Laatste update: 28.05.22

 

Beste accordeons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Heeft de muziekmicrobe je ook te pakken gekregen en heb je vooral een voorliefde voor de accordeon? Dan is het misschien wel een ideetje om er één in huis te halen. Uiteraard willen wij erop wijzen niet zomaar de eerste de beste accordeon aan te kopen. Zo zijn er verschillende soorten accordeons elk met hun eigen mogelijkheden, opties en uiteraard ook prijskaartje. Als beginnend accordeonist kan het misschien een goede aanbeveling zijn om uit te kijken naar de Concertina 2 x 10 knoppen. Indien het allemaal net dat tikkeltje meer mag zijn en je toch al enige ervaring hebt opgedaan, dan raden we aan om de FR-4X BK – Roland accordeon even grondig te bestuderen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste accordeons (Reviews) van 2022

 

Tussen de bekende accordeon merken zul je namen zoals Concertina en Cherrystone zien verschijnen. Maar ook de Hohner en de Roland accordeons mogen niet ontbreken. Bedenk dat er tevens ook heel wat accordeon soorten bestaan en dat niet elk exemplaar geschikt is voor beginners of kinderen. Zo zal een kleine accordeon vast en zeker aanbevolen worden om als kinder accordeon te worden gebruikt. En zal een accordeon voor beginners van een heel ander kaliber zijn dan deze van de ervaren accordeonist. Daar het niet altijd goedkope prijzen betreft, willen wij jou het advies geven rekening te houden met aanbiedingen. Bekijk alvast de 5 topproducten hieronder even en kies er de beste accordeon voor je uit.

 

1. Concertina 2 x 10 knoppen Cherrystone voor de beginnende speler

 

Heb je nog niet zoveel ervaring met het bespelen van een accordeon maar ben je wel helemaal dol op het instrument? Dan loont het misschien de moeite om op zoek te gaan naar een kwalitatieve accordeon voor beginnende spelers? Deze Concertina, die jou wordt aangeboden door Cherrystone, is dan ook speciaal op de markt gebracht voor de beginnende accordeonist.

Het betreft een diatonische accordeon die gekenmerkt wordt door 2 x 10 knoppen in combinatie met een C / G stemming. Deze Anglo Chromatic Concertina accordeon biedt niet alleen een eenvoudige maar evenzeer snelle bediening aan, wat hem bij beginnende spelertjes tot één van de populairste instrumenten maakt.

Ondanks het feit dat het hier om een volledig nieuw product gaat, valt de prijs hartstikke goed mee. In vergelijking met de andere 4 topproducten uit deze lijst, kunnen we zelfs concluderen dat deze accordeon over de laagste prijs beschikt. Besef wel dat hij niet geleverd wordt met een accordeon opbergkoffer noch met stevige accordeon riemen. Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het ontbreken van online reviews.

 

Voordelen:

Doelgroep: door te kiezen voor deze unieke accordeon kies je voor een exemplaar dat gericht is op de beginnende accordeonspelers.

Type: je gaat naar huis met een kwalitatieve diatonische accordeon die voorzien is van 2 keer 10 knoppen en eenvoudig C / G gestemd kan worden.

Design: hij bestaat niet alleen uit duurzame en makkelijk te onderhouden materialen maar hij wordt eveneens ook gekenmerkt door een prachtig en uitgesproken design.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het lage prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen opbergkoffer: ben je van plan om deze accordeon aan te kopen, besef dan wel dat je er geen opbergkoffer bij krijgt. Die zul je later zelf nog hoeven bij te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. FR-4X BK Roland combinatie traditionele accordeon met digitaal instrument

 

Heb je al heel wat ervaring genoten in het bespelen van een accordeon en mag het bijgevolg net dat tikkeltje meer zijn? Dan raden wij jou aan om deze Roland accordeon, overigens door velen als veruit het beste merk beschouwd, even grondig te bekijken. Besef wel dat het prijskaartje hier een pak hoger ligt dan gemiddeld, wat een verklaring zou kunnen zijn voor het feit dat er nog geen reviews werden geschreven.

Door te kiezen voor de Roland FR-4X accordeon kies je voor een apparaat dat de traditionele elementen van een accordeon combineert met die van een digitaal instrument. Je geniet hierbij dus de aanwezigheid van 37 hoge tonen en maar liefst 120 lage tonen. In vergelijking met sommige andere accordeons is hij vrij compact en licht van gewicht, wat dan weer bijdraagt aan het draagcomfort.

Verder wordt de accordeon gekenmerkt door maar liefst 100 accordeonklanken, 32 orgelklanken en ruim 162 orkestklanken. Hij wordt hierbij aangevuld met een bijzonder krachtig geïntegreerd versterkerssysteem wat hem tot één van de favorieten maakt.

 

Voordelen:

Tonen: de combinatie van 37 hoge en tot wel 120 lage tonen, maakt van dit instrument een echte favoriet.

Versterkerssysteem: in tegenstelling tot sommige andere accordeons, is dit model wel degelijk voorzien van een geïntegreerd versterkerssysteem.

Klanken: hij beschikt over wel 100 accordeonklanken en wordt aangevuld met 162 orkestklanken en tot wel 32 orgelklanken.

Formaat: in verhouding tot sommige andere accordeons, blijkt dit exemplaar behoorlijk licht van gewicht en compact van formaat. Dit draagt uiteraard bij aan het draag- én speelcomfort.

 

Nadelen:

Design: het felle design blijkt niet alleen enorm gewaagd maar zou door sommigen ook als een struikelblok kunnen worden beschouwd.

Prijzig: je zult meteen kunnen vaststellen dat het prijskaartje hier duidelijk een pak hoger ligt dan gemiddeld.

Koop bij bol.com (€3899)

 

 

 

 

3. Hohner Amica Forte IV 96 silent Key 37 toetsen en 96 standaard bassen

 

Net zoals Roland blijkt ook Hohner een vaste waarde te zijn in de wereld van de accordeon. Het zal je dan ook niet verwonderen dat deze Hohner accordeon deel uitmaakt van het selecte lijstje topproducten.

Net zoals het vorige product, blijkt ook deze accordeon behoorlijk compact te zijn en beperkt qua gewicht. Dit maakt hem echter een pak comfortabeler om te bespelen. Hij is voorzien van maar liefst 37 toetsen en 96 standaard bassen wat van hem het ideale instrument maakt om je in de wereld van het accordeonspel te introduceren. Verder wordt hij aangevuld met 11 verschillende tonen en 5 stopplaatsen.

Wanneer we een blik op de online reviews werpen, dan stellen we vast dat er momenteel nog geen enkele klant een reactie heeft geplaatst. We durven stellen dat het hoge prijskaartje daar vast voor iets tussen zal zitten. Dit maakt het voor ons dan ook jammer genoeg onmogelijk om jou verder advies te geven omtrent de gebruikerservaringen. Laat je hierdoor echter niet afschrikken en bekijk het even.

 

Voordelen:

Toetsen: hij beschikt over wel 37 verschillende toetsen en wordt aangevuld met maar liefst 96 standaard bassen.

Tonen en stopplaatsen: je zult zien dat je daarnaast ook nog eens over 5 verschillende stopplaatsen beschikt en maar liefst 11 tonen.

Draagcomfort: het draag- én speelcomfort van deze accordeon wordt aanzienlijk uitgebreid dankzij het compacte formaat inclusief dito gewicht.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg moeten we vaststellen dat het prijskaartje ook hier een pak hoger ligt en je dus iets meer budget zult moeten voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Hohner XS accordeon, voor kinderen, 4-7 jaar 21 toetsen en 15 basknoppen

 

Net zoals het vorige product, wordt ook deze accordeon je aangeboden door Hohner. In tegenstelling tot de vorige accordeon, is dit exemplaar wel degelijk gecreëerd om door een kinderhand te worden bespeeld. Zo wordt hij gekenmerkt door een robuuste chromatische constructie van 28,5 x 14 cm, aangevuld met een laag gewicht van amper 2,9 kg. Dit maakt hem bijzonder geschikt voor jonge spelertjes van 4 tot 7 jaar oud.

De Hohner XS accordeon wordt gekenmerkt door een eenvoudig klik- en afspeelsysteem en een ergonomische constructie. Dit alles draagt dan ook bij aan het draag- en speelcomfort. Verder geniet je tot wel 21 toetsen en maar liefst 15 basknoppen. Het grote voordeel is dat deze accordeon ook nog eens geleverd wordt in een stevige koffer. Ideaal om hem na gebruik weer veilig in op te bergen.

Jammer genoeg moeten we ook hier weer vaststellen dat reacties uitblijven. Het is echter mogelijk dat sommige kopers dit product reeds in huis hebben maar gewoon nog niet de tijd gevonden hebben om een reactie te plaatsen. De prijs is duidelijk lager ten opzichte van sommige andere accordeons uit dit lijstje, maar kan door velen misschien nog steeds als te duur beschouwd worden.

 

Voordelen:

Opbergkoffer: dankzij de meegeleverde opbergkoffer, kun je de accordeon na gebruik telkens weer veilig opbergen.

Gebruiksgemak: hij wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zo’n 21 toetsen in combinatie met wel 15 basknoppen.

Formaat: het compacte formaat van amper 28,5 bij 14 cm, aangevuld met een bijzonder beperkt gewicht van net geen 3 kg, zorgt voor heel wat draagcomfort.

Doelgroep: je zult het misschien wel al verwacht hebben, maar hij is ontwikkeld voor zeer jonge accordeonisten tussen 4 en 7 jaar oud.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: deze accordeon is echt wel speciaal ontwikkeld om door kindjes te worden bespeeld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Roland FR-1x RD V-Piano-accordeon

 

Tot slot kunnen we het lijstje van de 5 topproducten afsluiten met de FR-1x RD V-Piano accordeon die, net zoals sommige andere vorige producten, afkomstig blijkt van het bekende merk Roland. Het prijskaartje is duidelijk een pak lager waardoor hij niet meteen de duurste accordeon uit de lijst is. Toch kan het zijn dat sommige klanten de prijs nog steeds als een spelbreker beschouwen, wat dan weer een verklaring zou kunnen bieden voor het uitblijven van reacties.

Hij wordt gekenmerkt door een compact design aangevuld met een gewicht van ongeveer 10 kilogram. Dit maakt hem comfortabel om te dragen en om te bespelen. Dankzij het rode design kies je overigens ook meteen voor een opvallende accordeon.

Uiteraard biedt hij naast het formaat en het design nog heel wat andere bijkomende kenmerken. Zo is hij voorzien van diverse lage en hoge tonen en is er ook de mogelijkheid om het volume en de power eigenhandig te regelen. Verder is hij aan de zijkant voorzien van een compact doch bijzonder helder en duidelijk leesbaar display waarop je de akkoorden kunt aflezen.

 

Voordelen:

Draagcomfort: het draag- én speelcomfort worden aanzienlijk vergroot dankzij het compacte formaat alsook het beperkte gewicht.

Design: ben je op zoek naar een unieke en aparte accordeon dan is dit instrument met z’n rode kleur vast en zeker iets voor jou.

Handig in gebruik: hij beschikt over tal van mogelijkheden zoals een volumeregelaar, diverse hoge en lage tonen en een helder display.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat de prijs behoorlijk lager ligt, kan hij door andere kopers nog steeds als te prijzig worden bevonden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Accordeons Koopgids

 

Wat is een accordeon en tot welke familie mag je hem rekenen? Hoe zit de werking ervan in elkaar en uit welke soorten accordeons kun je zoal kiezen? Je hoort het al, er zijn heel wat vragen waarop we met deze koopgids dan ook een antwoord trachten te vinden. Neem rustig de tijd om hem even door te nemen alvorens je de verschillende accordeons met elkaar gaat vergelijken. Daar sommige instrumenten vaak heel erg prijzig zijn, lijkt het ons een goede aanbeveling om eventuele aanbiedingen en promoties niet uit de weg te gaan.

Wat is een accordeon en tot welke familie behoort hij

Een accordeon wordt ook wel eens omschreven als een trekharmonica en kan tot de zogenaamde aerofonen muziekinstrumenten gerekend worden. Om enige vorm van geluid te kunnen produceren, zul je zien dat de aerofonen gebruik maken van een krachtige vrijwel grote luchtstroom. Uiteraard is die luchtstroom niet voldoende en spelen bepaalde andere onderdelen hierbij een minstens even belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld maar aan de balg, de tongen en de toetsen.

Verder heeft de accordeon zijn typische naam ook te danken aan de kenmerkende constructie waarbij minstens 1 zuiver akkoord kan worden geproduceerd met behulp van op z’n minst 3 gelijktijdige tonen. Op die manier kan ook een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten accordeons zoals de klavieraccordeon en de knopaccordeon. Het grootste verschil tussen de beide instrumenten heeft vooral te maken met de speelwijze ervan.

 

De verschillende soorten accordeons

Zoals reeds min of meer aangehaald in het vorige stukje zul je zien dat er wel degelijk verschillende types accordeons bestaan. Om een onderscheid te maken tussen de verschillende types accordeons baseren we ons niet alleen op het aantal verschillende beschikbare tonen maar ook op het aantal knoppen en de manier van bespelen. Op die manier kunnen we de accordeons verdelen in 2 grote groepen; de klavieraccordeons enerzijds en de knopaccordeons anderzijds.

Enkel en alleen door te observeren zul je zien dat de klavieraccordeon over net iets meer knoppen beschikt en tevens ook minder verschillende hoeveelheden tonen aanbiedt. Op die manier is de klavieraccordeon net iets eenvoudiger te bespelen ten opzichte van de knopaccordeon, wat hem uitermate geschikt maakt voor gebruikt door beginnende accordeonisten.

 

De werking van een accordeon

Wanneer je van plan bent om een accordeon aan te kopen dan is het minstens even belangrijk om op de hoogte te zijn van de werking ervan. Zoals reeds min of meer duidelijk geworden is, kun je de werking vrijwel vergelijken met die van een mondharmonica. Het grootste verschil tussen beide is dat een accordeon gebruik zal maken van de balg om lucht te kunnen aanvoeren.

De tongen, die zich in de kast van de accordeon situeren, zullen onder luchtstroom gaan doorslaan en op die manier geluid produceren. Dat wil dus zeggen dat, indien jij een toets of een knop gaat indrukken, 1 of meerdere tongen zullen trillen onder druk van de inkomende lucht waardoor een bepaalde klank of geluid ontstaat. Op die manier is het ook logisch om aan te nemen waarom de accordeon tot de groep van de aerofonen gerekend wordt. Dergelijke instrumenten hebben dus nood aan een bijzonder krachtige luchtstroom om zonder problemen een klank of geluid te kunnen voortbrengen.

 

Onderhoud en duurzaamheid van de accordeon

Daar de meeste muziekinstrumenten behoorlijk prijzig zijn, is het maar beter om ze zo goed mogelijk te onderhouden. Een degelijk onderhoud zorgt ervoor dat het instrument duurzamer wordt en veel langer zal meegaan. Zo is het belangrijk om de accordeon nooit in de vlakke zon te plaatsen, zelfs niet achter een raam. Anders loop je wel eens het risico dat de was in de accordeon zacht zal worden, met alle gevolgen vandien.

Daarnaast wordt aangeraden om de accordeon steeds in een droge ruimte te plaatsen. Denk bijvoorbeeld maar aan een kast in een verwarmde kamer. Het klinkt dus ook logisch dat je maar beter geen accordeon buiten speelt bij vochtig weer. Denk bijvoorbeeld aan een mistige ochtend of lichte motregen. Vocht kan er namelijk voor zorgen dat de tongen, die vervaardigd zijn uit staal, zullen roesten. In dergelijke gevallen moet je de tongen volledig vervangen en dat is vaak behoorlijk prijzig.

Design en mogelijke prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Het spreekt voor zich dat de aanschaf van een muziekinstrument, jammer genoeg niet altijd gepaard gaat met een goedkoop prijskaartje. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met bepaalde offertes en aanbiedingen.

Uiteraard zal het prijskaartje afhankelijk zijn van bepaalde externe factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan het design en de merknaam maar ook het type accordeon en de gebruikte materialen. Zo zal een speelgoed accordeon te vinden zijn binnen een prijsklasse van 25 tot 100 euro. Ga je op zoek naar een duurzame professionele accordeon dan zijn gemiddelde prijskaartjes van 1200 euro alvast niet vreemd.

In heel wat gevallen kan de prijs zelfs oplopen tot 3000 euro of meer. Zo zullen de accordeons van bekende merken zoals Roland en Hohner vaak duurder geprijsd staan. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent en welke doelen je hebt. Ben je een beginnend accordeonist of heb je al wat ervaring? Zo zijn er eventueel ook mogelijkheden om het instrument te huren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een accordeon?

De werking van een accordeon verloopt min of meer volgens hetzelfde principe als dat van de bekende mondharmonica. Het grote verschil is dat de lucht bij een accordeon wordt aangevoerd door middel van de balg. In de kast van het instrument bevinden zich vervolgens de doorslaande tongen die zullen zorgen voor het geluid. Op het moment dat er dus een toets of een knop zal worden ingedrukt, dan zal de lucht langsheen 1 of meerdere tongen stromen waardoor een trilling en bijgevolg geluid ontstaat.

Dat is meteen ook een mogelijke verklaring voor het feit dat de accordeon tot de aerofonen gerekend wordt. Dat is een groep van muziekinstrumenten die wel degelijk nood hebben aan een krachtige luchtstroom om vervolgens geluid te kunnen produceren. Kortom, de accordeon is een mooi voorbeeldje van een toets- en blaasinstrument in 1.

Q2: Wat kost een accordeon?

Ben je van plan om een accordeon in huis te halen en heb je misschien al wat opzoekingswerk verricht, dan zul je vast verrast zijn door de prijskaartjes. Uiteraard is er een belangrijk onderscheid tussen een speelgoed exemplaar en een professionele accordeon. Bij een speelgoed exemplaar kan het prijskaartje variëren van 25 tot 90 euro. Wat een aanvaardbare en betaalbare prijs is.

Ben je echt van plan om muzieklessen te volgen en blijkt de accordeon echt iets voor jou te zijn. Dan kun je altijd overgaan tot de aankoop van een professionele accordeon. Gemiddeld zul je hier echter wel rekening moeten houden met een prijskaartje van 1200 euro aangezien de prijzen makkelijk kunnen variëren van 180 tot wel 5000 euro. Een andere optie zou zijn om de accordeon te huren alvorens je er eentje aankoopt.

 

Q3: Hoe leer ik accordeon spelen?

Het bespelen van eender welk muziekinstrument vraagt heel wat tijd en oefening. Bij een accordeon is dat uiteraard niet anders. Echter zijn er heel wat kanalen en mogelijkheden om je te helpen tijdens dat leerproces. Zo kun je op zoek gaan naar een professionele accordeonist die je de kneepjes van het vak aanleert. Je kunt ook lessen nemen in de plaatselijke muziekschool of op zoek gaan naar online cursussen.

Kortom, er zijn wel degelijk heel wat mogelijkheden. Echter elk met hun eigen prijskaartje. Zo zullen privé lessen uiteraard duurder te betalen zijn dan lessen in groep en online cursussen.

 

Q4: Wat is een accordeon?

Een accordeon, door sommigen ook wel trekharmonica genoemd, is een kwalitatief muziekinstrument dat tot de groep van de aerofonen behoort. Hij maakt dus gebruik van een bijzonder grote en krachtige luchtstroom om vervolgens geluid te kunnen produceren. Hierbij spelen bepaalde onderdelen zoals de toetsen, de balg en de tongen een belangrijke rol.

De naam accordeon slaat bovendien ook terug op z’n typisch kenmerkende constructie waarbij door middel van minstens 3 gelijktijdige tonen, één enkel akkoord kan worden geproduceerd. Er wordt bovendien een onderscheid gemaakt tussen de klavieraccordeon enerzijds en de knopaccordeon anderzijds waarvan voornamelijk de bespeling verschillend blijkt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES