelf de klanken en geluiden gaat samenstellen en/ of manipuleren.

Vandaag de dag is het assortiment aan synthesizers dan ook op z’n minst uitgebreid te noemen. Zo bestaan ze in allerlei soorten en maten alsook designs en prijscategorieën. Sommige synthesizers zijn speciaal ontwikkeld om één specifiek geluid of klank te produceren terwijl je met andere synthesizers heel wat meer klankmogelijkheden hebt. Uiteraard zul je dit ook wel voelen in het uiteindelijke prijskaartje.

 

Het type synthesizer

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten synthesizers. Zo heb je enerzijds de variant die voorzien is van toetsen en anderzijds de synthesizers zonder toetsen. In het laatste geval zul je dan een muziekinstrument zien dat alleen voorzien is van schuif- én draaiknoppen, ook wel omschreven als de zogenaamde modulaire synthesizer.

Als je dus van plan bent om een synthesizer zonder toetsen aan te kopen, dan zul je zelf nog op zoek moeten naar een afzonderlijk keyboard en/ of computer zodanig dat je de synthesizer probleemloos kunt bedienen. Echter hoef je je geen zorgen te maken daar de meeste synthesizers wel degelijk over een persoonlijk toetsenbord beschikken.

Daarnaast zul je zien dat synthesizers ook kunnen onderverdeeld worden op basis van de mogelijkheden die ze aanbieden. Zo heb je met sommige synthesizers de mogelijkheid om slechts 1 specifiek geluid voor te brengen terwijl andere exemplaren een divers pallet aan geluiden en klanken aanbieden. Daarnaast kun je zelfs opteren voor een synthesizer die reeds is uitgerust met diverse voorgeprogrammeerde geluiden en klanken. Wat als een unieke startbasis zou kunnen worden beschouwd.

 

Het verschil met een standaard keyboard

Op het eerste zicht zul je misschien niet zoveel verschil zien tussen een synthesizer en een traditioneel keyboard. Echter is er wel degelijk een onderscheid tussen beide muziekinstrumenten. Zo is een keyboard vaak voorzien van reeds voorgeprogrammeerde klanken en geluiden die je kunt gebruiken als basis voor een melodie. Dit kan best wel handig zijn voor de beginnende muzikant of als voorloper op wat de synthesizer uiteindelijk is.

Bij de synthesizer heb je echter de mogelijkheid om helemaal zelf je klanken en geluiden te gaan produceren. Achteraf kun je de geproduceerde klanken samenstellen, bewerken, samplen en nog zoveel meer. Met andere woorden, bij een synthesizer start je eigenlijk zonder iets en is het de bedoeling om zelf iets leuks te creëren. Dit kan vaak als moeilijker ervaren worden alhoewel het voor muzikanten veelal als een leuke uitdaging wordt gezien.

 

Wat wordt bedoeld met workstations

In je zoektocht naar de voor jou beste synthesizer, zul je ook wel eens de optie zien verschijnen van een workstation. Maar wat is dan nu precies? Je kunt ze vooral beschouwen als uitgebreide synthesizers die voorzien zijn van een bepaalde sequencing aan boord.

Met andere woorden; met een traditionele synthesizer heb je altijd nog de hulp nodig van een krachtige computer en/ of losse sequencer om uiteindelijk geluiden en klanken samen te stellen. Bij een synthesizer-workstation heb je deze externe apparaten helemaal niet meer nodig aangezien alles verwerkt zit in 1 en hetzelfde toestel. Dergelijke apparaten zijn vaak iets duurder in de aankoop maar minder omslachtig om mee te werken.

Extra kenmerken en opties in verhouding tot de prijs

Tot slot zul je merken dat bepaalde synthesizers over net iets meer mogelijkheden en kenmerken beschikken, die misschien wel een meerwaarde kunnen hebben. Bedenk op je op zoek bent naar een synthesizer die heel wat ingebouwde effecten aanbiedt zoals chorus en reverb. Vind je het belangrijk om zelf muziek en tracks te kunnen componeren aan de hand van een DAW-software? Kies dan bij voorkeur voor een uitgebreide synthesizer waarbij ook meerstemmigheid en multi-timbraliteit kunnen worden aangewend.

Kortom, er zijn heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken. Uiteraard zal dit alles een bepaalde invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Zo zul je gemiddeld toch wel rekening moeten houden met een prijskaartje van ongeveer 800 tot 900 euro. Er zijn natuurlijk altijd synthesizers te vinden met een prijskaartje tussen 200 en 300 euro. Besef wel dat dergelijke apparaten minder functionaliteiten zullen aanbieden en misschien minder geschikt zullen zijn voor de professionele muzikant.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een synthesizer en hoe werkt het?

Met behulp van een synthesizer is het mogelijk om diverse klanken en geluiden op een kunstmatige, vaak elektronische, manier te gaan opwekken. Daarom wordt de synthesizer ook beschouwd als één van de meest veelzijdige hedendaagse elektronische muziekinstrumenten.

Bovendien biedt een synthesizer nog net dat tikkeltje meer en bestaat zelfs de optie om volledig nieuwe klanken te produceren en/ of bestaande klanken die afkomstig zijn van (akoestische) muziekinstrumenten vrijwel perfect te gaan imiteren. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan eender welk type piano, een orgel of gitaren.

Zo zul je zien dat de meeste synthesizer uitgerust zijn met een persoonlijk toetsenbord. In het geval je een synthesizer aankoopt zonder klavier dan spreekt men van een zogenaamde synthesizer module of soundmodule. Dergelijke muziekinstrumenten kun je dan bespelen door middel van gebruik te maken van een extern toetsenbord, ook wel MIDI-toetsenbord of MIDI-controller genoemd.

Q2: Wat is het verschil tussen een keyboard en een synthesizer?

Qua uiterlijk lijken de synthesizer en het keyboard enorm hard op elkaar. Toch zijn beide muziekinstrumenten niet helemaal gelijkaardig en kun je, als je wat verder kijkt, toch wel wezenlijke verschillen noteren.

Ben je als muzikant op zoek naar een instrument waarbij reeds een groot aantal kant-en-klare klanken inclusief tal van automatische begeleidingen worden aangeboden? En dit overigens in diverse muziekstijlen? Dan raden wij jou aan om te kiezen voor een keyboard. Wil je toch liever zelf je eigen klanken produceren en/ of aanpassen en bewerken? Dan lijkt een synthesizer de beste aanbeveling.

 

Q3: Hoe leer ik synthesizer speler?

Jammer genoeg kunnen we geen rechtlijnig antwoord bieden op deze vraag aangezien dit voor iedereen anders kan zijn. Toch willen we er even op wijzen dat alles een kwestie van praktijkervaring is. Het komt er dus op neer om zoveel mogelijk te oefenen.

Als je dus graag synthesizer wilt leren spelen dan raden wij jou aan om eerst en vooral op zoek te gaan naar een kwalitatieve synthesizer. Deze hoeft uiteraard niet duur te zijn en is voornamelijk bedoeld om gevoel te krijgen met het instrument. Ga vervolgens dagelijks enkele minuutjes over de toetsen en bekijk de mogelijkheden van de verschillende functies en knoppen.

Op internet kun je tegenwoordig heel wat filmpjes en informatie vinden die je kunnen helpen bij het theorie en/ of praktijkgedeelte. Het is een aanrader om deze ook even te bekijken. Verder bestaan er ook boekjes en stappenplannen die je kunt volgen. Maar nogmaals; het is net zoals met voetballen en autorijden; hoe meer je oefent, hoe meer het een automatisme zal worden.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE