Laatste update: 04.02.23

 

Beste Yamaha keyboards – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijk Yamaha keyboard dat perfect door de beginnende muzikant kan worden bespeeld dan lijkt de Yamaha PSR-E273 alvast een schot in de roos. Daarnaast zou je ook perfect kunnen opteren voor het Yamaha PSR-EW310 keyboard dat maar liefst 76 toetsen kent en is uitgerust met een aanslaggevoelig toetsenbord. Voor de volledigheid hebben we in de tabel hieronder nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Bekijk de mogelijkheden even rustig alvorens en hopelijk zit er een Yamaha keyboard tussen dat helemaal aan de verwachtingen kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste Yamaha keyboards (Reviews) van 2023

 

Kies je voor een Yamaha keyboard PSR of hecht je meer belang aan het aantal toetsen en de aanwezigheid van een aanslaggevoelig toetsenbord? Neem alvast een kijkje in de onderstaande top 5 selectie waarin we de populairste en beste Yamaha keyboards voor jou op een rijtje hebben geplaatst. Wees daarbij eveneens aandachtig voor het advies van klanten en experts vermeld in de online reviews. En wie weet spot je zo wel het Yamaha keyboard met de laagste prijs of zit er ergens een leuke aanbieding op je te wachten.

 

1. Yamaha PSR-E273 – Beginners keyboard – 61 toetsen – Niet aanslaggevoelig

 

Met het Yamaha PSR-E273 piano keyboard kies je voor één van de goedkope draagbare keyboards uit het lijstje die speciaal ontworpen zijn voor de beginnende muzikant. Het Yamaha keyboard is eenvoudigweg op het lichtnet aan te sluiten door middel van een meegeleverde adapter en telt maar liefst 61 toetsen. Houd er wel rekening mee dat de toetsen niet aanslaggevoelig zijn. Wil je toch liever een aanslaggevoelig apparaat dan lijkt de PSR-E373 een betere aanbeveling te zijn.

Het keyboard garandeert overigens een brede waaier aan diverse geluiden, songs en functies gaande van de quiz modus en de smart chord tot een opnamefunctie, 112 songs en maar liefst 143 automatische stijlen. Verder is er ook een AUX-ingang voorzien zodanig dat het mogelijk wordt om een extern apparaat op het keyboard met speakers aan te sluiten. 

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in maar liefst 5 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Voeding: het Yamaha keyboard werkt op basis van 6 AA batterijen maar kan evengoed – met behulp van de meegeleverde adapter – op het stroomnet worden aangesloten.

Toetsenbord: het keyboard toetsenbord telt maar liefst 61 toetsen en een brede waaier aan geluiden, functies en automatische songs.

Aansluitingen: er is een AUX-ingang voorzien zodanig dat je externe apparaten op het keyboard kunt aansluiten.

 

Nadelen:

Niet aanslaggevoelig: jammer genoeg blijkt het keyboard niet aanslaggevoelig te zijn wat misschien wel een must is voor aspirant muzikanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Yamaha PSR-EW310 – Keyboard, 76 toetsen – Aanslaggevoelig keyboard

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn, dan kun je altijd nog kiezen voor dit unieke PSR-EW310 keyboard van – overigens voor velen het beste merk – Yamaha. Het betreft een standaardmodel binnen de draagbare Yamaha keyboards dat gekenmerkt wordt door maar liefst 76 toetsen én een aanslaggevoelig toetsenbord.

Verder ben je verzekerd van wel 622 hoogwaardige voices, 48 noten polyfonie, 205 automatische begeleidingsstijlen en een brede waaier aan nieuwe DSP-effecten. Daarnaast is er eveneens sprake van een krachtige ingebouwde speakerset en een USB-to-host aansluiting waarmee digitale audio kunnen worden ontvangen én overgedragen. Kortom, een veelzijdig Yamaha keyboard met alle nodige toeters en bellen dat zowel geschikt is voor de beginnende als reeds ervaren muzikant.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reacties te zijn geplaatst wat het voor ons bijzonder moeilijk maakt om jou verder advies te geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Melody suppressor: de melody suppressor – melodieonderdrukker – kan worden gebruikt bij digitale én analoge invoer van audiobestanden.

Voeding: met behulp van de meegeleverde adapter wordt het mogelijk om het Yamaha keyboard op het stroomnet aan te sluiten.

Gebruiksgemak: je geniet een aanslaggevoelig toetsenbord dat maar liefst 76 toetsen kent, 205 begeleidingsstijlen aanbiedt en maar liefst 176 arpeggio types én 622 voices garandeert.

 

Nadelen:

Geen pitch bend wiel: ben je van plan om dit keyboard aan te kopen, besef dan wel dat er geen pitch bend wiel voorhanden is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Yamaha PSR-E463 – Keyboard – 61 toetsen / Aanslaggevoelig keyboard

 

Met het Yamaha PSR-E463 keyboard kies je opnieuw voor een aanslaggevoelig keyboard met maar liefst 61 toetsen dat geschikt blijkt voor de beginnende én ervaren muzikant. Het keyboard – dat overigens is uitgerust met een krachtige geïntegreerde speakerset – biedt verder een brede waaier van mogelijkheden en functies aan gaande van Control-knoppen tot een Groove Creator functie, een USB-audiorecorder en een Quick sampling modus.

Daarnaast geniet je de optie om gebruik te maken van 235 automatische begeleidingsstijlen en maar liefst 758 verschillende geluiden. Dit alles wordt verder aangevuld met tal van aansluitingsmogelijkheden zoals een AUX-ingang, een sustainpedaal, een hoofdtelefoonaansluiting en diverse USB-poorten.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. We durven vermoeden dat het om een vrij recent Yamaha keyboard gaat dat nog niet zo lang geleden aan het lijstje werd toegevoegd.

 

Voordelen:

Aansluitingen: de AUX-ingang en het sustainpedaal worden aangevuld met een hoofdtelefoonaansluiting en meerdere USB-poorten.

Voeding: je kunt het Yamaha keyboard makkelijk op het stroomnet aansluiten met behulp van de meegeleverde adapter of gebruik maken van 6 AA batterijen.

Aanslaggevoelig: in tegenstelling tot sommige andere keyboards blijkt dit exemplaar wel degelijk voorzien van een aanslaggevoelig toetsenbord met 61 toetsen.

 

Nadelen:

Geen batterijen: besef wel dat er geen 6 AA batterijen worden meegeleverd op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Yamaha YC88 – Stage keyboard – 88 toetsen stage keyboard

 

Je kunt natuurlijk ook nog altijd kiezen voor dit unieke YC88 keyboard, eveneens aangeboden en geleverd door het bekende merk Yamaha. In tegenstelling tot de vorige exemplaren telt dit Yamaha keyboard maar liefst 88 toetsen wat van hem een geliefd instrument maakt bij tal van ervaren muzikanten.

Het aanslaggevoelig keyboard kenmerkt zich door een bijzonder brede waaier aan functies en geluiden gaande van mooie – al dan niet elektrische – piano’s tot orgels, synth-pads en een uitgebreide realtime controle. Dit alles wordt aangevuld met diverse aansluitingsmogelijkheden en een uiterst stevige behuizing waardoor het keyboard best wel tegen een stootje kan en bijgevolg geschikt is om mee te touren.

Ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen reacties werden geplaatst. Echter zou het hoge prijskaartje hier wel eens een mogelijke verklaring voor kunnen zijn.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: het Yamaha YC88 keyboard wordt geleverd inclusief de nodige stroomkabel en een informatieve handleiding.

Toetsenbord: het keyboard telt een krachtig en aanslaggevoelig toetsenbord dat maar liefst 88 toetsen aanbiedt.

Handig in gebruik: verder biedt het keyboard diverse functies en geluiden aan gaande van 160 live sets tot maar liefst 145 verschillende klanken waaronder elektrische/ digitale en akoestische piano’s, synth-pads en orgels.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijkheid: in vergelijking met de andere keyboards uit het rijtje moeten we hier jammer genoeg vaststellen dat het prijskaartje toch wel een pak boven het gemiddelde ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Yamaha PSR-E360B – Beginners keyboard – 61 toetsen – Instapmodel

 

We sluiten het rijtje af met het Yamaha PSR-E360B keyboard dat uitermate geschikt is voor de beginnende muzikant. Dit unieke instapmodel levert dan ook moeiteloos 61 aanslaggevoelige toetsen én diverse geavanceerde functies, geluiden en klanken. 

Verder is er sprake van verschillende modi gaande van luisteren tot timen en wachten die overigens voor elke hand afzonderlijk beschikbaar zijn of met beide handen samen kunnen worden gebruikt. Dit alles wordt aangevuld met diverse ingebouwde songs en een handige opnamefunctie.

Net zoals de vorige keyboards, wordt ook dit exemplaar op het stroomnet aangesloten. Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat er nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst waardoor het moeilijk is om jou verder advies te geven omtrent de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Voeding: dankzij de meegeleverde adapter is het een fluitje van een cent om het keyboard op het stroomnet aan te sluiten.

Driestapslessen: het keyboard maakt gebruik van driestapslessen bestaande uit 3 modi gaande van luisteren tot timen en wachten die met 1 of met beide handen kunnen worden bediend.

Opnamefunctie: uiteraard is er ook een opnamefunctie voorzien waarmee je zelfgemaakte nummertjes en melodietjes kunt opnemen en vervolgens beluisteren.

 

Nadelen:

Niet professioneel: voor de professionele én ervaren muzikant zou dit keyboard misschien net iets te eenvoudig kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Yamaha keyboards Koopgids

 

De aanschaf van een kwalitatief en functioneel Yamaha keyboard gaat gepaard met heel wat vragen en knopen die moeten worden doorgehakt. Zo kan de aanslaggevoeligheid alvast een heikel punt zijn voor heel wat muzikanten aangevuld met het gebruiksgemak, het toetsenbord, de voeding en de eventuele aansluitingsmogelijkheden. Het lijkt ons daarom alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids eens even rustig door te nemen alvorens je de verschillende Yamaha keyboards met elkaar gaat vergelijken. Wees daarbij eveneens aandachtig voor leuke promoties en/ of aantrekkelijke aanbiedingen.

Wat is een keyboard en zijn gebruiksgemak

Een keyboard kan worden beschouwd als de meer flexibele variant van de zogenaamde digitale piano en behoort bijgevolg tot de toetsinstrumenten. Hoewel de meeste keyboards diverse modes aanbieden gaande van blazers tot drums, piano’s en tal van andere muziekinstrumenten; kunnen ze op heel wat andere punten aanzienlijk van elkaar verschillen. Zo zullen sommige keyboards gekenmerkt worden door de aanwezigheid van aanslaggevoeligheid, meer of minder toetsen en bijkomende functie-eigenschappen die voor een meerwaarde kunnen zorgen.

Het is een relatief eenvoudig muziekinstrument om te bespelen wat het meteen een pak toegankelijker maakt voor zowel de beginnende als reeds ervaren muzikant. Echter, willen we er toch even op wijzen om niet zomaar het eerste het beste keyboard in het winkelmandje te plaatsen maar rekening te houden met de verwachtingen, de graad van ervaring en zijn eventuele prijskaartje.

 

Voeding en aansluitingsmogelijkheden

Bij de aankoop van een Yamaha keyboard is het aangewezen om rekening te houden met de aansluitingsmogelijkheden en de voeding. Zo zullen de meeste keyboards op het stroomnet worden aangesloten met behulp van een – al dan niet meegeleverde – stroomadapter. Echter bestaan er tegenwoordig ook heel wat modellen die voorzien zijn van een krachtige oplaadbare batterij. En wil je graag het zekere voor het onzekere nemen, investeer dan in een keyboard waar de beide voedingsmogelijkheden voorhanden zijn.

Net zoals de voedingsmogelijkheden kunnen ook de aansluitingsmogelijkheden lichtjes van elkaar verschillen naargelang het type keyboard. Zo zullen de meeste Yamaha keyboards uitgerust zijn met een 6.3 mm Jack aansluiting hoewel er ook apparaten met een 3.5 mm Jack aansluiting te vinden zijn.

 

Toetsenbord, toetsen en aanslaggevoeligheid

In tegenstelling tot een standaard akoestische piano, kent een keyboard een compacter toetsenbord waarbij het aantal toetsen kan variëren van 37 en 61 tot 76 en 88. Bekijken we specifiek de keyboards van Yamaha dan stellen we vast dat de meeste exemplaren voorzien zijn van een toetsenbord met 61 toetsen. 

Niet alleen blijkt het toetsenbord dus compacter te zijn, ook het geproduceerde geluid en het indrukken van de toetsen vertonen aanzienlijke verschillen. Zo zijn de toetsen van een kwalitatief Yamaha keyboard duidelijk een pak groter van formaat ten opzichte van die van een akoestische piano. Bovendien bieden ze – op het moment van indrukken – veel minder weerstand. Eenmaal de toetsen ingedrukt, zorgen elektronische signalen vervolgens voor de uiteindelijke geluidsproductie.

Daarnaast willen we – en zeker voor de beginnende muzikant – aanraden om te kiezen voor een keyboard met aanslaggevoeligheid. Dat betekent dat bij dergelijke keyboards de klank gedefinieerd wordt door middel van de kracht enerzijds én de snelheid anderzijds waarmee de toetsen zullen worden ingedrukt. Sla je de toetsen harder aan, dan resulteert dit in een harde klank. Sla je de toetsen eerder zachtjes aan dan zal dit ook een ingetogen klank met zich meebrengen.

Extra kenmerken en prijs

Tot slot willen we toch nog even de aandacht vestigen op eventuele extra’s en functiemogelijkheden die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is een keyboard met ingebouwde speaker of speakerset altijd een goede aanbeveling aangezien je hem dan niet per sé op een externe speaker en/ of koptelefoon hoeft aan te sluiten om te horen wat je nu precies aan het spelen bent.

Daarnaast is ook een pitch bend wheel en/ of een workstation voor velen een duidelijke meerwaarde gebleken. Zo kun je – met behulp van het pitch bend wheel – de  toonhoogte eenvoudig en geheel zelfstandig aanpassen én is het workstation bedoeld om extra effecten en/ of geluiden probleemloos te gaan opslaan. 

Uiteraard zullen dergelijke extra’s wel een bepaalde invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Afhankelijk van je wensen en verwachtingen kan de prijs van een Yamaha keyboard makkelijk oplopen van zo’n 70 à 80 euro tot maar liefst 3000 euro of meer.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES