‘s Werelds beste accordeonisten

Laatste update: 27.04.24

 

Welkom in de wondere wereld van de accordeon en accordeon muziek. Wat is een accordeon en tot welke instrumentenfamilie behoort hij? Waar moet je zoal op letten indien je besluit om een (nieuwe) accordeon aan te kopen? Op deze en tal van andere vragen zullen we in het onderstaande artikel een antwoord trachten te vinden. Ben je benieuwd, aarzel dan zeker niet en neem even rustig de tijd om je te verdiepen in de wereld van dit unieke, aerofone instrument. Je zult het jezelf alvast niet beklagen!

 

Wat is een accordeon?

Maar alvorens we dieper ingaan op het thema, is het aangewezen om van bij het begin te beginnen. Want wat is een accordeon en aan welke familie van instrumenten mogen we hem toevoegen? 

De accordeon – ook wel omschreven als een trekharmonica – kan tot de zogenaamde aerofonen muziekinstrumenten gerekend worden. Dergelijke aerofone instrumenten maken gebruik van een krachtige vrijwel grote luchtstroom om enige vorm van geluid te kunnen voortbrengen. Uiteraard is die luchtstroom alleen niet voldoende en moeten we daarnaast ook rekening houden met andere factoren en onderdelen zoals onder meer de balg, de tongen en de toetsen.

Daarnaast  heeft de accordeon zijn unieke naam eveneens te danken aan de kenmerkende constructie waarbij minstens 1 zuiver akkoord kan worden geproduceerd met behulp van minstens 3 gelijktijdige tonen. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld ook een onderscheid maken tussen de verschillende soorten accordeons zoals de klavieraccordeon en de knopaccordeon. Het grootste verschil tussen de beide instrumenten heeft vooral te maken met de speelwijze ervan.

 

Hoe werkt de accordeon?

Nu we weten tot welke groep instrumenten de accordeon behoort én waarom, is het misschien makkelijker om de werking ervan te begrijpen. Zoals in het bovenstaande stukje meteen duidelijk werd, kun je de werking van de accordeon goed vergelijken met die van een mondharmonica. Het grootste verschil tussen de beide instrumenten is dat een accordeon gebruik maakt van de balg om lucht te kunnen aanvoeren.

De tongen, die zich in de kast van de accordeon situeren, zullen onder de verkregen luchtstroom doorslaan en op die manier een vorm van geluid gaan voortbrengen. Dat wil zeggen dat – indien jij een toets of een knop indrukt – 1 of meerdere tongen zullen trillen onder druk van de inkomende lucht waardoor een bepaalde klank of geluid ontstaat. 

Dit verklaart nog maar eens waarom de accordeon tot de groep van de aerofonen mag én moet gerekend worden. Dergelijke instrumenten hebben wel degelijk nood aan een bijzonder krachtige luchtstroom met voldoende weerstand, om zonder problemen een klank of geluid te kunnen voortbrengen.

Welkom in de wondere wereld van de accordeon

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo is er tegenwoordig een aanzienlijk assortiment aan verschillende types accordeons te spotten. Om op een correcte manier een onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende soorten accordeons baseren we ons niet alleen op het aantal verschillende beschikbare tonen maar tevens ook op het aantal knoppen en de speeltechniek. Zo kunnen we de accordeons verdelen in 2 grote groepen; de klavieraccordeons enerzijds en de knopaccordeons anderzijds.

Enkel en alleen al door te observeren kun je vaststellen dat de klavieraccordeon over net iets meer knoppen beschikt en bijgevolg minder diversiteit aan tonen biedt. Dit maakt dat de klavieraccordeon net iets eenvoudiger te bespelen is in tegenstelling tot de knopaccordeon, wat hem uitermate geschikt maakt voor gebruik door beginnende muzikanten.

 

Onderhoud, duurzaamheid, design en prijs

Is je liefde voor de accordeon na het lezen van de bovenstaande info alleen maar toegenomen, en ben je dus op zoek naar een geschikte accordeon dan raden wij jou aan om toch ook even stil te staan bij de duurzaamheid, het design, het onderhoud en de prijs.

Aangezien de meeste muziekinstrumenten – en dus ook de accordeon – behoorlijk prijzig kunnen zijn, is het belangrijk om ze zo goed mogelijk te onderhouden. Een degelijk onderhoud zorgt ervoor dat het instrument duurzamer wordt en dus vele jaren langer zal kunnen meegaan. Plaats de accordeon daarom bij voorkeur nooit in de vlakke zon, zelfs niet achter een raam. Anders loop je het risico dat de was in de accordeon zacht zal worden, met alle gevolgen vandien.

Daarnaast wordt aangeraden om de accordeon steeds in een droge ruimte te bewaren. We denken hier in eerste instantie aan een kast in een – al dan niet verwarmde – kamer. Het klinkt bijgevolg ook logisch dat je maar beter geen accordeon buiten speelt bij vochtig weer. Vocht zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de tongen – veelal vervaardigd uit staal – zullen roesten. In dergelijke gevallen moet je de tongen volledig vervangen en dat is vaak behoorlijk prijzig.

Dat de prijs een heikel punt is voor velen, valt niet te ontkennen. Toch kan het prijskaartje makkelijk verklaard worden aan de hand van verschillende – externe – factoren. We denken hierbij meteen aan de gebruikte materialen, het type accordeon, het design en de merknaam. Zo zal een speelgoed accordeon al gauw te vinden zijn in een prijsklasse van 25 tot 100 euro. Ga je op zoek naar een duurzame professionele accordeon dan zijn gemiddelde prijskaartjes van 1200 euro alvast niet vreemd.

Meer nog, in veel gevallen kan het prijskaartje zelfs oplopen tot 3000 euro of meer. Zo zullen de instrumenten van bekende/ befaamde accordeon merken zoals Roland en Hohner vaak duurder geprijsd staan. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent en welke doelen je hebt. Ben je een beginnend accordeonist of heb je enige ervaring verworven? Wist je bovendien dat het zelfs mogelijk is om een instrument te huren? Een ideale manier om te weten te komen of het instrument in kwestie echt wel iets voor jou is!

 

De beste accordeonspeler – een Nederlander

Maar we willen jou uiteraard geen angst aanjagen, noch willen we jou doen twijfelen aan je passie. Als de accordeon echt is waar jij je hart in kwijt kunt, dan raden wij jou aan om er zo snel mogelijk werk van te maken en wie weet ga jij binnenkort wel Johnny Meijer achterna?

De Amsterdammer Johnny Meijer wordt algemeen beschouwd als één van de beste accordeonisten ter wereld. Hij maakte vooral furore in de jaren ’50 toen hij heel wat concerten in het buitenland had en prompt de eretitel  ‘Koning van de accordeon’ overhandigd kreeg. 

Hoewel accordeon-muziek vaak geassocieerd wordt met melige deuntjes en hossende menigtes, is niets minder waar. De muziek van de Amsterdamse Johnny Meijer was van een heel andere orde, wat er meteen ook voor gezorgd heeft dat het instrument een pak toegankelijker werd bij een brede laag van de bevolking. Weliswaar speelde hij regelmatig Jordanese meedeiners die hij moeiteloos afwisselde met razendsnelle swing, Roemeense en klassieke muziek. Als jazzaccordeonist verwierf hij – ook terecht – internationale erkenning.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE