5 beste Accordeons Test van 2024

Laatste update: 22.06.24

 

Beste accordeons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Heeft de muziekmicrobe je ook te pakken gekregen en heb je vooral een voorliefde voor de accordeon? Dan is het misschien wel een ideetje om er één in huis te halen. Uiteraard willen wij erop wijzen niet zomaar de eerste de beste accordeon aan te kopen. Zo zijn er verschillende soorten accordeons, elk met zijn eigen mogelijkheden en prijskaartje. Wij hebben gekeken naar verschillende accordeon merken en de beste daaruit achterhaald. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de E-Soprani 48 bas 2 korig accordeon — een chique instrument uit Italië dat bekend is om zijn hoogwaardige kwaliteit. En dat voor een scherpe prijs. Indien het allemaal net dat tikkeltje meer mag zijn en je toch al enige ervaring hebt opgedaan, dan raden we aan om de FR-4X BK – Roland accordeon even grondig te bestuderen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste accordeons (Reviews) van 2024

 

Tussen de bekende accordeon merken zul je namen zoals Concertina en Cherrystone zien verschijnen. Maar ook de Hohner en de Roland accordeons mogen niet ontbreken. Bedenk dat er tevens ook heel wat accordeon soorten bestaan en dat niet elk exemplaar geschikt is voor beginners of kinderen. Zo zal een kleine accordeon vast en zeker aanbevolen worden om als kinder accordeon te worden gebruikt. En zal een accordeon voor beginners van een heel ander kaliber zijn dan deze van de ervaren accordeonist. Daar het niet altijd goedkope prijzen betreft, willen wij jou het advies geven rekening te houden met aanbiedingen. Bekijk alvast de 5 topproducten hieronder even en kies er de beste accordeon voor je uit.

 

1. E-Soprani 48 bas, 2 korig accordeon

 

De E-Soprani accordeon wordt vervaardigd in Italië en behoort tot een van de beste accordeon merken. Dit model komt met 26 toetsen — goed voor 2 octaven plus nog 2 halve tonen bij standaard gebruik. Je kunt vele liedjes zonder problemen spelen en ook je toonladder oefeningen doen. Van akkoorden tot simpele melodieën, allemaal mogelijk.

Het instrument is voorzien van 48 basknoppen, is 2-korig en heeft 2 verschillende registers. Dat maakt hem goed voor verschillende doeleinden. Hou je meer van volle harmonie? Dan is de bas je beste maat. Of misschien ben je juist een arpeggio type. Ook dan kun je echt profiteren van dit instrument.

De accordeon is licht en compact. Het weegt amper zes kilo en is gemakkelijk te dragen. Hij ziet er ook superluxe uit. Er is een glanzende afwerking in zwart en de logo is ook in een elegante lettertype aangebracht. Bovendien is er een aantrekkelijke draagtas met meerdere vakken voor accessoires, waardoor je instrument krasvrij blijft.

 

Voordelen:

Gewicht: de accordeon is supercompact en weegt nog net geen 6 kg waardoor je hem zonder problemen kunt dragen en bespelen.

Prijskaartje: hij wordt voor een scherpe prijs aangeboden en bezit alle bijbehorende functies van duurdere modellen.

Design: het instrument is mooi afgewerkt in glanzend zwart en ziet er superluxe uit.

Bassen: de 48 bassen in dit instrument geven je een grote aantal mogelijke tonen om mooie harmonie in je muziek te integreren.

 

Nadelen:

Weinig reviews: door het geringe aantal reviews zijn we niet in staat een uitspraak te doen over eventuele tekortkomingen in het instrument.

 

 

 

 

2. FR-4X BK Roland combinatie traditionele accordeon met digitaal instrument

 

Heb je al heel wat ervaring genoten in het bespelen van een accordeon en mag het bijgevolg net dat tikkeltje meer zijn? Dan raden wij jou aan om deze Roland accordeon, overigens door velen als veruit het beste merk beschouwd, even grondig te bekijken. Besef wel dat het prijskaartje hier een pak hoger ligt dan gemiddeld, wat een verklaring zou kunnen zijn voor het feit dat er nog geen reviews werden geschreven.

Door te kiezen voor de Roland FR-4X accordeon kies je voor een apparaat dat de traditionele elementen van een accordeon combineert met die van een digitaal instrument. Je geniet hierbij dus de aanwezigheid van 37 hoge tonen en maar liefst 120 lage tonen. In vergelijking met sommige andere accordeons is hij vrij compact en licht van gewicht, wat dan weer bijdraagt aan het draagcomfort.

Verder wordt de accordeon gekenmerkt door maar liefst 100 accordeonklanken, 32 orgelklanken en ruim 162 orkestklanken. Hij wordt hierbij aangevuld met een bijzonder krachtig geïntegreerd versterkerssysteem wat hem tot één van de favorieten maakt.

 

Voordelen:

Tonen: de combinatie van 37 hoge en tot wel 120 lage tonen, maakt van dit instrument een echte favoriet.

Versterkerssysteem: in tegenstelling tot sommige andere accordeons, is dit model wel degelijk voorzien van een geïntegreerd versterkerssysteem.

Klanken: hij beschikt over wel 100 accordeonklanken en wordt aangevuld met 162 orkestklanken en tot wel 32 orgelklanken.

Formaat: in verhouding tot sommige andere accordeons, blijkt dit exemplaar behoorlijk licht van gewicht en compact van formaat. Dit draagt uiteraard bij aan het draag- én speelcomfort.

 

Nadelen:

Design: het felle design blijkt niet alleen enorm gewaagd maar zou door sommigen ook als een struikelblok kunnen worden beschouwd.

Prijzig: je zult meteen kunnen vaststellen dat het prijskaartje hier duidelijk een pak hoger ligt dan gemiddeld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Hohner Bravo II 48 Silent Key, stoffen balg (nieuwste model) Rood

 

In vergelijking met sommige andere toppertjes binnen deze reeks, lijk je met de Hohner Bravo II 48 wel meteen voor een accordeon aanbieding te kiezen. Maar zijn relatief goedkope prijskaartje is niet het enige waardoor dit blaasinstrument meteen in het oog springt; ook zijn felrode design maken van hem een opvallende én gedurfde keuze.

In tegenstelling tot de vorige Hohner Bravo reeksen, kenmerkt de Silent Key serie zich door de aanwezigheid van een stoffen balf waardoor het spelen nog aangenamer en comfortabeler lijkt te verlopen. Dit alles wordt aangevuld inclusief een gigbag en bijbehorende verstelbare draagriemen wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. 

Hohner Bravo II Silent Key is een 2-korig muziekinstrument dat maar liefst 48 bassen telt en een 8-8 stemming beoogt. Hoewel hij heel wat positieve kenmerken naar voren weet te brengen, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Toch lijkt dit instrument de moeite waard voor al wie een diepgewortelde liefde voor muziek herkent.

 

Voordelen:

Gewicht: met een maximaal gewicht van 4,9 kg is de Hohner Bravo Silent Key relatief aangenaam en comfortabel om mee te spelen.

Gebruiksvriendelijk: het speelcomfort en het gebruiksgemak worden verder aangevuld dankzij de combinatie van een stoffen balg, een gigbag en een set verstelbare draagriemen.

Bassen: deze 2-korige accordeon kent een 8-8 stemming en telt maar liefst 48 afzonderlijke bassen.

 

Nadelen:

Geen kinderen: ben je op zoek naar een accordeon die geschikt is voor jonge kinderen, dan is dit model misschien niet de allerbeste keuze.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. FR-4XB BK – Roland FR-4X Accordeon – 37 hoge tonen, 120 lage tonen

 

Met de FR-4XB BK – jou aangeboden door het bekende merk Roland – kies je voor een unieke combinatie van de traditionele accordeon enerzijds en de voordelen van een digitaal instrument anderzijds, wat meteen het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren. 

De Roland FR-4X wordt daarbij gekenmerkt door een aaneenschakeling van 37 hoge tonen in combinatie met maar liefst 120 lage tonen die elk op hun beurt bijdragen aan een optimale klank. Dit alles wordt aangevuld met 100 accordeonklanken, 162 orkestklanken en 32 orgelklanken die het gebruiksgemak alleen maar ten goede komen. Het plaatje is pas helemaal compleet dankzij de compacte uitvoering, het relatief lage gewicht en het geïntegreerde versterker systeem met bijbehorend LC-display.

Jammer genoeg werden tot op heden nog geen reacties geplaatst bij dit unieke accordeon. We vermoeden dat het hogere prijskaartje voor sommige klanten mogelijks een struikelblok zou kunnen zijn.

 

Voordelen:

Uitvoering: de Roland FR-4X accordeon wordt gekenmerkt door een compacte behuizing en een relatief laag gewicht van ongeveer 13 kg en werd afgewerkt in een zwart design.

Tonen: de 37 hoge tonen worden moeiteloos gecombineerd met 120 lage tonen.

Handig in gebruik: verder is de accordeon voorzien van 100 accordeonklanken, 162 orkestklanken, 32 orgelklanken, een overzichtelijk LC display en een krachtig intern versterker systeem.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. New Classic Toys – Speelgoedinstrument – Speelgoed Accordion Zwart – Inclusief Muziekboekje

 

Zit er een kleine muzikant in je familie die recent een interesse heeft getoond in de accordeon? Verras je kleine maat dan met dit prachtig cadeau. Deze accordeon is voorzien van 17 toetsen en 8 basknoppen. Goed voor eenvoudige melodieën en akkoorden. Zo leert je aspirante muzikant al gauw de kneepjes van het vak en blijft er uren mee bezig.

Het instrument komt in een prachtige zwarte afwerking met een draagriem om hem overal mee te nemen. En maak je geen zorgen over het gewicht. Het speeltje weegt amper 1,5 kg en kan gemakkelijk door kinderen gedragen worden. De prijs van deze accordeon staat vanzelfsprekend ook in lijn met zijn karakter — superscherp.

Daarnaast is er een muziekboekje toegevoegd dat in eenvoudige stappen laat zien hoe je het instrument bespeelt. Er zijn ook enkele kinderliedjes waarmee je gelijk aan de slag kunt. Koop er een voor de kleine muzikant, laat de muzikale talenten zelf aan het licht komen en stap later over op een geschikt model.

 

Voordelen:

Prijskaartje: dit stoer speelgoedinstrument wordt voor een scherpe prijs aangeboden en geeft urenlang speelplezier.

Gewicht: het weegt amper 1,5 kg en komt met een draagriem, waardoor hij gemakkelijk gedragen kan worden.

Design: in tegenstelling tot andere speeltjes, ziet dit instrument er superchique en serieus uit.

Functies: het is voorzien van 8 basknoppen en 17 toetsen en geeft een breed spectrum van mogelijke tonen en liedjes.

 

Nadelen:

Niet voor de ervaren muzikant: het betreft een speeltje voor kinderen en is dan ook niet geschikt voor de kleine muzikant die echt serieus denkt over muziek.

Weinig liedjes: jammer genoeg heeft het muziekboekje niet al teveel liedjes om te oefenen.

 

 

 

 

Accordeons Koopgids

 

Wat is een accordeon en tot welke familie mag je hem rekenen? Hoe zit de werking ervan in elkaar en uit welke soorten accordeons kun je zoal kiezen? Je hoort het al, er zijn heel wat vragen waarop we met deze koopgids dan ook een antwoord trachten te vinden. Neem rustig de tijd om hem even door te nemen alvorens je de verschillende accordeons met elkaar gaat vergelijken. Daar sommige instrumenten vaak heel erg prijzig zijn, lijkt het ons een goede aanbeveling om eventuele aanbiedingen en promoties niet uit de weg te gaan.

Wat is een accordeon en tot welke familie behoort hij

Een accordeon wordt ook wel eens omschreven als een trekharmonica en kan tot de zogenaamde aerofonen muziekinstrumenten gerekend worden. Om enige vorm van geluid te kunnen produceren, zul je zien dat de aerofonen gebruik maken van een krachtige vrijwel grote luchtstroom. Uiteraard is die luchtstroom niet voldoende en spelen bepaalde andere onderdelen hierbij een minstens even belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld maar aan de balg, de tongen en de toetsen.

Verder heeft de accordeon zijn typische naam ook te danken aan de kenmerkende constructie waarbij minstens 1 zuiver akkoord kan worden geproduceerd met behulp van op z’n minst 3 gelijktijdige tonen. Op die manier kan ook een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten accordeons zoals de klavieraccordeon en de knopaccordeon. Het grootste verschil tussen de beide instrumenten heeft vooral te maken met de speelwijze ervan.

 

De verschillende soorten accordeons

Zoals reeds min of meer aangehaald in het vorige stukje zul je zien dat er wel degelijk verschillende types accordeons bestaan. Om een onderscheid te maken tussen de verschillende types accordeons baseren we ons niet alleen op het aantal verschillende beschikbare tonen maar ook op het aantal knoppen en de manier van bespelen. Op die manier kunnen we de accordeons verdelen in 2 grote groepen; de klavieraccordeons enerzijds en de knopaccordeons anderzijds.

Enkel en alleen door te observeren zul je zien dat de klavieraccordeon over net iets meer knoppen beschikt en tevens ook minder verschillende hoeveelheden tonen aanbiedt. Op die manier is de klavieraccordeon net iets eenvoudiger te bespelen ten opzichte van de knopaccordeon, wat hem uitermate geschikt maakt voor gebruikt door beginnende accordeonisten.

 

De werking van een accordeon

Wanneer je van plan bent om een accordeon aan te kopen dan is het minstens even belangrijk om op de hoogte te zijn van de werking ervan. Zoals reeds min of meer duidelijk geworden is, kun je de werking vrijwel vergelijken met die van een mondharmonica. Het grootste verschil tussen beide is dat een accordeon gebruik zal maken van de balg om lucht te kunnen aanvoeren.

De tongen, die zich in de kast van de accordeon situeren, zullen onder luchtstroom gaan doorslaan en op die manier geluid produceren. Dat wil dus zeggen dat, indien jij een toets of een knop gaat indrukken, 1 of meerdere tongen zullen trillen onder druk van de inkomende lucht waardoor een bepaalde klank of geluid ontstaat. Op die manier is het ook logisch om aan te nemen waarom de accordeon tot de groep van de aerofonen gerekend wordt. Dergelijke instrumenten hebben dus nood aan een bijzonder krachtige luchtstroom om zonder problemen een klank of geluid te kunnen voortbrengen.

 

Onderhoud en duurzaamheid van de accordeon

Daar de meeste muziekinstrumenten behoorlijk prijzig zijn, is het maar beter om ze zo goed mogelijk te onderhouden. Een degelijk onderhoud zorgt ervoor dat het instrument duurzamer wordt en veel langer zal meegaan. Zo is het belangrijk om de accordeon nooit in de vlakke zon te plaatsen, zelfs niet achter een raam. Anders loop je wel eens het risico dat de was in de accordeon zacht zal worden, met alle gevolgen vandien.

Daarnaast wordt aangeraden om de accordeon steeds in een droge ruimte te plaatsen. Denk bijvoorbeeld maar aan een kast in een verwarmde kamer. Het klinkt dus ook logisch dat je maar beter geen accordeon buiten speelt bij vochtig weer. Denk bijvoorbeeld aan een mistige ochtend of lichte motregen. Vocht kan er namelijk voor zorgen dat de tongen, die vervaardigd zijn uit staal, zullen roesten. In dergelijke gevallen moet je de tongen volledig vervangen en dat is vaak behoorlijk prijzig.

Design en mogelijke prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Het spreekt voor zich dat de aanschaf van een muziekinstrument, jammer genoeg niet altijd gepaard gaat met een goedkoop prijskaartje. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met bepaalde offertes en aanbiedingen.

Uiteraard zal het prijskaartje afhankelijk zijn van bepaalde externe factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan het design en de merknaam maar ook het type accordeon en de gebruikte materialen. Zo zal een speelgoed accordeon te vinden zijn binnen een prijsklasse van 25 tot 100 euro. Ga je op zoek naar een duurzame professionele accordeon dan zijn gemiddelde prijskaartjes van 1200 euro alvast niet vreemd.

In heel wat gevallen kan de prijs zelfs oplopen tot 3000 euro of meer. Zo zullen de accordeons van bekende merken zoals Roland en Hohner vaak duurder geprijsd staan. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent en welke doelen je hebt. Ben je een beginnend accordeonist of heb je al wat ervaring? Zo zijn er eventueel ook mogelijkheden om het instrument te huren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een accordeon?

De werking van een accordeon verloopt min of meer volgens hetzelfde principe als dat van de bekende mondharmonica. Het grote verschil is dat de lucht bij een accordeon wordt aangevoerd door middel van de balg. In de kast van het instrument bevinden zich vervolgens de doorslaande tongen die zullen zorgen voor het geluid. Op het moment dat er dus een toets of een knop zal worden ingedrukt, dan zal de lucht langsheen 1 of meerdere tongen stromen waardoor een trilling en bijgevolg geluid ontstaat.

Dat is meteen ook een mogelijke verklaring voor het feit dat de accordeon tot de aerofonen gerekend wordt. Dat is een groep van muziekinstrumenten die wel degelijk nood hebben aan een krachtige luchtstroom om vervolgens geluid te kunnen produceren. Kortom, de accordeon is een mooi voorbeeldje van een toets- en blaasinstrument in 1.

Q2: Wat kost een accordeon?

Ben je van plan om een accordeon in huis te halen en heb je misschien al wat opzoekingswerk verricht, dan zul je vast verrast zijn door de prijskaartjes. Uiteraard is er een belangrijk onderscheid tussen een speelgoed exemplaar en een professionele accordeon. Bij een speelgoed exemplaar kan het prijskaartje variëren van 25 tot 90 euro. Wat een aanvaardbare en betaalbare prijs is.

Ben je echt van plan om muzieklessen te volgen en blijkt de accordeon echt iets voor jou te zijn. Dan kun je altijd overgaan tot de aankoop van een professionele accordeon. Gemiddeld zul je hier echter wel rekening moeten houden met een prijskaartje van 1200 euro aangezien de prijzen makkelijk kunnen variëren van 180 tot wel 5000 euro. Een andere optie zou zijn om de accordeon te huren alvorens je er eentje aankoopt.

 

Q3: Hoe leer ik accordeon spelen?

Het bespelen van eender welk muziekinstrument vraagt heel wat tijd en oefening. Bij een accordeon is dat uiteraard niet anders. Echter zijn er heel wat kanalen en mogelijkheden om je te helpen tijdens dat leerproces. Zo kun je op zoek gaan naar een professionele accordeonist die je de kneepjes van het vak aanleert. Je kunt ook lessen nemen in de plaatselijke muziekschool of op zoek gaan naar online cursussen.

Kortom, er zijn wel degelijk heel wat mogelijkheden. Echter elk met hun eigen prijskaartje. Zo zullen privé lessen uiteraard duurder te betalen zijn dan lessen in groep en online cursussen.

 

Q4: Wat is een accordeon?

Een accordeon, door sommigen ook wel trekharmonica genoemd, is een kwalitatief muziekinstrument dat tot de groep van de aerofonen behoort. Hij maakt dus gebruik van een bijzonder grote en krachtige luchtstroom om vervolgens geluid te kunnen produceren. Hierbij spelen bepaalde onderdelen zoals de toetsen, de balg en de tongen een belangrijke rol.

De naam accordeon slaat bovendien ook terug op z’n typisch kenmerkende constructie waarbij door middel van minstens 3 gelijktijdige tonen, één enkel akkoord kan worden geproduceerd. Er wordt bovendien een onderscheid gemaakt tussen de klavieraccordeon enerzijds en de knopaccordeon anderzijds waarvan voornamelijk de bespeling verschillend blijkt.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE