Laatste update: 28.05.22

 

Beste saxofoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je beslist om een saxofoon aan te schaffen, dan doe je dat niet in één dag. Een sax is een duur instrument waarbij je ook veel tijd moet investeren om hem goed te leren bespelen. Daarom kies je beter meteen ook voor een goed en degelijk instrument waar je veel speelplezier mee zal hebben. We hebben even rondgekeken en voor jou 3 instrumenten uitgezocht om te vergelijken. Zo zie je dat de Axos Eb Altsaxofoon tot de beste saxofoons ter wereld behoort. Daarnaast heb je de Saxofoon Altsax met Pisoni polsters die gemaakt is uit messing.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste saxofoons (Reviews) van 2022

 

Een ervaren saxofoonspeler weet al zo ongeveer welk instrument hij moet kiezen. Als beginnend sax speler raak je soms de weg kwijt. Wil je een sopraansaxofoon of ga je toch maar voor de bassaxofoon? Misschien zoek je een speelgoed saxofoon voor de kinderen? Leren spelen op een sax kost heel wat tijd en moeite en daarom wil je het liefst de beste saxofoon uitkiezen waarmee je een eindje verder kunt. We hebben 5 topinstrumenten uitgekozen met de hulp en het advies van ervaren muzikanten. Neem je tijd om alles even rustig te bekijken en passeer ook even langs de koopjeshoek voor een leuke aanbieding.

 

1. Axos Eb Altsaxofoon made by Selmer in France

 

Henri Selmer is een familiebedrijf dat zijn wortels heeft in de buurt van Parijs in Frankrijk. Het werd opgericht in 1885 en is vooral bekend om zijn productie van professionele brassband instrumenten waaronder saxofoons, klarinetten en trompetten. Met recht en reden wordt Selmer dan ook vaak genoemd als het beste merk voor hout- en koperblazers. Henri Selmer is één van de populairste marktleiders op het gebied van ontwerp en productie van saxofoons.

Deze Selmer saxofoon is ontstaan uit puur vakmanschap en gemaakt met de beste kwaliteitsmaterialen. De altsaxofoon heeft metalen resonators met lederen pads voor een perfecte afdichting. Hij kreeg een kleurloze lakafwerking waardoor zijn mooie zilveren kleur goed tot zijn recht komt. Bovendien wordt er een Henri Selmer Paris S80 C mondstuk bijgeleverd. Het instrument speelt met de Eb sleutel waardoor hij een bijzondere klank heeft. 

Op de beker staat een mooie gravure met het bekende logo van Henri Selmer. Daarnaast heeft deze houtblazer een S-vormige buis en is hij volledig gemaakt uit messing. Hij wordt geleverd in een stevige koffer die je ook op de rug kunt dragen zoals een rugzak. Op een gespecialiseerde verkoopsite voor blaasinstrumenten kreeg hij in de reviews een uitstekende beoordeling en een quotatie met 4,8 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Sleutel: dit instrument wordt bespeeld met de Eb sleutel.

Afdichting: de lederen pads zorgen voor een goede afdichting van de kleppen waardoor je heldere klanken krijgt.

Design: dit mooie instrument is S-vormig en kreeg bovendien een kleurloze lak. Daarnaast heeft hij een knappe gravure met het bekende logo.

Kwaliteit: dit is een uitstekende saxofoon die gemaakt is met hoogwaardige materialen en puur vakmanschap.

 

Nadelen:

Afstelling: het blijkt dat de kleppen bij levering nog goed moeten worden afgesteld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Saxofoon Altsax Pisoni polsters verzilverd inclusief softcase rugtas

 

Deze Eb altsaxofoon is van de bekende Chinese fabrikant Stewart Ellis die naast houten instrumenten ook koperen blaasinstrumenten maakt. Er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan het vervaardigen van deze producten met hoogwaardige materialen en met de knowhow van een echte vakman. Stewart Ellis maakt kwaliteitsinstrumenten tegen de laagste prijs waaronder saxofoons, fluiten, trombones en euphoniums.

Deze sax is gemaakt uit messing en afgewerkt met een mooie zilverkleurige lak. Bovendien kan de buik losgeschroefd worden en die heeft trouwens een knappe gravure waardoor het een uniek item wordt. Daarnaast zijn de metalen resonators afgedicht met een Luciano Pisoni stoffering die gemaakt is uit een waterafstotend zwart leder zodat je zuivere klanken krijgt. De duimhaken zijn in metaal en kunnen worden versteld om de meest comfortabele speelhouding te bekomen.

Het instrument wordt bespeeld met een hoge F-toets en een front F-toets en daarbij heeft hij ook een dubbele arm met lage B en C toetsen. De kleppen zijn bovendien gemakkelijk afstelbaar door middel van speciale schroeven. Deze S-vormige altsaxofoon wordt geleverd met een mondstuk en ook met een softcase rugtas zodat hij gemakkelijk kan vervoerd worden. Er zijn voor dit instrument nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Sleutel: deze altsaxofoon heeft een Eb sleutel.

Materialen: de S-vormige sax is volledig gemaakt uit messing en kreeg een beschermende laklaag.

Resonators: de metalen resonators worden afgedicht met Luciano Pisoni stoffering voor een goede afdichting.

Accessoires: het instrument wordt geleverd met een bijhorend saxofoon mondstuk.

 

Nadelen:

Opberghoes: we merken dat de sax wordt geleverd met een softcase rugtas waarin het instrument misschien niet ten volle wordt beschermd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. SML Paris A420II altsaxofoon inclusief BG kit met Flex ligatuur

 

SML Paris maakt sinds 1935 blaasinstrumenten in samenwerking met muzikanten van over de hele wereld. Door hun ervaringen te delen hebben ze een breed assortiment gecreëerd met instrumenten die voldoen aan ieders behoefte zowel van de beginnende speler als die van de ervaren/professionele sax speler. Deze heel mooi afgewerkte altsaxofoon heeft de Mib/Es toonaard waarmee hij zijn unieke klanken voortbrengt.

Bovendien heeft hij een hoge Fa en Fis klep met daarnaast beschermkappen met lage noten die kunnen afgesteld worden met regelbare schroeven. Het S-vormig instrument is volledig gemaakt uit messing dat een goudkleurige afwerking kreeg met daarnaast een gegraveerde beker. De bocht kan trouwens worden afgenomen om hem gemakkelijk te kunnen opbergen. Deze sax beschikt over een metalen duimsteun waardoor het speelcomfort wordt verhoogd.

Hij wordt geleverd in een koffer in de vorm van een rugzak die bovendien een apart compartiment heeft waarin je partituren en andere accessoires kunt opbergen. Daarnaast wordt ook het mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur bijgeleverd. Dit is een metalen stukje om op het mondstuk over het riet te plaatsen waardoor je open heldere klanken krijgt die krachtig vibreren van de bovenkant van het riet naar beneden toe. Voor dit instrument werden nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Accessoires: de sax wordt geleverd met een opbergkoffer in rugzakmodel, een mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur, een nekriem, doortrekwisser, doekje, polster drogen en mondstukplakker. 

Materialen: het instrument is gemaakt uit messing en kreeg een goudkleurige laklaag.

Het prijskaartje: deze saxofoon valt in de laagste prijsklasse.

Afneembare bocht: de bocht is afneembaar om hem gemakkelijk te kunnen opbergen.

 

Nadelen: 

Ervaring: we merken op dat dit instrument eigenlijk meer gemaakt is voor beginnende spelers.

Koop bij bol.com (€529)

 

 

 

 

4. Classic Cantabile geelkoper baritonsaxofoon inclusief accessoires

 

Classic Cantabile is een producent die zich vooral richt op het ontwikkelen en vervaardigen van hulpstukken voor diverse muziekinstrumenten. Zo heeft het merk handige saxofoonstandaards om je instrument op te plaatsen in je muziekkamer of standaards om je bladmuziek op te plaatsen zodat je gemakkelijk de noten kunt aflezen.

Deze baritonsaxofoon is gestemd in de Es toonhoogte. Daarnaast beschikt het toestel over een fijne gladde mechanica waarmee de kleppen worden bediend. De klankkast of de beker is net zoals het volledige instrument gemaakt uit geelkoper dat een kleurloze laklaag kreeg om de sax te beschermen tegen krassen. De beker heeft trouwens een mooie gravure die zorgt voor de eigenheid van het instrument.

De baritonsax heeft 2 extra bochten van 180° bij het mondstuk om zo zijn lage en warme klank te produceren. Bovendien is dit instrument een graag geziene gast in een harmonieorkest of fanfare. Het instrument wordt geleverd met een draagriem, reinigingsdoek en handschoenen. Er zijn voor dit instrument geen reviews gemaakt net zoals bij de andere saxofoons. Waarschijnlijk komt dit omdat de mensen terughoudend zijn om een muziekinstrument online aan te kopen.

 

Voordelen:

Stemming: de baritonsaxofoon is gestemd in de Es toonhoogte.

Materialen: het instrument is gemaakt in geelkoper en kreeg een kleurloze laklaag als bescherming.

Accessoires: hij wordt geleverd met een bijhorende draagriem, een reinigingsdoek en handschoenen.

 

Nadelen: 

Opbergkist: een opbergkoffer of –hoes moet apart worden bijgekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cherrystone tenorsaxofoon inclusief opbergkoffer

 

De tenorsaxofoon van Cherrystone is dankzij zijn billijke prijs voor iedereen toegankelijk. Het instrument is een ideaal basistoestel waarmee beginners volop kunnen oefenen. Daarnaast zijn de meer ervaren spelers ook wel gediend met de kwaliteiten van deze mooie saxofoon.

De tenorsax is groter van formaat dan de altsaxofoon en heeft bovendien een laag en diep geluid met een mooie volle klank die ietwat lui en ontspannend klinkt. Het geluid van deze sax zal minder snel irriteren dan het geluid van een altsax. Daarnaast ziet dit instrument er heel professioneel uit dankzij zijn hoogwaardige laklaag in goudkleur die hem zal beschermen tegen krassen. 

Verder worden de kleppen afgesloten met lederen polsters waardoor je een mooie heldere klank krijgt. Dit instrument is eigenlijk een exacte kopie van de tenorsaxofoon van Selmer maar dan in de goedkope uitvoering. Hij wordt bovendien geleverd in een mooie hardcase koffer met daarnaast een draagriem, handschoenen en een reinigingsdoek. De saxofoon wordt volledig afgesteld en speelklaar gemaakt voor aflevering. Ook voor dit product zijn er nog geen reviews.

 

Voordelen:

Geluid: het instrument heeft een hoge Fis klep en produceert een mooie volle klank.

Gebruiksvriendelijk: deze tenorsax is gemakkelijk bespeelbaar en dus ook ideaal voor beginnende spelers en studenten.

Opbergkoffer: het instrument wordt geleverd in een hardcase koffer voor een perfecte bescherming.

Accessoires: de sax komt inclusief een draagriem, handschoenen en een reinigingsdoek.

 

Nadelen:

Formaat: doordat de tenorsaxofoon een groter formaat heeft kun je beter checken of hij wel geschikt is voor jonge kinderen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Saxofoons Koopgids

 

Bij de aankoop van een saxofoon ga je niet over één nacht ijs en bovendien doe je het ook meestal maar 1 of 2 maal in je leven. Als beginnend speler zul je je wel heel wat vragen stellen want welk type saxofoon kies je nu het best om mee te starten? Welke muziekstijl kun je met je instrument spelen en met welk budget moet ik rekening houden? Neem even rustig de tijd om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Vraag misschien naar de aanbeveling van een collega muzikant om uiteindelijk de beste saxofoon uit te kiezen die voldoet aan jouw persoonlijke maatstaven.

Wat is een saxofoon, hoe werkt hij en van waar is hij afkomstig

De saxofoon werd voor het eerst voorgesteld in 1841 door zijn Belgische ontwerper Adolph Sax en hij werd toen de “bassaxofoon” genoemd. Het instrument was onderdeel van een tentoonstelling in het “Brussels Museum of Industry” waar meerdere geavanceerde instrumenten werden geïntroduceerd. In 1844 werd de saxofoon in première gebruikt in het eerste instrumentale werk naar een transcriptie van de “Heilige Hymne” van Berlioz. Dit werd uitgevoerd in “The Herz Room” in Parijs voor een belangstellend publiek die verrukt was over het unieke geluid van het instrument.

Een saxofoon is gemaakt uit koper of messing en behoort tot de houtblaasinstrumenten. Het instrument ziet eruit als een lange conische buis die uitloopt in een beker. De sax heeft vaak 25 kleppen die worden afgesloten met lederen pads of posters om de openingen goed af te dichten zodat je heldere klanken krijgt. Aan de smalle bovenkant kun je het mondstuk vinden met meestal een houten riet. Door de lucht die in het instrument wordt geblazen zal het riet beginnen trillen en worden er geluidsgolven gemaakt. Deze worden door de klankkast versterkt waardoor je een hoorbaar geluid krijgt.

 

Waarvoor wordt de saxofoon gebruikt  

Adolph Sax ontwierp de saxofoon om de kloof tussen koper- en houtblazers te dichten. Het was in eerste instantie de bedoeling om de uiteenlopende tonen van de twee groepen blaasinstrumenten te verbinden zodat je een balans kreeg in de verschillende tonen. De saxofoon helpt om de charme en de rijke tonen en stemmen van een band nog meer naar voren te brengen. Bovendien heeft de sax het breedste en het meest dynamische bereik van alle houtblazers.

De tonale kwaliteiten van de sax leunen het dichtst aan bij de menselijke stem. Daardoor kreeg hij in de jazzmuziek een prominente plaats als solo-instrument mede dankzij zijn uitgebreide scala aan expressies. Tevens wordt hij in de klassieke muziek vaak gebruikt in instrumentale groepen zoals een orkest, kamerorkest en zelfs in de fanfare. Dit komt vooral door zijn robuuste klanken die eigen zijn aan dit instrument.

 

De kenmerken van de saxofoon

Een sax is een handgemaakt instrument uit metaal. Dit kan koper zijn of messing, wat een mengsel is van koper en zink. In het mondstuk waarin je lucht moet blazen zit een riet bevestigd met een soort klem, die klem wordt een BG kit genoemd. Hiermee kun je het riet meer of minder aanspannen om de mate van de trillingen en dus ook de toon te veranderen. Het bijzondere geluid van de sax is afkomstig van dit riet dat door de verplaatsing van de luchtstroom zeer snelle trillingen teweegbrengt waardoor je geluidsgolven creëert. 

Bovendien heeft het instrument een aantal openingen die door ze te bedekken met je vingers, geluiden produceren. Daarnaast zijn er ook openingen waarop kleppen zitten en die worden afgedicht met lederen pads zodat er geen lucht kan ontsnappen. De geluiden van een saxofoon lijken sterk op die van een klarinet en leunen ook dicht aan bij de dwarsfluit. Vandaar dat hij tot de houtblaasinstrumenten wordt gerekend. Een saxofoon kan verschillende vormen en formaten hebben al naargelang het type instrument waartoe hij behoort.

De soorten saxofoons

We zien 4 verschillende types bij de saxofoon. Als beginnend speler kun je beter kiezen voor een altsaxofoon omdat dit type kleiner is en dus ook gemakkelijker te bespelen. Vooral voor kinderen is dit de beste keuze omdat alles wat dichter bij elkaar zit. Deze sax heeft een warme klank waarmee je in elke muziekstijl terecht kunt. Daarnaast heb je de sopraansax die qua uitzicht heel erg lijkt op een klarinet. De sopraan heeft een rechte conische buis die smal begint bij het mondstuk en wijd uitloopt in een metalen beker. Zijn klank is meer metaalachtig en hij heeft zijn specifieke geluid dat onder andere te horen is op heel wat cd’s van Sting.

Vervolgens heb je de tenorsaxofoon die vooral wordt gebruikt in de jazzwereld. Zijn klank is rijker en zwoeler dan de alt of de sopraan. Voor een beginnend speler is een tenorsax nog net iets gemakkelijker dan een altsax. Tenslotte zie je de baritonsaxofoon die qua formaat de grootste is van de 4. Hij klinkt lager dan de alt en is vooral te horen in bigbands, saxofoonkwartetten en harmonieorkesten. Hij komt minder vaak voor omdat hij zo groot is en moeilijker bespeelbaar. Hij is herkenbaar aan de 3 opvallende bochten in de hals.

 

Het prijskaartje

Het geluid van de saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit waarmee hij is gemaakt. Een saxofoon is een instrument dat goed moet worden afgesteld omdat hij anders niet bespeelbaar is. De kleppen moeten bovendien goed afsluiten om een heldere klank te verkrijgen. Wanneer je een instrument aankoopt dat niet goed of niet is afgesteld mag je rekenen op een bijkomende kost van 600 à 700 euro om hem volledig te reviseren.

Er zijn aanbiedingen op de markt waarvoor je ongeveer tussen 400 en 500 euro zult betalen. Je stelt je hierbij best de vraag of de geluidskwaliteit van dit instrument wel naar behoren is. Voor beginnende spelers mag je rekenen op een gemiddelde kost tussen 700 en 1000 euro voor een goede studiesaxofoon. Het prijskaartje voor een professioneel instrument van de beste merken loopt gemiddeld tussen 2800 en 4000 euro.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een saxofoon?

De prijs van een saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen, maar ook van de tijd die nodig was om de sax te vervaardigen. Dure instrumenten zijn gemaakt van betere materialen en hebben bovendien meer massa waardoor je een betere klank krijgt. Voor beginners zijn er studiesaxofoons te verkrijgen rond 750 euro. Instrumenten voor professionals zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen variërend tussen 1000 en 4000 euro. Wanneer je pas begint met sax spelen, zijn er ook mogelijkheden om eerst een instrument te huren.

Q2: Wat is een saxofoon en door wie werd hij uitgevonden?

De saxofoon werd uitgevonden door Adolph Sax rond 1840 en is een transponerend instrument.  Dit wil zeggen dat het geluid wordt gemaakt door het riet in het mondstuk dat trilt en zo door elk stuk van de sax stroomt om zijn uiteindelijke klank weer te geven. Het blaasinstrument heeft een conische vorm en hij valt bovendien onder de houtblaasinstrumenten. Dit komt voornamelijk omdat de klank heel erg lijkt op het geluid van een klarinet en een dwarsfluit.

De sax bestaat uit 3 onderdelen waaronder het mondstuk, de hals en het klankgat. Daarnaast wordt het instrument vanaf het mondstuk tot het uiteinde van de beker breder. De conische buis heeft trouwens een S-vorm en hij is voorzien van kleppen. In het mondstuk zit een riet dat begint te trillen bij het blazen waardoor het geluid ontstaat. 

 

 Q3: Hoe lang duurt het voordat je saxofoon kunt spelen?

In vergelijking met bijvoorbeeld een trombone of een viool, is de saxofoon minder moeilijk om mee te starten. Je zult al snel een liedje kunnen spelen met de nodige foute klanken maar dit zal verbeteren in de loop van de tijd. Na het eerste jaar moet het al behoorlijk lukken om een mooie klank te spelen. Net zoals bij alle nieuwe dingen baart oefening kunst. Wanneer je iedere dag een half uurtje oefent zul je na enkele jaren al mooie stukken kunnen spelen. Saxofoon bespelen blijft een eeuwigdurend proces van werken aan je sound om steeds beter te worden.

 

Q4: Hoe moet je op een saxofoon blazen?

Je rolt je onderlip lichtjes over je onderste tanden en plaatst het mondstuk ongeveer 1,25 cm in je mond. Het riet moet op je onderste lip liggen en je tanden moeten de bovenkant van het mondstuk aanraken. Nu sluit je je mondhoeken en druk met je linkerhand op de eerste toets. Vervolgens blaas je een gelijkmatige luchtstroom door het mondstuk terwijl je druk uitoefent tegen het riet. Dit zal beginnen trillen waardoor het geluid zal voortbrengen. Om een aangename toon te bekomen gebruik je je hele luchtvoorraad terwijl je een evenredige druk blijft houden met je middenrif.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES