Laatste update: 29.06.22

 

Beste metronomen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een metronoom kun je je instrumenten op een handige en bovendien makkelijke manier stemmen. Indien je niet meteen weet welke metronoom je moet aankopen, kunnen wij jou wel enkele topproducten aanbevelen. Zo blijkt de Cherub Mechanische Metronoom alvast een schot in de roos te zijn. Bovendien is dergelijk apparaat voorzien van een betrouwbare interne klok. Echter blijkt ook de Meideal Metronoom een waardige aankoop te zijn. Het is een compact en lichtgewicht apparaatje, wat hem makkelijk maakt om overal mee naartoe te nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste metronomen (Reviews) van 2022

 

Als muzikant is het belangrijk om steeds op zoek te gaan naar de beste metronoom. Dat hoeft niet per sé het duurste apparaatje te zijn. Zo zijn er ook heel wat leuke aanbiedingen en goedkope metronomen die perfect doen wat verwacht wordt. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten we hieronder 6 topproducten op een rijtje. Neem rustig de tijd om ze even te bekijken en bedenk eventueel ook wat andere klanten ervan vinden. Het advies en de online reviews kunnen alvast een goed hulpmiddel zijn.

 

1. Cherub Klassieke Mechanische Metronoom Met geïntegreerde klok

 

Met deze unieke metronoom van Cherub kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor design. Zo is de behuizing van deze traditionele metronoom vervaardigd uit duurzaam kunststof en afgewerkt met een witte hoogglans coating.

Het betreft een zeer accurate mechanische metronoom die is uitgerust met een geïntegreerde klok. Dankzij deze klok kun je trouwens de maatsoort (2/4, 3/4, 4/4 en 6/4) volledig eigenhandig akoestisch gaan instellen. Doordat het een mechanische metronoom betreft, hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het gebruik van batterijen. Je zult vrijwel meteen vaststellen dat het een handig apparaatje betreft met een compact formaat en licht gewicht.

Het is mogelijk om verschillende snelheden in te stellen en de metronoom tegen stof en vuil te beschermen. Wanneer we de reacties van klanten op het product bekijken, dan zouden we durven stellen dat het mogelijks één van de populairste metronomen uit het lijstje is. Slechts een enkele koper heeft twijfels over de prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze metronoom heeft men ervoor gekozen om de behuizing uit kunststof te vervaardigen. Dit werd dan weer afgewerkt met een hoogglans coating.

Klok: de metronoom is voorzien van een betrouwbare en praktische geïntegreerde klok waardoor  je de maatsoort akoestisch kunt instellen.

Voeding: het betreft een volledige mechanische metronoom die volledig vrij is van het gebruik van batterijen.

 

Nadelen:

Slechte prijs-kwaliteitverhouding: een blik op de online reviews toont aan dat één klant toch wel wat twijfels heeft over de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Meideal Metronoom Mini Metrononoom multifunctioneel Lichtgewicht Met Klip

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke en functionele metronoom? Dan loont het de moeite om dit product van Meideal alvast even van naderbij te bekijken. Het is een bijzonder compact apparaatje dat ook nog eens gekenmerkt wordt door een laag gewicht, wat hem handig maakt in gebruik.

Deze professionele multifunctionele mini metronoom kun je door middel van een meegeleverde klip makkelijk aan je broekriem, blouse of rugzak vastklikken. Verder is het mogelijk om niet alleen het tempo in te stellen maar evenzeer het tempo van een bepaald nummer te gaan testen door gebruik te maken van de tapfunctie. Je beschikt over een beat waarde variërend van 0 tot 9 en een tempo van minimaal 30 tot maximaal 280 bpm.

Deze unieke metronoom met opvallend geel design wordt door de klant beschouwd als een topproduct van uitstekende kwaliteit. Tot op heden zijn er dan ook nog geen negatieve reacties bij deze metronoom geplaatst. Alhoewel we durven vermoeden dat de opvallende gele kleur voor sommigen een minpunt zou kunnen zijn.

 

Voordelen:

Ontwerp: de combinatie tussen het compacte formaat en lichte gewicht, zorgen voor een makkelijk te gebruiken metronoom.

Klip: dankzij de klip is het mogelijk om de metronoom eventueel aan je rugzak, broekriem of broek vast te klikken. De klip wordt bovendien gewoon meegeleverd op het moment van aankoop.

Kostenplaatje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van de lage en betaalbare prijs van dit unieke metronoom.

 

Nadelen:

Design: het opvallende gele design kan door sommige klanten wel eens als een mogelijk struikelblok worden beschouwd en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Cherub Metronoom Mechanisch Koper 20,5 Cm Transparant

 

Net zoals het eerste product, zul je merken dat ook deze metronoom wordt aangeboden en geleverd door het bekende, en misschien ook wel gelijk het beste merk Cherub. De metronoom wordt gekenmerkt door een compact formaat van 10,3 x 11,8 x 20,5 cm in combinatie met een licht gewicht van amper 480 gram. Dit maakt de metronoom bijzonder handzaam en makkelijk overal mee naartoe te nemen.

De behuizing van de metronoom is vervaardigd uit een unieke combinatie van enerzijds kunststof en anderzijds koper. Het transparante design laat de metronoom er erg uniek en stijlvol uitzien. Doordat het hier eveneens om een mechanische metronoom betreft, hoef je geen beroep te doen op het gebruik van batterijen. Je hebt bovendien de mogelijkheid om het ritme aan te passen variërend van 0 tot 6 en het tempobereik van minimaal 40 tot maximaal 208 bmp.

We moeten jammer genoeg vaststellen dat er nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst bij het product. Daardoor durven wij vermoeden dat het om een vrij recente metronoom gaat. Anderzijds is het niet meteen het product met de laagste prijs. Dus ook de hoge prijs zou een verklaring kunnen zijn.

 

Voordelen:

Materiaal: voor de behuizing van dit unieke apparaat heeft men gekozen om te werken met stevige kwalitatieve materialen zoals kunststof en koper.

Voeding: je hoeft je alvast geen zorgen te maken over het gebruik van batterijen die overigens totaal overbodig zijn doordat het een mechanische metronoom betreft.

Formaat: de metronoom heeft een totale afmeting van 10,3 x 11,8 x 20,5 cm en is daarmee dan ook vrij compact.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: je zult echter op voorhand wel net iets meer budget hoeven te voorzien vanwege de hoge aankoopprijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wittner Metronoom M 839 011 Pinguin Mechanische metronoom

 

Met deze mechanische metronoom kies je duidelijk voor een opvallend en uniek design. De metronoom is afgewerkt in de vorm van een opvallende pinguin met overwegend zwarte en witte kleuren en hier en daar een rood/ oranje accent. Dit gedurfde design maakt van deze metronoom tevens ook een uniek decoratiestuk. Alhoewel het ook een reden zou kunnen zijn voor het uitblijven van online reviews.

Je hoeft je alvast geen zorgen te maken over het gebruik van batterijen daar het een mechanische metronoom betreft. Wil je graag het tempo aanpassen dan kun je dit eenvoudig doen door het gewicht op de slingerbalk voorzichtig te verschuiven. Het tempobereik varieert van minimaal 40 tot maximaal 208 beats per minuut. Bovendien kun je op de bijbehorende schaal het tempo makkelijk aflezen.

Deze unieke metronoom is bijzonder eenvoudig om te bedienen en kun je makkelijk overal mee naartoe nemen. Het product wordt weliswaar geleverd in combinatie met een Engelstalige handleiding. Houd daar rekening mee.

 

Voordelen:

Mechanisch: ook hier betreft het een volledige mechanische metronoom die geen nood heeft aan het gebruik van batterijen.

Design: het design van een vrolijke pinguin kan door sommige klanten juist aantrekkelijk bevonden worden en de reden zijn van aankoop.

Tempobereik: door te kiezen voor deze unieke mechanische metronoom kies je voor een apparaat met een variërend tempobereik van 40 tot 208 beats per minuut.

 

Nadelen:

Handleiding: indien je besluit om dit product aan te kopen dan zul je merken dat de handleiding alleen in het Engels te bekomen is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. MA-2 BK Metronome Korg Elektronische Metronoom Leesbaar display

 

In tegenstelling tot sommige andere apparaten uit het lijstje, zul je merken dat het hier een elektronische metronoom betreft. Het apparaatje wordt jou aangeboden en geleverd door één van de populaire merken Korg en biedt een behoorlijk groot, helder en duidelijk leesbaar display aan. Handig om alles te kunnen meevolgen dus.

Het compacte formaat in combinatie met het lichte gewicht maken hem handzaam en makkelijk overal mee naartoe te nemen. Deze Korg elektrische metronoom biedt je tevens de optie het volume nog net iets luider te zetten en het ritmebereik eigenhandig aan te passen. Verder heb je ook een behoorlijk ruime verscheidenheid aan kloktypes.

Deze Korg MA-2 metronoom lijkt dan ook aan alle voorwaarden en eisen te voldoen om als een topproduct te kunnen worden beschouwd. Bovendien kun je het apparaat bestellen in 2 verschillende designs; blauw/zwart of rood/zwart. Ondanks het aanvaardbare prijskaartje en de vele mogelijkheden zijn er nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Display: het heldere display biedt je de mogelijkheid om alle belangrijke gegevens makkelijk en snel af te lezen.

Ontwerp: de metronoom wordt gekenmerkt door een compact en lichtgewicht ontwerp wat hem meteen bijzonder handzaam maakt.

Prijskaartje: in vergelijking tot sommige andere metronomen uit het lijstje, zul je merken dat de prijs bijzonder goed lijkt mee te vallen.

 

Nadelen:

Elektrisch: in tegenstelling tot de vorige metronomen die we hier besproken hebben, zul je merken dat het hier een elektrische metronoom betreft. Sommigen zouden dit als een minpunt kunnen beschouwen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. M 807 A metronoom Pyramide Ahorn seidemat houtbehuizing

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn, dan lijkt deze M 807 A metronoom alvast een goede optie te zijn. In vergelijking met de andere metronomen uit het lijstje, is het wel al duidelijk dat dit exemplaar niet over de laagste prijs beschikt. Dit zou mogelijk een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van enige vorm van online beoordelingen.

Net zoals één van de andere metronomen uit ons lijstje, wordt ook dit exemplaar jou aangeboden door Wittner. De metronoom wordt gekenmerkt door een stevige behuizing vervaardigd uit satijn hout. Vandaar meteen ook de natuurlijke rustgevende kleur van de kast van deze metronoom. Het compacte formaat in combinatie met het beperkte gewicht maken van deze metronoom een bijzonder handig product.

Je kunt het tempo makkelijk en zonder problemen eigenhandig instellen. Kortom, een degelijke metronoom die perfect doet wat hij moet doen. Houd er wel rekening mee dat de handleiding alleen in het Engels beschikbaar is.

 

Voordelen:

Behuizing: de behuizing van deze prachtige metronoom werd gemaakt door gebruik te maken van satijn hout.

Ontwerp: het compacte formaat van het toestel wordt aangevuld met een vrij beperkt gewicht. Kortom, je kunt de metronoom ook makkelijk en zonder problemen overal mee naartoe nemen.

Tempo: de metronoom maakt het mogelijk om het tempo, indien gewenst, eigenhandig te regelen.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: jammer genoeg blijkt het prijskaartje van deze metronoom toch best wel wat hoger te liggen dan het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Metronomen Koopgids

 

Wat is een metronoom en hoe werkt dergelijk apparaat? Bestaan er verschillende soorten metronomen en welke invloed heeft dit op het prijskaartje? In onderstaande koopgids trachten we een antwoord te bieden op deze en meer vragen. Het is daarom een goede aanbeveling om de gids hieronder even grondig te bekijken alvorens je de verschillende metronomen met elkaar gaat vergelijken. Wil je bovendien niet teveel budget spenderen dan loont het de moeite om uit te kijken naar eventuele aanbiedingen.

Wat is een metronoom en het gebruiksgemak

Een metronoom is een handig apparaatje bedoeld voor gebruik door, beginnende en/ of ervaren, muzikanten. Het is een instrument waarmee je het tempo en de toon van een bepaald muziekstuk kunt achterhalen. Voor beginnende muzikanten wordt het vaak beschouwd als een soort van hulpmiddel om de toon te houden en op het juiste tempo te spelen. Als ervaren muzikant kan een metronoom dan weer een goede aanbeveling zijn om complexe muziekcomposities te ontleden.

Je zult merken dat de metronoom in de meeste gevallen vrij compact van formaat is, aangevuld met een beperkt gewicht. Dit maakt hem bijzonder handig om overal mee naartoe te nemen als je bijvoorbeeld naar de muziekschool moet of op reis vertrekt. Uiteraard willen wij jou aanraden om niet zomaar het eerste het beste toestel aan te kopen. De aanschaf van een metronoom moet weloverwogen en doordacht gebeuren.

Zo zul je zien dat er wel degelijk verschillende soorten metronomen bestaan waarvan het ene toestel jou beter zal liggen dan het andere. Bedenk dus waar je naar op zoek bent en welk budget je er maximaal wilt maar vooral ook kunt aan spenderen.

 

De werking van een metronoom

Zodra je besluit om een metronoom aan te schaffen, is het natuurlijk wel handig dat je weet hoe het apparaatje precies in z’n werk gaat. Zo is de werking van een metronoom eigenlijk behoorlijk eenvoudig te noemen. Houd er wel rekening mee dat je hem altijd eerst moet inschakelen zodra je een muziekstuk gaat beluisteren.

Indien je de toon en tempo van een bepaald muziekstuk wilt ontleden, is het belangrijk om op de maat mee te drukken. Net zoals je op de maat zou mee klappen met je handen of mee tikken met je voeten, moet je nu hetzelfde doen door mee te drukken op de metronoom. Door de maat op de metronoom mee te drukken via de “TAP” toets, is de metronoom in staat om het tempo te ontrafelen en op te slaan.

Met andere woorden, de metronoom zal de originele bpm van het muziekstuk berekenen en vervolgens gaan opslaan. Eenmaal de bpm is opgeslagen en bewaard, hoef jij niet langer op de maat mee te drukken. De metronoom zal vanaf nu het tempo en de toon aangeven door middel van een opeenschakeling van constante tikjes op piepjes. Dit maakt het, zeker voor beginnende muzikanten, bijzonder makkelijk om de toon te houden.

 

De mechanische en digitale metronoom

Zoals reeds min of meer vermeld, bestaan er dus wel degelijk verschillende metronomen. Eigenlijk kunnen we een onderscheid maken tussen enerzijds de mechanische metronoom en anderzijds de digitale metronoom. De meest frequente of meest traditionele variant is natuurlijk de mechanische metronoom, alhoewel we vaststellen dat de digitale ook steeds meer aan populariteit wint.

De traditionele mechanische metronoom wordt gekenmerkt door een uurwerk of horloge inclusief slinger. Door eigenhandig het tegengewicht te gaan instellen, is de metronoom in staat om vervolgens het tempo te gaan bepalen. Het tegengewicht bij een mechanische metronoom is in de meeste gevallen een soort van blokje dat zich ter hoogte van de slinger bevindt. Verschuif het blokje naar omhoog of naar beneden om het tegengewicht in te stellen.

Bij een digitale metronoom wordt niet langer gebruik gemaakt van het uurwerk maar wel van een quartz-timer. Dat verklaart meteen waarom de digitale metronoom een heel pak compacter is. Dergelijke metronomen bieden bovendien ook heel wat opties en mogelijkheden aan. Zo kun je heel nauwkeurig te werk gaan bij het instellen van het tempo en is het zelfs mogelijk om een keuze te maken tussen “speciale beats”. Houd er wel rekening mee dat dergelijke metronomen iets duurder zijn en vaak nieuwe batterijen nodig hebben.

Extra kenmerken en design in verhouding tot de prijs

Indien je dus op zoek bent naar een traditionele eenvoudige metronoom die gekenmerkt wordt door de bekende klassieke tik? En die eventueel ook als decoratiestuk kan worden gebruikt? Dan blijkt een mechanische metronoom de beste keuze te zijn. Wil je toch wel wat meer luxe genieten dan lijkt de keuze voor een budgetvriendelijke digitale metronoom een aanbeveling te zijn. De digitale metronomen die je ook de mogelijkheid bieden om met beats te werken, zullen vaak iets duurder in de aankoop zijn.

Indien mogelijk, raden wij jou aan om steeds op zoek te gaan naar een metronoom die voorzien is van een hoofdtelefoonuitgang. Een toestel waarbij je eventueel de optie tot extra geluid hebt, is natuurlijk ook altijd handig. Houd er wel rekening mee dat dit mogelijks een lichte prijsstijging tot gevolg zou kunnen hebben.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een metronoom?

Een metronoom is een compact en lichtgewicht apparaatje dat bedoeld is om het tempo en de toon in muziek te gaan aangeven. Dergelijk instrument wordt daarnaast ook gebruikt bij tal van verschillende muziekstudies waarbij complexe ritmes en melodieën worden bestudeerd. Via de metronoom kan men dan in de gaten houden of het tempo gedurende het volledige muziekstuk behouden blijft.

Het gebruik van een metronoom kan beginnende pianisten en gitaristen een belangrijk hulpmiddel om in een constant tempo te leren spelen. Als je besluit een metronoom aan te kopen, zul je bovendien vaststellen dat het vaak om een traditionele mechanische metronoom gaat. Alhoewel je tegenwoordig ook kunt kiezen voor een elektronisch exemplaar.


Q2: Waarom gebruiken musici een metronoom?

Het antwoord op deze vraag komt al min of meer aan bod in het antwoord op vraag 1. Een metronoom is een bijzonder handig instrument, zeker voor de beginnende gitarist of pianist, om het tempo te kunnen aangeven in een muziekstuk. Het biedt de mogelijkheid om gedurende het muziekstuk een constant tempo en ritme te kunnen vasthouden.

Ervaren muzikanten gebruiken de metronoom echter ook om vrij complexe muziekcomposities te ontleden. Zo kunnen ze met behulp van dergelijk apparaatje makkelijk de toon in het desbetreffende muziekstuk achterhalen. Kortom, een handig instrument voor iedereen die één of meerdere muziekinstrumenten speelt.

 

Q3: Hoe gebruik je een metronoom?

Ben je van plan om een metronoom aan te schaffen dan is het ook belangrijk om te weten hoe je ermee kunt werken. Het principe is behoorlijk eenvoudig. Zo is het de bedoeling dat je op de metronoom gaat proberen om de maat mee te drukken. Gebruik daarvoor de aanwezige toets “TAP”. Het meedrukken op de maat kun je perfect vergelijken als wanneer je in je handen op de maat zou mee klappen.

Door op de maat van de muziek mee te drukken, wordt de originele bpm waarde berekend en deze wordt vervolgens automatisch op de metronoom ingesteld. Vervolgens zal de metronoom constante tikjes of piepjes laten horen op dezelfde maat als waarop jij zonet hebt meegedrukt.

 

 

Laatste update: 29.06.22

 

Beste gitaar tuners – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Of je nu viool, ukelele of gitaar speelt; dergelijke instrumenten moeten zo nu en dan eens goed worden gestemd. In de meeste gevallen gebruik je hiervoor een gitaar tuner die je ook als stemapparaat kunt omschrijven. De meeste gitaar tuners zijn niet alleen geschikt voor gitaren en bassen maar kunnen evengoed dienst doen om ukeleles en violen te stemmen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Clip-on tuner AT-101; een chromatische gitaar tuner die heel wat mogelijkheden aanreikt. Daarnaast blijkt ook de DisQounts Gitaar tuner alvast een schot in de roos te zijn waarbij kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid moeiteloos met elkaar worden gecombineerd.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste gitaar tuners (Reviews) van 2022

 

De beste gitaar tuner hoeft helemaal niet het duurste exemplaar uit het rijtje te zijn. Zo zijn er heel wat goedkope modellen en/ of leuke aanbiedingen te vinden die vast en zeker aan jouw verwachtingspatroon kunnen voldoen. Bedenk of je op zoek bent naar een bass gitaar tuner of toch eerder een acoustic of electric exemplaar? Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even en houd evenzeer rekening met het advies van klanten, vermeld in de online reviews.

 

1. Clip-on tuner AT-101 stemapparaatje voor Gitaar Bas Viool Ukelele Chromatisch

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar toch zeker zijn van een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke gitaar tuner? Dan lijkt deze clip-on tuner van het bekende merk Aroma alvast een stap in de goede richting te zijn. Het feit dat het product over de laagste prijs beschikt, kan door heel wat klanten worden gewaardeerd.

Deze unieke AT-101 clip-on tuner wordt beschouwd als een oerdegelijk stemapparaatje waarmee je verschillende muziekinstrumenten kunt stemmen. Denk bijvoorbeeld maar aan de gitaar, bas, viool en ukelele. Je kunt het stemapparaatje bovendien makkelijk op de kop van dergelijke instrumenten vastklemmen, vervolgens inschakelen en stemmen.

Met behulp van het duidelijk leesbare en draaibare LCD kleurendisplay kun je te weten komen of je een bepaalde snaar net iets hoger of lager moet stemmen. Bovendien werkt hij zelfs in een luidruchtige omgeving bijzonder nauwkeurig. De tuner maakt gebruik van een 3V Lithium batterij en is, door zijn compactheid makkelijk overal mee te nemen. Slechts enkele kopers stellen zich vragen bij de kwaliteit.

 

Voordelen:

LCD display: het stemapparaat is voorzien van een helder en duidelijk leesbaar kleurendisplay dat bovendien ook nog eens draaibaar blijkt te zijn.

Voeding: deze gitaar tuner is uitgerust met een krachtige oplaadbare 3V Lithium batterij.

Gebruiksvriendelijk: het is een compact en lichtgewicht stemapparaatje dat geschikt is om gitaren, bassen, ukeleles en violen te stemmen.

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het economische betaalbare prijskaartje van deze gitaar tuner.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd te zijn van de kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Gitaar tuner stemapparaat clip on tuner muziekinstrument accessoire DisQounts

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je altijd nog opteren voor deze unieke gitaar tuner van DisQounts. DisQounts is een bijzonder bekend, zoniet het beste merk op het gebied van clip-on tuners en staat garant voor kwaliteit en duurzaamheid.

Net zoals het vorige product, kun je ook dit stemapparaatje gebruiken in combinatie met verschillende elektrische én akoestische instrumenten. Zo kunnen de gitaar, basgitaar, viool, ukelele C en D aan het lijstje worden toegevoegd. Je kunt deze digitale tuner makkelijk op de kop van het muziekinstrument vastklemmen en vervolgens inschakelen. Het is een compact 440 Hz stemapparaat dat bovendien ook nog eens 360 graden draaibaar blijkt te zijn en voorzien is van een LCD display.

Ondanks de hoge prijs wordt aan het product toch een maximumscore van maar liefst 5 sterren toegekend. Hierbij wordt niet alleen een positief advies gegeven omtrent de uitstekende kwaliteit maar ook de gebruiksvriendelijkheid. Vast en zeker één van de populairste gitaar tuners uit het lijstje.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: dit stemapparaatje is geschikt om diverse elektrische en akoestische muziekinstrumenten makkelijk te stemmen zoals de viool, de ukelele, de gitaar en de basgitaar.

Display: ook hier geniet je een helder en duidelijk leesbaar LCD display dat je makkelijk tot wel 360 graden kunt draaien.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze gitaar tuner aan te kopen dan zul je jammer genoeg wel rekening moeten houden met het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Aengus Clip-on tuner AT-01A voor Gitaar, Basgitaar, Viool, Ukelele en Chromatisch stemmen

 

Ten opzichte van het vorige product, lijkt deze clip-on tuner alvast een koopje te zijn. Hij wordt geleverd en aangeboden door het bekende merk Aengus en is geschikt voor gebruik met meerdere muziekinstrumenten. Zo kun je hem gebruiken in combinatie met een gitaar, basgitaar, viool en ukelele door hem op de kop van het instrument vast te klikken.

Het is een vrij compact stemapparaatje dat zelfs in een luidruchtige omgeving perfect lijkt te werken. Deze unieke AT-101 clip-on tuner is voorzien van 2 heldere en duidelijk leesbare kleurendisplays die je bovendien ook kunt draaien. Het chromatisch stemapparaatje wordt gekenmerkt door een 3V Lithium batterij, een compact formaat en beperkt gewicht wat hem extra handzaam maakt.

De koper reageert duidelijk positief op deze clip-on gitaar tuner en beloont het product dan ook met een maximumscore van maar liefst 5 sterren. Het design kan misschien door sommige klanten als een werkpuntje worden beschouwd.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijkheid: hij is geschikt om diverse muziekinstrumenten mee te stemmen zoals de ukelele, viool, gitaar en basgitaar.

Budget: het is mooi meegenomen dat het prijskaartje van dit stemapparaat betaalbaar en economisch is.

Voeding: de chromatische clip-on tuner is uitgerust met een krachtige 3V Lithium batterij.

Comfort: de combinatie van enerzijds het compacte formaat en anderzijds het beperkte gewicht, maken heb bijzonder makkelijk mee te nemen.

 

Nadelen:

Design: we durven vermoeden dat niet alle klanten even enthousiast zullen reageren betreffende het design.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Guitar Tuner Mini Digitale Lcd Clip-on Tuner Gitaar Bass Viool Ukulele

 

Je zou natuurlijk altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke JoYo gitaar tuner. Dergelijk chromatische tuner is bovendien geschikt om te gebruiken op elektrische en akoestische muziekinstrumenten zoals de gitaar, bas, viool en ukulele.

Hij wordt gekenmerkt door een compact formaat in combinatie met een beperkt gewicht wat hem bijzonder handzaam maakt in gebruik. De meegeleverde CR2032 knop batterij zorgt ervoor dat het stemapparaatje feilloos werkt, zelfs in een luidruchtige omgeving. Je kunt hem makkelijk op de kop van het instrument vastklikken en vervolgens alle gegevens aflezen op het LCD display dat ook nog eens 360 graden draaibaar blijkt. Verder geniet je een totaal A4 bereik van 430 tot 450 Hz.

Jammer genoeg blijken niet alle klanten even overtuigd te zijn van dit aangeboden product. Zo zijn sommige kopers tevreden over de uitstekende kwaliteit terwijl anderen toch wel wat vragen hebben bij de kwetsbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Display: dit unieke stemapparaat is voorzien van een duidelijk leesbaar LCD display dat je zonder problemen tot wel 360 graden kunt draaien.

Gebruiksgemak: hij is geschikt om diverse muziekinstrumenten in een handomdraai te stemmen zoals de bas, ukelele, viool en gitaar.

Voeding: hij werkt op basis van een bijzonder krachtige CR2032 knoopcel batterij die je er bovendien op het moment van aankoop gewoon bij krijgt.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat het stemapparaat toch behoorlijk kwetsbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Phonaddon Tuner Stemmer Klip Clip Chromatic Gitaar Bas Ukulele Viool

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met de gitaar tuner die jou aangeboden en geleverd wordt door Phonaddon. Hij staat garant voor kwaliteit en duurzaamheid alhoewel je wel rekening zult moeten houden met een hoger prijskaartje. De hoge prijs zou evenals een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties.

Dit chromatische stemapparaat werkt op basis van een CR2032 knoopcel batterij die je er jammer genoeg niet bij krijgt. Hij zorgt ervoor dat de clip-on tuner feilloos en nauwkeurig te werk gaat, zelfs in een luidruchtige omgeving. Alle gegevens worden vermeld op het LCD display dat ook nog eens 360 graden draaibaar blijkt.

De gitaar tuner is verzekerd van een bereik van 440 Hz en is voorzien van een automatische uitschakelingsfunctie. Die zal ervoor zorgen dat het apparaatje na 3 minuten automatisch uitgeschakeld wordt zodat je de batterij kunt sparen. Een duur stemapparaatje maar toch de moeite waard om hem even te bekijken.

 

Voordelen:

Voeding: ook dit apparaat maakt gebruik van een krachtige en duurzame CR2032 knoopcel batterij.

Display: het stemapparaat wordt gekenmerkt door een helder en duidelijk leesbaar LCD display dat je makkelijk en zonder problemen 360 graden kunt draaien.

Uitschakelingsfunctie: het apparaat is uitgerust met een automatische uitschakelingsfunctie die na 3 minuten in werking treedt.

 

Nadelen:

Geen batterij: ben je van plan om deze gitaar tuner aan te kopen dan is het wel belangrijk om te beseffen dat de knoopcel batterij niet wordt meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gitaar tuners Koopgids

 

Wat is een gitaar tuner en waarvoor kun je hem zoal gebruiken? Bestaan er verschillende soorten gitaar tuners en wat dan met het formaat? Kun je ze gebruiken voor meerdere soorten muziekinstrumenten of niet? En wat mag je verwachten in verband met het prijskaartje? Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn wij op zoek gegaan naar het antwoord op deze vragen. Dit zal de zoektocht naar de beste gitaar tuner hopelijk wat versoepelen. Ga tijdens het vergelijken van de verschillende opties eventuele aanbiedingen alvast niet uit de weg.

Wat is een gitaar tuner en het nut ervan

Een gitaar tuner is een handig, vaak compact apparaatje waarmee het mogelijk wordt gemaakt om je gitaar probleemloos te stemmen. En dat is zo nu en dan wel eens nodig. Zo zijn er verschillende externe factoren die ervoor kunnen zorgen dat je muziekinstrument zo nu en dan eens volledig ontstemt. Denk bijvoorbeeld maar aan het gebruik van nieuwe snaren maar ook de speelstijl en eventuele temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je je instrument opnieuw moet stemmen.

Het stemmen vraagt alvast een geoefend oor en kan, zeker voor beginnende spelers, vaak als bijzonder lastig en moeilijk ervaren worden. Met behulp van een degelijk stemapparaatje kun je deze lastige karwei tot een goed einde brengen. Als je besluit gitaar te spelen, dan komt een gitaar tuner alvast goed van pas. Bovendien kun je hem vaak voor tal van andere muziekinstrumenten binnen dezelfde familie gebruiken. Denk bijvoorbeeld maar aan verschillende soorten ukeleles, violen en basgitaren.

 

Het type gitaar tuner in functie van het type instrument

Wanneer je besluit een gitaar tuner aan te kopen dan zul je merken dat er wel degelijk verschillende soorten bestaan. De meest voorkomende variant is de zogenaamde clip-on tuner die je makkelijk op de hals van je gitaar kunt bevestigen. Echter kun je ook opteren voor een contactmicrofoon, een pocket of pedaal tuner. Een contactmicrofoon is hierbij de variant die het minst vaak voorkomt en vaak ook iets duurder is in de aankoop.

Wanneer je op zoek gaat naar de voor jou beste gitaar tuner dan is het ook belangrijk om rekening te houden met je muziekinstrument. Zo kunnen de meeste gitaar tuners als universeel worden beschouwd daar ze namelijk ook geschikt zijn om andere instrumenten, weliswaar van dezelfde familie, probleemloos te stemmen. Daarnaast kun je ook specifiek op zoek gaan naar een gitaar tuner die enkel in staat is om de gitaar en/ of basgitaar te stemmen. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg heel wat knopen om door te hakken.

 

De voordelen van de clip-on tuner en  de bevestigingswijze

Zoals reeds aangehaald in het voorgaande stukje, blijkt de clip-on tuner het vaakst voor te komen. Dergelijke stemapparaat is vaak behoorlijk compact qua formaat, licht van gewicht en voorzien van een display en bevestigingsklem. Deze klem bevindt zich normaal gezien aan de achterzijde van de clip-on tuner en is bedoeld om het apparaatje eenvoudig op de hals van je gitaar, viool, ukelele of basgitaar te bevestigen.

De clip-on tuner is voorzien van een krachtige ingebouwde vibratiesensor die in staat is om de trillingen van je muziekinstrument op te pikken. Deze trillingen worden vervolgens doorgestuurd naar het bekende stemming-circuit waardoor hij vaak voor diverse muziekinstrumenten kan worden gebruikt. Het grote voordeel van deze unieke clip-on tuner in vergelijking met bijvoorbeeld een stemapparaat met microfoon, is dat je hem zelfs probleemloos in een lawaaierige omgeving kunt gebruiken.

Het formaat en het gewicht van een guitar tuner in verhouding tot het draagcomfort

Je besluit uiteraard zelf welk type gitaar tuner je uiteindelijk besluit aan te kopen. Toch is het aangewezen om even stil te staan bij het draagcomfort. Zo zullen sommige gitaar tuners net iets meer wegen en groter zijn ten opzichte van andere exemplaren. Een compacte gitaar tuner met een licht gewicht is bijzonder handzaam en makkelijk overal mee naartoe te nemen. Best wel handig indien je regelmatig op verplaatsing speelt of wanneer je naar de muziekles moet.

De meest compacte gitaar tuner is de frequente en bekende clip-on tuner. De pedaal tuner is dan weer iets groter en moeilijker mee te nemen.

 

Met welk budget hoef je rekening te houden

Tot slot willen wij het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Een degelijke gitaar tuner hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Zo kun je al gauw een exemplaar op de kop tikken voor amper 5 euro. Uiteraard bestaat de keerzijde ook en zul je evenveel stemapparaten zien verschijnen met een prijskaartje van 30 tot 50 euro.

Bedenk daarom op voorhand waarvoor je de gitaar tuner wilt aankopen? Ben je een beginnend speler of ervaren speler? Als beginnend speler is het niet echt een aanbeveling om al meteen 50 euro te spenderen aan een gitaar tuner. Stel dat je het na enkele maanden voor bekeken houdt, dan is die 50 euro een verloren kost geweest. Bij eventuele twijfel kun je altijd de online reviews en het advies van klanten raadplegen.

 

 

 

Laatste update: 29.06.22

 

Beste gitaarsnaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je over 1 of meerdere akoestische gitaren beschikt dan kan dit pakketje gitaarsnaren misschien wel wat voor jou zijn. Zo zul je zien dat de Snaren voor akoestische gitaar .12 geleverd worden door het bekende merk Alice A408K-L en kwaliteit, klankkleur en duurzaamheid garanderen. Voor een degelijke klassieke akoestische gitaar kies je dan weer beter voor de Phonaddon Snarenset die geleverd worden per 6 stuks. In de tabel hieronder hebben we alvast nog een derde product aan het lijstje toegevoegd waarvan je de voor- en nadelen even grondig tegenover elkaar kunt afwegen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste gitaarsnaren (Reviews) van 2022

 

Het aanbod aan gitaren is bijzonder uitgebreid waardoor er ook heel wat verschillende soorten snaren bestaan. Zo kun je een onderscheid maken tussen akoestische gitaarsnaren, western gitaarsnaren en de elektrische variant. Net zoals ook het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn kan verschillen. Denk maar aan koperen en/ of nylon gitaarsnaren. Wij selecteerden alvast 5 topproducten die mogelijks afkomstig zijn van de beste merken in het wereldje van de gitaarsnaren. Neem de tijd om eveneens het advies van experts en de mening van klanten in de online reviews te bekijken. Veel succes!

 

1. Snaren voor akoestische gitaar .12 A408K-L Alice

 

Ben je op zoek naar een kwalitatief setje gitaarsnaren dat je kunt gebruiken in combinatie met je akoestische gitaar? Dan kan dit product van Alice misschien wel wat voor jou zijn? Of de set voorzien is van de laagste prijs, dat is jammer genoeg niet helemaal zeker. Toch lijken de meeste klanten zich niet meteen aan het prijskaartje te ergeren. Zo wordt er onder andere een positief advies gegeven over het ontwerp en de kwaliteit wat resulteert in een mooie eindscore van 4,5 sterren.

Zo zul je zien dat het setje maar liefst 6 afzonderlijke gitaarsnaren telt die elk vervaardigd zijn uit duurzaam RVS. Vervolgens werden de snaren afgewerkt met een speciale coating uit koper die bijdragen aan een heldere en prachtige klank. Bovendien zorgt dezelfde coating ervoor dat de gitaarsnaren niet gaan roesten waardoor ze 4 tot 5 keer duurzamer worden.

Tot slot werden de snaren voorzien van zogenaamde gekleurde “ball-ends” waardoor je ze makkelijker uit elkaar kunt houden. De snaren die in de verpakking zitten, zijn er overigens van verschillende diktes. Zo geniet je een .012, .016, .024, .032, .042 en een .053 mm.

 

Voordelen:

Materialen: alle 6 de snaren zijn vervaardigd uit hoogwaardig en kwalitatief RVS waarna ze voorzien werden van een unieke koperen coating.

Gebruiksgemak: dankzij deze unieke coating zullen de gitaarsnaren minder snel tot helemaal niet gaan roesten waardoor ze wel 4 tot 5 keer langer meegaan. Daarnaast dragen ze ook bij aan de uiteindelijke klankkleur.

Dikte: de 6 snaren worden gekenmerkt door een verschillende dikte, uitgedrukt in mm. Zo geniet je diverse gitaarsnaren van .012, .016, .024, .032, .042 en .053 mm dik.

Ball-ends: je zult zien dat elke gitaarsnaar voorzien is van een gekleurde ball-end zodanig dat het makkelijker wordt om de verschillende diktes uit elkaar te kunnen houden.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven stellen dat het mogelijks niet echt een aanbieding is en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Phonaddon Snarenset voor akoestische klassieke gitaar / Set van 6 snaren

 

Tussen de populairste gitaarsnaren zul je ook dit setje van het bekende merk Phonaddon kunnen spotten. Bovendien lijkt ook het prijskaartje aanzienlijk mee te vallen waardoor de gitaarsnaren tot de goedkope producten kunnen gerekend worden. Of het ook de beste gitaarsnaar is voor jouw gitaar, dat is dan weer afhankelijk van het type.

De Phonaddon snarenset is speciaal ontwikkeld voor de klassieke akoestische gitaar. Zo zul je zien dat ook deze verpakking maar liefst 6 afzonderlijke snaren telt. Toch is er een duidelijk verschil ten opzichte van de voorgaande gitaarsnaren die we besproken hebben. Zo zijn 3 van de 6 snaren vervaardigd uit duurzaam nylon terwijl de andere 3 gemaakt zijn uit nylon in combinatie met een ijzeren coating.

De nylon gitaarsnaren hebben een dikte van 0.112, .091 en .076 mm terwijl de nylon snaren mét ijzeren coating gekenmerkt worden door een dikte van 0.112, .091 en .076 mm. De snaren zijn overigens behoorlijk duurzaam en kunnen makkelijk een hele poos mee. Een blik op de online reviews toont duidelijk aan dat klanten tevreden zijn. Slechts één koper vindt de kwaliteit matig en is van mening dat de gitaarsnaren niet aan de verwachting voldoen.

 

Voordelen:

Verpakking: zodra je de verpakking opent, zul je zien dat er maar liefst 6 verschillende gitaarsnaren worden aangeboden.

Materiaal: in tegenstelling tot het vorige product, zul je zien dat de gitaarsnaren lichtjes van elkaar verschillen op het gebied van materiaal. Zo werden ze alle 6 vervaardigd uit duurzaam nylon maar werden slechts 3 van de 6 snaren ook afgewerkt met een ijzeren coating.

Dikte: de snaren worden gekenmerkt door een afzonderlijke dikte waarbij we de maten 0.112, .091 en .076  mm kunnen spotten.

Handig in gebruik: indien je in het bezit bent van een klassieke akoestische gitaar en je de snaren ervan dient te veranderen, dan is dit product alvast een goede aanbeveling.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een blik op de online reviews toont aan dat één gebruiker toch wel iets meer verwacht had van de kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Elixir Western 010-047 Dun Staal Met coating

 

Ook Elixir is een bekend merk en vaste waarde op het gebied van gitaarsnaren. Het zal je dan ook niet verwonderen dat dit product overwegend positief beoordeeld wordt door klanten. Zo wordt gesproken van een uitmuntende kwaliteit en lange duurzaamheid, wat resulteert in een unieke eindscore van maar liefst 5 sterren. Het op het eerste zicht hogere prijskaartje moet je er dan jammer genoeg wel bijnemen, tenzij je eventuele aanbiedingen in de gaten houdt.

Het pakketje Elixir gitaarsnaren wordt gekenmerkt door verschillende afzonderlijke snaren die vervaardigd zijn uit duurzaam staal en vervolgens met een specifieke coating werden afgewerkt. Dergelijke coating zorgt niet alleen voor een heldere en melodieuze klank maar zorgt er tevens ook voor dat de snaren 3 tot 5 keer langer zullen meegaan dan gewoonlijk. Op die manier wordt het hogere prijskaartje dan ergens wel gecompenseerd.

De snaren worden gekenmerkt door een verschillende dikte die varieert van .010 tot maximaal .047 mm. In verhouding met sommige andere snaren uit dit lijstje, betreft het hier dus bijzonder lichte gitaarsnaren die voornamelijk geschikt zijn voor gebruik bij akoestische gitaren.

 

Voordelen:

Dikte: ook hier omvat de verpakking meerdere afzonderlijke gitaarsnaren waarvan de dikte kan geschat worden tussen 0.10 en 0.47 mm.

Coating: de duurzaamheid van de snaren alsook de klankkleur die ze uiteindelijk produceren, is in meer of mindere mate te wijten aan de speciale coating waarmee ze zijn afgewerkt.

Materiaal: je zult meteen kunnen vaststellen dat de gitaarsnaren uit stevig en hoogwaardig staal werden gemaakt en vervolgens van een bepaalde coating zijn voorzien.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een setje betaalbare gitaarsnaren dan betwijfelen wij of dit product wel geschikt is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. 3 setjes Elektrische Gitaarsnaren .009 extra light Pure Nickel

 

Ben je in het bezit van een kwalitatieve elektrische gitaar dan is het uiteraard belangrijk om minstens evenveel aandacht te besteden aan de kwaliteit van de gitaarsnaren. Gelukkig hebben wij met dit product alvast een goede aanbeveling voor jou. Op het eerste zicht lijkt het prijskaartje behoorlijk duur te zijn maar dat verandert als je weet dat de verpakking maar liefst 3 setjes telt van elk 6 gitaarsnaren.

Per setje krijg je dus 6 snaren geleverd die ook nog eens afzonderlijk verpakt zijn zodanig dat je ze net iets makkelijker uit elkaar kunt houden. Ook qua dikte verschillende gitaarsnaren goed van elkaar. Zo omvat het pakketje snaren met een dikte van 0.09 mm, 0.11 mm, 0.16 mm, 0.24 mm, 0.32 mm en van 0.42 mm. Bovendien zijn de snaren gemaakt uit vernikkeld staal, wat niet alleen bijdraagt aan de klank maar ook aan de duurzaamheid.

Ook hier stellen we voorlopig alleen maar positieve reacties van klanten vast. Zo wordt er een positief advies gegeven over het unieke ontwerp, de uitstekende kwaliteit en de duurzaamheid. Dit resulteert dan ook in een mooie eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Dikte: net zoals ook bij de vorige producten het geval was, zul je zien dat ook hier de dikte varieert. Zo zul je snaren kunnen gebruiken met een maximale dikte van 0.09 mm, 0.11 mm, 0.16 mm, 0.24 mm, 0.32 mm en zelfs van 0.42 mm.

Materiaal: voor de productie van de snaren heeft men gekozen om gebruik te maken van vernikkeld staal.

Verpakking: in tegenstelling tot de vorige producten zul je zien dat er hier maar liefst 3 pakketjes worden toegestuurd die elk maar liefst 6 afzonderlijk verpakte snaren bevatten.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat klanten op het eerste zicht wel eens zouden kunnen verschieten van het prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Aengus Snaren voor de elektrische gitaar EXL120 set .009 tot .042

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de gitaarsnaren van Aengus. Net zoals het vorige product blijken ook deze gitaarsnaren speciaal ontwikkeld te zijn voor de elektrische gitaar. Wat resulteert in gitaarsnaren met een beperkte dikte variërend van .009 tot .042 mm waardoor die typische elektrische en melodieuze klank bereikt wordt.

Je zult bovendien kunnen vaststellen dat deze “regular tension” gitaarsnaren bijzonder licht en soepel aanvoelen en bijgevolg bijzonder comfortabel zijn om te bespelen. De kern van de snaren wordt gekenmerkt door een hexagonisch ontwerp en blijkt voornamelijk uit metaal te zijn vervaardigd. De behuizing van de snaren zijn dan weer voorzien van nikkel legering. Echter heb je ook de mogelijkheid om de snaren in het brons of koper aan te kopen.

Wanneer we de online reviews bekijken dan stellen we vast dat er tot op heden nog maar 1 reactie werd geplaatst. De koper blijkt duidelijk tevreden te zijn over de uitstekende kwaliteit en correcte prijs. Toch laat hij ook weten dat de gitaarsnaren minder duurzaam zijn dan verwacht. Echter wordt toch een uiteindelijke score gegeven van maar liefst 5 sterren. Kortom, een echt topproduct!

 

Voordelen:

Ontwerp: de gitaarsnaren werden voorzien van een hexagonisch kern die voor het grootste gedeelte uit metaal werd gemaakt. Voor de behuizing van de snaren heeft men dan weer gekozen voor de positieve eigenschappen van nikkel.

Dikte: de dikte van de meegeleverde gitaarsnaren varieert bijzonder sterk van minimaal .009 tot maximaal .042 mm.

Gebruiksgemak: deze gitaarsnaren van Aengus zijn voornamelijk bedoeld om te worden gebruikt in combinatie met eender welk type elektrische gitaar.

Comfort: in tegenstelling tot sommige andere gitaarsnaren voelen deze bijzonder licht en soepel aan, wat hen meteen een pak aangenamer maakt om aan te tikken en te bespelen.

 

Nadelen:

Niet duurzaam: slechts één koper is van mening dat hij de snaren net iets duurzamer had verwacht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gitaarsnaren Koopgids

 

Het is alvast een goede aanbeveling om niet zomaar de eerste de beste gitaarsnaren aan te kopen. Zo zul je versteld staan van het ruime aanbod waarbij er een onderscheid kan gemaakt worden tussen diverse types, diktes en materialen. Uiteraard zal dit ook z’n invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Neem daarom alvast even deze koopgids door alvorens je de verschillende gitaarsnaren met elkaar gaat vergelijken. En houd bij de zoektocht zoveel mogelijk rekening met aanbiedingen en leuke promoties.

Het nut van gitaarsnaren en de verschillende types

Of je nu van plan bent om een gitaar aan te kopen of er reeds 1 of meerdere in je bezit hebt, een setje degelijke gitaarsnaren mag alvast niet ontbreken. Een gitaar zonder snaren is zoals een café zonder bier, met andere woorden vrijwel nutteloos. Dankzij het aantikken van de snaren kan een prachtige klank worden geproduceerd. Uiteraard speelt de dikte, het formaat en de materialen waaruit de snaren zijn gemaakt een belangrijke rol, net zoals ook het type.

Zo bestaan er wel degelijk verschillende soorten gitaarsnaren die we grotendeels kunnen onderscheiden op basis van hun ontwerp en de gebruikte materialen. Zo kun je kiezen voor de zogenaamde roundwound gitaarsnaar die gekenmerkt wordt door een nylon kern omwikkeld met metaal. Dergelijk type snaar voelt vrij ruw en dik aan en zal een iets vollere klank produceren.

Gelijkaardig aan de roundwound gitaarsnaren, heb je nu ook de groundwound snaren. Deze kun je herkennen aan hun gladde oppervlak doordat ze gevijld én gepolijst worden. Ben je op zoek naar een gladder type gitaarsnaar die je makkelijk kunt aantikken en bespelen? Dan lijkt de zogenaamde flatwound snaar, gekenmerkt door een afgeplatte draad, misschien wel wat voor jou. Tot slot zijn er ook nog de compound gitaarsnaren waarvan de kern een combinatie is van enerzijds staal en anderzijds zijde. Besef wel dat dergelijke snaren enkel en alleen kunnen gebruikt worden in combinatie met akoestische gitaren.

 

Wat is de correcte dikte en hoe wordt dit aangeduid

Als je op zoek gaat naar kwalitatieve gitaarsnaren dan zul je zien dat er heel wat verschillende diktes mogelijk zijn. De dikte van eender welke snaar wordt overigens aangeduid in “inch”, ongeveer zo’n 2,54 cm lang. Echter bestaat er geen enkele gitaarsnaar die zo dik is, waardoor het getal in inches steeds een duizendste zal zijn van 1 inch. Dat wil dus zeggen dat een gitaarsnaar met een .009 aanduiding, ongeveer een negenduizendste van 1 inch zal zijn, wat overeenkomt met zo’n kwart millimeter.

Algemeen kunnen we stellen dat de dikte kan variëren van .009 tot maximaal .035 inch. Ben je van plan om stalen gitaarsnaren aan te kopen, dan kan de dikte echter ook nog op een andere manier worden weergegeven. In dergelijke gevallen wordt een onderscheid gemaakt tussen de “extra light”, “light”, “medium” en “heavy” snaren. Waarbij de “extra light” ongeveer .010 inch zijn en de “heavy” snaren maar liefst .014 inch.

Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste gitaarsnaren aan te kopen. Houd bij je keuze rekening met je eigen verwachtingen, het type gitaar en de muziek die je wilt spelen. Zo zal klassieke muziek een andere dikte verwachten dan wanneer je rockmuziek of jazz wilt spelen. Net zoals er een verschil zal zijn tussen de gitaarsnaren die gebruikt worden op een akoestisch of klassieke dan wel elektrische of western gitaar. Besef wel dat, hoe dikker de gitaarsnaar, hoe voller de geproduceerde klank zal zijn.

De verschillende materiaalsoorten en de eventuele coating

We hebben het misschien al even terzijde vermeld maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de gebruikte materiaalsoorten. Algemeen kunnen we stellen dat de kern van een degelijke gitaarsnaar ofwel uit nylon ofwel uit staal zal bestaan. Echter kan de omwikkeling, ook wel coating genaamd, grondig verschillen. En dat is de reden waarom we dus een onderscheid kunnen maken tussen roundwound, flatwound en compound gitaarsnaren zoals we hierboven besproken hebben.

De coating van een gitaarsnaar zal ervoor zorgen dat de snaar net dat tikkeltje duurzamer wordt en veel langer kan meegaan. Daarnaast draagt het ook bij tot de uiteindelijke klank en het geluid. Kortom, het is belangrijk om ook hier rekening te houden met de muziek die je wilt spelen maar vooral met het type muziekinstrument.

Indien je bijvoorbeeld in het bezit bent van een traditionele Spaanse gitaar dan wordt in de meeste gevallen aangeraden om uit te kijken naar een nylon snaar, die bij voorkeur iets dunner is. Een Western gitaarsnaar kan dan weer wat meer verdragen en kan gerust bespeeld worden met stalen snaren. Ideaal ook om jazz, blues en country muziek te spelen. Ook de elektrische gitaren maken maar beter gebruik van stalen snaren. Echter hoeven de snaren in dat geval niet per sé van een coating te worden voorzien.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is de ideale dikte van gitaarsnaren?

Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om op deze vraag een eenduidig antwoord te bieden. De dikte van de gitaarsnaren is namelijk niet alleen afhankelijk van het type gitaar maar ook van de muziek die je wilt spelen. Ben je voornamelijk van plan om rock- en/ of popmuziek te spelen, dan wordt de voorkeur gegeven aan iets lichtere gitaarsnaren met een dikte van .009 en .010.

Ben je eerder geneigd naar jazzmuziek dan kies je liever voor dikkere gitaarsnaren variërend van .011 tot .013. Muzikanten die voornamelijk klassieke stukken spelen en daarbij bijvoorbeeld een Spaanse (akoestische) gitaar gebruiken, zijn beter af met snaren van .011 en .012 mm. Toch zijn er ook muzikanten die in een dergelijke geval kiezen voor gitaarsnaren van .010 en .013 mm dikte.

Dunne gitaarsnaren zullen bijgevolg een felle ietwat schelle klank produceren maar zijn wel makkelijker te bespelen doordat ze buigzamer zijn. Wil je voornamelijk een volle klank bekomen dan zijn dikkere gitaarsnaren de oplossing.

Q2: Hoe lang gaan gitaarsnaren mee?

Ook hier is een eenduidig antwoord niet zo vanzelfsprekend. In principe wordt aangeraden om de gitaarsnaren driemaandelijks te vervangen, zeker wanneer je toch wel vrij frequent speelt. Bovendien kun je tegenwoordig al een setje kwalitatieve gitaarsnaren aankopen tegen een betaalbaar prijskaartje.

Uiteraard wordt die 3 maanden beschouwd als een soort van leidraad en ben je dus vrij om de snaren vroeger of later te vervangen. Probeer rekening te houden met diverse externe factoren. Ben je iemand die vrijwel dagelijks enkele uurtjes gitaar speelt, dan zullen de gitaarsnaren sneller verslijten en bijgevolg een minder mooie klank produceren. Ook wanneer een gitaarsnaar breekt, is het de bedoeling om deze zo snel mogelijk te vervangen.

 

Q3: Hoe span ik gitaarsnaren?

Als een gitaarsnaar breekt of wanneer de snaren versleten zijn en een mindere klank produceren, is het belangrijk om deze te vervangen. Als beginnend gitarist kan het een aanbeveling zijn om de gitaarsnaren te laten vervangen en aanspannen door een professioneel muzikant. Heb je toch zelf al wat ervaring en is het niet de eerste keer dat je dit doet, dan kun je het uiteraard helemaal zelf uitvoeren.

Het vervangen en aanspannen van de gitaarsnaren is op zich niet zo heel moeilijk maar vraagt toch enige vorm van ervaring en concentratie. Het aanspannen van de snaren kun je makkelijk doen door de knoppen die zich op het uiteinde van het handvat van de gitaar bevinden. Draai deze knoppen zachtjes aan, toch je voelt dat de gitaar de juiste spanning bereikt. Het is hierbij belangrijk om de gitaarsnaar niet te los aan te spannen maar ook niet te strak.