Enkele tips en tricks om accordeon te leren spelen

Laatste update: 19.04.24

 

Ben je gebeten door de wondere wereld van de accordeon en denk je er soms wel eens over na om het instrument te leren bespelen? Dan kan dit onderstaande artikel misschien wel het laatste beetje twijfel wegnemen. Wat is de accordeon en hoe kun je een dergelijk instrument bespelen? Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je zoal op letten. Wij gaan samen met jou op zoek naar een antwoord op deze én tal van andere vragen! Benieuwd? Aarzel dan niet en lees het onderstaande artikel even rustig door!

 

Wat is een accordeon?

Laat ons misschien maar even bij het begin beginnen want wat is een accordeon? In vergelijking met heel wat andere muziekinstrumenten, kunnen we stellen dat de accordeon een relatief compact instrument is waarop je vrijwel eender welke muziekstijl kunt spelen gaande van pop tot jazz, klassiek en zelfs volksmuziek.

De accordeon wordt door sommigen ook wel eens omschreven als een trekharmonica en kan bijgevolg tot de zogenaamde aerofonen muziekinstrumenten gerekend worden. Om enige vorm van geluid te kunnen produceren, zal dit aerofone instrument bijgevolg gebruik moeten maken van een krachtige vrijwel grote luchtstroom. Het spreekt echter voor zich dat die luchtstroom alleen niet voldoende is en dat ook tal van andere factoren zoals onder meer de balg, de tongen en de toetsen; eveneens van bijzonder groot belang zijn. 

Daarnaast heeft dit unieke instrument zijn naam ook te danken aan de kenmerkende constructie waarbij minstens 1 zuiver akkoord kan worden geproduceerd met behulp van op z’n minst 3 gelijktijdige tonen. Mede daardoor kunnen we meteen ook een onderscheid maken tussen de verschillende soorten accordeons zoals onder meer de klavieraccordeon en de knopaccordeon. Het grootste verschil tussen de beide instrumenten kenmerkt zich hoofdzakelijk door het verschil in speelwijze en techniek.

 

Hoe werkt de accordeon?

Dat de accordeon tot de aerofone instrumenten behoort, is onderhand – mede door het bovenstaande stukje – wel al duidelijk geworden, maar hoe werkt het precies? Hoewel zijn werking heel wat gelijkenissen lijkt te vertonen met de mondharmonica, zijn er ook diverse verschillen te noteren. Zo zal de traditionele, klassieke mondharmonica hoofdzakelijk gebruikmaken van de balg om lucht aan te voeren. De tongen, die zich in de kast van de accordeon bevinden, zullen met behulp van deze luchtstroom doorslaan en op die manier geluid produceren. Dat wil dus zeggen dat, indien jij een toets of een knop gaat indrukken, 1 of meerdere tongen zullen trillen onder druk van de inkomende lucht, wat resulteert in een bepaalde klank en/ of geluid. 

Deze unieke techniek en werking verklaart ook meteen waarom het logisch is dat de accordeon tot de groep van de aerofone instrumenten behoort. Dergelijke instrumenten hebben nood aan een bijzonder krachtige luchtstroom om zonder problemen een klank of geluid te kunnen produceren.

 

Wat zijn de mogelijkheden binnen de accordeon familie?

Hoewel alle accordeons op min of meer dezelfde techniek en werking steunen, kunnen we wel degelijk verschillende types onderscheiden. Ben je van plan om een accordeon te kopen dan is het uiteraard handig om hiervan op de hoogte te zijn.

Om een onderscheid te kunnen maken tussen de diverse soorten accordeons baseren we ons op meerdere factoren zoals het aantal beschikbare tonen, de verschillende knoppen én de manier van bespelen. Op die manier kunnen we de accordeons onderverdelen in 2 grote groepen; de klavieraccordeons enerzijds en de knopaccordeons anderzijds.

Enkel en alleen door te observeren zul je zien dat de klavieraccordeon over net iets meer knoppen beschikt en tevens ook minder verschillende hoeveelheden tonen aanbiedt. Daardoor is de klavieraccordeon een pak eenvoudiger te bespelen in tegenstelling tot de eerder vernoemde knopaccordeon; wat hem uitermate geschikt maakt voor gebruik door beginnende muzikanten.

Kan ik accordeon leren spelen en hoe?

Hoewel het misschien niet meteen één van de makkelijkste instrumenten is om aan te leren, is het ook verreweg moeilijk of ingewikkeld waardoor vrijwel iedereen in staat is om accordeon te leren spelen. Hoewel muzikale aanleg uiteraard een belangrijke factor is, moet je daarnaast eveneens over een goede portie toewijding, discipline en geduld beschikken. 

Een moeilijkheid bij het leren spelen van de accordeon – en dan vooral voor beginnende muzikanten – is het gegeven dat je in sol- én fasleutel tegelijk moet lezen. (Denk aan de wisselwerking tussen je rechter- én linkerhand.) Dat kan in het begin enige verwarring veroorzaken maar zal geleidelijk aan beter gaan op voorwaarde dat je voldoende discipline aan de dag legt natuurlijk.

Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan, want vandaag de dag zijn er heel wat kanalen en mogelijkheden om je wegwijs te maken in de wondere wereld van de mondharmonica en je bij te staan tijdens elke stap van het leerproces. Zo kun je op zoek gaan naar een professionele accordeonist die je de kneepjes van het vak aanleert. Daarnaast kun je ook lessen nemen in de plaatselijke muziekschool of op zoek gaan naar online cursussen.

Kortom, er zijn wel degelijk heel wat mogelijkheden. Echter elk met hun eigen prijskaartje. Zo zullen privélessen logischerwijze duurder te betalen zijn dan lessen in groep en/ of online cursussen.

 

Een accordeon huren of aankopen?

Tot slot willen we het toch nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Het spreekt voor zich dat de aanschaf van een muziekinstrument jammer genoeg niet altijd gepaard gaat met een relatief goedkoop en betaalbaar prijskaartje. Het is daarom belangrijk om aandachtig te zijn voor aanbiedingen en bepaalde offertes of om het instrument – althans de eerste maanden – te huren. Op die manier hoef je geen groot budget te spenderen, wat altijd handig is als uiteindelijk blijkt dat de accordeon toch niet helemaal voor jou is weggelegd.

Heb je voor jezelf echter de knoop doorgehakt en besluit je op zoek te gaan naar een kwalitatieve en duurzame accordeon dan zal de prijs afhankelijk zijn van bepaalde externe factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan het design, de merknaam, het type en/ of de gebruikte materialen. Zo zal een speelgoed accordeon makkelijk te vinden zijn binnen een prijsklasse van 25 tot 100 euro. Ga je op zoek naar een duurzame professionele accordeon dan zijn gemiddelde prijskaartjes van 1200 euro alvast niet vreemd.

In de meeste gevallen kan het prijskaartje zelfs oplopen tot 3000 euro of meer. Zo zullen de accordeons van bekende merken zoals Roland en Hohner vaak duurder geprijsd staan. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent en welke doelen je hebt. Ben je een beginnend accordeonist of heb je al wat ervaring? Zo zijn er eventueel ook mogelijkheden om het instrument te huren.

 

Eindconclusie

Ben je na het lezen van dit artikel er nog steeds van overtuigd dat de accordeon wel degelijk iets voor jou is, dan kunnen wij jou alleen maar aanmoedigen om op zoek te gaan naar het meest geschikte model voor jouw noden en wensen. Wees daarbij echter wel aandacht voor de verschillende types, materiaalsoorten en prijskaartjes en houd rekening met je doel en het ervaringsniveau waarmee je aanvangt.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE