Enkele tips om piano te leren spelen

Laatste update: 14.12.24

 

Wil je graag piano leren spelen? Dan is het aangewezen om van bij het begin te beginnen. Wat is een piano en welke mogelijkheden zijn er zoal? Opteer je voor een reeks online cursussen of gaat je voorkeur eerder uit naar de muziekschool dan wel een privé docent die wekelijks andere doelen stelt? Wij zoeken het graag voor jou uit en hopen de laatste twijfels als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen.

 

Even terug in de tijd… 

Maar laat ons even van bij de start aanvangen, meer precies ergens tussen 1698 en 1709. Diverse studies en naslagwerken tonen aan dat de piano ergens rond deze periode door een zekere Bartolomeo Cristofori in Florence zou zijn uitgevonden. In die tijd sprak men niet van piano maar veeleer van Pianoforte of Hamerklavier wanneer men het instrument wilde benoemen. Pas heel wat jaren later werd de naam afgekort tot de term “piano” die we vandaag allemaal kennen.

Maar wat is een piano en welke karakteristieke kenmerken bepalen dit unieke instrument? Puur op basis van het mechanisme zouden we de piano kunnen omschrijven als een goede mix tussen een toets-, een snaar- én een slaginstrument. Het principe daarachter is vrij eenvoudig; het aanslaan van een toets zorgt er namelijk voor dat een minuscuul hamertje in beweging komt en op de desbetreffende 2 à 3 snaren gaat slaan waarna het gewenste geluid tot uiting komt.

Echter, in de meeste studie- én theorieboeken die het piano spelen omvatten; zul je zien dat veelal naar de piano verwezen wordt als een zogenaamd “toetsinstrument”. Bovendien biedt het volgen van pianolessen heel wat extra voordelen zoals het feit dat je de vaardigheden eveneens op tal van andere muziekinstrumenten kunt toepassen gaande van het orgel tot de keyboard piano en de klavecimbel. 

 

Wat is een piano?

Of je nu als kind piano wilt leren spelen dan wel piano wilt leren spelen als volwassene; het is en blijft belangrijk om vanaf het begin te starten. Wat is een piano en waaruit bestaat dit unieke muziekinstrument; zijn enkele van de belangrijkste vragen die je jezelf bij aanvang dient te stellen. Pas wanneer je goed en wel begrijpt hoe het muziekinstrument in elkaar steekt, wordt het makkelijker om effectief piano te leren spelen. 

De piano – overigens één van de meest gebruikte én meest populaire solo- én begeleidingsinstrumenten binnen het segment van de klassieke muziek – bestaat voornamelijk uit een stevige houten klankkast dan wel staand of liggend. Dit wordt aangevuld met een hele reeks zwarte en witte toetsen – over het algemeen zo’n 88 toetsen in totaal – én 2 of 3 bijbehorende pedalen die overigens elk op hun beurt een andere functie uitoefenen. Per toets zitten ongeveer 2 à 3 snaren die – door het eerder genoemde hamertje – worden aangeslagen op het moment dat je de toets indrukt. 

Hoewel de klassieke akoestische piano nog steeds één van de meest populaire instrumenten blijkt te zijn, bestaan er vandaag de dag echter heel wat verschillende soorten piano’s; elk met zijn voor- én nadelen. Tot de bekendste behoren onder meer de vleugelpiano, de buffetpiano, de klavecimbel en de elektronische piano. Welke voor jou de meest geschikte variant is, is uiteraard afhankelijk van je ervaringsniveau, motivatie en vooropgestelde doelstellingen die je mogelijks voor ogen hebt. Wil je bijvoorbeeld graag eindigen met een elektronische piano dan is het aangewezen om piano te leren spelen op een keyboard. 

Laten we de belangrijkste varianten even kort overlopen. Zo wordt de buffetpiano – in tegenstelling tot wat velen denken – beschouwd als de meest populaire variant onder particulieren. Dergelijk type piano – vaak omschreven als “pianino” of “kamerpiano” – kenmerkt zich hoofdzakelijk door de verschillende verticale snaren die resulteren in een iets hogere kast. Dit betekent dat de buffetpiano – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vleugelpiano – relatief weinig ruimte in beslag neemt. Het geheel wordt aangevuld met 3 pedalen al dan niet in combinatie met wieltjes om het instrument makkelijk van punt A naar punt B te verplaatsen.

De gevleugelde piano daarentegen is net iets groter vanwege de samenstelling op basis van horizontale snaren die resulteren in een behoorlijk breed muziekinstrument. Dit wordt verder aangevuld met een bijzonder elegant uiterlijk, een prachtige loepzuivere klank en – niet te vergeten – een hoger prijskaartje ten opzichte van de toegankelijke buffetpiano. Bovendien is de vleugelpiano vooral geschikt voor de ervaren of gevorderde pianist en bijgevolg minder geschikt voor beginnende muzikanten.

De klavecimbel – de zogenaamde voorloper van de klassieke piano zoals we deze nu kennen – garandeert een unieke klank en een typische uitvoering die qua grootte ergens tussen de voorgaande 2 exemplaren in past. De elektronische piano tot slot – vooral bekend onder de vorm van een keyboard dan wel synthesizer – is niet alleen goedkoper maar ook veel handzamer dan de gevleugelde piano of de buffetpiano. Dit maakt het keyboard overigens één van de meest gewilde muziekinstrumenten bij jonge – ietwat onervaren – muzikanten.

 

Akoestisch of elektrisch?

Wil je ondanks alles toch graag piano leren spelen (op oudere leeftijd), dan geef je maar beter de voorkeur aan een akoestische piano. Akoestische piano’s zijn tegenwoordig in allerlei soorten, maten en designs terug te vinden wat meteen de verschillende prijskaartjes lijkt te verklaren. Zo dien je rekening te houden met een prijskaartje van ongeveer 2000 euro of meer indien je op zoek bent naar een nieuwe relatief goedkope piano. Mag het als ervaren artiest best wel wat meer zijn, dan kunnen de prijzen alsnog oplopen in de richting van 10.000 euro of meer, evenwel met betrekking op een volledig nieuw exemplaar. 

Maar niet getreurd, want vandaag de dag kun je eveneens opteren om een akoestische piano aan te schaffen dan wel te huren. Zo wordt de prijs van een tweedehands piano geschat op ongeveer 1000 euro. Het huren van een akoestische piano kan tegenwoordig in diverse muziekwinkels en lijkt alvast een goede aanbeveling indien je nog niet helemaal overtuigd bent of piano spelen echt wel wat voor jou is.

Geniet je toch al enige ervaring dan kun je – indien gewenst – verder overschakelen naar een elektronische versie. Hoewel elektronische piano’s qua uitvoering heel wat gelijkenissen vertonen met de akoestische versie, verschillen ze duidelijk op vlak van mechaniek. Daar waar de akoestische piano’s gebruik maken van een combinatie van hamers, snaren en een houten zangbodem om het geluid te produceren, steunt de elektrische piano op het principe van boxen. Voor de beginnende artiest is een elektrische piano dan ook allerminst aan te raden vanwege de hoge moeilijkheidsgraad om bepaalde klanken te herkennen. 

 

Hoe kun je piano leren spelen?

Nu onderhand duidelijk werd dat piano spelen voor beginners maar beter start met de keuze voor een akoestische piano, is het misschien wel handig om rekening te houden met de verschillende methodes waarop het leerproces tot uiting kan komen. Zo kun je tegenwoordig zelf piano leren spelen aan de hand van makkelijke piano liedjes met cijfers of letters. Of gaat je keuze eerder uit naar online piano spelen, piano leren spelen via een boek of het leren keyboard spelen via een bijbehorende app? Benieuwd? Aarzel dan niet en lees dan zeker even verder!

Zelfstudie

In het voorgaande stukje werd onder meer duidelijk dat er verschillende leermethodes bestaan om piano te leren spelen. Zo kun je er eventueel voor kiezen om zelf piano te leren spelen aan de hand van online cursussen en/ of lesmateriaal dat tegenwoordig gratis voorhanden is op sites zoals YouTube. 

Jezelf (gratis) piano leren spelen – al dan niet aan de hand van makkelijke pianoliedjes – mag dan wel vrij goedkoop en flexibel zijn, het is vaak niet meteen de beste leermethode. Zo zullen er altijd wel onderdelen zijn die je als minder eenvoudig zult ervaren en waarop je misschien wel vastloopt. Dat vertaalt zich dan weer in een geminderde inspiratie en gebrek aan motivatie waardoor het alsnog fout loopt. Op de vraag “hoe kan je het beste piano leren spelen?”; is het antwoord volgens diverse experts alvast geen zelfstudie.

 

Privé docent

Daarnaast zou je eventueel ook kunnen kiezen om een beroep te doen op een zogenaamde privé docent of muziekleraar. Deze manier van persoonlijke begeleiding kost uiteraard een pak meer dan de beschikbare online lessen of de zogenaamde vorm van zelfstudie, maar is in de praktijk ook de meest effectieve leermethode gebleken. Bovendien krijg je ook iedere les opbouwende feedback waarmee je echt wel aan de slag kunt en bijgevolg verder kunt bouwen aan een toekomst in de muziek. 

Daar tijdens persoonlijke sessies in eerste instantie heel wat aandacht wordt geschonken aan het leren noten lezen op de piano, zul je op de langere termijn veel meer kunnen dan enkel en alleen makkelijke pianoliedjes tokkelen. Misschien kun je jezelf dan ook wel eens wagen aan het zwaardere klassieke werk? Let wel; privé lessen zijn niet voor iedereen weggelegd vanwege de hoge graad aan motivatie en toewijding die nodig zijn om de lessen wekelijks te volgen alsook het hogere prijskaartje waarbij je makkelijk 500 à 1000 euro per jaar aan lesgeld kunt kwijt zijn.

 

Muziekschool

Maar laat ons eerlijk zijn; de voorgaande 2 leermethodes behoren wel degelijk tot de meest extreme vormen zowel op vlak van budget alsook qua leerstofverwerking. Ben je op zoek naar een goed alternatief dat zich ergens tussen deze 2 werelden in verschuilt? Dan is de keuze voor de muziekschool eerder gemaakt dan je misschien zou denken. 

Zo wordt tijdens de eerste pianolessen op de muziekschool vooral gefocust op het leren lezen van noten op de piano. Eenmaal deze leerstof voldoende verwerkt is, komt het instrument eraan te pas – meestal vanaf het tweede jaar op de muziekschool. Uiteraard betekent de intrede van het instrument niet dat je meteen piano gaat leren spelen aan de hand van liedjes. Zo wordt eerst gestaag opgebouwd aan de hand van de basisnoten en akkoorden alvorens de eerste makkelijke pianoliedjes op het menu te zetten. Qua prijskaartje dien je rekening te houden met gemiddeld zo’n 500 euro op jaarbasis; wat – weliswaar afhankelijk van de muziekschool in kwestie – overeenkomt met zo’n 40 lessen.

Online cursus

Tot slot bestaat nog steeds de optie om online piano te leren spelen en je – indien gewenst – in te schrijven op diverse online pianolessen. Let wel; deze leermethode is minder persoonlijk dan wanneer je kiest voor een privé docent of muziekschool wat eveneens resulteert in een beperkte leerstofverwerking. Zo wordt in dergelijke online pianolessen minder gefocust op het onthouden en aanleren van noten maar meer op het verwerken van mooie pianoliedjes. 

Anderzijds heb je meer flexibiliteit aangezien er geen docent is die steevast over je schouder meekijkt. Kun je eens een weekje niet deelnemen aan de online piano cursus dan is dat geen enkel probleem. Bovendien is dergelijke leermethode vaak ook een pak goedkoper dan het jaarbudget waarmee je rekening moet houden als je voor de muziekschool of een privé docent kiest.

 

Motivatie en oefening baart kunst!

Welke leermethode je uiteindelijk ook kiest, is vooral afhankelijk van je toewijding en motivatie om effectief piano te leren spelen. Studies en onderzoeken tonen aan dat personen die er echt op gebrand zijn piano te leren spelen veelal op zoek gaan naar een geschikte muziekschool of privé docent. Voor zij die de piano vooral als – niet frequente – hobby beschouwen, volstaan online lessen of zelfstudiepakketten alvast. 

Het wordt onderhand al snel duidelijk dat alles staat of valt met oefening en motivatie. De wil om te leren en er wekelijks dan wel dagelijks tijd voor uit te rekken, bepaalt het niveau dat je uiteindelijk zult behalen. 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE