De beste saxofonisten op een rijtje

Laatste update: 23.06.24

 

Denk je bij het horen van het woord saxofoon automatisch aan jazzmuziek? Dan zul je versteld staan van de vele andere mogelijkheden die eveneens aan dit instrument kunnen worden toegeschreven. Wist je bijvoorbeeld dat de saxofoon een transponerend instrument is dat tot de houtblazers behoort? En dat er een onderscheid bestaat tussen de zogenaamde ritmische dan wel klassieke saxofoon? Daar sta je van te kijken, is het niet? Niet verwonderlijk dus dat de geschiedenis heel wat bekende saxofonisten heeft voortgebracht. Wij stappen samen met jou in de wondere wereld van de saxofoon en gaan op zoek naar de beste saxofonisten aller tijden.

 

Wat is een saxofoon?

Maar alvorens hier dieper op in te gaan, is het misschien aangewezen om bij het begin te beginnen.

De saxofoon – in de volksmond ook wel kortweg “sax” genaamd – is een blaasinstrument dat gekenmerkt wordt door een conische, meestal S-vormige buis die dan weer is uitgerust met verschillende kleppen. In tegenstelling tot wat je misschien had gedacht, wordt de saxofoon niet tot de koperblazers maar wel degelijk tot de befaamde groep van de houtblazers gerekend – zoals eigenlijk ook gewoon het geval is met alle andere rietblaasinstrumenten. Het is een transponerend instrument dat – jawel, je leest het goed – is uitgevonden door Adolphe Sax, de Belgische bouwer van muziekinstrumenten.

De saxofoons worden daarbij gekenmerkt door een conische boring wat betekent dat ze van het mondstuk naar het bekeruiteinde toe een heel pak breder worden. Zodra je op het instrument blaast, begint het riet te trillen en dat is meteen ook de manier waarop het geluid ontstaat. Vervolgens baant het geluid zich een weg doorheen de rest van het instrument, wat resulteert in een warme, prachtige klank. Algemeen zouden we de saxofoon kunnen onderverdelen in 3 grote delen gaande van het mondstuk tot de hals en de uiteindelijke beker

 

De uitgebreide familie van de saxofoon

Wist je bovendien dat de saxofoon tot een zeer uitgebreide familie van instrumenten behoort gaande van het kleine soprillo tot de robuuste – ietwat imposante – tubax. Om de omvang van de saxofoonfamilie te begrijpen, zetten we de belangrijkste instrumenten die tot deze familie behoren hieronder even voor jou op een rijtje:

 

 

Ondanks de grote diversiteit binnen de saxofoonfamilie, lijken de meeste mensen toch voornamelijk de voorkeur te geven aan een sopraan, alt, tenor en/ of baritonsaxofoon. Daarbij geniet je met de sopraansaxofoon de hoogste toonhoogte waarna de alt, tenor en tenslotte de baritonsaxofoon volgen. Van deze 4 types, zijn de alt en de tenor saxen misschien wel de meest bekende bij het grote publiek vanwege hun traditionele gebogen design. Daarbij lijkt vooral de sopraan zich te onderscheiden doordat deze meestal een rechte en langwerpige vorm heeft; een beetje te vergelijken met de stijl van de hobo of klarinet. 

 

Welke saxofoon moet ik kiezen?

Wil je dus als beginnend muzikant – met weinig tot geen ervaring – een saxophone kopen, dan raden wij jou echter aan om uit te kijken naar een altsaxofoon. Dit om de eenvoudige reden dat de grootte van zo’n instrument geschikt is voor iedereen; van kinderen tot volwassen. De altsaxofoon is bijgevolg een goed uitgangspunt voor het verkrijgen van een optimale en aanvaardbare basistechniek die je vervolgens – en indien gewenst – kunt gebruiken wanneer je overschakelt naar een ander type en/ of formaat saxofoon. 

Hoewel de altsaxofoon een bijzonder goede keuze is voor zowel kinderen als volwassenen, hebben volwassenen – die hun eerste stappen in de wereld van de muziek zetten – eveneens de mogelijkheid om te opteren voor een tenorsaxofoon. In tegenstelling tot de altsaxofoon, is de toonhoogte een pak dieper waardoor je een warm en diep geluid creëert. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Daarnaast moet je eveneens rekening houden met het feit dat er een duidelijk onderscheid is tussen de ritmische saxofoon enerzijds en de klassieke saxofoon anderzijds. De meesten onder ons associëren de saxofoon met ritmische melodieën zoals jazzmuziek maar dit unieke instrument is natuurlijk tot heel wat meer in staat. Zo kan het ook perfect tot zijn recht komen in een klassiek solo repertoire of als deel van een harmonie of orkestmuziek. Daarbij verandert vooral het mondstuk – embouchure – die het verschil tussen een ritmische dan wel klassieke saxofoon weerspiegelt.

Beste saxofonisten op een rijtje

Dat de geschiedenis verschillende bekende – en minder bekende – saxofonisten heeft voortgebracht, hoeft onderhand wel geen discussie meer te zijn. Hieronder geven we jou een beperkt lijstje mee van enkele saxofonisten die op de een of andere manier toch wel hun steentje hebben bijgedragen in de wereld van de saxofoonmuziek en dit doorheen de geschiedenis. 

 • Sidney Bechet – 14 mei 1897
 • Anthony Braxton – 4 juni 1945
 • Ornette Coleman – 9 maart 1930
 • John Coltrane – 23 september 1926
 • Eric Dolphy – 20 juni 1928
 • Candy Dulfer  – 19 september 1969 (Nederland)
 • Jan Garbarek – 4 maart 1947
 • Stan Getz – 2 februari 1927
 • Dexter Gordon – 27 februari 1923
 • Paul Desmond – 25 november 1924
 • Tini Thomsen – 28 november 1981
 • Willem Breuker – 4 november 1944 (Nederland)
 • Hans Dulfer – 28 mei 1940 (Nederland)
 • Yuri Honing – 6 julie 1965 (Nederland)
 • Piet Noordijk – 25 mei 1932 (Nederland)
 • Tineke Postma – 1978 (Nederland)

 

Hoewel dit een relatief kort lijstje is, omvat het toch enkele van de – misschien wel belangrijkste – pijlers binnen de saxofoon – jazzmuziek waartussen ook enkele vooraanstaande Nederlandse muzikanten.

​​

Meest gerenommeerde saxofonist van Nederland

Hoewel in het bovenstaande lijstje toch ook reeds enkele befaamde Nederlandse saxofonisten vermeld staan, mag ook de tegenwoordig immens populaire Saxojoe niet ontbreken.

Saxojoe is een gerenommeerde saxofonist in Nederland en wordt bijgevolg bijzonder vaak gevraagd voor allerhande optredens her en der. Hij kent een diepe liefde voor de saxofoon, die overigens duidelijk tot uiting komt tijdens zijn energieke optredens op het podium. Hoewel Saxojoe ondertussen al bijna twintig jaar ervaring heeft in de muziekindustrie, werd hij in eerste instantie vooral bekend als side-act met DJ’s. Bovendien speelde hij reeds samen met vele bekende namen en dit zowel in binnen- als buitenland waardoor hij zonder twijfel aan het rijtje met toppers mag en moet worden toegevoegd. 

Kortom, met zijn passie voor muziek – en dan voornamelijk zijn liefde voor de saxofoon – weet saxofonist Saxojoe (Jeroen Kraaij) het publiek altijd te betoveren met zijn energieke optredens. Bovendien is hij onder meer gespecialiseerd in het spelen van prachtige serenades tijdens huwelijksceremonies, waarbij zijn saxofoonklanken de emoties van het moment perfect weten te vertalen. Maar daar blijft het niet bij want daarnaast is hij ook in te zetten voor het creëren van een relaxte Ibiza lounge-sfeer op bijvoorbeeld tuinfeesten, evenementen of bedrijfsborrels.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE