5 beste Saxofoons Test van 2024

Laatste update: 16.07.24

 

Beste saxofoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Bontempi Spa Saxofoon; kies je gelijk voor een professioneel uitziende speelgoed saxofoon vervaardigd uit duurzaam kunststof en afgewerkt in een zilveren design met kleurrijke accenten. Ben je als volwassen saxofonist op zoek naar een professioneel muziekinstrument dan lijkt de vidaXL Altsaxofoon messing met goudlak Eb – vervaardigd uit messing en afgewerkt met goudlak – alvast een betere aanbeveling te zijn. In de onderstaande tabel hebben we  – voor de volledigheid – nog een derde toppertje aan het lijstje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste saxofoons (Reviews) van 2024

 

Een ervaren saxofoonspeler weet al zo ongeveer welk instrument hij moet kiezen. Als beginnend sax speler raak je soms de weg kwijt. Wil je een sopraansaxofoon of ga je toch maar voor de bassaxofoon? Misschien zoek je een speelgoed saxofoon voor de kinderen? Leren spelen op een sax kost heel wat tijd en moeite en daarom wil je het liefst de beste saxofoon uitkiezen waarmee je een eindje verder kunt. We hebben 5 topinstrumenten uitgekozen met de hulp en het advies van ervaren muzikanten. Neem je tijd om alles even rustig te bekijken en passeer ook even langs de koopjeshoek voor een leuke aanbieding.

 

1. Bontempi Spa Saxofoon – Speelgoedinstrument // Bontempi Spa

 

Heb je gemerkt dat je kindje toch wel enige muzikale interesse heeft? Dan kan deze unieke speelgoed saxofoon van het bekende en populaire merk Bontempi Spa misschien wel een leuk geschenk zijn voor hem/ haar? Het relatief goedkope muziekinstrument is bovendien vervaardigd uit duurzaam en hoogwaardig kunststof en voorzien van het bekende CE keurmerk dat aanduidt op de veiligheid ervan.

Verder is deze professioneel uitziende saxofoon voorzien van maar liefst 8 knoppen waarmee je – zodra ingedrukt – prachtige geluiden en tonen kunt produceren. Zijn zilveren design met verschillende kleuraccenten maken het voor jonge muzikantjes overigens net dat tikkeltje aantrekkelijker.

Een blik op de online reviews en het bijbehorende klantenadvies liegt er niet om. Klanten zijn duidelijk overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en belonen deze prachtige saxofoon met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Wil je kind dus graag saxofoon leren spelen dan is dit speelgoed exemplaar misschien een goede tussenoplossing alvorens met saxofoon lessen van start te gaan en/ of een professionele saxofoon te kopen.

 

Voordelen:

Materiaal: de Bontempi Spa saxofoon is vervaardigd uit duurzaam, hoogwaardig én onschadelijk kunststof materiaal.

Drukknoppen: de saxofoon telt maar liefst 8 verschillende drukknoppen – overigens afgewerkt in verschillende kleurtjes – waarmee je diverse geluiden kunt produceren.

Design: het overwegend zilveren design is afgewerkt met felle kleuraccentjes ter hoogte van de drukknoppen.

Budgetvriendelijk: zijn budgetvriendelijke prijskaartje wordt door heel wat klanten ten zeerste gewaardeerd.

 

Nadelen:

Niet professioneel: hoewel de saxofoon er behoorlijk professioneel uitziet, is hij uiteraard niet bedoeld voor de ervaren volwassen muzikant.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. vidaXL Altsaxofoon messing met goudlak Eb – VidaXL saxofoon

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je op zoek naar een professionele saxofoon dan raden wij jou aan om deze topper – jou aangeboden en geleverd door vidaXL – eens even van naderbij te bekijken. Zo zul je zien dat deze klassieke altsaxofoon voornamelijk uit duurzaam messing werd vervaardigd alvorens te worden afgewerkt met goudlak, wat resulteert in een duurzame prachtig uitziende saxofoon.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want zijn unieke compositie, uitvoering en materiaalkeuze dragen bij aan een rijk geluid, een unieke Eb-stemming én een makkelijke en bijzonder soepele respons. Bij aankoop wordt de altsaxofoon verder aangevuld met een riet, een reinigingsset en een bijbehorende draagkoffer die het prijskaartje min of meer draaglijk proberen maken.

