6 beste Akoestische Gitaren Test van 2024

Laatste update: 14.04.24

 

Beste akoestische gitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een akoestische gitaar maar kun je maar geen beslissing maken? Dan willen wij jou graag verder op weg helpen. Zo zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten waarbij we niet alleen rekening hebben gehouden met de online reviews maar ook met het advies van klanten. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Semi akoestische gitaar Sire Guitars die gekenmerkt wordt door een 4/4 formaat en bijbehorende dreadnought uitvoering. Echter blijkt ook de Dimavery AC-303 gitaar een schot in de roos te zijn en al zeker voor volwassen spelers met enige vorm van ervaring.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste akoestische gitaren (Reviews) van 2024

 

Er bestaan wel degelijk verschillende soorten akoestische gitaren waardoor het niet altijd makkelijk is om er de voor jou beste akoestische gitaar uit te kiezen. Zo kun je kiezen voor een semi akoestische of elektrisch akoestische gitaar. Ben je geen beginner meer en bereid om misschien iets meer te spenderen, dan behoren Gibson en Ibanez alvast tot de populairste merken. Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even. Bij twijfel kunnen de online reviews en het advies van klanten jou vast en zeker verder helpen.

 

1. Semi akoestische gitaar Sire Guitars A3 Series Dreadnought A3DSNT

 

Of je met de Sire Guitars ook meteen voor de gitaar met de laagste prijs kiest of een semi akoestische gitaar aanbieding, valt misschien nog even af te wachten. Toch lijkt deze unieke gitaar uit de A3 series, alvast de moeite waard om in huis te halen. 

Zo kent het befaamde Dreadnought model een 4/4 formaat waardoor deze semi akoestische gitaar uitermate geschikt is voor de volwassen speler. Zijn gebruiksgemak wordt daarbij aangevuld met de bekende SIB elektronica die – net zoals de unieke Dreadnought vormgeving – bijdraagt aan een resem lage tonen en bijgevolg uitmondt in een optimale – relatief goedkope – allround gitaar. 

De elektrische akoestische gitaar blijkt overigens gekenmerkt door een bovenblad van geroosterd massief sparren in combinatie met zijkanten en achterkant uit gelamineerd mahonie. Deze dragen niet alleen bij aan de geproduceerde klanken maar tevens ook aan een uniek en stijlvol design. Kortom, wil je een degelijke gitaar kopen, dan is dit model van Sire Guitars zijn investering meer dan waard!

 

Voordelen:

Materiaal: de combinatie met het geroosterd massief sparren met gelamineerd mahonie dragen bij aan de klankkleur en een prachtig tijdloos design.

Dreadnought: de befaamde dreadnought-vorm draagt bij aan een hele reeks lage tonen die resulteren in een optimale allround gitaar die makkelijk te stemmen is.

SIB: het bekende Sire SIB (Simple Is Better) pick-up systeem maakt gebruik van een ingebouwde voorversterker en combineert een piëzo pick-up met een interne condensatormicrofoon.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dimavery AC-303 gitaar volwassenen klassieke Akoestische 3/4

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen dan lijkt de akoestische gitaar van Dimavery misschien wel wat voor jou. Hij garandeert een optimale kwaliteit en duurzaamheid in combinatie met een iets opvallender design. Dat kan door sommige kopers als een pluspunt beschouwd worden, terwijl anderen het eerder als storend zullen ervaren. Echter kun je uit maar liefst 7 verschillende kleuren en designs kiezen.

Deze unieke akoestische gitaar is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam Agathis hout in combinatie met 6 stevige nylon snaren. De nek of hals van de gitaar is dan weer gemaakt uit maple hout. Het compacte ontwerp en lichte gewicht maakt hem vooral geschikt voor jonge spelertjes tussen 9 en 11 jaar oud die gitaar willen leren spelen.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat de meningen nogal verdeeld zijn. Voor sommigen is dit werkelijk een topproduct met dito kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Anderen vinden de akoestische gitaar dan weer behoorlijk kwetsbaar en allesbehalve duurzaam. Bekijk het even alvorens een oordeel te vellen.

 

Voordelen:

Goedkoop: in tegenstelling tot het vorige product zul je merken dat het prijskaartje hier duidelijk een pak lager ligt.

Doelgroep: deze unieke akoestische gitaar is speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden door jonge kindjes van minimaal 9 en maximaal 11 jaar oud.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we stellen jammer genoeg vast dat een kleine minderheid van de klanten niet helemaal tevreden blijkt te zijn over de duurzaamheid van het apparaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Salvador Cortez CC-22 BK zwarte klassieke gitaar met massief ceder bovenblad

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke én relatief betaalbare klassieke akoestische gitaar? Dan raden wij jou aan om dit instrument van – misschien wel het beste merk – Salvador Cortez eens even onder de loep te nemen. De klassieke gitaar – die overigens meteen in het oog springt vanwege zijn gitzwarte design – is speciaal ontwikkeld voor de beginnende muzikant getuige zijn unieke uitvoering en keuze voor 6 nylon snaren.

Qua materiaalkeuze heeft men de voorkeur gegeven om te werken met duurzame en hoog kwalitatieve materialen gaande van massief ceder betreffende het bovenblad tot sapele voor het zij- en achterblad en mahonie voor de hals. De toetsen en de brug van deze klassieke gitaar werden afgewerkt in zwarte walnoot wat het prijskaartje van deze gitaar meer dan rechtvaardigt. De uitvoering wordt verder aangevuld met 19 frets en de eerder vernoemde 6 nylon snaren die – in tegenstelling tot stalen snaren – makkelijker te bespelen zijn voor beginnende muzikanten.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding en het fraaie design. Houd er wel rekening mee dat het geen elektrische akoestische gitaar betreft noch semi akoestische gitaar.

 

Voordelen:

Materiaal: deze prachtige klassieke gitaar werd vervaardigd uit een combinatie van verschillende materialen zoals mahoniehout, cederhout en sapeli.

Snaren: de gitaar is voorzien van 6 nylon snaren die net iets toegankelijker zijn voor de beginnende muzikant/ gitarist.

Gebruiksgemak: de gitaar wordt gekenmerkt door een 4/4 formaat en is voorzien van 19 frets en een zeer soepele standaard verhouding.

 

Nadelen:

Geen linkshandig: houd er rekening mee dat deze gitaar speciaal ontwikkeld werd voor de rechtshandige gitarist.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Stagg gitaarpakket – Gitaar – 4/4 klassieke gitaar – Zwart // Stagg gitaar

 

De Stagg klassieke gitaar is gezegend met een typerende T-model uitvoering en een prachtige C – halsuitsnijding die bijdragen aan de kenmerkende eigenschappen van een degelijke akoestische gitaar. Met zijn frequent voorkomende 4/4 gitaarmaat blijkt deze gitaar overigens uitermate geschikt om door tieners en/ of volwassenen muzikanten te worden gehanteerd.

Deze relatief goedkope klassieke gitaar werd voornamelijk uit duurzaam lindehout vervaardigd en afgewerkt met een brug én toetsen uit walnoot composiet. De matzwarte finishing touch maakt dat deze klassieke gitaar er wel degelijk uitspringt. Mocht je deze gitaar willen aankopen dan zul je zien dat het instrument geleverd wordt inclusief draagtas, voetbankje én digitaal stemapparaat wat het geheel alleen maar meer de moeite waard maakt.

Ook hier stellen we vast dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid én het fraaie design. Dit levert dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren op.

 

Voordelen:

Gitaarmaat: de gitaar van Stagg is gezegend met een standaard 4/4 gitaarmaat en is dus geschikt voor tieners en volwassen spelers.

Versterker: indien gewenst kun je er een externe versterker op aansluiten wat hem meteen onderscheidt van de traditionele akoestische gitaar.

Uitvoering: de gitaar kent een typerend T-model met C-halsuitsnijding en biedt daarbij maar liefst 19 frets en 6 degelijke snaren aan. 

Hoes: bij aankoop wordt de set geleverd inclusief bijbehorende draagtas, digitaal stemapparaat en voetbankje.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: houd er rekening mee dat het hier geen volledig elektrisch akoestische gitaar betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gretsch G2622, elektrische gitaar, semi-akoestisch, Center Block, V-Stoptail

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze prachtige akoestische gitaar van Gretsch. Net zoals de Fender gitaren staan ook de Gretsch exemplaren bekend omwille van hun opvallende doch bijzonder prachtige design.

Deze unieke G2622 gitaar is semi-akoestisch en is uitermate geschikt om blues en rock te spelen. Hij wordt gekenmerkt door een bijbehorend semi-Hollow ontwerp dat ervoor zorgt dat een resonerend en bijzonder warm en intens geluid kan worden gecreëerd. Ook hier heeft men gebruik gemaakt van verschillende houtsoorten zoals gelamineerd esdoornrug in combinatie met sparrenhout.

De Nato hals van deze prachtige gitaar is voorzien van een “Thin U” profiel in combinatie met de bekende Laurel toets. Ondanks de vele voordelen moeten we vaststellen dat er nog geen enkele koper heeft gereageerd. Dat heeft mogelijks te maken met het opvallende design of het iets hogere prijskaartje.

 

Voordelen:

Type: het betreft hier een semi-akoestische gitaar die speciaal ontwikkeld is om muziekgenres zoals rock en blues te spelen.

Materiaal: het zal je waarschijnlijk niet verwonderen maar men heeft gebruik gemaakt van diverse houtsoorten zoals enerzijds sparrenhout en anderzijds gelamineerd esdoornrug.

 

Nadelen:

Budget: ook hier moeten we jammer genoeg wel vaststellen dat een iets hoger budget noodzakelijk is indien je de gitaar wenst aan te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Ready Ace Gitaar Akoestisch

 

Ben jij een muziekliefhebber dan zou je eens deze akoestische gitaar willen uitproberen. Dit product is maar 1 kg licht en het is best geschikt voor eenieder vanaf 10 jaar oud. Het is een goede gitaar voor beginners, zodat jij je talenten verder kunt ontwikkelen tot een expert. Deze gitaar is gemaakt van hout en kan voor het gemak worden voorzien van een schouderband om bij het staan zonder veel moeite voort te bewegen. Dit product heeft net als zijn meeste soortgenoten 6 snaren die allemaal afzonderlijk een eigen klank geven en 19 fretten die de muziek in hoogte en klank kunnen helpen amplificeren. Dit tokkelinstrument, zoals het ook wordt genoemd kun je met de vingers of een plastieken of metalen plectrum bespelen. Zowel de vingers als het plectrum geven elk weer een ander geluid af als je het instrument zou bespelen.

Voor dit product zijn er niet alleen positieve reviews geschreven door de gebruikers. De meeste personen zijn wel tevreden en zij vinden dit een top product, want het is van goede kwaliteit en het bezorgt eindeloos speelplezier. Ook heeft deze akoestische gitaar een leuk ontwerp en het is, vooral voor een beginner, gemakkelijk te gebruiken. Voor een gebruiker heeft dit product een matige kwaliteit en stelt het teleur, want het artikel is totaal anders dan het op de foto wordt afgebeeld.

Het is niet altijd gemakkelijk om een leuke akoestische gitaar aan te kopen. Momenteel zijn er zoveel verschillende modellen op de markt dat de keuze er alleen nog maar moeilijker door geworden is. Deze akoestische gitaar zou misschien echt wel iets voor jou kunnen zijn. Aan de reacties te zien, zou het ook wel eens één van de populairste modellen kunnen zijn. Het lijkt ons daarom dan ook een goed idee om even op zoek te gaan naar de voor- en nadelen van deze akoestische gitaar.

 

Voordelen:

Leeftijdscategorie: deze akoestische gitaar is werkelijk ideaal voor kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar.

Materiaal: de akoestische gitaar is helemaal vervaardigd uit stevig en duurzaam hout. Bovendien zorgt dit ook voor een mooie klassieke uitstraling van de gitaar.

Handig in gebruik: doordat de gitaar amper 1 kg weegt, is het ook bijzonder handig voor kinderen. Ideaal om te weten te komen of je kind klaar is voor de muziekschool of niet. Het is ook mogelijk om de gitaar van een schouderband te voorzien.

Ontwerp: de akoestische gitaar is voorzien van 6 stevige snaren die elk op hun beurt zorgen voor een mooie hemelse klank. Daarnaast beschikt het product ook over 19 fretten waarmee je de toonhoogte kunt aanpassen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de kopers vindt dat de kwaliteit van deze akoestische gitaar toch wel iets beter had mogen zijn. De gitaar blijkt volgens hen ook vrij kwetsbaar te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Akoestische gitaren Koopgids

 

Het assortiment aan akoestische gitaren is tegenwoordig bijzonder ruim waardoor het niet altijd makkelijk is om een keuze te maken. Met deze koopgids willen wij jou graag een handje helpen. Neem rustig de tijd om deze even door te nemen alvorens je de verschillende opties en aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. Zo zul je merken dat er verschillende mogelijkheden zijn op het gebied van formaat, materialen en dat er zelfs diverse types bestaan. Veel succes!

Wat is een akoestische gitaar en hoe maak je een keuze

Heb je besloten om gitaar te leren spelen? Dan is het niet alleen belangrijk om de theorie goed onder de knie te krijgen maar evenzeer belangrijk om te bedenken welke type instrument je wilt bespelen. Er bestaan namelijk wel degelijk verschillende soorten gitaren. Het belangrijkste onderscheid is datgene tussen enerzijds een akoestische en anderzijds een elektrische gitaar.

Een akoestische gitaar, afkomstig van het woord “akoestiek”, is één van de meeste gekozen muziekinstrumenten. Hij wordt gekenmerkt door een prachtige heldere klank die duidelijk hoorbaar is. Deze klank wordt bereikt dankzij het gebruik van de klankkast die optreedt als resonator. De klankkast van de akoestische gitaar moet ervoor zorgen dat de trilling, die door de snaren wordt aangebracht, versterkt tot uiting komt.

Als je dus besluit een akoestische gitaar aan te kopen, dan zul je merken dat dit niet alleen spannend maar ook heel leuk is. Ze bestaan in verschillende bodystijlen, formaten, kleuren en designs en kunnen daardoor een unieke klank genereren.

 

Het type akoestische gitaar

Zoals reeds min of meer vermeld hierboven, is de werking van een akoestische gitaar bijzonder eenvoudig. De klankkast, die dienst doet als resonator zal er dus voor moeten zorgen dat de trillingen van de snaren, versterkt naar buiten worden gebracht. Eenvoudig uitgelegd, wil dit zeggen dat wanneer je de snaren aanraakt, er in de klankkast een grote hoeveelheid lucht automatisch in beweging zal komen. Op die manier wordt een versterkte klank geproduceerd.

Op het gebied van akoestische gitaren kunnen we een onderscheid maken tussen 2 grote categorieën. Zo heb je enerzijds de klassieke akoestische gitaar en anderzijds de western akoestische gitaar. Het principe en de werking van dergelijke gitaren blijven uiteraard verwant met dat van de akoestische gitaar.

Zo wordt de klassieke akoestische gitaar gekenmerkt door een iets bredere hals en maar liefst 6 snaren. Daarvan zijn de 3 laagste snaren vervaardigd uit duurzaam staal terwijl de 3 hoogste klinkende gitaarsnaren dan weer van kunststof zijn gemaakt. Deze combinatie zorgt voor een iets vollere warmere klank wat hem geschikt maakt om klassieke muziekstukken te spelen.

De western gitaar daarentegen wordt gekenmerkt door een hals die iets dunner en fijner is in combinatie met 6 snaren vervaardigd uit staal. Doordat alle snaren uit hetzelfde materiaal zijn vervaardigd, blijkt de klank niet alleen scherper maar ook zuiverder te zijn. Ideaal om blues, folk of jazz te spelen. Bovendien is het zelfs mogelijk om een versterker op je akoestische gitaar aan te sluiten.

 

Het materiaal van de body, de brug, de toets en de afwerking

Bij de aankoop is het ook een aanbeveling om even stil te staan bij het materiaal. Zo zullen de meeste akoestische gitaren vervaardigd zijn uit duurzaam kwalitatief hout. Toch zal het type hout in meer of mindere mate, de uiteindelijke klank van je gitaar gaan bepalen. In de meeste gevallen zal men voor het bovenblad beroep doen op Spruce, en dan meer bepaald Sitka Spruce materiaal. Gebruik je houtsoorten zoals rosewood palissander dan zul je vaak iets meer betalen dan Spruce materiaal. Dat heeft te maken met de zeldzaamheid ervan.

Net zoals het bovenblad zullen ook de brug en de toets van de gitaar een bepaalde invloed hebben op de uiteindelijke klank. Echter is het effect of de invloed ervan veel minder groot dan die van het bovenblad. De brug en toets worden dan ook vaak uit palissander gemaakt en een enkele keer uit ebbenhout al dan niet afgewerkt met een lak coating.

Welke houtsoort je uiteindelijk besluit te kiezen, is voornamelijk een persoonlijke keuze. Houd in elk geval rekening met wat je zelf lekker vindt klinken en met je speelstijl. Speel je bijvoorbeeld fingerstyle of maak je gebruik van een plectrum?

De bodystijl, het formaat en de hals van de gitaar

Tot slot willen we het nog even hebben over de bodystijl van de gitaar en het formaat. Zo heb je een ruime keuze op het gebied van vormen en formaten. Dit maakt het mogelijk om een brede waaier aan te bieden van compacte akoestische reisgitaren tot de bekende klassieke akoestische gitaren en van de jumbo variant tot zelfs de standaard dreadnought.

De bodystijl van een akoestische gitaar is dan ook bijzonder belangrijk aangezien hij niet alleen de klankprojectie maar ook de tonale accenten zal bepalen. Daarbij is het ook belangrijk om stil te staan bij zowel het speelgemak alsook de kwaliteit van de klank. Het is zelfs mogelijk om bepaalde bodystijlen als een single cutaway ontwerp aan te kopen. Dergelijk design maakt het net iets makkelijker om zonder problemen tot aan de hoge frets te komen. Dat kan handig zijn voor jonge spelertjes of volwassenen met een klein postuur.

Wanneer we het hebben over de keuze van de hals dan moet je vooral rekening houden met je handen. Algemeen geldt dat de zowel de dikte alsook de breedte van de hals recht evenredig zijn met enerzijds het formaat van de akoestische gitaar en anderzijds het aantal frets. Wij raden aan om verschillende gitaren te testen en te bekijken hoe het voor jou aanvoelt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welk type snaren en welke dikte is ideaal voor een akoestische gitaar?

Wanneer je van plan bent om een akoestische gitaar in huis te halen dan heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je enerzijds kiezen voor een klassieke akoestische gitaar en anderzijds voor een western akoestische gitaar. Afhankelijk van het exemplaar dat je besluit aan te kopen, kan er een licht onderscheid worden genoteerd op het gebied van de snaren.

Zo zal de klassieke akoestische gitaar uit maar liefst 6 snaren bestaan waarvan er 3 uit nylon zijn vervaardigd en 3 uit staal. De western akoestische gitaar bestaat echter uit 6 stalen snaren en maakt bijgevolg dit onderscheid niet.

Wat betreft de dikte van de snaren kunnen we een onderscheid maken tussen 4 groepen. Zo heb je de “extra light” snaren die worden aangeduid door een code 010 waarmee de dunste snaar dan amper 0,010 inches dik is. Dan heb je de “light” snaren die worden aangeduid met een 012 code, de “medium” snaren met een 013 en de “heavy” met een 014 code. Bij akoestische gitaren wordt in de meeste gevallen de voorkeur gegeven aan de “light” snaren met 012 code.

Q2: Wat is een akoestische gitaar?

Een akoestische gitaar is één van de meeste bespeelde en verkochte muziekinstrumenten. Hij wordt gekenmerkt door een kenmerkende bodystijl waarbij een 8 gevormd wordt. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van de “dreadnought” bodystijl alhoewel de “jumbo” ook frequent voorkomt.

Dergelijk type gitaar is vervaardigd uit duurzaam hout, vaak zelfs een combinatie van verschillende houtsoorten, en is voorzien van een gat in het middel. De akoestische gitaar is bijgevolg voorzien van een holle klankkast die als resonator moet optreden en de trilling van de snaren moet versterken.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een akoestische en een klassieke gitaar?

Eigenlijk zit er niet zo heel veel verschil tussen een akoestische en klassieke gitaar. Zo wordt de akoestische gitaar meestal gekenmerkt door 6 nikkelsnaren of snaren uit staal met een “light” dikte die overeenkomt met de 012 code. Dergelijke snaren produceren een luide helder klank en maken het tevens ook makkelijker om akkoorden te spelen. Dit wordt uiteraard nog extra makkelijk gemaakt door de smalle hals.

Dit maakt de akoestische gitaar dan ook geschikt om te gebruiken bij verschillende muziekgenres. Denk bijvoorbeeld maar aan jazz, country en folk maar evengoed pop, blues en akoestische rock. Indien gewenst is het zelfs mogelijk om de akoestische gitaar te versterker door er een microfoon of versterker op aan te sluiten.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE