Laatste update: 04.02.23

 

Beste ukeleles – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wil je je zoon of dochter verrassen met een uniek muziekinstrument? En heb je gemerkt dat ze bovendien toch heel wat interesse vertonen in de strijkinstrumenten? Dan lijkt deze prachtige Korala Concert Ukelele misschien wel iets voor jou. Het is één van de meest frequente ukeleles met een maximale lengte van ongeveer 75 cm. Echter blijkt ook de Janod Ukelele Confetti alvast een schot in de roos te zijn. Deze ukelele is speciaal bedoeld om te gebruiken door jonge muzikantjes met een minimale leeftijd van 3 jaar en maximale leeftijd van 8 jaar oud.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste ukeleles (Reviews) van 2023

 

Of de beste ukelele nu een baritone, een tenor of een bass is; is voornamelijk een persoonlijke keuze. Toch lijkt het ons een goed idee om niet zomaar in het wilde weg een ukelele aan te kopen. Bekijk alvast de 5 topproducten hieronder even alvorens een keuze te maken. Bij twijfel kunnen de online reviews en het bijbehorende advies van klanten vast en zeker een oplossing bieden. En indien je geluk hebt, dan ga je misschien wel met een goedkope ukelele of aanbieding naar huis. Veel succes!

 

1. Korala Concert Ukelele PUC-20 – Helder Blauw

 

Als beginnende ukelele speler is deze unieke Concert ukelele van Korala alvast een schot in de roos. In vergelijking met bijvoorbeeld een sopraan ukelele kun je vaststellen dat dit model, met een totale lengte van ruim 75 cm, duidelijk iets groter is. Echter hoef je je geen zorgen te maken over de stemming aangezien deze bijzonder gelijklopend is aan de stemming van een sopraan ukelele.

De PUC-20 wordt jou aangeboden door het bekende, en misschien meteen ook wel het beste merk Korala en blijkt beschikbaar te zijn in tal van kleuren en designs. In tegenstelling tot sommige andere snaarinstrumenten uit dit lijstje, is hij niet meteen voorzien van de laagste prijs maar toch blijft het instrument betaalbaar.

De ukelele is voornamelijk vervaardigd uit duurzaam polycarbonaat in combinatie met een metalen stemmer. Houd er dus rekening mee dat het instrument niet waterbestendig is. Kopers reageren voornamelijk positief en zijn tevreden met de aanschaf ervan. Slechts één klant vindt de ukelele kwetsbaar en matig van kwaliteit.

 

Voordelen:

Formaat: de PUC-20 wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 75 bij 20 cm en is daardoor net iets groter dan de standaard sopraan ukelele.

Stemming: net zoals de meeste klassieke sopraan ukeleles, geniet je ook hier een muziekinstrument met een G-C-E-A stemming en gelijkaardige ukelele akkoorden.

Materiaal: bij de productie van dit prachtige instrument heeft men voornamelijk gekozen om te werken met polycarbonaat in combinatie met metaal.

 

Nadelen:

Niet waterdicht: houd er rekening mee dat de metalen stemmers niet waterdicht noch waterbestendig zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Janod Ukelele Confetti Houten Ukelele 4 Nylon snaren

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar er tegelijk toch wel zeker van zijn dat je een degelijke en duurzame ukelele aankoopt? Dan raden wij jou aan om dit instrument van Janod even van dichterbij te bekijken. De ukelele wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 53 x 17 x 5 cm en is daardoor uitermate geschikt voor jonge spelertjes tussen 3 en 8 jaar oud.

Deze ukelele, die voornamelijk vervaardigd is uit duurzaam hout, wordt aangevuld met 4 stevige snaren uit nylon. Het instrument maakt bovendien deel uit van de bekende en sterk gewaardeerde Confetti serie. De overwegend witte kleur in combinatie met kleurrijke bollenprint maken het product meteen een pak aantrekkelijk voor jonge kindjes. Bovendien zul je meteen kunnen vaststellen dat de ukelele voorzien is van het CE kwaliteitslabel.

Ondanks deze reeks voordelen en mogelijkheden, moeten we vaststellen dat de meningen eerder verdeeld zijn. Sommige klanten beschouwen het wel degelijk als een topproduct terwijl andere kopers toch niet helemaal overtuigd zijn van de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Materiaal: het grootste gedeelte van deze unieke ukelele is gemaakt uit duurzaam en kwalitatief hout. Het geheel wordt aangevuld met 4 krachtige snaren die uit nylon zijn vervaardigd.

Formaat: de ukelele is uitgerust met een maximale afmeting van maar liefst 53 x 17 x 5 cm.

Leeftijdscategorie: het compacte formaat van dit muziekinstrument maakt hem voornamelijk ideaal om te gebruiken door jonge spelertjes van 3 tot maximum 8 jaar oud.

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het betaalbare prijskaartje van deze ukelele.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de kwaliteit van het instrument toch een pak beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Kaila Sopraan Ukelele Naturel Chrome gitaarmechaniek Linden Top

 

Heb je toch al wat ervaring vergaard in het bespelen van een ukelele, dan kun je eventueel ook dit instrument van Kaila wat grondiger bekijken. Het betreft hier een unieke sopraan ukelele die, zoals reeds vermeld bij het eerste product, iets compacter is ten opzichte van bijvoorbeeld een Concert ukelele. Toch zou het wel eens één van de populairste instrumenten kunnen zijn onder ervaren spelertjes.

Deze sopraan ukelele is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam natuurlijk lindenhout in combinatie met een Poplar hals. De ukelele wordt verder aangevuld met een stevige en kwaliteitsvolle chroom gitaarmechaniek. Kortom een echte aanrader voor ervaren kinderen en volwassenen.

Wanneer we een blik werpen op de online reviews dan stellen we vast dat er tot op heden nog maar één reactie werd geplaatst. Jammer genoeg blijkt de koper niet helemaal overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit. Zo vindt de gebruiker dat de ukelele vooral speelgoed is en niet beschouwd kan worden als een volwaardig muziekinstrument. Laat je hier niet door afschrikken maar bekijk het even.

 

Voordelen:

Formaat: deze compacte sopraan ukelele is niet alleen geschikt voor ervaren jonge spelertjes maar ook volwassenen met kleine fijne handen.

Materiaal: het is een prachtige sopraan ukelele die voornamelijk uit kwalitatief lindenhout vervaardigd werd. Dit wordt aangevuld met een Poplar hals en een gitaarmechaniek uit chroom.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg moeten we vaststellen dat de klant niet tevreden blijkt te zijn en toch wel wat meer kwaliteit had verwacht voor deze prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. CLX Sopraan Ukelele met handige akkoordenkaart Calista 21

 

Een eenvoudige blik op deze ukelele kan er al voor zorgen dat gepassioneerde muzikanten meteen verliefd worden op dit instrument. De ukelele is vervaardigd uit bijzonder duurzaam stevig hout en vandaar ook die typische donkerbruine kleur. Op het moment dat het product bij jou thuis geleverd wordt dan zul je merken dat de verpakking tevens ook een handige akkoordenkaart telt.

De Calista 21 ukelele die jou wordt aangeboden en geleverd door CLX, betreft een sopraan ukelele die voorzien is van gitaarmechanieken. Dankzij de gitaarmechanieken zul je merken dat de ukelele veel makkelijker en sneller te stemmen valt en dat hun toon beter behouden blijft. Kortom, het ideale muziekinstrument voor jong en oud, alhoewel een minimum aan ervaring toch wel een vereiste is.

Jammer genoeg stellen we vast dat er nog geen online beoordelingen bij dit product zijn geplaatst. Het is mogelijk dat het een vrij recente ukelele betreft die nog niet in het lijstje opgenomen staat. Anderzijds kan de prijs sommige klanten ook wel tegenhouden alhoewel het instrument zeker betaalbaar blijft.

 

Voordelen:

Materiaal: ook hier werd bij de productie voornamelijk gekozen om gebruik te maken van duurzaam en kwalitatief natuurlijk hout. De gitaarmechanieken bestaan dan weer uit chroom.

Gitaarmechaniek: je zult kunnen opmerken dat het helemaal niet zo moeilijk is om deze ukelele te stemmen en om de toon te houden. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van de gitaarmechanieken.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we stellen vast dat het niet meteen de ukelele met de laagste prijs is en dat zou door sommige klanten ook wel eens als een minpuntje kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Flight Sopraan Ukelele – Travel Series – Alyona Shvetz Signature – Rainbow Flower

 

We sluiten het rijtje af met deze opvallende sopraan ukelele van Flight die meteen in het oog springt vanwege zijn unieke “rainbow flower” design. Toch net iets té opvallend voor jou? Geen enkel probleem want je kunt kiezen uit nog 9 andere kleurtjes en designs waardoor er vast en zeker voor elk wat wils tussen zit.

Maar er is uiteraard heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo blijkt het bovenblad van het instrument vervaardigd uit duurzaam gelamineerd lindenhout en aangevuld met een uit kunststof gemaakte topkam, brug, brugkam, toets, zij- én achterkant. Het snaarinstrument – dat maar liefst 4 degelijke snaren telt – is daarbij voorzien van 15 frets waarbij sprake van een positiemarkering ter hoogte van fret 5, 7, 10 en 12. De open geared stemmechanieken, de meegeleverde roze gigbag en het informatieve instructieboekje dragen eveneens bij aan het gebruiksgemak.

Bekijken we de online reviews dan zien we tot op heden alleen maar positieve klantervaringen verschijnen, wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard indien je een (nieuwe) ukelele wilt kopen.

 

Voordelen:

Toebehoren: bij aankoop van deze unieke ukelele worden eveneens een roze gigbag en een informatief instructieboekje aangeboden.

Materiaal: terwijl het bovenblad uit gelamineerd lindenhout bestaat, werden de topkam, brug, brugkam, toets en zij- én achterkant uit kunststof vervaardigd.

Uitvoering: de uitvoering van dit instrument wordt verder aangevuld met 15 frets inclusief positiemarkering ter hoogte van fret 5, 7, 10 en 12 en open geared stemmechanieken.

Snaren: het instrument is uitgerust met 4 degelijke Aquila Nylgut snaren.

 

Nadelen:

Prijskaartje: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn alsook het opvallende design.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Áengus Sopraan

 

De Sopraan Ukelele van het merk Áengus heeft een leuk en compact design en het heeft een gewicht van 0,7 kg waardoor het gemakkelijk draagbaar is. Dit product is voorzien van 4 nylon snaren en het is het best geschikt voor eenieder vanaf 6 jaar tot een leeftijd van 99 jaar.

Deze ukelele is gemaakt van hout en is mooi afgewerkt. Dit product komt bij de aanschaf met een zwarte hoes. Ook heeft het een heldere klank, veel volume en het is heel goed bespeelbaar over de hele hals. Het heeft een tweedelige Linde body en een top. Voorzien van een Palissander toets en brug met 12 fretten en een natuurlijke zijdeglans afwerking.

Gezien de prijs van dit product, dan behoort het niet tot de categorie van goedkope ukeleles. Toch staan er alleen positieve beoordelingen van de twee gebruikers van dit product geschreven. Deze kopers zijn tevreden met deze ukelele, want het is handig in gebruik en heel comfortabel voor het kind. Ook heeft dit product een fraai design en het geeft mooi geluid en goede klanken.

Met deze leuke ukelele van het bekende en misschien meteen ook wel het beste merk Áengus kun jij jouw kind echt een groot plezier doen. De ukelele heeft bovendien een mooie roze kleur waardoor het vooral voor meisjes heel aantrekkelijk wordt. Bekijk daarom alvast even de voor- en nadelen van het product. Op die manier krijg je een beter beeld van deze mooie ukelele die misschien wel tot de populairste modellen behoort.

 

Voordelen:

Kleur: indien je de roze kleur niet zo mooi vindt dan kun je uiteraard uit nog 7 andere toffe kleurtjes kiezen. Zo is er voor elk wat wils.

Materiaal: de ukelele is helemaal gemaakt uit heel duurzaam en stevig hout en werd bovendien heel nauwkeurig afgewerkt waardoor er geen scherpe randjes aan zitten. De snaren zijn dan weer uit nylon gemaakt.

Constructie: de ukelele beschikt over een Linde body uit 2 delen en een top. Verder zit er een Palissander toets aan en een brug met 12 fretten. Op die manier creëer je een hemelse klank.

 

Nadelen:

Werkelijk alle gebruikers zijn laaiend enthousiast over dit leuke instrument en heel wat kopers raden het ook aan. Dit maakt het natuurlijk voor ons extra moeilijk om eventuele struikelblokken op tijd op te merken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

Ukeleles Koopgids

 

Wat is een ukelele en waar komt hij vandaan? Bestaan er verschillende soorten ukeleles en welke materiaalsoorten en formaten zijn zoal mogelijk? In deze koopgids proberen we een antwoord te bieden op deze vragen. Daarnaast bespreken we ook de mogelijke extra kenmerken en uiteraard ook het prijskaartje. Het is een aanbeveling deze gids even rustig te bekijken alvorens je de verschillende ukeleles met elkaar gaat vergelijken. Eventuele aanbiedingen zijn altijd welkom.

Wat is een ukelele en van waar komt het

Een ukelele is een uniek en prachtig muziekinstrument dat kan gerekend worden tot de familie van de gitaren. Het is vaak een compact en lichtgewicht instrument dat gekenmerkt wordt door een heldere klank. Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste ukelele aan te kopen. Doordat er verschillende soorten bestaan is het aan te raden om te bedenken waar je naar op zoek bent, wat je verwacht en welk bedrag je er wilt aan spenderen.

Bij het horen van het woord ukelele denken de meeste mensen met een aan het prachtige eiland Hawaï. Echter is de ukelele van oorsprong helemaal geen Hawaiiaans instrument, maar wel Portugees. Toen vele jaren geleden 3 meubelmakers naar Hawaï emigreerden, namen ze verschillende persoonlijke bezitten met zich mee. Eén daarvan was de Machete, een typisch Portugees instrument vergelijkbaar met een gitaar.

Eenmaal aangekomen in Hawaï bleek dit instrument heel wat succes te kennen onder de plaatselijke Hawaiiaanse inwoners. Daarop besloten de Portugese meubelmakers meerdere instrumenten aan te maken. Echter werden telkens kleine aanpassingen doorgevoerd en dit heeft geleid tot de ukelele die we vandaag de dag kennen.

 

Het type in verhouding tot het formaat

Zoals reeds min of meer vermeld, bestaan er wel degelijk verschillende soorten ukeleles. Van klein naar groot kun je kiezen voor de sopraan, concert, tenor, bas en gitaar ukelele. Welke je besluit te kiezen is uiteraard een persoonlijke keuze alhoewel we je aanraden om ook rekening te houden met je lichaamslengte, leeftijd en ervaring.

Eén van de meest frequente ukeleles is de sopraan ukelele, gekenmerkt door een compact formaat en bijbehorende dunne heldere klant. De lengte van dergelijke ukelele is vaak niet meer dan 54 cm. Dat is de reden waarom de sopraan ukelele over niet meer dan 12 tot maximaal 15 frets beschikt. Mensen met grote handen kunnen vaak moeilijkheden ondervinden bij het bespelen van de sopraan ukelele.

Daardoor zou de keuze algauw kunnen vallen op de iets grotere concert ukelele met een maximale lengte van 59 cm. Het groter formaat impliceert ook de mogelijkheid tot meer frets van minimaal 15 tot maximaal 20. Bovendien is er ook iets meer ruimte te spotten tussen de verschillende frets waardoor het bespelen van dergelijk instrument iets eenvoudiger verloopt.

Kies je voor de tenor ukelele dan kies je uiteraard voor een nog groter instrument, meer fretmogelijkheden en een behoorlijk vol geluid. Een veelzijdig instrument dat geschikt is voor mensen met iets grotere handen. Net zoals ook de bas ukelele geschikt is voor mensen met grote handen. Dergelijk instrument is maar liefst 76 cm lang en beschikt over maar liefst 19 frets. De diepe klank maakt de bas ukelele geliefd bij mensen die dol zijn op blues muziek.

Tot slot is er dan ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor de bekende gitaar ukelele die, zoals je kunt vermoeden, een goede mix is van zowel de gitaar alsook de ukelele. Dergelijk instrument wordt gekenmerkt door maar liefst 6 snaren, net zoals de gitaar, in combinatie met een ontwerp dat op dat van de ukelele lijkt. Bovendien kun je de gitaar ukelele, indien gewenst, op een versterker aansluiten.

De gebruikte materialen

De meeste ukeleles zijn vervaardigd uit duurzame houtsoorten. Denk bijvoorbeeld maar aan het Koa hout dat je enkel en alleen op het eiland Hawaï zult vinden en dat overigens ook gebruikt wordt om surfplanken van te maken. Het Koa hout wordt gekenmerkt door een uitstekende kwaliteit en duurzaamheid. Echter zorgt schaarste dan weer voor een hoger prijskaartje.

Daarom zul je tegenwoordig ook ukeleles op de markt vinden die vervaardigd zijn uit mahoniehout. Duurzaam hout die een prachtige klank produceert en bovendien ook iets goedkoper is in de aankoop. Daarnaast behoren ook gelamineerd hout, PC en plastic tot de mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van dergelijke materialen niet dezelfde is als wanneer je met houtsoorten werkt.

 

Extra kenmerken, accessoires en prijs

Bij de aankoop van een degelijke ukelele zul je merken dat bepaalde instrumenten iets meer mogelijkheden aanbieden en/ of geleverd worden met accessoires. Zo kan het wel handig zijn indien de ukelele aangeboden wordt in een handig opbergkoffertje. Eventueel kan een hanger ook wel handig zijn om het instrument na gebruik steeds veilig omhoog te hangen en op te bergen.

Lukt het je nog niet zo goed om de ukelele te stemmen? Kijk dan uit naar een instrument dat geleverd wordt in combinatie met een stemfluitje. Je betaalt misschien iets meer maar je bent dan wel zeker dat het instrument correct gestemd wordt. Daarnaast kan ook een stemapparaat een goede aanbeveling zijn evenals het gebruik van een draagband.

Uiteraard zal dit alles een bepaalde invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Zo zul je voor sommige ukeleles net iets meer budget moeten voorzien ten opzichte van andere instrumenten. Bedenk daarom wat je wilt bereiken en welk budget je er maximaal aan wilt en kunt spenderen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke soorten ukelele zijn er?

De zoektocht naar een degelijke ukelele toont aan dat er heel wat verschillende soorten bestaan. Het onderscheid wordt bepaald op basis van het formaat van het desbetreffende muziekinstrument. Zo kunnen we de bekende sopranino, sopraan, concert, tenor, bariton en bas ukelele van elkaar onderscheiden.

Zo wordt de sopranino ukelele als veruit het kleinste instrument binnen de ukelele familie beschouwd. Vandaar ook wel de benaming “piccolo” aangezien dergelijke ukelele niet langer dan 41 cm blijkt te zijn. De versies die het meest frequent worden aangekocht zijn de sopraan en concert ukelele. De sopraan ukelele is amper 53 cm lang terwijl de concert ruim 58 cm lang is. Beide worden gestemd als G C E A.

De tenor ukelele is, met een lengte van 66 cm iets langer en geschikt voor mensen met grotere handen. Ook hier wordt de G C E A stemming gebruikt, maar dan alleen een octaaf lager. De grootste ukelele blijkt de bariton ukelele te zijn met een maximale lengte van maar liefst 74 cm en een D G B E stemming. De bas ukelele biedt, zoals verwacht, de laagste mogelijke klank aan met een E A D G stemming.

Q2: Hoe stem je een ukelele?

Zoals reeds min of meer vermeld, wordt door de meeste gebruikers gekozen voor een sopraan of concert ukelele. Dergelijke instrumenten worden op een gelijkaardige manier gestemd op de G – C – E – A noten. De A noot is hierbij de snaar die zich het dichtste bij de vloer bevindt terwijl de G noot de snaar aanduidt die het dichtste bij jou zit.

Het stemmen van een ukelele is voor beginnende artiesten niet altijd even makkelijk. Zo is het de bedoeling dat je bij elke snaar op zoek gaat naar de juiste toon en deze vervolgens gaat fijnstemmen. Dit kun je doen door de mechanieken lichtjes te draaien of aan te spannen. Overdrijf niet aangezien de minste beweging een grote klankverandering kan teweeg brengen.

 

Q3: Waar worden ukeleles gemaakt?

Wanneer we het over ukeleles hebben, dan denken de meeste mensen spontaan aan Hawaï. De overgrote meerderheid van de ukeleles worden dan ook voornamelijk daar geproduceerd. Echter is het van oorsprong niet meteen een Hawaïaans muziekinstrument. Van oorsprong blijkt de ukelele Portugees te zijn. Daarvoor moeten we echter teruggaan naar het jaar 1879 toen 3 Portugese kastenmakers uit Madeira besloten om naar Hawaï te emigreren.

Ze namen verschillende producten en voorwerpen mee waaronder ook een Machete of Braguinha, een bekend en compact 4 snarig gitaartje. De instrumenten bleken in Hawaï bijzonder geliefd waarop de kastenmakers besloten om meerdere instrumenten te maken. Telkens werden kleine aanpassingen gedaan tot op het moment dat de ukelele ontstond zoals wij die vandaag de dag kennen.

 

Q4: Van waar komt de naam ukelele?

Wat betreft de oorsprong met betrekking tot de naam “ukelele” kunnen we niet meteen een eenduidig antwoord geven. Diverse verhalen blijken dan ook de ronde te doen waardoor het niet echt makkelijk is te achterhalen wat nu juist correct is en wat niet.

Zo zou het woord ukelele zoveel als “springende vlo” betekenen, kenmerkend voor de snelle vingerbewegingen waarmee de ukelele wordt bespeeld. Verder zijn er ook verhalen die verwijzen naar een bekende ukelele virtuoos die bekend was onder de naam Purvis. Terwijl in nog een ander verhaal het woord afkomstig zou zijn van 2 Hawaïaanse woorden. “Uku” staat daarbij voor geschenk of beloning terwijl “lele” komen betekent.

 

 

Laatste update: 04.02.23

 

Beste cello’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Cello’s Koopgids

 

Bij de aankoop van een cello komt natuurlijk heel wat kijken. We raden jou dan ook aan om niet zomaar met het eerste beste instrument huiswaarts te keren. Neem je tijd wanneer je verschillende cello’s gaat vergelijken en ga daarbij eventuele aanbiedingen niet uit de weg. Hoe kun je een cello makkelijk stemmen en zijn er verschillende mogelijkheden op vlak van formaat? En hoe zit het dan met de gebruikte materiaalsoorten en de strijkstok. Het is alvast een goede aanbeveling de koopgids hieronder even rustig door te nemen.

 

Wat is een cello en hoe wordt hij bespeeld

De cello behoort tot de groep van de strijkinstrumenten en is het meest verwant met de viool en de altviool. Niet toevallig alle 3 muziekinstrumenten die voorzien zijn van 4 snaren. Bij de cello zullen de snaren echter op een andere manier gestemd worden, meer bepaald in kwinten. Indien je we dus van laag naar hoog overlopen dan kom je uit op een C, G, D en A stemming. Zoals ook het geval is bij de altviool en de viool, worden ook bij de cello de snaren bespeeld met behulp van een strijkstok. Echter kun je de cello ook met de hand bespelen en dan wordt gesproken van de term “pizzicato”.

Gemiddeld moet je rekening houden met een lengte van zo’n 1,20 meter. Uiteraard bestaan er ook heel wat cello’s met een compacter formaat die bijgevolg geschikt zijn voor kinderen of volwassenen met kleine handen. In tegenstelling tot de viool en altviool, is het bij de cello de bedoeling dat je hem tussen je benen klemt. Tegelijk steunt een gedeelte van de cello onder de linkerschouder en tegen het bovenlichaam aan.

De gebruikte materialen en het formaat

Bij de aanschaf van een cello is het ook belangrijk om even stil te staan bij het formaat en de mogelijke materialen. Het formaat is belangrijk om in de toekomst eventuele blessures te kunnen vermijden en wordt steevast weergegeven in breukgetallen. Wanneer je dus een 4/4 cello aankoopt, dan kies je voor een cello die geschikt is voor mensen met een lichaamslengte vanaf 150 cm en een leeftijd vanaf 13 jaar oud.

Zo kun je evenzeer een 3/4, 1/2, 1/8, 1/4 en 1/16 cello aankopen. Daarbij is de 1/16 cello de meest compacte cello in het rijtje. Geschikt voor kindjes met een lichaamslengte tot maximaal 90 cm en een leeftijd tussen de 4 en 6 jaar oud. Op zoek naar een cello voor je tienerzoon of dochter? Kies dan voor een 3/4 cello geschikt voor een lichaamslengte tussen 135 en 150 cm en een leeftijd tussen 9 en 13 jaar oud. Kortom voor elk wat wils!

Wat betreft de materialen wordt er heel vaak gekozen om gebruik te maken van houtsoorten zoals sparren of esdoorn. In enkele specifieke gevallen bestaan er ook cello’s met een bovenblad vervaardigd uit vurenhout. Ben je niet van plan om heel wat budget te spenderen dan kun je eventueel kiezen voor een exemplaar uit triplex. Houd er wel rekening mee dat je dit ook zult horen aan de klank. Voor de productie van de stemsleutel kan gekozen worden voor ebbenhout of palissander. Een plastic stemsleutel komt ook voor maar is vaak minder van kwaliteit.

 

Het type strijkstok en de onderdelen

Ook al is het mogelijk om de cello met de hand te bespelen, toch wordt hij in de meeste gevallen bespeeld door middel van een strijkstok. Strijkstokken kunnen worden onderverdeeld in de stok zelf, de spanschroef, de slof en natuurlijk ook het haar. Het haar van de strijkstok moet dan ook regelmatig geharst worden om een uitstekende speeltechniek en klank te kunnen bekomen.

Maar welk type strijkstok dien je dan aan te kopen? De strijkstok die je aankoopt, is niet alleen gebaseerd op je eigen persoonlijke voorkeur maar evengoed op je manier van spelen en het type cello. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lichte strijkstok als je van plan bent om een lichte strijktechniek te hanteren en vooral snelle loopjes wilt kunnen spelen. Een harde of zware strijkstok is dan weer beter in het aanspreken maar kan op termijn mogelijks wel voor blessures zorgen.

Hoe kun je een cello stemmen

Verder willen we het ook nog even kort hebben over het stemmen van je cello muziekinstrument. Zoals reeds vermeld, wordt de cello steevast in kwinten gestemd. Van laag naar hoog betekent dit dus dat je een C – G – D – A constructie krijgt.

Het stemmen van de cello kan als behoorlijk lastig ervaren worden omwille van de stemsleutels die in de knoppenkast van het instrument zitten gewrongen. Het is hierbij belangrijk om niet zomaar in het wilde weg aan de stemsleutels te draaien. Zelfs de minste beweging kan al een groot verschil in klank en toonhoogte veroorzaken. Daarom raden wij aan om, indien mogelijk, te kiezen voor een fijnstemmer.

 

Kopen of huren?

De aankoopprijs van een cello is afhankelijk van verschillende eigenschappen zoals bijvoorbeeld het merk, de constructie, het type hout maar ook de afwerking en het design. In sommige gevallen is het zelfs beter om net iets meer uit te geven en te kiezen voor kwaliteit dan dat je op zoek gaat naar de meest goedkope cello.

De prijs van een degelijke cello kan variëren van 400 euro tot wel 1400 euro of meer. Kies je voor een instap exemplaar dan zal het prijskaartje niet hoger zijn dan 400 euro. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit en de klank navenant zullen zijn. Bij een luxe cello of een exemplaar uit de bovenklasse moet je rekenen op een prijskaartje vanaf zo’n 1400 euro. Het huren van een cello kan eventueel ook en dan betaal je maandelijks tussen 20 en 40 euro afhankelijk van de kenmerken van de cello die je besluit te huren.

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een cello?

Een cello behoort tot de familie van de bekende altviolen en violen en wordt daardoor dus ook beschouwd als een veelzijdig strijkinstrument. Het is één van de meeste bekende muziekinstrumenten en wordt bespeeld door de cellist. In tegenstelling tot de altviolen en violen, wordt de cello steevast in kwinten gestemd. Van laag naar hoog betekent dit dus een C – G – D – A constructie.

De cello wordt vaak al zittend bespeeld en wordt voor het grootste gedeelte tussen de benen geklemd. Een klein stuk van de hals steunt tegen je bovenlichaam. Het is mogelijk om de cello met je vingers te bespelen alhoewel in de meeste gevallen gebruik gemaakt wordt van een strijkstok.

Q2: Welke maat cello?

Gemiddeld is een cello ongeveer 1,20 meter lang maar er zijn natuurlijk heel wat uitzonderingen. Zo is het bij het bepalen van het formaat niet alleen belangrijk om rekening te houden met je leeftijd maar vooral ook met je lichaamslengte. Het spreekt voor zich dat volwassenen een ander cello formaat zullen aankopen dan een kind van 7 jaar oud.

Het formaat van een degelijk cello muziekinstrument wordt trouwens steeds weergegeven in breukvorm. Dat wil zeggen dat een cello met een 4/4 formaat beschouwd wordt als een volledig muziekinstrument, geschikt voor personen vanaf 13 jaar en met een lichaamslengte vanaf 150 cm. Voor jonge kindjes tot 6 jaar oud, is een cello met 1/16 formaat een goede aanbeveling.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een cello en een contrabas?

Door niet muzikanten, wordt de cello nogal eens verward met de contrabas. Echter zijn de verschillen tussen beide muziekinstrumenten behoorlijk duidelijk aanwezig. Zo wordt de contrabas beschouwd als veruit het laagst klinkende instrument binnen de categorie van de strijkinstrumenten. Doordat hij evenzeer zittend bespeeld wordt, spreekt men soms ook van staande bas of bas.

Een ander verschil vind je dan weer terug op stemgebied. Daar waar een cello in kwinten gestemd wordt, wordt een contrabas in kwarten gestemd. Op die manier kom je tot een structuur van ‘E – ‘A – D – G. Op vlak van uiterlijk en design zul je zien dat de contrabas gekenmerkt wordt door afhangende schouders, wat niet het geval is bij de cello.

 

Q4: Hoe noem je iemand die cello speelt?

We hebben het in één van de voorgaande vragen al min of meer vermeld maar de persoon die cello speelt wordt ook wel de cellist genoemd. De cello wordt dan ook vooral gebruikt om een begeleidende rol te spelen binnen het symfonieorkest. Indien de cello dan toch eens een solo rol gegund is, dan wordt evenzeer de term solocellist gebruikt. Kortom, 2 termen die naar één en dezelfde persoon binnen het orkest verwijzen.

 

 

Laatste update: 04.02.23

 

Beste akoestische gitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een akoestische gitaar maar kun je maar geen beslissing maken? Dan willen wij jou graag verder op weg helpen. Zo zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten waarbij we niet alleen rekening hebben gehouden met de online reviews maar ook met het advies van klanten. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Semi akoestische gitaar Sire Guitars die gekenmerkt wordt door een 4/4 formaat en bijbehorende dreadnought uitvoering. Echter blijkt ook de Dimavery AC-303 gitaar een schot in de roos te zijn en al zeker voor volwassen spelers met enige vorm van ervaring.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste akoestische gitaren (Reviews) van 2023

 

Er bestaan wel degelijk verschillende soorten akoestische gitaren waardoor het niet altijd makkelijk is om er de voor jou beste akoestische gitaar uit te kiezen. Zo kun je kiezen voor een semi akoestische of elektrisch akoestische gitaar. Ben je geen beginner meer en bereid om misschien iets meer te spenderen, dan behoren Gibson en Ibanez alvast tot de populairste merken. Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even. Bij twijfel kunnen de online reviews en het advies van klanten jou vast en zeker verder helpen.

 

1. Semi akoestische gitaar Sire Guitars A3 Series Dreadnought A3DSNT

 

Of je met de Sire Guitars ook meteen voor de gitaar met de laagste prijs kiest of een semi akoestische gitaar aanbieding, valt misschien nog even af te wachten. Toch lijkt deze unieke gitaar uit de A3 series, alvast de moeite waard om in huis te halen. 

Zo kent het befaamde Dreadnought model een 4/4 formaat waardoor deze semi akoestische gitaar uitermate geschikt is voor de volwassen speler. Zijn gebruiksgemak wordt daarbij aangevuld met de bekende SIB elektronica die – net zoals de unieke Dreadnought vormgeving – bijdraagt aan een resem lage tonen en bijgevolg uitmondt in een optimale – relatief goedkope – allround gitaar. 

De elektrische akoestische gitaar blijkt overigens gekenmerkt door een bovenblad van geroosterd massief sparren in combinatie met zijkanten en achterkant uit gelamineerd mahonie. Deze dragen niet alleen bij aan de geproduceerde klanken maar tevens ook aan een uniek en stijlvol design. Kortom, wil je een degelijke gitaar kopen, dan is dit model van Sire Guitars zijn investering meer dan waard!

 

Voordelen:

Materiaal: de combinatie met het geroosterd massief sparren met gelamineerd mahonie dragen bij aan de klankkleur en een prachtig tijdloos design.

Dreadnought: de befaamde dreadnought-vorm draagt bij aan een hele reeks lage tonen die resulteren in een optimale allround gitaar die makkelijk te stemmen is.

SIB: het bekende Sire SIB (Simple Is Better) pick-up systeem maakt gebruik van een ingebouwde voorversterker en combineert een piëzo pick-up met een interne condensatormicrofoon.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dimavery AC-303 gitaar volwassenen klassieke Akoestische 3/4

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen dan lijkt de akoestische gitaar van Dimavery misschien wel wat voor jou. Hij garandeert een optimale kwaliteit en duurzaamheid in combinatie met een iets opvallender design. Dat kan door sommige kopers als een pluspunt beschouwd worden, terwijl anderen het eerder als storend zullen ervaren. Echter kun je uit maar liefst 7 verschillende kleuren en designs kiezen.

Deze unieke akoestische gitaar is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam Agathis hout in combinatie met 6 stevige nylon snaren. De nek of hals van de gitaar is dan weer gemaakt uit maple hout. Het compacte ontwerp en lichte gewicht maakt hem vooral geschikt voor jonge spelertjes tussen 9 en 11 jaar oud die gitaar willen leren spelen.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat de meningen nogal verdeeld zijn. Voor sommigen is dit werkelijk een topproduct met dito kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Anderen vinden de akoestische gitaar dan weer behoorlijk kwetsbaar en allesbehalve duurzaam. Bekijk het even alvorens een oordeel te vellen.

 

Voordelen:

Goedkoop: in tegenstelling tot het vorige product zul je merken dat het prijskaartje hier duidelijk een pak lager ligt.

Doelgroep: deze unieke akoestische gitaar is speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden door jonge kindjes van minimaal 9 en maximaal 11 jaar oud.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we stellen jammer genoeg vast dat een kleine minderheid van de klanten niet helemaal tevreden blijkt te zijn over de duurzaamheid van het apparaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Salvador Cortez CC-22 BK zwarte klassieke gitaar met massief ceder bovenblad

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke én relatief betaalbare klassieke akoestische gitaar? Dan raden wij jou aan om dit instrument van – misschien wel het beste merk – Salvador Cortez eens even onder de loep te nemen. De klassieke gitaar – die overigens meteen in het oog springt vanwege zijn gitzwarte design – is speciaal ontwikkeld voor de beginnende muzikant getuige zijn unieke uitvoering en keuze voor 6 nylon snaren.

Qua materiaalkeuze heeft men de voorkeur gegeven om te werken met duurzame en hoog kwalitatieve materialen gaande van massief ceder betreffende het bovenblad tot sapele voor het zij- en achterblad en mahonie voor de hals. De toetsen en de brug van deze klassieke gitaar werden afgewerkt in zwarte walnoot wat het prijskaartje van deze gitaar meer dan rechtvaardigt. De uitvoering wordt verder aangevuld met 19 frets en de eerder vernoemde 6 nylon snaren die – in tegenstelling tot stalen snaren – makkelijker te bespelen zijn voor beginnende muzikanten.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding en het fraaie design. Houd er wel rekening mee dat het geen elektrische akoestische gitaar betreft noch semi akoestische gitaar.

 

Voordelen:

Materiaal: deze prachtige klassieke gitaar werd vervaardigd uit een combinatie van verschillende materialen zoals mahoniehout, cederhout en sapeli.

Snaren: de gitaar is voorzien van 6 nylon snaren die net iets toegankelijker zijn voor de beginnende muzikant/ gitarist.

Gebruiksgemak: de gitaar wordt gekenmerkt door een 4/4 formaat en is voorzien van 19 frets en een zeer soepele standaard verhouding.

 

Nadelen:

Geen linkshandig: houd er rekening mee dat deze gitaar speciaal ontwikkeld werd voor de rechtshandige gitarist.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Stagg gitaarpakket – Gitaar – 4/4 klassieke gitaar – Zwart // Stagg gitaar

 

De Stagg klassieke gitaar is gezegend met een typerende T-model uitvoering en een prachtige C – halsuitsnijding die bijdragen aan de kenmerkende eigenschappen van een degelijke akoestische gitaar. Met zijn frequent voorkomende 4/4 gitaarmaat blijkt deze gitaar overigens uitermate geschikt om door tieners en/ of volwassenen muzikanten te worden gehanteerd.

Deze relatief goedkope klassieke gitaar werd voornamelijk uit duurzaam lindehout vervaardigd en afgewerkt met een brug én toetsen uit walnoot composiet. De matzwarte finishing touch maakt dat deze klassieke gitaar er wel degelijk uitspringt. Mocht je deze gitaar willen aankopen dan zul je zien dat het instrument geleverd wordt inclusief draagtas, voetbankje én digitaal stemapparaat wat het geheel alleen maar meer de moeite waard maakt.

Ook hier stellen we vast dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid én het fraaie design. Dit levert dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren op.

 

Voordelen:

Gitaarmaat: de gitaar van Stagg is gezegend met een standaard 4/4 gitaarmaat en is dus geschikt voor tieners en volwassen spelers.

Versterker: indien gewenst kun je er een externe versterker op aansluiten wat hem meteen onderscheidt van de traditionele akoestische gitaar.

Uitvoering: de gitaar kent een typerend T-model met C-halsuitsnijding en biedt daarbij maar liefst 19 frets en 6 degelijke snaren aan. 

Hoes: bij aankoop wordt de set geleverd inclusief bijbehorende draagtas, digitaal stemapparaat en voetbankje.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: houd er rekening mee dat het hier geen volledig elektrisch akoestische gitaar betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gretsch G2622, elektrische gitaar, semi-akoestisch, Center Block, V-Stoptail

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze prachtige akoestische gitaar van Gretsch. Net zoals de Fender gitaren staan ook de Gretsch exemplaren bekend omwille van hun opvallende doch bijzonder prachtige design.

Deze unieke G2622 gitaar is semi-akoestisch en is uitermate geschikt om blues en rock te spelen. Hij wordt gekenmerkt door een bijbehorend semi-Hollow ontwerp dat ervoor zorgt dat een resonerend en bijzonder warm en intens geluid kan worden gecreëerd. Ook hier heeft men gebruik gemaakt van verschillende houtsoorten zoals gelamineerd esdoornrug in combinatie met sparrenhout.

De Nato hals van deze prachtige gitaar is voorzien van een “Thin U” profiel in combinatie met de bekende Laurel toets. Ondanks de vele voordelen moeten we vaststellen dat er nog geen enkele koper heeft gereageerd. Dat heeft mogelijks te maken met het opvallende design of het iets hogere prijskaartje.

 

Voordelen:

Type: het betreft hier een semi-akoestische gitaar die speciaal ontwikkeld is om muziekgenres zoals rock en blues te spelen.

Materiaal: het zal je waarschijnlijk niet verwonderen maar men heeft gebruik gemaakt van diverse houtsoorten zoals enerzijds sparrenhout en anderzijds gelamineerd esdoornrug.

 

Nadelen:

Budget: ook hier moeten we jammer genoeg wel vaststellen dat een iets hoger budget noodzakelijk is indien je de gitaar wenst aan te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Ready Ace Gitaar Akoestisch

 

Ben jij een muziekliefhebber dan zou je eens deze akoestische gitaar willen uitproberen. Dit product is maar 1 kg licht en het is best geschikt voor eenieder vanaf 10 jaar oud. Het is een goede gitaar voor beginners, zodat jij je talenten verder kunt ontwikkelen tot een expert. Deze gitaar is gemaakt van hout en kan voor het gemak worden voorzien van een schouderband om bij het staan zonder veel moeite voort te bewegen. Dit product heeft net als zijn meeste soortgenoten 6 snaren die allemaal afzonderlijk een eigen klank geven en 19 fretten die de muziek in hoogte en klank kunnen helpen amplificeren. Dit tokkelinstrument, zoals het ook wordt genoemd kun je met de vingers of een plastieken of metalen plectrum bespelen. Zowel de vingers als het plectrum geven elk weer een ander geluid af als je het instrument zou bespelen.

Voor dit product zijn er niet alleen positieve reviews geschreven door de gebruikers. De meeste personen zijn wel tevreden en zij vinden dit een top product, want het is van goede kwaliteit en het bezorgt eindeloos speelplezier. Ook heeft deze akoestische gitaar een leuk ontwerp en het is, vooral voor een beginner, gemakkelijk te gebruiken. Voor een gebruiker heeft dit product een matige kwaliteit en stelt het teleur, want het artikel is totaal anders dan het op de foto wordt afgebeeld.

Het is niet altijd gemakkelijk om een leuke akoestische gitaar aan te kopen. Momenteel zijn er zoveel verschillende modellen op de markt dat de keuze er alleen nog maar moeilijker door geworden is. Deze akoestische gitaar zou misschien echt wel iets voor jou kunnen zijn. Aan de reacties te zien, zou het ook wel eens één van de populairste modellen kunnen zijn. Het lijkt ons daarom dan ook een goed idee om even op zoek te gaan naar de voor- en nadelen van deze akoestische gitaar.

 

Voordelen:

Leeftijdscategorie: deze akoestische gitaar is werkelijk ideaal voor kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar.

Materiaal: de akoestische gitaar is helemaal vervaardigd uit stevig en duurzaam hout. Bovendien zorgt dit ook voor een mooie klassieke uitstraling van de gitaar.

Handig in gebruik: doordat de gitaar amper 1 kg weegt, is het ook bijzonder handig voor kinderen. Ideaal om te weten te komen of je kind klaar is voor de muziekschool of niet. Het is ook mogelijk om de gitaar van een schouderband te voorzien.

Ontwerp: de akoestische gitaar is voorzien van 6 stevige snaren die elk op hun beurt zorgen voor een mooie hemelse klank. Daarnaast beschikt het product ook over 19 fretten waarmee je de toonhoogte kunt aanpassen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de kopers vindt dat de kwaliteit van deze akoestische gitaar toch wel iets beter had mogen zijn. De gitaar blijkt volgens hen ook vrij kwetsbaar te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Akoestische gitaren Koopgids

 

Het assortiment aan akoestische gitaren is tegenwoordig bijzonder ruim waardoor het niet altijd makkelijk is om een keuze te maken. Met deze koopgids willen wij jou graag een handje helpen. Neem rustig de tijd om deze even door te nemen alvorens je de verschillende opties en aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. Zo zul je merken dat er verschillende mogelijkheden zijn op het gebied van formaat, materialen en dat er zelfs diverse types bestaan. Veel succes!

Wat is een akoestische gitaar en hoe maak je een keuze

Heb je besloten om gitaar te leren spelen? Dan is het niet alleen belangrijk om de theorie goed onder de knie te krijgen maar evenzeer belangrijk om te bedenken welke type instrument je wilt bespelen. Er bestaan namelijk wel degelijk verschillende soorten gitaren. Het belangrijkste onderscheid is datgene tussen enerzijds een akoestische en anderzijds een elektrische gitaar.

Een akoestische gitaar, afkomstig van het woord “akoestiek”, is één van de meeste gekozen muziekinstrumenten. Hij wordt gekenmerkt door een prachtige heldere klank die duidelijk hoorbaar is. Deze klank wordt bereikt dankzij het gebruik van de klankkast die optreedt als resonator. De klankkast van de akoestische gitaar moet ervoor zorgen dat de trilling, die door de snaren wordt aangebracht, versterkt tot uiting komt.

Als je dus besluit een akoestische gitaar aan te kopen, dan zul je merken dat dit niet alleen spannend maar ook heel leuk is. Ze bestaan in verschillende bodystijlen, formaten, kleuren en designs en kunnen daardoor een unieke klank genereren.

 

Het type akoestische gitaar

Zoals reeds min of meer vermeld hierboven, is de werking van een akoestische gitaar bijzonder eenvoudig. De klankkast, die dienst doet als resonator zal er dus voor moeten zorgen dat de trillingen van de snaren, versterkt naar buiten worden gebracht. Eenvoudig uitgelegd, wil dit zeggen dat wanneer je de snaren aanraakt, er in de klankkast een grote hoeveelheid lucht automatisch in beweging zal komen. Op die manier wordt een versterkte klank geproduceerd.

Op het gebied van akoestische gitaren kunnen we een onderscheid maken tussen 2 grote categorieën. Zo heb je enerzijds de klassieke akoestische gitaar en anderzijds de western akoestische gitaar. Het principe en de werking van dergelijke gitaren blijven uiteraard verwant met dat van de akoestische gitaar.

Zo wordt de klassieke akoestische gitaar gekenmerkt door een iets bredere hals en maar liefst 6 snaren. Daarvan zijn de 3 laagste snaren vervaardigd uit duurzaam staal terwijl de 3 hoogste klinkende gitaarsnaren dan weer van kunststof zijn gemaakt. Deze combinatie zorgt voor een iets vollere warmere klank wat hem geschikt maakt om klassieke muziekstukken te spelen.

De western gitaar daarentegen wordt gekenmerkt door een hals die iets dunner en fijner is in combinatie met 6 snaren vervaardigd uit staal. Doordat alle snaren uit hetzelfde materiaal zijn vervaardigd, blijkt de klank niet alleen scherper maar ook zuiverder te zijn. Ideaal om blues, folk of jazz te spelen. Bovendien is het zelfs mogelijk om een versterker op je akoestische gitaar aan te sluiten.

 

Het materiaal van de body, de brug, de toets en de afwerking

Bij de aankoop is het ook een aanbeveling om even stil te staan bij het materiaal. Zo zullen de meeste akoestische gitaren vervaardigd zijn uit duurzaam kwalitatief hout. Toch zal het type hout in meer of mindere mate, de uiteindelijke klank van je gitaar gaan bepalen. In de meeste gevallen zal men voor het bovenblad beroep doen op Spruce, en dan meer bepaald Sitka Spruce materiaal. Gebruik je houtsoorten zoals rosewood palissander dan zul je vaak iets meer betalen dan Spruce materiaal. Dat heeft te maken met de zeldzaamheid ervan.

Net zoals het bovenblad zullen ook de brug en de toets van de gitaar een bepaalde invloed hebben op de uiteindelijke klank. Echter is het effect of de invloed ervan veel minder groot dan die van het bovenblad. De brug en toets worden dan ook vaak uit palissander gemaakt en een enkele keer uit ebbenhout al dan niet afgewerkt met een lak coating.

Welke houtsoort je uiteindelijk besluit te kiezen, is voornamelijk een persoonlijke keuze. Houd in elk geval rekening met wat je zelf lekker vindt klinken en met je speelstijl. Speel je bijvoorbeeld fingerstyle of maak je gebruik van een plectrum?

De bodystijl, het formaat en de hals van de gitaar

Tot slot willen we het nog even hebben over de bodystijl van de gitaar en het formaat. Zo heb je een ruime keuze op het gebied van vormen en formaten. Dit maakt het mogelijk om een brede waaier aan te bieden van compacte akoestische reisgitaren tot de bekende klassieke akoestische gitaren en van de jumbo variant tot zelfs de standaard dreadnought.

De bodystijl van een akoestische gitaar is dan ook bijzonder belangrijk aangezien hij niet alleen de klankprojectie maar ook de tonale accenten zal bepalen. Daarbij is het ook belangrijk om stil te staan bij zowel het speelgemak alsook de kwaliteit van de klank. Het is zelfs mogelijk om bepaalde bodystijlen als een single cutaway ontwerp aan te kopen. Dergelijk design maakt het net iets makkelijker om zonder problemen tot aan de hoge frets te komen. Dat kan handig zijn voor jonge spelertjes of volwassenen met een klein postuur.

Wanneer we het hebben over de keuze van de hals dan moet je vooral rekening houden met je handen. Algemeen geldt dat de zowel de dikte alsook de breedte van de hals recht evenredig zijn met enerzijds het formaat van de akoestische gitaar en anderzijds het aantal frets. Wij raden aan om verschillende gitaren te testen en te bekijken hoe het voor jou aanvoelt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welk type snaren en welke dikte is ideaal voor een akoestische gitaar?

Wanneer je van plan bent om een akoestische gitaar in huis te halen dan heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je enerzijds kiezen voor een klassieke akoestische gitaar en anderzijds voor een western akoestische gitaar. Afhankelijk van het exemplaar dat je besluit aan te kopen, kan er een licht onderscheid worden genoteerd op het gebied van de snaren.

Zo zal de klassieke akoestische gitaar uit maar liefst 6 snaren bestaan waarvan er 3 uit nylon zijn vervaardigd en 3 uit staal. De western akoestische gitaar bestaat echter uit 6 stalen snaren en maakt bijgevolg dit onderscheid niet.

Wat betreft de dikte van de snaren kunnen we een onderscheid maken tussen 4 groepen. Zo heb je de “extra light” snaren die worden aangeduid door een code 010 waarmee de dunste snaar dan amper 0,010 inches dik is. Dan heb je de “light” snaren die worden aangeduid met een 012 code, de “medium” snaren met een 013 en de “heavy” met een 014 code. Bij akoestische gitaren wordt in de meeste gevallen de voorkeur gegeven aan de “light” snaren met 012 code.

Q2: Wat is een akoestische gitaar?

Een akoestische gitaar is één van de meeste bespeelde en verkochte muziekinstrumenten. Hij wordt gekenmerkt door een kenmerkende bodystijl waarbij een 8 gevormd wordt. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van de “dreadnought” bodystijl alhoewel de “jumbo” ook frequent voorkomt.

Dergelijk type gitaar is vervaardigd uit duurzaam hout, vaak zelfs een combinatie van verschillende houtsoorten, en is voorzien van een gat in het middel. De akoestische gitaar is bijgevolg voorzien van een holle klankkast die als resonator moet optreden en de trilling van de snaren moet versterken.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een akoestische en een klassieke gitaar?

Eigenlijk zit er niet zo heel veel verschil tussen een akoestische en klassieke gitaar. Zo wordt de akoestische gitaar meestal gekenmerkt door 6 nikkelsnaren of snaren uit staal met een “light” dikte die overeenkomt met de 012 code. Dergelijke snaren produceren een luide helder klank en maken het tevens ook makkelijker om akkoorden te spelen. Dit wordt uiteraard nog extra makkelijk gemaakt door de smalle hals.

Dit maakt de akoestische gitaar dan ook geschikt om te gebruiken bij verschillende muziekgenres. Denk bijvoorbeeld maar aan jazz, country en folk maar evengoed pop, blues en akoestische rock. Indien gewenst is het zelfs mogelijk om de akoestische gitaar te versterker door er een microfoon of versterker op aan te sluiten.

 

 

Laatste update: 04.02.23

 

Beste violen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Heb je gemerkt dat je kindje duidelijke interesse vertoont in muziek en bij name in strijkinstrumenten? Dan kan de Dimavery Viool 1/4 misschien wel wat voor jou zijn. Hij is speciaal ontwikkeld voor de kleine fijne kinderhandjes en de leeftijd wordt dan ook geschat tussen 5 en 7 jaar oud. Is je zoontje of dochtertje echter nog wat jonger dan kun je altijd opteren om de Dimavery Viool 1/8 in huis te halen. Dergelijk exemplaar wordt bovendien geleverd inclusief een kwalitatieve koffer waarin je de viool kunt bewaren én een stevige duurzame strijkstok.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste violen (Reviews) van 2023

 

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te maken uit het ruime assortiment violen. Want wat is nu de beste viool? Voor sommigen is dat een standaard akoestisch exemplaar terwijl anderen dan weer voor een elektrische viool zullen kiezen. Bekijk de top 5 hieronder alvast even alvorens je een besluit neemt. Het advies van klanten vermeld in de online reviews, kan alvast een handige leidraad zijn. En wie weet heb je wel geluk, en ga je met een aanbieding naar huis.

 

1. Dimavery Viool 1/4 met strijkstok en koffer Hardcase

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke viool, dan kan dit exemplaar van Dimavery misschien wel wat voor jou zijn. Het vriendelijke prijskaartje doet vermoeden dat je hem vast en zeker tussen de goedkope violen kunt spotten. En bovendien krijg je er bij aankoop niet alleen een strijkstok maar ook een stevige en duurzame koffer bij. Op die manier kun je de viool na gebruik steeds weer veilig opbergen en bewaren.

Het betreft hier een 1/4 viool wat overeenkomt met een maximale lengte van 46 cm waarvan de klankkast zo’n 28 cm meet. De armlengte van deze viool varieert van minimaal 45 tot maximaal 50 cm waardoor hij voornamelijk bedoeld is voor jonge spelertjes tussen 5 en 7 jaar oud. Zijn natuurlijke kleur wordt vooral bekomen dankzij de houten materialen waaruit hij vervaardigd blijkt te zijn. Een degelijke en duurzame viool die niet alleen klasse maar ook elegantie uitstraalt.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reviews bij dit product te zijn geplaatst. Aan het prijskaartje zal het alvast niet liggen. Daarom durven wij vermoeden dat het misschien een vrij nieuw product betreft dat nog niet de kans gekregen heeft om beoordeeld te worden.

 

Voordelen:

Formaat: de viool wordt gekenmerkt door een 1/4 formaat met een totale afmeting van 46 cm. De klankkast meet hierbij ongeveer 28 cm en de armlengte kan variëren van 45 tot ongeveer 50 cm.

Leeftijdscategorie: op basis van het formaat van de viool kunnen we besluiten dat hij speciaal voor jonge spelertjes is ontwikkeld met een leeftijdscategorie van 5 tot maximaal 7 jaar.

Verpakking: bij de aankoop van deze unieke viool krijg je er meteen ook een stevige hardcase koffer bij alsook een handige bijbehorende strijkstok.

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het budgetvriendelijke prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: jammer genoeg is het niet de beste aanbeveling indien je op zoek bent naar een viool voor volwassen violisten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dimavery Viool 1/8 met strijkstok en koffer Plastic Hardcase

 

Net zoals het vorige product, wordt ook deze viool jou aangeboden door Dimavery. Dit doet vermoeden dat Dimavery misschien wel één van de populairste, zoniet het beste merk is op het gebied van vioolproductie. Bovendien kunnen we ook vermelden dat hij, in vergelijking met de andere 4 topproducten, voorzien is van de laagste prijs.

De viool wordt gekenmerkt door een 1/8 maat waardoor hij dus speciaal ontworpen is voor bijzonder jonge spelertjes van 4 tot 6 jaar oud. Met een maximale lengte van 43 cm en een klankkast die amper 26 cm groot blijkt te zijn, wordt de armlengte op maximaal 43 tot 45 cm geschat. Kortom, helemaal niet geschikt voor volwassen violisten.

Ook hier blijkt men voornamelijk gebruik te hebben gemaakt van duurzame en natuurlijke houtsoorten wat meteen de prachtige kleur en het design verklaren. Hij wordt geleverd inclusief een degelijke strijkstok en handige opbergkoffer. Ook hier blijven reacties voorlopig uit. Laat je niet gelijk afschrikken maar bekijk het toch maar even.

 

Voordelen:

Formaat: je kiest alvast voor een unieke viool met een 1/8 formaat. Dit wil dus zeggen dat hij maximaal 43 cm lang is waarvan de klankkast maximaal 26 cm meet.

Doelgroep: het beperkte formaat van deze unieke viool maakt hem opnieuw geschikt voor jonge violisten van minimaal 4 tot maximaal 6 jaar oud.

Materiaal: bij de productie van deze unieke viool heeft men vooral gekozen voor duurzame houtsoorten. Vandaar ook de unieke bruine kleur.

Verpakking: ook hier worden zonder problemen een hardcase koffer en een strijkstok met de viool meegeleverd.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: jammer genoeg blijkt deze viool niet geschikt om te worden gebruikt door volwassen spelers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Stentor Viool SR1400 Student I (Vioolset) – 4/4 – Studenten op instapniveau

 

Hoewel slechts weinig snaarinstrumenten aan de kwaliteit en degelijkheid van een Stradivarius viool kunnen tippen, weet deze Stentor SR1400 viool behoorlijk wat harten te veroveren. Zo wordt dit prachtige muziekinstrument beschouwd als dé revelatie voor elke beginnende violist en/ of student op instapniveau. Consistente en betrouwbare prestaties in combinatie met een uitstekende en heldere toon, dragen alvast bij aan het leerproces. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder blijkt deze prachtige Stentor Student I viool vervaardigd uit duurzame en kwalitatieve materialen. Denk hierbij onder meer aan massief esdoorn, gebeitst hardhout en massieve spar afgewerkt met een strijkstok uit brazielhout met bijbehorend natuurlijk paardenhaar. Bij aankoop wordt de viool geleverd in een degelijke lichte koffer met opvallende blauwe stofbekleding, een apart bijbehorend partituur vak, de nodige reflectoren en een stevige schouderriem.

Een blik op de online reviews van deze 4/4 viool toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Prijskaartje: in vergelijking met heel wat andere violen, lijkt dit exemplaar voorzien van een correcte prijs-kwaliteitverhouding waardoor het instrument een ware aanbeveling is.

Toebehoren: de viool wordt jou aangeboden in een degelijke opbergkoffer met blauwe stofbekleding, een apart partituur vak, de nodige reflectoren en comfortabele schouderriemen.

Strijkstok: de strijkstok werd voornamelijk uit duurzaam brazielhout gemaakt en afgewerkt met echt natuurlijk paardenhaar en een ebbenhouten slof.

Materiaal: het bovenblad van de viool is gemaakt uit massieve spar en wordt aangevuld met zijkanten uit massief esdoorn, een onderblad uit massief hout en toetsen uit zwart gebeitst hardhout. Verder blijken ook de pinnen en het kinstuk uit hardhout gemaakt.

 

Nadelen:

Beperkt: hoewel deze viool geschikt is voor de beginnende violist, is hij minder ideaal voor professionele muzikanten en/ of artiesten met ervaring.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. SmartImprove – Full Size – Akoestische Viool – 4/4 Beginner – Fiddle – Met Schoudersteun

 

Hoewel de meesten bij het zoeken naar een muziekinstrument van 5 letters, vrijwel automatisch aan “piano” denken, is ook de viool aan een duidelijke opmars begonnen. Misschien niet meteen het meest eenvoudige instrument om te bespelen, maar toch eentje die gelijk staat aan klasse en stijl. Wil je graag een viool kopen, dan zul je meteen versteld staan van het uitgebreide assortiment dat aantoont dat er voor elk wat wils te vinden is.

Neem nu bijvoorbeeld deze unieke full size akoestische viool, jou aangeboden en geleverd door SmartImprove. Of je met dit paradepaardje ook meteen voor de laagste prijs kiest, lijkt ons lichtjes overdreven. Toch krijg je er heel wat voor terug. Zo kent deze viool een standaard 4/4 formaat wat hem geschikt maakt voor (beginnende) muzikanten vanaf de leeftijd van zo’n 12 jaar oud.

Net zoals de meeste andere modellen, blijkt ook deze viool vervaardigd uit duurzame materialen zoals massief sparrenhout in combinatie met ebbenhouten fittingen en dito toetsen. Bij aankoop worden tevens ook een vioolkoffer, een strijkstok, een vioolbrug, viool toets sticker, vioolhars en een instructieve handleiding aangeboden.

 

Voordelen:

Maat: de viool kent een vrij standaard 4/4 formaat dat overeenkomt met een armlengte van ongeveer 23,5” of zo’n 60 cm. Dit maakt de viool geschikt voor muzikanten vanaf de leeftijd van ongeveer 12 jaar oud.

Piëzo pick-up: dankzij het geïntegreerde piëzo pick-up onderdeel, is het mogelijk om de viool op een versterker aan te sluiten.

Toebehoren: op het moment van aankoop worden tevens ook een opbergkoffer, een degelijke strijkstok. een schoudersteun, hars, een digitale tuner, een piëzo pick-up en de nodige back-up snaren meegeleverd.

Materiaal: de viool blijkt hoofdzakelijk uit duurzaam hoogwaardig massief hout vervaardigd in combinatie met een sparren bovenblad, esdoorn zij- én achterkanten alsook hals en de nodige ebbenhouten toetsen.

 

Nadelen:

Prijzig: hoewel de prijs op het eerste gezicht misschien wat afschrikt, is hij in verhouding tot de geleverde kwaliteit allesbehalve verkeerd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Stagg VN-44 Violin viool 4/4 massief maple Beginnend violist

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke viool van Stagg. Net zoals het vorige exemplaar wordt ook dit product gekenmerkt door een 4/4 formaat. Dit maakt hem geschikt voor spelers met een armlengte vanaf 60 cm en dus een leeftijdscategorie van 10 jaar en ouder.

Hij is vervaardigd uit duurzaam massief maple wat meteen ook het prachtige design verklaart. Dergelijke materiaalsoort zorgt eveneens voor een uitstekende resonantie en een optimale geluidskwaliteit. Het prijskaartje is misschien iets hoger dan sommige andere violen uit dit rijtje, maar perfect aanvaardbaar voor de kwaliteit van dit product.

Hij wordt geleverd inclusief een duurzame strijkstok en softcase waar je hem veilig weer in kunt opbergen. Het geschikte geschenk voor elke beginnende violist. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven aangezien er nog niets bekend is over de eventuele gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Formaat: ook hier wordt de viool gekenmerkt door een handig 4/4 formaat wat resulteert in een armlengte van minimaal 60 cm of meer.

Doelgroep: op basis van het 4/4 formaat kunnen we besluiten dat deze viool uitermate geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar oud.

Materiaal: hij is voornamelijk uit stevig en kwalitatief massief maple vervaardigd wat meteen ook resulteert in een uniek en stijlvol design.

Toebehoren: ook hier worden een degelijke softcase koffer en strijkstok met het product meegeleverd.

 

Nadelen:

Prijskaartje: het is mogelijk dat sommige klanten de prijs als duur zullen ervaren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Violen Koopgids

 

Ben je van plan om een viool in huis te halen dan raden wij jou aan om verschillende instrumenten met elkaar te vergelijken. Zo zul je zien dat er diverse mogelijkheden zijn alsook formaten, materialen en designs. Het ruime assortiment maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken en vandaar deze koopgids. Bekijk hem even rustig en ga daarna vol goede moed op zoek. Daar een degelijke en duurzame viool best wel wat geld kost, is het een aanbeveling om aanbiedingen alvast niet te negeren.

Wat is een viool, tot welke familie behoort hij en welke materialen worden gebruikt

De viool wordt beschouwd als één van de meest populaire snaarinstrumenten. Binnen de vioolfamilie is de standaard viool veruit het kleinste maar toch biedt hij het hoogste bereik aan. Hij wordt gekenmerkt door maar liefst 4 snaren die je makkelijk met je vingers of een strijkstok aan het trillen kunt brengen teneinde klank te produceren. Deze trillingen worden bovendien nog eens extra versterkt met behulp van de houten klankkast.

Een violist zal de viool bespelen door hem eenvoudigweg tussen enerzijds de kin en anderzijds de schouder te gaan klemmen. Je zult het misschien al wel eens gehoord hebben, maar het is wel degelijk één van de moeilijkste instrumenten binnen het orkest om te bespelen. Ben je toch gebeten door de microbe dan raden wij jou aan om uit te kijken naar een duurzame viool. Bedenk dat er verschillende types op de markt gebracht zijn en dat je ook rekening moet houden met de afmetingen en de materialen.

 

De stemming en de klank in verhouding tot het type snaren

Net zoals andere snaarinstrumenten, zul je ook de viool regelmatig moeten stemmen. Dergelijk instrument wordt telkens weer in reine kwinten gestemd, en bovendien steeds van laag naar hoog: G – D – A – E. Je zult kunnen vaststellen dat 3 van de 4 snaren, namelijk de G – D en A snaar, in de meeste gevallen uit kunststof zijn vervaardigd en vervolgens met een combinatie van titanium en metaalfolie zijn omwikkeld. De E-snaar daarentegen bestaat voornamelijk uit massief metaal. In sommige gevallen kan ook schapendarm worden gebruikt.

Het type snaar en de materialen waaruit deze vervaardigd zijn, zullen dus mee de klank bepalen die door het instrument wordt vervaardigd. Dankzij de sordino is het mogelijk om de klank, die de viool produceert, in meer of mindere mate te verzachten. Met de sordino wordt de demper bedoeld die ofwel uit hout of kunststof kan vervaardigd zijn. Dergelijke demper of sordino moet je vervolgens op de kam van de viool bevestigen indien je de klank zachter wilt maken. Er bestaan ook metalen dempers en deze kunnen handig zijn indien je de klank echt zo zacht mogelijk wilt maken.

 

Het type viool

We hebben het natuurlijk al min of meer vermeld maar er bestaan wel degelijk verschillende types violen. De meest voor de hand liggende is uiteraard de standaard viool die, zoals benoemd, het kleinste doch hoogst klinkende instrument binnen de vioolfamilie blijkt te zijn. Binnen het geheel van een symfonieorkest zul je de viool dus heel vaak te zien krijgen.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de zogenaamde altviool. Dergelijke type snaarinstrument is vaak een tikkeltje groter van formaat en klinkt iets lager dan de standaard viool. Echter wordt hij op dezelfde manier bespeeld als de gewone viool. Ook de cello behoort tot de vioolfamilie en wordt niet alleen beschouwd als het grootste maar ook laagst klinkende instrument. Hij is maar liefst 1 octaaf lager gestemd in vergelijking met de altviool en wordt vaak al zittend bespeeld.

Sinds enkele jaren heeft men ook een unieke elektrische viool op de markt gebracht. Doordat het geluid bij dergelijk instrument door een specifiek pick up element aan de versterker wordt doorgegeven, blijkt de elektrische viool helemaal vrij van een klankkast. Je zou dus kunnen stellen dat de versterker dienst doet als een soort van klankkast. Het spreekt voor zich dat de klank iets elektrischer zal klinken, vergelijkbaar met een elektrische gitaar.

Tot slot is er nog de vijfsnarige viool waarbij een C-G-D-A-E stemming gebruikt wordt. Tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor een zes- zeven- en achtsnarige viool alhoewel deze vrij zeldzaam zijn. En indien je ze toch tegenkomt, zijn ze heel vaak elektrisch gebouwd.

Welke maat moet de viool hebben

Of je nu een viool huurt of aankoopt, het is belangrijk om rekening te houden met de maat ervan. Zo blijkt de maat van het instrument niet alleen afhankelijk te zijn van de leeftijd maar ook van je armlengte, de lengte van het instrument en natuurlijk ook de grootte van de klankkast. Algemeen kunnen we stellen dat er maar liefst 6 handbare afmetingen op de markt zijn gebracht wat betreft de viool.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een vrij compacte viool die geschikt is voor kindjes tussen 3 en 5 jaar oud? Dan moet je op zoek naar een 1/16 exemplaar dat gekenmerkt wordt door een klankkast van maximaal 23 cm en een totale lengte van ongeveer 38 cm. Dergelijke viool blijkt dus geschikt voor jonge spelertjes met een armlengte variërend van 35-43 cm. Verder kun je ook opteren voor de 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 en 4/4 viool. Hierbij is de 4/4 viool de grootste en bedoeld voor spelers vanaf 10 jaar en ouder.

 

Bekende merken, design en prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het prijskaartje. De prijs van een degelijke viool is afhankelijk van verschillende factoren. Ben je van plan om het instrument te huren of ga je hem toch meteen aankopen? Is het instrument dat je aankoopt een volledig nieuwe viool of betreft het een tweedehands stuk? En van welk merk is de viool afkomstig? Zo zullen merken als Stradivarius en D’Addario vaak iets duurder zijn in de aankoop. Afhankelijk van je wensen kan het prijskaartje dus makkelijk oplopen van enkele honderden euro’s tot enkele miljoenen euro’s

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een viool?

Jammer genoeg kunnen wij jou geen rechtlijnig antwoord bieden op deze vraag aangezien de prijs bepaald wordt door verschillende factoren. Zo is er een wezenlijk verschil tussen het huren of aankopen van een viool. Daarnaast wordt het prijskaartje ook beïnvloed door het bouwjaar, het design, het merk en de gebruikte materialen. Zo zal een Stradivarius viool al gauw een prijskaartje vanaf 5000 euro garanderen dat makkelijk kan oplopen tot enkele miljoenen.

Zo heeft de bekende Nederlandse componist en violist André Rieu recentelijk nog een degelijke Stradivarius viool aangekocht voor maar liefst 2,2 miljoen euro. Ook z’n vorige viool was afkomstig van Stradivarius en werd gebouwd in 1732. Als beginnend violist hoef je uiteraard geen Stradivarius viool aan te kopen. Dan ben je beter met een minder bekend merk en design en een prijskaartje van slechts enkele honderden euro’s. Je kunt daarnaast ook een viool huren en dan ben je, afhankelijk van de plaats waar je hem huurt, ongeveer 15 tot 30 euro kwijt.

Q2: Hoe wordt een viool gemaakt?

De meeste violen zijn voorzien van een duurzame en kwalitatieve houten klankkast. In de meeste gevallen wordt bovendien beroep gedaan op de unieke kenmerken van sparren of esdoorn hout. In slechts enkele gevallen kan het gebeuren dat de klankkast uit triplex vervaardigd is. Dergelijke violen zijn dan ook vaak een pak goedkoper aangezien het triplex afbreuk doet aan de geproduceerde klank.

Wat betreft de stemsleutel van de viool, zul je zien dat deze vaak uit ebbenhout is gemaakt. Kies bij voorkeur geen viool waarvan de stemsleutel uit plastic of uit een andere houtsoort van mindere kwaliteit is vervaardigd. Deze zijn inderdaad een pak goedkoper maar ook minder degelijk en kunnen vaak voor problemen zorgen als je het instrument wilt stemmen. Vervolgens heb je ook nog de strijkstok die, net zoals de klankkast, uit duurzame houtsoorten is vervaardigd.

 

Q3: Hoe is een viool gestemd?

Zeker voor beginnende violisten is het niet altijd makkelijk om een viool te stemmen. Het vraagt nu eenmaal heel wat oefening en ook een portie ervaring. Bij een viool zitten de stemsleutels namelijk volledig in de knoppenkast verwerkt, wat het stemmen al meteen een pak lastiger maakt. Door de stemsleutels lichtjes aan te draaien, kun je al een behoorlijk verschil in toonhoogte gaan creëren.

Zorg er dus voor dat je niet te bruusk aan de stemsleutels gaat draaien. Het gevaar bestaat er namelijk niet alleen in dat de toonhoogte te fel verandert, maar ook dat de snaren kunnen knappen. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn er fijnstemmers ontwikkeld. Dit maakt het net iets eenvoudiger om de viool in kwinten, G-D-A-E, te kunnen stemmen. Veel succes!

 

 

Laatste update: 04.02.23

 

Beste elektrische gitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je iets stevigere muziek wilt spelen, dan kun je beter kiezen voor een goede elektrische gitaar. Ook kinderen willen hun rockhelden evenaren en kunnen starten met een elektrische gitaar op hun formaat. We hebben voor jou 3 toppers uitgekozen om de voor- en de nadelen eens te bekijken. Zo kun je kiezen voor een Elektrische gitaar startersset van Johnny Brook met alle benodigde accessoires. Daartegenover staat de Elektrische akoestische gitaar – MAX ShowKit die meteen in het oog springt vanwege zijn gebruiksvriendelijke karakter daar hij zowel met alsook zonder versterker kan worden gebruikt. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische gitaren (Reviews) van 2023

 

Als je zwijmelt bij de prachtige gitaarsolo’s van menig rockmuzikant en je hebt dit ook altijd zelf willen leren spelen, dan heb je een degelijke elektrische gitaar nodig. Kies je voor een volledige elektrische gitaarset waarmee je onmiddellijk van start kunt of kies je voor een iets duurdere versie van Fender die bij de toppers behoort in de rockscene. We hebben er voor jou alvast 5 uitgezocht die ons wel boeiend leken om eens te bekijken. Kies er de beste elektrische gitaar voor jou uit en misschien is hij wel net in de aanbieding. Neem zeker ook een kijkje bij de reviews voor waardevol advies van de klanten.

 

1. Elektrische gitaar startersset Johnny Brook JB404 alle benodigde accessoires

 

De elektrische gitaarset van Johnny Brook biedt je het volledige pakket met alles wat een beginnend speler nodig heeft. De rode gitaar is daarnaast ook te verkrijgen in 6 andere kleurcombinaties waaruit je zeker wel je favoriete kleur kunt kiezen. Bovendien heeft de gitaar maat 4/4 en weegt 8,5 kg. 

Dit instrument is het welbekende stratocaster model met een hals in esdoornhout met 22 frets die je helpen bij de toonbepaling van de snaaraanslag. Dankzij de solid body krijg je een hele mooie transparante klank. De 3 enkelspoel elementen maken het mogelijk om diverse muziekstijlen te spelen. Bovendien heeft de gitaar 6 snaren waarmee je al een mooi repertoire kunt ten gehore brengen. De versterker van 20 Watt heeft bovendien dezelfde kleur gekregen van de gitaar om zo een mooie set te vormen.

Daarnaast wordt er nog een gitaarkabel van 2 m bijgeleverd en alle benodigde accessoires waaronder een gitaarband, diverse plectra en een gitaartas. Bovendien krijg je er ook een stemapparaat bij en een extra set snaren. In de reviews zien we klanten die heel erg tevreden zijn met hun aankoop die overigens ook in de laagste prijsklasse valt.

 

Voordelen:

Complete set: met deze starterset heb je meteen alle benodigdheden in huis om onmiddellijk te kunnen spelen.

Gitaar: de gitaar heeft een solid body gemaakt uit esdoornhout met 22 frets om comfortabel te kunnen spelen. Daarnaast zorgen de 3 enkelspoel elementen en de 6 snaren voor een heldere klank.

Versterker: de elektrisch gitaar met versterker van 20 Watt heeft bass, middle en treble toonregeling. Bovendien is er een AUX-aansluiting voorzien en een hoofdtelefoonaansluiting.

Accessoires: de set wordt geleverd met een gitaartas, een kabel van 2 m en een gitaarband. Daarnaast krijg je er ook een stemapparaat, plectra en reserve snaren bij.

 

Nadelen:

Klankkwaliteit: de prijs voor de volledige set is nogal laag. Daarom stellen we ons de vraag of de klankkwaliteit wel naar behoren is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Elektrische akoestische gitaar – MAX ShowKit gitaarset met 40W gitaar versterker, gitaar standaard

 

Wil je graag een (nieuwe) gitaar kopen en ben je daarbij op zoek naar een elektrische gitaar set? Dan kunnen wij jou deze set van het bekende – en misschien ook wel populairste en beste – merk MAX alvast warm aanbevelen. Afgaande op de online reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, kunnen we stellen dat je een topproduct in huis haalt. Kortom, de moeite waard om even te bekijken indien je een elektrische gitaar wilt kopen.

Zo kenmerkt het instrument zich door een 4/4 body wat deze elektrisch akoestische gitaar uitermate geschikt maakt voor tieners én volwassen muzikanten. De body werd daarbij gemaakt van duurzaam lindehout en gecombineerd met een uit esdoorn vervaardigde hals, verchroomde stemmechanieken en stalen gitaarsnaren. Bij aankoop wordt deze elektrische gitaar verder aangevuld met een 40W versterker, een gitaarstand, een gitaarband, een stemapparaat, de nodige plectra, reservesnaren en een gitaartas zodoende het geheel 100% gebruiksklaar te krijgen.

Het feit dat het een elektrisch akoestische gitaar betreft, betekent overigens ook dat de versterker niet persé nodig is om melodieën te spelen. Dit maakt de set geschikt voor diverse muzikanten ongeacht hun ervaring of niveau.

 

Voordelen:

Materiaal: terwijl de body van de western gitaar voornamelijk uit lindehout bestaat, werd de hals uit esdoorn opgetrokken en de snaren uit staal.

Verpakkingsinhoud: de gitaar wordt geleverd inclusief gitaarband, stemapparaat, diverse plectra, de nodige reservesnaren, een gitaarstandaard, een 40 watt versterker en een bijbehorende gitaartas.

Gebruiksvriendelijk: je kunt deze gitaar zowel met alsook zonder versterker bespelen waardoor hij in eender welke situatie en door eender wie – ongeacht zijn/ haar ervaring – kan worden gebruikt.

 

Nadelen: 

Geen kinderen: voor jonge kinderen is deze elektrische gitaar net iets minder geschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Ibanez GRG121DX Black Flat elektrische gitaar – Model: ST – Maple

 

Wil je graag een (nieuwe) elektrische gitaar kopen? Dan hoef je daar tegenwoordig niet meer steevast voor naar een gespecialiseerde gitaar winkel te gaan. Toch is de keuze voor een dergelijke winkel een pak veiliger op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. 

Neem nu bijvoorbeeld deze Ibanez GRG121DX elektrische gitaar die meteen in het oog springt vanwege zijn ruige zwarte design. Dit model, dat bekend staat vanwege zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, is voorzien van een mahonie body in combinatie met een maple hals en de nodige rosewood toetsen. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met maar liefst 24 frets, 6 snaren en de nodige IBZ6 humbucker pickups die het gebruik van een externe versterker mogelijk maken.

Een blik op de online reviews liegt er niet om en toont meteen de algemene tevredenheid onder (kandidaat) kopers aan. Niet verwonderlijk dat deze Ibanez elektrische gitaar met een mooie gemiddelde eindscore van 5/5 sterren naar huis gaat.

 

Voordelen:

Materiaal: de flat elektrische gitaar van Ibanez wordt gekenmerkt door een mahonie body in combinatie met een maple hals en de nodige rosewood toetsen.

Versterker: het muziekinstrument biedt je tevens ook de mogelijkheid om er – indien gewenst – een externe versterker op aan te sluiten.

Snaren: de 6 snaren worden aangevuld met 24 frets en de bijbehorende IBZ6 humbucker pickups.

 

Nadelen: 

Geen hoes: jammer genoeg wordt er bij aankoop geen hoes of opbergkoffer aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Elektrische gitaar met gitaar versterker – MAX Gigkit – Perfect voor beginners – incl. gitaar standaard

 

Wil je als beginnend muzikant graag gitaar leren spelen en besluit je daarom een (eerste) gitaar te kopen? Dan is deze elektrische gitaar met bijbehorende versterker van MAX misschien wel wat voor jou. Zijn unieke prijs-kwaliteitverhouding maken hem voor heel wat beginnende muzikanten goed toegankelijk, wat duidelijk gewaardeerd wordt door heel wat kopers.

Net zoals de meeste andere toppertjes uit dit segment, kent ook deze elektrische gitaar een standaard formaat van 4/4 waardoor hij geschikt is voor tieners en volwassenen. Qua materiaalkeuze heeft men ervoor gekozen om te werken met duurzaam lindehout in combinatie met een esdoorn hals die elk op hun beurt bijdragen aan een unieke en heldere klank. Verder telt de elektrische gitaar 6 snaren, 22 frets en 3 gitaarelementen en wordt hij gekenmerkt door een 230Vac aansluitspanning waarna een vermogen tot 40 watt kan worden geleverd.

Bij aankoop zul je zien dat de set wordt aangevuld met een gitaar standaard, een muziekstandaard, een gitaartas, een plectrum en een gitaar stemapparaat om de gitaar te stemmen.

 

Voordelen:

Toebehoren: de elektrische gitaar wordt standaard geleverd inclusief een gitaar standaard, een gitaar stemapparaat, een gitaartas, een set plectra, een 40 watt versterker en een 2 meter lange gitaarkabel.

Doelgroep: de gitaar is bedoeld voor de beginnende muzikant.

Formaat: de elektrische gitaar kenmerkt zich door een 4/4 formaat dat geschikt is voor zowel tieners alsook volwassenen.

 

Nadelen: 

Geen hoofdtelefoon: hoewel de set voorzien is van een hoofdtelefoonuitgang, wordt geen headset meegeleverd op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Elektrische Kindergitaar 1/2 met versterker, kabel, draagriem, plectrum en inbussleutel

 

Een nieuwe aanwinst in het assortiment van Cherrystone is de elektrische gitaar voor kinderen. Hij is op maat ontworpen voor kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar. Hij is bovendien te verkrijgen in het rood en in een blauwe kleur die beiden afgewerkt zijn met hoogglanslak.

Het formaat van de gitaar is 81 x 50 cm en de breedte van de hals is 4,2 cm waardoor hij volledig is afgestemd op kinderformaat. Daarnaast zorgen de 20 frets en de 6 snaren ervoor dat je kind gemakkelijk zijn instrument zal leren bespelen. De body en de hals van de gitaar zijn gemaakt uit hoogwaardig elzenhout en hij beschikt over 1 enkelspoel element om zijn mooie klanken te produceren. Met de volumeregelaar kan de geluidssterkte vlot worden aangepast.

De elektrische kindergitaar wordt geleverd met een versterker van 2 Watt die werkt met batterijen of met een adapter die beiden niet inbegrepen zijn in het pakket. Daarnaast wordt een kabel met een 6.3 jack, een inbussleutel en een extra set snaren bijgeleverd. De draagriem en 2 plectra zijn eveneens bij dit pakket gevoegd om onmiddellijk te kunnen starten. Er werden voor dit instrument nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Formaat: de gitaarmaat voor dit instrument is ½ en hij weegt slechts 1,7 kg waardoor hij perfect is afgestemd op kinderformaat.

Snaren en frets: dit instrument heeft 20 frets en 6 snaren wat het iets gemakkelijker maakt voor kinderen om te starten.

Volledige set: deze gitaar komt in een volledig pakket met versterker, kabel, inbussleutel, een extra set snaren, een draagriem en 2 plectra.

De prijs: de elektrische gitaar voor kinderen heeft een goedkope prijs waardoor hij ideaal is voor kleine kinderen die snel groeien en dus ook snel van gitaar moeten veranderen.

 

Nadelen:

Opberghoes: spijtig genoeg wordt er geen opberghoes bij deze gitaar geleverd. Wanneer je kind buitenshuis lessen volgt koop je best een aparte hoes om het instrument te beschermen tijdens het vervoeren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische gitaren Koopgids

 

Wanneer je een elektrische gitaar gaat aanschaffen zul je merken dat dit een heel ander type instrument is dan een akoestische gitaar. Uit welke belangrijke onderdelen bestaat een elektrische gitaar en wat heb je allemaal nodig om het instrument te kunnen bespelen? Welke houtsoorten zijn er gebruikt en met welke andere belangrijke aspecten moet je rekening houden.? Neem de tijd om de instrumenten te vergelijken en houd rekening met de aanbevelingen van ervaren muzikanten om tot de juiste beslissing te komen. Soms zijn er aanbiedingen van einde reeksen die wel interessant kunnen zijn.

De verschillende types bij de elektrische gitaar

De elektrische gitaren kunnen we in 3 groepen indelen. De solid-body is meestal volledig uit één stuk gemaakt of hij is opgebouwd uit 2 gelamineerde houten delen die op elkaar worden bevestigd. Een solid-body gitaar is trouwens het favoriete instrument van onder andere Eric Clapton en Jimi Hendrix. Een Gibson Les Paul, een Fender Stratocaster en een Fender Telecaster behoren tot deze categorie. Daarnaast heb je de semi-hollow of de thinline gitaar die bijvoorbeeld werd bespeeld door BB King. 

Het is een semi-akoestische gitaar die een holle klankkast heeft waarin een massief stuk hout is verwerkt. De Rickenbacker 360, Epiphone Casino en de Gibson ES335 behoren tot die groep. Tenslotte heb je de categorie met de hollow-body gitaren die een volledig holle klankkast hebben. Bij dit type instrument wordt het geluid vooral gemaakt door de combinatie van het hout, de constructie van de gitaar en de gebruikte gitaarelementen of pick-ups. Je zult deze elektrische gitaar vaak terugvinden bij jazzmuzikanten. Alle gitaren van het merk Gretsch zijn trouwens hollow-body modellen.

 

Het aantal snaren en de vorm 

Net zoals alle andere gitaren heeft een elektrische gitaar meestal 6 snaren. Soms zul je ook een gitaar vinden met 7 of 12 snaren maar deze zijn echt al voor ver gevorderde muzikanten. Een elektrische gitaar is verkrijgbaar in verschillende vormen zodat een gitarist een model kan uitkiezen naar zijn persoonlijke voorkeur. De vorm heeft echter geen enkele invloed op het geluid dat de gitaar maakt. Wat wel een grote invloed heeft op de klank is de houtsoort die wordt gebruikt voor de body van de gitaar.

 

De gebruikte houtsoorten voor de body en de hals

Een instrument met een body uit mahoniehout zal een warm geluid produceren maar is wel zwaar van gewicht. Lindehout daarentegen is veel lichter van gewicht waardoor het instrument minder belastend is. Hier heb je een minder warme klank wat deze gitaar ideaal maakt om metal of hard rock te spelen. Elzenhout produceert een heldere maar neutrale klank die je meestal terugvindt bij de Fender gitaren. 

Daarnaast gebruikt Fender ook essenhout omdat deze houtsoort dan weer een warmer en iets zwaarder geluid voortbrengt. Tenslotte heb je esdoorn die een helder en schel geluid maakt terwijl palissander een warme en heldere klank geeft. Korina is een houtsoort die soms wel wordt gebruikt maar die heel zeldzaam is waardoor een gitaar in korina ontzettend duur is. Voor de hals van het instrument worden trouwens dezelfde houtsoorten gebruikt die elk hun eigen geluid produceren wanneer ze worden gecombineerd met de houtsoort van de body van het instrument.

De gitaarelementen of pick-ups

De elementen bevinden zich onder de snaren van het instrument en bepalen voor een deel de geproduceerde klanken van het instrument. Je kunt deze elementen vergelijken met een spoel die gemaakt is uit een magneet met koperdraad waarmee de vibraties worden opgevangen en worden doorgestuurd naar de versterker. Er zijn 2 belangrijke types pick-ups, namelijk de single coil pick-up of het enkelspoel element en daarnaast heb je de humbuckers.

Zoals de naam het al doet vermoeden bestaat de single coil pick-up uit 1 spoel die een helder en scherp geluid opvangt. De humbucker of dubbelspoel element bestaat uit 2 met elkaar verbonden spoelen die speciaal worden gebruikt om storingen en signalen van andere instrumenten uit te sluiten. Deze humbuckers maken een warmer en zwaarder geluid dat een minder heldere klank heeft.

 

Wat heb je nodig om elektrische gitaar te spelen

Omdat een elektrische gitaar een massieve klankkast heeft heb je een versterker nodig om het zachte geluid dat het instrument maakt luider te laten klinken. Een versterker kost tussen 60 en 6000 euro, dus met deze extra kost moet je zeker rekening houden. Door gebruik te maken van gitaarpedalen kun je verschillende klanken vormen, het volume regelen of een vertraging inbrengen zonder dat je daarvoor moet stoppen met spelen. Deze gitaarpedalen zijn niet noodzakelijk maar geven je wel een groter speelcomfort.

Daarnaast heb je een kabel nodig om je gitaar op de versterker aan te sluiten. Wanneer je gebruik maakt van een koptelefoon kun je naar hartenlust oefenen zonder dat je daarmee iemand stoort. Vervolgens is er ook een apparaatje om je gitaar te stemmen. Dit heb je zeker nodig en hiervoor zijn er verschillende systemen op de markt. Tenslotte kun je ook nog allerlei accessoires aanschaffen om het speelcomfort te vergroten waaronder een gitaarband, een muziekstandaard en niet te vergeten plectra.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een elektrische gitaar?

Een elektrische gitaar heeft een massieve body waarbij tijdens het bespelen van het instrument, de trillingen van de snaren worden opgevangen door elementen. Deze bestaan uit magneten en spoelen die samen een elektrisch signaal vormen. Vervolgens wordt dit signaal via een kabel naar een versterker gestuurd die het signaal gaat omzetten in het geluid dat uit de speakers komt.

Een elektrische gitaar kan beschikken over enkelspoel elementen die een stuk helderder klinken dan de dubbelspoel elementen of humbuckers. Deze laatste worden gebruikt voor gitaren die een vervormd geluid moeten produceren zoals bijvoorbeeld bij rock en metal groepen maar ook bij verschillende jazzmuzikanten.

 

Q2: Wat heb je nodig om een elektrische gitaar te bespelen?

Om een elektrisch gitaar te bespelen heb je een versterker nodig en een kabel. Meestal wordt voor een beginnende speler een starterspakket verkocht waarin de gitaar zit samen met een versterker en de kabel om onmiddellijk te kunnen starten. Tegenwoordig bestaan er ook virtuele versterkers in de vorm van een app die je kunt downloaden op je multimedia apparaten en/of je computer. Enkele van die apps zijn Guitar Tig, AmpliTube voor Android en/of Garageband voor Apple. Daarnaast is een goed plectrum om een elektrische gitaar te bespelen ook een must.

Q3: Hoe stem je een elektrische gitaar?

Om je elektrische gitaar te stemmen zijn er enkele mogelijkheden. Zo is er het stemapparaat dat als het ware luistert en aangeeft of de snaar die je bespeelt hoger of lager moet. Dit stemapparaat geniet de voorkeur omdat het heel eenvoudig en vlot verloopt. Je hebt ook een stemfluitje dat evenveel fluitjes heeft als er snaren zitten op je gitaar. Je blaast de toon op de fluit en luistert vervolgens of je snaargeluid hetzelfde klinkt of moet worden aangepast.

Daarnaast is er de stemvork die al redelijk wat ervaring vraagt en een goed ontwikkeld gehoor. Ook worden steeds vaker stemapparaten online aangeboden bijvoorbeeld op de Ipod of op je mobiele telefoon.

 

Q4: Hoe bespeel je een elektrische gitaar?

Een elektrisch gitaar bespelen lukt al vrij snel als je de juiste technieken onder de knie hebt. Wanneer je je gitaar gaat bespelen zonder plectrum, dan speel je fingerstyle of fingerpicking en gebruik je je vingers. Hierdoor kun je meerdere snaren tegelijk aanslaan wat men plukken noemt en waardoor je bovendien een warmere klank produceert. Om vlugger te spelen kun je dan beter een plectrum gebruiken. Je hoeft echter niet te kiezen, je kunt de twee gewoon combineren. Er bestaan nog een aantal verschillende technieken die je begeleider of leerkracht je met plezier zal aanleren.

 

Q5: Wat is een goede elektrische gitaar voor beginners?

Eerst en vooral moet je een gitaar uitkiezen die jij mooi vindt en die je graag gaat oppakken om te oefenen. Kies als beginnend elektrisch gitaarspeler beter voor een exemplaar uit de middenklasse want alle verschillende onderdelen dragen bij tot een goede klank. Een gitaar met een body uit lindehout of basswood is een goede starter. Hij produceert een ietwat luchtige klank en hij is bovendien betrekkelijk licht om vast te houden. Kies daarnaast zeker ook voor een model met 6 snaren om te starten. Hiermee kun je al een groot aantal muziekstijlen aan.

 

 

Laatste update: 04.02.23

 

Beste basgitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Eén van de populairste hedendaagse muziekinstrumenten is met stip de basgitaar. Of je daarbij opteert voor een akoestische, een elektrische dan wel een semi-akoestisch exemplaar blijft vooral een persoonlijke keuze. Aangezien het ruime assortiment vaak heel wat keuzestress teweeg kan brengen, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele hedendaagse toppers. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Fender Boxer Precision Bass Sherwood die meteen in het oog springt vanwege zijn unieke groene design. Echter moet de Sigma BME+ akoestische-elektrische basgitaar alvast niet onder doen. Zoals de naam reeds doet vermoeden, betreft het hier een semi-akoestisch exemplaar.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste basgitaren (Reviews) van 2023

 

De beste basgitaar hoeft niet noodzakelijk ook de duurste uit het rijtje te zijn maar is wel degene die 100% aan jouw wensen en noden voldoet. Sommigen zullen daarbij kiezen voor een elektrische basgitaar terwijl anderen dan weer de voorkeur geven aan een akoestische basgitaar. Ben je bovendien rechtshandig dan wel linkshandig kies dan respectievelijk voor een rechtshandige dan wel linkshandige basgitaar. Wij zetten alvast 5 topproducten op een rijtje, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet zit  er wel een leuke aanbieding tussen of is de populairste basgitaar ook degene met het laagste prijskaartje.

 

1. Fender Boxer Precision Bass Sherwood – Elektrische basgitaar – Groen

 

Of je met de Fender PJ Bass – afkomstig uit de Japanse Boxer serie – ook meteen voor een goedkope basgitaar kiest, valt sterk te betwijfelen. Toch is zijn prijskaartje evenwel te rechtvaardigen zodra je weet dat het om een zogenaamde “limited edition” gaat. Echt iets voor designers die op zoek zijn naar een uniek decoratiestuk of muzikanten die graag basgitaar willen leren spelen.

De eenvoudige standaard looks worden moeiteloos gecombineerd met een opvallende Sherwood Green Metallic afwerking die fel in contrast staat met de zwarte headstock en hardware. Kortom, een heus paradepaardje voor de echte muzikant en/ of designliefhebber. 

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo is de basgitaar voornamelijk uit duurzame materialen vervaardigd gaande van een basswood body tot een maple hals en rosewood toetsen in combinatie met 4 duurzame snaren. Houd er wel rekening mee dat je voor een elektrische basgitaar kiest waarvan het geluid drastisch verschilt van de akoestische basgitaar. Alsnog een goede aanbeveling indien je een duurzame gitaar wilt kopen.

 

Voordelen:

PJ configuratie: dankzij de bekende PJ configuratie ben je verzekerd van een bijzonder breed klankpalet.

Handig in gebruik: het geheel wordt aangevuld met een aparte tone regelaar, een 3-weg schakelaar en een 2 volume controls.

Design: het overwegend eenvoudige design staat in schril contrast met de unieke Sherwood Green Metallic afwerking en de zwarte headstock en hardware.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Sigma BME+ akoestisch-elektrische basgitaar

 

In tegenstelling tot het vorige product kies je met de Sigma BME+ voor een akoestische/ elektrische basgitaar. Dit betekent dat deze semi-akoestische basgitaar zowel mét alsook zonder versterker kan worden gebruikt, wat hem meteen een pak veelzijdiger en interessanter maakt.

Deze prachtige BME+ jumbo basgitaar wordt gekenmerkt door een uniek massief bovenblad afkomstig uit Sitkaspar wat meteen bijdraagt aan de uiteindelijke klank die wordt geproduceerd. Dit alles wordt aangevuld met een body vervaardigd uit kwalitatief palissander en een hals die voornamelijk uit mahonie bestaat. Bovendien zorgt het unieke design van de hals met C-profiel voor een aangename en comfortabele manier van spelen.

Mocht je van plan zijn om deze basgitaar in het winkelmandje te plaatsen, dan zul je zien dat zijn prijskaartje al iets hoger ligt in vergelijking met het vorige instrument. Dat zou mogelijks een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties. Laat je hier echter niet meteen door afschrikken.

 

Voordelen:

Pickupsysteem: je zult zien dat de BME+ jumbo basgitaar voorzien is van een uniek pickupsysteem waardoor het mogelijk wordt om er, indien gewenst, een versterker op aan te sluiten.

Materialen: de basgitaar is vervaardigd uit diverse natuurlijke materialen zoals mahonie voor de hals en palissander voor de body.

Halsprofiel: de gitaar is voorzien van een hals met het bekende C-profiel wat het aangenamer en comfortabeler maakt om dit instrument te bespelen.

 

Nadelen:

Niet 5 snarige: houd er rekening mee dat dit geen 5 snarige basgitaar is en daardoor eventueel net iets te eenvoudig zou kunnen zijn voor sommige gevorderde muzikanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Premium SR2600E-CBB Cerulean Blue Burst Ibanez 4-snarige

 

Je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor de Premium SR2600E basgitaar die jou wordt aangeboden door het bekende, en door velen beschouwd als veruit het beste, merk Ibanez. Ibanez staat dan ook bekend vanwege zijn unieke kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en uitstekende geluidskwaliteit. Echter zul je er wel wat voor over moeten hebben aan het prijskaartje te zien.

Zo wordt de Ibanez Premium SR2600E-CBB basgitaar gekenmerkt door maar liefst 4 snaren inclusief een 15-delige hals. Dankzij de Nordstrand Big Single Coil pickups kun je overigens probleemloos een versterker op dit instrument aansluiten. Verder valt deze elektrische basgitaar meteen in de kijken vanwege zijn unieke ontwerp en opvallende design.

Zo blijkt de body van deze Ibanez basgitaar voornamelijk vervaardigd uit mahonie terwijl de top dan weer uit populier bestaat. De body/klankkast werd vervolgens afgewerkt met een adembenemend mooi Cerulean Blue Burst design. Jammer genoeg werden ook hier nog geen online beoordelingen geplaatst.

 

Voordelen:

Snaren: deze prachtige elektrische basgitaar wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van 4 afzonderlijke snaren.

Pickups: de gitaar is voorzien van enkele belangrijke gitaarelementen zoals de aanwezigheid van pickups die het mogelijk maken om het geluid van het instrument te versterken.

Gewicht: het relatief compacte gewicht van 9,66 kg maakt hem behoorlijk handzaam en praktisch in gebruik.

 

Nadelen:

Handleiding: mocht je interesse hebben om deze basgitaar aan te kopen, houd er dan wel rekening mee dat de handleiding enkel en alleen in het Engels beschikbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Fender Player Precision Bass Left Handed MN 4-snarige Bass

 

Als linkshandige gitarist kun je eventueel opteren voor deze prachtige Fender basgitaar die meteen opvalt vanwege zijn unieke zwart met witte design. Houd er wel rekening mee dat zijn prijskaartje duidelijk een pak hoger ligt in vergelijking met de vorige besproken instrument. We vermoeden dat dit enigszins zou kunnen verklaren waarom er tot op heden nog geen online reacties werden geplaatst.

Laat je echter niet gelijk afschrikken want deze Fender basgitaar is om verschillende redenen meer dan de moeite waard. Zo wordt hij eerst en vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van 4 snaren en het typische snelle hals C-profiel waardoor een comfortabele en aangename speelstijl kan worden gegarandeerd.

Verder blijkt deze elektrische basgitaar vervaardigd uit een combinatie van degelijke en natuurlijke houtsoorten zoals onder andere esdoorn en elzen lichaam. Wat uiteraard ook bijdraagt aan het creëren van een volle warme klank.

 

Voordelen:

Type: het betreft een viersnarige elektrische basgitaar die, vanwege zijn unieke ontwerp, het mogelijk maakt om met een uiterste precisie te spelen.

Linkshandig: in tegenstelling tot de vorige toppertjes uit de lijst, blijkt deze elektrische basgitaar speciaal ontworpen voor de linkshandige muzikanten.

Handig in gebruik: zijn unieke design wordt gekenmerkt de bekende zogenaamde snelle hals met bijbehorende C-profiel. Daardoor kun je de gitaar comfortabel en soepel bespelen.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ondanks het feit dat ervaren muzikanten vinden dat zijn prijskaartje best wel meevalt, kan het toch een struikelblok zijn voor andere klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Ibanez GSRM20B Walnut Flat 4-snarige basgitaar // Ibanez basgitaar

 

Een snaarinstrument met 5 letters? Dan gaat het vast en zeker om deze unieke gitaar, jou aangeboden door het bekende merk Ibanez. Deze 4-snarige basgitaar staat bekend omwille van zijn slanke soepel spelende hals in combinatie met een lichtgewicht body en optimale kwaliteits elektronica. En dit alles tegen een aannemelijk prijskaartje wat het geheel net dat tikkeltje toegankelijker maakt.

De Ibanez GSRM20B – uit de bekende GSR (GIO SR) serie – blijkt voornamelijk uit duurzaam walnoot te zijn vervaardigd, wat het kenmerkende design ervan meteen verklaart. Zijn uitvoering wordt verder aangevuld met 4 stevige snaren, een cutaway en 22 frets. Kortom, de geschikte basgitaar voor rechtshandige muzikanten die op zoek zijn naar de typische Ibanez kwaliteit tegen een budgetvriendelijk prijskaartje.

Hoewel de gitaar heel wat positieve kenmerken naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Design: de Ibanez basgitaar valt meteen op vanwege zijn unieke walnoot karakter die het bruine design verklaart.

Uitvoering: de 4 stevige snaren worden aangevuld met een cutaway en maar liefst 22 frets.

Budgetvriendelijk: het budgetvriendelijke prijskaartje maakt deze gitaar uitermate geschikt voor klanten die op zoek zijn naar een betaalbaar  instrument.

 

Nadelen:

Niet linkshandig: houd er rekening mee dat deze basgitaar ontworpen is voor de rechtshandige gitarist.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Basgitaren Koopgids

 

Ben je van plan om een basgitaar aan te kopen, dan is het een goede aanbeveling om rekening te houden met bepaalde factoren. Naar welk type basgitaar ben je op zoek en hoeveel snaren moet deze maximaal tellen? Heb je een voorkeur voor bepaalde houtsoorten of hecht je meer belang aan bepaalde gitaarelementen? Met onderstaande koopgids proberen wij een antwoord te bieden op deze én enkele andere prangende vragen. Neem hem even rustig door alvorens je de verschillende modellen en eventuele aanbiedingen of promoties met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een basgitaar en welke types bestaan er zoal?

De basgitaar kan beschouwd worden als één van de belangrijkste bouwstenen binnen elke boysband, rock- en/ of jazz combinatie. Tegenwoordig wordt hij ook steeds belangrijker en populairder binnen het moderne orkest. In tegenstelling tot sommige andere muziekinstrumenten, is de basis bij basgitaar ook vrij makkelijk om aan te leren. Echter, vraagt een perfecte speelwijze en beheersing van het instrument dan weer heel wat meer ervaring.

Is je interesse gewekt en speel je al enkele weken, misschien wel maanden, met het idee om een basgitaar in huis te halen dan zul je in eerste instantie moeten kiezen tussen de verschillende types. Zo kun je opteren voor een semi-akoestische dan wel akoestische basgitaar of een elektrisch exemplaar. Welke variant je ook kiest, is vooral afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur.

Net zoals een akoestische gitaar wordt ook de akoestische basgitaar gekenmerkt door een holle klankkast. Dit betekent dus dat je geen versterker nodig hebt om geluid te produceren en perfect “unplugged” concerten en optredens kunt geven. De elektrische basgitaar daarentegen heeft wel degelijk nood aan het gebruik van een basversterker om uiteindelijk ook effectief geluid te kunnen produceren.

Indien je echter op zoek bent naar een basgitaar waarbij het goede van beide werelden wordt gecombineerd, dan is de semi-akoestische variant de beste keuze voor jou. Op een semi-akoestische basgitaar kun je perfect een basversterker aansluiten zonder dat het een verplichting is.

 

Passieve of actieve gitaarpickups

Basgitaren kunnen niet alleen worden onderverdeeld op basis van de aan- of afwezigheid van een versterker maar eveneens op vlak van bepaalde gitaarelementen zoals de gitaarpickups. Daarbij maken we een onderscheid tussen de passieve pickups enerzijds en de actieve pickups anderzijds.

Om echt helemaal te kunnen begrijpen hoe een passieve/ actieve pickup werkt, is een kleine inleiding in de natuurkunde niet geheel onbelangrijk. Je kunt de werking min of meer vergelijken met die van een spoel en een magnetisch veld waarbij een stroompje opgewekt wordt op het moment dat de spoel door het desbetreffende magnetische veld heen beweegt of vice versa. Denk bijvoorbeeld ook aan de dynamo die je gebruikt op je fiets en die eveneens volgens hetzelfde principe functioneert.

De pickups fungeren in dit verhaal een beetje zoals de spoel waarover de gitaarsnaren heen en weer moeten bewegen. Het stroompje staat hierbij gelijk aan het geluid dat uiteindelijk wordt geproduceerd waarbij beide elementen met elkaar in contact komen. Passieve pickups worden al jaar en dag gebruikt en staan bekend om hun dynamische geluid en ietwat vollere warme klanken. Houd er wel rekening mee dat passieve pickups het niet echt toelaten om de toon van de basgitaar te controleren.

Actieve pickups daarentegen maken deel uit van de recente ontwikkelingen in het wereldje van de basgitaren. Ze zijn niet alleen makkelijker te controleren maar bieden ook een veel hoger rendement aan doordat ze uitgerust zijn met een geïntegreerde voorversterker. Dat heeft dan wel weer als nadeel dat je de batterij toch regelmatig eens zult moeten vervangen.

 

Aantal gitaarsnaren en frets

Eenmaal je bepaald hebt met welk type basgitaar je naar huis wilt, is het minstens even belangrijk om stil te staan bij het aantal snaren en fretten. Algemeen kunnen we stellen dat het aantal snaren varieert van 4 tot 6 en het aantal frets kan variëren van 0 tot en met 24 waarbij de viersnarige gitaar inclusief 20 frets het meest frequent voorkomt. Maar wat is nu eigenlijk echt de beste aanbeveling?

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste basgitaren wel degelijk 4 snaren tellen verdeeld over de noten E, A, De en G. Echter is daar op termijn de mogelijkheid van een vijfde snaar bijgekomen die overeenkomt met de lage noot B. Door de lage B noot aan het geheel toe te voegen, wordt het mogelijk om lage bassen te spelen en bijgevolg een ruimer bereik te creëren. Daarnaast bestaat eveneens de optie om te kiezen voor een basgitaar met 6 snaren waardoor je nóg lagere tonen en een nóg ruime bereik kunt aanwenden.

De gebruikte materiaalsoorten in verhouding tot de klank

Daarnaast is het eveneens belangrijk om stil te staan bij de gebruikte houtsoorten aangezien deze een invloed zullen uitoefenen op de uiteindelijke klank. Bovendien kan een en dezelfde houtsoort meerdere tonale eigenschappen bevatten naargelang de plaatsing ervan.

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen essenhout, elzenhout, agathis, mahonie, lindehout en esdoorn elk met hun eigen voor- en misschien ook nadelen. Daarbij stellen we vast dat essenhout en elzenhout, respectievelijk ash en alder, uitstekend resoneren en zorgen voor warme harmonische boventonen. Agathis zie je dan weer vaker opduiken bij instapmodellen en is een pak goedkoper dan de voorgaande houtsoorten.

Ben je op zoek naar een basgitaar waarbij vooral het onderste register enorm uitgesproken aan bod komt, dan kies je beter voor de natuurlijke houtsoort mahonie. Terwijl basswood of lindehout dan weer geschikt is voor de basspeler die een ruim aanbod aan verschillende speelstijlen wenst te spelen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een fretloze basgitaar?

Een basgitaar zonder frets wordt, logischerwijze, ook wel omschreven als een fretloze basgitaar. In de muziekwereld zal men dit vaak in het Engels omschrijven als de zogenaamde “fretless bas guitar”. Bij dergelijk basgitaren blijken de toetsen dus volledig glad te zijn en bijgevolg niet langer uitgerust met van die typische ijzeren staafjes. Echter zullen de meeste bassen wel hulpstreepjes aanbieden zodat je min of meer een idee krijgt waar je vinger te plaatsen.

De unieke bouw van de fretloze basgitaar zorgt overigens voor een specifieke klank die vrij vol en warm overkomt. Daarnaast is het zelfs mogelijk om met een fretloze basgitaar slides of glissando te creëren.

Q2: Welke snaren zijn geschikt voor een basgitaar?

De aankoop van een basgitaar gaat uiteraard gepaard met de zoektocht naar de juiste snaren. Daarbij dien je rekening te houden met de dikte, lengte en de gebruikte materialen. Als beginnende speler is een medium gitarenset alvast een meer dan goede aanbeveling. Daarbij kan de dikte variëren van .045 of .050 tot maar liefst .100 of .105. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid tot een light gitaarset voor wie soepel wilt spelen en een heavy set voor wie vooral lagere klanken wilt produceren. Dit wordt over het algemeen aangevuld met een long scale lengte.

Wat betreft de gebruikte materialen zul je zien dat de meeste snaren zijn uitgerust met een stalen kern. Deze kern kan omwonden worden met nikkel of staal afhankelijk van de klank die je wilt kunnen produceren. Slechts in zeer geringe uitvoering werden de snaren volledig vervaardigd uit puur nikkel wat resulteert in een warm ietwat ouderwetse klankkleur.

 

Q3: Hoe stem je een basgitaar en hoe vaak moet je die afstellen?

De basgitaar maakt deel uit van de familie van de snaarinstrumenten en telt meestal 4 afzonderlijke snaren wat resulteert in een E – A – D – G stemming. Indien er een vijfde snaar bijkomt, komt dit overeen met een lage noot B waardoor het mogelijk wordt om lagere bastonen te produceren inclusief een ruimer bereik.

De stemming van de basgitaar vertoont dan ook heel wat gelijkenissen met die van een standaard contrabas en staat zelfs gelijk aan de 4 laagste snaren van een traditionele standaard gitaar. Houd er wel rekening mee dat de basgitaar een octaaf lager zal gestemd worden.

Hoe vaak je de basgitaren dient te stemmen, is echter moeilijker te bepalen aangezien dit afhankelijk is van bepaalde factoren. Indien je regelmatig speelt dan kan het al eens gebeuren dat een snaar sneller springt waardoor je er een nieuwe in de plaats komt die zal moeten worden gestemd. Ook wanneer je weinig speelt kan de spanning van de gitaarsnaren veranderen waardoor de klankkleur verandert.

 

Q4: Wat is een passieve basgitaar?

Naast het onderscheid tussen akoestische, semi-akoestische en elektrische basgitaren kan er eveneens een onderscheid gemaakt worden op het gebied van pickups. Dergelijke kleine gitaarelementjes maken het mogelijk om het geluid van de basgitaar te versterken door er een versterker op aan te sluiten.

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 2 soorten pickups waaronder de actieve en passieve. De actieve pickups zijn slechts recent in het leven geroepen en maken gebruik van een ingebouwde voorversterker. Dat betekent echter wel dat je de batterij van actieve pickups regelmatig even zult moeten nakijken.

Passieve pickups daarentegen kennen deze geïntegreerde voorversterker niet en daardoor hoef je je evenmin zorgen te maken over het verwisselen van de batterij. Dergelijke pickups zorgen voor een uniek dynamisch geluid waarbij een warme en volle klankkleur centraal staat. Houd er wel rekening mee dat ze een lager rendement kennen dan de actieve pickups.

 

 

Laatste update: 04.02.23

 

Beste elektrische violen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Stentor Electrische Viool Student II kies je voor een muziekinstrument met een correcte prijs-kwaliteitverhouding, speciaal ontwikkeld voor studenten muziek. Daarnaast zou je eventueel ook kunnen opteren voor de Stagg Electrische Viool EVN die geleverd wordt inclusief een Gigbag en bijbehorende hoofdtelefoon. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Neem zeker even een kijkje alvorens een uiteindelijke keuze te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische violen (Reviews) van 2023

 

De beste elektrische viool is degene die zo goed mogelijk aan de verwachtingen kan voldoen. Of je voorkeur daarbij uitgaat naar een Yamaha elektrische viool dan wel een elektrische viool van Stagg is uiteraard een persoonlijke keuze. Wij hebben alvast een selectie gemaakt van 5 toppertjes, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews. Neem zeker even een kijkje en bepaal of je kiest voor de populairste ¾ elektrische viool dan wel voor het beste merk of het laagst geprijsde stuk. 

 

1. Stentor Electrische Viool Student II // Elektrische viool Stentor

 

Wil je graag een viool kopen maar heb je niet het geld om een echte Stradivarius viool in huis te halen? Dan is dit exemplaar van Stentor misschien wel een betaalbare en goedkope oplossing gebleken. Deze elektrische viool kwam tot stand met behulp van een zogenaamde binnenmal wat resulteert in fijne details én een optimale body nauwkeurigheid wat hem dan weer uitermate geschikt maakt voor studenten muziek.

Maar er is nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo blijkt deze viool gemaakt uit een combinatie van degelijke en 100% duurzame materialen gaande van sparrenhout en gevlamd esdoorn tot ebbenhout en natuurlijk wit paardenhaar. Het geheel werd afgewerkt met de typische Stentor’s Shellax vernis die de elektrische viool haar unieke design bezorgt. Het gebruiksgemak wordt verder aangevuld met viool snaren die samenkomen in een lichte snaarhouder met 4 fijnstemmers en een strijkstok uit brazielhout met echt paardenhaar. 

Hoewel deze Stentor elektrische viool heel wat positieve kenmerken heeft om over naar huis te schrijven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te verschaffen omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Strijkstok: de strijkstok van deze viool blijkt vervaardigd uit duurzaam brazielhout en afgewerkt met echt paardenhaar en een mooie ebbenhouten slot.

Koffer: bij aankoop wordt eveneens een lichte koffer met donkerrode stofbekleding aangeboden die voorzien is van een geïntegreerd partituur vak, reflectoren en verstelbare schouderriemen.

Materiaal: het geheel is vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen zoals massief hout, ebbehout, gevlamd esdoorn en sparrenhout.

Volumeregelaar: de elektrische viool is uitgerust met een Artec-piëzo pickup met bijbehorende toon- én volumeregelaar.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs duidelijk overeenstemt met de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, kan het voor sommige klanten alsnog een domper op de feestvreugde betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Stagg Electrische Viool EVN 4/4 – Gigbag en hoofdtelefoon

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én designvolle elektrische viool voor (beginnende) volwassen muzikanten, dan willen wij jou dit exemplaar van Stagg alvast warm aanbevelen. Zo springt de viool meteen in het oog vanwege zijn wit gelakte S-vormige design wat hem meteen uitroept tot muziekinstrument voor de durvers.

De viool – die overigens voornamelijk uit massief esdoorn vervaardigd werd – kent een 4/4 formaat wat overeenkomt met een lengte van 59 cm en hem uitermate geschikt maakt voor volwassenen spelers. Hij wordt daarbij aangevuld met 4 fijnstemmers, meerdere aansluitingen, een volumeregelaar en een 2-bands equalizer. 

Ben je gewonnen voor het idee dan krijg je er bij aankoop tevens ook een strijkstok, hars, stereohoofdtelefoon, 9V batterij en een softcase inclusief draagbanden bij. Jammer genoeg werden ook hier nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Stagg elektrische viool wordt jou aangeboden in een degelijke softcase inclusief draagbanden en garandeert daarnaast tevens ook een strijkstok, hars, een hoofdtelefoon en een 9V batterij.

Voeding: de elektrische viool wordt aangedreven door middel van een krachtige 9V batterij die op het moment van aankoop gewoon wordt meegeleverd.

Formaat: het betreft een 4/4 elektrische viool die een totale lengte aanbiedt van 59 cm en daarmee geschikt is voor volwassen muzikanten.

Handig in gebruik: de viool is voorzien van 4 fijnstemmers, een handige volumeregelaar, een 2-bands equalizer en diverse aansluitingsmogelijkheden waarop je de versterker en/ of microfoon en koptelefoon kunt aansluiten.

 

Nadelen:

Design: het opvallende design zou ook wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen bij sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Stagg elektrische viool inclusief case & hoofdtelefoon // Stagg

 

Net zoals de vorige elektrische viool, wordt ook dit muziekinstrument aangeboden door het bekende en immens populaire merk “Stagg”. Dit betekent een navenant prijskaartje dat misschien iets hoger ligt dan het gemiddelde binnen onze top 5 selectie. We durven stellen dat dit mogelijks een verklaring biedt voor het uitblijven van online reacties. Toch achten wij deze elektrische viool de moeite waard om even van dichtbij te bekijken.

Zo zul je zien dat ook dit instrument als een volwaardige set wordt aangeboden inclusief stevige opbergcase en bijbehorende hoofdtelefoon. Hij werd daarbij uit duurzaam massief esdoorn vervaardigd alvorens in een zwart gelakt jasje gegoten te worden. Met zijn 4/4 maat – die overeenkomt met een totale lengte van 59 cm – is ook deze viool voornamelijk bedoeld voor de volwassen muzikant.

Verder blijkt de viool uitgerust met 4 degelijke fijnstemmers, diverse toon- én volumeregelaars én meerdere aansluitingen. Handig indien je – naast de versterker – ook een microfoon of hoofdtelefoon op het instrument wenst aan te sluiten.

 

Voordelen:

Voeding: de elektrische viool wordt aangedreven door een bijzonder krachtige 9V batterij die wordt aangeboden op het moment van aankoop.

Toebehoren: naast de 9V batterij wordt eveneens een opbergcase inclusief draagbanden, een strijkstok, hars en hoofdtelefoon meegeleverd.

Materiaal: voor de productie van deze unieke zwart gelakte elektrische viool werd een beroep gedaan op massief esdoorn.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs maakt deze elektrische viool net iets minder toegankelijk bij het grote publiek.

Geen kinderen: ben je op zoek naar een geschikte elektrische viool dan is een 4/4 maat net iets te veel van het goede. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Stagg Electrische viool EVN 4/4 – Massief esdoorn, gelakt

 

De Stagg elektrische viool springt meteen in het oog vanwege zijn unieke rood gelakte S-vormige design, wat hem meteen uitroept tot één van de meeste gewaagde muziekinstrumenten uit het rijtje. Net zoals de meeste andere elektrische violen binnen deze selectie, blijkt ook dit exemplaar voornamelijk uit duurzaam massief esdoorn vervaardigd wat zijn kwaliteit en duurzaamheid enerzijds verklaart.

Hij wordt daarbij gekenmerkt door een 4/4 formaat inclusief de nodige 4 fijnstemmers, een aparte volumeregelaar, een 2-bands equalizer en meerdere aansluitingen. Ben je getriggerd en besluit je over te gaan tot een aankoop van dit unieke instrument dan wordt de volledige set geleverd in een stevige softcase inclusief strijkstok, hars, hoofdtelefoon en 9V batterij.

Ondanks de vele pluspunten werden er nog geen online reacties geplaatst, wat het voor ons moeilijk maakt om jou verder advies te verschaffen omtrent de ervaringen van gebruikers.

 

Voordelen:

Aansluitingen: de elektrische viool wordt gekenmerkt door diverse aansluitingen waaronder een ⅛” mini-Jack ingang, een ⅛” mini-Jack hoofdtelefoonuitgang én een ¼” lijnuitgang die bedoeld is voor de aansluiting van je versterker.

Verpakkingsinhoud: het volledige setje wordt jou aangeboden in een stevige softcase inclusief draagbanden en omvat tevens ook een strijkstok, hars, een hoofdtelefoon en een 9V batterij.

Formaat: de elektrische viool van Stagg kent een 4/4 formaat wat hem geschikt maakt voor volwassen spelers.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: jammer genoeg behoort hij niet meteen tot de aanbiedingen binnen deze selectie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Stagg elektrische viool inclusief case & hoofdtelefoon // 4/4 vioolset

 

We sluiten het rijtje af met deze prachtige 4/4 elektrische vioolset die jou wordt aangeboden inclusief strijkstok, hars, hoofdtelefoon en 9V batterij. Het volledige setje van Stagg wordt bij jou thuis afgeleverd in een stevige gigbag voorzien van de nodige draagbanden, wat zijn prijskaartje enigszins lijkt te rechtvaardigen.

De elektrische viool blijkt vervaardigd uit duurzaam massief esdoorn en vervolgens afgewerkt in een bruin gelakt design wat niet alleen tijdloos maar tevens ook klassevol en luxueus oogt. Hij kent daarbij de aanwezigheid van 4 fijnstemmers, diverse toon- én volumeregelaars én meerdere aansluitingen waardoor het mogelijk wordt om een versterker, mp3-speler en/ of hoofdtelefoon op het instrument aan te sluiten.

Bekijken we even de online reviews dan moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen reacties werden geplaatst. Dit zou eventueel te maken kunnen hebben met het prijskaartje of het feit dat het om een vrij recente uitgave gaat.

 

Voordelen:

Materiaal: het grootste gedeelte van deze unieke elektrische viool werd vervaardigd uit duurzaam massief esdoorn.

Formaat: de elektrische viool wordt gekenmerkt door een 4/4 formaat wat hem uitermate geschikt maakt voor de beginnende/ ervaren volwassen muzikant.

Aansluitingen: de viool is uitgerust met diverse in- én uitgangen waarlangs het mogelijk wordt om een versterker, koptelefoon, mp3-speler en/ of microfoon op aan te sluiten.

Voeding: hij wordt aangestuurd door middel van een krachtige 9V batterij die op het moment van aankoop probleemloos wordt meegeleverd.

 

Nadelen:

Geen kinderen: jammer genoeg is het formaat van deze elektrische viool net iets te groot om ook door kinderen te worden gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische violen Koopgids 

 

Als beginnend muzikant kan het uitgebreide assortiment elektrische violen wel eens overweldigend overkomen wat dan weer tot heel wat keuzestress leidt. Om dit enigszins te vermijden, bieden wij jou onderstaande koopgids aan waarin we samen met jou op zoek gaan naar belangrijke kenmerkende factoren en aandachtspunten. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens de verschillende elektrische violen, aanbiedingen en eventuele promoties met elkaar te vergelijken.

Wat is een elektrische viool?

Hoewel de meeste elektrische violen geen klankkast hebben – tenzij het een semi-akoestisch exemplaar betreft – verschillen ze qua principe en speelwijze amper van de standaard authentieke akoestische viool. Dat betekent dat de klank ook hier geproduceerd wordt door de desbetreffende snaren in trilling te brengen met behulp van de bijbehorende strijkstof. De klank wordt vervolgens versterkt door het aanwezige ingebouwde versterkingselement en niet langer door de klankkast, wat het geval zou zijn bij een gewone akoestische dan wel semi-akoestische viool.

 

Welke voordelen biedt het gebruik van een elektrische viool?

Hoewel je steeds gebruik dient te maken van een versterker én de geproduceerde klank van een elektrische viool in niets meer te vergelijken is met die afkomstig van een akoestische dan wel semi-akoestisch viool; biedt het gebruik van een elektrische viool uiteraard ook heel wat pluspunten. 

Zo is het in eerste instantie mogelijk om – indien gewenst – de geproduceerde klanken in meer of mindere mate te vervormen. Daarnaast biedt een elektrische viool je eveneens de mogelijkheid om in stilte te oefenen, wat met een akoestisch exemplaar allesbehalve mogelijk is.

 

Het type elektrische viool in verhouding tot de maat

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een kwalitatieve elektrische viool dan zul je in eerste instantie versteld staan van het aanzienlijk uitgebreide aanbod. Om het voor jezelf zo overzichtelijk mogelijk te houden, is het aangewezen om te focussen op bepaalde (fysieke) kenmerkende eigenschappen. Zo is het type in functie van de maat een eerste goede parameter om als – onervaren – muzikant op te steunen.

Hoewel er verschillende maten voorhanden zijn, lijken de meeste volwassenen te opteren voor een standaard 4/4 elektrische viool. Mocht je qua lichaamslengte toch wel wat kleiner zijn dan gemiddeld, dan zou je eventueel kunnen kiezen voor een ¾ elektrische viool. Is de elektrische viool echter bedoeld voor je zoontje of dochtertje dan dien je rekening te houden met zeer uiteenlopende maten gaande van ½ tot maar liefst 1/16. 

 

Wat met de versterker?

In tegenstelling tot de standaard akoestische en/ of semi-akoestische violen, zijn de elektrische varianten niet langer voorzien van een typerende klankkast. Ze maken daarentegen gebruik van een geïntegreerd element om het geproduceerde geluid versterkt mee naar buiten te brengen. De kwaliteit van dergelijk ingebouwd element bepaalt bijgevolg in grote mate het geluid van de elektrische viool.

Maar uiteraard is dat niet voldoende en dient een elektrische viool altijd vergezeld te zijn van een – externe – versterker. Let wel; dat elk type versterker voor- én nadelen biedt en elkeen gekenmerkt wordt door een eigen karakter wat eveneens merkbaar zal worden in het geproduceerde geluid. Daarnaast bieden versterkers dan weer wel de mogelijkheid om er een hoofdtelefoon op aan te sluiten en bijgevolg in stilte te oefenen.

Enkele bijkomende aandachtspunten

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele niet te vergeten factoren. Denk bij een eventuele aankoop aan het gebruik én de kwaliteit van de stemsleutels. Zonder een set degelijke stemsleutels zal de elektrische viool – net zoals zijn akoestische broertje – snel ontstemmen en bijgevolg niet te bespelen zijn. 

Let daarnaast eveneens op het materiaal, de kwaliteit en de duurzaamheid van de snaren. Zo zijn stalen snaren een pak goedkoper in de aanschaf maar minder duurzaam en niet geschikt om verschillende toonhoogtes aan te kunnen. Kunststof snaren zijn dan weer iets duurzamer en garanderen een warme volle klank. Door vervolgens ook met aandacht en interesse op zoek te gaan naar een goede strijkstok, ben je verzekerd van een heus paradepaardje.

 

 

 

Laatste update: 04.02.23

 

Beste gitaarbanden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Liam’s Lederen verstelbare gitaarband kies je voor een unieke – zoals de naam reeds doet vermoeden – verstelbare band die geschikt blijkt voor gebruik in combinatie met verschillende types gitaren. Daarnaast moet de Gitaarband Fender Monogram alvast niet onderdoen. Zijn unieke design in combinatie met de gebruikte duurzame materiaalsoorten dragen alvast bij aan een optimaal gebruiksgemak. Ter vervolledigheid hebben we in de onderstaande tabel nog een derde topper aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én/ of nadelen. Zeker het bekijken waard!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste gitaarbanden (Reviews) van 2023

 

Hoewel sommige gitaristen tijdens hun zoektocht naar de beste (leren) gitaarband, blijven vasthouden aan de populairste en beste merken zoals Fender, Gaucho en Gibson; durven steeds meer muzikanten uit de “band” te springen. Zo blijken gepersonaliseerde gitaarbanden en gitaarbanden met naam aan een duidelijke opmars bezig. Of je daarbij kiest voor een elektrische gitaar gitaarband, een vintage gitaarband dan wel een gitaarband voor kinderen en/ of jongvolwassen; blijft een persoonlijke keuze. Bekijk de 5 toppertjes alvast even inclusief het advies vermeld in de bijbehorende reviews. En wie weet ga je wel met een aanbieding naar huis.

 

Leren gitaarband

 

1. Liam’s Lederen verstelbare gitaarband – guitar strap // LIAM’S

 

Of je deze prachtige gitaarband van het bekende merk Liam’s tussen de goedkope exemplaren zult spotten, valt nog even af te wachten. Toch lijken klanten duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit, het fraaie design en de gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om deze verstelbare gitaarband even van naderbij te bekijken.

Zo blijkt de Liam’s gitaarband vervaardigd uit 3 mm dik én 100% duurzaam tuigleer en afgewerkt in een stoere robuuste zwarte kleur. Hij kent daarbij een totale breedte van 6 cm in combinatie met een verstelbare lengte gaande van 128 tot maximaal 144 cm. Een echte “must have” dus voor elke beginnende en/ of ervaren gitarist.

Bovendien is de gitaarband eenvoudig te bevestigen en geschikt voor gebruik in combinatie met een akoestische dan wel elektrische gitaar. Ben je dus nog steeds op zoek naar een leuk en origineel geschenk, bekijk dan zeker even deze gitaarband.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze gitaarband werd de voorkeur gegeven aan duurzaam tuigleer van 3 mm dik.

Formaat: de gitaarband kent een breedte van ongeveer 6 cm en wordt aangevuld met een variabele lengte gaande van 128 tot 144 cm.

Design: het betreft een handgemaakte lederen gitaarband waardoor hij – in tegenstelling tot heel wat andere banden – 100% uniek blijkt.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met de andere toppertjes binnen dit segment, kunnen we alvast stellen dat deze gitaarband niet meteen over de laagste prijs beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fender gitaarband

 

2. Gitaarband Fender Monogram – Verstelbare lengte: 44” tot 52,5”

 

De Fender gitaarband levert een prachtig staaltje kwaliteit tegen een mooi en betaalbaar prijskaartje, wat de gitaarband meteen een pak toegankelijker maakt voor het grote publiek. Daarbij wordt de gitaarband gekenmerkt door een verstelbare lengte variërend van 44 tot 52,5 inches, wat overeenkomt met een bereik gaande van 111 tot maximaal 133 cm.

Verder werd de gitaarband vervaardigd uit een combinatie van meerdere degelijke materialen zoals polyester, leer en nylon die elk op hun beurt bijdragen aan duurzaamheid, gebruiksgemak en comfort. Dit alles wordt moeiteloos aangevuld met een prachtig design waarin het logo van “Fender” duidelijk aan bod komt en de mogelijkheid om te kiezen uit maar liefst 6 verschillende kleurtjes.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten enthousiast zijn met hun aankoop. Zo wordt onder meer een positief advies gegeven over de uitstekende kwaliteit en het fraaie design wat 4,6 sterren oplevert.

 

Voordelen:

Verstelbaar: de gitaarband kent een verstelbare lengte gaande van 111 tot 133 cm of 44 tot 52,5 inches.

Materiaal: het gebruik van nylon en polyester in combinatie met de lederen uiteinden, zorgen voor een duurzame en comfortabele gitaarband.

Design: de gitaarband blijkt beschikbaar in 6 verschillende kleuren en designs en wordt gekenmerkt door het bekende Fender logo.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs duidelijk een heel pak lager ligt, durven we stellen dat deze voor sommigen misschien nog steeds te duur zal zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gitaarband elektrische gitaar

 

3. Professionele Verstelbare Stevige Gitaarband – Gitaarbanden – Guitar strap Band 

 

De P&P professionele gitaarband is vervaardigd uit bijzonder duurzaam en 100% natuurlijk katoen in combinatie met een antisliplaag langs de binnenkant. Op die manier wordt een stevige grip gegarandeerd die meteen bijdraagt aan een stabiele en evenwichtige speelhouding.

De gitaarband – die overigens in maar liefst 5 verschillende kleurtjes te bekomen is – kent overigens een dikte van 5 cm in combinatie met een verstelbare lengte gaande van 82 tot 137 cm. Dit maakt hem uitermate geschikt voor eender welke klassieke, akoestische, bas en/ of elektrische gitaar.

Een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren verraadt meteen dat heel wat klanten duidelijk tevreden zijn met hun aankoop. Zo wordt onder meer positief gereageerd op de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het gemak waarmee je de gitaarband kunt vastmaken. 

 

Voordelen:

Antisliplaag: de binnenkant van de gitaarband is voorzien van een stevige antisliplaag waardoor een uitstekende grip kan worden beoogd en bijgevolg een stabiele speelhouding.

Materiaal: het betreft een stevige gitaarband vervaardigd uit stevig natuurlijk katoen.

Formaat: de gitaarband kent een breedte van 5 cm in combinatie met een verstelbare lengte van 82 tot maximaal 137 cm.

Design: naast bruin blijkt deze gitaarband eveneens beschikbaar in het groen, zwart, wit en zwart/grijs.

 

Nadelen:

Onderhoud: houd er rekening mee dat eventuele vlekken misschien iets moeilijker te verwijderen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gibson gitaarband

 

4. ASGG-600 gitaar strap 2” Logo, Gibson gitaarband – Nylon stof

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je op zoek naar een unieke gitaarband, dan lijkt de Gibson gitaarband alvast het bekijken waard. Zo blijkt de gitaarband vervaardigd uit robuuste nylon stof die bijdraagt aan de stevigheid én duurzaamheid. Vervolgens werd het geheel in een zwart jasje gegoten en voorzien van het typische rode Gibson logo.

Verder blijkt de gitaarband gekenmerkt door een totale breedte van 5 cm in combinatie met een verstelbare lengte gaande van 116 tot maximaal 135 cm. Dit maakt hem geschikt voor tieners en volwassen muzikanten.

Hoewel de Gibson USA ASGG-600 gitaarband duidelijk heel wat positieve kenmerkende eigenschappen lijkt aan te bieden, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons behoorlijk moeilijk om jou verder advies te geven omtrent de klantreacties.

 

Voordelen:

Formaat: de gitaarband van Gibson kent een totale breedte van 5 cm in combinatie met een verstelbare lengte van minimaal 116 tot maximaal 135 cm.

Materiaal: de gitaarband is gemaakt uit duurzame robuuste nylon stof waardoor een zekere stevigheid én stabiliteit worden gegarandeerd.

Design: de zwarte designvolle band werd afgewerkt met het bekende typische rode Gibson logo.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel het niet de allerduurste gitaarband betreft, zou het prijskaartje voor sommigen toch een doorn in het oog kunnen betekenen.

Design: hoewel de Gibson gitaarband uniek blijkt in zijn eenvoud, is het misschien wel jammer dat er niet meer design mogelijkheden voorhanden zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gaucho gitaarband

 

5. Gitaarriem Standaard Series Rose GST-55-PK Gaucho // Nylon Gaucho

 

We sluiten het rijtje af met de GST-55-PK Gaucho gitaarband die – overigens beschikbaar in 4 leuke felle kleurtjes – meteen in het oog springt vanwege de 3 afzonderlijke plectrumhouders die in de band verwerkt zitten.

Net zoals heel wat andere gitaarbanden uit het rijtje, blijkt ook dit exemplaar vervaardigd uit duurzaam nylon. In combinatie met zijn lichte gewicht van amper 71 gram en de verstelbare lengte, levert dit een gebruiksvriendelijke en makkelijk te bevestigen gitaarband op.

Echter maakt het gebrek aan online reviews het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te geven over de klantervaringen. Laat je hier echter niet door afschrikken want misschien voldoet deze gitaarband wel aan de verwachtingen.

 

Voordelen:

Design: de gitaarband wordt jou aangeboden in een felroze kleur maar blijkt daarnaast ook in het paars, blauw en geel beschikbaar.

Prijskaartje: de lage prijs maakt deze gitaarband meteen een pak toegankelijker bij het grote publiek.

Plectrumhouders: in tegenstelling tot heel wat andere gitaarbanden, wordt dit exemplaar gekenmerkt door de aanwezigheid van 3 afzonderlijk geïntegreerde plectrumhouders.

 

Nadelen:

Te klein: hoewel de gitaarband verstelbaar blijkt, zou hij misschien toch net iets te klein kunnen uitvallen voor volwassen gitaristen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gitaarbanden Koopgids

 

Ben je op zoek naar een geschikte gitaarband? Dan zul je al gauw versteld staan van de mogelijkheden die tegenwoordig voorhanden blijken. Zo kun je onder meer opteren voor een stevige leren gitaarband van het bekende merk Fender of Gaucho. Of geef je toch eerder de voorkeur aan een originele gitaarband met print design uit kunststof of plastic? Alvorens de verschillende gitaarbanden met elkaar te gaan vergelijken, lijkt het ons een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen. Wees daarnaast alert voor aanbiedingen en/ of promoties die de aankoopprijs drastisch naar beneden kunnen halen.

Het nut van een degelijke gitaarband

Hoewel de gitaarband oorspronkelijk ontworpen werd voor gebruik door e-gitaristen, heeft vandaag de dag eender welke gitarist belang bij het gebruik van een degelijke gitaarband. Zeker wanneer je voornamelijk rechtstaand gitaar speelt, kan de speelhouding lijden onder het – op termijn – zwaardere gewicht van de gitaar. Wanneer je zittend speelt, rust het gewicht van de gitaar hoofdzakelijk op je benen wat het iets comfortabeler maakt om gedurende enkele uurtjes te spelen.

Kortom, een gitaarband zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om – ook als je rechtstaand gitaar speelt – een comfortabele speelhouding aan te nemen. Uiteraard is het nu niet de bedoeling om de eerste de beste gitaarband in het winkelmandje te plaatsen. Neem rustig de tijd om de verschillende materialen, formaten, designs en gewichten tegenover elkaar af te wegen.

 

De breedte en de lengte in verhouding tot de pasvorm

Besluit je uiteindelijk op zoek te gaan naar een degelijke gitaarband dan is het in eerste instantie belangrijk om aandachtig te zijn voor het formaat en de uiteindelijke pasvorm ervan. Zo zal het formaat – overigens steevast weergegeven in cm – bepaald worden door een combinatie van lengte en breedte. 

Qua breedte kan een variatie optreden gaande van 5 tot maximaal 8 cm waarbij een brede gitaarband uiteraard meer schoudersteun zal aanbieden ten opzichte van een smaller exemplaar. Dit wordt aangevuld met een lengte die – in de meeste gevallen – verstelbaar blijkt. Als volwassen gitarist met een standaard lichaamslengte volstaat een verstelbare gitaarband van 80 tot 190 cm. Wat vervolgens de perfecte lengte is, is uiteraard afhankelijk van je lichaamslengte, je ervaring en je eigen persoonlijke speelhouding.

 

De gebruikte materialen in functie van de prijs

Eenmaal het formaat, de draagkracht en de pasvorm beklonken is, is het aangewezen om ook even een kijkje te nemen op het gebied van materialen. Zo is er tegenwoordig een uitgebreid aanbod aan gitaarbanden voorhanden vervaardigd uit meerdere materiaalsoorten gaande van hoogwaardig leder tot imitatieleer en diverse natuurlijke synthetische vezels. Het spreekt voor zich dat de keuze voor een bepaalde materiaalsoort zonder twijfel een invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje.

Zo behoren de nylon gitaarbanden – al dan niet in combinatie met lederen uiteinden – alvast tot de goedkope alternatieven. Nylon biedt een hoge mate aan stabiliteit en belastbaarheid en is bovendien ook eenvoudig te verven. Echter is het op termijn minder duurzaam dan bijvoorbeeld een lederen of katoenen gitaarband. 

Mag het dus toch allemaal wat meer en beter zijn dan zou je eventueel kunnen opteren voor een gitaarband waarbij de bovenstaande materialen – nylon, katoen en leder – moeiteloos met elkaar worden gecombineerd. Ook de combinatie van nylon met neopreen in combinatie met rubberen eindstukken, wordt beschouwd als een iets duurder alternatief die – vanwege zijn veganistische kenmerken – ook bij veganisten erg in trek blijkt.

Het lijstje kan verder worden aangevuld met synthetisch polypropyleenvezel, plastic, hennep, vlas, linnen of vilt.

Bevestiging

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het aanwezige bevestigingssysteem en de manier waarop je de gitaarband bijgevolg aan je gitaar kunt vastklikken. Hoewel de meeste gitaarbanden gebruik maken van de klassieke band-knoppen, zijn er ook steeds meer exemplaren te vinden die zijn uitgerust met een straplock-systeem; een zogenaamd tweedelig bevestigingssysteem. Aan jou de keuze om te bepalen met welk systeem jij de meest comfortabele speelhouding kunt aannemen.

 

 

 

Laatste update: 04.02.23

 

Beste kindergitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je kind aangeeft dat hij/zij graag gitaar wilt leren spelen, blijkt een degelijke kindergitaar een echte aanrader. Deze instrumenten kennen immers een aangepast formaat en aantal snaren waardoor ze ideaal zijn om mee van start te gaan. We hebben alvast 3 huidige toppertjes voor jou uitgezocht met hun bijhorende voor- en nadelen. Zo zou je kunnen kiezen voor de Kindergitaar ½; een klassieke gitaar uit lindenhout met 6 snaren. Daarnaast blijkt de Msa C9 kindergitaar zeker een evenwaardig alternatief te zijn. Hij werd afgewerkt met een prachtige hoogglanslak en is geschikt voor kinderen tussen 7 en 14 jaar.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste kindergitaren (Reviews) van 2023

 

Ben je op zoek naar een speelgoed kindergitaar waarmee je kind zich naar hartenlust kan uitleven? Of gaat je voorkeur uit naar een Spaanse kindergitaar om mee te nemen naar de gitaarles ? We vroegen de hulp en het advies van enkele deskundigen om deze lijst met toppers samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken alvorens er de beste kindergitaar uit te kiezen. 

 

Kindergitaar ½

 

1. Kindergitaar ½ – 6 snaren – voor kinderen vanaf 5 jaar

 

Deze knappe kindergitaar blijkt één van de populairste instrumenten in ons assortiment te zijn. Hij wordt in 6 verschillende kleuren aangeboden zodat je kind er zijn/haar favoriete exemplaar kan uitkiezen.

Daarnaast wordt deze klassieke kindergitaar ½  gekenmerkt door zijn afmeting van 77 x 48,6 cm waardoor hij ideaal blijkt voor kids tussen 5 en 7 jaar. De greep kent een breedte van 39 mm en werd voorzien van zilveren tuners en 6 stevige snaren waarvan er 3 met staal en 3 met nylon werden afgewerkt om de vingers aan het gevoel te laten wennen.

Het elegante instrument werd vervaardigd uit hoogwaardig lindenhout dat vervolgens met een mooie hoogglanslak werd afgewerkt zodat er geen krassen op kunnen komen. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit instrument.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze kindergitaar wordt in 6 verschillende kleuren verkocht waardoor je kind er eentje kan uitkiezen die hij/zij het mooiste vindt.

Materiaal: de elegante Spaanse gitaar is vervaardigd uit mooi en degelijk lindenhout dat met een hoogglanslak werd afgewerkt.

Formaat: door zijn aangepaste formaat van 77 x 48,6 cm blijkt deze kindergitaar ½ geschikt voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. De greep kent een breedte van 39 mm.

Snaren: er werden 6 snaren voorzien waarvan er 3 met nylon en 3 met staal werden afgewerkt om gestaag aan het gevoel van stalen snaren te wennen.

 

Nadelen:

Geen opbergtas: we merken op dat dit exemplaar zonder accessoires wordt geleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kindergitaar ¾

 

2. Msa C9 kindergitaar 3/4 maat – 19 frets en 6 nylon snaren

 

De bijzonder mooie blauwe kindergitaar van MSA is een echt pareltje waar je kind met veel trots op zal spelen. Deze uitvoering voor rechtshandigen wordt getypeerd door zijn klassieke uitstraling en elegante body die heel melodieuze klanken voortbrengt.

Het fraaie instrument is vervaardigd uit stevig lindenhout dat vervolgens met een hoogglanslak werd afgewerkt om hem mooi te laten glanzen en tegen krassen te beschermen. Daarnaast werd de handzame greep voorzien van 19 frets en 6 nylon snaren. Wanneer deze kindergitaar enkele dagen goed wordt ingespeeld, zullen de snaren zich vanzelf stemmen. 

Doordat deze kindergitaar een 3/4de maat met een afmeting van 92 x 58,5 cm kent, blijkt hij de ideale instapgitaar om kinderen vanaf 7 jaar gitaar te laten spelen. Er werden voor dit instrument nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvoordeel: deze klassieke gitaar voor rechtshandigen blijkt goed bespeelbaar te zijn waardoor hij ideaal is als instapinstrument.

Formaat: hij wordt gekenmerkt door zijn 3/4de maat die 92 x 58,5 cm meet en bijgevolg geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar.

Materiaal: het stijlvolle en elegante instrument is vervaardigd uit lindenhout en vervolgens met een blauwe hoogglanslak afgewerkt.

Snaren: zijn greep werd voorzien van 19 frets en 6 nylon snaren zodat de vingers goed aan het gevoel kunnen wennen.

 

Nadelen:

Geen accessoires: we merken op dat deze gitaar eveneens zonder accessoires wordt geleverd waardoor je het plectrum en de opbergtas apart moet aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kindergitaar ¼

 

3. Kindergitaar 1/4 Diva – voor kinderen vanaf 3 jaar

 

Dit exemplaar kan in 2 uitvoeringen worden aangekocht zodat je voor een roze “Diva” kindergitaar voor meisjes of een stoere zwarte gitaar met vlammen voor jongens kunt kiezen. De kleine country kindergitaar ¼ meet 66 x 30 cm waardoor hij reeds door kinderen vanaf 3 jaar kan worden aangewend om hun muzikale ontwikkeling te stimuleren.

Daarnaast werd hij voorzien van een handige greep die ongeveer 39 mm breed is zodat je kindje hem gemakkelijk kan bespelen. Hij werd voorzien van 6 snaren waarvan er 3 met staal en 3 met nylon werden omwikkeld. Door zijn mooie zilveren tuners en sierlijke kop lijkt hij net op een heuse western gitaar.

Zijn knappe uitstraling wordt nog verder in de verf gezet doordat hij uit mooi en degelijk lindenhout vervaardigd is en vervolgens met een krasvaste hoogglanslak werd afgewerkt. We konden voor deze kindergitaar nog geen reviews vinden. 

 

Voordelen:

Ontwerp: deze western kindergitaar kan in het roze of zwart met vlammen worden aangekocht.

Maat: hij kent een afmeting van 66 x 30 cm of 1/4de maat waardoor dit instrument door kinderen vanaf 3 jaar kan worden bespeeld.

Greep: de aangepaste 39 mm greep werd voorzien van zilveren tuners en 6 snaren waarvan 3 met staal en 3 met nylon werden afgewerkt.

Materiaal: het instrument is gemaakt uit hoogwaardig lindenhout en kreeg een krasvaste coating in hoogglanslak.

 

Nadelen:

Gebruiksduur: hoewel deze gitaar speciaal voor de allerkleinsten bedoeld is, merken we op dat je kind dit instrument snel zal ontgroeid zijn. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische kindergitaar

 

4. Elektrische Kinder Gitaar ½ – complete set – voor kinderen vanaf 5 jaar

 

Deze elektrische kindergitaar ½ blijkt een recente toevoeging te zijn in het ruime assortiment van Cherrystone. Door zijn afmeting van 81 x 50 cm en 4,2 cm brede hals kent hij het perfecte formaat voor kids vanaf 5 jaar om hun favoriete rockmuziek na te spelen. 

Doordat de greep met 20 frets en 6 snaren werd uitgerust blijkt het instrument goed bespeelbaar. Daarnaast werd hij voorzien van een volumeregelaar om de geluidssterkte naar wens aan te passen. Zowel de hals als de body zijn vervaardigd uit hoogwaardig elzenhout dat met een blauwe of rode hoogglanslak werd afgewerkt. 

De Cherrystone kindergitaar wordt geleverd met een set accessoires waaronder een extra set snaren, 2 plectra, inbussleutel, draagriem, versterker en een kabel met 6,3 jack zodat je kind quasi meteen van start kan gaan. Er werden voor dit instrument nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Formaat: de 1/2de kindergitaar meet 81 x 50 cm waardoor hij de perfecte afmetingen kent voor kinderen van 5 jaar.

Accessoires: deze uitvoering komt in een totaalpakket met kabel, versterker, inbussleutel, extra set snaren, 2 plectra en een handige draagriem.

Snaren: op de lange greep werden 20 frets aangebracht en hij beschikt over 6 snaren wat het gitaarspelen iets makkelijker maakt.

Materiaal: de coole elektrische gitaar is vervaardigd uit stevig elzenhout en vervolgens met hoogglanslak afgewerkt.

 

Nadelen:

Opberghoes: hoewel deze set vrij compleet blijkt, merken we op dat er geen opberghoes wordt meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Houten kindergitaar

 

5. Jobber Music Gitaar – Houten Muziekinstrument – Kindergitaar – 6 snaren

 

De kindergitaar van het merk Jobber Music is momenteel in de aanbieding en kreeg een goedkope prijs waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Deze houten kindergitaar blijkt ideaal om jonge kinderen hun muzikale gevoel te laten ontwikkelen.

Doordat hij een compact formaat van 60 x 22 x 6 cm kent, kan hij reeds vanaf de leeftijd van 3 jaar worden bespeeld. Zijn mooie vormgeving en echte snaren zorgen ervoor dat je kind zich een ware muzikant waant. Daarnaast kunnen de 6 snaren perfect worden afgestemd zodat de gitaar mooie klanken produceert.

Deze mooie speelgoed kindergitaar kan in verschillende kleuren worden aangekocht én er wordt een plectrum meegeleverd waardoor je kind hem meteen kan gebruiken. Het instrument draagt overigens het CE-label waaruit blijkt dat hij aan alle normen voldoet om de veiligheid van kinderen te garanderen. We konden voor dit product nog geen reviews vinden.

 

Voordelen:

Materiaal: de kindergitaar is vervaardigd uit degelijk hout en met een mooie laklaag afgewerkt waardoor hij niet van een echte gitaar te onderscheiden is.

Afmetingen: door zijn handige afmetingen van 60 x 22 x 6 cm blijkt hij perfect voor kindjes vanaf 3 jaar.

Afwerking: hij werd voorzien van 6 snaren die je zelf kunt stemmen zodat het instrument mooie klanken voortbrengt.

Het prijskaartje: deze variant kent de laagste prijs in onze lijst met toppers waardoor hij in bijna elk budget past.

 

Nadelen:

Kwaliteit: hoewel deze gitaar er vrij realistisch uitziet, blijkt het toch een speelgoed gitaar te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kindergitaar 6 jaar

 

6. Delson Akoestische Kindergitaar 1/2 Formaat – Klassieke Gitaar Kind 

 

Delson wordt door velen als het beste merk voor betaalbare kindergitaren beschouwd. Deze knappe akoestische kindergitaar werd speciaal ontworpen voor rechtshandige kinderen en blijkt het ideale instapmodel te zijn om beginnende muzikantjes aan een gitaar te laten wennen.

Hij wordt gekenmerkt door zijn 1/2de maat waardoor hij perfect door kinderen vanaf 6 jaar kan worden gebruikt. Zijn handzame afmetingen zorgen ervoor dat het instrument heel comfortabel kan worden vastgehouden zodat je kind op een ontspannen manier leert gitaarspelen. Daarnaast werd de ranke hals voorzien van 6 zachte nylon snaren en 18 frets waarmee eenvoudige akkoorden kunnen worden aangeleerd.

Doordat hij uit stevig en hard esdoornhout vervaardigd is, zal de mooie klankkast een warm en krachtig timbre produceren. We merken dat er voor deze vrij recente toevoeging nog geen reviews werden geplaatst.

 

Voordelen:

Leeftijd: deze kindergitaar ½ kent de ideale afmetingen om kinderen vanaf 6 jaar hun eerste gitaarlessen te laten volgen.

Snaren: hij werd voorzien van 6 nylon snaren die vrij zacht aanvoelen zodat dit instrument perfect is voor beginnende muzikanten.

Gebruiksvoordeel: de hals werd met 18 frets afgewerkt wat het spelen veel eenvoudiger maakt.

Materiaal: zijn sierlijke hals en body zijn vervaardigd uit duurzaam en hard esdoornhout waardoor dit instrument een warme klank voortbrengt.

 

Nadelen:

De prijs: doordat deze kindergitaar in de hogere prijsklasse valt, kan hij niet door iedereen worden aangekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kindergitaren Koopgids

 

Heel veel kinderen hebben een sterk ritmisch gevoel en maken graag muziek. Het kan dan ook een goede aanbeveling zijn om in een degelijke kindergitaar te investeren zodat je zijn/haar muzikale ontwikkeling verder kunt stimuleren. Maar bestaan er eigenlijk verschillende types kindergitaren? En uit welk materiaal is een dergelijke gitaar vervaardigd? Neem even rustig de tijd om onze koopgids te bekijken en de diverse mogelijkheden te vergelijken. Laat daarbij de interessante aanbiedingen niet zomaar aan je neus voorbijgaan.

Wat is een kindergitaar en de voordelen van gitaarspelen

Een kindergitaar is eigenlijk niet meer of minder dan een gewone gitaar op kindermaat. De meeste exemplaren zijn voorzien van 5 zachte snaren uit nylon om beginnende gitaristen aan het gevoel van de snaren te laten wennen. Dit zorgt er tevens voor dat je kind de eerste eenvoudige akkoorden goed leert aanvoelen zonder dat hij/zij pijn aan de vingers krijgt.

Als je kind gitaar leert spelen, zul je al snel merken dat dit diverse voordelen biedt. Gitaar spelen zorgt namelijk niet enkel voor de muzikale ontwikkeling, maar het leert je kind tevens om zich meer te ontspannen. Doordat je kind de akkoorden moet aanleren, worden de hersenen extra gestimuleerd waardoor ze beter zullen functioneren.

Hoewel kinderen vrij mondig zijn, worden de emoties vaak onderdrukt en deze leren ze tijdens het gitaarspelen gemakkelijker uiten. Bovendien zal je kind een zekere discipline aanleren doordat hij/zij op gezette tijden moet oefenen om tijdens de gitaarlessen of kleine optredens optimaal te kunnen presteren. 

 

De diverse types

Er bestaan 3 verschillende types kindergitaren die zich onderscheiden door het timbre dat ze voortbrengen. Zo is er de klassieke- of Spaanse gitaar met nylon snaren en een vrij grote holle klankkast waardoor hij een bijzonder warm geluid laat horen. De Spaanse gitaar wordt vaak als ideale instapgitaar beschouwd omdat je kind hierop een goede basis kan aanleren.

Daarnaast zou je voor een western- of countrygitaar met stalen snaren kunnen kiezen. Deze gitaar wordt gekenmerkt door zijn scherpe geluid en wordt meestal gebruikt om hedendaagse popmuziek te spelen. Tenslotte is er de elektrische gitaar waarbij je een versterker nodig hebt om het instrument te kunnen bespelen. Bij sommige varianten moet je deze amplifier apart aankopen en andere exemplaren beschikken over een ingebouwde versterker om het geluid te kunnen aanpassen. 

Als je kind graag luide rockmuziek ten gehore wilt brengen, dan is een elektrische gitaar de beste optie. Deze elektrische gitaar blijkt trouwens bijzonder veelzijdig, want je kunt er tevens akoestisch op spelen. De keuze voor het type gitaar blijkt dus afhankelijk van de klankkleur en het muziekgenre dat je kind wilt leren spelen. 

 

De gebruikte materialen en hun timbre

Om een mooi geluid te verkrijgen, dient de kindergitaar vanzelfsprekend uit een degelijke houtsoort vervaardigd te zijn. Het type hout dat voor de klankkast wordt gebruikt, zal voor een groot deel zijn timbre bepalen. Zo zijn er instrumenten uit mahoniehout die een heel aangenaam en warm geluid produceren. Deze gitaren blijken echter vrij zwaar en bijgevolg minder geschikt voor kinderen.

Een kindergitaar uit lindenhout kent een veel lichter gewicht waardoor het instrument minder belastend is. Daartegenover staat wel dat deze gitaren een minder warme klank ten gehore brengen. Evenwel, blijkt een instrument uit lindenhout de perfecte keuze voor beginnende muzikanten.

De gitaar uit elzenhout produceert een vrij heldere klank en essenhout klinkt dan weer iets warmer en zwaarder. Tenslotte heb je instrumenten uit esdoorn met een helder en scherper geluid. Er worden nog diverse andere houtsoorten aangewend om gitaren te vervaardigen, maar deze blijken minder geschikt voor een kindergitaar omdat ze te zwaar zijn.

De maat in relatie tot de leeftijd

Wanneer je kind precies met gitaarspelen kan beginnen, blijkt bij iedere persoon verschillend te zijn. Je zult vanzelf wel aanvoelen wanneer je kind er klaar voor is. Voor de allerkleinsten onder ons werd de ¼ de kindergitaar ontwikkeld. Deze instrumenten kunnen reeds vanaf de leeftijd van 3 jaar worden gebruikt om de muzikale ontwikkeling van je kleintje te stimuleren. 

Echter, we merken dat het overgrote deel van de kinderen pas vanaf de leeftijd van 6 à 7 jaar weloverwogen gaat spelen. Op deze leeftijd wordt hij/zij zich namelijk echt bewust van zijn/haar interesse voor muziek en zal je kind beseffen dat er heel wat tijd nodig is om goed te leren spelen. Een gitaar met een ½ maat is dan ook het aangewezen instrument voor kinderen vanaf 6 jaar. Eens je zoon/dochter 9 jaar is, kun je beter meteen een ¾ gitaar aanschaffen en vanaf 12 jaar en ouder zal een instrument van normale grootte al redelijk passen.

Je houdt er beter rekening mee dat een kindergitaar slechts een tijdelijk instrument is waardoor je er geen waanzinnige bedragen aan moet besteden. Kinderen groeien immers vrij snel en zijn al vlug toe aan een groter exemplaar.

 

 

 

Laatste update: 04.02.23

 

Beste klassieke gitaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Akoestische gitaar voor beginners, ben je verzekerd van een heus topproduct voorzien van een standaard body en 6 bijpassende nylon snaren. Ben je als beginnend gitarist op zoek naar een makkelijk bespeelbare klassieke gitaar met 6 nylon snaren dan raden wij jou aan om de Salvador Cortez CC.22 BK eens even van naderbij te bekijken. In de onderstaande tabel hebben we voor alle volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, uiteraard eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Bekijk de mogelijkheden even en bedenk welke klassieke gitaar jij mee naar huis wilt nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

9 beste klassieke gitaren (Reviews) van 2023

 

De beste klassieke gitaar is degene die zo goed mogelijk aan jouw verwachtingen weet te voldoen. Of je voorkeur daarbij uitgaat naar het populairste of laagst geprijsde model dan wel een linkshandige klassieke gitaar aanbieding; blijft een persoonlijke keuze. Net zoals de keuze tussen de vele beste merken en types. Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor een klassieke gitaar van Yamaha, een Ibanez klassieke gitaar, een klassieke Spaanse gitaar dan wel een klassieke akoestische gitaar. Bekijk de 5 toppers hieronder even rekening houdend met het advies uit de online reviews.

 

Klassieke akoestische gitaar

 

1. Akoestische gitaar voor beginners – MAX SoloArt klassieke gitaar / Spaanse gitaar met o.a. 39” gitaar

 

Ben je op zoek naar een geschikte en betaalbare akoestische gitaar voor beginners? Dan loont het alvast de moeite om dit exemplaar van MAX even onder de aandacht te brengen. In vergelijking met de andere producten binnen deze selectie, valt hij natuurlijk meteen op vanwege zijn relatief goedkope prijskaartje maar uiteraard is hij meer dan dat. Zo is het de ideale manier om beginnende muzikantjes vertrouwd te maken met de klassieke gitaarmuziek alsook het klassieke gitaar stemmen correct aan te leren.

De akoestische gitaar wordt daarbij gekenmerkt door een eenvoudig 4/4 model wat hem geschikt maakt voor tieners en volwassen spelers. Hij blijkt daarbij vervaardigd uit een duurzame combinatie van topmaterialen waaronder lindehout en werd afgewerkt met 6 afzonderlijke puur nylon snaren. Dit maakt het spelen voor beginnende gitaristen een pak aangenamer.

Bij aankoop van deze klassieke gitaar worden overigens een gitaar- én muziekstandaard aangeboden alsook een gitaartas en tal van andere bijkomende accessoires wat zijn prijskaartje nog maar eens lijkt te rechtvaardigen. Niet verwonderlijk dus dat deze gitaar met een maximale score van 5 sterren werd beloond.

 

Voordelen:

Formaat: de klassieke akoestische gitaar van Max wordt gekenmerkt door een 4/4 uitvoering waardoor hij geschikt is voor tieners en/ of volwassen spelers.

Materiaal: hij blijkt voor het grootste gedeelte uit duurzaam en karaktervol lindehout vervaardigd.

Toebehoren: de gitaar wordt geleverd inclusief een gitaar- én muziekstandaard, een stevige gitaartas, een gitaar stemapparaat en diverse bijkomende accessoires.

Gebruiksgemak: zijn unieke vormgeving en het gebruik van 6 nylon snaren maken hem bijzonder geschikt voor beginnende muzikanten.

 

Nadelen:

Geen kinderen: jammer genoeg is deze klassieke gitaar net iets te groot om door hele jonge kinderen te worden gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klassieke gitaar

 

2. Salvador Cortez CC.22 BK zwarte klassieke gitaar met massief ceder bovenblad

 

Wil je graag een klassieke gitaar kopen en mag het al eens wat specialer en gedurfder zijn dan lijkt deze designvolle zwarte klassieke gitaar alvast een goede binnenkopper. Afgaande op het advies uit de online reviews én de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren, durven we stellen dat je met deze akoestische gitaar alvast een toppertje in huis haalt. Of het ook een gitaar aanbieding is, dat valt misschien nog even af te wachten.

Zo wordt de Salvador Cortez CC-22 BK in eerste instantie gekenmerkt door een unieke 4/4 body inclusief Spaanse hiel waardoor hij uitermate geschikt is voor volwassen muzikanten die gitaar willen leren spelen. Daarbij is het bovenblad vervaardigd uit massief ceder terwijl het zij- én achterblad uit duurzaam sapele hout bestaat. De hals werd afgewerkt in mahonie en de toets en brug uit stevig en designvol walnoot hout.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want zijn gebruiksgemak wordt afgewerkt met maar liefst 19 frets én 6 snaren die overigens allen uit nylon materiaal vervaardigd zijn. Dit maakt het alvast makkelijker voor beginnende muzikanten om de gitaar te stemmen en/ of de eerste akkoorden te leren spelen. Ben je echter bewust op zoek naar een elektrische gitaar, dan zit je met de Salvador Cortez niet meteen aan het juiste adres.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals de bekende Ibanez klassieke gitaar behoort ook dit instrument van Salvador Cortez tot de toppertjes; vervaardigd uit een combinatie van Sapeli, Mahoniehout en Cederhout.

Snaren: de akoestische gitaar is uitgerust met 6 nylon snaren die net iets toegankelijker zijn voor de beginnende muzikant.

Gebruiksvriendelijk: zijn standaard design met Spaanse hiel in combinatie met de 6 nylon snaren en 19 frets maken hem bijzonder geschikt voor de rechtshandige gitarist.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: houd er rekening mee dat deze gitaar niet elektrisch noch semi-elektrisch is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ibanez klassieke gitaar

 

3. Ibanez GA6CE Amber High Gloss klassieke gitaar met elektronica – Ibanez

 

Net zoals de Fender klassieke gitaar behoort ook dit model van Ibanez alvast tot de bekende paradepaardjes in de wereld van de snaarinstrumenten. De Ibanez GA6CE klassieke gitaar met smalle hals kenmerkt zich door een unieke body waarvan de zij- en achterkanten uit duurzaam mahoniehout vervaardigd werden in combinatie met een massieve sparren top.

Dit wordt aangevuld met een ietwat smallere hals die bijzonder soepel speelt en heel comfortabel aanvoelt, wat hem eveneens geschikt maakt voor minder ervaren gitaristen. In tegenstelling tot de vorige exemplaren, blijkt de 4/4 klassieke gitaar van Ibanez eveneens uitgerust met een ingebouwde versterker waardoor het akoestische geluid – indien gewenst – tijdens het spelen kan worden aangepast.

Hoewel deze prachtige gitaar op het eerste gezicht alles in huis heeft om een heus paradepaardje te zijn, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het iets moeilijker om verder advies te geven over klantervaringen.

 

Voordelen:

Materiaal: tijdens de productie van deze akoestische klassieke gitaar werd de voorkeur gegeven om te werken met verschillende materiaalsoorten zoals mahonie en massieve spar.

Versterken: de Ibanez gitaar is uitgerust met de Ibanez Under Saddle pickup én de Ibanez preamp w/4-Band EQ waardoor je het akoestische geluid kunt versterken indien gewenst.

Prijskaartje: in verhouding tot de aangeboden kwaliteit en mogelijkheden, blijkt de prijs voor deze gitaar uiterst schappelijk te zijn.

 

Nadelen:

Geen kinderen: houd er rekening mee dat de gitaar gekenmerkt wordt door een 4/4 body die voor jonge kinderen net iets te groot is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Linkshandige klassieke gitaar

 

4. Ortega R121L NT linkshandig Natural, incl. Bag – Klassieke gitaar voor linkshandigen

 

Ben je bewust op zoek naar een klassieke gitaar voor linkshandige muzikanten dan raden wij jou aan om dit toppertje van Ortega eens even van naderbij te bekijken. Zo zul je zien dat de Ortega R121L NT gekenmerkt wordt door een klassiek standaard T-model en een 4/4 body, wat hem uitermate geschikt maakt voor de (beginnende) volwassen gitarist.

Net zoals de meeste andere klassieke akoestische gitaren, blijkt ook dit muziekinstrument vervaardigd uit een combinatie van verschillende houtsoorten zoals ceder en mahonie, wat niet alleen bijdraagt aan de duurzaamheid maar tevens ook aan de klank. Het geheel wordt verder afgewerkt met maar liefst 19 frets en 6 nylon snaren met een verschillende dikte.

Hoewel deze klassieke gitaar best wel enkele pluspunten naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reviews geplaatst. Dat maakt het voor ons net dat tikkeltje moeilijker om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Body: de akoestische gitaar is voorzien van een T-model body met 4/4 formaat en dus geschikt voor volwassenen muzikanten.

Linkshandig: in tegenstelling tot vele andere instrumenten binnen deze reeks, is deze klassieke gitaar wel degelijk geschikt voor de linkshandige gitarist.

Opberghoes: bij aankoop wordt het instrument geleverd in een stevige opbergtas.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs goed meevalt, zou het voor sommige klanten toch een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klassieke Spaanse gitaar

 

5. Áengus klassieke gitaarset met klassieke/spaanse gitaar – 8 delig – 4/4 formaat – bruin

 

Wil je graag gitaar leren spelen of aanleren hoe je gitaar te stemmen? Dan is deze Áengus klassieke gitaarset misschien wel wat voor jou. De 8 delige set bestaat daarbij in eerste instantie uit een volwaardige klassieke Spaanse gitaar met een 4/4 formaat, een bijbehorende gitaartas, een universele gitaarstandaard, een gitaar voetbankje, een eenvoudig te bedienen AT-101 Clip-On stemapparaat, een Capo Classic capodaster, een extra setje snaren en maar liefst 3 stevige plectrums.

In tegenstelling tot heel wat andere snaar-muziekinstrumenten, blijkt deze klassieke Spaanse gitaar uitgerust met een zogenaamde Truss Rod waardoor het mogelijk wordt om de hals van het instrument naar wens te gaan verstellen. Dit maakt het net iets makkelijker om de gitaar te bespelen waardoor hij tevens ook geschikt is voor de beginnende gitarist. De gitaar – die overigens uit verschillende houtsoorten vervaardigd blijkt – is daarbij voorzien van 6 degelijke nylon snaren die bijdragen aan een optimale en heldere klank.

Bekijken we de onderstaande reviews dan stellen we meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,4 sterren vast waarbij heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, het fraaie design en de gebruiksvriendelijkheid. Slechts één koper vindt dat de gitaar vrij kwetsbaar is en maakt melding van een matige kwaliteit snaren.

 

Voordelen:

Accessoires: de 8 delige set bestaat uit een klassieke spaanse gitaar, een gitaartas, een stemapparaat, een set extra snaren, 3 verschillende plectrums, een gitaarstandaard, een capodaster en een gitaar voetbankje.

Formaat: de gitaar wordt gekenmerkt door een 4/4 uitvoering waardoor hij geschikt is voor tieners en volwassen muzikanten.

Truss Rod: dankzij de zogenaamde Truss Rod is het mogelijk om de hals van de gitaar in meer of mindere mate te verstellen zodoende het instrument makkelijker bespeelbaar te maken.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: volgens één koper springen de nylon gitaarsnaren vrij makkelijk en snel, wat de kwetsbaarheid van het geheel benadrukt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Complete 4/4 klassieke gitaarset

 

Deze complete set is ideaal voor beginners. Het bestaat uit een klassieke gitaar van het merk Áengus, een gitaartas, een standaard om je gitaar op te zetten, een voetbankje, een stemapparaat, een capodaster, een set snaren en drie plectrums.

De gitaar is uitgerust met een Truss Rod zodat je de hals kan afstellen naar keuze en de gitaartas kun je dragen als handtas of rugzak. De gitaarstandaard  en het voetbankje kunnen ingeklapt worden en het voetbankje is in hoogte verstelbaar. Het stemapparaat gaat automatisch aan als je het op de gitaar klemt en gaat uit als je het eraf haalt. De capodaster werkt met een knijpmechanisme.

De online reviews geven een positief advies over deze set. Het is een complete set met een goede gitaar. Het materiaal is van topkwaliteit en de gitaar geeft een mooie klank. De kopers zijn ook tevreden over de service en vinden de prijs van deze set uitstekend.

Met deze klassieke gitaarset haal je misschien niet meteen het model met de laagste prijs in huis maar misschien wel met het beste merk. Alvorens je besluit om deze klassieke gitaar aan te kopen, kan het misschien een oplossing zijn om even op zoek te gaan naar de voor- en nadelen van dit model.

 

Voordelen:

Doelgroep: met dit model haal je een volledige gitaarset in huis. Daardoor is het werkelijk ideaal voor de beginnende gitaarspeler.

Accessoires en toebehoren: naast de gitaar krijg je er ook een handige opbergtas en een standaard bij. Daarnaast is er ook een voetbankje, een capodaster en een stemapparaat voorzien. Zo krijg je er ook nog enkele snaren en plectrums bovenop.

Truss Rod: het toestel is voorzien van een Truss Rod waardoor het mogelijk is om de hals van de gitaar naar wens af te stellen.

 

Nadelen:

Aankoopprijs: momenteel merken we alleen maar positieve reacties op. Toch vermoeden we dat sommige kopers de prijs van dit product misschien nog iets te hoog zullen vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Gomez Vintage Sunburst

 

Deze klassieke gitaar van Gomez heeft een totale lengte van 91 cm en is perfect voor de nieuwe gitarist.

De lengte van het mensuur bedraagt 59 cm en door de lage prijs behoort dit instrument tot de categorie van goedkope klassieke gitaren.

Het is aanbevolen voor personen van 8 tot 99 jaar en is niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

De snaren zijn van nylon en zijn comfortabel om te bespelen. Je beschikt over 19 frets om vele verschillende liedjes te kunnen leren.

De meningen over deze klassieke gitaar aanbieding zijn volledig positief. Het product is van goede kwaliteit en de klank is geweldig. Je hebt er eindeloos speelplezier van en de lage prijs is voor velen ook een pluspunt.

Met de Gomez Vintage Sunburst zul je niet eens zoveel budget hoeven te voorzien aangezien het over de laagste prijs beschikt. Dit kun je handig bekijken door deze gitaar met de andere 4 producten uit onze lijst te vergelijken. Net zoals het voorgaande model is ook deze klassieke gitaar ideaal voor de beginnende muzikant.

 

Voordelen:

Formaat: deze klassieke gitaar is maar liefst 91 cm lang waardoor het werkelijk geschikt is voor beginnende spelertjes.

Vraagprijs: je zult helemaal versteld staan zodra je de lage prijs van deze gitaar ziet. Daardoor zul je het zeker tussen de goedkope gitaren kunnen spotten.

Handig in gebruik: deze gitaar is voorzien van snaren die gemaakt zijn uit nylon. Deze zorgen voor een mooie en heldere klank en voelen heel comfortabel aan. Daarnaast zijn er ook nog eens 19 verschillende frets voorzien.

 

Nadelen:

Geen extra’s: een kleine minderheid van de gebruikers vindt het best wel jammer dat je er bij de aankoop geen toebehoren of accessoires bij krijgt. Enkele plectrums of een leuk muziekboekje zijn altijd handig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. New Classic Toys Naturel

 

Deze gitaar van New Classic Toys is een klassieke speelgoed gitaar ideaal voor kinderen die willen leren gitaar spelen.

Het beschikt over een stemsysteem waarmee je makkelijk je gitaar kunt stemmen en het wordt geleverd met een gitaartas, -band, plectrum en een reserve snaar.

De gitaar is gemaakt van hout. Deze klassieke gitaar aanbieding wordt aangeboden tegen een scherpe prijs dus je kunt wel zeggen dat het deel uitmaakt van de goedkope klassieke gitaren.

Over dit product is nog maar één review geschreven door een gebruiker maar deze persoon vindt deze gitaar echt top.

De gitaar is van topkwaliteit en je kunt er urenlang van genieten. Het instrument heeft ook een mooi ontwerp en is perfect voor kinderen.

Indien je wilt te weten komen of je kinderen een passie hebben voor muziek dan kun je hen deze leuke speelgoed gitaar schenken. Dit model is afkomstig van het bekende en misschien voor sommigen wel het beste merk New Classic Toys. Hieronder kun je de voor- en nadelen even grondig onder de loep nemen.

 

Voordelen:

Toebehoren en accessoires: deze klassieke gitaar wordt helemaal geleverd met een aantal leuke toebehoren zoals een gitaartas en een gitaarband. Verder krijg je er ook een plectrum en een reserversnaar bij.

Budget: doordat je dit model tegen een behoorlijk scherpe prijs kunt aankopen, zul je deze speelgoed gitaar zeker tussen de goedkope producten kunnen spotten.

Materiaal: deze klassieke speelgoed gitaar die ideaal is voor kindjes is helemaal vervaardigd uit stevig en duurzaam hout.

 

Nadelen:

Niet te stemmen: een kleine minderheid van de kopers is van mening dat de gitaar niet zo eenvoudig te stemmen is. Het vraagt dus echt wel wat oefening.

Onhandig in gebruik: volgens een enkele gebruiker is deze klassieke speelgoed gitaar helemaal niet zo gebruiksvriendelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Gomez Zwart

 

Deze klassieke gitaar is ideaal voor volwassenen want het heeft de goede snaarlengtes en verhoudingen.

Het instrument is gemaakt van hout en is uitgerust met nylon snaren. Het heeft een zwarte kleur en is stevig van structuur. Het bovenblad van de gitaar is gemaakt van fichtehout en de rest is gemaakt van natohout.

Deze gitaar is licht van gewicht en daardoor is het makkelijk overal mee naartoe te nemen, zelfs op reis. De prijs is ook nog altijd aanvaardbaar, het is zeker niet de duurste gitaar. Deze gitaar is geschikt voor personen vanaf 10 jaar.

De kopers van dit instrument zijn er heel tevreden over. De gitaar is van goede kwaliteit en is perfect als eerste gitaar om te leren spelen. Het ontwerp valt in de smaak bij de gebruikers maar toch halen ze ook enkele minpunten aan. De snaren moeten elke dag aangetrokken worden want er is klankverlies. Voor één koper is de kwaliteit van de klank ondermaats.

Indien je als volwassen persoon op zoek bent naar een degelijke klassieke gitaar dan loont het de moeite om dit model eens te bekijken. Deze klassieke gitaar is afkomstig van één van de populairste merken Gomez. Je zult vrijwel meteen kunnen opmerken dat de verhouding optimaal en de snaarlengtes helemaal uitstekend zijn.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals het voorgaande product is ook deze gitaar helemaal gemaakt van duurzaam en stevig hout. Het gaat hier meer om een combinatie van natohout en fichtehout. De snaren zijn dan weer gemaakt uit nylon.

Gewicht: doordat de gitaar amper iets weegt, is dit model niet alleen handig in gebruik maar bovendien ook gemakkelijk te verplaatsen.

Doelgroep: de klassieke gitaar wordt vooral aangeraden vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar.

 

Nadelen:

Klankverlies: enkele kopers laten weten dat de snaren toch bijna dagelijks moeten worden aangetrokken. Indien je dit niet dagelijks doet dan zul je al gauw klankverlies opmerken.

Klank: een andere gebruiker is van mening dat de klank niet helemaal zuiver en mooi is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Klassieke gitaren Koopgids

 

Ben je op zoek naar een geschikte klassieke gitaar? Dan zul je alvast gemerkt hebben dat het huidige aanbod op zijn minst uitgebreid te noemen is. Wij nemen jou – met behulp van de onderstaande koopgids – graag even mee in de wondere wereld van de klassieke gitaren en zullen het onder meer hebben over de gebruikte materiaalsoorten, de klankkast en het uiteindelijke prijskaartje. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens de verschillende klassieke gitaren en eventuele bijkomende aanbiedingen en/ of promoties met elkaar te vergelijken.

Wat is een klassieke gitaar?

Een klassieke of akoestische gitaar wordt beschouwd als de voorloper van alle huidige bestaande gitaarsoorten en is daarmee het meest eenvoudige instrument om – als beginnend muzikant – te leren bespelen. In tegenstelling tot heel wat andere gitaren, telt de klassieke gitaar maar liefst 6 afzonderlijke snaren waarbij elke snaar vervaardigd blijkt uit duurzaam nylon. 

De Spaanse klassieke gitaar – die overigens zoals de naam doet vermoeden een afgeleide is van de originele klassieke gitaar – telt eveneens 6 snaren waarvan 3 uit puur nylon en 3 die voorzien zijn van een nylon kern omgeven door metaal zoals verchroomd zilver of brons.

 

De gebruikte materiaalsoorten

Bij de aankoop van een (nieuwe) klassieke gitaar is het minstens even belangrijk om aandachtig te zijn voor de gebruikte materiaalsoorten. Zo worden klassieke gitaren – net zoals heel wat andere snaarinstrumenten – uit duurzaam hout vervaardigd. Echter wordt vaak gekozen voor een combinatie van verschillende houtsoorten teneinde een origineel, duurzaam en hoogwaardig instrument te creëren. Zo kunnen we verschillen in materiaal waarnemen ter hoogte van het bovenblad, het onderblad, zijkanten en de mast van de klassieke gitaar. Afhankelijk van het type houtsoort dat bij de productie werd gebruikt, wordt een bepaalde klank tot uiting gebracht.

Onderzoek en studies hebben al vaker aangetoond dat voor de productie van traditionele klassieke gitaren veelal de voorkeur gegeven wordt aan sparsoorten zoals onder meer de Engelmann spar of de Sitka spar. Sparsoorten produceren veelal een heldere klank en bieden de mogelijkheid om op een hoger volume te spelen. 

Daarnaast kun je eveneens opteren voor het bekende Koa hout uit Hawaï. Hoewel dit voornamelijk tot uiting komt in de productie van ukuleles, wordt het eveneens toegepast in bepaalde klassieke gitaren. In vergelijking met spar biedt het minder volume aan wat resulteert in vrij dunne klanken. In het verlengde hiervan ligt het mahoniehout dat eveneens geschikt is om ritmisch gitaar te spelen. Dergelijke houtsoort kan bij klassieke gitaren zowel ter hoogte van het onderblad, bovenblad als de zijkanten worden gebruikt.

 

De vorm van de klankkast in relatie tot het geluid

Naast de gebruikte materiaalsoorten – die zoals hierboven duidelijk werd een invloed zullen hebben op de uiteindelijke klank – zal ook de vorm van de klankkast een belangrijke rol spelen in de geproduceerde klanken. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen 3 vormen gaande van de klassieke klankkast tot de dreadnought en de jumbo.

De meest voor de hand liggende – en bijgevolg veruit populairste – is uiteraard de klassieke klankkast die in staat blijkt om een hoorbaar verschil te creëren tussen de lage, midden én hoge klanken. Kies je voor een klassieke gitaar met een dito klankkast, geef dan de voorkeur aan een snaren met een relatief lage spanning zodoende de hals van het instrument zo min mogelijk te belasten.

Mag de klankkast toch best wel wat groter zijn, dan kies je maar beter voor een klassieke gitaar met een zogenaamde dreadnought klankkast. Vanwege zijn grotere formaat, is een dergelijk type klankkast uitermate geschikt om een dieper en intenser basgeluid te produceren. Daarnaast kun je met een dreadnought klankkast eveneens op een hoger volume spelen.

Tot slot is er nog de jumbo klankkast die – in vergelijking met de vorige 2 vormen – duidelijk de grootste van de 3 blijkt te zijn. Hoewel hij qua vorm meer weg heeft van de klassieke klankkast, leunt hij qua geluid het dichtste aan bij het dreadnought model. Let wel; het geluid dat door de jumbo klankkast wordt geproduceerd, zal nog net een tikkeltje harder en luider zijn dan je misschien verwacht.

Akoestisch of akoestisch-elektrisch?

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele bijzonderheden. Zo bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde elektrische klassieke gitaar of akoestisch-elektrische gitaar. Hoewel een dergelijke gitaar qua vorm en bouw gelijk is aan de klassieke gitaar, wordt hij gekenmerkt door de aanwezigheid van een vernuftig staaltje elektronica. Op die manier kun je de akoestische-elektrische gitaar op een versterker aansluiten.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Welke snaren worden gebruikt op een klassieke gitaar?

Hoewel er heel wat verschillende gitaren bestaan, zullen de meesten voorzien zijn van maar liefst 6 verschillende snaren waarbij de dikste snaar meteen ook de laagste toon produceert (een lage E) en dunste snaar logischerwijze garant staat voor de hoogste toon (een hoge E). Echter dienen we voor de gebruikte materialen alsook snaardikte rekening te houden met het type gitaar.

Zo zullen de meeste klassieke gitaren worden uitgerust met 6 degelijke nylon snaren. Gaat je voorkeur echter uit naar een Spaanse klassieke gitaar dan zien we echter een klein verschil opduiken. Zo zullen de 3 meest dunne snaren – die bijgevolg een hoge toon produceren – van de Spaanse klassieke gitaar vervaardigd zijn uit puur nylon terwijl de 3 dikste gitaarsnaren (lage tonen) van de desbetreffende gitaar gekenmerkt worden door een kern van nylon in combinatie met een metalen omhulsel zoals bijvoorbeeld verzilverd koper of brons. 

Q2: Wat is een klassieke gitaar?

De klassieke gitaar of Spaanse klassieke gitaar wordt beschouwd als dé voorloper van alle andere bekende gitaarsoorten die vandaag de dag voorhanden zijn. Hij wordt daarbij gekenmerkt door een vrij grote klankkast waardoor een optimale vibratie van het geluid tot stand kan komen en die veelal vervaardigd blijkt uit duurzame materialen zoals bijvoorbeeld sparrenhout, ceder of de zogenaamde Spaanse pijnboom. Deze materialen kunnen – wat de zijkanten en/ of achterkant betreft – eventueel worden gecombineerd met het bekende palissanderhout.

De klassieke gitaar maakt verder gebruik van maar liefst 6 snaren die – in de meeste gevallen – vervaardigd blijken uit puur nylon. In het geval van de Spaanse klassieke gitaar wordt een tweedelige verdeling gemaakt waarbij de 3 dunne snaren uit nylon gemaakt zijn en de 3 dikkere snaren een nylon kern kennen, omgeven door een metalen omhulsel zoals verzilverd koper of 80/20 brons.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een akoestische gitaar en een klassieke gitaar?

Net zoals de klassieke gitaar, wordt ook de akoestische gitaar gekenmerkt door de aanwezigheid van maar liefst 6 snaren. Echter zijn deze snaren veelal uit staal vervaardigd en in slechts beperkte mate uit nikkel. Daardoor kan een vrij scherpe én luide klank worden geproduceerd die nog intenser blijkt dan de klanken van een klassieke gitaar.

Daarnaast blijkt ook de hals van een akoestische gitaar een pak smaller te zijn in tegenstelling tot die van de klassieke gitaar. Dit maakt het iets makkelijker om akkoorden te spelen wat van de akoestische gitaar een degelijke aanbeveling maakt voor beginnende muzikantjes.

 

Q4: Wat is het verschil tussen een klassieke gitaar en een western gitaar?

Het grootste verschil tussen de klassieke gitaar enerzijds en de western gitaar anderzijds, vind je voornamelijk terug op het vlak van de snaren. Hoewel beide gitaarsoorten gezegend zijn met de aanwezigheid van 6 afzonderlijke snaren, is er toch een duidelijk verschil waar te nemen op het gebied van materialen en bijgevolg ook de uiteindelijke klank.

Waar de klassieke gitaar gebruik maakt van 6 nylon snaren, wordt de western gitaar gekenmerkt door 6 stalen snaren. De stalen snaren zorgen niet alleen voor een helder geluid maar bieden eveneens een rechtlijnig verloop met de aangeboden speelstijl. Sla je de stalen snaren hard aan dan komt dit tot uiting door middel van een luide – ietwat schelle – klank. Bij een zachte aanslag zal ook de uiteindelijke klank zacht en helder zijn.