Ondanks zijn vele positieve kenmerken werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje misschien toch wel een struikelblok zou kunnen zijn voor sommigen of misschien ben je als muzikant gewoon op zoek naar een sopraan saxofoon?

 

Voordelen: 

Verpakkingsinhoud: de saxofoon wordt geleverd inclusief een draagkoffer, riet en reinigingsset.

Reinigingsset: de reinigingsset bestaat onder meer uit een borsteltje, een poetsdoek en een paar degelijke handschoenen.

Materiaal: bij de productie van deze altsaxofoon heeft men een beroep gedaan op duurzaam messing in combinatie met goudlak.

Gebruiksvriendelijk: de saxofoon kent een natuurlijke Eb-stemming, garandeert een rijk en goed geluidsbeeld én biedt een makkelijke en soepele respons.

 

Nadelen: 

Geen bariton: ben je bewust op zoek naar een bariton saxofoon of geef je de voorkeur aan een tenor saxofoon, dan is dit instrument niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. SML Paris A420II altsaxofoon inclusief BG kit met Flex ligatuur

 

SML Paris maakt sinds 1935 blaasinstrumenten in samenwerking met muzikanten van over de hele wereld. Door hun ervaringen te delen hebben ze een breed assortiment gecreëerd met instrumenten die voldoen aan ieders behoefte zowel van de beginnende speler als die van de ervaren/professionele sax speler. Deze heel mooi afgewerkte altsaxofoon heeft de Mib/Es toonaard waarmee hij zijn unieke klanken voortbrengt.

Bovendien heeft hij een hoge Fa en Fis klep met daarnaast beschermkappen met lage noten die kunnen afgesteld worden met regelbare schroeven. Het S-vormig instrument is volledig gemaakt uit messing dat een goudkleurige afwerking kreeg met daarnaast een gegraveerde beker. De bocht kan trouwens worden afgenomen om hem gemakkelijk te kunnen opbergen. Deze sax beschikt over een metalen duimsteun waardoor het speelcomfort wordt verhoogd.

Hij wordt geleverd in een koffer in de vorm van een rugzak die bovendien een apart compartiment heeft waarin je partituren en andere accessoires kunt opbergen. Daarnaast wordt ook het mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur bijgeleverd. Dit is een metalen stukje om op het mondstuk over het riet te plaatsen waardoor je open heldere klanken krijgt die krachtig vibreren van de bovenkant van het riet naar beneden toe. Voor dit instrument werden nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Accessoires: de sax wordt geleverd met een opbergkoffer in rugzakmodel, een mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur, een nekriem, doortrekwisser, doekje, polster drogen en mondstukplakker. 

Materialen: het instrument is gemaakt uit messing en kreeg een goudkleurige laklaag.

Het prijskaartje: deze saxofoon valt in de laagste prijsklasse.

Afneembare bocht: de bocht is afneembaar om hem gemakkelijk te kunnen opbergen.

 

Nadelen: 

Ervaring: we merken op dat dit instrument eigenlijk meer gemaakt is voor beginnende spelers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Dimavery Alto Saxofoon – blauw – SP-30 Eb – Inclusief koffer en accessoires

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke Dimavery altsaxofoon die meteen in het oog springt vanwege zijn opvallende blauwe design. Hoewel dat voor sommigen een struikelblok zou kunnen zijn, zullen de meesten het vast en zeker beschouwen als een pluspunt dat wijst op een uniek en bijgevolg zeer uitzonderlijk instrument.

Net zoals de eerder vernoemde saxofoon van vidaXL, blijkt ook deze altsaxofoon van Dimavery overigens voornamelijk uit duurzaam messing materiaal vervaardigd en vervolgens afgewerkt met kwalitatieve lak. Hij levert daarbij een standaard Eb-stemming en garandeert niet alleen een uitstekende respons maar tevens ook dito intonatie én klank. Bij aankoop van deze altsaxofoon worden overigens een stevige ABS koffer, diverse accessoires en een mondstuk meegeleverd.

Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat er tot op heden nog geen reacties zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons net dat tikkeltje moeilijker om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Materiaal: zowel de kleppen als het lichaam van deze unieke Dimavery altsaxofoon werden uit duurzaam messing vervaardigd en vervolgens afgewerkt met lak.

Verpakkingsinhoud: de altsaxofoon wordt geleverd inclusief mondstuk, de nodige accessoires en een bijbehorende ABS koffer.

Design: het opvallende blauwe design maakt deze altsaxofoon bijzonder uniek en eenzijdig in zijn soort.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: ook hier durven we stellen dat het hogere prijskaartje misschien wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Speelgoed Saxofoon – 8 Toetsen – REIG – Saxofoon met 4 noten

 

We sluiten het rijtje af met deze vrolijke speelgoed saxofoon van REIG, speciaal ontwikkeld voor de jongere muzikantjes onder ons. Het instrument springt daarbij meteen in het oog vanwege zijn opvallend gele design en groene en paarse accenten die het voor kinderen extra aantrekkelijk lijken te maken.

De saxofoon is daarbij vervaardigd uit stevig onschadelijk kunststof en telt maar liefst 8 drukknoppen die – zodra ze worden ingedrukt – elk op hun beurt een uniek geluid tevoorschijn toveren. Verder is de saxofoon CE gekeurd wat betekent dat hij 100% veilig is in gebruik en draagt het instrument bij aan de algemene ontwikkeling van je kind.

Nemen we even een kijkje tussen de verschillende online reviews dan stellen we vast dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel lastig om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen en dergelijke meer.

 

Voordelen:

Doelgroep: de speelgoed saxofoon is voornamelijk bedoeld voor jonge kindjes vanaf de leeftijd van 3 jaar oud.

Design: de speelgoed saxofoon springt meteen in het oog vanwege zijn gele design met groene en paarse accenten.

Drukknoppen: de saxofoon telt maar liefst 8 verschillende drukknoppen die elk op hun beurt een uniek geluid tevoorschijn weten te toveren.

 

Nadelen:

Niet professioneel: ben je als volwassen muzikant op zoek naar een professionele saxofoon dan is dit exemplaar uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Saxofoons Koopgids

 

Bij de aankoop van een saxofoon ga je niet over één nacht ijs en bovendien doe je het ook meestal maar 1 of 2 maal in je leven. Als beginnend speler zul je je wel heel wat vragen stellen want welk type saxofoon kies je nu het best om mee te starten? Welke muziekstijl kun je met je instrument spelen en met welk budget moet ik rekening houden? Neem even rustig de tijd om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Vraag misschien naar de aanbeveling van een collega muzikant om uiteindelijk de beste saxofoon uit te kiezen die voldoet aan jouw persoonlijke maatstaven.

Wat is een saxofoon, hoe werkt hij en van waar is hij afkomstig

De saxofoon werd voor het eerst voorgesteld in 1841 door zijn Belgische ontwerper Adolph Sax en hij werd toen de “bassaxofoon” genoemd. Het instrument was onderdeel van een tentoonstelling in het “Brussels Museum of Industry” waar meerdere geavanceerde instrumenten werden geïntroduceerd. In 1844 werd de saxofoon in première gebruikt in het eerste instrumentale werk naar een transcriptie van de “Heilige Hymne” van Berlioz. Dit werd uitgevoerd in “The Herz Room” in Parijs voor een belangstellend publiek die verrukt was over het unieke geluid van het instrument.

Een saxofoon is gemaakt uit koper of messing en behoort tot de houtblaasinstrumenten. Het instrument ziet eruit als een lange conische buis die uitloopt in een beker. De sax heeft vaak 25 kleppen die worden afgesloten met lederen pads of posters om de openingen goed af te dichten zodat je heldere klanken krijgt. Aan de smalle bovenkant kun je het mondstuk vinden met meestal een houten riet. Door de lucht die in het instrument wordt geblazen zal het riet beginnen trillen en worden er geluidsgolven gemaakt. Deze worden door de klankkast versterkt waardoor je een hoorbaar geluid krijgt.

 

Waarvoor wordt de saxofoon gebruikt  

Adolph Sax ontwierp de saxofoon om de kloof tussen koper- en houtblazers te dichten. Het was in eerste instantie de bedoeling om de uiteenlopende tonen van de twee groepen blaasinstrumenten te verbinden zodat je een balans kreeg in de verschillende tonen. De saxofoon helpt om de charme en de rijke tonen en stemmen van een band nog meer naar voren te brengen. Bovendien heeft de sax het breedste en het meest dynamische bereik van alle houtblazers.

De tonale kwaliteiten van de sax leunen het dichtst aan bij de menselijke stem. Daardoor kreeg hij in de jazzmuziek een prominente plaats als solo-instrument mede dankzij zijn uitgebreide scala aan expressies. Tevens wordt hij in de klassieke muziek vaak gebruikt in instrumentale groepen zoals een orkest, kamerorkest en zelfs in de fanfare. Dit komt vooral door zijn robuuste klanken die eigen zijn aan dit instrument.

 

De kenmerken van de saxofoon

Een sax is een handgemaakt instrument uit metaal. Dit kan koper zijn of messing, wat een mengsel is van koper en zink. In het mondstuk waarin je lucht moet blazen zit een riet bevestigd met een soort klem, die klem wordt een BG kit genoemd. Hiermee kun je het riet meer of minder aanspannen om de mate van de trillingen en dus ook de toon te veranderen. Het bijzondere geluid van de sax is afkomstig van dit riet dat door de verplaatsing van de luchtstroom zeer snelle trillingen teweegbrengt waardoor je geluidsgolven creëert. 

Bovendien heeft het instrument een aantal openingen die door ze te bedekken met je vingers, geluiden produceren. Daarnaast zijn er ook openingen waarop kleppen zitten en die worden afgedicht met lederen pads zodat er geen lucht kan ontsnappen. De geluiden van een saxofoon lijken sterk op die van een klarinet en leunen ook dicht aan bij de dwarsfluit. Vandaar dat hij tot de houtblaasinstrumenten wordt gerekend. Een saxofoon kan verschillende vormen en formaten hebben al naargelang het type instrument waartoe hij behoort.

De soorten saxofoons

We zien 4 verschillende types bij de saxofoon. Als beginnend speler kun je beter kiezen voor een altsaxofoon omdat dit type kleiner is en dus ook gemakkelijker te bespelen. Vooral voor kinderen is dit de beste keuze omdat alles wat dichter bij elkaar zit. Deze sax heeft een warme klank waarmee je in elke muziekstijl terecht kunt. Daarnaast heb je de sopraansax die qua uitzicht heel erg lijkt op een klarinet. De sopraan heeft een rechte conische buis die smal begint bij het mondstuk en wijd uitloopt in een metalen beker. Zijn klank is meer metaalachtig en hij heeft zijn specifieke geluid dat onder andere te horen is op heel wat cd’s van Sting.

Vervolgens heb je de tenorsaxofoon die vooral wordt gebruikt in de jazzwereld. Zijn klank is rijker en zwoeler dan de alt of de sopraan. Voor een beginnend speler is een tenorsax nog net iets gemakkelijker dan een altsax. Tenslotte zie je de baritonsaxofoon die qua formaat de grootste is van de 4. Hij klinkt lager dan de alt en is vooral te horen in bigbands, saxofoonkwartetten en harmonieorkesten. Hij komt minder vaak voor omdat hij zo groot is en moeilijker bespeelbaar. Hij is herkenbaar aan de 3 opvallende bochten in de hals.

 

Het prijskaartje

Het geluid van de saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit waarmee hij is gemaakt. Een saxofoon is een instrument dat goed moet worden afgesteld omdat hij anders niet bespeelbaar is. De kleppen moeten bovendien goed afsluiten om een heldere klank te verkrijgen. Wanneer je een instrument aankoopt dat niet goed of niet is afgesteld mag je rekenen op een bijkomende kost van 600 à 700 euro om hem volledig te reviseren.

Er zijn aanbiedingen op de markt waarvoor je ongeveer tussen 400 en 500 euro zult betalen. Je stelt je hierbij best de vraag of de geluidskwaliteit van dit instrument wel naar behoren is. Voor beginnende spelers mag je rekenen op een gemiddelde kost tussen 700 en 1000 euro voor een goede studiesaxofoon. Het prijskaartje voor een professioneel instrument van de beste merken loopt gemiddeld tussen 2800 en 4000 euro.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een saxofoon?

De prijs van een saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen, maar ook van de tijd die nodig was om de sax te vervaardigen. Dure instrumenten zijn gemaakt van betere materialen en hebben bovendien meer massa waardoor je een betere klank krijgt. Voor beginners zijn er studiesaxofoons te verkrijgen rond 750 euro. Instrumenten voor professionals zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen variërend tussen 1000 en 4000 euro. Wanneer je pas begint met sax spelen, zijn er ook mogelijkheden om eerst een instrument te huren.

Q2: Wat is een saxofoon en door wie werd hij uitgevonden?

De saxofoon werd uitgevonden door Adolph Sax rond 1840 en is een transponerend instrument.  Dit wil zeggen dat het geluid wordt gemaakt door het riet in het mondstuk dat trilt en zo door elk stuk van de sax stroomt om zijn uiteindelijke klank weer te geven. Het blaasinstrument heeft een conische vorm en hij valt bovendien onder de houtblaasinstrumenten. Dit komt voornamelijk omdat de klank heel erg lijkt op het geluid van een klarinet en een dwarsfluit.

De sax bestaat uit 3 onderdelen waaronder het mondstuk, de hals en het klankgat. Daarnaast wordt het instrument vanaf het mondstuk tot het uiteinde van de beker breder. De conische buis heeft trouwens een S-vorm en hij is voorzien van kleppen. In het mondstuk zit een riet dat begint te trillen bij het blazen waardoor het geluid ontstaat. 

 

 Q3: Hoe lang duurt het voordat je saxofoon kunt spelen?

In vergelijking met bijvoorbeeld een trombone of een viool, is de saxofoon minder moeilijk om mee te starten. Je zult al snel een liedje kunnen spelen met de nodige foute klanken maar dit zal verbeteren in de loop van de tijd. Na het eerste jaar moet het al behoorlijk lukken om een mooie klank te spelen. Net zoals bij alle nieuwe dingen baart oefening kunst. Wanneer je iedere dag een half uurtje oefent zul je na enkele jaren al mooie stukken kunnen spelen. Saxofoon bespelen blijft een eeuwigdurend proces van werken aan je sound om steeds beter te worden.

 

Q4: Hoe moet je op een saxofoon blazen?

Je rolt je onderlip lichtjes over je onderste tanden en plaatst het mondstuk ongeveer 1,25 cm in je mond. Het riet moet op je onderste lip liggen en je tanden moeten de bovenkant van het mondstuk aanraken. Nu sluit je je mondhoeken en druk met je linkerhand op de eerste toets. Vervolgens blaas je een gelijkmatige luchtstroom door het mondstuk terwijl je druk uitoefent tegen het riet. Dit zal beginnen trillen waardoor het geluid zal voortbrengen. Om een aangename toon te bekomen gebruik je je hele luchtvoorraad terwijl je een evenredige druk blijft houden met je middenrif.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE