Laatste update: 29.09.22

 

Beste saxofoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een volwaardige sopraansaxofoon met een rechte hals uit één stuk? Dan lijkt de Yamaha YSS-475 Sopraan Saxofoon vast en zeker wel iets voor jou. Let wel dat zijn prijskaartje best wel een hele uitdaging kan zijn, anderzijds is het een topinstrument voor de ervaren saxofonist. Daartegenover staat de Dimavery Alto Saxofoon; een kwalitatieve en duurzame alt saxofoon die geleverd wordt inclusief stevige opbergkoffer en de nodige accessoires. In de onderstaande tabel hebben we  – voor de volledigheid – nog een derde toppertje aan het lijstje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste saxofoons (Reviews) van 2022

 

Een ervaren saxofoonspeler weet al zo ongeveer welk instrument hij moet kiezen. Als beginnend sax speler raak je soms de weg kwijt. Wil je een sopraansaxofoon of ga je toch maar voor de bassaxofoon? Misschien zoek je een speelgoed saxofoon voor de kinderen? Leren spelen op een sax kost heel wat tijd en moeite en daarom wil je het liefst de beste saxofoon uitkiezen waarmee je een eindje verder kunt. We hebben 5 topinstrumenten uitgekozen met de hulp en het advies van ervaren muzikanten. Neem je tijd om alles even rustig te bekijken en passeer ook even langs de koopjeshoek voor een leuke aanbieding.

 

1. Yamaha YSS-475 Sopraan Saxofoon – Met vaste, rechte hals Inclusief koffer

 

Net zoals de bekende Custom EX én Selmer saxofoons behoort ook dit exemplaar van Yamaha zonder twijfel tot de beste saxofoons binnen deze top 5. Zo blijkt een groot deel van het ontwerp van de Yamaha YSS-475 gebaseerd op de voornoemde Custom EX-saxofoons en gekenmerkt door een vaste rechte hals en een unieke in goud gelakte afwerking.

Verder blijkt zowel de hals alsook de beker en de volledige body uit duurzaam en hoogwaardig geelkoper te zijn vervaardigd in combinatie met polyester toetsen. Het geheel wordt afgewerkt met een bijbehorend Yamaha 4C mondstuk en een verstelbare duimhaak die elk op hun beurt bijdragen aan het uiteindelijke gebruiksgemak. Met de Yamaha YSS-475 kun je genieten van een scala aan warme heldere klanten en geniet je de mogelijkheid om tevens ook langere en ietwat snellere muziekstukken tot een goed einde te brengen.

Hoewel deze saxofoon heel wat positieve kenmerken naar voren weet te brengen, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje – hoewel voor deze kwaliteit gerechtvaardigd – best wel roet in het eten zou kunnen strooien.

 

Voordelen:

Toebehoren: de Yamaha YSS-475 sopraan saxofoon wordt jou aangeboden inclusief een stevige opbergkoffer, 2 jaar garantie, gratis onderhoud én een instructieve handleiding.

Materiaal: het muziekinstrument werd voornamelijk uit hoogwaardig koper vervaardigd en nadien voorzien van een in goud gelakte afwerking.

Nieuwstaat: het betreft een instrument in nieuwstaat wat het hogere prijskaartje enigszins zou kunnen verklaren.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Handleiding: houd er rekening mee dat de handleiding enkel en alleen in het Engels beschikbaar blijkt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dimavery Alto Saxofoon – SP-30 Eb – Inclusief koffer en accessoires

 

Ben je niet alleen op zoek naar kwaliteit maar ook naar betaalbaarheid? Dan loont het alvast de moeite om de Dimavery Alto saxofoon eens even van naderbij te bekijken. Zoals meteen duidelijk wordt kies je hier – in tegenstelling tot het voorgaande product – voor een alt saxofoon die meteen in het oog springt vanwege zijn opvallende rode design, meegeleverde opbergkoffer, instructieve handleiding en tal van handige accessoires.

De Dimavery alt saxofoon kenmerkt zich door een stevige body die uitloopt in een gebogen hals en bijbehorend mondstuk wat resulteert in een uitstekende respons én optimale intonatie en klank. Ook hier blijkt het instrument voornamelijk uit hoogwaardig koper te zijn vervaardigd in combinatie met een – in rood afgewerkte – coating.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er tot op heden nog geen online reacties werden geplaatst wat het voor ons moeilijker maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: prijs-kwaliteit is deze saxofoon een goede start voor beginnende muzikanten en bovendien goed toegankelijk bij een brede laag van de bevolking.

Uitvoering: de saxofoon wordt gekenmerkt door een stevige gebogen hals en bijbehorend mondstuk die resulteren in een excellente respons en een prachtige intonatie en klank.

Hoge F: de alt saxofoon van Dimavery wordt zelfs uitgebreid met een hoge F toets.

Verpakkingsinhoud: de Dimavery alt saxofoon wordt jou aangeboden inclusief stevig mondstuk, een uit ABS vervaardigde opbergcase en tal van handige accessoires.

 

Nadelen: 

Niet gevorderd: houd er rekening mee dat deze saxofoon voor ervaren muzikanten misschien net iets te beperkt zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. SML Paris A420II altsaxofoon inclusief BG kit met Flex ligatuur

 

SML Paris maakt sinds 1935 blaasinstrumenten in samenwerking met muzikanten van over de hele wereld. Door hun ervaringen te delen hebben ze een breed assortiment gecreëerd met instrumenten die voldoen aan ieders behoefte zowel van de beginnende speler als die van de ervaren/professionele sax speler. Deze heel mooi afgewerkte altsaxofoon heeft de Mib/Es toonaard waarmee hij zijn unieke klanken voortbrengt.

Bovendien heeft hij een hoge Fa en Fis klep met daarnaast beschermkappen met lage noten die kunnen afgesteld worden met regelbare schroeven. Het S-vormig instrument is volledig gemaakt uit messing dat een goudkleurige afwerking kreeg met daarnaast een gegraveerde beker. De bocht kan trouwens worden afgenomen om hem gemakkelijk te kunnen opbergen. Deze sax beschikt over een metalen duimsteun waardoor het speelcomfort wordt verhoogd.

Hij wordt geleverd in een koffer in de vorm van een rugzak die bovendien een apart compartiment heeft waarin je partituren en andere accessoires kunt opbergen. Daarnaast wordt ook het mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur bijgeleverd. Dit is een metalen stukje om op het mondstuk over het riet te plaatsen waardoor je open heldere klanken krijgt die krachtig vibreren van de bovenkant van het riet naar beneden toe. Voor dit instrument werden nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Accessoires: de sax wordt geleverd met een opbergkoffer in rugzakmodel, een mondstuk met een BG kit met Flex ligatuur, een nekriem, doortrekwisser, doekje, polster drogen en mondstukplakker. 

Materialen: het instrument is gemaakt uit messing en kreeg een goudkleurige laklaag.

Het prijskaartje: deze saxofoon valt in de laagste prijsklasse.

Afneembare bocht: de bocht is afneembaar om hem gemakkelijk te kunnen opbergen.

 

Nadelen: 

Ervaring: we merken op dat dit instrument eigenlijk meer gemaakt is voor beginnende spelers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Yamaha YTS-280 Tenor Saxofoon // Inclusief koffer, mondstuk en accessoires

 

Net zoals één van de voorgaande saxofoons, wordt ook dit exemplaar jou aangeboden door het bekende en immens populaire merk “Yamaha”. Met de Yamaha YTS-280 kies je dan ook meteen voor een volwaardige tenorsaxofoon die geleverd wordt inclusief bijbehorend mondstuk, een stevige opbergkoffer, tal van handige accessoires en een instructieve handleiding. Kortom, de moeite waard om de kenmerkende eigenschappen ervan eens even onder de loep te nemen.

Zo wordt de – voornamelijk uit duurzaam koper vervaardigde – Yamaha YTS-280 tenorsaxofoon gekenmerkt door een stevige body die moeiteloos overloopt in een prachtige gebogen hals en bijbehorend Yamaha 4C mondstuk. Bij correct gebruik, geniet je dan ook een prachtige egale, heldere en bijzonder volle klank die heel wat muzikanten weet te beroeren.

Verder kent de saxofoon een behoorlijk dunne wand waardoor zijn uiteindelijke gewicht iets lager ligt dan gemiddeld wat eveneens bijdraagt aan het uiteindelijke speelcomfort. Bovendien zijn de kleppen ook geschikt om door personen met kleinere handen te worden bespeeld wat van de Yamaha YTS-280 een perfect beginnersinstrument maakt.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de saxofoon heeft vrij weinig onderhoud nodig en garandeert een behoorlijk lange levensduur die steevast uitmondt in een hoge restwaarde.

Verpakkingsinhoud: de Yamaha YTS-280 wordt geleverd inclusief koffer, Yamaha 4C mondstuk, tal van accessoires, een instructieve handleiding, 2 jaar garantie en gratis onderhoud.

Doelgroep: zijn unieke ontwerp en dito lichte gewicht maken het voor beginnende muzikanten net iets makkelijker om gewoon te worden aan het instrument.

 

Nadelen:

Geen bariton: ben je vooral op zoek naar een geschikte baritonsaxofoon dan is dit exemplaar uiteraard niet de beste aanbeveling.

Prijzig: hoewel de prijs zeker te rechtvaardigen valt, zou het voor sommige klanten een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cherrystone Sopraan Saxofoon Gebogen – Mondstuk met bladbinder en beschermkap

 

We sluiten het rijtje van deze top 5 af met de bekende Cherrystone sopraansaxofoon die – afgaande op het prijskaartje – eveneens tot de goedkopere instrumenten binnen de reeks behoort. Dit maakt de sopraansaxofoon meteen een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking en bijgevolg tal van beginnende muzikanten. 

De sopraansaxofoon kenmerkt zich door een typische standaard uitvoering waarbij de body uitmondt in een gebogen hals en bijbehorend mondstuk wat resulteert in een warme bijzonder heldere en volle klank. De Bb stemming, de lederen bekleding en gouden afwerking, de goed verwerkte mechanica en het unieke mondstuk met bladbinder én bijbehorende beschermkap dragen alvast bij aan het totaalplaatje van deze topper.

Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. We vermoeden dat het instrument vrij recentelijk aan de lijst werd toegevoegd waardoor kopers misschien nog niet de kans hebben gekregen om te reageren.

 

Voordelen:

Schaalbeker: de saxofoon wordt gekenmerkt door een schaalbeker waarvan de diameter ongeveer 88 mm bedraagt.

Mondstuk: het meegeleverde mondstuk is voorzien van een bladbinder en bijbehorende beschermkap.

Verpakkingsinhoud: naast het mondstuk worden ook een instructieve handleiding en een prachtige stabiele opbergkoffer meegeleverd.

Comfort: een ervaren saxofonist zorgt ervoor dat de saxofoon vlak voor verkoop correct wordt afgesteld en bijgevolg speelklaar wordt gemaakt.

 

Nadelen:

Enkel beginners: houd er rekening mee dat deze saxofoon voor gevorderde saxofonisten mogelijks niet voldoende uitdaging biedt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Saxofoons Koopgids

 

Bij de aankoop van een saxofoon ga je niet over één nacht ijs en bovendien doe je het ook meestal maar 1 of 2 maal in je leven. Als beginnend speler zul je je wel heel wat vragen stellen want welk type saxofoon kies je nu het best om mee te starten? Welke muziekstijl kun je met je instrument spelen en met welk budget moet ik rekening houden? Neem even rustig de tijd om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Vraag misschien naar de aanbeveling van een collega muzikant om uiteindelijk de beste saxofoon uit te kiezen die voldoet aan jouw persoonlijke maatstaven.

Wat is een saxofoon, hoe werkt hij en van waar is hij afkomstig

De saxofoon werd voor het eerst voorgesteld in 1841 door zijn Belgische ontwerper Adolph Sax en hij werd toen de “bassaxofoon” genoemd. Het instrument was onderdeel van een tentoonstelling in het “Brussels Museum of Industry” waar meerdere geavanceerde instrumenten werden geïntroduceerd. In 1844 werd de saxofoon in première gebruikt in het eerste instrumentale werk naar een transcriptie van de “Heilige Hymne” van Berlioz. Dit werd uitgevoerd in “The Herz Room” in Parijs voor een belangstellend publiek die verrukt was over het unieke geluid van het instrument.

Een saxofoon is gemaakt uit koper of messing en behoort tot de houtblaasinstrumenten. Het instrument ziet eruit als een lange conische buis die uitloopt in een beker. De sax heeft vaak 25 kleppen die worden afgesloten met lederen pads of posters om de openingen goed af te dichten zodat je heldere klanken krijgt. Aan de smalle bovenkant kun je het mondstuk vinden met meestal een houten riet. Door de lucht die in het instrument wordt geblazen zal het riet beginnen trillen en worden er geluidsgolven gemaakt. Deze worden door de klankkast versterkt waardoor je een hoorbaar geluid krijgt.

 

Waarvoor wordt de saxofoon gebruikt  

Adolph Sax ontwierp de saxofoon om de kloof tussen koper- en houtblazers te dichten. Het was in eerste instantie de bedoeling om de uiteenlopende tonen van de twee groepen blaasinstrumenten te verbinden zodat je een balans kreeg in de verschillende tonen. De saxofoon helpt om de charme en de rijke tonen en stemmen van een band nog meer naar voren te brengen. Bovendien heeft de sax het breedste en het meest dynamische bereik van alle houtblazers.

De tonale kwaliteiten van de sax leunen het dichtst aan bij de menselijke stem. Daardoor kreeg hij in de jazzmuziek een prominente plaats als solo-instrument mede dankzij zijn uitgebreide scala aan expressies. Tevens wordt hij in de klassieke muziek vaak gebruikt in instrumentale groepen zoals een orkest, kamerorkest en zelfs in de fanfare. Dit komt vooral door zijn robuuste klanken die eigen zijn aan dit instrument.

 

De kenmerken van de saxofoon

Een sax is een handgemaakt instrument uit metaal. Dit kan koper zijn of messing, wat een mengsel is van koper en zink. In het mondstuk waarin je lucht moet blazen zit een riet bevestigd met een soort klem, die klem wordt een BG kit genoemd. Hiermee kun je het riet meer of minder aanspannen om de mate van de trillingen en dus ook de toon te veranderen. Het bijzondere geluid van de sax is afkomstig van dit riet dat door de verplaatsing van de luchtstroom zeer snelle trillingen teweegbrengt waardoor je geluidsgolven creëert. 

Bovendien heeft het instrument een aantal openingen die door ze te bedekken met je vingers, geluiden produceren. Daarnaast zijn er ook openingen waarop kleppen zitten en die worden afgedicht met lederen pads zodat er geen lucht kan ontsnappen. De geluiden van een saxofoon lijken sterk op die van een klarinet en leunen ook dicht aan bij de dwarsfluit. Vandaar dat hij tot de houtblaasinstrumenten wordt gerekend. Een saxofoon kan verschillende vormen en formaten hebben al naargelang het type instrument waartoe hij behoort.

De soorten saxofoons

We zien 4 verschillende types bij de saxofoon. Als beginnend speler kun je beter kiezen voor een altsaxofoon omdat dit type kleiner is en dus ook gemakkelijker te bespelen. Vooral voor kinderen is dit de beste keuze omdat alles wat dichter bij elkaar zit. Deze sax heeft een warme klank waarmee je in elke muziekstijl terecht kunt. Daarnaast heb je de sopraansax die qua uitzicht heel erg lijkt op een klarinet. De sopraan heeft een rechte conische buis die smal begint bij het mondstuk en wijd uitloopt in een metalen beker. Zijn klank is meer metaalachtig en hij heeft zijn specifieke geluid dat onder andere te horen is op heel wat cd’s van Sting.

Vervolgens heb je de tenorsaxofoon die vooral wordt gebruikt in de jazzwereld. Zijn klank is rijker en zwoeler dan de alt of de sopraan. Voor een beginnend speler is een tenorsax nog net iets gemakkelijker dan een altsax. Tenslotte zie je de baritonsaxofoon die qua formaat de grootste is van de 4. Hij klinkt lager dan de alt en is vooral te horen in bigbands, saxofoonkwartetten en harmonieorkesten. Hij komt minder vaak voor omdat hij zo groot is en moeilijker bespeelbaar. Hij is herkenbaar aan de 3 opvallende bochten in de hals.

 

Het prijskaartje

Het geluid van de saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit waarmee hij is gemaakt. Een saxofoon is een instrument dat goed moet worden afgesteld omdat hij anders niet bespeelbaar is. De kleppen moeten bovendien goed afsluiten om een heldere klank te verkrijgen. Wanneer je een instrument aankoopt dat niet goed of niet is afgesteld mag je rekenen op een bijkomende kost van 600 à 700 euro om hem volledig te reviseren.

Er zijn aanbiedingen op de markt waarvoor je ongeveer tussen 400 en 500 euro zult betalen. Je stelt je hierbij best de vraag of de geluidskwaliteit van dit instrument wel naar behoren is. Voor beginnende spelers mag je rekenen op een gemiddelde kost tussen 700 en 1000 euro voor een goede studiesaxofoon. Het prijskaartje voor een professioneel instrument van de beste merken loopt gemiddeld tussen 2800 en 4000 euro.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een saxofoon?

De prijs van een saxofoon is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen, maar ook van de tijd die nodig was om de sax te vervaardigen. Dure instrumenten zijn gemaakt van betere materialen en hebben bovendien meer massa waardoor je een betere klank krijgt. Voor beginners zijn er studiesaxofoons te verkrijgen rond 750 euro. Instrumenten voor professionals zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen variërend tussen 1000 en 4000 euro. Wanneer je pas begint met sax spelen, zijn er ook mogelijkheden om eerst een instrument te huren.

Q2: Wat is een saxofoon en door wie werd hij uitgevonden?

De saxofoon werd uitgevonden door Adolph Sax rond 1840 en is een transponerend instrument.  Dit wil zeggen dat het geluid wordt gemaakt door het riet in het mondstuk dat trilt en zo door elk stuk van de sax stroomt om zijn uiteindelijke klank weer te geven. Het blaasinstrument heeft een conische vorm en hij valt bovendien onder de houtblaasinstrumenten. Dit komt voornamelijk omdat de klank heel erg lijkt op het geluid van een klarinet en een dwarsfluit.

De sax bestaat uit 3 onderdelen waaronder het mondstuk, de hals en het klankgat. Daarnaast wordt het instrument vanaf het mondstuk tot het uiteinde van de beker breder. De conische buis heeft trouwens een S-vorm en hij is voorzien van kleppen. In het mondstuk zit een riet dat begint te trillen bij het blazen waardoor het geluid ontstaat. 

 

 Q3: Hoe lang duurt het voordat je saxofoon kunt spelen?

In vergelijking met bijvoorbeeld een trombone of een viool, is de saxofoon minder moeilijk om mee te starten. Je zult al snel een liedje kunnen spelen met de nodige foute klanken maar dit zal verbeteren in de loop van de tijd. Na het eerste jaar moet het al behoorlijk lukken om een mooie klank te spelen. Net zoals bij alle nieuwe dingen baart oefening kunst. Wanneer je iedere dag een half uurtje oefent zul je na enkele jaren al mooie stukken kunnen spelen. Saxofoon bespelen blijft een eeuwigdurend proces van werken aan je sound om steeds beter te worden.

 

Q4: Hoe moet je op een saxofoon blazen?

Je rolt je onderlip lichtjes over je onderste tanden en plaatst het mondstuk ongeveer 1,25 cm in je mond. Het riet moet op je onderste lip liggen en je tanden moeten de bovenkant van het mondstuk aanraken. Nu sluit je je mondhoeken en druk met je linkerhand op de eerste toets. Vervolgens blaas je een gelijkmatige luchtstroom door het mondstuk terwijl je druk uitoefent tegen het riet. Dit zal beginnen trillen waardoor het geluid zal voortbrengen. Om een aangename toon te bekomen gebruik je je hele luchtvoorraad terwijl je een evenredige druk blijft houden met je middenrif.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES