Laatste update: 01.12.21

 

Beste klarinetten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als beginnend klarinetspeler is een nieuwe klarinet kiezen geen lachertje. Het kost je een flinke duit en daarbovenop is de keuze tussen de vele verschillende instrumenten enorm. Om je een beetje vooruit te helpen hebben we enkele klarinetten geselecteerd die misschien wel een goed starters instrument zouden kunnen zijn. Zo zul je merken dat de Cherrystone Color Line klarinet zowel door beginnende spelers als door gevorderde muzikanten wordt gebruikt. Bovendien wordt hij in een hardcase opbergkoffer geleverd. Daarnaast zie je de zeer mooi afgewerkte SML Paris CL400 klarinet die over verzilverde kleppen beschikt en die trouwens een bes-klarinet is.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Klarinetten Koopgids

 

Wanneer je een nieuwe klarinet gaat aankopen kun je beter hulp vragen aan de ervaren verkoper die je een aanbeveling kan geven omtrent het geschikte instrument voor jouw spelersniveau. Er is immers een uitgebreid gamma op de markt dat over verschillende toonaarden beschikken. De materialen waaruit de instrumenten zijn gemaakt zijn bovendien bepalend voor de klankkwaliteit van het instrument. Neem de tijd om alles eens te vergelijken alvorens een keuze te maken. Vraag zeker ook naar de aanbiedingen die mogelijk zijn voor beginnende spelers die verbonden zijn aan een muziekschool.

Wat is een klarinet

Een klarinet is een enkel riet instrument dat behoort tot de houtblazers. De klarinet wordt trouwens vaak verward met de hobo die er bijna identiek uitziet maar die met een dubbel riet wordt bespeeld. Het enkel riet wordt door middel van een rietbinder aan het mondstuk bevestigd en door erop te blazen gaat het riet trillen zodat er geluid uit voortkomt. De body van het instrument (of het lichaam) lijkt op een cilinder en eindigt in een klankbeker. In de cilinderbuis zitten gaten die je met de vingers en een ingenieus kleppensysteem moet bedekken. 

De buis heeft bovendien een cilindrische boring wat wil zeggen dat hij een constante diameter heeft over zijn volledige lengte. Daarnaast zorgt deze constante vorm voor de heldere klanken van het instrument. Een klarinet is een transponerend instrument wat wil zeggen dat er geen verschil is tussen de bladmuziek en de klanken die uit de klarinet komen. Het is trouwens een erg veelzijdig instrument dat wordt ingezet bij orkesten, concertbands, fanfares en jazzbands. Bij symfonieorkesten worden vaak 2 klarinetten gebruikt, de grote A-klarinet en de standaard B-vormige klarinet.

 

De verschillende soorten klarinet

Er bestaan wel 13 verschillende soorten klarinetten maar de meesten worden niet of bijna niet meer gebruikt. We onderscheiden 5 types die het vaakste voorkomen zowel in klassieke muziek als in populaire hedendaagse muziekgenres. De es-klarinet is het kleinste instrument en lijkt qua afmeting op een altblokfluit. Hij werkt met een kleiner riet en hij heeft een hoge en scherpe toon. Hij speelt bovendien een kwart hoger dan de bes-klarinet. De es-klarinet is ideaal voor kinderen die beginnen met klarinet spelen.

De bes-klarinet is het meest gebruikte instrument in zijn soort. Hij is ongeveer 66 cm lang en zijn klank en het bereik is quasi vergelijkbaar met het menselijk geluid. De A-klarinet heeft een body die iets langer is dan die van de bes-klarinet. Dit instrument komt vaak voor in symfonieorkesten om de klank van de basklarinet te evenaren. De altklarinet is nog een stuk groter en heeft een beker die naar omhoog gebogen is. Daarnaast klinkt hij een octaaf lager dan de es-klarinet. Tenslotte heb je de bas-klarinet die groter en zwaarder is dan de alt-klarinet. Dit instrument speelt een octaaf lager dan de bes-klarinet.

 

Uit welke materialen is een klarinet gemaakt 

Een klarinet wordt meestal gemaakt uit hout en dan denken we vooral aan grenadille hout. Echter, tegenwoordig worden ook vaak andere materialen waaronder metaal en kunststof gebruikt. Het harde grenadille hout is bijna zwart van kleur en wordt ook gebruikt bij het vervaardigen van piccolo’s en hobo’s. Er wordt vaak kunststof gebruikt bij instrumenten voor beginnende spelers en bij klarinetten van de middenklasse. Hiervoor wordt meestal het duurzame polymeer of ABS-hars gebruikt omwille van het lichte gewicht en daarom is het ook heel geschikt voor instrumenten voor beginners.

Daarnaast heb je de harde rubbersoort ebonite dat wordt gebruikt als vervanging voor ebbenhout. Een klarinet uit ebonite is een adequaat instrument voor beginnende spelers. Daarnaast hebben we het mondstuk en het riet waaruit eigenlijk de klanken voortkomen. Je hebt een houten riet nodig dat over de juiste hardheid en de goede snijding beschikt om mooie klanken te produceren. De toetsen en de kleppen van de klarinet zijn gemaakt uit nikkel of ze zijn vernikkeld en krijgen soms een zilverlaagje. Deze hebben echter weinig tot geen invloed op het geluid van het instrument.

Uit welke onderdelen bestaat de klarinet 

Een klarinet bestaat uit 5 onderdelen die allemaal op elkaar kunnen worden gemonteerd. Bovenaan heb je het mondstuk waarop ook het riet kan worden vastgemaakt met een rietbinder of ligatuur. Een riet is meestal gemaakt uit hout en kan apart worden aangekocht. Je zorgt beter voor een aantal rieten die je regelmatig met elkaar gaat afwisselen omdat een riet moet worden ingespeeld. Onder het rietstuk zit het tonnetje dat een binnendiameter heeft die van klein naar groot loopt.

Het lichaam of de body waarin de gaten zitten kan ook in 2 delen worden opgesplitst zodat je het instrument gemakkelijk kunt opbergen om mee te nemen. Helemaal aan het andere uiteinde van de klarinet bevindt zich de klankbeker. Alle onderdelen kunnen trouwens gemakkelijk op elkaar worden gemonteerd en passen perfect in elkaar door een afdichting van kurk dat ervoor zorgt dat de verbindingen luchtdicht zijn. 

 

Het onderhoud en het stemmen van het instrument

Voor een lange levensduur en een optimale klankkwaliteit is het belangrijk om je instrument goed te verzorgen. Na het spelen kun je daarom beter je klarinet goed droog maken alvorens hem op te bergen. Dit kan met een speciale doortrekwisser die vaak bij het instrument wordt geleverd. Om het kurk goed te onderhouden smeer je hem regelmatig in met kurkvet. Zo zal het in elkaar zetten veel soepeler verlopen en gaat het kurk langer mee. Het mondstuk kan na gebruik worden gereinigd met lauw water en schoonmaakazijn om de kalkaanslag te verwijderen.

De overige delen van de klarinet kunnen met een zachte stofdoek en een zachte kwast worden schoongemaakt. De polsters, de tappen en de toongaten moeten ook steeds goed worden schoongemaakt en gedroogd eventueel door gebruik te maken van een wattenstaafje. Het riet wordt voor bewaring beter van het mondstuk gehaald en gedroogd alvorens het op te bergen anders zal het krom trekken. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is zeker nodig om de goede werking en de precieze afregeling van het instrument te behouden. Een vakman zal ondertussen ook de boring van de klarinet behandelen met een speciale olie.

 

4 beste klarinetten (Reviews) van 2021

 

De juiste klarinet uitkiezen is geen sinecure. Vraag daarom aan een ervaren klarinettist om je te vergezellen wanneer je een instrument gaat aankopen zodat hij je advies kan geven bij de aankoop van de beste klarinet. Kies je als beginnend speler voor een es-klarinet of wil je liever meteen een basklarinet? We hebben 4 instrumenten geselecteerd om je keuze iets gemakkelijker te maken. Vraag zeker ook even na of er een aanbieding is voor studenten die verbonden zijn aan een muziekacademie.

 

1. Cherrystone Color Line klarinet met hardcase opbergkoffer 7 verschillende kleuren

 

Deze Cherrystone klarinet is een instrument dat wordt aangeboden in wel 7 verschillende kleuren. Door zijn goedkope prijs blijkt het een ideaal instrument te zijn voor beginnende spelers omdat je na verloop van tijd al snel kunt overschakelen naar een klarinet met een andere toonaard.

De klarinet heeft de Bb-stemming waardoor hij behoort tot het chameau register met een klank die loopt van een lage E tot Bb wat ongeveer 1,5 octaaf hoger is. Het instrument heeft bovendien 17 kleppen die werken met het Böhm systeem. Daarnaast bestaat hij uit 5 losse klarinet onderdelen zodat je hem gemakkelijk kunt opbergen. 

Bovendien wordt de klarinet geleverd met een mooie en stevige hardcase koffer waarin je je instrument veilig kunt vervoeren. Hij heeft trouwens een relatief licht gewicht van 1,075 kg. Een reinigingsdoekje en vet om het kurk te onderhouden worden er eveneens bijgeleverd. We zien in de reviews dat de klanten deze klarinet een uitstekende beoordeling gaven.

 

Voordelen: 

Kleppensysteem: de klarinet heeft 17 kleppen die werken met het Böhm systeem waarmee je het instrument gemakkelijk kunt leren bespelen. Bovendien heeft de klarinet een Bb-stemming die een lage E tot Bb klank voortbrengt.

Kleuren: het instrument kan worden aangekocht in wel 7 verschillende vrolijke kleuren waardoor jonge muzikanten heel trots zijn op hun eigen klarinet.

Extra’s: hij wordt geleverd in een stevige hardcase opbergkoffer samen met een reinigingsdoekje en vet om het kurk goed te onderhouden zodat je je instrument gemakkelijk in elkaar kunt zetten.

Het prijskaartje: de klarinet van Cherrystone heeft de laagste prijs in onze lijst met toppers waardoor hij voor iedereen toegankelijk is.

 

Nadelen:

Afwijkende kleuren: doordat de klarinet nogal felle kleuren heeft vermoeden we dat je hem niet zult kunnen gebruiken wanneer je in een orkest of fanfare speelt. Dit kun je beter eerst even navragen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. SML Paris CL400 klarinet met opbergkoffer en verschillende andere accessoires

 

SML Paris werd opgericht door drie partners, namelijk Strasser, Marigaux en Lemaire die bovendien elk hun specialiteit hadden voor het bouwen van instrumenten. Sedert eind jaren ‘30 heeft SML Paris van blaasinstrumenten haar specialiteit gemaakt. 

Door de nauwe samenwerking met de populairste muzikanten van over de ganse wereld zijn ze dan ook in staat een kwaliteit te leveren die leidt tot top instrumenten. We kunnen dan ook met recht en reden SML Paris als het beste merk beschouwen in onze selectie met instrumenten voor beginnende spelers. De bes-klarinet van SML Paris heeft 17 verzilverde kleppen en werkt met het Böhm systeem om mooie klanken te kunnen maken op een vrij eenvoudige manier.

De klarinet is gemaakt uit kunststof waardoor hij heel licht is van gewicht. Daarnaast is het instrument gestemd in B-flat die wordt gebruikt in verschillende muziekstijlen. De bes-klarinet is trouwens de meest voorkomende soort klarinet. Er zijn voor dit muziekinstrument nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gewicht: doordat dit instrument gemaakt is uit kunststof is het bijzonder licht van gewicht en dus ideaal voor beginnende klarinettisten.

Stemming: de bes-klarinet heeft een B-flat stemming en kan dus worden gebruikt om verschillende muziekstijlen te spelen.

Aantal gaten: het instrument heeft 17 gaten die worden bedekt met 17 verzilverde kleppen die door middel van het Böhm systeem kunnen worden bediend.

Accessoires: een koffer met aparte vakjes voor de accessoires, een SML Paris klarinet mondstuk, een klarinet rietbinder, een BG kit (kit met verschillende doortrekwissers),een reinigingsdoekje en een polster droger worden bij het instrument bijgeleverd.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: deze klarinet lijkt iets prijziger te zijn waardoor hij voor sommige mensen minder toegankelijk zal zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Klarinet Purcell incl. soft case met verstelbare duimsteun 

 

De Purcell klarinet heeft een zwarte kleur en is gemaakt uit kunststof. Door zijn lichte gewicht is hij heel geschikt als eerste klarinet voor beginnende spelers. Het instrument beschikt over 17 kleppen die vernikkeld zijn en een goudkleurige afwerking kregen.

Dankzij het praktische Böhm systeem kunnen de kleppen gemakkelijk worden bediend en kun je vlot een toonladder spelen. Daarnaast heeft de klarinet een verstelbare duimsteun om het speelcomfort nog te verhogen. Bovendien heeft het instrument een Bb-stemming waardoor je van een lage E tot Bb-klank kunt produceren die je in veel muziekgenres zult terugvinden.

Hij wordt trouwens geleverd in een handige softcase opbergkoffer waarin je je instrument veilig kunt vervoeren. We konden voor deze klarinet nog geen beoordelingen terugvinden.

 

Voordelen:

Stemming: de B-klarinet heeft een Bb-stemming en kan gemakkelijk de lage E tot de Bb-klanken maken die in diverse muziekstijlen terug te vinden is.

Aantal kleppen: het instrument heeft 17 vernikkelde kleppen die werken door middel van het Böhm systeem dat het voor beginnende spelers een stukje gemakkelijker maakt.

Gebruikte materialen: de klarinet is gemaakt uit zwarte kunststof die heel licht is van gewicht. De vernikkelde kleppen kregen bovendien een goudkleurige afwerking.

Comfort: door de verstelbare duimsteun aan de achterkant van het instrument is er veel meer speelcomfort.

 

Nadelen:

Reinigingsmaterialen: de attributen die nodig zijn om het instrument optimaal te kunnen onderhouden moeten apart worden bijgekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Klarinet mini voor kinderen zonder kleppensysteem – met opbergtas

 

Deze klarinet van Cherrystone is specifiek bedoeld om jonge kinderen het instrument te leren bespelen. Uiteraard is dit instrument ook geschikt voor jonge klarinettisten die nog weinig ervaring hebben met het instrument.

De mooie en kleine klarinet is gemaakt uit ebonite en heeft een zwarte gesatineerde kleur. Door zijn hoogwaardige afwerking heeft het instrument met Bb-stemming een perfecte en mooie klank. Het instrument kan trouwens uit elkaar worden gehaald in 3 aparte delen om hem gemakkelijk in de bijgeleverde opbergtas te kunnen opbergen.

Doordat dit instrument geen kleppen heeft en dankzij de kleine afstand tussen de gaten is dit het beste starters instrument voor kinderen. We konden voor deze klarinet geen reviews terugvinden. We vermoeden dat een muziekinstrument minder snel online wordt aangekocht.

 

Voordelen:

Kinderinstrument: deze klarinet is specifiek bedoeld voor kinderen die hun eerste stappen zetten bij het bespelen van de klarinet.

Gebruikte materialen: het instrument is gemaakt uit ebonite waardoor hij slechts 1 kg weegt.

Gaten: de gaten staan dichter bij elkaar zodat het voor kinderen iets gemakkelijker is om het instrument te bespelen.

Stemming: de Bb-stemming van deze klarinet maakt het mogelijk om diverse muzieksoorten te leren spelen.

 

Nadelen:

Minder gebruiksvriendelijk: doordat het instrument geen kleppen heeft die moeten worden bediend is de overstap naar een gewone klarinet misschien wel een grote aanpassing voor kinderen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een klarinet?

De aankoop van een klarinet neemt al snel een flinke hap uit je budget. Ben je een beginnende speler die zijn eerste klarinet wilt aankopen, dan kun je misschien gebruikmaken van een samenwerkingsovereenkomst die je muziekschool heeft met een speciaalzaak voor muziekinstrumenten. Vraag dit even na want je kunt beter een degelijk starters instrument kopen dat je later kunt doorverkopen. Voor een beginnende klarinetspeler mag je rekenen dat je voor een geschikt instrument met een body uit kunststof ongeveer 400 euro zult betalen. De instrumenten voor gevorderde spelers liggen nog een stuk hoger.

 

Q2: Wat is een klarinet?

Een klarinet is een blaasinstrument dat behoort tot de houtblazers. Hij kan vervaardigd zijn uit ebbenhout of kunststof. Net zoals de saxofoon beschikt een klarinet over een enkel riet waarvan de trillingen zorgen voor de klank van het instrument. De body of het lichaam van de klarinet is een lange buis met gaten die worden afgesloten met je vingers en door metalen kleppen die je met een ingenieus systeem kunt bewegen.

Het lichaam loopt uit in een trechtervormige klankbeker waaruit de klanken komen. De klarinet heeft bovendien een groot toonbereik door een gat aan de achterkant van het instrument dat kan worden afgesloten met de duim en een klep zodat de klank een octaaf hoger gaat.

Q3: Waar komt de klarinet vandaan?

De uitvinding van de klarinet gebeurde in Neurenberg door Johann Christoph Denner. De voorloper van het instrument, de chalumeau werd door Vivaldi en Händel reeds aan verschillende muziekstukken toegevoegd maar het instrument werd pas later beter bekend. De klarinet werd vanaf de achttiende eeuw in Duitsland en Frankrijk verder ontwikkeld en er werden steeds meer kleppen toegevoegd om complexere muziek te kunnen spelen. 

 

Q4: Hoe blaas je op een klarinet?

Het is niet zo eenvoudig om als leek ook maar enig geluid uit het instrument te halen. Eigenlijk heb je maar heel weinig blaaskracht nodig om op het riet te blazen. Je moet echter wel weten op welke manier je het instrument gaat aanblazen. Je maakt als het ware een kussentje van je lippen zoals je zou een zoen geven maar zonder je lippen te tuiten. Trek vervolgens de bovenste kinspieren naar omhoog en de onderste spieren naar omlaag.

Zorg ervoor dat het vlezige gedeelte van je lippen soepel en zacht blijft wat heel belangrijk is bij de ontwikkeling van je embouchure of het aanblazen. Plaats vervolgens het mondstuk van de klarinet voor ongeveer een centimeter in je mond. Trek nu met je lippen gesloten een lichte glimlach zonder ze te spitsen. Tenslotte blaas je op de klarinet en laat de lucht gewoon door je keel en mondholte stromen. Nu zouden er klanken uit het instrument moeten komen.

 

Q5: Hoe speel je klarinet?

Om klarinet te leren spelen kun je beter les nemen op een muziekschool. De klanken en de kwaliteit van de geluiden die je voortbrengt zijn voornamelijk afhankelijk van je embouchure. Dit zijn alle factoren waaronder je adem, de kracht en de richting van de luchtstroom en de stand van je mond. Een docent zal je vol overgave leren hoe je je vingers moet plaatsen en waar welke noten zitten om na verloop van tijd een muziekstuk te kunnen spelen. Het is vooral belangrijk om heel veel te oefenen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES