Laatste update: 27.05.22

 

Beste akoestische gitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een akoestische gitaar maar kun je maar geen beslissing maken? Dan willen wij jou graag verder op weg helpen. Zo zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten waarbij we niet alleen rekening hebben gehouden met de online reviews maar ook met het advies van klanten. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Richwood Master Serie gitaar die gekenmerkt wordt door maar liefst 12 snaren. Echter blijkt ook de Dimavery AC-303 gitaar een schot in de roos te zijn en al zeker voor volwassen spelers met iets of wat van ervaring.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste akoestische gitaren (Reviews) van 2022

 

Er bestaan wel degelijk verschillende soorten akoestische gitaren waardoor het niet altijd makkelijk is om er de voor jou beste akoestische gitaar uit te kiezen. Zo kun je kiezen voor een semi akoestische of elektrisch akoestische gitaar. Ben je geen beginner meer en bereid om misschien iets meer te spenderen, dan behoren Gibson en Ibanez alvast tot de populairste merken. Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even. Bij twijfel kunnen de online reviews en het advies van klanten jou vast en zeker verder helpen.

 

1. Akoestische Gitaar 12-snarige Dreadnought Richwood Master Serie

 

Het is misschien niet meteen de akoestische gitaar met de laagste prijs, toch kan hij op positieve reacties van klanten rekenen. Deze prachtige gitaar wordt jou aangeboden door het bekende merk Richwood dat garant staat voor kwaliteit en duurzaamheid.

Hij is volledig met de hand gemaakt en bestaat uit een combinatie van verschillende duurzame houtsoorten. Zo is het bovenblad vervaardigd uit massief sparren, het zij- en achterblad uit mahonie en de toets en brug dan weer gemaakt uit palissander. De gitaar wordt verder gekenmerkt door een dreadnought ontwerp bestaande uit 20 frets en 12 snaren. Hij is geschikt voor rechtshandige volwassen spelers.

Ondanks het feit dat het hier geen goedkope akoestische gitaar of aanbieding betreft, is de koper uitermate tevreden. Het product wordt dan ook beloond met een maximumscore van maar liefst 5 sterren!

 

Voordelen:

Materiaal: deze met de handgemaakte akoestische gitaar is vervaardigd uit diverse houtsoorten zoals massief sparren, palissander en mahonie.

Ontwerp: het bekende en standaard dreadnought ontwerp, zorgt voor een unieke en veelzijdige klank.

Handig in gebruik: deze akoestische gitaar wordt verder gekenmerkt door een totaal van 20 frets en maar liefst 12 snaren.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg blijkt het prijskaartje hier toch wel wat hoger te liggen dan het normaal.

Geen linkshandige spelers: houd er wel rekening mee dat de gitaar ontwikkeld is om te worden gebruikt door rechtshandige spelers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dimavery AC-303 gitaar volwassenen klassieke Akoestische 3/4

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen dan lijkt de akoestische gitaar van Dimavery misschien wel wat voor jou. Hij garandeert een optimale kwaliteit en duurzaamheid in combinatie met een iets opvallender design. Dat kan door sommige kopers als een pluspunt beschouwd worden, terwijl anderen het eerder als storend zullen ervaren. Echter kun je uit maar liefst 7 verschillende kleuren en designs kiezen.

Deze unieke akoestische gitaar is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam Agathis hout in combinatie met 6 stevige nylon snaren. De nek of hals van de gitaar is dan weer gemaakt uit maple hout. Het compacte ontwerp en lichte gewicht maakt hem vooral geschikt voor jonge spelertjes tussen 9 en 11 jaar oud die gitaar willen leren spelen.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat de meningen nogal verdeeld zijn. Voor sommigen is dit werkelijk een topproduct met dito kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Anderen vinden de akoestische gitaar dan weer behoorlijk kwetsbaar en allesbehalve duurzaam. Bekijk het even alvorens een oordeel te vellen.

 

Voordelen:

Goedkoop: in tegenstelling tot het vorige product zul je merken dat het prijskaartje hier duidelijk een pak lager ligt.

Doelgroep: deze unieke akoestische gitaar is speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden door jonge kindjes van minimaal 9 en maximaal 11 jaar oud.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we stellen jammer genoeg vast dat een kleine minderheid van de klanten niet helemaal tevreden blijkt te zijn over de duurzaamheid van het apparaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Aria-101DP Delta Player Orchestra Akoestische Gitaar Ari-A

 

Net zoals het eerste product, zul je ook voor deze akoestische gitaar een iets hoger budget moeten voorzien. De gitaar wordt jou aangeboden door het bekende merk Ari-A en wordt gekenmerkt door een prachtige orchestra vorm. Dit zandloper-achtige ontwerp is vervolgens afgewerkt in een unieke elegante donkerbruine kleur.

De akoestische gitaar is vervaardigd uit een combinatie van verschillende duurzame houtsoorten zoals rozenhout en mahonie. Hij bestaat uit maar liefst 20 frets en wordt verder aangevuld met 6 afzonderlijke stevige nylon snaren. De hardware van de akoestische gitaar is afgewerkt met chroom.

Wanneer we de online reacties bekijken dan stellen we vast dat klanten een maximumscore van 4 sterren gegeven hebben. De koper blijkt behoorlijk tevreden te zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van deze akoestische gitaar alhoewel we durven vermoeden dat dit juist een spelbreker zou kunnen zijn voor anderen.

 

Voordelen:

Materiaal: voor de productie van deze unieke gitaar heeft men voornamelijk gekozen om gebruik te maken van elementen zoals mahonie en rozenhout.

Handig in gebruik: de akoestische gitaar telt ruim 20 frets en is uitgerust met maar liefst 6 stevige nylon snaren.

Ontwerp: de gitaar is voorzien van een prachtig zandloper-achtig ontwerp dat in muziektermen ook wel “orchestra” wordt genoemd en resulteert in een prachtige klank.

 

Nadelen:

Prijs-kwaliteitverhouding: het is mogelijk dat sommige klanten de prijs net iets te hoog zullen vinden in verhouding tot de kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Ibanez PF1512 Natural High Gloss 12-snarige akoestische gitaar

 

Zodra je besluit op zoek te gaan naar een akoestische gitaar dan zul je heel vaak het merk Ibanez zien verschijnen. Ibanez behoort alvast tot de populairste merken en zal door velen evenals als veruit het beste merk worden beschouwd. Het staat dan ook garant voor kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

De gitaar maakt deel uit van de bekende Ibanez PF serie en combineert verschillende houtsoorten om een unieke veelzijdige klank te kunnen creëren. Zo is de top van de gitaar vervaardigd uit duurzaam spruce terwijl men voor de zij- én achterkant gekozen heeft voor mahonie. Bovendien is deze dreadnought akoestische gitaar, afgewerkt met gelamineerd hout, voorzien van 12 snaren.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er nog geen online reacties zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons behoorlijk moeilijk om alsnog advies te verschaffen omtrent de gebruikerservaringen. Laat je hier niet door afschrikken maar bekijk het even.

 

Voordelen:

Materiaal: ook hier worden diverse houtsoorten met elkaar gecombineerd zoals spruce en mahonie.

Snaren: de gitaar telt maar liefst 12 stevige nylon snaren die makkelijk kunnen vervangen worden indien ze kapot springen.

Design: het gelamineerde hout in combinatie met het typische dreadnought ontwerp, zorgt voor een prachtig en elegant design.

 

Nadelen:

Prijzig: het is mogelijk dat de hoge prijs als een verklaring voor het uitblijven van online reacties zou kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gretsch G2622, elektrische gitaar, semi-akoestisch, Center Block, V-Stoptail

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze prachtige akoestische gitaar van Gretsch. Net zoals de Fender gitaren staan ook de Gretsch exemplaren bekend omwille van hun opvallende doch bijzonder prachtige design.

Deze unieke G2622 gitaar is semi-akoestisch en is uitermate geschikt om blues en rock te spelen. Hij wordt gekenmerkt door een bijbehorend semi-Hollow ontwerp dat ervoor zorgt dat een resonerend en bijzonder warm en intens geluid kan worden gecreëerd. Ook hier heeft men gebruik gemaakt van verschillende houtsoorten zoals gelamineerd esdoornrug in combinatie met sparrenhout.

De Nato hals van deze prachtige gitaar is voorzien van een “Thin U” profiel in combinatie met de bekende Laurel toets. Ondanks de vele voordelen moeten we vaststellen dat er nog geen enkele koper heeft gereageerd. Dat heeft mogelijks te maken met het opvallende design of het iets hogere prijskaartje.

 

Voordelen:

Type: het betreft hier een semi-akoestische gitaar die speciaal ontwikkeld is om muziekgenres zoals rock en blues te spelen.

Materiaal: het zal je waarschijnlijk niet verwonderen maar men heeft gebruik gemaakt van diverse houtsoorten zoals enerzijds sparrenhout en anderzijds gelamineerd esdoornrug.

 

Nadelen:

Budget: ook hier moeten we jammer genoeg wel vaststellen dat een iets hoger budget noodzakelijk is indien je de gitaar wenst aan te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Akoestische gitaren Koopgids

 

Het assortiment aan akoestische gitaren is tegenwoordig bijzonder ruim waardoor het niet altijd makkelijk is om een keuze te maken. Met deze koopgids willen wij jou graag een handje helpen. Neem rustig de tijd om deze even door te nemen alvorens je de verschillende opties en aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. Zo zul je merken dat er verschillende mogelijkheden zijn op het gebied van formaat, materialen en dat er zelfs diverse types bestaan. Veel succes!

Wat is een akoestische gitaar en hoe maak je een keuze

Heb je besloten om gitaar te leren spelen? Dan is het niet alleen belangrijk om de theorie goed onder de knie te krijgen maar evenzeer belangrijk om te bedenken welke type instrument je wilt bespelen. Er bestaan namelijk wel degelijk verschillende soorten gitaren. Het belangrijkste onderscheid is datgene tussen enerzijds een akoestische en anderzijds een elektrische gitaar.

Een akoestische gitaar, afkomstig van het woord “akoestiek”, is één van de meeste gekozen muziekinstrumenten. Hij wordt gekenmerkt door een prachtige heldere klank die duidelijk hoorbaar is. Deze klank wordt bereikt dankzij het gebruik van de klankkast die optreedt als resonator. De klankkast van de akoestische gitaar moet ervoor zorgen dat de trilling, die door de snaren wordt aangebracht, versterkt tot uiting komt.

Als je dus besluit een akoestische gitaar aan te kopen, dan zul je merken dat dit niet alleen spannend maar ook heel leuk is. Ze bestaan in verschillende bodystijlen, formaten, kleuren en designs en kunnen daardoor een unieke klank genereren.

 

Het type akoestische gitaar

Zoals reeds min of meer vermeld hierboven, is de werking van een akoestische gitaar bijzonder eenvoudig. De klankkast, die dienst doet als resonator zal er dus voor moeten zorgen dat de trillingen van de snaren, versterkt naar buiten worden gebracht. Eenvoudig uitgelegd, wil dit zeggen dat wanneer je de snaren aanraakt, er in de klankkast een grote hoeveelheid lucht automatisch in beweging zal komen. Op die manier wordt een versterkte klank geproduceerd.

Op het gebied van akoestische gitaren kunnen we een onderscheid maken tussen 2 grote categorieën. Zo heb je enerzijds de klassieke akoestische gitaar en anderzijds de western akoestische gitaar. Het principe en de werking van dergelijke gitaren blijven uiteraard verwant met dat van de akoestische gitaar.

Zo wordt de klassieke akoestische gitaar gekenmerkt door een iets bredere hals en maar liefst 6 snaren. Daarvan zijn de 3 laagste snaren vervaardigd uit duurzaam staal terwijl de 3 hoogste klinkende gitaarsnaren dan weer van kunststof zijn gemaakt. Deze combinatie zorgt voor een iets vollere warmere klank wat hem geschikt maakt om klassieke muziekstukken te spelen.

De western gitaar daarentegen wordt gekenmerkt door een hals die iets dunner en fijner is in combinatie met 6 snaren vervaardigd uit staal. Doordat alle snaren uit hetzelfde materiaal zijn vervaardigd, blijkt de klank niet alleen scherper maar ook zuiverder te zijn. Ideaal om blues, folk of jazz te spelen. Bovendien is het zelfs mogelijk om een versterker op je akoestische gitaar aan te sluiten.

 

Het materiaal van de body, de brug, de toets en de afwerking

Bij de aankoop is het ook een aanbeveling om even stil te staan bij het materiaal. Zo zullen de meeste akoestische gitaren vervaardigd zijn uit duurzaam kwalitatief hout. Toch zal het type hout in meer of mindere mate, de uiteindelijke klank van je gitaar gaan bepalen. In de meeste gevallen zal men voor het bovenblad beroep doen op Spruce, en dan meer bepaald Sitka Spruce materiaal. Gebruik je houtsoorten zoals rosewood palissander dan zul je vaak iets meer betalen dan Spruce materiaal. Dat heeft te maken met de zeldzaamheid ervan.

Net zoals het bovenblad zullen ook de brug en de toets van de gitaar een bepaalde invloed hebben op de uiteindelijke klank. Echter is het effect of de invloed ervan veel minder groot dan die van het bovenblad. De brug en toets worden dan ook vaak uit palissander gemaakt en een enkele keer uit ebbenhout al dan niet afgewerkt met een lak coating.

Welke houtsoort je uiteindelijk besluit te kiezen, is voornamelijk een persoonlijke keuze. Houd in elk geval rekening met wat je zelf lekker vindt klinken en met je speelstijl. Speel je bijvoorbeeld fingerstyle of maak je gebruik van een plectrum?

De bodystijl, het formaat en de hals van de gitaar

Tot slot willen we het nog even hebben over de bodystijl van de gitaar en het formaat. Zo heb je een ruime keuze op het gebied van vormen en formaten. Dit maakt het mogelijk om een brede waaier aan te bieden van compacte akoestische reisgitaren tot de bekende klassieke akoestische gitaren en van de jumbo variant tot zelfs de standaard dreadnought.

De bodystijl van een akoestische gitaar is dan ook bijzonder belangrijk aangezien hij niet alleen de klankprojectie maar ook de tonale accenten zal bepalen. Daarbij is het ook belangrijk om stil te staan bij zowel het speelgemak alsook de kwaliteit van de klank. Het is zelfs mogelijk om bepaalde bodystijlen als een single cutaway ontwerp aan te kopen. Dergelijk design maakt het net iets makkelijker om zonder problemen tot aan de hoge frets te komen. Dat kan handig zijn voor jonge spelertjes of volwassenen met een klein postuur.

Wanneer we het hebben over de keuze van de hals dan moet je vooral rekening houden met je handen. Algemeen geldt dat de zowel de dikte alsook de breedte van de hals recht evenredig zijn met enerzijds het formaat van de akoestische gitaar en anderzijds het aantal frets. Wij raden aan om verschillende gitaren te testen en te bekijken hoe het voor jou aanvoelt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welk type snaren en welke dikte is ideaal voor een akoestische gitaar?

Wanneer je van plan bent om een akoestische gitaar in huis te halen dan heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je enerzijds kiezen voor een klassieke akoestische gitaar en anderzijds voor een western akoestische gitaar. Afhankelijk van het exemplaar dat je besluit aan te kopen, kan er een licht onderscheid worden genoteerd op het gebied van de snaren.

Zo zal de klassieke akoestische gitaar uit maar liefst 6 snaren bestaan waarvan er 3 uit nylon zijn vervaardigd en 3 uit staal. De western akoestische gitaar bestaat echter uit 6 stalen snaren en maakt bijgevolg dit onderscheid niet.

Wat betreft de dikte van de snaren kunnen we een onderscheid maken tussen 4 groepen. Zo heb je de “extra light” snaren die worden aangeduid door een code 010 waarmee de dunste snaar dan amper 0,010 inches dik is. Dan heb je de “light” snaren die worden aangeduid met een 012 code, de “medium” snaren met een 013 en de “heavy” met een 014 code. Bij akoestische gitaren wordt in de meeste gevallen de voorkeur gegeven aan de “light” snaren met 012 code.

Q2: Wat is een akoestische gitaar?

Een akoestische gitaar is één van de meeste bespeelde en verkochte muziekinstrumenten. Hij wordt gekenmerkt door een kenmerkende bodystijl waarbij een 8 gevormd wordt. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van de “dreadnought” bodystijl alhoewel de “jumbo” ook frequent voorkomt.

Dergelijk type gitaar is vervaardigd uit duurzaam hout, vaak zelfs een combinatie van verschillende houtsoorten, en is voorzien van een gat in het middel. De akoestische gitaar is bijgevolg voorzien van een holle klankkast die als resonator moet optreden en de trilling van de snaren moet versterken.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een akoestische en een klassieke gitaar?

Eigenlijk zit er niet zo heel veel verschil tussen een akoestische en klassieke gitaar. Zo wordt de akoestische gitaar meestal gekenmerkt door 6 nikkelsnaren of snaren uit staal met een “light” dikte die overeenkomt met de 012 code. Dergelijke snaren produceren een luide helder klank en maken het tevens ook makkelijker om akkoorden te spelen. Dit wordt uiteraard nog extra makkelijk gemaakt door de smalle hals.

Dit maakt de akoestische gitaar dan ook geschikt om te gebruiken bij verschillende muziekgenres. Denk bijvoorbeeld maar aan jazz, country en folk maar evengoed pop, blues en akoestische rock. Indien gewenst is het zelfs mogelijk om de akoestische gitaar te versterker door er een microfoon of versterker op aan te sluiten.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES