Het beste uit de jaren 90 muziek

Laatste update: 14.04.24

 

Ben jij ook geboren in de jaren 80 en heb je bijgevolg de jaren 90 bewust meegemaakt? Dan ben je vast en zeker bekend met de oude liedjes en 90 hits van toen. Of hoe we toen met z’n allen op zoek gingen naar een kwalitatieve en functionele draagbare cd speler zodat we onbeperkt naar “Nobody’s wife”, “Baby one more time” of “Wonderwall” konden luisteren. Benieuwd naar de hits van toen, bekende bands, albums en meidengroepen uit de jaren 90? Lees dan zeker even verder!

 

Muziek in de jaren 90: evolutie en nieuwe genres

Zakken chips kopen gewoon om je Flippo collectie verder aan te vullen, urenlang snake spelen op je Nokia 3310 of gewoon lekker languit in de zetel achterover vallen om de complete Friends VHS Box te kunnen bingewatchen; typisch jaren 90! Maar de jaren 90 zijn veel meer dan dat en staan daarnaast ook bekend vanwege de opkomst van heel wat unieke muziekgenres die geleid hebben tot tal van jaren 90 hits. Van de liedjes van Madonna tot diverse jaren 90 Boybands en tal van invloedrijke Nederlandstalige liedjes uit de jaren 90 van onder meer Volumia en Marco Borsato.

Het is onderhand wel al duidelijk dat de jaren 90 een belangrijke periode was op het gebied van muziek. Zo waren de “nineties” enerzijds een voortzetting van eerder uitgegeven muziek en genres en anderzijds een springplank voor tal van nieuwe trends en stijlen. Zo bleken – naast disco, dance en pop – ook de alternatieve rock, grunge én punk bijzonder populair tijdens de jaren 90, wat gelijk ook doorschemerde in diverse jaren 90 hits.

Zo ontstond dance – overigens de verkorte versie van “Electronic Dance Music” – reeds vroeg in de jaren 80. Toch duurde het tot ongeveer midden de jaren 90 om aan duidelijke populariteit te winnen, mede dankzij de intrede van de pc in menig huiskamer. Daarnaast werd ook het popgenre steeds belangrijker met behulp van diverse bands en soloartiesten. Denk onder meer aan Britney Spears, de meiden van The Spice Girls of de jongens van Take That met Ronan Keating.

Maar daar bleef het niet bij want naast deze – relatief toegankelijke muziekgenres – werd ook de alternatieve rock verder uitgediept en toegelicht. Zo ontstond daaruit rond het einde van de jaren 80 het grunge genre waarbij invloeden uit de punk en indie rock moeiteloos werden gecombineerd met krachtige gitaarsounds uit het bekende heavy metal genre. Tal van bekende bands zoals onder meer Sonic Youth en Nirvana werden dan ook beschouwd als de officiële voorlopers, al gauw gevolgd door grote namen zoals Pearl Jam en Smashing Pumpkins. Echter werd het genre steeds minder populair na de dood van Nirvana-zanger Kurt Cobain. Toch kunnen we stellen dat zijn muziek een bijzonder grote invloed heeft gehad op de hedendaagse muziek.

Doorbraak van bekende Nederlandse artiesten

Dat heel wat artiesten wereldwijd hun officiële doorbraak hebben gekend tijdens de jaren 90, hoeft ondertussen al niet meer te verwonderen. Maar laat ons misschien even wat dichter bij huis blijven, want ook bij ons werden heel wat artiesten bijzonder populair rond de jaren 90. 

We denken hierbij onder meer spontaan aan de Nederlandse Trijntje Oosterhuis die – in samenspraak met haar broer Tjeerd – begin jaren 90 de band “Total Touch” oprichtte. Het duo scoorde al vrij vlug de ene na de andere hit en slaagde er zelfs in om in 1996 de derde plek in de Nederlandse Top 40 te veroveren met hun monsterhit “Somebody Else’s Lover”. Echter besloot de band om 5 jaar later de handdoek in de ring te gooien waarna Trijntje Oosterhuis aan haar solocarrière begon.

Naast Trijntje viel ook Marco Borsato meteen op toen hij in 1990 deelnam aan het bekende en populaire muziekprogramma “The Soundmixshow”. Hij won de show uiteindelijk met zijn sublieme vertolking van het het nummer “At This Moment” van Billy Vera. Hoewel Marco Borsato oorspronkelijk alleen maar Italiaanse nummers uitbracht, werd hem al snel aangeraden om naar het Nederlands over te schakelen … en met succes! Zo scoorde hij hits met onder meer “De meeste dromen zijn bedrog” en “Afscheid nemen bestaat niet”.

Of misschien heb je het toch meer voor de zwoele stem van Xander de Buisonjé; frontman van de bekende Nederlandstalige groep “Volumia” en bekend van tal van hits zoals onder meer “Hou me vast” en “Afscheid”. Toen de band in 2002 besloot om uit te elkaar te gaan, besloot Xander meteen om verder te werken aan zijn solocarrière.

Het lijstje kan verder worden aangevuld met Guus Meeuwis die tot ver over de landsgrenzen heen bekend werd met zijn monsterhit uit 1994 “Het is een nacht”. Het was trouwens ook dankzij deze hit dat de groep een platencontract kreeg aangeboden, wat de start van de band “Guus Meeuwis & Vagant” betekende. Verder denken we ook meteen aan tal van andere grote namen zoals onder meer Jan Smit die overigens amper 12 jaar oud was toen hij ontdekt werd door de bekende Volendamse band BZN. Vandaag maakt hij deel uit van de bekende boyband de “Toppers”.

We sluiten het lijstje af met Anouk, een pittige tante die met het nummer “Nobody’s Wife” in 1997 wist door te breken en Gordon – ook wel bekend als de hilarische “Goor” die in 1991 een grote hit wist te bemachtigen met het nummer “Kon ik maar even bij je zijn”. Hoewel ook Gordon grote naam heeft gemaakt in de muziekwereld, besluit hij om in 2015 zijn zangcarrière stop te zetten en zich te focussen op het presenteren en maken van tv-programma’s.

 

Beste LP’s uit de jaren 90

Dat heel wat zangers, zangeressen en bands in de jaren 90 wisten door te breken is onderhand wel al meermaals duidelijk geworden. Wij zijn dan ook zo vrij geweest om even op zoek te gaan naar enkele van de beste LP’s en/ of albums uit de jaren 90: 

• David Bowie – Changesbowie (20 maart 1990 – Rock)

• Rosanne Cash – Interiors (5 oktober 1990 – Country)

• The Church – Gold Afternoon Fix (22 februari 1990 – Alternative Rock)

• GWAR – Scumdogs of the Universe (8 januari 1990 – Heavy Metal)

• The KLF – Chill Out (5 februari 1990 – Ambient House)

• Madonna – The Immaculate Collection (9 november 1990 – Pop)

• MC Hammer – Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em (12 februari 1990 – Hiphop)

• Midnigth Oil – Blue Sky Mining (8 februari 1990 – Alternative Rock)

• Gary Moore – Still Got the Blues (26 maart 1990 – Blues Rock)

• Neville Brothers – Brother’s Keeper (7 augustus 1990 – Funk)

• Lou Reed & John Cale – Songs for Drella (11 april 1990 – Art Rock)

• Salt-N-Pepa – Blacks’ Magic (19 maart 1990 – Hiphop)

• Paul Simon – The Rhythm of the Saints (16 oktober 1990 – Pop, Wereldmuziek)

• Jeff Buckley – Grace (1994)

• Johnny Cash – American Recordings (1994)

• Nirvana – Nevermind (1991)

• Oasis – (What’s the Story) Morning Glory (1995)

• Radiohead – OK Computer (1997)

• Red Hot Chili Peppers – Blood Sugar Sex Magik (1991)

• U2 – Achtung Baby (1991)

 

Debuut LP’s

Naast deze bekende albums en LP’s waren er ook heel wat nieuwe albums en LP’s die hun debuut wisten te maken in de jaren 90. Een greep uit het brede gamma volgt hieronder:

• The Black Crowes – Shake Your Money Maker (13 februari 1990 – Blues rock, Rock)

• Mariah Carey – Mariah Carey (12 juni 1990)

• En Vogue – Born to Sing (3 april 1990 – R&B)

• Fish – Vigil in a Wilderness of Mirrors (29 januari 1990 – Progressive rock)

• Primus – Frizzle Fry (7 februari 1990 – Funk metal)

• Slaughter – Stick it to ya (23 januari 1990 – Rock)

• Teenage Fanclub – A Catholic Education (11 juni 1990 – Alternative rock)

• Urban Dance Squad – Mental Floss for the Globe (23 maart 1990 – Rap rock)

• Wilson Phillips – Wilson Phillips (8 mei 1990 – Pop, soft rock)

Enkele bekende meezingers

Kortom, het is ondertussen wel al duidelijk geworden dat de jaren 90 een belangrijke periode was op het gebied van muziek. Tal van zangers, zangeressen, boybands en meidengroepen kenden hun debuut en/ of werden pas echt bekend dankzij hun 90’s muziek. De muziek uit de jaren 90 heeft niet alleen gezorgd voor heel wat nieuwe muziekgenres, stromingen en stijlen maar lag daarnaast ook aan de basis voor heel wat jaren 90 zomerhits, het bekende reanimatie lied “Staying alive”, tal van foute muziek jaren 90 parties en diverse meezing nummertjes. Wij zetten graag enkele van deze nummertjes op een rijtje en gaan er vervolgens uit met een knal!

1. Natalie Imbruglia – Torn

2. Samson & Gert – De Samsonrock

3. Wheatus – Teenage Dirtbag

4. Metallica – Nothing else matters

5. Lou Bega – Mambo No. 5

6. Eminem ft. Dido – Stan

7. Get Ready! – Diep

8. Oasis – Wonderwall

9. The Spice Girls – Wannabe

10. Volumia – Afscheid

11. Alana Dante – Take me for a Ride

12. Madonna – Like a Virgin

13. Shaggy – It wasn’t me

14. Emilia – Big Big World

15. The Cranberries – Zombie 

16. Mama’s Jasje – Als de dag van toen

17. Marco Borsato – De meeste Dromen zijn bedrog

18. Blink 182 – All the small Things

19. Britney Spears – Baby one more time

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE