5 beste Midi Keyboards Test van 2024

Laatste update: 29.02.24

 

Beste midi keyboards – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met het M-Audio Axiom AIR keyboard kies je alvast voor een uniek en duurzaam exemplaar dat voor het eerst op de markt kwam in 2013. Hij is voorzien van een combinatie van enerzijds knoppen en anderzijds drumpads aangevuld met software navigatieknoppen en transport knoppen. Uiteraard blijkt ook de Roland A 500 Pro een schot in de roos te zijn, en al zeker wanneer jij op zoek bent naar net dat tikkeltje meer. Hij wordt jou aangeboden inclusief tal van handige toebehoren en accessoires zoals een USB kabeltje, software en een handleiding. Kortom, de moeite waard om hem toch maar even te bekijken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

 

 

 

Midi keyboards Koopgids

 

Wat is een midi keyboard en waarvoor wordt het zoal gebruikt? Welke functies en kenmerken kan dergelijk apparaat zoal aanbieden en welke invloed heeft dit vervolgens op het uiteindelijke prijskaartje. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om deze koopgids hieronder even grondig door te nemen. Vervolgens wordt het makkelijker om een keuze te maken wanneer je de verschillende midi keyboards gaat vergelijken. Daar niet alle apparaten even goedkoop zijn, kunnen leuke aanbiedingen en/ of promoties altijd een goede zaak zijn.

 

Wat is een midi keyboard en het gebruiksgemak

Door te kiezen voor een midi keyboard kies je voor een kwalitatieve digitale piano die je makkelijk en snel met je computer of laptop kunt verbinden. Doordat de gespeelde noten vrijwel meteen door de computer naar geluid worden getransformeerd, is het mogelijk om op die manier je eigen muziek en melodieën te produceren.

Echter willen wij jou aanraden om niet meteen het eerste het beste midi keyboard aan te kopen. Dergelijke apparaten kunnen namelijk op heel wat punten van elkaar verschillen zoals het formaat, de functies, de software en verbindingen en natuurlijk ook het prijskaartje. Bedenk wat de aanslaggevoeligheid is van de toetsen op het moment dat je een toets hard of zacht gaat aanslaan. Hoe groter deze aanslaggevoeligheid, hoe beter en hoe meer mogelijkheden om details in de muziek te verwerken.

Bedenk daarnaast ook of je op zoek bent naar een midi keyboard dat bedoeld is voor beginners of ben je op zoek naar een exemplaar voor gevorderden? Is het je bedoeling om het midi keyboard overal mee naartoe te nemen of wil je het gewoon thuis in de huiskamer laten staan? Kortom, heel wat vragen en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.

 

Met welk prijskaartje hoef je rekening te houden

Voor de aankoop van een kwalitatief en degelijk midi keyboard zul je rekening moeten houden met een prijskaartje van ongeveer 190 euro. Uiteraard zullen er altijd exemplaren zijn die een pak goedkoper worden aangeboden terwijl je voor andere midi keyboards dan weer net iets meer budget zult moeten voorzien.

De prijs kan dan ook beïnvloed worden door verschillende factoren gaande van het formaat, de functiemogelijkheden, de software kenmerken, de aanslaggevoeligheid en het design. Een midi keyboard met alles erop en eraan dat perfect kan gebruikt worden door dj’s en producers, zal uiteraard meer budget verlangen dan een starterspakket. Bedenk daarom welke functies je zelf belangrijk vindt, of je het keyboard vaak gaat gebruiken en welk budget je er maximaal wilt maar vooral ook kunt aan spenderen.

 

Eventuele aansluitingsmogelijkheden

Wil je het midi keyboard kunnen aansluiten dan heb je daar in eerste instantie natuurlijk een geschikte laptop of computer voor nodig inclusief de bijbehorende software. In de meeste gevallen wordt het softwarepakket met de aankoop van het keyboard meegeleverd. Enkele bekende en sterk gewaardeerde programma’s zijn bijvoorbeeld FruityLoops en Ableton.

De verbinding kan eenvoudig tot stand komen met behulp van een USB kabel. Het is een meerwaarde indien ook deze USB kabel wordt meegeleverd. Bedenk of het keyboard verder voorzien is van andere aansluitingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld een AUX aansluiting.

 

Formaat, functies en kenmerkende eigenschappen

Het zal je tevens ook opvallen dat er heel wat onderscheid te noteren valt op het gebied van het formaat. Zo kun je kiezen voor een compact, middelmatig of groot midi keyboard. Een compact midi keyboard zal maximaal over 25 aanslaggevoelige toetsen beschikken. Dergelijke keyboards zijn vaak behoorlijk goedkoop en zijn bedoeld om drums te gaan activeren.

Kies je voor een midi keyboard die tot de middenklasse behoort dan kan het aantal toetsen variëren van minimaal 49 tot maximaal 61. Dergelijke midi keyboard is uiteraard al een pak handiger om ook effectief keyboard op te spelen. Echter blijkt een groot midi keyboard met maar liefst 88 toetsen nog steeds de ultieme aanbeveling. Hoe meer toetsen en octaven er zijn, hoe meer mogelijkheden je zult hebben op het gebied van het maken van muziek.

Bekijk ook zeker de aanslaggevoeligheid van de toetsen die het uiteindelijke volume zal bepalen. Daarnaast bieden sommige midi keyboards de mogelijkheid om er een pedaal of microfoon op aan te sluiten. Bekijk het even alvorens een beslissing te nemen!

 

5 beste midi keyboards (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar één van de goedkope midi keyboards of vind je het vooral belangrijk dat hij kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid uitstraalt? Ben je bewust op zoek naar een mini exemplaar of wil je een keyboard dat voorzien is van een USB en/ of controller? Zo zijn er heel wat merken zoals Akai en M audio die geprobeerd hebben om het beste midi keyboard op de markt te brengen. Bekijk de 5 topproducten hieronder en houd daarbij rekening met de online reviews en het advies van klanten.

 

1. M-Audio Axiom AIR Mini 32 USB MIDI-keyboard Mobiele muzikant

 

Als mobiele muzikant kan dit unieke midi keyboard van M-Audio vast en zeker aan jouw verwachtingspatroon voldoen. De Axiom AIR Mini 32 wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 19,6 x 39,6 x 3,8 cm en biedt maar liefst 32 toetsen aan. Met een beperkt gewicht van amper 1214 gram blijkt hij makkelijk hanteerbaar en overal mee naartoe te nemen.

Dit unieke midi keyboard werd voor het eerst geïntroduceerd in 2013 en is voorzien van recente Ignite software. Zo telt hij 8 knoppen, 8 drumpads en tal van handige transport én software navigatieknoppen. Het is een stevig en bijzonder gebruiksvriendelijk keyboard dat is afgewerkt in een neutrale doch robuuste zwarte kleur.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten tevreden zijn en het product prijzen omwille van z’n lage prijs en uitstekende kwaliteit. Slechts een kleine minderheid had er toch wel wat meer van verwacht en vindt het keyboard verouderd en matig van kwaliteit. Laat je niet gelijk afschrikken maar bekijk het even.

 

Voordelen:

Formaat: het is een compact en duurzaam toestel met een totale afmetingen 19,6 x 39,6 x 3,8 cm aangevuld met 32 toetsen.

Gebruiksgemak: hij bestaat uit een combinatie van drumpads, transport knoppen, software navigatieknoppen en standaard knoppen.

Comfort: de combinatie van het compacte formaat en beperkte gewicht maken hem bijzonder handzaam en makkelijk om te verplaatsen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de kopers is van mening dat de kwaliteit wel wat beter had gekund.

 

 

 

 

 

2. Roland A 500 Pro Home entertainment Accessoires

 

Ben je op zoek naar een leuke midi keyboard aanbieding? Dan lijkt dit product van Roland alvast niet meteen een goede aanbeveling te zijn. De hoge prijs maakt hem minder toegankelijk voor het grote publiek en dat zou meteen een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reviews.

De Roland A-500 PRO blijkt iets groter te zijn in vergelijking met het vorige product en biedt maar liefst 49 toetsen aan. Hij is daarbij voorzien van tal van handige draaiknoppen en standaard knoppen. Hij wordt gekenmerkt door een ruim formaat waarbij de breedte 838,9 mm bedraagt, de diepte 250,8 mm en de hoogte ruim 91,4 mm. Hij wordt geleverd inclusief een degelijke USB kabel en maakt gebruik van een DC stroombron.

Verder geniet je een duidelijk en handig softwaresysteem en werd hij volledig afgewerkt in een zwarte kleur. Houd er wel rekening mee dat de meegeleverde handleiding alleen maar in het Engels beschikbaar is. Ook dat zou door sommige klanten mogelijks als een minpuntje kunnen worden beschouwd.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de combinatie van de 49 toetsen met de standaard knoppen én draaiknoppen maken hem eveneens geschikt voor dj’s.

Toebehoren: op het moment van aankoop wordt uiteraard niet alleen het midi keyboard geleverd maar ook een duidelijke handleiding met instructies én een USB kabel.

Formaat: dit unieke midi keyboard is voorzien van wel 49 toetsen en is bijgevolg net iets groter ten opzichte van het eerste product in deze lijst.

 

Nadelen:

Handleiding: volgens enkele klanten zou de handleiding niet naar het Nederlands vertaald zijn en dat is natuurlijk best wel jammer.

 

 

 

 

 

3. Alesis V-Mini 25-key USB MIDI-keyboard Octave besturingselementen

 

Indien het je bedoeling is om de keyboard overal mee naartoe te nemen dan ben je uiteraard beter af met een compact toestel. In vergelijking met de andere 4 midi keyboards uit dit lijstje, lijkt dit apparaat alvast het meest compact te zijn. Toch hoeft dit helemaal niet te betekenen dat de kwaliteit hierdoor achteruit gaat. Zo is hij voorzien van 25 aanslaggevoelige compacte toetsen die voorzien zijn van octave besturingselementen. Op die manier kun je alsnog het volledige bereik optimaal gaan benutten.

Je kunt er dus probleemloos akkoorden mee maken evenals melodieën en basslijnen. Verder is dit compacte USB midi keyboard ook voorzien van pitchbend en zelfs modulatie. Je beschikt over 4 oplichtende drumpads, 4 toewijsbare knoppen en je krijgt bij de aankoop gratis software meegeleverd.

Jammer genoeg blijven ook hier online reacties van klanten uit. Het is mogelijk dat hij voor sommige kopers misschien net iets te compact is of misschien betreft het een vrij recent product. In elk geval vinden wij hem de moeite waard om even te vermelden in deze top 5 productenlijst.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: het is een degelijk midi keyboard dat niet alleen wordt aangevuld met een modulatiewiel maar evenzeer een pitchbend. Bovendien krijg je er op het moment van aankoop de software gewoon bij.

Octave besturingselementen: doordat de toetsen uitgerust zijn met octave besturingselementen is het alsnog mogelijk om akkoorden, basslijnen en zelfs melodieën te ontwikkelen.

Formaat: in vergelijking met de andere 4 midi keyboards in deze lijst, blijkt dit apparaat met 25 aanslaggevoelige toetsen veruit het meest compacte te zijn.

 

Nadelen:

Té compact: het is mogelijk dat dit midi keyboard door sommige klanten alsnog als iets te compact zal worden omschreven.

 

 

 

 

 

4. Native Instruments Komplete Kontrol A49 49 toetsen

 

Hij is niet meteen voorzien van de laagste prijs en kan daardoor mogelijks niet tot de populairste midi keyboards behoren, toch vonden wij hem de moeite waard om in onze lijst op te nemen. Hij wordt gekenmerkt door een ruim formaat en de aanwezigheid van maar liefst 49 toetsen. Alhoewel je dit unieke midi keyboard van Native Instruments ook kunt aankopen met 25 of 61 toetsen. Aan jou de keuze dus!

Eender welk keyboard je besluit aan te kopen, is niet alleen voorzien van een pitchbend maar ook modulatiewiel en maar liefst 8 draaibare encoders. Verder geniet je en duidelijk en helder OLED display waarop je alles kunt instellen en aflezen. Hij is makkelijk in gebruik, bijzonder handzaam en wordt gevoed door middel van een USB. Houd er wel rekening mee dat de USB kabel niet meteen wordt meegeleverd en je deze dus zelf nog zult moeten aankopen.

Je kunt dit unieke midi keyboard zonder problemen gebruiken in combinatie met verschillende besturingssystemen zoals Windows 10 en macOS 10.12 en 10.13. Ondanks het feit dat hij tal van voordelen en mogelijkheden aanbiedt, blijken er nog geen online reacties door kopers te zijn geplaatst.

 

Voordelen:

Besturingssystemen: je zult merken dat hij heel makkelijk in gebruik is en bovendien compatibel blijkt met diverse besturingssystemen. Denk bijvoorbeeld maar aan Windows 10 maar ook macOS 10.12 én 10.13.

Gebruiksvriendelijk: zodra je het midi keyboard hebt aangekocht dan zul je vaststellen dat je over een modulatiewiel, een pitchbend en 8 draaibare encoders beschikt.

Formaat: het is een degelijk en duurzaam midi keyboard dat ruim 49 toetsen telt maar evengoed kan aangekocht worden in een kleiner of groter formaat met respectievelijk 25 en 61 aanslaggevoelige toetsen.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg moeten wij je er wel even op wijzen dat het prijskaartje hier toch beduidend hoger ligt.

 

 

 

 

5. Omnitronic Key-288 MIDI Controller Keyboard 25 knoppen

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor het midi keyboard van Omnitronic. Omnitronic is een bekend, zoniet het beste merk op het gebied van keyboards en staat garant voor kwaliteit en degelijkheid. Jammer genoeg zijn er nog geen online reviews te bespeuren waardoor we durven vermoeden dat het om een recent product gaat. Aan het prijskaartje, dat als uiterst budgetvriendelijk kan omschreven worden,  zal het alvast niet liggen.

Het midi keyboard blijkt maar liefst 32 cm breed, zo’n 4,5 cm hoog en ruim 19 cm diep. Hij wordt gevoed via een DC stroombron en blijkt makkelijk, door middel van een USB kabel, met de computer te verbinden. Houd er rekening mee dat je laptop over het Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Mac OS X 10.3.9 besturingssyteem beschikt. Verder betreft het een handig plug and play apparaat dat je gewoon moet inschakelen om hem gebruiksklaar te maken.

Het is een handig en uniek mini keyboard dat bestaat uit 25 knoppen, 8 pads met elk 4 controls en 4 faders. Dit maakt hem niet alleen geschikt voor muziekmakers maar evenzeer voor producers en zelfs dj’s. Verder geniet je de mogelijkheid om de octaven te verhogen of verlagen en is er pitch modulatie voorzien. Kortom, een degelijk product dat als een goede aanvulling op een dj-set kan worden beschouwd.

 

Voordelen:

Plug and play: hij werkt volgens het plug and play principe waarbij je het keyboard enkel hoeft in te schakelen of aansluiten en klaar is Kees!

Formaat: hij wordt gekenmerkt door een breedte van 32 cm, een hoogte van 4,5 cm en een diepte van ongeveer 19 cm.

Kostenplaatje: in vergelijking met sommige andere midi keyboards, lijkt het prijskaartje hier wel degelijk aanvaardbaar te zijn.

 

Nadelen:

Design: tot op heden zijn er nog geen reviews van klanten te bespeuren. Echter durven we vermoeden dat hij misschien voor sommigen te groot is en te ouderwets qua design.

 

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een midi keyboard?

Een midi keyboard kun je op verschillende vlakken vergelijken met een gewoon keyboard met als enigste verschil dat je hem kunt aansluiten op de computer. Een midi keyboard is dan ook voorzien van bepaalde functiekenmerken en software die het mogelijk maakt om hem met je laptop of computersysteem te verbinden. In de meeste gevallen zal de verbinding van beide apparaten tot stand komen met behulp van een USB kabel alhoewel er ook tal van andere aansluitingen mogelijk zijn.

Afhankelijk van het midi keyboard dat je besluit aan te kopen, is het mogelijk om er melodieën en eigen ritmes mee te creëren. Een groot midi keyboard met maar liefst 88 aanslaggevoelige toetsen en alles erop en eraan, is in staat om een goede ondersteuning te bieden aan producers en dj’s. Ook akkoorden kunnen met dergelijk muziekinstrument worden gemaakt en geschreven.

 

Q2: Wat kun je met een midi keyboard?

We hebben het antwoord op deze vraag ook al min of meer verwerkt in de vorige vraag. Hij wordt dus beschouwd als een elektronisch instrument dat qua formaat en uiterlijk veel weg heeft van een standaard keyboard. Echter zul je merken dat een midi keyboard zelf niet in staat is om geluid te produceren.

Door hem aan te sluiten op je laptop of computer wordt dergelijk geluid, dat bereikt wordt door de toetsen aan te slaan, omgezet naar de zogenaamde midi data. Met behulp van de bijbehorende software wordt deze midi data uiteindelijk vertaald naar nootinformatie zodanig dat er klank en geluid kunnen worden geproduceerd. Dit maakt het mogelijk om eigen muziekstukken, akkoorden, ritmes en melodieën te creëren.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE