5 beste Yamaha keyboards Test van 2024

Laatste update: 29.02.24

 

Beste Yamaha keyboards – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijk Yamaha keyboard dat perfect door menig muzikant kan worden bespeeld dan lijkt de Yamaha PSR-SX900 alvast een schot in de roos. Daartegenover staat de Yamaha PSS-F30 dat gekenmerkt wordt door 37 toetsen en – vanwege zijn compacte en lichtgewicht formaat – makkelijk overal mee naartoe kan worden genomen. Voor de volledigheid hebben we in de tabel hieronder nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Bekijk de mogelijkheden even rustig alvorens en hopelijk zit er een Yamaha keyboard tussen dat helemaal aan de verwachtingen kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste Yamaha keyboards (Reviews) van 2024

 

Kies je voor een Yamaha keyboard PSR of hecht je meer belang aan het aantal toetsen en de aanwezigheid van een aanslaggevoelig toetsenbord? Neem alvast een kijkje in de onderstaande top 5 selectie waarin we de populairste en beste Yamaha keyboards voor jou op een rijtje hebben geplaatst. Wees daarbij eveneens aandachtig voor het advies van klanten en experts vermeld in de online reviews. En wie weet spot je zo wel het Yamaha keyboard met de laagste prijs of zit er ergens een leuke aanbieding op je te wachten.

 

1. Yamaha PSR-SX900 – Workstation keyboard, 61 toetsen – Yamaha

 

Of je met het PSR-SX900 ook met een voor een Yamaha keyboard aanbieding kiest, valt sterk te betwijfelen. Toch lijken de meeste klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, getuige het positieve advies vermeld in de online reviews én de bijbehorende gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om dit piano keyboard van Yamaha even onder de loep te nemen.

Zo wordt het workstation keyboard – overigens gebaseerd op het bekende top model Genos – gekenmerkt door maar liefst 61 toetsen, 1873 klanken en ruim 525 verschillende stijlen. Dit alles wordt verder aangevuld met een nieuwe user-interface inclusief touchscreen, een bluetooth audio én een ingebouwde chord looper functie. Kortom, een toppertje voor wie op zoek is naar een kwalitatief keyboard van Yamaha.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want om je muziekervaring helemaal naar het hoogste niveau te tillen, kun je genieten van een ruime 4GB opslagcapaciteit met bijbehorende 1GB expansion. Via het heldere en duidelijk leesbare 7 inch touchscreen kun je de regie van alle mogelijke functies in een vingerknip overnemen en dankzij de geïntegreerde Richt Part 3 wordt het zelfs mogelijk om tot maar liefst 3 verschillende klanken met elkaar te combineren. Een toppertje afkomstig van misschien wel één van de beste merken op het gebied van piano keyboards.

 

Voordelen:

Touchscreen: deze Yamaha keyboard piano is voorzien van een helder en duidelijk leesbaar 7 inches groot touchscreen display.

Richt Part 3: dankzij de geïntegreerde Richt Part 3 geniet je de mogelijkheid om – indien gewenst – tot maar liefst 3 klanken met elkaar te combineren.

Geheugen: het muziekinstrument wordt jou aangeboden met een opslagcapaciteit van 4GB én een bijbehorende 1GB expansion.

Toetsen: het keyboard telt maar liefst 61 toetsen en wordt aangevuld met diverse extra functies.

 

Nadelen:

Prijskaartje: wens je dit keyboard te kopen, houd dan wel rekening met het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Yamaha PSS-F30 – Mini-keyboard, 37 toetsen

 

In vergelijking met het vorige toppertje, lijkt dit Yamaha keyboard wel voorzien van de laagste prijs. Het PSS-F30 mini keyboard telt een totale afmeting van 50,6 x 20,1 x 5,4 cm en een bijbehorend gewicht van amper 1,2 kg wat het geheel bijzonder handzaam en toegankelijk maakt. Hoewel het keyboard bij aankoop vergezeld wordt van een degelijke USB-kabel en informatieve handleiding, worden de batterijen niet standaard meegeleverd wat een meerkost kan betekenen.

De Yamaha PSS-F30 telt maar liefst 37 toetsen en wordt verder aangevuld met 120 klanken, 114 begeleidingsstijlen, 30 voorgeprogrammeerde songs en een 32 stemmen polyfoon. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangesterkt met een geïntegreerde hoofdtelefoonaansluiting en een ingebouwd versterkerssysteem.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde kwaliteit wat meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren weet te verklaren. Kortom, een kwalitatief en gebruiksvriendelijk toppertje dat tegen een betaalbaar prijskaartje wordt aangeboden.

 

Voordelen:

Voeding: het keyboard kan op het stroomnet worden aangesloten of perfect draadloos functioneren met behulp van 4 AA batterijen.

Formaat: het keyboard kent een totale afmeting van 50,6 x 20,1 x 5,4 cm en een bijbehorend gewicht van amper 1,2 kg.

Gebruiksgemak: de 37 mini toetsen worden aangevuld met 120 klanken, 30 voorgeprogrammeerde songs, 114 begeleidingsstijlen en een geïntegreerde hoofdtelefoonaansluiting.

Betaalbaar: zijn betaalbare prijskaartje maakt dit muziekinstrument meteen een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Geen batterijen: houd er rekening mee dat de batterijen niet standaard worden aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Yamaha EZ-300 – Keyboard, 61 toetsen, wit – Yamaha Keyboard

 

Het Yamaha EZ-300 keyboard springt meteen in het oog vanwege zijn unieke witte design, waardoor het net iets opvallender is dan de klassieke, standaard zwarte instrumenten. Het keyboard kent daarbij een totale afmeting van 94,5 x 36,9 x 11,8 cm en een bijbehorend gewicht van ongeveer 4,6 kg wat resulteert in een totaal van 61 aanslaggevoelige toetsen.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want verder worden deze toetsen aangevuld met een 48 stemmen polyfoon, tot maar liefst 622 verschillende klanken, 205 stijlen en 202 voorgeprogrammeerde songs. Het gebruiksgemak van dit Yamaha keyboard wordt aangedikt met een ruim metronoom bereik van 11 tot 280 BPM, een touch response, diverse aansluitingsmogelijkheden en een helder, duidelijk verlicht LCD display.

Hoewel dit muziekinstrument best wel heel wat positieve eigenschappen naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Laat je hier echter niet gelijk door afschrikken.

 

Voordelen:

Aansluitingen: de DC in 12V aansluiting wordt aangevuld met een AUX-in poort, een hoofdtelefoonaansluiting, een voetpedaal ingang en een USB to host poort.

Uitvoering: het piano keyboard van Yamaha kent een totale afmeting van 94,5 x 36,9 x 11,8 cm en een bijbehorend gewicht van ongeveer 4,6 kg.

Toetsen: het keyboard staat garant voor 61 aanslaggevoelige toetsen alsook een geïntegreerde touch response waarbij je kunt schakelen tussen soft, medium, hard en fixed.

 

Nadelen:

Design: het opvallende witte design zou voor sommigen misschien wel eens een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Yamaha PSS-A50 – Mini-keyboard, 37 toetsen – Mini Keyboard

 

Net zoals één van de vorige toppertjes, kies je ook met het PSS-A50 voor een mini Yamaha keyboard dat gekenmerkt wordt door een totale afmeting van 50,6 x 20,1 x 5,4 cm wat resulteert in 37 aanslaggevoelige toetsen. Daarbij kan het keyboard perfect functioneren aan de hand van USB-voeding of door middel van 4 AA batterijen. Houd er wel rekening mee dat het instrument zonder voeding of batterijen wordt aangeboden, wat misschien wel een struikelblok zou kunnen zijn.

Anderzijds biedt dit mini keyboard heel wat andere functies en mogelijkheden die het geheel meteen een pak interessanter maken. Denk onder meer aan de 32 stemmen polyfoon, de 42 verschillende klanken, de geïntegreerde arpeggiator, de bijbehorende hoofdtelefoonaansluiting én de combinatie van een ingebouwde versterker en luidspreker waardoor dit een top instrument is voor eender welke on-the-go muziekproductie!

Jammer genoeg werden ook hier nog geen online reacties geplaatst waardoor het voor ons bijzonder moeilijk wordt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Stroomvoorziening: je kunt dit mini keyboard eenvoudig op USB-voeding aansluiten of laten werken op basis van 4 AA batterijen.

Toetsen: het muziekinstrument is gezegend met 37 aanslaggevoelige toetsen.

Gebruiksgemak: de combinatie van een compacte, lichtgewicht uitvoering én een geïntegreerde luidspreker, maken van dit mini keyboard een on-the-go muziekproductie!

 

Nadelen:

Geen batterijen: houd er rekening mee dat op het moment van de aankoop, je zelf nog op zoek zult moeten gaan naar een set bijbehorende batterijen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Yamaha PSR-E473 – Keyboard – Yamaha Keyboard

 

We sluiten het rijtje af met het PSR-E473 keyboard – eveneens aangeboden en geleverd door het populaire merk Yamaha. Het muziekinstrument kent daarbij een totale afmeting van 99,2 x 40,4 x 13,6 cm en een gewicht van ongeveer 7 kg wat resulteert in maar liefst 61 aanslaggevoelige toetsen. Hoewel het apparaat op het stroomnet kan worden aangesloten, kun je het keyboard ook perfect draadloos gebruiken aan de hand van 6 AA batterijen.

Het Yamaha PSR-E473 keyboard is verder gezegend met 820 klanken, 290 verschillende begeleidingsstijlen, 64 stemmen polyfonie, een geïntegreerde versterker en luidspreker en diverse aansluitingsmogelijkheden. Bij aankoop wordt de set verder aangevuld met een PA-150 stroomadapter, een bladmuziekhouder, informatie over de productregistratie en een informatieve handleiding.

Hoewel dit Yamaha keyboard heel wat positieve kenmerken en mogelijkheden naar voren schuift, werden tot op heden nog geen reviews geplaatst. We vermoeden dat het prijskaartje voor sommigen misschien een domper op de feestvreugde betekent.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: het Yamaha keyboard wordt geleverd inclusief PA-150 stroomadapter, een bladmuziekhouder, een productregistratie en een informatieve handleiding.

Uitvoering: het keyboard kent een totale afmeting van 99,2 x 40,4 x 13,6 cm en heeft een bijbehorend gewicht van 7 kg.

Toetsen: het keyboard is gezegend met maar liefst 61 – bovendien 100% aanslaggevoelige – toetsen.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou voor sommigen alsnog een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Yamaha keyboards Koopgids

 

De aanschaf van een kwalitatief en functioneel Yamaha keyboard gaat gepaard met heel wat vragen en knopen die moeten worden doorgehakt. Zo kan de aanslaggevoeligheid alvast een heikel punt zijn voor heel wat muzikanten aangevuld met het gebruiksgemak, het toetsenbord, de voeding en de eventuele aansluitingsmogelijkheden. Het lijkt ons daarom alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids eens even rustig door te nemen alvorens je de verschillende Yamaha keyboards met elkaar gaat vergelijken. Wees daarbij eveneens aandachtig voor leuke promoties en/ of aantrekkelijke aanbiedingen.

Wat is een keyboard en zijn gebruiksgemak

Een keyboard kan worden beschouwd als de meer flexibele variant van de zogenaamde digitale piano en behoort bijgevolg tot de toetsinstrumenten. Hoewel de meeste keyboards diverse modes aanbieden gaande van blazers tot drums, piano’s en tal van andere muziekinstrumenten; kunnen ze op heel wat andere punten aanzienlijk van elkaar verschillen. Zo zullen sommige keyboards gekenmerkt worden door de aanwezigheid van aanslaggevoeligheid, meer of minder toetsen en bijkomende functie-eigenschappen die voor een meerwaarde kunnen zorgen.

Het is een relatief eenvoudig muziekinstrument om te bespelen wat het meteen een pak toegankelijker maakt voor zowel de beginnende als reeds ervaren muzikant. Echter, willen we er toch even op wijzen om niet zomaar het eerste het beste keyboard in het winkelmandje te plaatsen maar rekening te houden met de verwachtingen, de graad van ervaring en zijn eventuele prijskaartje.

 

Voeding en aansluitingsmogelijkheden

Bij de aankoop van een Yamaha keyboard is het aangewezen om rekening te houden met de aansluitingsmogelijkheden en de voeding. Zo zullen de meeste keyboards op het stroomnet worden aangesloten met behulp van een – al dan niet meegeleverde – stroomadapter. Echter bestaan er tegenwoordig ook heel wat modellen die voorzien zijn van een krachtige oplaadbare batterij. En wil je graag het zekere voor het onzekere nemen, investeer dan in een keyboard waar de beide voedingsmogelijkheden voorhanden zijn.

Net zoals de voedingsmogelijkheden kunnen ook de aansluitingsmogelijkheden lichtjes van elkaar verschillen naargelang het type keyboard. Zo zullen de meeste Yamaha keyboards uitgerust zijn met een 6.3 mm Jack aansluiting hoewel er ook apparaten met een 3.5 mm Jack aansluiting te vinden zijn.

 

Toetsenbord, toetsen en aanslaggevoeligheid

In tegenstelling tot een standaard akoestische piano, kent een keyboard een compacter toetsenbord waarbij het aantal toetsen kan variëren van 37 en 61 tot 76 en 88. Bekijken we specifiek de keyboards van Yamaha dan stellen we vast dat de meeste exemplaren voorzien zijn van een toetsenbord met 61 toetsen. 

Niet alleen blijkt het toetsenbord dus compacter te zijn, ook het geproduceerde geluid en het indrukken van de toetsen vertonen aanzienlijke verschillen. Zo zijn de toetsen van een kwalitatief Yamaha keyboard duidelijk een pak groter van formaat ten opzichte van die van een akoestische piano. Bovendien bieden ze – op het moment van indrukken – veel minder weerstand. Eenmaal de toetsen ingedrukt, zorgen elektronische signalen vervolgens voor de uiteindelijke geluidsproductie.

Daarnaast willen we – en zeker voor de beginnende muzikant – aanraden om te kiezen voor een keyboard met aanslaggevoeligheid. Dat betekent dat bij dergelijke keyboards de klank gedefinieerd wordt door middel van de kracht enerzijds én de snelheid anderzijds waarmee de toetsen zullen worden ingedrukt. Sla je de toetsen harder aan, dan resulteert dit in een harde klank. Sla je de toetsen eerder zachtjes aan dan zal dit ook een ingetogen klank met zich meebrengen.

Extra kenmerken en prijs

Tot slot willen we toch nog even de aandacht vestigen op eventuele extra’s en functiemogelijkheden die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is een keyboard met ingebouwde speaker of speakerset altijd een goede aanbeveling aangezien je hem dan niet per sé op een externe speaker en/ of koptelefoon hoeft aan te sluiten om te horen wat je nu precies aan het spelen bent.

Daarnaast is ook een pitch bend wheel en/ of een workstation voor velen een duidelijke meerwaarde gebleken. Zo kun je – met behulp van het pitch bend wheel – de  toonhoogte eenvoudig en geheel zelfstandig aanpassen én is het workstation bedoeld om extra effecten en/ of geluiden probleemloos te gaan opslaan. 

Uiteraard zullen dergelijke extra’s wel een bepaalde invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Afhankelijk van je wensen en verwachtingen kan de prijs van een Yamaha keyboard makkelijk oplopen van zo’n 70 à 80 euro tot maar liefst 3000 euro of meer.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE