Laatste update: 28.05.22

 

Beste ukeleles – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wil je je zoon of dochter verrassen met een uniek muziekinstrument? En heb je gemerkt dat ze bovendien toch heel wat interesse vertonen in de strijkinstrumenten? Dan lijkt deze prachtige Korala Concert Ukelele misschien wel iets voor jou. Het is één van de meest frequente ukeleles met een maximale lengte van ongeveer 60 cm. Niet te groot, niet te klein en bijgevolg bijzonder handig om mee te spelen. Echter blijkt ook de Janod Ukelele Confetti alvast een schot in de roos te zijn. Deze ukelele is speciaal bedoeld om te gebruiken door jonge muzikantjes met een minimale leeftijd van 3 jaar en maximale leeftijd van 8 jaar oud.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste ukeleles (Reviews) van 2022

 

Of de beste ukelele nu een baritone, een tenor of een bass is; is voornamelijk een persoonlijke keuze. Toch lijkt het ons een goed idee om niet zomaar in het wilde weg een ukelele aan te kopen. Bekijk alvast de 5 topproducten hieronder even alvorens een keuze te maken. Bij twijfel kunnen de online reviews en het bijbehorende advies van klanten vast en zeker een oplossing bieden. En indien je geluk hebt, dan ga je misschien wel met een goedkope ukelele of aanbieding naar huis. Veel succes!

 

1. Korala Concert Ukelele PUC-20 Poly Uke Totale lengte 60 cm

 

Als beginnende ukelele speler is deze unieke Concert ukelele alvast een schot in de roos. In vergelijking met bijvoorbeeld een sopraan ukelele zul je merken dat dit muziekinstrument, met een totale lengte van ruim 60 cm, duidelijk iets groter is. Echter hoef je je geen zorgen te maken over de stemming aangezien deze bijzonder gelijkend is aan de stemming van een sopraan ukelele.

De Concert ukelele wordt jou aangeboden door het bekende, en misschien meteen ook wel het beste merk Korala en blijkt beschikbaar te zijn in tal van kleuren en designs. In vergelijking met sommige andere ukeleles uit dit lijstje, lijkt dit product niet meteen voorzien van de laagste prijs maar toch blijft het instrument betaalbaar.

De ukelele is voornamelijk vervaardigd uit duurzaam polycarbonaat in combinatie met een metalen stemmer. Houd er dus rekening mee dat het instrument niet waterbestendig is. Kopers reageren voornamelijk positief en zijn tevreden met de aanschaf van deze ukelele. Slechts één klant vindt de ukelele kwetsbaar en matig van kwaliteit.

 

Voordelen:

Formaat: deze unieke Concert ukelele wordt gekenmerkt door een maximale lengte van maar liefst 60 cm.

Stemming: de stemming van deze Concert ukelele vertoont heel wat gelijkenissen met deze van de bekende sopraan ukelele.

Materiaal: bij de productie van deze prachtige ukelele heeft men voornamelijk gekozen om gebruik te maken van polycarbonaat. De stemmer is dan weer uit metaal vervaardigd.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we stellen vast dat één klant van mening is dat bepaalde onderdelen behoorlijk kwetsbaar zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Janod Ukelele Confetti Houten Ukelele 4 Nylon snaren

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar er tegelijk toch wel zeker van zijn dat je een degelijke en duurzame ukelele aankoopt? Dan raden wij jou aan om dit instrument van Janod even van dichterbij te bekijken. De ukelele wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 53 x 17 x 5 cm en is daardoor uitermate geschikt voor jonge spelertjes tussen 3 en 8 jaar oud.

Deze ukelele, die voornamelijk vervaardigd is uit duurzaam hout, wordt aangevuld met 4 stevige snaren uit nylon. Het instrument maakt bovendien deel uit van de bekende en sterk gewaardeerde Confetti serie. De overwegend witte kleur in combinatie met kleurrijke bollenprint maken het product meteen een pak aantrekkelijk voor jonge kindjes. Bovendien zul je meteen kunnen vaststellen dat de ukelele voorzien is van het CE kwaliteitslabel.

Ondanks deze reeks voordelen en mogelijkheden, moeten we vaststellen dat de meningen eerder verdeeld zijn. Sommige klanten beschouwen het wel degelijk als een topproduct terwijl andere kopers toch niet helemaal overtuigd zijn van de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Materiaal: het grootste gedeelte van deze unieke ukelele is gemaakt uit duurzaam en kwalitatief hout. Het geheel wordt aangevuld met 4 krachtige snaren die uit nylon zijn vervaardigd.

Formaat: de ukelele is uitgerust met een maximale afmeting van maar liefst 53 x 17 x 5 cm.

Leeftijdscategorie: het compacte formaat van dit muziekinstrument maakt hem voornamelijk ideaal om te gebruiken door jonge spelertjes van 3 tot maximum 8 jaar oud.

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het betaalbare prijskaartje van deze ukelele.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de kwaliteit van het instrument toch een pak beter had gekund.

Koop bij bol.com (€28.67)

 

 

 

 

3. Kaila Sopraan Ukelele Naturel Chrome gitaarmechaniek Linden Top

 

Heb je toch al wat ervaring vergaard in het bespelen van een ukelele, dan kun je eventueel ook dit instrument van Kaila wat grondiger bekijken. Het betreft hier een unieke sopraan ukelele die, zoals reeds vermeld bij het eerste product, iets compacter is ten opzichte van bijvoorbeeld een Concert ukelele. Toch zou het wel eens één van de populairste instrumenten kunnen zijn onder ervaren spelertjes.

Deze sopraan ukelele is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam natuurlijk lindenhout in combinatie met een Poplar hals. De ukelele wordt verder aangevuld met een stevige en kwaliteitsvolle chroom gitaarmechaniek. Kortom een echte aanrader voor ervaren kinderen en volwassenen.

Wanneer we een blik werpen op de online reviews dan stellen we vast dat er tot op heden nog maar één reactie werd geplaatst. Jammer genoeg blijkt de koper niet helemaal overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit. Zo vindt de gebruiker dat de ukelele vooral speelgoed is en niet beschouwd kan worden als een volwaardig muziekinstrument. Laat je hier niet door afschrikken maar bekijk het even.

 

Voordelen:

Formaat: deze compacte sopraan ukelele is niet alleen geschikt voor ervaren jonge spelertjes maar ook volwassenen met kleine fijne handen.

Materiaal: het is een prachtige sopraan ukelele die voornamelijk uit kwalitatief lindenhout vervaardigd werd. Dit wordt aangevuld met een Poplar hals en een gitaarmechaniek uit chroom.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg moeten we vaststellen dat de klant niet tevreden blijkt te zijn en toch wel wat meer kwaliteit had verwacht voor deze prijs.

Koop bij bol.com (€35.99)

 

 

 

 

4. CLX Sopraan Ukelele met handige akkoordenkaart Calista 21

 

Een eenvoudige blik op deze ukelele kan er al voor zorgen dat gepassioneerde muzikanten meteen verliefd worden op dit instrument. De ukelele is vervaardigd uit bijzonder duurzaam stevig hout en vandaar ook die typische donkerbruine kleur. Op het moment dat het product bij jou thuis geleverd wordt dan zul je merken dat de verpakking tevens ook een handige akkoordenkaart telt.

De Calista 21 ukelele die jou wordt aangeboden en geleverd door CLX, betreft een sopraan ukelele die voorzien is van gitaarmechanieken. Dankzij de gitaarmechanieken zul je merken dat de ukelele veel makkelijker en sneller te stemmen valt en dat hun toon beter behouden blijft. Kortom, het ideale muziekinstrument voor jong en oud, alhoewel een minimum aan ervaring toch wel een vereiste is.

Jammer genoeg stellen we vast dat er nog geen online beoordelingen bij dit product zijn geplaatst. Het is mogelijk dat het een vrij recente ukelele betreft die nog niet in het lijstje opgenomen staat. Anderzijds kan de prijs sommige klanten ook wel tegenhouden alhoewel het instrument zeker betaalbaar blijft.

 

Voordelen:

Materiaal: ook hier werd bij de productie voornamelijk gekozen om gebruik te maken van duurzaam en kwalitatief natuurlijk hout. De gitaarmechanieken bestaan dan weer uit chroom.

Gitaarmechaniek: je zult kunnen opmerken dat het helemaal niet zo moeilijk is om deze ukelele te stemmen en om de toon te houden. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van de gitaarmechanieken.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we stellen vast dat het niet meteen de ukelele met de laagste prijs is en dat zou door sommige klanten ook wel eens als een minpuntje kunnen worden beschouwd.

Koop bij bol.com (€36.95)

 

 

 

 

5. Mahalo MR1BU Rainbow Blue ukelele Beschikbaar in verschillende kleuren

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke ukelele die jou wordt aangeboden door Mahalo. Het eerste wat natuurlijk opvalt is de felblauwe kleur. Alhoewel de ukelele in tal van andere kleuren en designs te bekomen is, is het mogelijk dat het design sommige kopers ervan weerhoudt om het instrument aan te kopen.

De ukelele wordt gekenmerkt door een vrij compact design met een totale lengte van maximaal 16 cm en een hoogte van 9 cm. Dit maakt hem geschikt voor jonge en volwassen spelertjes, zonder of met ervaring. Net zoals de meeste andere producten uit dit lijstje, blijkt ook deze ukelele vervaardigd uit duurzaam hout.

Een blik op de online beoordelingen leert ons dat er jammer genoeg nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst. Laat je hier niet meteen door afschrikken maar bekijk het even. Wie weet is deze ukelele met z’n voordelige prijskaartje wel precies waar jij naar op zoek bent.

 

Voordelen:

Formaat: het compacte design waarbij de lengte geschat wordt op 16 cm en de hoogte op amper 9 cm, is vrij kenmerkend voor deze prachtige ukelele.

Materiaal: het zal je misschien niet meteen verwonderen maar ook hier werd gekozen om gebruik te maken van duurzame natuurlijke houtsoorten.

Prijskaartje: wil je niet gelijk heel wat budget spenderen aan een degelijke ukelele, dan lijkt dit product vast en zeker iets voor jou.

 

Nadelen:

Design: het bijzonder opvallende felblauwe design zou mogelijks door sommige klanten wel eens als een spelbreker kunnen worden beschouwd.

Koop bij bol.com (€30.5)

 

 

 

 

Ukeleles Koopgids

 

Wat is een ukelele en waar komt hij vandaan? Bestaan er verschillende soorten ukeleles en welke materiaalsoorten en formaten zijn zoal mogelijk? In deze koopgids proberen we een antwoord te bieden op deze vragen. Daarnaast bespreken we ook de mogelijke extra kenmerken en uiteraard ook het prijskaartje. Het is een aanbeveling deze gids even rustig te bekijken alvorens je de verschillende ukeleles met elkaar gaat vergelijken. Eventuele aanbiedingen zijn altijd welkom.

Wat is een ukelele en van waar komt het

Een ukelele is een uniek en prachtig muziekinstrument dat kan gerekend worden tot de familie van de gitaren. Het is vaak een compact en lichtgewicht instrument dat gekenmerkt wordt door een heldere klank. Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste ukelele aan te kopen. Doordat er verschillende soorten bestaan is het aan te raden om te bedenken waar je naar op zoek bent, wat je verwacht en welk bedrag je er wilt aan spenderen.

Bij het horen van het woord ukelele denken de meeste mensen met een aan het prachtige eiland Hawaï. Echter is de ukelele van oorsprong helemaal geen Hawaiiaans instrument, maar wel Portugees. Toen vele jaren geleden 3 meubelmakers naar Hawaï emigreerden, namen ze verschillende persoonlijke bezitten met zich mee. Eén daarvan was de Machete, een typisch Portugees instrument vergelijkbaar met een gitaar.

Eenmaal aangekomen in Hawaï bleek dit instrument heel wat succes te kennen onder de plaatselijke Hawaiiaanse inwoners. Daarop besloten de Portugese meubelmakers meerdere instrumenten aan te maken. Echter werden telkens kleine aanpassingen doorgevoerd en dit heeft geleid tot de ukelele die we vandaag de dag kennen.

 

Het type in verhouding tot het formaat

Zoals reeds min of meer vermeld, bestaan er wel degelijk verschillende soorten ukeleles. Van klein naar groot kun je kiezen voor de sopraan, concert, tenor, bas en gitaar ukelele. Welke je besluit te kiezen is uiteraard een persoonlijke keuze alhoewel we je aanraden om ook rekening te houden met je lichaamslengte, leeftijd en ervaring.

Eén van de meest frequente ukeleles is de sopraan ukelele, gekenmerkt door een compact formaat en bijbehorende dunne heldere klant. De lengte van dergelijke ukelele is vaak niet meer dan 54 cm. Dat is de reden waarom de sopraan ukelele over niet meer dan 12 tot maximaal 15 frets beschikt. Mensen met grote handen kunnen vaak moeilijkheden ondervinden bij het bespelen van de sopraan ukelele.

Daardoor zou de keuze algauw kunnen vallen op de iets grotere concert ukelele met een maximale lengte van 59 cm. Het groter formaat impliceert ook de mogelijkheid tot meer frets van minimaal 15 tot maximaal 20. Bovendien is er ook iets meer ruimte te spotten tussen de verschillende frets waardoor het bespelen van dergelijk instrument iets eenvoudiger verloopt.

Kies je voor de tenor ukelele dan kies je uiteraard voor een nog groter instrument, meer fretmogelijkheden en een behoorlijk vol geluid. Een veelzijdig instrument dat geschikt is voor mensen met iets grotere handen. Net zoals ook de bas ukelele geschikt is voor mensen met grote handen. Dergelijk instrument is maar liefst 76 cm lang en beschikt over maar liefst 19 frets. De diepe klank maakt de bas ukelele geliefd bij mensen die dol zijn op blues muziek.

Tot slot is er dan ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor de bekende gitaar ukelele die, zoals je kunt vermoeden, een goede mix is van zowel de gitaar alsook de ukelele. Dergelijk instrument wordt gekenmerkt door maar liefst 6 snaren, net zoals de gitaar, in combinatie met een ontwerp dat op dat van de ukelele lijkt. Bovendien kun je de gitaar ukelele, indien gewenst, op een versterker aansluiten.

De gebruikte materialen

De meeste ukeleles zijn vervaardigd uit duurzame houtsoorten. Denk bijvoorbeeld maar aan het Koa hout dat je enkel en alleen op het eiland Hawaï zult vinden en dat overigens ook gebruikt wordt om surfplanken van te maken. Het Koa hout wordt gekenmerkt door een uitstekende kwaliteit en duurzaamheid. Echter zorgt schaarste dan weer voor een hoger prijskaartje.

Daarom zul je tegenwoordig ook ukeleles op de markt vinden die vervaardigd zijn uit mahoniehout. Duurzaam hout die een prachtige klank produceert en bovendien ook iets goedkoper is in de aankoop. Daarnaast behoren ook gelamineerd hout, PC en plastic tot de mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van dergelijke materialen niet dezelfde is als wanneer je met houtsoorten werkt.

 

Extra kenmerken, accessoires en prijs

Bij de aankoop van een degelijke ukelele zul je merken dat bepaalde instrumenten iets meer mogelijkheden aanbieden en/ of geleverd worden met accessoires. Zo kan het wel handig zijn indien de ukelele aangeboden wordt in een handig opbergkoffertje. Eventueel kan een hanger ook wel handig zijn om het instrument na gebruik steeds veilig omhoog te hangen en op te bergen.

Lukt het je nog niet zo goed om de ukelele te stemmen? Kijk dan uit naar een instrument dat geleverd wordt in combinatie met een stemfluitje. Je betaalt misschien iets meer maar je bent dan wel zeker dat het instrument correct gestemd wordt. Daarnaast kan ook een stemapparaat een goede aanbeveling zijn evenals het gebruik van een draagband.

Uiteraard zal dit alles een bepaalde invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Zo zul je voor sommige ukeleles net iets meer budget moeten voorzien ten opzichte van andere instrumenten. Bedenk daarom wat je wilt bereiken en welk budget je er maximaal aan wilt en kunt spenderen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke soorten ukelele zijn er?

De zoektocht naar een degelijke ukelele toont aan dat er heel wat verschillende soorten bestaan. Het onderscheid wordt bepaald op basis van het formaat van het desbetreffende muziekinstrument. Zo kunnen we de bekende sopranino, sopraan, concert, tenor, bariton en bas ukelele van elkaar onderscheiden.

Zo wordt de sopranino ukelele als veruit het kleinste instrument binnen de ukelele familie beschouwd. Vandaar ook wel de benaming “piccolo” aangezien dergelijke ukelele niet langer dan 41 cm blijkt te zijn. De versies die het meest frequent worden aangekocht zijn de sopraan en concert ukelele. De sopraan ukelele is amper 53 cm lang terwijl de concert ruim 58 cm lang is. Beide worden gestemd als G C E A.

De tenor ukelele is, met een lengte van 66 cm iets langer en geschikt voor mensen met grotere handen. Ook hier wordt de G C E A stemming gebruikt, maar dan alleen een octaaf lager. De grootste ukelele blijkt de bariton ukelele te zijn met een maximale lengte van maar liefst 74 cm en een D G B E stemming. De bas ukelele biedt, zoals verwacht, de laagste mogelijke klank aan met een E A D G stemming.

Q2: Hoe stem je een ukelele?

Zoals reeds min of meer vermeld, wordt door de meeste gebruikers gekozen voor een sopraan of concert ukelele. Dergelijke instrumenten worden op een gelijkaardige manier gestemd op de G – C – E – A noten. De A noot is hierbij de snaar die zich het dichtste bij de vloer bevindt terwijl de G noot de snaar aanduidt die het dichtste bij jou zit.

Het stemmen van een ukelele is voor beginnende artiesten niet altijd even makkelijk. Zo is het de bedoeling dat je bij elke snaar op zoek gaat naar de juiste toon en deze vervolgens gaat fijnstemmen. Dit kun je doen door de mechanieken lichtjes te draaien of aan te spannen. Overdrijf niet aangezien de minste beweging een grote klankverandering kan teweeg brengen.

 

Q3: Waar worden ukeleles gemaakt?

Wanneer we het over ukeleles hebben, dan denken de meeste mensen spontaan aan Hawaï. De overgrote meerderheid van de ukeleles worden dan ook voornamelijk daar geproduceerd. Echter is het van oorsprong niet meteen een Hawaïaans muziekinstrument. Van oorsprong blijkt de ukelele Portugees te zijn. Daarvoor moeten we echter teruggaan naar het jaar 1879 toen 3 Portugese kastenmakers uit Madeira besloten om naar Hawaï te emigreren.

Ze namen verschillende producten en voorwerpen mee waaronder ook een Machete of Braguinha, een bekend en compact 4 snarig gitaartje. De instrumenten bleken in Hawaï bijzonder geliefd waarop de kastenmakers besloten om meerdere instrumenten te maken. Telkens werden kleine aanpassingen gedaan tot op het moment dat de ukelele ontstond zoals wij die vandaag de dag kennen.

 

Q4: Van waar komt de naam ukelele?

Wat betreft de oorsprong met betrekking tot de naam “ukelele” kunnen we niet meteen een eenduidig antwoord geven. Diverse verhalen blijken dan ook de ronde te doen waardoor het niet echt makkelijk is te achterhalen wat nu juist correct is en wat niet.

Zo zou het woord ukelele zoveel als “springende vlo” betekenen, kenmerkend voor de snelle vingerbewegingen waarmee de ukelele wordt bespeeld. Verder zijn er ook verhalen die verwijzen naar een bekende ukelele virtuoos die bekend was onder de naam Purvis. Terwijl in nog een ander verhaal het woord afkomstig zou zijn van 2 Hawaïaanse woorden. “Uku” staat daarbij voor geschenk of beloning terwijl “lele” komen betekent.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES