5 beste Violen Test van 2024

Laatste update: 16.07.24

 

Beste violen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Heb je gemerkt dat je kindje duidelijke interesse vertoont in muziek en bij name in strijkinstrumenten? Dan kan de Dimavery Viool 1/4 misschien wel wat voor jou zijn. Hij is speciaal ontwikkeld voor de kleine fijne kinderhandjes en de leeftijd wordt dan ook geschat tussen 5 en 7 jaar oud. Is je zoontje of dochtertje echter nog wat jonger dan kun je altijd opteren om de Dimavery Viool 1/8 in huis te halen. Dergelijk exemplaar wordt bovendien geleverd inclusief een kwalitatieve koffer waarin je de viool kunt bewaren én een stevige duurzame strijkstok.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste violen (Reviews) van 2024

 

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te maken uit het ruime assortiment violen. Want wat is nu de beste viool? Voor sommigen is dat een standaard akoestisch exemplaar terwijl anderen dan weer voor een elektrische viool zullen kiezen. Bekijk de top 5 hieronder alvast even alvorens je een besluit neemt. Het advies van klanten vermeld in de online reviews, kan alvast een handige leidraad zijn. En wie weet heb je wel geluk, en ga je met een aanbieding naar huis.

 

1. Dimavery Viool 1/4 met strijkstok en koffer Hardcase

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke viool, dan kan dit exemplaar van Dimavery misschien wel wat voor jou zijn. Het vriendelijke prijskaartje doet vermoeden dat je hem vast en zeker tussen de goedkope violen kunt spotten. En bovendien krijg je er bij aankoop niet alleen een strijkstok maar ook een stevige en duurzame koffer bij. Op die manier kun je de viool na gebruik steeds weer veilig opbergen en bewaren.

Het betreft hier een 1/4 viool wat overeenkomt met een maximale lengte van 46 cm waarvan de klankkast zo’n 28 cm meet. De armlengte van deze viool varieert van minimaal 45 tot maximaal 50 cm waardoor hij voornamelijk bedoeld is voor jonge spelertjes tussen 5 en 7 jaar oud. Zijn natuurlijke kleur wordt vooral bekomen dankzij de houten materialen waaruit hij vervaardigd blijkt te zijn. Een degelijke en duurzame viool die niet alleen klasse maar ook elegantie uitstraalt.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reviews bij dit product te zijn geplaatst. Aan het prijskaartje zal het alvast niet liggen. Daarom durven wij vermoeden dat het misschien een vrij nieuw product betreft dat nog niet de kans gekregen heeft om beoordeeld te worden.

 

Voordelen:

Formaat: de viool wordt gekenmerkt door een 1/4 formaat met een totale afmeting van 46 cm. De klankkast meet hierbij ongeveer 28 cm en de armlengte kan variëren van 45 tot ongeveer 50 cm.

Leeftijdscategorie: op basis van het formaat van de viool kunnen we besluiten dat hij speciaal voor jonge spelertjes is ontwikkeld met een leeftijdscategorie van 5 tot maximaal 7 jaar.

Verpakking: bij de aankoop van deze unieke viool krijg je er meteen ook een stevige hardcase koffer bij alsook een handige bijbehorende strijkstok.

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het budgetvriendelijke prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: jammer genoeg is het niet de beste aanbeveling indien je op zoek bent naar een viool voor volwassen violisten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dimavery Viool 1/8 met strijkstok en koffer Plastic Hardcase

 

Net zoals het vorige product, wordt ook deze viool jou aangeboden door Dimavery. Dit doet vermoeden dat Dimavery misschien wel één van de populairste, zoniet het beste merk is op het gebied van vioolproductie. Bovendien kunnen we ook vermelden dat hij, in vergelijking met de andere 4 topproducten, voorzien is van de laagste prijs.

De viool wordt gekenmerkt door een 1/8 maat waardoor hij dus speciaal ontworpen is voor bijzonder jonge spelertjes van 4 tot 6 jaar oud. Met een maximale lengte van 43 cm en een klankkast die amper 26 cm groot blijkt te zijn, wordt de armlengte op maximaal 43 tot 45 cm geschat. Kortom, helemaal niet geschikt voor volwassen violisten.

Ook hier blijkt men voornamelijk gebruik te hebben gemaakt van duurzame en natuurlijke houtsoorten wat meteen de prachtige kleur en het design verklaren. Hij wordt geleverd inclusief een degelijke strijkstok en handige opbergkoffer. Ook hier blijven reacties voorlopig uit. Laat je niet gelijk afschrikken maar bekijk het toch maar even.

 

Voordelen:

Formaat: je kiest alvast voor een unieke viool met een 1/8 formaat. Dit wil dus zeggen dat hij maximaal 43 cm lang is waarvan de klankkast maximaal 26 cm meet.

Doelgroep: het beperkte formaat van deze unieke viool maakt hem opnieuw geschikt voor jonge violisten van minimaal 4 tot maximaal 6 jaar oud.

Materiaal: bij de productie van deze unieke viool heeft men vooral gekozen voor duurzame houtsoorten. Vandaar ook de unieke bruine kleur.

Verpakking: ook hier worden zonder problemen een hardcase koffer en een strijkstok met de viool meegeleverd.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: jammer genoeg blijkt deze viool niet geschikt om te worden gebruikt door volwassen spelers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Stentor Viool SR1400 Student I (Vioolset) – 4/4 – Studenten op instapniveau

 

Hoewel slechts weinig snaarinstrumenten aan de kwaliteit en degelijkheid van een Stradivarius viool kunnen tippen, weet deze Stentor SR1400 viool behoorlijk wat harten te veroveren. Zo wordt dit prachtige muziekinstrument beschouwd als dé revelatie voor elke beginnende violist en/ of student op instapniveau. Consistente en betrouwbare prestaties in combinatie met een uitstekende en heldere toon, dragen alvast bij aan het leerproces. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder blijkt deze prachtige Stentor Student I viool vervaardigd uit duurzame en kwalitatieve materialen. Denk hierbij onder meer aan massief esdoorn, gebeitst hardhout en massieve spar afgewerkt met een strijkstok uit brazielhout met bijbehorend natuurlijk paardenhaar. Bij aankoop wordt de viool geleverd in een degelijke lichte koffer met opvallende blauwe stofbekleding, een apart bijbehorend partituur vak, de nodige reflectoren en een stevige schouderriem.

Een blik op de online reviews van deze 4/4 viool toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Prijskaartje: in vergelijking met heel wat andere violen, lijkt dit exemplaar voorzien van een correcte prijs-kwaliteitverhouding waardoor het instrument een ware aanbeveling is.

Toebehoren: de viool wordt jou aangeboden in een degelijke opbergkoffer met blauwe stofbekleding, een apart partituur vak, de nodige reflectoren en comfortabele schouderriemen.

Strijkstok: de strijkstok werd voornamelijk uit duurzaam brazielhout gemaakt en afgewerkt met echt natuurlijk paardenhaar en een ebbenhouten slof.

Materiaal: het bovenblad van de viool is gemaakt uit massieve spar en wordt aangevuld met zijkanten uit massief esdoorn, een onderblad uit massief hout en toetsen uit zwart gebeitst hardhout. Verder blijken ook de pinnen en het kinstuk uit hardhout gemaakt.

 

Nadelen:

Beperkt: hoewel deze viool geschikt is voor de beginnende violist, is hij minder ideaal voor professionele muzikanten en/ of artiesten met ervaring.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. SmartImprove – Full Size – Akoestische Viool – 4/4 Beginner – Fiddle – Met Schoudersteun

 

Hoewel de meesten bij het zoeken naar een muziekinstrument van 5 letters, vrijwel automatisch aan “piano” denken, is ook de viool aan een duidelijke opmars begonnen. Misschien niet meteen het meest eenvoudige instrument om te bespelen, maar toch eentje die gelijk staat aan klasse en stijl. Wil je graag een viool kopen, dan zul je meteen versteld staan van het uitgebreide assortiment dat aantoont dat er voor elk wat wils te vinden is.

Neem nu bijvoorbeeld deze unieke full size akoestische viool, jou aangeboden en geleverd door SmartImprove. Of je met dit paradepaardje ook meteen voor de laagste prijs kiest, lijkt ons lichtjes overdreven. Toch krijg je er heel wat voor terug. Zo kent deze viool een standaard 4/4 formaat wat hem geschikt maakt voor (beginnende) muzikanten vanaf de leeftijd van zo’n 12 jaar oud.

Net zoals de meeste andere modellen, blijkt ook deze viool vervaardigd uit duurzame materialen zoals massief sparrenhout in combinatie met ebbenhouten fittingen en dito toetsen. Bij aankoop worden tevens ook een vioolkoffer, een strijkstok, een vioolbrug, viool toets sticker, vioolhars en een instructieve handleiding aangeboden.

 

Voordelen:

Maat: de viool kent een vrij standaard 4/4 formaat dat overeenkomt met een armlengte van ongeveer 23,5” of zo’n 60 cm. Dit maakt de viool geschikt voor muzikanten vanaf de leeftijd van ongeveer 12 jaar oud.

Piëzo pick-up: dankzij het geïntegreerde piëzo pick-up onderdeel, is het mogelijk om de viool op een versterker aan te sluiten.

Toebehoren: op het moment van aankoop worden tevens ook een opbergkoffer, een degelijke strijkstok. een schoudersteun, hars, een digitale tuner, een piëzo pick-up en de nodige back-up snaren meegeleverd.

Materiaal: de viool blijkt hoofdzakelijk uit duurzaam hoogwaardig massief hout vervaardigd in combinatie met een sparren bovenblad, esdoorn zij- én achterkanten alsook hals en de nodige ebbenhouten toetsen.

 

Nadelen:

Prijzig: hoewel de prijs op het eerste gezicht misschien wat afschrikt, is hij in verhouding tot de geleverde kwaliteit allesbehalve verkeerd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Stagg VN-44 Violin viool 4/4 massief maple Beginnend violist

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke viool van Stagg. Net zoals het vorige exemplaar wordt ook dit product gekenmerkt door een 4/4 formaat. Dit maakt hem geschikt voor spelers met een armlengte vanaf 60 cm en dus een leeftijdscategorie van 10 jaar en ouder.

Hij is vervaardigd uit duurzaam massief maple wat meteen ook het prachtige design verklaart. Dergelijke materiaalsoort zorgt eveneens voor een uitstekende resonantie en een optimale geluidskwaliteit. Het prijskaartje is misschien iets hoger dan sommige andere violen uit dit rijtje, maar perfect aanvaardbaar voor de kwaliteit van dit product.

Hij wordt geleverd inclusief een duurzame strijkstok en softcase waar je hem veilig weer in kunt opbergen. Het geschikte geschenk voor elke beginnende violist. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven aangezien er nog niets bekend is over de eventuele gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Formaat: ook hier wordt de viool gekenmerkt door een handig 4/4 formaat wat resulteert in een armlengte van minimaal 60 cm of meer.

Doelgroep: op basis van het 4/4 formaat kunnen we besluiten dat deze viool uitermate geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar oud.

Materiaal: hij is voornamelijk uit stevig en kwalitatief massief maple vervaardigd wat meteen ook resulteert in een uniek en stijlvol design.

Toebehoren: ook hier worden een degelijke softcase koffer en strijkstok met het product meegeleverd.

 

Nadelen:

Prijskaartje: het is mogelijk dat sommige klanten de prijs als duur zullen ervaren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Violen Koopgids

 

Ben je van plan om een viool in huis te halen dan raden wij jou aan om verschillende instrumenten met elkaar te vergelijken. Zo zul je zien dat er diverse mogelijkheden zijn alsook formaten, materialen en designs. Het ruime assortiment maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken en vandaar deze koopgids. Bekijk hem even rustig en ga daarna vol goede moed op zoek. Daar een degelijke en duurzame viool best wel wat geld kost, is het een aanbeveling om aanbiedingen alvast niet te negeren.

Wat is een viool, tot welke familie behoort hij en welke materialen worden gebruikt

De viool wordt beschouwd als één van de meest populaire snaarinstrumenten. Binnen de vioolfamilie is de standaard viool veruit het kleinste maar toch biedt hij het hoogste bereik aan. Hij wordt gekenmerkt door maar liefst 4 snaren die je makkelijk met je vingers of een strijkstok aan het trillen kunt brengen teneinde klank te produceren. Deze trillingen worden bovendien nog eens extra versterkt met behulp van de houten klankkast.

Een violist zal de viool bespelen door hem eenvoudigweg tussen enerzijds de kin en anderzijds de schouder te gaan klemmen. Je zult het misschien al wel eens gehoord hebben, maar het is wel degelijk één van de moeilijkste instrumenten binnen het orkest om te bespelen. Ben je toch gebeten door de microbe dan raden wij jou aan om uit te kijken naar een duurzame viool. Bedenk dat er verschillende types op de markt gebracht zijn en dat je ook rekening moet houden met de afmetingen en de materialen.

 

De stemming en de klank in verhouding tot het type snaren

Net zoals andere snaarinstrumenten, zul je ook de viool regelmatig moeten stemmen. Dergelijk instrument wordt telkens weer in reine kwinten gestemd, en bovendien steeds van laag naar hoog: G – D – A – E. Je zult kunnen vaststellen dat 3 van de 4 snaren, namelijk de G – D en A snaar, in de meeste gevallen uit kunststof zijn vervaardigd en vervolgens met een combinatie van titanium en metaalfolie zijn omwikkeld. De E-snaar daarentegen bestaat voornamelijk uit massief metaal. In sommige gevallen kan ook schapendarm worden gebruikt.

Het type snaar en de materialen waaruit deze vervaardigd zijn, zullen dus mee de klank bepalen die door het instrument wordt vervaardigd. Dankzij de sordino is het mogelijk om de klank, die de viool produceert, in meer of mindere mate te verzachten. Met de sordino wordt de demper bedoeld die ofwel uit hout of kunststof kan vervaardigd zijn. Dergelijke demper of sordino moet je vervolgens op de kam van de viool bevestigen indien je de klank zachter wilt maken. Er bestaan ook metalen dempers en deze kunnen handig zijn indien je de klank echt zo zacht mogelijk wilt maken.

 

Het type viool

We hebben het natuurlijk al min of meer vermeld maar er bestaan wel degelijk verschillende types violen. De meest voor de hand liggende is uiteraard de standaard viool die, zoals benoemd, het kleinste doch hoogst klinkende instrument binnen de vioolfamilie blijkt te zijn. Binnen het geheel van een symfonieorkest zul je de viool dus heel vaak te zien krijgen.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de zogenaamde altviool. Dergelijke type snaarinstrument is vaak een tikkeltje groter van formaat en klinkt iets lager dan de standaard viool. Echter wordt hij op dezelfde manier bespeeld als de gewone viool. Ook de cello behoort tot de vioolfamilie en wordt niet alleen beschouwd als het grootste maar ook laagst klinkende instrument. Hij is maar liefst 1 octaaf lager gestemd in vergelijking met de altviool en wordt vaak al zittend bespeeld.

Sinds enkele jaren heeft men ook een unieke elektrische viool op de markt gebracht. Doordat het geluid bij dergelijk instrument door een specifiek pick up element aan de versterker wordt doorgegeven, blijkt de elektrische viool helemaal vrij van een klankkast. Je zou dus kunnen stellen dat de versterker dienst doet als een soort van klankkast. Het spreekt voor zich dat de klank iets elektrischer zal klinken, vergelijkbaar met een elektrische gitaar.

Tot slot is er nog de vijfsnarige viool waarbij een C-G-D-A-E stemming gebruikt wordt. Tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor een zes- zeven- en achtsnarige viool alhoewel deze vrij zeldzaam zijn. En indien je ze toch tegenkomt, zijn ze heel vaak elektrisch gebouwd.

Welke maat moet de viool hebben

Of je nu een viool huurt of aankoopt, het is belangrijk om rekening te houden met de maat ervan. Zo blijkt de maat van het instrument niet alleen afhankelijk te zijn van de leeftijd maar ook van je armlengte, de lengte van het instrument en natuurlijk ook de grootte van de klankkast. Algemeen kunnen we stellen dat er maar liefst 6 handbare afmetingen op de markt zijn gebracht wat betreft de viool.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een vrij compacte viool die geschikt is voor kindjes tussen 3 en 5 jaar oud? Dan moet je op zoek naar een 1/16 exemplaar dat gekenmerkt wordt door een klankkast van maximaal 23 cm en een totale lengte van ongeveer 38 cm. Dergelijke viool blijkt dus geschikt voor jonge spelertjes met een armlengte variërend van 35-43 cm. Verder kun je ook opteren voor de 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 en 4/4 viool. Hierbij is de 4/4 viool de grootste en bedoeld voor spelers vanaf 10 jaar en ouder.

 

Bekende merken, design en prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het prijskaartje. De prijs van een degelijke viool is afhankelijk van verschillende factoren. Ben je van plan om het instrument te huren of ga je hem toch meteen aankopen? Is het instrument dat je aankoopt een volledig nieuwe viool of betreft het een tweedehands stuk? En van welk merk is de viool afkomstig? Zo zullen merken als Stradivarius en D’Addario vaak iets duurder zijn in de aankoop. Afhankelijk van je wensen kan het prijskaartje dus makkelijk oplopen van enkele honderden euro’s tot enkele miljoenen euro’s

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een viool?

Jammer genoeg kunnen wij jou geen rechtlijnig antwoord bieden op deze vraag aangezien de prijs bepaald wordt door verschillende factoren. Zo is er een wezenlijk verschil tussen het huren of aankopen van een viool. Daarnaast wordt het prijskaartje ook beïnvloed door het bouwjaar, het design, het merk en de gebruikte materialen. Zo zal een Stradivarius viool al gauw een prijskaartje vanaf 5000 euro garanderen dat makkelijk kan oplopen tot enkele miljoenen.

Zo heeft de bekende Nederlandse componist en violist André Rieu recentelijk nog een degelijke Stradivarius viool aangekocht voor maar liefst 2,2 miljoen euro. Ook z’n vorige viool was afkomstig van Stradivarius en werd gebouwd in 1732. Als beginnend violist hoef je uiteraard geen Stradivarius viool aan te kopen. Dan ben je beter met een minder bekend merk en design en een prijskaartje van slechts enkele honderden euro’s. Je kunt daarnaast ook een viool huren en dan ben je, afhankelijk van de plaats waar je hem huurt, ongeveer 15 tot 30 euro kwijt.

Q2: Hoe wordt een viool gemaakt?

De meeste violen zijn voorzien van een duurzame en kwalitatieve houten klankkast. In de meeste gevallen wordt bovendien beroep gedaan op de unieke kenmerken van sparren of esdoorn hout. In slechts enkele gevallen kan het gebeuren dat de klankkast uit triplex vervaardigd is. Dergelijke violen zijn dan ook vaak een pak goedkoper aangezien het triplex afbreuk doet aan de geproduceerde klank.

Wat betreft de stemsleutel van de viool, zul je zien dat deze vaak uit ebbenhout is gemaakt. Kies bij voorkeur geen viool waarvan de stemsleutel uit plastic of uit een andere houtsoort van mindere kwaliteit is vervaardigd. Deze zijn inderdaad een pak goedkoper maar ook minder degelijk en kunnen vaak voor problemen zorgen als je het instrument wilt stemmen. Vervolgens heb je ook nog de strijkstok die, net zoals de klankkast, uit duurzame houtsoorten is vervaardigd.

 

Q3: Hoe is een viool gestemd?

Zeker voor beginnende violisten is het niet altijd makkelijk om een viool te stemmen. Het vraagt nu eenmaal heel wat oefening en ook een portie ervaring. Bij een viool zitten de stemsleutels namelijk volledig in de knoppenkast verwerkt, wat het stemmen al meteen een pak lastiger maakt. Door de stemsleutels lichtjes aan te draaien, kun je al een behoorlijk verschil in toonhoogte gaan creëren.

Zorg er dus voor dat je niet te bruusk aan de stemsleutels gaat draaien. Het gevaar bestaat er namelijk niet alleen in dat de toonhoogte te fel verandert, maar ook dat de snaren kunnen knappen. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn er fijnstemmers ontwikkeld. Dit maakt het net iets eenvoudiger om de viool in kwinten, G-D-A-E, te kunnen stemmen. Veel succes!

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE