Laatste update: 30.06.22

 

Beste kalimbas – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe kalimba of je koopt een eerste exemplaar aan, dan zie je verschillende uitvoeringen de revue passeren. Zo zijn er heel wat instrumenten te verkrijgen in diverse houtsoorten die elk hun eigen unieke klank produceren. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Kalimba set – 17 tonen – Duimpiano; een duurzame set vervaardigd uit een degelijke combinatie van mahonie- én bamboehout. Daartegenover staat de Kalimba Set Atv Perfectum; een handgemaakt instrument en bijgevolg uniek in zijn soort.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste kalimbas (Reviews) van 2022

 

Ben je op zoek naar een kalimba of duimpiano in acaciahout of kies je liever eentje die gemaakt is uit mahonie? Misschien geef je de voorkeur aan een kalimba in bamboe of een elektrische duimpiano? Daarom raden we je aan om de 5 toppertjes die we voor jou hebben uitgekozen eens rustig te bekijken. Het advies van de klanten in de online reviews kunnen eventueel een hulp zijn om de beste kalimba voor jou uit te kiezen. 

 

1. Kalimba set – 17 tonen – Duimpiano – Mahoniehout – Inclusief waterdichte opbergcase

 

Ben je op zoek naar een nieuwe kalimba? Dan weet deze set van Woodley je misschien wel te verrassen. Op basis van de vele positieve online reviews én de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren, kunnen we alvast stellen dat heel wat klanten laaiend enthousiast zijn over dit unieke Afrikaanse muziekinstrument. De moeite waard dus om deze – misschien wel beste – kalimba even grondig te bekijken.

Deze veelzijdige handgemaakte kalimba – ook wel omschreven als duimpiano – kent een relatief rechthoekige uitvoering met een bijbehorend formaat van 18 bij 13 cm. Uitgerust met maar liefst 17 verschillende tonen, geniet je de mogelijkheid om te kiezen uit een brede waaier van verschillende muzieksoorten. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want daarnaast werd eveneens aandacht besteed aan het comfort en gebruiksgemak. Zo draagt de keuze voor mahonie- én bamboehout bij aan een optimale duurzaamheid terwijl de unieke handsteun zorgt voor extra comfort. Bij aankoop van dit muziekinstrument worden overigens tal van accessoires en opzetstukken meegeleverd die het prijskaartje meer dan rechtvaardigen.

 

Voordelen: 

Verpakkingsinhoud: het kalimba muziekinstrument wordt geleverd inclusief een stemhamer, een opbergzakje, een microvezel poetsdoekje, vingerbeschermers, een opbergdoos, een set toon stickers en een informatief instructieboek.

Tonen: de kalima garandeert een grote verscheidenheid van maar liefst 17 tonen die toegang geven tot een brede waaier van muzieksoorten.

Materiaal: bij de productie van deze unieke kalimba set werd gekozen voor duurzame materialen zoals mahonie- én bamboehout.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: slechts één koper blijkt niet helemaal overtuigd en vindt het instrument enkel geschikt voor iemand met kleine handen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kalimba Set Atv Perfectum 2022 duimpiano 17 tonen 

 

De kalimba van Atv Perfectum is een goedkope duimpiano die toch een uitstekende kwaliteit heeft. Dit Afrikaanse muziekinstrument is handgemaakt uit massief hoogwaardig mahoniehout. De klankkast van 18,5 x 13,5 x 5,3 cm produceert met zijn unieke design een prachtig geluid met 17 verschillende tonen.

Op de gegraveerde toetsen in staal kunnen stickers aangebracht worden die de noten aanduiden waardoor dit instrument ook voor beginnende spelers toegankelijk is. De kalimba wordt geleverd in een handig opbergtasje samen met een stemhamertje, een stickerpakket en een reinigingsdoekje. Bovendien is er een beginnersboek aan toegevoegd om ook de jongste spelertjes te begeleiden.

De Afrikaanse duimpiano wordt reeds gestemd afgeleverd zodat je direct kunt beginnen met spelen. De uitzonderlijk mooie klanken werken bijzonder rustgevend waardoor de stress zo weg ebt. In de reviews merken we een zeer goede tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product. 

 

Voordelen: 

Gebruiksklaar: de 17 klankpegels van dit instrument zijn al gestemd bij levering waardoor je onmiddellijk kunt beginnen.

Origineel: deze kalimba is een mooi en origineel instrument om aan kinderen cadeau te doen. Bovendien gaat het de muzikale interesse aanmoedigen terwijl er geen enkele muziekkennis vereist is om dit instrument te bespelen. 

Het prijskaartje: als je meerdere stuks tegelijk inkoopt, dan komt dit instrument in aanbieding. Hierdoor valt hij ook meteen in de laagste prijscategorie in onze lijst van topproducten.

 

Nadelen:

Handleiding: een klant merkt op dat de handleiding niet echt duidelijk is. Hij is vertaald uit het Chinees naar het Engels waardoor het soms een onduidelijke tekst is die je maar moeilijk kunt begrijpen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Kalimba Duimpiano met 17 Tonen + Accessoires – Stemhamer – Toets Stickers

 

Op zoek naar een leuk en origineel geschenk voor iemand die dol is op muziek? Dan raden wij jou aan om deze betaalbare kalimba van Vitamo alvast even onder de loep te nemen. Bovendien wordt deze kalimba geleverd als een volwaardige set die eveneens een stemhamer, poetsdoekje, kleurstickers, duimbeschermers, opbergzakje én instructieve handleiding omvat.

Net zoals de meeste andere kalimba muziekinstrumenten, kent ook dit exemplaar een relatief rechthoekige uitvoering van 18 bij 12,5 cm waarbij de hoeken en zijkanten afgerond en sterk afgelijnd zijn. In combinatie met het natuurlijke mahoniehout, is deze duimpiano dus niet alleen gebruiksvriendelijk maar tevens ook bijzonder duurzaam. Zijn gebruiksgemak wordt overigens verder aangesterkt door de aanwezigheid van maar liefst 17 verschillende toetsen/ tonen waardoor de weg naar allerlei muzieksoorten zomaar voor je open ligt.

Mocht je alsnog twijfelen dan kan het misschien helpen om even een blik te werpen op de online reviews. Daaruit blijkt al snel dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en het product belonen met een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: zijn vriendelijke prijskaartje maakt deze duimpiano bijzonder toegankelijk voor een breed publiek.

Materiaal: de duimpiano werd hoofdzakelijk uit 100% natuurlijk mahoniehout vervaardigd wat niet alleen bijdraagt aan de levensduur maar ook aan de uiteindelijke klankkleur.

Verpakkingsinhoud: het kalimba muziekinstrument wordt geleverd inclusief een stemhamer, een poetsdoekje, een opbergzakje, een instructieve handleiding, kleurstickers en de nodige duimbeschermers.

 

Nadelen:

Verkeerde noot: slechts één koper is net iets minder tevreden en wijst erop dat het toestel geleverd werd met een verkeerd gegraveerde noot. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. NIYA / 10 Tonen – Duimpiano – Muziekinstrument – Kalimba Uit Italië

 

Mag het best wel wat meer zijn en ben je daarvoor bereid om iets dieper in de buidel te tasten? Dan lijkt de NIYA duimpiano misschien wel wat voor jou. Deze prachtige lichtbruine kalimba – die overigens ook in een donkerbruin design te bekomen is – komt rechtstreeks uit Italië waar hij door vakmensen met de hand werd gemaakt. Dit maakt hem niet alleen begeerd maar ook uniek wat zijn prijskaartje dan weer rechtvaardigt.

De kalimba kent daarbij een totale afmeting van 14,5 bij 12,5 cm en telt maar liefst 10 tonen/ toetsen. Daardoor wordt het mogelijk om je toevlucht te zoeken tot allerlei verschillende muzieksoorten. Qua materiaalkeuze heeft men gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van essenhout in combinatie met harmonisch staal. Deze combinatie draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid maar zorgt tevens ook voor een prachtige heldere ietwat diepe klank.

Hoewel deze set heel wat positieve eigenschappen naar voren weet te brengen, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat dit misschien wel te maken heeft met het hogere prijskaartje.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de kalimba wordt speelklaar geleverd inclusief een bijbehorend stemhamertje en een boekje met de meest belangrijke instructies.

Materiaal: de kalimba is vervaardigd uit duurzaam essenhout dat bekend staat vanwege zijn unieke dichtheid die resulteert in een prachtige diepe doch heldere klank.

Tonen: de kalimba telt daarbij maar liefst 10 verschillende tonen of toetsen en legt daarmee een brede waaier aan muzieksoorten voor je open.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Niya 10 Tonen Elektrische Duimpiano Strand Uit Italië

 

We sluiten het rijtje van de duimpiano’s af met deze unieke en originele elektrische kalimba, jou aangeboden en geleverd door Niya. Zoals je meteen kunt zien, situeert zijn prijskaartje zich in de hogere klassen wat hem misschien net iets minder toegankelijk maakt voor het grote publiek. Toch levert de combinatie van een unieke (geluids)kwaliteit en een prachtig ontworpen design een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren én heel wat tevreden klanten op.

Zo zul je zien dat deze kalimba vervaardigd blijkt uit een combinatie van degelijke natuurlijke houtsoorten waaronder palissanderhout aan de zijkanten en een laagje gelakt mahoniehout aan de bovenkant. De kleinere dichtheid van het mahoniehout zorgt er gelijk voor dat de klanken voornamelijk naar de bovenkant en minder naar de zijkanten worden gestuurd wat resulteert in een helder en rustiek geluid. 

De kalimba van Niya kent verder een maximaal formaat van 14,5 bij 11 cm aangevuld met een licht gewicht van amper 400 gram en een hoogte van 6,5 cm. Ondanks de compactheid levert hij moeiteloos 10 verschillende tonen waardoor je met deze kalimba eender welk liedje of melodie gaande van pop tot Kerst, kunt spelen.

 

Voordelen:

Formaat: de kalimba wordt gekenmerkt door een beperkt formaat van 14,5 bij 11 cm aangevuld met een totale hoogte van 6,5 cm.

Materiaal: de combinatie van het palissanderhout aan de zijkanten en het gelakte mahoniehout aan de bovenkant, levert een rustieke en prachtig heldere klank op.

Accessoiretas: deze prachtige duimpiano wordt jou aangeboden inclusief een degelijke opbergtas zodanig dat je het instrument steeds weer veilig kunt opbergen.

Verpakkingshoud: de kalimba met bijbehorende opberghoes wordt verder aangevuld met een poetsdoekje, een stemhamertje en een instructieboek.

 

Nadelen: 

Handleiding: ook hier moeten we er rekening mee gaan houden dat de handleiding enkel en alleen in het Engels beschikbaar blijkt.

Prijzig: het hogere prijskaartje zou door sommige klanten wel eens als een nadeel kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kalimbas Koopgids

 

Wil je een instrument bespelen maar heb je eigenlijk heel weinig muziekkennis of ben je een geoefende speler die een nieuwe kalimba zoekt? We stellen vast dat er verschillende types op de markt zijn met een variatie aan gebruikte houtsoorten en dat er zelfs elektrische kalimbas bestaan. We willen jou de raad geven om even rustig rond te kijken en te bedenken wat je verwachtingen zijn en welk budget je er wilt aan spenderen. Als je de kalimbas gaat vergelijken,  dan zul je geen al te grote verschillen opmerken. Daarom kunnen de aanbevelingen van ervaren spelers een goede hulp zijn bij het maken van jouw keuze.

Wat is een kalimba en de verschillende types

Een kalimba wordt ook wel mbira, sansa of gewoon duimpiano genoemd. Er zijn nog tal van andere namen en die verschillen per stam bij wie ze gebruikt worden. De kalimba is een Afrikaans muziekinstrument dat behoort tot de categorie van de lamellofonen. Het instrument is vooral terug te vinden in Centraal Afrika maar ook in Cuba zien we hem opduiken waar hij trouwens marimbula wordt genoemd, wat een soort van bas kalimba is. Het instrument wordt bespeeld bij traditionele ceremonies en bruiloften. 

Kinderen spelen graag op de kalimba als ze de lange weg moeten afleggen om water te halen of onderweg naar school. Er worden daarbij zelf liedjes bedacht en dit zorgt voor heel veel plezier. We kunnen 2 soorten duimpiano’s onderscheiden, namelijk de traditionele kalimba en de elektrische kalimba. De eerste is het klassieke instrument dat we terugvinden in een ruime waaier aan houtsoorten waaruit hij gemaakt is, al dan niet met een specifieke versiering en kleur. De lamellen die er op bevestigd zijn worden meestal gemaakt uit staal en zijn soms gegraveerd. 

De elektrische kalimba is hetzelfde instrument met als enige verschil dat deze door middel van een jack kabel kan aangesloten worden op een versterker. Bij deze instrumenten vind je meestal ook een ingang om een hoofdtelefoon op aan te sluiten zodat je kunt oefenen zonder anderen hiermee te storen. 

 

Waaruit wordt de kalimba gemaakt

De kalimba bestaat eigenlijk gewoon uit een klankkast en metalen tongen. Er is een variatie aan vormen en materialen waaruit ze vervaardigd worden. Meestal wordt een houten blok gebruikt dat is uitgehold en waarop de metalen lamellen worden bevestigd. Acaciahout, mahoniehout en bamboe zijn de meest voorkomende houtsoorten waaruit dit instrument gemaakt is.

Daarnaast zien we ook dat er vaak gebruik wordt gemaakt van een uitgeholde kalebas en zelfs het schild van een schildpad. In sommige regio’s wordt een stuk bamboe genomen van 15 à 20 cm met als resonator (de trilholte) een halve kalebas, waarin het instrument geplaatst wordt. Soms heeft de klankkast alleen maar een klankgat en dit is al voldoende om mooie en heldere klanken te produceren. 

Het aantal metalen lamellen die op de klankkast worden gemonteerd kan variëren tussen 8 en 24 stuks. Bovendien worden deze in 2 groepen geplaatst en dient het instrument met 2 handen te worden bespeeld. De lamellen of toonkegels worden vastgezet door 3 dwarsliggende kammetjes met aan iedere lamel nog ringetjes waardoor elk een andere toonhoogte krijgt. Bij gebrek aan materialen worden soms platgeslagen lepels of spaken van fietswielen gebruikt. De lamellen moeten worden gestemd door ze langer of korter te maken.

Welke liederen worden op de kalimba gespeeld en waarvoor wordt hij gebruikt

In de Afrikaanse landen worden vooral lofzangen over de autoriteiten, historische- en traditionele thema’s begeleid door de kalimba. Door de kinderen worden verzonnen verhalen en een uiting van de persoonlijke gevoelens bezongen in samenspel met dit instrument. Hij wordt ook gebruikt om een melodie na te bootsen van een lied dat normaal gespeeld wordt op een ander instrument.

Daarnaast gaat hij melodisch de zanglijn verdubbelen, hij gaat als het ware een tweede stem toevoegen aan de zang. Instrumentaal wordt de kalimba gebruikt als voor-, tussen- of naspel zonder zang. In de westerse wereld wordt het instrument vooral gebruikt als begeleiding in meditatie, yoga en andere relaxerende therapieën. 

Het bespelen van de kalimba zorgt voor een rustgevend effect waardoor de stress wordt verminderd. De klanken geven een boost aan je concentratie en het leervermogen wordt verhoogd. Bovendien zal ook de creativiteit en de interesse naar muziek worden aangewakkerd.

 

Hoe wordt de kalimba bespeeld en het prijskaartje

De kalimba wordt bespeeld met 2 handen net zoals je bij een piano zou doen. Echter, hier gaan enkel de duimen de lamellen aantokkelen waardoor deze trillingen voortbrengen die weergalmd worden in de klankkast. Hierdoor verkrijg je hele mooie tonen met een helder klankgeluid.

Er is geen enkele muzikale kennis vereist om de kalimba te bespelen en juist daarom wordt hij vaak aan kleine kinderen gegeven om de interesse in muziek aan te wakkeren. De prijs varieert tussen € 25 en € 45 afhankelijk van de gebruikte materialen. De aanbiedingen van pakketten kalimbas waarin meerdere stuks zitten zijn soms interessant om bijvoorbeeld in klasjes samen te spelen. 

 

 

 

Laatste update: 30.06.22

 

Beste cajons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een compact percussie instrument? Dan lijkt de cajon de best mogelijke aanbeveling te zijn. Om het voor jou allemaal net dat tikkeltje makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse cajon muziekinstrumenten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Latin Percussion LPA1332DWS cajon die gekenmerkt wordt door een totale afmeting van 30 x 30,5 x 44 cm. Echter blijkt ook de Dimavery CJ-400 Cajon een schot in de roos te zijn; een degelijk instrument dat voor het grootste gedeelte uit stevig natuurlijk hout is opgebouwd.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste cajons (Reviews) van 2022

 

De cajon is veruit één van de meest originele en unieke muziekinstrumenten. Om de keuze voor jou iets makkelijker te laten verlopen, zijn we alvast op zoek gegaan naar 5 topproducten. We hebben hierbij niet alleen rekening gehouden met de kwaliteit en het design maar uiteraard ook met het advies dat door klanten in online reviews werd gegeven. Neem rustig de tijd om er de voor jou beste cajon uit te kiezen en wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen. Veel succes!

 

1. Latin Percussion LPA1332DWS Aspire Accent Cajon Darkwood Streak

 

Betrap je jezelf er steeds vaker op dat je overal waar je komt begint te drummen? Of het nu een tafel, een assortiment van pannen of gewoon je bovenbenen zijn; alles is goed genoeg om de mooiste klanken voort te brengen. In dergelijke gevallen is de cajon misschien voor jou wel het meest geschikte muziekinstrument aller tijden; een handig en makkelijk verplaatsbaar instrument en ideaal voor de beginnende percussionist.

Neem nu bijvoorbeeld deze prachtige Aspire Accent cajon, jou aangeboden door het bekende merk Latin Percussion (LP) en gekenmerkt door een uniek en prachtig design met handgemaakte versieringen. De cajon kent daarbij een totale afmeting van 30 x 30,5 x 44 cm en is voornamelijk uit stevig eik vervaardigd. Het zitvlak van de cajon is extra verfijnd afgewerkt zodoende het zitcomfort tijdens het spelen te vrijwaren. Verder blijkt de binnenkant van de cajon uitgerust met de nodige rieten waardoor een breed gamma aan klanken en geluiden kan worden geproduceerd.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten tot op heden best tevreden zijn met hun aankoop. Dit verklaart dan ook meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5/5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de cajon kent een totale afmeting van 30 x 30,5 x 44 cm en is makkelijk overal mee naartoe te nemen.

Materiaal: bij de productie van deze cajon heeft men voornamelijk een beroep gedaan op duurzame natuurlijke eik die bijdraagt aan de stevigheid en de uiteindelijke geluidskwaliteit.

Handig in gebruik: het zitvlak van de cajon is extra verstevigd en verfijnd afgewerkt zodoende het zitcomfort te beogen. Verder is de binnenkant van de cajon voorzien van de nodige rieten die zorgen voor een unieke samenstelling van  – overwegend lage – bastonen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de prijs zou evenwel een minpuntje kunnen zijn voor sommige klanten.

Koop bij bol.com (€164.17)

 

 

 

 

2. Dimavery CJ-400 Cajon plywood 13 mm

 

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor deze unieke cajon die jou wordt aangeboden door Dimavery. Dimavery is een bekend, zoniet het beste merk, op het gebied van heel wat muziekinstrumenten. Denk hierbij ook maar aan diverse soorten violen en gitaren die door dit zelfde merk worden gemaakt.

De cajon wordt gekenmerkt door een behoorlijk compact formaat van 30 x 29 x 50 cm, wat hem bijzonder handzaam en makkelijk in gebruik maakt. Hij is, hoe kan het ook anders, voornamelijk afgewerkt uit duurzaam natuurlijk eikenhout wat meteen ook z’n typische rustieke kleur verklaart. Dankzij de 4 rubberen voetjes aan de onderkant blijft hij mooi stabiel en stevig staan terwijl je aan het spelen bent.

Op het moment van aankoop zul je zien dat hij geleverd wordt in een uitstekende stevige opbergtas. Handig dus indien je hem overal mee naartoe wilt nemen en na gebruik weer veilig wilt kunnen opbergen. Ook hier blijken de reacties momenteel alleen maar lovend te zijn. Echter durven we vermoeden dat het prijskaartje voor sommigen nog altijd wat te duur is.

 

Voordelen:

Formaat: het compacte formaat waarbij de afmeting op 30 x 29 x 50 cm wordt geschat, maakt van deze cajon een handzaam en makkelijk te bespelen instrument.

Comfort: de cajon is voorzien van alle mogelijke comfort. Zo hoef je niet te panikeren dat hij zal wegschuiven dankzij de aanwezigheid van de 4 rubberen voetjes.

Opbergtas: wil je de cajon graag kunnen meenemen naar elk feestje of tijdens elke camping trip? Dan is het handig dat je hem kunt opbergen in de meegeleverde opbergtas.

Materiaal: het is een duurzame en degelijke cajon die vervaardigd blijkt te zijn uit diverse natuurlijke houtsoorten die best wel tegen een stootje kunnen.

 

Nadelen:

Design: het design is vrij rustiek en eenvoudig en misschien voor sommige klanten net iets te saai.

Budget: het is zeker niet het instrument met de hoogste prijs maar toch kan het door sommigen als een struikelblok worden ervaren.

Koop bij bol.com (€134)

 

 

 

 

3. Meinl AESLRB Artisan Edition Cajon Soleá Line Red Burst

 

Door te kiezen voor deze unieke cajon van Meinl, kies je alvast niet voor één van de goedkope percussie instrumenten uit het rijtje. Wil je deze cajon in huis halen dan zul je best een iets ruimer budget voorzien. Hij werd volledig met de hand gemaakt door de Spanjaard José Hernández Diaz, wat meteen het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren.

Dit unieke muziekinstrument wordt gekenmerkt door een prachtig gestroomlijnd design met afgeronde hoeken. Bij de productie van dit instrument heeft men uitdrukkelijk gekozen om te werken met duurzaam berkenhout, wat meteen de rustieke en typische kleur verklaart. Bovendien bestaat de body van het instrument uit maar liefst 9 lagen Baltisch berkenhout wat bijdraagt aan de klank en het geluid van de cajon.

Tot slot zul je zien dat de cajon van maar liefst 2 groepen met elk 4 metalen gitaarsnaren is voorzien. Kortom een echte aanrader om even in overweging te nemen. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven over dit product wegens het ontbreken van online reviews. De hoge prijs zou daar zeker een verklaring voor kunnen zijn.

 

Voordelen:

Materiaal: het grootste gedeelte van de cajon bestaat uit maar liefst 9 lagen Baltisch berkenhout terwijl de snaren uit metaal bestaan.

Uniek: in tegenstelling tot sommige andere cajon instrumenten, blijkt dit product helemaal met de hand gemaakt. Bijgevolg zul je steeds met een unieke cajon naar huis gaan.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een betaalbare cajon, dan lijkt dit product niet meteen de beste aanbeveling uit het rijtje te zijn.

Koop bij bol.com (€269)

 

 

 

 

4. Schlagwerk CP5003 Cajon Precise OS Silver – Cajon // Schlagwerk Cajon Precise

 

Of je met de Schlagwerk CP5003 ook meteen voor één van de goedkope cajons uit het rijtje kiest, valt enigszins te betwijfelen. We vermoeden dat zijn hogere prijskaartje eveneens een verklaring zou kunnen bieden voor het uitblijven van de online reacties, wat het voor ons moeilijker maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen. Toch lijkt hij ons de moeite waard om in de selectie op te nemen.

Zo kent de Schlagwerk cajon een totale afmeting van 50 x 30 x 30 cm en blijkt hij voornamelijk uit duurzame berk te zijn vervaardigd. Aan de binnenkant van de cajon werden de nodige gitaarsnaren voorzien die bijdragen aan een breed assortiment van verschillende klankkleuren en geluiden.

Mocht je interesse hebben in dit unieke en prachtige percussie-instrument, dan zul je zien dat hij geleverd wordt inclusief een stevig en zacht aanvoelend zitkussentje en een bijbehorende stemvork om de snaren te stemmen.  

 

Voordelen:

Formaat: de Schlagwerk cajon kent een behoorlijk standaard afmeting van 30 x 30 x 50 cm.

Materiaal: in tegenstelling tot heel wat – vaak goedkopere – cajons, werd dit exemplaar voornamelijk uit duurzame berk vervaardigd.

Zitkussentje: bij aankoop wordt eveneens een handig SP20 zitkussentje meegeleverd zodoende het speelcomfort te vergroten.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Koop bij bol.com (€240)

 

 

 

 

5. Varios Cajon Sela – Percussie // Sela Cajon 4026929918383 Cajon

 

We sluiten het rijtje af met de Sela cajon die gekenmerkt wordt door een lengte en breedte van 30 cm in combinatie met een hoogte  van 47 cm en een maximaal gewicht van zo’n 5 kg. Daardoor is hij relatief makkelijk van punt A naar punt B te verplaatsen, wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak. In tegenstelling tot het vorige toppertje, lijkt hij iets toegankelijker te zijn qua prijs. Echter kan de lage prijs verklaard worden door het gebrek aan een verstelbare front pad en bijbehorende stemvork.

Toch is de Sela cajon – die meteen opvalt vanwege zijn unieke rode design – een echte aanrader voor elke beginnende percussionist. Hij blijkt daarbij eveneens te zijn vervaardigd uit duurzame berk in combinatie met een unieke bijbehorende lak coating en de nodige gitaarsnaren. Dit uit zich in een breed gamma aan lage (bas)tonen die duidelijk afwijken van de zwoele deuntjes die we kennen van de flamenco en latin-muziek.

Jammer genoeg werden tot op heden nog geen reacties geplaatst, waardoor het voor ons best wel moeilijk is om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Formaat: de Sela cajon kenmerkt zich door een vrij compacte uitvoering van 30 x 30 x 47 cm.

Materiaal: ook hier werd vooral de voorkeur gegeven om te werken met de positieve eigenschappen van berk.

Coating: het geheel werd afgewerkt met een donkerrode lak coating die bijdraagt aan het uiteindelijke design.

 

Nadelen:

Geen flamenco: ben je op zoek naar een unieke cajon die de typische flamenco en/ of latin klanken benadert, dan is dit exemplaar van Sela niet meteen de beste aanbeveling.

Koop bij bol.com (€167.39)

 

 

 

 

Cajons Koopgids

 

Wat is een cajon en waarvoor kun je het product gebruiken? Bestaan er verschillende soorten cajon instrumenten of niet? En hoe zit het met het formaat en de gebruikte materiaalsoorten? Kortom, je hoort het al; heel wat vragen en wij trachten er met deze koopgids een antwoord op te zoeken. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling mocht je de tijd nemen om de gids te bekijken alvorens je de verschillende cajon instrumenten gaat vergelijken. En indien je vindt dat de prijs soms iets te duur is, zijn er altijd leuke aanbiedingen en promoties waar je beslist rekening mee kunt houden.


Wat is een cajon en het gebruiksgemak

Een cajon is een uniek, doch behoorlijk onbekend muziekinstrument dat behoort tot de groep van de percussie. Indien je dus altijd al een drumstel in huis hebt willen halen maar om de één of andere reden niet mag of er niet de plaats voor hebt, dan lijkt de cajon een waardig alternatief te zijn. Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste cajon aan te kopen. Neem de tijd om de verschillende mogelijkheden rustig te bekijken want die zijn er wel zeker.

 

Merk, design en mogelijke prijskaartje

Alvorens je aan de zoektocht begint, willen we er toch wel even op wijzen dat er heel wat verschillende prijskaartje kunnen en zullen opduiken. Zo zul je cajon muziekinstrumenten tegenkomen met een aanvaardbaar prijskaartje beneden de 100 euro terwijl je voor andere cajons dan weer makkelijk 250 euro of meer betaalt. De vraag die je jezelf dan altijd moet stellen is, of een duurder exemplaar ook altijd beter is of niet?

Het spreekt voor zich dat een cajon van 20 euro kwalitatief wel minder zal zijn dan een cajon van bijvoorbeeld 500 euro. Maar geef nu zelf toe, het verschil in prijs is dan ook behoorlijk groot. Twijfel je bijvoorbeeld tussen een cajon van 150 euro en eentje van 200 euro dan zal er kwalitatief gezien heel weinig verschil op zitten. Als we een tip mogen meegeven dan kunnen we vermelden dat Sela en Meinl 2 bekende merknamen zijn die als marktleiders kunnen worden beschouwd op het gebied van cajon muziekinstrumenten.

 

Het type cajon

De zoektocht naar de beste cajon kan vaak vermoeiend en lastig zijn en dat heeft vooral te maken met de verschillende types die er bestaan. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen de Peruviaanse cajon die beschouwd wordt als een traditioneel instrument zonder snaren. De klank van dergelijk instrument kan als warm en aards worden beschouwd en wordt gekenmerkt door een opeenvolging van bastonen.

Verder is er nog de String cajon die gekenmerkt wordt door 1 of meerdere snarencombinaties die zich tegen de voorkant van het instrument bevinden. Met de voorkant van de cajon bedoelen we de slagplaat, dus het gedeelte waar je met je handen of bijpassende sticks gaat spelen.

En daarnaast kun je ook altijd nog opteren om te kiezen voor de Snare cajon. Dergelijk exemplaar is een pak moderner en wordt, net zoals een snaredrum, gekenmerkt door een snarenmat. Op die manier wordt er niet alleen een kenmerkende diepe bastoon geproduceerd maar kun je evengoed genieten van een ietwat scherpere intense snaredrum-achtig geluid.

Het formaat en de gebruikte materiaalsoorten

Uiteraard is het minstens even belangrijk om rekening te houden met het formaat van de cajon en de materiaalsoorten waaruit deze is vervaardigd. Wanneer we het hebben over het formaat dan bedoelen we hier vooral de hoogte van het instrument mee. Het is hierbij niet alleen de bedoeling dat je goed en comfortabel kunt zitten maar dat je tegelijk ook niet teveel moeite moet doen om voorover te buigen. De meeste cajons worden daarom gekenmerkt door een standaardhoogte van 45 cm.

Uiteraard kunnen er hier en daar kleine afwijkingen genoteerd worden en kun je bijvoorbeeld evengoed een cajon met een zithoogte van 50 cm aankopen. Besef wel dat de hoogte mee de klank van de cajon zal bepalen. Algemeen geldt dat een kleine cajon een scherper en hoger klankgeluid zal produceren dan een groter exemplaar. Verder zal het volumebereik bij kleine cajons ook veel lager liggen dan de grote varianten.

Naast het formaat zal ook de keuze van het materiaal een invloed uitoefenen op de geproduceerde klank. In de meeste gevallen zal de body van de cajon voornamelijk uit berkenhout vervaardigd zijn. Wanneer we het over de body van de cajon hebben, dan bedoelen we daarmee vrijwel het volledige muziekinstrument uitgezonderd de slagplaat. Berkenhout is een goede aanbeveling omdat het zowel de lage alsook hoge tonen perfect tot uiting laat komen.

 

Extra kenmerken, mogelijkheden en eventuele toebehoren

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de eventuele kenmerkende eigenschappen en toebehoren. Zo is het altijd handig indien de cajon geleverd wordt inclusief een stevige hoes of opbergtas. Op die manier kun je de cajon niet alleen veilig verplaatsen maar ook veilig opbergen na gebruik. Dit maakt het instrument meteen een pak duurzamer.

Daarnaast zul je zien dat je de meeste cajons verder kunt uitbreiden. Zo worden er zelfs drumstellen aangeboden inclusief een cajon die als basisinstrument fungeert. Indien je de cajon niet met je handen wilt bespelen dan heb je ook de mogelijkheid om brushes te gebruiken of een pedaal. Het is dan ook leuk indien je dat op het moment van aankoop gewoon al krijgt meegeleverd. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.

 

 

 

Laatste update: 30.06.22

 

Beste elektrische drumstellen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor het Oprolbaar Drumstel van TD drums kies je voor een uitstekende combinatie tussen kwaliteit en betaalbaarheid. Bovendien zorgt het lichte gewicht en compacte formaat er eveneens voor dat het elektronische drumstel makkelijker te verplaatsen wordt. Daartegenover staat het Elektrische drumstel – Carlsbro Rock50BP1 dat overigens geleverd wordt inclusief drumstokken, drumstok en bijbehorende koptelefoon. In de onderstaande tabel voegen we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toe, eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische drumstellen (Reviews) van 2022

 

Of je nu op zoek gaat naar een elektrische drumstel voor je kind dan wel een elektronische drumstel voor een beginner of gevorderde muzikant, het is aangewezen om niet zomaar het eerste het beste apparaat in het winkelmandje te plaatsen. Zo zal voor sommigen de prijs een belangrijke én bepalende factor blijken net zoals de mogelijkheden en de extra toebehoren. Wij selecteerden alvast 5 topproducten binnen het segment “elektronische drumstellen”. Bekijk de mogelijkheden even rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en professionele muzikanten.

 

1. Oprolbaar Drumstel – drumstel – elektrisch drumstel – Elektrische drumpad

 

Tussen de populairste en beste elektrische drumstellen zul je vast en zeker dit exemplaar van TD drums kunnen spotten. Zo valt hij meteen op vanwege zijn compacte formaat en dito lichte gewicht waardoor je hem makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Bovendien werkt hij probleemloos op batterijen of met behulp van een meegeleverde USB-kabel die je op eender welke adapter kunt aansluiten. Hij is zelfs voorzien van een 3.5 mm aansluiting waarmee je hem kunt aansluiten op een set speakers om er vervolgens een gezellig feestje van te maken.

Verder bestaat eveneens de mogelijkheid om een hoofdtelefoon op dit elektronische drumstel aan te sluiten, wat hem nog net iets veelzijdiger maakt. Hij blijkt verder voorzien van maar liefst 10 voorgeprogrammeerde melodieën en 8 fantastische demo’s. Kortom, een echt plaatje en geschikt om zowel vrij als begeleid te spelen.

Een blik op de online reviews toont dan ook gelijk een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 4,8 sterren aan waarbij klanten niet alleen positief reageren op de kwaliteit maar ook de gebruiksvriendelijkheid ervan.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: hij mag dan wel niet voorzien zijn van de laagste prijs, als je ziet wat je ervoor terugkrijgt behoort hij alvast tot de goedkope elektronische drumstellen.

Materiaal: het grootste gedeelte van dit unieke drumstel blijkt vervaardigd uit duurzaam siliconen waardoor het geheel best wel tegen een stootje kan.

Formaat: hij wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 40 x 25 x 2 cm.

Verpakkingsinhoud: de elektronische drumpad wordt jou verder aangeboden inclusief 2 afzonderlijke voetpedalen, 2 stevige drumstokken, een handleiding en een USB-kabeltje.

 

Nadelen:

Handleiding: mocht je van plan zijn om deze drumpad aan te kopen, dan moet je er wel rekening mee houden dat de handleiding alleen in het Engels beschikbaar is.

Koop bij bol.com (€54)

 

 

 

 

2. Elektrische drumstel – Carlsbro Rock50BP1 elektronisch drumstel voor kinderen en beginners

 

Is je muzikale zoon of dochter binnenkort jarig en wil je hem of haar verrassen met een origineel geschenk? Dan lijkt dit elektrische drumstel van Carlsbro misschien wel wat voor jou. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje hier iets hoger ligt dan gemiddeld waardoor we niet echt meer kunnen spreken van een aanbieding. 

Met de Carlsbro Rock50BP1 kies je echter wel meteen voor een kwalitatieve elektronische drumstel voor kinderen vanaf 5 jaar die overigens geleverd wordt inclusief een set drumstokken, een degelijke koptelefoon en een handig drumkrukje. 

Je geniet overigens maar liefst 108 drumgeluiden, 10 unieke vooraf geprogrammeerde drumkits gaande van Pop tot Rock, Dance en Funk én de mogelijkheid om eigenhandig 2 kits te gaan samenstellen waardoor je een eigen en unieke sound kunt creëren. Deze features worden verder aangevuld met 10 demo songs, een opnamefunctie, een terugluisterfunctie en diverse aansluitingen waardoor je hem eveneens aan je computer, tablet of telefoon kunt koppelen.

 

Voordelen:

Aansluitingsmogelijkheden: het elektronische drumstel wordt gekenmerkt door diverse aansluitingsmogelijkheden waaronder een AUX aansluiting, een koptelefoonaansluiting en een lijnuitgang. Deze laatste maakt het mogelijk om het apparaat op een monitor, mixer of geluidsinstallatie aan te sluiten.

Gebruiksgemak: de 10 voorgeprogrammeerde drum kits worden aangevuld met 10 unieke demo nummers, een afspeelmogelijkheid en een opnamemogelijkheid.

Verpakkingsinhoud: het elektronische drumstel wordt geleverd inclusief een unieke bijbehorende hoofdtelefoon, een set drumstokjes en een handig drumkrukje.

Doelgroep: de set is bedoeld voor beginnende muzikantjes vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar oud.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat het hogere prijskaartje voor sommige klanten wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Luna Kinderdrumstel Elektrisch, Materiaal: Kunststof

 

Heb je al gemerkt dat je kind heel wat interesse vertoont in muziek en wil je graag verder uitzoeken of hij/ zij muzikaal onderlegd is? Dan kun je de aanschaf van dit unieke elektrische kinderdrumstel van het, al dan niet bekende en beste, merk Luna eventueel in overweging nemen?

Zo wordt het drumstel gekenmerkt door een relatief compact formaat van 32 x 24 x 11 cm aangevuld met een dito licht gewicht wat het bijzonder toegankelijk maakt voor jonge kinderhandjes. Bovendien is het grootste gedeelte van het elektrische drumstel uit duurzaam en kindvriendelijk kunststof vervaardigd en afgewerkt in prachtige vrolijke kleuren die het geheel nog net iets aantrekkelijker maken.

Het kinderdrumstel blijkt voorzien van maar liefst 3 relatief grote drumpads waar je kindje perfect met zijn/ haar handjes op kan slaan. Verder zijn er nog 5 leuke muziekknoppen afgewerkt in aparte kleuren die elk garant staan voor een leuk muziekje. Dit alles wordt afgewerkt met een handig microfoontje zodat je kindje zich ten volle kan uitleven.

 

Voordelen:

Formaat: het drumstel kent een lengte van maximaal 32 cm, een breedte van maar liefst 24 cm én een hoogte van ongeveer 11 cm.

Doelgroep: de combinatie van het formaat met het lichte gewicht en de gebruikte materialen, maakt dit drumstel geschikt voor kindjes vanaf de leeftijd van 1 jaar oud.

Handig in gebruik: het betreft een elektrische kinderdrumstel bestaande uit meerdere pads, een handige microfoon en diverse muziekknoppen.

 

Nadelen:

Geen gevorderden: dit drumstel is 100% ontworpen voor jonge kindjes en dus niet echt geschikt voor gevorderde muzikanten.

Koop bij bol.com (€27.09)

 

 

 

 

4. Elektrisch drumstel – Carlsbro CSD500 8-pads mesh head elektronisch drumstel

 

Net zoals één van de vorige apparaten, wordt ook dit elektronische drumstel jou aangeboden door Carlsbro. Carlsbro is een vaste waarde in de muziekwereld en staat, net zoals de elektronische drumstellen van Roland, garant voor kwaliteit, duurzaamheid en optimaal gebruiksgemak. 

Zo blijkt het Carlsbro CSD500 elektronische drumstel een 8-delige drumkit met mesh head drumpads te zijn, bestaande uit een Commander 500 module met bijbehorende geïntegreerde oplaadbare accu. Dit wordt aangevuld met maar liefst 29 voorgeprogrammeerde drumkits, 12 eigenhandig in te stellen drumkits. 20 prachtige demo nummers, 358 drum- én percussie presets en 2 verschillende Reverb effecten.

Bovendien is het elektronische drumstel uitgerust met meerdere aansluitingen zodanig dat je hem eventueel op een aparte geluidsinstallatie, monitor of mixer kunt aansluiten. Ondanks het feit dat het prijskaartje als betaalbaar beschouwd wordt, durven we toch vermoeden dat het voor sommigen een struikelblok zal zijn.

 

Voordelen:

Aansluitingsmogelijkheden: het drumstel biedt niet alleen een hoofdtelefoonaansluiting aan maar beschikt ook over een AUX aansluiting, een lijnuitgang, een USB-poort én een Midi in- én uitgang.

Verpakkingsinhoud: het drumstel wordt geleverd inclusief een Commander 500 geluidsmodule, verschillende Mesh head pads, 2 cymbal drumpads met choke, een set drumstokken, de nodige bekabeling met kabelbinders, een drumsleutel, het nodige montagemateriaal en de 4 poots drum rack.

Gebruiksgemak: de 358 drum- én percussie presets worden aangevuld met maar liefst 20 demo nummers, 12 eigen drumkits, 29 voorgeprogrammeerde drumkits en 2 Reverb effecten.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we vermoeden dat de prijs sommige klanten alsnog lijkt af te schrikken.

Koop bij bol.com (€802)

 

 

 

 

5. SS Music Jazzin Drum Elektrisch Drumstel – Basic Standaard editie

 

We sluiten het rijtje van de elektronische drumstellen af met deze standaard editie van het bekende merk Basic dat geschikt is voor kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar oud. Zo levert dit digitale drumstel, dat overigens voornamelijk uit duurzaam ABS materiaal vervaardigd blijkt, maar liefst 4 originele drumgeluiden en tot wel 8 verschillende ritmische sounds. Daarbij kun je niet alleen eigenhandig het volume maar ook de snelheid en het ritme bepalen.

Het SS Music Jazzin drumstel werkt overigens op 4 afzonderlijke AA/R6 batterijen die je er op het moment van aankoop gewoon bij krijgt zodat het apparaat in een mum van tijd 100% gebruiksklaar is. Dit alles wordt aangevuld met 2 stevige drumsticks en een duidelijke Nederlandstalige handleiding.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reacties te zijn geplaatst wat het voor ons dan weer bijzonder moeilijk maakt om verder advies te geven over de gebruikerservaringen. Laat je echter niet meteen afschrikken want misschien voldoet dit apparaat wel aan al jouw verwachtingen.

 

Voordelen:

Materiaal: deze unieke drumstel blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam ABS materiaal.

Toebehoren: op het moment van aankoop worden niet alleen de 4 nodige AA/R6 batterijen meegeleverd maar tevens ook een duidelijke en informatieve Nederlandstalige handleiding én een set drumstokjes.

Budgetvriendelijk: dit educatieve spel is bedoeld voor jonge beginnende muzikantjes vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar oud en behoort tot de betaalbare elektronische drumstellen.

Handig in gebruik: de 4 drumgeluiden worden probleemloos aangevuld met maar liefst 8 ritmische sounds, een volumeregelaar en de mogelijkheid om ook het ritme en de snelheid aan te passen.

 

Nadelen:

Geen gevorderden: ben je als gevorderd muzikant op zoek naar een elektronisch drumstel met alles erop en eraan dan zul je begrijpen dat dit exemplaar niet meteen aan de beschrijving lijkt te voldoen.

Koop bij bol.com (€36.5)

 

 

 

 

Elektrische drumstellen Koopgids

 

De aankoop van een elektrische drumstel gebeurt maar beter niet in een opwelling. Zo zijn er heel wat factoren gaande van de mogelijkheden en de prijs tot de extra opties, de drummodule en de drumpads waarmee je op voorhand rekening dient te houden. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even grondig te bekijken alvorens je de verschillende elektronische drumstellen en hun eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. 

De werking van een elektrisch drumstel en het gebruiksgemak

Met behulp van een elektronische drumstel kun je zonder problemen kracht én flexibiliteit aan eender welk live en/ of studio nummer toevoegen. Daarbij steunt het principe hoofdzakelijk op de combinatie van het rubberen slagvlak, ook wel gaasvel genoemd, met de daaronder verwerkte sensor. Door met je hand of de bijbehorende drumstokken op de pad te slaan, wordt de sensor geactiveerd die dan vervolgens een voltage zal doorgeven aan de zogenaamde geluidsmodule.

De geluidsmodule, die in verschillende naslagwerken ook wel eens omschreven wordt als het brein van het elektronische drumstel, zal het ontvangen voltage vervolgens gaan omzetten in een bepaald geluid. Daarbij wordt ook de kracht en de snelheid waarmee de slag op de pad werd uitgevoerd, in acht worden genomen wat resulteert in een aaneenschakeling van verschillende geluiden en klanken.

 

Welke voordelen biedt een dergelijk drumstel?

Naast het feit dat een elektronische drumstel kracht én flexibiliteit toevoegt aan eender welk nummer of repertoire, biedt hij nog tal van andere voordelen en mogelijkheden aan. Zo geniet je een onbeperkt aantal geluiden waardoor een dergelijk muziekinstrument net zo goed aansluit bij een jazzgroep alsook R&B blazerband, popquartet of rockgroep. Dit zorgt dan op zijn beurt opnieuw voor een grote vorm van flexibiliteit waarbij het gebruik ervan zowel live als in de studio een echte meerwaarde betekent.

Daarnaast blijken de meeste elektronische drumstellen ook bijzonder compact en licht van gewicht wat ze handig maakt om te verplaatsen en overal mee naartoe te nemen. En tot slot bieden ze diverse leervoordelen en oefenmogelijkheden aan. Zelfs voor kleine kindjes kan het gebruik van een elektronische drumstel een meerwaarde betekenen aangezien ze er niet alleen het gehoor maar ook hun motorische vaardigheden verder door leren ontwikkelen.

 

Drum- en bekkenpads, maastrommels en elektronische bekkenpads

Zoals hierboven reeds aangegeven, worden de drumpads of maastrommels als de basis van ieder elektronisch drumstel beschouwd aangezien op die manier één of meerdere onderliggende sensor(en) wordt/ worden geactiveerd. 

Zo maken de meeste moderne elektronische drumstellen vandaag de dag gebruik van rubberen drumpads of maastrommels wat dan weer voor iets meer gebruiksgemak en comfort zorgt tijdens het spelen. Dergelijke drumpads worden gecombineerd met 1 of meerdere onderliggende sensoren. Wanneer er slechts sprake is van 1 enkele sensor per drumpad dan betekent dit dat slechts 1 enkel geluid zal worden geproduceerd. Telt de maastrommel maar liefst 2 of zelfs 3 sensoren dan wordt een dubbel of driedubbel geluid geproduceerd.

Dit alles wordt dan weer aangevuld met de zogenaamde elektronische bekkenpads die, in de meeste gevallen, gekenmerkt worden door hun kenmerkende bekkenachtige vorm of ontwerp van cymbalen. Daarbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen de twee- en driezonige cymbalen inclusief diverse bijbehorende triggers om de verschillende speeloppervlaktes te creëren.

 

Wat is het belang van de drummodule?

De drumpads leggen vervolgens de link of de weg met de bekende geluidsmodule, in veel naslagwerken ook omschreven als drummodule en beschouwd als het brein van het drumstel. Zodra de drummodule de voltages van de bijbehorende sensoren ontvangen heeft, moet hij deze kunnen omzetten of vertalen naar geluid. Daarbij wordt eveneens rekening gehouden met de slagsterkte, de traagheid en de kracht waarmee op de drumpad geslagen wordt. Op die manier worden krachtige en minder intense geluiden, luide en zachte klanken makkelijk van elkaar onderscheiden.

Met welk prijskaartje dien je rekening te houden?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje aangezien dit door heel wat klanten als een doorslaggevende factor wordt beschouwd. Algemeen kan het prijskaartje van een elektronische drumstel dan ook makkelijk variëren van enkele honderden euro’s tot maar liefst 9000 euro of meer.

Uiteraard zal de prijs, in meer of mindere mate, beïnvloed worden door bepaalde kenmerkende factoren zoals de kwaliteit, het merk, de mogelijkheden, het formaat en het design. Waarbij een elektronische drumstel voor kinderen en/ of beginnende muzikantjes vaak goedkoper zal zijn dan een drumstel voor gevorderde muzikanten met alles erop en eraan. 

Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Heb je veel/ weinig ervaring en welk bedrag kun en wil je er maximaal aan spenderen. Het antwoord op deze vragen kan een belangrijke leidraad zijn om te kiezen voor een bepaald type drumstel.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke versterker is het meest geschikt voor een elektronisch drumstel?

Wanneer je besluit een elektronische drumstel aan te kopen dan heb je, in de meeste gevallen, meteen de mogelijkheid om een versterker aan het totaalplaatje toe te voegen. Echter is ook hier het assortiment behoorlijk uitgebreid wat het bijgevolg niet altijd eenvoudig maakt om een keuze te maken.

Zo zou je bijvoorbeeld kunnen opteren voor de Carlsbro EDA50 50-Watt drumversterker die tevens blijkt uitgerust met een woofer en een tweeter waardoor een punchy doch helder geluid gegarandeerd wordt. Daarnaast blijkt zijn voorganger de Carlsbro EDA30 30-Watt met bijbehorende coaxiale luidspreker eveneens in de running. Het lijstje wordt verder aangevuld met de Medeli AP30B drummonitor, de Roland PM-03 personal drum monitor en de Roland PM-100 drummonitor voor V-Drums van 80 Watt.

Q2: Welke drumstokken moet je gebruiken in combinatie met een elektronisch drumstel?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag bijzonder eenvoudig en duidelijk aangezien vrijwel iedere normale drumstok ook kan worden gebruikt op een elektronisch drumstel. Uiteraard zijn er altijd wel factoren waar je rekening mee zou kunnen houden zoals het materiaal, het formaat en de dikte.

Veel artiesten raden dan ook aan om te beginnen met een drumstok maat 5A die beschouwd wordt als een algemene standaardmaat. Ervaar je dergelijke drumstokken nog steeds als te dik en onprettig in de hand dan kun je altijd even de 7A uitproberen. 

 

Q3: Wat kost een elektronisch drumstel?

Net zoals het geval met heel wat andere muziekinstrumenten, zul je ook voor een degelijke en kwalitatieve drumstel vaak een iets groter budget opzij hoeven te zetten. Zo kan het prijskaartje van een elektronische drumstel makkelijk variëren van zo’n 300 euro tot maar liefst 9000 euro of misschien nog een tikkeltje meer.

Daarbij stellen we vast dat bepaalde factoren zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, de afwerking en de gekozen technologie een grote invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Houd daarnaast ook rekening met je eigen ervaring waarmee we bedoelen dat je geen drumstel van 9000 euro hoeft aan te schaffen als je nog nooit gedrumd hebt.

 

Q4: Hoe werkt een elektronisch drumstel?

Eigenlijk is de werking van een elektronisch drumstel vrij eenvoudig te verklaren. Zo bestaat een dergelijk muziekinstrument uit een rubberen slagvlak, ook wel “gaasvel” genaamd, met daaronder een sensor. Door op de pad te slaan, wordt de sensor geactiveerd die op zijn beurt een voltage zal doorgeven aan de geluidsmodule, voor velen trouwens ook wel het brein van het drumstel.

Deze geluidsmodule zal een dergelijke waarde vrijwel meteen gaan omzetten naar geluid waarbij eveneens een onderscheid gemaakt wordt op basis van de kracht en snelheid waarmee geslagen wordt.

 

 

Laatste update: 30.06.22

 

Beste drumstellen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een leuk en origineel geschenk voor je kind? En heb je al meerdere keren vastgesteld dat hij/ zij best wel wat gevoel voor ritme heeft? Dan kan de vidaXL Compleet drumstel misschien wel wat voor jou zijn. Dergelijk muziekinstrument blijkt vervaardigd uit een combinatie van gepoederlakt staal en natuurlijk hout en uitermate geschikt voor beginnende muzikantjes. Daarnaast zou je eventueel ook kunnen opteren voor het Cherrystone Kinder Drumstel dat als een complete set geleverd wordt en bijgevolg alle nodige hardware bevat. We vervolledigen de onderstaande tabel graag met een derde toppertje eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste drumstellen (Reviews) van 2022

 

Het beste drumstel is voor iedereen anders en afhankelijk van de smaak, ervaring en het gebruiksgemak. Zo zullen sommigen de voorkeur geven aan een digitaal drumstel of een akoestisch drumstel terwijl beginnende muzikanten toch beter gediend zijn met een elektrisch drumstel. Bedenk of je daarbij kiest voor een volledige set dan wel enkele drumstel onderdelen. Bekijk de 5 toppertjes hieronder alvast even en houd daarbij eveneens rekening met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet ga je wel naar huis met het populairste en laagst geprijsde drumstel of een leuke aanbieding?

 

1. vidaXL Compleet drumstel gepoederlakt staal junior  PVC-vellen

 

Tussen de kinder drumstellen zul je vast en zeker dit exemplaar van het bekende, en misschien voor sommigen ook wel beste, merk vidaXL. Bovendien is het één van de relatief goedkope exemplaren uit onze selectie wat, in samenspraak met de uitstekende kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, een mooie score van maar liefst 5 sterren oplevert.

Dit unieke draagbare mini drumstel is vervaardigd uit een combinatie van gepoederlakt staal met natuurlijk hout én PVC-vellen wat resulteert in een bijzonder heldere en unieke resonantie. De verpakking telt overigens maar liefst 5 trommels die worden aangevuld met 1 drumstoel, een bekkens, 2 pedalen en 2 stevige drumstokken. 

Wat betreft de trommelgroottes moet je rekening houden met diverse afmetingen gaande van 40 cm bij 25 cm en 33 cm bij 25 cm tot 25 cm bij 15 cm,  25 cm x 13 cm en 20 cm x 15 cm. 

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: voor een dergelijk drumstel lijkt het prijskaartje alvast mee te vallen en dat wordt tot op heden ook door de klanten bevestigd.

Materiaal: het frame van dit drumstel blijkt vooral vervaardigd uit gepoederlakt staal terwijl men voor de bekkens gebruik gemaakt heeft van messing. Het trommelmateriaal wordt dan weer gekenmerkt door een houten frame in combinatie met PVC-vellen.

Verpakkingsinhoud: de levering omvat niet alleen 5 trommels van verschillend formaat maar tevens ook een drumstoel, 2 drumstokken, 2 voetpedalen en een bekkens.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: ben je op zoek naar een degelijke drumstel voor volwassen spelers dan lijkt dit exemplaar niet meteen de best mogelijke aanbeveling te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Cherrystone Kinder Drumstel – Compleet met alle hardware

 

Net zoals de Stagg drumstellen, de drumstellen van Pearl en de Taga drumstellen, blijken ook de drumstellen van Cherrystone een meer dan uitstekende investering. Het Cherrystone kinderdrumstel is voornamelijk bedoeld voor jonge drummertjes binnen de leeftijdscategorie van ongeveer 3 tot 8 jaar oud. Het drumstel blijkt afgewerkt in een prachtige dieprode kleur maar kan ook nog in 3 andere designs worden aangekocht en dit telkens tegen een mooi prijskaartje.

Het drumstel bestaat uit een bass drum met een doorsnede van 35 cm en maar liefst 6 spanschroeven aan elke kant. Dit wordt aangevuld met een 20 cm doorsnede Tom Tom inclusief 4 spanschroeven én een Snare drum van 20 cm diameter inclusief 4 spanschroeven. Verder is er nog sprake van een bekken met een diameter van 19 cm, een in hoogte verstelbare drumkruk, een set drumstoks en een stemsleutel.

Kortom, zoals je merkt wordt dit kinder drumstel geleverd met alle nodige hardware en dit tegen een vriendelijk prijskaartje wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Compleet: het betreft een complete drumstel die geleverd wordt inclusief alle nodige hardware gaande van het voetpedaal tot de drumkruk, de drumstokjes en alle bijbehorende standaards.

Drumkruk: het is mogelijk om de hoogte van de drumkruk naar wens aan te passen van minimaal 0,34 tot maximaal 0,40 cm.

Design: het drumstel wordt jou aangeboden in maar liefst 4 aparte doch prachtige designs waaronder rood, zwart, zilver en blauw.

Handig in gebruik: het drumstel bestaat verder uit een bekken, een Tom Tom, een Bass drum en een Snare drum en je krijgt er eveneens een stemsleutel bij.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: ook hier is het drumstel voornamelijk bedoeld om door ervaren en/ of volwassen personen te worden gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. elektronisch drumstel – Carlsbro Rock50BP1 elektronisch drumstel voor kinderen en beginners

 

Wist je dat een elektronisch drumstel een betere optie is voor kindjes en/ of beginnende drummers? De moeite waard dus om de Rock50BP1 van het bekende merk Carlsbro alvast even van naderbij te bekijken. Bovendien wordt het plaatje vervolledigd met behulp van een stevige drumkruk, een bijbehorende koptelefoon en een set degelijke drumstokken.

Met de Carlsbro Rock50 wordt het voor je kind dan ook een makkie om de basisbeginselen van het drummen zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Zo is het drumstel voorzien van een krachtige metronoom, een AUX aansluiting, een lijnuitgang, een hoofdtelefoon aansluiting én een afspeel- én opnamemogelijkheid. Verder geniet je ook 10 voorgeprogrammeerde drum kits én 10 unieke demo nummers.

Een blik op de online reviews toont aan dat werkelijk alle klanten, die tot op heden hebben gereageerd, uitermate tevreden zijn met hun aankoop en het drumstel warm aanbevelen.

 

Voordelen:

Formaat: het elektronische drumstel wordt gekenmerkt door een relatief compact formaat van 50 x 30 x 40 cm in combinatie met een gewicht van zo’n 9 kg.

Verpakkingsinhoud: de levering omvat niet alleen de Rock50 geluidsmodule maar ook een 7” single-zone snare drumpad, een 7” single-zone tom drumpad en een 8” hi-hat cymbal drumpad. Dit wordt aangevuld met alle nodige montagemateriaal, een 4-poots telescopisch én opvouwbaar frame, drumstokken, een drumkruk, een koptelefoon en bekabeling.

Handig in gebruik: je geniet maar liefst 10 unieke demo nummers en tot wel 10 voorgeprogrammeerde drum kits. Verder is er ook sprake van een afspeel- én opnamemogelijkheid.

Aansluitingen: de AUX aansluiting wordt gecombineerd met een lijnuitgang én een hoofdtelefoon aansluiting.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: het drumstel is bedoeld voor kinderen en kan dus door volwassenen als net iets te compact en te weinig uitdagend beschouwd worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Drumstel – Drumstel Voor Kinderen – Drumpad – Digitale Drums – Elektronische Drumstel

 

Heb je al gemerkt dat je kindje toch wel wat gevoel voor ritme heeft en hij/ zij gebeten is door de muziekmicrobe? En vind je een standaard akoestische drumstel net iets teveel van het goede? Dan kun je misschien even een kijkje nemen naar dit unieke elektronische drumstel dat, in vergelijking met de standaard exemplaren, een pak compacter én betaalbaarder is. Dit digitale drumstel is bovendien het geknipte apparaat om je kindje te leren drummen.

De elektrische Danstar drumpad wordt jou aangeboden inclusief 2 voetpedalen, een set stevige drumstokken, een USB-kabel en een jack-in-jack kabel. Je geniet daarbij tal van voorgeprogrammeerde geluidseffecten, ritmes, melodieën en demosongs waarvan het geluid nauwelijks van een echt drumstel te onderscheiden is.

Zijn compacte en lichtgewicht formaat alsook de mogelijkheid om het geheel na gebruik op te rollen, zorgt ervoor dat het drumstel relatief weinig ruimte in beslag neemt en makkelijk overal mee naartoe te nemen is. 

 

Voordelen:

Uitvoering: het elektronische drumstel bestaat uit 3 verschillende tom drumpads aangevuld met een ride bekken, een snare drum, een crash bekken en een hi-hat.

Speaker: met de meegeleverde luidspreker kun je, indien gewenst, zelf de intensiteit van het geluid gaan bepalen.

Verpakkingsinhoud: de elektrische Danstar drumpad wordt verder aangevuld met 2 voetpedalen, 2 drumstokken, een USB-kabel, een handleiding en een bijbehorende jack-in-jack kabel.

 

Nadelen:

Handleiding: jammer genoeg blijkt de handleiding enkel en alleen in het Engels voorhanden en is er bijgevolg geen Nederlandstalige vertaling voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bontempi Drumstel, 4dlg. Afmeting artikel: 43 x 24 x 6 cm – Bontempi Spa

 

Met de Bontempi Spa kies je gelijk voor een vierdelige drumstel met een maximale afmeting van 53 x 24 x 6 cm. Zijn compacte en lichtgewicht formaat maken van hem een handzaam en praktisch instrument dat je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Bovendien wordt dit alles jou aangeboden tegen een mooi en vriendelijke prijskaartje.

Het Bontempi Spa drumstel is, net zoals de vorige muziekinstrumenten die we hier besproken hebben, vooral bedoeld voor kinderen tussen de leeftijdscategorie van 4 tot ongeveer 12 jaar oud. Bij aankoop van dit unieke drumstel worden uiteraard ook een handige set drumsticks meegeleverd alsook een Nederlandstalige handleiding met de nodige instructies.

Jammer genoeg zijn er tot op heden nog geen reacties geschreven waardoor het voor ons bijzonder moeilijk is om jou verder advies te geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Toebehoren: zodra je besloten hebt om dit unieke drumstel aan te kopen, dan krijg je er gelijk ook een set drumstokken en een Nederlandstalige handleiding.

Doelgroep: het drumstel is bedoeld voor kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 4 jaar oud tot de leeftijd van maximaal 12 jaar.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van dit unieke en betaalbare prijskaartje.

Uitvoering: het betreft een vierdelig drumstel met een totale afmeting van 53 x 24 x 6 cm.

 

Nadelen:

Niet professioneel: indien je op zoek bent naar een professioneel drumstel zoals de Roland drumstellen of de drumstellen van Hayman, dan is dit exemplaar niet meteen iets voor jou.

Koop bij bol.com (€38.46)

 

 

 

 

6. Roland TD-27K – V-Drums digitaal drumstel – Roland drumstel

 

In tegenstelling tot de vorige drumstellen, waarvan de meeste exemplaren ontwikkeld waren voor kinderen en beginnende muzikanten, haal je met de Roland TD-27K een kwalitatief én relatief betaalbaar drumstel in huis voor volwassen spelers met reeds enkele jaren ervaring.

Zo valt meteen op dat men zich voor de TD-27 klankmodule duidelijk gebaseerd heeft op zijn voorganger, hét TD-50 paradepaardje. Dit wordt verder aangevuld met 3 kwalitatieve 8” dual-zone PDX-8 Tom drumpads, 1 PDX-100 10 dual-zone snare drumpad en een dual-zone VH-10 hi-hat pad inclusief controller. Verder is er ook een 10KD-10 bass drumpad aanwezig net zoals 2 degelijke 12 dual-zone CY-12 crash bekkens én een 13 dual-zone CY-13R ride pad, beiden uitgerust met stopfunctie.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reacties te zijn geplaatst wat het voor ons moeilijk maakt om jou verder advies te geven.

 

Voordelen:

Betaalbaar: ten opzichte van de TD-27KV wordt deze Roland TD-27K beschouwd als de meer betaalbare versie.

Klankmodule: voor de productie van de TD-27 klankmodule heeft men zich gebaseerd op de eerder ontworpen TD-50 klankmodule die wereldwijd bekend staat als een “topmodel”.

Uitvoering: het betreft een digitaal drumstel dat in staat is om een prachtige heldere klank voor te brengen. Verder is het instrument voorzien van een stevig metalen frame en afgewerkt in een overwegend robuuste kleur.

 

Nadelen:

Geen accessoires: besef wel dat er geen drumstokken, drumkrukje, hi-hat statief en/ of voetpedalen worden meegeleverd.

Koop bij bol.com (€2275)

 

 

 

 

7. Hayman Drumstel – Beginner Drumstel – compleet drumstel – drumstel voor kinderen

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke Hayman drumstel dat bedoeld is voor de beginnend muzikant en zowel geschikt is voor kinderen als volwassenen. Het betreft een complete 5-delige drumset met alles erop en eraan waardoor het prijskaartje uiteindelijk wel nog lijkt mee te vallen.

De 5-delige HM-350 wordt dan ook geleverd inclusief de nodige dubbelbenige statieven, een praktische drumkruk en bekkens. Doordat het hier een fusiondrumstel betreft, zul je zien dat de toms net iets kleiner zijn dan bijvoorbeeld de toms van een jazzdrumstel. Dat betekent dat dit muziekinstrument gebruik maakt van een 10, 12 en 14 inch tom aangevuld met een snare drum van 14 inches en een bassdrum van 20 inches.

Deze samenstelling en compacte formaat resulteert dan ook in een hogere stemming en lichtere klank wat hem geschikt maakt voor latin, funk en popmuziek. Jammer genoeg werden er nog geen online reacties geplaatst waardoor het niet eenvoudig is om jou verder advies te geven.

 

Voordelen:

5-delig: het betreft een 5-delig fusiondrumstel bestaande uit een bassdrum van 20 inches, een snare drum van 14 inches en maar liefst 3 toms van 10, 12 en 14 inches groot.

Compleet: doordat het een complete set betreft, wordt hij geleverd inclusief een hi-hat, een crash/ride bekken en een stevige drumkruk.

Doelgroep: het drumstel kan zowel gebruikt worden door kinderen als volwassenen en is bedoeld als zogenaamde instap voor beginnende muzikanten.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat de prijs lijkt mee te vallen, durven we vermoeden dat hij door sommigen wel als een struikelblok zal worden beschouwd.

Koop bij bol.com (€299.9)

 

 

 

 

Drumstellen Koopgids

 

De aanschaf van een drumstel gaat niet altijd over rozen en is vaak een wikken en wegen van verschillende factoren gaande van het type tot het formaat en de gebruikte materialen in verhouding tot de prijs. Alvorens je de verschillende mogelijke opties gaat vergelijken en tegenover elkaar gaat afwegen, lijkt het alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen. Bedenk dat leuke promoties en eventuele aanbiedingen de zoektocht alleen maar interessanter kunnen maken.

Wat is een drumstel en zijn bijbehorende functie

Het drumstel behoort tot de groep van de slaginstrumenten of slagwerken en wordt door heel wat muzikanten als één van de belangrijkste instrumenten beschouwd aangezien ze heel duidelijk het ritme en de melodielijn weten aan te geven.

Verder wordt het drumstel bespeeld door slechts 1 persoon die bekend staat als de drummer van de groep of het orkest. Afhankelijk van je eigen voorkeur, de ervaring en het gebruiksgemak kun je vandaag de dag opteren tussen diverse drumstellen gaande van akoestische tot elektrische en/ of digitale exemplaren. Welk type je ook kiest, ze zullen allemaal gekenmerkt worden door een erkende basisopstelling bestaande uit een combinatie van bekkens en trommels.

In tegenstelling tot heel wat andere muziekinstrumenten is het drumstel veruit het enige instrument dat in staat is om het ritme en het tempo te bepalen voor de rest van de band of groep. We zouden dus kunnen stellen dat een drumstel, van welke aard dan ook, vooral een ondersteunende functie invult ten opzichte van de rest van de instrumenten.

 

Het type en de keuze voor een shellset dan wel een compleet drumstel

Dat de aanschaf van een kwalitatieve drumstel maar beter niet impulsief gebeurt, staat helemaal buiten kijf. Bedenk goed waar je naar op zoek bent en welk gebruiksgemak je eraan wilt geven tevens rekening houdend met je ervaringsniveau. 

Zo wordt aangeraden om in eerste instantie een keuze te maken tussen de verschillende types gaande van een akoestische tot een digitale en/ of elektrische drumstel. Ondanks het feit dat de akoestische drumstel een heldere en uiterst prachtige klank teweeg brengt, en bijgevolg ook immens populair is bij de meeste drummers, lijkt het elektrische of digitale drumstel een betere optie te zijk voor de beginnende muzikant.

Zodra je een keuze hebt gemaakt uit de verschillende types, dient reeds een volgende knoop te worden doorgehakt; kies je voor een shellset dan wel een compleet drumstel? Als beginnend muzikant kan het handig zijn om te kiezen voor een complete drumstel met alles erop en eraan. Een dergelijk pakketje omvat niet alleen de drums maar ook alle nodige statieven of hardware en de bijbehorende bekkens of cymbalen. Heb je ondertussen al heel wat ervaring opgebouwd en misschien al één of meerdere drumstellen in je bezit, dan kan het een optie zijn om te kiezen voor een shellset. In het laatste geval koop je dus enkel en alleen de ketels aan en dien je dus zelf al dan niet nog op zoek te gaan naar de bijbehorende bekkens en hardware.

 

Materialen in functie van de klankkleur, dynamiek en het muziekgenre

Bij de aankoop van een drumstel is het eveneens belangrijk om even stil te staan bij de gebruikte materiaalsoorten en in het bijzonder “hout”. Daar het overgrote deel van een drumstel voornamelijk uit op elkaar gelegen laagjes hout bestaat, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat er diverse houtsoorten tot de mogelijkheden behoren. En afhankelijk van de gebruikte houtsoort én het aantal laagjes hout die tegen elkaar worden gelijmd, kan de dynamiek en bijgevolg ook de klankkleur aanzienlijk van elkaar verschillen. 

In de meeste gevallen wordt gekozen voor de positieve eigenschappen van Maple (Esdoorn), Popular (Populier), Birch (Berk), of Mahogany (Mahonie) waarbij Maple vrij open en helder klinkt en Birch bijvoorbeeld meer kracht en power weet uit te stralen.

Bijgevolg zal de geproduceerde klankkleur en dynamiek als resultaat van een bepaald type hout eveneens een invloed uitoefenen op de uiteindelijke muziekkeuze en het genre. Jazzmuzikanten zullen bijvoorbeeld eerder kiezen voor de open en heldere klankkleur van Maple terwijl metalfans de voorkeur zullen geven aan Birch.

Onderhoud, nazorg en accessoires

Tot slot willen we toch nog enkele (belangrijke) aandachtpuntjes bespreken die mogelijks wel een meerwaarde zouden kunnen betekenen. Zo kan het handig zijn om rekening te houden met bepaalde toebehoren en accessoires. Denk bijvoorbeeld maat aan een set degelijke drumstokken eventueel inclusief stokkenhouder, een stevige drumkruk en een eenvoudige drummat die verhindert dat je drumstel tijdens het spelen verschuift of kantelt.

Daarnaast kan ook de investering in gepaste gehoorbescherming een pluspunt betekenen. En aangezien een drumstel niet meteen één van de goedkope instrumenten uit het rijtje is, is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te onderhouden. Vernieuw daarom de vellen van je drumstel regelmatig zodat een uitstekende klank behouden blijft en poets de rest van de set zo nu en dan met een bijbehorend speciaal poetsmiddel. Op die manier kun jij ervoor zorgen dat je drumstel een lang leven beschoren is!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een drumstel?

Of je nu op zoek bent naar een standaard drumstel dan wel een elektronisch exemplaar, het spreekt voor zich dat je er toch wel wat budget voor zult moeten voorzien. Uiteraard kan het prijskaartje niet alleen worden beïnvloed door het type drumstel maar ook de klasse, het design en de uitvoering. Zo zullen de meeste instapmodellen, die overigens uitermate geschikt zijn voor de beginnende muzikant, vaak een prijskaartje kennen tussen 200 à 300 euro.

Heb je toch al iets meer ervaring en kies je voor een drumstel uit de onderklasse dan starten de prijzen vanaf 400 euro. Drumstellen uit de midden- én bovenklasse starten met een prijskaartje rond 1000 euro dat, afhankelijk van het type, makkelijk kan oplopen tot maar liefst 9000 euro.

Q2: Waarom wordt een drumstel achter glas geplaatst?

Je zult wel al gemerkt hebben dat zowel in opnamestudio’s alsook tijdens live optredens en concerten de meeste drumstellen achter glas geplaatst worden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat op dergelijke momenten het geluid en de klank van het drumstel door middel van microfoons wordt opgenomen. 

Dergelijke glasplaten, ook wel omschreven als “drum shields”, zijn dan ook bedoeld om de akoestiek rondom de microfoons zo goed en nauwkeurig mogelijk te kunnen regelen. 

 

Q3: Welk drumstel is geschikt voor een beginner?

De meeste muzikanten en artiesten zijn het erover eens dat je qua klank en prestaties een akoestisch drumstel maar moeilijk kunt verslaan. Echter, wordt beginnende muzikanten/ drummers aangeraden om te kiezen voor een elektronische drumset. De belangrijkste motivering hiervoor, én meteen ook het grootste verschil met de akoestische drumstellen, blijkt de mogelijkheid om in stilte te oefenen. Ideaal indien je andere gezinsleden, huisdieren, buren of huisgenoten niet wilt lastigvallen met het geluid dat door een dergelijk muziekinstrument wordt voortgebracht.

 

Q4: Waaruit bestaat een drumstel?

Wanneer we de basisopstelling van een standaard drumstel bekijken dan zien we altijd een combinatie van diverse trommels en meerdere bekkens. Algemeen herkennen we de bassdrum en snaredrum in combinatie met de high tom, de mid tom en de low tom.

Dit wordt verder aangevuld met de floor tom, de hihat en de bekkens (ook wel cymbals).

 

Q5: Waarom leg je maar beter een tapijt onder het drumstel?

Net zoals de eerder vernoemde drum shields vallen de meeste drumstellen ook op vanwege het tapijt of vloerkleed eronder. En een verklaring hiervoor hoef je niet eens zo ver te gaan zoeken aangezien het vloerkleed gewoon moet voorkomen dat het drumstel gaat verschuiven. Kortom, met behulp van het tapijt blijft het drumstel tijdens gebruik stabiel staan.