5 beste USB-microfoons Test van 2024

Laatste update: 29.02.24

 

Beste USB-microfoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je op zoek bent naar degelijke opnameapparatuur om te vloggen, podcasten en livestreamen zul je merken dat er verschillende mogelijkheden zijn. Een geschikte USB-microfoon die je stem klaar en duidelijk registreert is daarom een goede investering. We hebben voor jou alvast 3 exemplaren uitgezocht om je te helpen bij je keuze. Zo zie je dat de Snowball iCE Plug & Play microfoon een prachtige retro-look heeft en wordt geleverd met statief en een USB-kabel. Daarnaast kun je ook kiezen voor de Trust GXT 252 Emita Plus studiomicrofoon met arm. Hij is trouwens geschikt voor gaming op PS5.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste USB-microfoons (Reviews) van 2024

 

Om de geluidskwaliteit van je vlog, je podcast of je teleconference te verbeteren kunnen we het advies geven om een degelijke USB-microfoon te gebruiken. Zoek je een studiomicrofoon met USB-aansluiting of gaat je voorkeur uit naar een mini USB-microfoon? We zochten voor jou 5 topexemplaren uit om je te helpen bij je keuze. Neem een ogenblik de tijd om alles eens rustig te overlopen alvorens de beste USB-microfoon uit te kiezen voor jouw activiteiten. 

 

1. Snowball iCE Plug & Play USB Streaming Microfoon met statief en USB-kabel

 

De USB-microfoon van Blue Microphones is een prachtig toestelletje dat er door zijn bolle vorm wat retro uitziet. De Snowball iCE Plug & Play is een USB-microfoon die geschikt is om te streamen, te gamen, te vergaderen en nog zoveel meer. Hij is trouwens Skype gecertificeerd waardoor je zonder probleem contact houdt met iemand aan de andere kant van de wereld.

Dankzij het meegeleverde statief kun je hem perfect bij de geluidsbron positioneren om zo het geluid optimaal te registreren. Daarnaast is hij voorzien van een cardioïde condensercapsule met een flexibel membraan en een metalen plaat waarmee je een kristalheldere geluidskwaliteit verkrijgt. Hij heeft een frequentiebereik tussen 40 en 1800 Hertz.

Bovendien kun je de USB-microfoon op je pc aansluiten met de meegeleverde USB-kabel. In de reviews zien we dat dit product één van de populairste USB-microfoons is. De talrijke klanten zijn heel tevreden over hun aankoop.

 

Voordelen:

Geluidskwaliteit: door de aangepaste condensercapsule heeft deze microfoon de mogelijkheid om het geluid op een kristalheldere manier te registreren.

Gebruiksgemak: hij kan rechtstreeks op de pc worden aangesloten met een meegeleverde USB-kabel. Het statief zorgt er trouwens voor dat je hem dicht bij de geluidsbron kunt opstellen.

Skype-gecertificeerd: hij is gecertificeerd voor gebruik met Skype waardoor je gegarandeerd de beste gesprekken kunt voeren, live games speelt, op Twitch streamt of een vlog opneemt.

Het prijskaartje: deze USB-microfoon heeft de laagste prijs in onze selectie waardoor hij een stuk toegankelijker is dan de meeste microfoons.

 

Nadelen: 

Zacht geluid: enkele klanten melden dat deze microfoon het geluid niet versterkt en erg richtingsgevoelig is waardoor je hem goed dicht bij je moet zetten voor een duidelijke opname.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Trust GXT 252 Emita Plus studio microfoon met arm gaming USB PS5

 

De Trust USB-microfoon is momenteel een interessante aanbieding met een hoge korting. De professionele studiomicrofoon heeft een uitschuifbare arm die je op je bureau kunt klemmen. Hierdoor kun je hem in de beste positie plaatsen om een heldere opname te maken.

Bovendien heeft hij een cardioïde (hartvormig) opnamepatroon om het geluid heel precies op te nemen waardoor je hem kunt gebruiken om te podcasten, te streamen en hij ook geschikt blijkt voor akoestische muziek en voice-overs. Hij heeft trouwens een minimaal frequentiebereik van 18 Hertz tot maximaal 21 kHz. De hoogwaardige schokdemping en het opnamepatroon zorgen ervoor dat de opname zuiver is zonder achtergrondgeluiden.

Daarnaast wordt hij geleverd met een grote popfilter met dubbel scherm, een statief en een USB-kabel waarmee je hem rechtstreeks op elke laptop, pc en PS5 kunt aansluiten. In de reviews zien we dat deze USB-studiomicrofoon een heel goede beoordeling kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de microfoon kan direct met een USB-kabel op elke pc, laptop en PS5 worden aangesloten.

Geluidsopname: hij heeft een hartvormig cardioïde opnamepatroon en een schokdempende filter om het geluid optimaal te registreren.

Uitschuifbaar statief: het uitschuifbare statief maakt het mogelijk om de microfoon in de beste positie te plaatsen. Daarnaast kun je hem gemakkelijk met een klem op het bureau vastmaken. 

Toepassingen: hij kan worden gebruikt om akoestische en vocale geluiden op te nemen waardoor hij ideaal is voor muziekopnames, voice-over, podcasts, vlogs en streaming.

 

Nadelen:

Uitschuifbare arm: we zien dat enkele klanten minder tevreden zijn over de uitschuifbare arm die niet stevig genoeg zou zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Røde NT-USB Mini USB microfoon voor PC, laptop, (home) studio 

 

Røde wordt door velen als het beste merk beschouwd voor USB-microfoons. Het merk is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met visuele en auditieve opname apparatuur. Ze hebben een uitgebreid assortiment gaande van het kleinste kabeltje tot de meest professionele microfoons.

Deze  Røde USB-microfoon Plug & Play kan direct met de 2 m lange USB-kabel op elke pc en laptop worden aangesloten zonder dat je extra software of drivers moet inschakelen. Deze mini microfoon is vrij compact zodat je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Daarnaast heeft hij een cardioïde opnamepatroon waarbij de omgevingsgeluiden nauwelijks worden opgepikt waardoor je steeds heldere en zuivere klanken hebt.

Bovendien zorgt de ingebouwde popfilter ervoor dat harde “P” en “T” klanken worden afgezwakt om een opname te verkrijgen die aangenaam is om te naar te luisteren. Hij is trouwens geschikt voor conference calls, podcasts, YouTube opnames, gamen en muzikale geluidsregistraties. We merken in de reviews dat hij een heel goede beoordeling kreeg met 4,5 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Veelzijdig: deze USB-microfoon is ideaal voor opnames thuis, in de studio of op de werkplek. Hij is geschikt voor muzikale geluidsopnames, videogesprekken, games en YouTube videos. 

Gebruiksgemak: de microfoon kan rechtstreeks op een pc of laptop worden aangesloten zonder dat je extra programma’s moet downloaden.

Geluidskwaliteit: de condensor, de cardioïde geluidsopname en de popfilter zorgen voor een perfecte geluidsregistratie waarbij je geen last hebt van achtergrondgeluiden. Hij heeft trouwens een frequentiebereik tussen 20 en 20000 Hertz.

Pakket: hij wordt geleverd met een magnetische tafelstandaard en een schroefadapter om hem vast te maken op de standaard of op een andere arm. Een USB-kabel van 2 m lang met USB-C aansluiting behoort ook tot het pakket.

 

Nadelen:

De prijs: het enige dat we kunnen opmerken is dat hij minder toegankelijk is omdat hij in de hoge prijscategorie valt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Samson C01U Pro USB studio condensator microfoon

 

Het merk Samson is een hooggewaardeerd merk dat oplossingen biedt in professionele audio-opnames. Daar is deze Samson USB-microfoon een mooi voorbeeld van. Dit kunnen we dan ook merken in de reviews waar hij een heel goede beoordeling kreeg. De microfoon is geschikt om professionele opnames te maken met muzikanten, omroepers en producers. 

Daarnaast is hij ideaal om audio op te nemen voor YouTube video’s, voice-overs en podcasts. Het grote diafragma van 19 mm zorgt ervoor dat alle nuances van je stem optimaal worden geregistreerd. Hij wordt trouwens vaak gebruikt door hiphop- en rap artiesten en singer-songwriters die werken met videobewerking. 

Bovendien is hij voorzien van een super-cardioïde geluidsregistratie, condensor en een popfilter waarmee ongewenste trillingen worden geminimaliseerd. De USB-microfoon heeft ook het gemak van Plug & Play waardoor je geen driver-installatie nodig hebt. Hij wordt geleverd met een USB-kabel voor Mac, pc en iPad, een statief en een draaibare beugel om hem op je bureau te installeren. Hij is trouwens compatibel met alle iPad en IPhones van boven de 4s generatie. 

 

Voordelen:

Plug & play: de USB-microfoon kan rechtstreeks met de bijgeleverde kabel op een pc, laptop, iPhone, iPad en Mac worden aangesloten zonder dan je daarvoor een driver moet installeren.

Geluidskwaliteit: dankzij de condensor, de cardioïde geluidsopname en de ingebouwde popfilter heb je geen last van achtergrondgeluid en ongewenste trillingen.

Toepassing: hij wordt vaak gebruikt door muzikanten en producers die werken met videobewerking. Daarnaast is hij ideaal voor voice-overs, omroepers en ook gewoon om vlogs en podcasts op te nemen.

Verpakkingsinhoud: de USB-microfoon wordt geleverd in een pakket met een statief, een draaibare beugel en een USB-kabel.

 

Nadelen: 

Wankel statief: we zien dat enkele klanten het statief nogal wankel en fragiel vinden. Wanneer je ertegen stoot kan het gemakkelijk omvallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Devine M-Mic PRO USB BK usb-microfoon

 

Deze USB-condensator microfoon van Devine is een betaalbare en goedkope basismicrofoon die geschikt is voor vloggers, podcasts, gamers, YouTube, Skype, producers en singer-songwriters. Hij is bovendien Plug & Play waardoor hij onmiddellijk gebruiksklaar is zonder dat je extra software moet installeren.

Hij wordt trouwens geleverd met een schokbestendig statief met schroefadapter en een USB-kabel om hem rechtstreeks op je pc of laptop aan te sluiten. Daarnaast heeft hij een cardioïde opnamepatroon om optimaal het geluid te registreren waarbij alle nuances in je stem of muziekinstrument goed hoorbaar zijn.

De microfoon heeft een frequentiebereik tussen 20 en 1800 Hertz. Dit is de omvang van het aantal hoorbare tonen in een stem of muziekinstrument. Er werden voor deze microfoon nog een reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de USB-microfoon kan worden gebruikt zonder dat je drivers of andere software moet installeren. De USB-kabel wordt in het pakket meegeleverd waardoor hij meteen gebruiksklaar is.

Functioneel: hij kan voor uiteenlopende toepassingen worden gebruikt van Skype gesprekken tot vlogs en van YouTube opnames tot games.

Statief: het statief is schokbestendig en heeft een schroefadapter waarmee de microfoon gemakkelijk op de standaard kan worden geplaatst.

De prijs: deze microfoon valt in de laagste prijsklasse waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Nadelen:

Popfilter: we merken op dat er niet wordt vermeld of de microfoon een popfilter heeft. We vermoeden van niet maar we kunnen dit niet met zekerheid bevestigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

USB-microfoons Koopgids

 

De meeste laptops zijn voorzien van degelijke speakers en een microfoon. Toch is het een goede aanbeveling om te kiezen voor een USB-microfoon om bijvoorbeeld vlogs, podcasts en muziekopnames te registreren of bij het spelen van games. Neem de tijd om de diverse producten eens goed te bestuderen en te vergelijken alvorens je een keuze maakt. Bekijk ook even de verschillende aanbiedingen want een dergelijke aankoop kost flink wat geld.

Wat is een USB-microfoon en waarvoor wordt hij gebruikt

Met een USB-microfoon kun je geluid opnemen zonder dat je hiervoor speciale programma’s of drivers op je computer moet installeren. Hij werkt met een USB-aansluiting om hem direct op je pc, laptop of tablet aan te sluiten. Dit type microfoon heeft een ingebouwde voorversterker en een geluidskaart om ook een koptelefoon, een keyboard of een gitaar op aan te sluiten. De geluidskwaliteit van een dergelijk toestel staat nog niet op het niveau van de professionele XLR-studiomicrofoon maar een USB-microfoon biedt wel een goede geluidsregistratie, is heel gebruiksvriendelijk en hij klinkt gewoon goed.

Een USB-microfoon is perfect voor mensen die podcasts willen opnemen, vloggen of streamen en ook voor gamers is hij ideaal. Daarnaast is een USB-microfoon de beste keuze om te telewerken, voor conference calls en om te Skypen. Hij is trouwens ook heel handig voor een singer-songwriter om nieuwe nummers te componeren en demo’s op te nemen. Een USB-microfoon is echter niet geschikt om aan te sluiten op een zanginstallatie omdat hij te gevoelig is voor geluiden. Je kunt hem trouwens beter in een microfoonstandaard plaatsen want hij gaat elke beweging registreren waardoor je onzuivere opnames krijgt.

 

De condensator USB-microfoon en het opnamepatroon

De condensator microfoon is de meest voorkomende en ook het meest geschikt voor opnames thuis of op de werkplek. Hij is ideaal om te vloggen, voor YouTube filmpjes en dergelijke meer. Deze opnamemicrofoon heeft een gevoelige en gedetailleerde geluidsregistratie. Je plaatst hem best zo dicht mogelijk bij de geluidsbron om een perfecte opname te bekomen.

Je zult een condensator microfoon vinden met een cardioïde, een omni-directioneel of een figure-8 opnamepatroon die de opnamerichting van de microfoon aangeeft. Bij sommige toestellen zul je zelfs verschillende opnameprofielen zelf kunnen instellen. Het meest courant is het cardioïde opnamepatroon dat niervormig is. Dit patroon is aan de voorkant gevoeliger waardoor hij ideaal is om gesprekken op te nemen waarbij de stem heel helder en duidelijk wordt geregistreerd. De achterkant van het profiel is minder gevoelig waardoor omgevingsgeluid wordt geweerd.

 

De dynamische USB-microfoon

De omni-directionele of dynamische microfoon neemt geluid op in alle richtingen. Daardoor is deze meer geschikt om te gebruiken in een studio of in een goed klinkende geïsoleerde ruimte. Deze microfoon kun je niet samen met andere microfoons gebruiken omdat hij zeer geluidsgevoelig is. Hij zal naast de stem ook andere geluiden goed registreren.

De dynamische microfoon heeft een figure-8 of bi-directioneel opnamepatroon. Hij registreert het geluid zowel aan de voor- als de achterkant van het toestel. De geluiden aan de zijkanten worden geweerd waardoor dit systeem wel handig is als je één microfoon hebt om tussen twee sprekers te plaatsen.

 

Het frequentiebereik, de popfilter en de reflectiefilter

Er zijn drie belangrijke criteria die een belangrijke rol spelen bij het uitkiezen van een degelijke USB-microfoon. Dan hebben we het over de frequentie die moet aangepast zijn aan spraak, de microfoonresonantie en de mogelijkheid om ruis weg te filteren. Het frequentiebereik is het bereik tussen de hoogste en de laagste registratie van de tonen. Een microfoon om te vloggen of te streamen heeft voldoende aan een bereik tussen 20 Hertz en 20 kHz.

Daarnaast is er de resonantie wat de weerkaatsing is van het geluid. De meeste microfoons beschikken over een resonantie van 16 of 24-bits. Bepaalde streaming platforms herkennen het 24-bits formaat niet en gaan automatisch de resonantie comprimeren of verkleinen waardoor je toch een heldere opname verkrijgt. Tot slot is er de hinder van omgevingsgeluid en ruis. Daarvoor is een popfilter nodig om bijvoorbeeld het geluid van de uitgesproken “P” en “T” te verminderen. Deze filter gaat ook geluiden elimineren die voortkomen uit bewegingen.

Extra benodigdheden

Om een goede opname te maken kom je met een USB-microfoon al een eind op weg. Je hebt echter nog enkele extra accessoires nodig die heel handig zijn. Meestal zit de USB-kabel standaard bij de microfoon en ook een klein tafelstatief wordt vaak meegeleverd. Vloggers geven de voorkeur aan een broadcasting statief dat je in hoogte kunt verstellen met een soort plooibare arm. Gebruik steeds een Shockmount die voorkomt dat de trillingen van de tafel of de vloer via het statief worden doorgegeven.

Als je USB-microfoon geen ingebouwde popfilter heeft kun je kiezen voor een externe variant. Zo voorkom je ruis en windvlagen van bepaalde letteruitspraken die de geluidskwaliteit kunnen aantasten. Een popfilter kan met een klem op de microfoonstandaard worden vastgemaakt. Daarnaast is er ook de reflectiefilter die de microfoon afschermt van achtergrondgeluiden die tegen de muur van de opnameruimte weerklinken. Deze kan gewoon op een extra microfoonstatief worden bevestigd.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE